Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Hej hopp

Publicerad 2011-03-31 18:02:27 i Allmänt,

Idag har Nico haft en ganska bra dag faktiskt. Han var varit glad och lekt en hel del själv. Nu sover han. Vilket innebär att han kommer vara vaken lite längre ikväll, men det verkar passa honom bättre just nu.

Imorgon skall jag nog hälsa på mamma och pappa och så är det en hel del paket som nog kommer på posten. Har köpt några småsaker från Jotex och så kommer Hampus mycket efterlängtade nya dator.
Jag har också köpt byxor till Nico på  Tradera som skall komma när som helst.

Idag köpte jag även en leksak till honom på Tradera. En Fisher Price stapelgrej med ringar och en stjärna i toppen och så blinkar saker och spelar musik när man staplar dem... en bra beskrivning va?..haha. Jag tror han kommer gilla den i alla fall.

Grattis till min underbara mamma

Publicerad 2011-03-31 13:51:54 i Allmänt,

Idag fyller min mamma år så grattis till henne!! Världens bästa mamma!

Nico sov väldigt oroligt i natt så när han ville upp vid 6 i morse så kände jag bara att nej, jag orkar inte. Så han fick mat och fick ligga kvar i sängen. Gnällde en stund men sedan somnade han om och sov till 9!! Underbart.

Efter att han ätit frukost åkte jag på ett mission (Hampus fick ha liten). Några mammor i mammagruppen ville också ha så fina strumpbyxor som jag köpte till Nico på Göksäter igår, och jag ville ha fler, så åkte dit igen och köpte upp nästan alla de hade. Tråkigt nog fanns det inte till alla som ville ha :(. Är ju en bit att åka dit så Hampus var väldigt trött när jag kom hem två timmar senare, han mår fortfarande inte bra den stackaren och Nico hade tydligen gnällt mycket när jag var borta.

När jag kom hem var det dags för Nicos lunch. Han ville inte äta så mycket men var på gott humör. Sedan låg han och busade en stund på golvet innan han skulle sova. Först var det en del gnäll men så fick han lite ersättning eftersom han ätit så dåligt innan och då somnade han gott.

Min lilla plutt

Publicerad 2011-03-30 22:21:29 i Allmänt,

Jag vet inte om han är på väg att bli sjuk eller om det är någon fas men lilla plutten har inte riktigt varit sig själv ikväll. Han ville inte sova alls förrän runt 20 och då var han väldigt ledsen och orolig. Fick sitta länge och hålla hans hand och stryka honom över ryggen innan han kom till ro. Fick sitta tyst brevid sängen en stund också då han kikade då och då för att se om jag var kvar.

Efter en stund vaknade han dock igen och var jätteledsen så jag fick lyfta upp honom. Då la han sitt lilla huvud på min axel och hängde där och halvsov i min famn. Alldeles gosig och söt. Ett stort behov av närhet. Jättemysigt men vill ju inte att han skall vara ledsen.

Känns som han testar mycket just nu om vi kommer när han ropar och vill vara säker på att vi inte försvunnit. Han uttrycker sig tydligare nu med mama och baba (han säger baba oftare än han säger papa) och när han satt i gåstolen och välte en burk som lät vilket gjorde honom rädd så sprang han gråtande mot mig i sin gåstol med armarna uppsträckt. Var så rörande att han så tydligt visade att han ville bli räddad och att jag var tryggheten. En liten kram och några pussar senare så var det bra igen.

Not just for girls

Publicerad 2011-03-30 14:37:15 i Nytt på bebisfronten,

Jag trodde innan att det "bara var flickor" som hade strumpbyxor. Skämmes på mig vilken fördom. Idag inhandlade jag därför ett par strumpbyxor med halkskydd till Nico och han blev genast mer rörlig och mycket mer nöjd (för en liten stund). Nu tänker jag ett par, jag köpte ETT par... var ju dumt... Borde köpt fler.

Lustigt var det när jag i affären insåg att storlekarna var i cl och inte hade en endaste aning vilken storlek Nico kunde tänkas ha. Upp med iPhonen och in på FB där jag hittade en annan mamma i chatten som jag kunde fråga. Köpte 80 cl och det var en bra storlek till en liten knubbis som min goskorv.

Med en uggla på baken.

En snabbis

Publicerad 2011-03-30 14:11:36 i Allmänt,

Var i väg en snabbis till Göksäter idag för att handla strumpor med halkskydd och strumpbyxor med halkskydd till Nico för att underlätta hans ålning.


På vägen dit gick han med på att ha solglasögonen på sig en liten liten stund.

Blev även några pyjamaser köpta och Nico tyckte det var så spännande med alla stora fläktar i taket.Han skötte sig super i affären men har varit jättegnällig igen sen vi kom hem så känner mig riktigt riktigt slut.

Lite boktips

Publicerad 2011-03-30 09:12:18 i Allmänt,

Nu har jag läst Flickan med snö i håret av Ninni Shulman och Tusenskönor av Kristina Ohlsson. De var bra båda två men den sista var bäst.

Om man börjar med Schulmans bok så var den helt ok. Har egentligen inget att klaga på förutom att upplösningen inte kändes helt trovärdig, men kan inte gå in närmare på det utan att avslöja för mycket.

Ohlsson har tidigare skrivit boken Askungar som jag tyckte mycket om och denna handlar om samma personer. Karaktärerna är trovärdiga och känns inte som stereotyper och intrigen är genomarbetad och spännande. Rekommenderas verkligen. Finns bara en sak som stör mig, och det är att författarinnan bara är ett år äldre än mig... och det stör mig alltid att någon annan skrivit en bok när jag själv aldrig får tummen ur.

En ny dag

Publicerad 2011-03-30 08:01:07 i Allmänt,

Så här glad var Nico när han vaknade klockan 7.

Får erkänna att riktigt så glad var inte jag. Han har nämligen vaknat otaliga gånger i natt och varit ledsen. Ett skäl till hans många uppvaknanden kan vara hans större rörlighet som innebär att han snurrar runt i sängen och hamnar på tvären, inklämd i ett hörn eller liknande och så blir han upprörd.

Skall bli skönt när han inser att han faktiskt kan flytta sig tillbaka själv. Eller som Hampus uttryckte det "när han inte vill ha allting serverat"... och så är det ju lite. Han vill gärna att man fixar allt åt honom.

Förutom att han vaknade hela tiden så roade sig en av katterna med att välta ner ett glas som gick i en miljon microbitar - precis där Nico brukar leka. Så fick inleda dagen med att först plocka gladbitar och sedan dammsuga varje millimeter flera gånger för att vara säker på att inget glasdamm fanns kvar.

Just nu ålar Nico runt på golvet och är relativt tyst, för att vara honom, så länge något han vill ha inte åker in under soffbordet för då blir det vrålande.

Ser lite ut som hej-kom-och-hjälp-mig i vardagsrummet nu då jag placerat ut massa leksaker på lagom avstånd från varandra för att uppmuntra Nico att åla runt och träna sig på att krypa. Det bästa hade varit om man kunde deressera katterna att lägga sig på lagom avstånd hela tiden men de håller sig helst ur vägen då han alltid försöker dra av dem öronen.

Elände

Publicerad 2011-03-29 21:55:20 i Allmänt,

Stackars Hampus sover nu, och lillkillen med. Dock sover Nico oroligt och känns varm. Vill dock inte slita upp honom och ta tempen när han är trött. Vet inte om han också är på väg att bli sjuk eller om det är tänderna (tänderna som vi försökt skylla allt på i flera månader men som aldrig kommer).

Skall försöka sova jag med snart men drabbades av nedstämdhet då jag läste alla hemska kommentarer Ketchupmamman fått på sin blogg efter att hon uttalat sig i Casey-fallet. Hon uttryckte ungefär samma åsikt som mig i en debattartikel i Aftonbladet och många var upprörda och skrev en del vidriga saker till henne. Jag tappar hopp om mänskligheten när man ser hur vuxna människor hanterar sina meningsskiljaktigheter och hur de inte ser hur deras inställningar smittar av sig till deras barn... och hur våld och mobbing aldrig kan upphöra så länge deras beteende finns. Vuxna människor varav en del till och med skriver att de anser att det vore rätt åt den 12årige mobbaren om han dog! En lärare (!) skrev att han tyckte det var bra att man slår tillbaka och att om man tycker annorlunda kan man inte själv ha varit mobbad... Vad är det för fel på mänskligheten? Ibland vill man verkligen bara isolera sig ute i skogen....
Nåja... vad är väl en bal på slottet. Jag hoppas i alla fall att Nico kommer lära sig sunda värderingar och ha vuxna omkring sig även i skolan som kan ta tag i saker i tid så att han aldrig behöver hamna i en situation som Casey. För det som folk inte tycktes fatta är att Ketchupmamman i sin text, eller jag i min, inte säger att hon inte kan förstå att han gjorde som man gjorde... det hemska är att han kände att han behövde göra det.

Suck och stön

Publicerad 2011-03-29 17:36:47 i Allmänt,

Vill börja med att tacka Jessica för den trevliga kommentaren.

Här hemma känns det som ett mindre kaos. Nico är på ett hiskeligt humör och mest bara vrålar för precis allt och han vägrar sova. Hampus är helt utslagen och mår jättedåligt. Jag själv känner mig psykiskt knäckt av Nicos eviga tjut och vill bara falla ihop i en hög på golvet. Men men... man måste bara orka... så är det ju.

Nu skall Nico strax äta kvällsmat och förhoppningsvis går han med på att sova sedan så att jag kan åka och handla.

Lilla Herr Upp och Ner

Publicerad 2011-03-29 15:16:21 i Nytt på bebisfronten,

Nu släpper jag den där reklamdiskussionen då detta först och främst är en blogg om mig och min familj, och sådana här åsiktsutbyten kan pågå i evigheter.

Här hemma är det lite si och så. Nico har sina glada stunder då han skrattar, pratar för sig själv och ålar runt på golvet. Allt som oftast byts de dock ut mot vredesvrål av frustration över saker och allmänt gnäll. Roligt är dock att han inte så ofta nu kör ramsan mamamamama om han vill något utan han säger oftast ma ma om han blir ledsen och vill att jag skall komma. Han säger också ba ba och vid något tillfälle pa pa. Jag tror kanske inte att han kallar mig för mamma och Hampus för pappa, utan kanske mer att han inser att det är ord eller benämningar som fungerar om han vill något.Så här käck var han i morse :) Hans ålande går framåt. Han kan åla långt och snabbt, men han gör det inte så jätteofta... mest om han vill ha tag på katten. Plötsligt kan han dock ge upp och bara gråta... som om han mitt i ålandet glömt hur man gör. Han verkar inte heller ha någon medvetenhet om sin förmåga för sätter man sig en bit bort och kallar på honom så gråter han bara och verkar inte förstå hur han skall ta sig dit.
Då och då ställer han sig dock mer på knäna med armarna i marken och gungar fram och tillbaka som för att testa om han kan krypa, men sedan lägger han sig igen.
För tillfället kör han runt i sin gåstol och jagar katten. Har dragit undan alla mattor så att han lättare kan fara runt på övervåningen... nu när grind finns så gör det ju inget om han susar runt lite mer (katterna kanske inte håller med dock).

En tråkig sak är att Hampus blivit sjuk :( Han sa redan igår kväll att han mådde dåligt och fick lämna jobbet idag då han började kräkas. Segt att behöva ta allt hemma själv nu, men jobbigast för honom. Nico blir också ännu mer gnällig och ledsen när han vet att hans pappa är hemma men han inte kan vara med honom.

Kommentarssvar

Publicerad 2011-03-29 13:44:39 i Kommentarssvar,

Nu har jag fått en lite arg kommentar, vilket jag var beredd på. Kommentatorn undrar om jag tycker det är ok att man fastslår stereotyper och ställer frågan om hur det hade sett ut om man vände på steken och bytte roller på könen i reklamen. Han anser att reklamen är klart sexistisk. Läs hans kommentar själva för att få en fullständig bild av det han skrev. Mitt svar är:

Sexism handlar om att man vill förtrycka någon eller utnyttjar någon pga deras könstillhörighet, att blir diskriminerad pga sin könstillhörighet och även till viss del att man ser det som att människor av olika kön har olika uppgifter i samhället.
Jag tycker inte att denna reklam säger detta. Om något så driver den i så fall med bilden av mannen som den ständigt kåta - vilket inte är så bra om man ser det ur synvinkeln att den befäster stereotypa bilder av kön. Dock anser jag att den är gjord på ett så överdrivet sätt att det bör vara uppenbart att den driver med föreställningarna.
Vad exakt är det som du finner upprörande sexistiskt? Att kvinnorna är lättklädda och lockar med sex eller beter sig sexuellt? Att man har med den dumma blondinen?

Ja, jag har varit inne och tittat på hemsidan - skulle inte uttalat mig om det hela om jag inte själv hade sett det jag uttalar mig om. Och jag tycker att reklamen är löjlig men inte värd den uppmärksamhet den får.
Och jag tror att ytterst få tar den på allvar och ser den som en sann bild av människor.

Men du har rätt i att den skulle uppröra folk om man bytte plats på männen och kvinnorna också... och det tycker jag är tragiskt då kvinnor gillar sex lika mkt som män.

Varför är det förresten så att vi människor så gärna pendlar mellan ytterligheter och har så svårt för nyanser. Varför tror vi att för att kvinnor skall bli sedda som seriösa och kompetenta så får de inte ses som sexuella? Måste detta vara ett motsatsförhållande?
Jag ser män som sexuella, men det hindrar mig inte från att även se att de kan prestera, känna och så vidare.

Men grattis till Jack&Jones - om det var uppmärksamhet de ville ha.. så lyckades de verkligen.

Vill dock lägga till att jag med mina frågor till kommentatören på inget sätt ville trycka till eller så, utan jag genuint undrar. Detta är mina åsikter, men någon annan kanske ser en aspekt jag inte såg och det är genom diskussion och utbyte av tankar och åsikter som man utvecklas. Att se saker från flera olika perspektiv är alltid viktigt.

Med risk att förbanna

Publicerad 2011-03-29 08:24:43 i Åsikter,

Ok, nu kommer jag säkert göra en och annan människa förbannad, men sånt är livet. Det handlar om Jack & Jones reklamen som upprört så många. För er som inte sett den kan ja kort berätta att den innehåller mycket lättklädda kvinnor. något som ser ut som en mun-mot-"mun"-metoden på fel del av kroppen, sexuella höftrörelser och ett löfte om att man som man använder deras kläder så kommer de få ligga så mycket att de måste börja träna innan för att klara av det hela.... oj, så mycket ligga det kommer bli.

Hela reklamen är löjlig, riktigt löjlig, och uppenbart gjord för att provocera. Jag tror ingen är rädd för att män som ser den kommer gå på att de där kläderna verkligen kommer vara den avgörande faktorn vad gäller deras eventuella sexliv utan det så många upprörs över är att kvinnorna görs till sexuella objekt... detta hemska hemska ord... tydligen.

Jag tycker debatten är fånig, förlegad och baseras på en slags kollektiv hjärntvätt angående att det är så hemskt att bli sedd som ett objekt. Jag skall förklara lite närmare varför jag tycker som jag tycker och delar in det i steg.

1. Om man läser psykologi så lär man sig bland annat att människans hjärna inte har förmåga att hantera hur mycket information som helst. Detta är anledningen till att vi t.ex. delar in människor i grupper och har fördomar. Vi kan helt enkelt inte göra en ny bedömning av varje människa vi möter utan använder oss av förutfattade meningar. Av samma skäl så kan vi inte se varje människa vi möter som ett subjekt, utan de flesta människor som vi inte känner blir i våra hjärnor objekt. Vi ser på dem utan vidare eftertanke precis som vi ser ett träd eller en bil passera. Detta behöver inte vara något negativt, utan är naturligt, och det innebär inte att vi enbart och för alltid ser personen som ett objekt. Om vi pratar med personen eller lär känna denna så förvandlas den oftast till ett subjekt, om man inte är psykopat. Oftast räcker det till och med att vi tänker efter lite... men oftast orkar vi kanske inte det. Om jag ser en kvinna eller man på stan så tänker jag bara kvinna eller man, eler möjligtvis hårdrockare, pensionär eller liknande.. det är så långt analysen sträcker sig.

2. Vad är det som är så himla hemskt med att bli sedd som ett sexuellt objekt då? Och varför upprörs vi enbart om det är en kvinna som ses som ett sådant. När nån fotbollsspelare står i kalsonger och visar upp musklerna i någon reklam så är det säkerligen en och annan kvinna (och man) som tänker honom hade jag velat ha sex med. Jag är ganska övertygad om att hon, eller han, i det ögonblicket inte funderar på vilken mat han kan tänkas gilla, vad hans favoritfärg är eller om han gråter när han ser sorgliga filmer. För just i det ögonblicket är han ett sexuellt objekt. Detta innebär inte att kvinnan, eller mannen, som tänker detta har upphört att se fotbollsspelaren som människa, tror att han saknar känslor eller vid första bästa tillfälle tänker hoppa på honom och slita av hans kläder. Naturligtvis inte, men just i den situationen så har subjektet inget syfte.

Varför tycker vi då att det är hemskt att just kvinnor ses som ett sexuellt objekt? För mig handlar det om gamla fördomar och okunskap. Dels att många saknar insikten i hur den mänskliga hjärnan fungerar och tror att det där med att se någon som ett objekt innebär att man ser någon som ett stycke kött och att detta skulle smitta av sig och innebära att män ser alla kvinnor alltid som bara något att ha sex med. Snacka om att undervärdera män!
Dels på de gamla inrotade kristna föreställningarna om att kvinnan skall vara icke-sexuell. Att som kvinna se ut som man vill ha sex eller locka till tankar om sex är inte ok, fortfarande, men nu försöker man bara dölja de egentliga fördomarna bakom att det är "för kvinnans skull" hon inte skall "vika ut sig". Samma gamla kristna dammiga föreställningar säger oss också att om man lockar en man så blir han ett sexuellt monster som bara inte kan hejda sig. Herregud, hur skall det gå?

Man behöver alltså inte se det positivt att någon tänker knulla när han ser en snygg tjej, men så jäkla farligt är det inte. Det är bara en tanke, och tanken är väl fri. Det innebär inte att han bara kommer tänka knulla varje gång han ser en tjej eller att han kommer sakna förmåga att känna andra saker och ha insikt i att den där snygga tjejen också är en människa med känslor (om han inte är ett svin men då är det knappast pga reklam). För jag antar att när du sist såg Ljungbergs sexpack ovanför en kalsonglinning på ett stor reklamtavla så upphörde inte all din empati för det manliga släktet? Du vaknade inte upp dagen efter och tänkte jag skall knulla dem alla..höhöhö.. oavsett om de vill eller inte.

Det är 2011 nu.. en kvinna kan vara en karriärskvinna och en mamma och ett sexobjekt  och vad fan som helst. Bara för att jag själv inte är en milf så missunnar jag inte andra att få se lite kvinnlig fägring och få känna hur det pirrar lite i byxan. Kom igen liksom, vi tycker (nästan) alla om lite sexuell lockelse. Och ni kan inte hindra det!!! På den tiden då kvinnor var tvugna att gå i långa heltäckande klänningar så fick männen kåtslag av att få se lite av en vrist. Vi människor är sådana... kåta... och hur mycket kläder ni än vill att folk skall ta på sig för att undvika denna hemska sexuella objektivisering så kommer den ske ändå... kåtheten will find a way (precis som life will find a way i Jurrasic Park, om ni missade kopplingen), så låt folk klä av sig... det är ju så trevligt.

Nattliga serenader och myror i brallan

Publicerad 2011-03-29 07:12:14 i Allmänt,

I natt sov Nico lite bättre även om han vaknade en hel del gånger. Jag fick dock ändå inte mycket sömn för hade extrema myrkrypningar i armar och ben. Ni vet vad det är? Egentligen är namnet "myrkrypningar" ingen bra benämning då det låter som en sådan där liten tippetippetipptapp-känsla och även om det ofta börjar som inre krypningar så förvandlas det ganska snart till en inre värk i armarna och benen, som ett tryck som byggs upp och som bara går över om man rör sig så man tvingas ligga där och vifta med armar och ben för att inte bli tokig. Ja föreställer mig att det är en sådan känsla riktiga psykopater har i huvudet innan de måste mörda någon.

Som sagt var så vaknade Nico en del gånger i natt. Han ville dock inte äta en enda gång. Jag hörde hur han skrek och grät och gick in och av vana gav jag honom flaskan varpå han blev ännu mer högljudd och stittade argt på mig.  Vad fan gör du människa? Ser du inte att jag försöker sova?! Ge mig nappen och gå ut! UUUT!!
Sedan räckte det att han såg mig för att han skulle bli arg. Sin napp ville han ha tillbaka men han ville verkligen inte se mig eller bli störd på annat sätt.

Och så hände en annan underlig sak. Ligger och hör små gnäll från Nicos rum men så hör jag plötsligt ett annat dovare ljud. Funderar en stund på vad sjutton det är innan jag inser att det är Hampus som i sömnen härmar Nico och efter varje gnäll från hans rum matchar med ett likadant ljud men med en mörkare ton. Weird!
No way?! säger ni. Way, säger jag. Hahaha.. nää.. varför skulle vi säga så... skulle ju vara idiotiskt. Men sant är det i alla fall.

Nu är Nicopico vaken och ligger här bredvid mig i sängen och ormar sig och studsar. Han har just insett att om han sparikar snabbt allt vad han kan med benen så blir det lite studs i madrassen och det tyckte han var kul.
Jag undrar om andra bebisar är sådana.. att benen aldrig, verkligen aldrig, är stilla. Han sparkar och viftar med sina ben nästan nonstop. Konstigt att man hade ont i sin mage, när han låg i den.

Vad jag vill ha...

Publicerad 2011-03-28 20:25:13 i Stuff,

Såg så mycket söta saker på Lindex som jag vill ha. Om man bara hade haft lite mer stålar att bränna. Men framöver tro jag att dessa saker kommer införskaffas i alla fall.


Denna lilla jacka stod jag länge och höll i. Ska jag, ska jag inte? Tillslut la jag tillbaka den.... för denna gången.


Jag hoppas såå att dessa finns kvar när plutten börjar gå... eller kanske köper dem innan... i en lite större storlek. Vill verkligen ha dem för de är så himla söta.

Verkar det som jag har en viss kärlek vad gäller Bamse tycker ni? Men hallå. han är ju världens snällaste björn!

Det blev en liten tripp

Publicerad 2011-03-28 15:57:30 i Allmänt,

Jag och Nico åkte till Stenungsund idag. Han var mycket cool i sin lilla jacka av tyg som har samma modell som en knutteskinnjacka.

Här ser han dock mer söt än tuff ut :) Idag fick han även använda napphållaren i bilen. Mycket praktiskt.

Vi gick till Lindex där jag typ ville köpa hur mycket som helst men fick besinna mig. Det slutade med en vårjacka av modell jeansjacka, två par strumpor med halkskydd, ett par små tofflor som ser ut som skor, en solhatt i en enligt Hampus ful färg och ett par solglasögon.

Precis som min mamma innan anade så vägrade Nico ha på sig solglasögonen hur soligt det än var. Han bara slet av sig dem på en gång och om jag höll fast dem så vägrade han öppna ögonen utan knep ihop dem hårt och skrek.


Jag försökte ta en bild när han hade solglasögonen på. Detta var så nära jag kunde komma. Han håller dem i handen.

Sedan tog vi en fika på café och Nico åt sin lunch (utan att spilla ett dugg vilket var tur då jag glömt haklapp hemma). Så här nöjd var han efter det:Sedan var det dags att möta upp Hampus och storhandla. Och nu är vi hemma. Alla är trötta, men en av oss vägrar vila - gissa vem.


På färgan fick Nico en trevlig överraskning då pappa öppnade bildörren och kikade in  :)
Man kan förresten se en av hans små tofflor som ser ut som skor. Perfekta tyckte jag som inte vill lägga dyra pengar på skor till ett barn som inte kan gå.

Det där med Casey Heynes

Publicerad 2011-03-28 08:39:10 i Åsikter,

Pojke blir mobbad för att han är överviktig, får nog och slår ner (den avsevärt mindre) killen som mobbar honom - och blir sedan hyllad av världen. Är det bara jag som får lite ont i magen av detta?

Visst, man skall stå upp för sig själv. Man skall inte ta skit från andra. Och jag kan förstå att om man inte får någon hjälp i sådana lägen så brister det tillslut. På ett sätt vill jag kunna säga "good for you", men... nej. Våld är väl ändå inte bra? Ingen lösning? Om man ser hur han kastar iväg den andre killen så hade han lika gärna kunnat skadas svårt, kanske till och med dött... och då? Skulle vi säga "rätt åt honom" då? Till ett barn?

Det jag känner när jag ser den videon är sorg och ilska. Var är de vuxna?!! Var är de som skall skydda barnen mot mobbing, och lära dem hur man beter sig mot varandra? Var är de som skall se till att inget barn når bristningsgränsen och behöver agera på det här sättet?

Och vad är budskapet när vi skiter i att förhindra att barn hamnar i en sådan situation och sedan hyllar en våldsam hämnd/ett våldsamt försvar? När vi hejar på den mobbade killen som slår ner den andre...? Blir vi sedan förvånade vid skolmassakers... som faktiskt är en handling väldigt lik denna... bara det att de mobbade som nått sin gräns är lite äldre och har tillgång till vapen.

Jag vet inte jag. Är jag den enda? Den enda som inte ser ett roligt klipp som får mig att vilja hurra, utan ser ett tragiskt klipp på två unga pojkar, två barn, som båda två lider på sitt sätt. Som får en klump i magen och nästan vill gråta lite för att det är så världen ser ut.
Vi vuxna misslyckas... varje dag. Casey Heynes är påminnelsen om detta.

Urk

Publicerad 2011-03-28 07:25:32 i Allmänt,

Hampus jobbar denna veckan så jag har hand om större delen av dagarna och hela nätterna. Inte så kul när Nico vaknade mellan en gång i halvtimman och en gång i timman fram tills runt 3  natt, och sedan ville han upp 06.30. Blev inte mycket sömn för min del med andra ord.

Dessutom så verkar det som om han är ledsen för att Hampus inte är hemma. När jag tog in honom i vår säng så kröp han bort till Hampus sida och slog på hans täcke och sedan började han gråta och ropade bababa och papa.
Nu ligger han dock relativt lugnt och leker på golvet. Jag försöker hålla mig vaken.
Han blir dock alltid upprörd när han ålar runt och hamnar vid soffbordet. Vi har ett av världens minst babyanpassade soffbord. Hårt trä och i precis sådan höjd att kanten slår till Nico i pannan om han försöker åla in under det... vilket han försöker... och så blir han ledsen.

Fan vad jag hoppas att jag piggnar till snart. Vill måla klart i källaren.

Mellanläge

Publicerad 2011-03-27 22:02:43 i Allmänt,

Jag har hamnat mitt emellan. Sådär när man är skittrött men inte kan somna eftersom man samtidigt har värsta motivationen att göra massa saker, men man orkar inte röra sig så man bara ligger där och tänker på allt man vill göra men inte orkar göra.... ja, ni fattar.

Nico sover sedan länge nu. Hans dag blev helt skruvad, kanske på grund av sommartiden. Först ville han inte sova alls på dagen, sedan ara grät han och sedan slocknade han utan att ha ätit sin kvällsgröt. Lyckades dock lura i han en stor flaska välling så förhoppningsvis står han sig.

Kan förresten också passa på att berätta att det är synd om mig. Ont i handleden som faen efter målandet. Inte handleden som målar dock utan den som hållt i färgburken. Det är inte lätt att vara klent byggd.

Men nu skall jag lägga mig. Jag, min onda handled och en bok.

Boktips

Publicerad 2011-03-27 16:55:57 i Allmänt,

Har precis läst Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. Rekommenderas mycket om man tycker om den typen av böcker. Men eftersom hans böcker är svåra att jämföra med andra så skall man kanske skriva "om man tycker om hans andra böcker".

Jag tycker om hans sätt att göra det obegripliga begripligt på något sätt. På baksidan av boken står bland annat om att den handlar om ondska, men för mig är det mer en bok om hur det vi tar för ondska så ofta egentligen är rädsla.
Det är allt jag säger om den handlingen. Läs den själva för bövelen.

Har jag nämnt spindlarna?

Publicerad 2011-03-27 15:43:04 i Allmänt,

Jag ogillar spindlar. Jag ogillar att jag ogillar spindlar. Känns så klyschigt. Hade hellre varit så där cool person som bara plockar upp dem som om ingenting.

Källaren är full av dem, i olika storlekar. Hampus är inte rädd alls och har förbjudit mig att döda dem. Han ger dem namn och säger Kom och hälsa på Gösta. Då väser jag till Gösta att han har tur att Hampus är där för annars skulle han vara mos.

Jag är egentligen inte rädd för spindlar. Jag tycker bara de är obehagliga. Allt som har små små ben och kan röra sig fort fort är obehagligt. Spindlar, tusenfotingar, tvestjärtar och okända människors barn... till exempel.

Ursäkta min frånvaro

Publicerad 2011-03-27 15:40:00 i Allmänt,

Har så mycket att göra att det inte blir lika mycket tid vid datorn som vanligt.

Nico ville upp tidigt men när han somnat efter frukosten så gick jag ner och målade i källaren.

En vägg. En vit vägg. Innan var det en furufärgad vägg.

Har dock fortfarande inte blivit klar i källaren då Nico haft en mindre bra dag humörsmässigt igen. Han vill helst sitta i mitt knä hela tiden och så vill han att Hampus är i samma rum. Allt förutom det får honom att gråta.

Eftersom Nico idag på morgonen plötsligt ålade iväg över golvet och bort till källartrappan så fick Hampus ta tag i grindbyggandet med en gång. Detta blev resultatet - en grind så stabil att det krävs dynamit för att rasera den.


Den skall målas vit sedan, och ännu saknas låsmekanism.

Nu har Hampus åkt för att hälsa på en kompis. Tyckt han var värd det efter sitt snickrande. Jag har en miljard saker att göra... nästan... i alla fall måla, städa, tvätta kläder och en del annat. Nico vägrar dock sova och fortsätter att bara gråta, gnälla, gnöla och skrika... så just nu ligger han i sin säng och lyssnar på en CD med vaggvisor bara för att jag skall få andas några minuter. Han börjar dock tröttna på det så får väl hämta honom om en liten stund. Vette sjutton hur jag skall bära mig åt för att få någonting gjort.


Så här missnöjd är han

Ute snöar det. Hur jävla irriterande är inte det?

Nu sitter jag här

Publicerad 2011-03-26 18:32:40 i Allmänt,

Nästan utmattad. Nej, det var att ta i.. men jag är ganska trött.

Besöket på montessoriförskolan gick bra. De var supergoa och trevliga, med fina lokaler och ett tänk som passar oss väldigt bra. Bara att hoppas att han kommer in där nu.
Nico var lite småtrött när vi var där men han gnällde inte alltför mycket.

Efteråt gick vi och käkade på en pizzeria vilket Nico tyckte var spännande, och sedan handlade vi innan vi åkte hem. När vi kom hem trodde vi att Nico skulle vilja sova, men nej... han ansåg att om vi gör så att han missar sin sovtid så tänker han då inte sova i efterhand. Han fick därför sitta med och titta när vi målade i källaren... en stund... för plötsligt när han satt där och bankade på sitt piano så började han gråta så tårarna sprutade. A poet needs his pain säger man ju, och kanske även kompositörer, men i detta fallet var det nog övertrötthet och inte konstnärlig frustration. Han fick mat och vi försökte lägga honom igen. Icke! Däremot snurrade han runt och lyckades få ut benet mellan spjälorna ovanför spjälskyddet och fastna (vårt spjälskydd har typ ingen funktion alls känns det som).

Tillslut fick jag för stunden ge upp tankarna på att måla utan fick sitta med Nico i vardagsrummet så han fick varva ner på sin madrass i lugn och ro. Det visade sig att saker måste ske i en viss ordning i Nicos värld och leka på madrass står innan sova på listan tydligen. Han sov dock bara en timma.

Vi hann måla en hel del, men gav upp för dagen då Nico vaknade igen. Blir således inga bilder på bloggen idag. Hade ju kunnat visa hur det ser ut just nu, men jag orkar inte gå ner i källaren. Faktiskt.

Sedan lekte vi med Nico i sängen en stund, men han var måttligt nöjd. Hampus hämtade upp en gammal laptop så han skulle få en egen att leka med. Två sekunder senare hade han slitit bort två tangenter och tre sekunder senare var han på jakt efter Hampus dator igen. Jag fyllde en barnryggsäck med massa små leksaker som underhöll honom en stund... men sedan var det ara tårar.

Gav honom sin kvällsgröt, men han åt bara hälften sedan sprutade han ut varje sked med gröt rakt på mig följt av glada illvrål. Nu är han nybytt, påklädd pyjamas och ligger i sin säng och... förhoppningsvis.. sover.

Imorgon blir det mer målande och städande, men nu skall jag njuta av en bok Lilla stjärna.

Det där med att bestämma kön

Publicerad 2011-03-26 09:51:33 i Allmänt,

Läste en artikel om människor som åker utomlands och betalar dyra pengar för att kunna bestämma vilket kön deras blivande barn skall ha. De måste alltså genomgå IVF-behandling för detta, med hormonsprutor, äggutplockning etc. Jag fattar det inte. Detta är alltså ingen moralisk, rätt eller fel, tanke jag har, utan jag förstår det verkligen inte. Vad det är som gör att man vill lägga ner så mycket pengar, tid och obehag för att få ett barn av ett speciellt kön. Och på något sätt ger det mig en obehaglig känsla. Som när jag läste att förlossningdepressioner är vanligare hos kvinnor som får söner och att de trodde att det var pga besvikelse.
Även vad gäller könsbestämning så handlade det, enligt artikeln (Aftonbladet är kanske inte den mest pålitliga tidningen dock) om kvinnor som önskar sig en dotter.

Jag kan förstå på ett sätt då jag också haft den där bilden i huvudet av att en familj skall vara mamma, pappa, son och dotter... hallå hjärntvätt... och man har väl drömt om små söta klänningar bla bla bla. Men om man tänker lite längre.... varför skaffar man det där barnet om just könet är så viktigt? Vill man ha en liten docka att klä i söta klänningar eller vill man ha en kopia av sig själv, någon som kan bli det man själv ville bli? För skälet att man förstår tjejer bättre när man själv är tjej köper jag inte för tjejer är näst intill obegripliga, speciellt i tonåren.

Skall jag vara ärlig så lever väl drömmen vidare om att ha en av varje utan att jag kan ge en bra förklaring till det, men skulle aldrig anstränga mig för att ett eventuellt nästa barn skulle ha ett speciellt kön. För jag älskar, avgudar, min son inte trots att han är pojke, och inte på grund av att han är pojke, utan för att han är han.... och så kommer det vara med nästa barn med. Så borde det alltid vara... tycker jag.

(Vill dock tillägga att en förlossningsdepression naturligtvs inte är något man styr över, varför den uppstår är i de flesta fall inget man har svar på och det är tragiskt och jobbigt för alla inblandade... mina tankar rör alltså de medvetna valen vad gäller att bestämma kön och inte depressioner som man inte rår över)

Eftersom hjärnan är off

Publicerad 2011-03-26 09:35:55 i Självcentrerat,

För tidigt för att tänka viktiga tankar så kör en snodd lista till. Det lir så när ingen någonsin frågar mig saker, då tvingas jag besvara frågor ingen ställt och ingen vill veta svaret på.

Varm dryck: Varm choklad med vispgrädde på
Kall dryck: Riktigt iskallt vatten
Alkoholhaltig dryck: Hmmm... nån kall öl en varm sommardag. Är inte så kräsen.
Bröd: Baguette, om det stavas så
Pålägg: Sallad, kokt skinka och ost - en klassiker
Grönsak: Röd paprika, eller majs
Frukt: Svenska små röda äpplen
Bär: Smultron
Krydda: Mickes special...hehe... typ aramina föräldrar som vet vad det är
Godis: Ljus choklad

Kaka: Rimi nougat, tror jag de heter
Snacks: Estrella dillchips... fast godast var dillskruvar men jag tror inte de finns mer
Ost: Brie
Sås: Nån gräddig peppar- eller svampsås, eller bea
Glass: Är inge glass fantast men gillar isglass..
Snabbmat: Allt jag älskar mest försvinner, som McDonalds pastasallad och Scangrillen i Stenungsunds hamburgare. Men säger McFeast då.
Flingor: Frosties, men äter inte direkt flingor.
Pizza: Ciao ciao
Naturgodis/Nötter: Gillar nästan alla nötter förutom jordnötter
Soppa: Blomkål- och broccolisoppan på Bordet i Angered
Utländskt kök: Sushi
Halstablett/Tuggummi: Juciefruit, fast de förlorar smaken efter en sekund

Full rulle idag

Publicerad 2011-03-26 08:22:16 i Allmänt,

Nico sov hyffsat bra i natt men hade en orolig morgon. Hans humör är inte på topp. Bland annat lyser solen in så man ser små dammkorn glittra i luften och då skriker han argt när han inte kan fånga dem.
Mysigt att äta frukost tillsammans hela familjen i alla fall.

Idag skall vi på besök på Montessoriförskolan som har öppet hus, och sedan skall vi försöka få klart i källaren. Dumt nog tog jag inte några "innan" bilder där nere - hade ändå bara varit pinsamt att visa då det var kaos där nere - men skall försöka lägga upp bilder på hur det ser ut nu senare idag... om någon skulle vara intresserad av att se.

Här händer det grejer

Publicerad 2011-03-25 14:06:01 i Allmänt,

Tycker ni jag verkat lite frånvarande? Det är för att vi grejar. Idag har vi målat lite tak, flyttat en bokhylla, målat vägg och målat lister. Då och då kommenterar vi att vi minsann inte är som dem och att jag verkligen inte är en sån där tjej. Vad vi egentligen gör är att vi jämför oss med paren som är med i Arga Snickaren och kommer fram till att vi är superbra på att samarbeta och att jag inte är en sådan där tjej som bara står och tittar på, nehej, jag gör saker jag med. Lite lustigt att man känner att man vill ha lite beröm för det, som att man är lite duktig för att man inte är inkompetent och handlingsförlamad.
Bra blir det i alla fall. Som ett helt annat rum, som man brukar säga.

Nico satt med länge i sin matstol och tittade på samtidigt som han spelade på sitt lilla piano. Ibland tyckte han att det hade gått för lång tid utan att någon tittat på honom så då illvrålade han i falsett och när man då tittade på honom så gapskrattade han. Nu har han dock sovit i en timma ungefär. Tog ett tag innan han somnade. Först låg han och fnissade för sig själv i sin säng... man funderar ibland på vad han hittar på som är så lustigt när man inte är där. Visserligen är han ganska lättroad när han sätter den sidan till vilket han demonstrerade imorse då han skrattade helt hysteriskt åt att Hampus rullade en snusdosa mellan fingrarna.

Snart skall dock plutten upp, får se om vi målar lite mer och sen... våfflor :)

Gomorron

Publicerad 2011-03-25 09:26:12 i Allmänt,

Haft morgonmys i sängen hela familjen, med vissa attacker från Nicos håll. Han är besatt av att äta på mitt hår och gråter när jag inte tillåter det.
Hoppas det går över. Får bilder i huvudet av att han är typ 17 och sover över hos sin flickvän som vaknar på natten av att han ligger där och mumsar.

Mina favoritmonster

Publicerad 2011-03-24 19:58:34 i Nytt på bebisfronten,

Min underbara man lät mig lägga mig och sova mellan 12 och 15 idag. Var helt sagolikt skönt, men nästan ännu härligare var det att vakna och höra Nicos skratt från vardagsrummet. Låg länge och bara lyssnade med ett leende på hur de busade där ute. De lekte Nicos favoritlek - monsterleken. Man gapar stort och morrar åt varann som monster Gaaaarrrrgh :)Snacka om lycklig bebis som hade fått leka med sin pappa i nästan två timmar efter sin lunchlur :)

Under dagen har vi sedan grejat i källaren. Målat, flyttat saker och istället för att bygga en vägg så tog vi bort en. Kommer bli så fint.

Gott och blandat

Publicerad 2011-03-24 11:31:09 i Allmänt,

Kan börja med att informera om att jag inte blivit helt ordblind om någon trodde det efter att ha sett alla saknade bokstäver i tidigare inlägg, utan det är en av katterna som rivit ner min dator i golvet så en del av tangenterna krånglar (bland annat b) så man måste trycka mycket hårt på dem för att något skall hända.

Upptäckte också att Sonja från bloggen HejSonja, som är en av mina favoriter, kommenterat på mitt senaste inlägg. Tyckte jag var lite roligt, nästan sådär lite smickrande, men så insåg jag att min senaste snodda lista var just snodd från hennes blogg så då kändes det lite pinsamt. Knyttet the copycat.

Nico fortsätter sitt gnäll och gråt-race, men nu verkar det som om Hampus kan slippa jobba i helgen så förhoppningsvis kan vi dela på eländet. Just nu tror jag faktiskt inte att Nico har ont utan att han bara är i en himla gnällig period.

Avslutningsvis tänkte jag kommentera Sonjas kommentar om föräldraforumen där ute. Håller med om att de bör undvikas. Om man läser eller skriver på dem så märker man snart att vad man än gör eller införskaffar så är det någon där som känner någon som råkat ut för en hemsk olycka just pga detta. Köpte du en viss bilstol så är det någon där som känner någon vars barn krossade huvudet mot rutan i en sådan. Om du ger ditt barn äpple så är det någon vars grannes barn fick en sjukdom och dog på grund av detta. Använder du Adidas gympaskor så är det någon som just på grund av sådana skor ramlat och tappat sitt barn utför ett stup. Du kan inte göra rätt, och ditt barn kommer råka ut för något hemskt. Så vill man undvika ångest så skall man undvika sdåana forum.

Nu skall jag samla kraft inför en promenad i solen.

Babyerektion

Publicerad 2011-03-24 08:50:39 i Allmänt,

Min son är alltså, som man kan ana av ordet son, en pojke. Pojkar har snopp. Snoppar får stånd. Inga konstigheter där enligt mig. När detta skedde i morse när jag bytte blöja (har inte hänt innan vad jag tänkt på det i alla fall) så blev jag ju därför inte chockad utan funderade mest på att den var riktad mot mitt ansikte och jag hoppades att han inte skulle kissa.

Eftersom jag inte riktigt kunde komma ihåg från mina sexologistudier när det är vanligt att erektionsförmågan sätter igång så googlade jag sedan detta. Eftersom man vanligtvis kan hitta artiklar som säger "allt är normalt" även om man googlar på typ "mitt barn låter som en gräsklippare" så lev jag lite förvånad över det magra sökresultatet. Vad som kom fram var några flashback-trådar (flashback är, för er som inte vet det, ett oseriöst skvallerforum som jag inte hyser några varmare känslor kring) samt en tråd från ett föräldraforum där en mamma frågar om saken men väljer att vara anonym då saken är så tabu (hennes ordval).

Då undrar man ju lite vad hon ansåg vara tabu... Är det:
1. Att hennes barn överhuvudtaget får stånd?
2. Att hon sett att hennes son hade stånd?

Om svaret är 1 så är min kommentar:
Som jag skrev i början av inlägget. Pojkar han snopp och snoppar får stånd. Det är normalt. Många verkar vilja att deras barn skall vara sådär oskyldiga och helt osexuella och kanske känner att livstecken från denna region är skrämmande. Detta speglades lite i att alla kommentarer på denna kvinnas inlägg handlade om att bebisar får stånd när de behöver kissa. På detta sätt lyckades de säga att det var normalt men ta bort det sexuella. Nej, din bebis ligger inte där och sexfantiserar, men han reagerar på stimulans (även den stimulans kissnödighet kan innebära) precis som en vuxen. Tycker det är lite mysigt att bli avtorkad och så poff så får den liv. Det skall vara så.

Om svaret är 2 så är min kommentar:
Man är inte pedofil, inte ens det allra minsta, bara för att man ser att ens barn har ett kön. Man tittar på den lilla snoppen när man byter blöja och badar, man tvättar och gör rent. Det är lite svårt att blunda och varför skall man göra det? Nu för tiden tycks folk vara så rädda för att anses som opassande att man helst inte ens skall låtsas om att man någonsin ens tagit på sitt barns kön. Om du känner något sexuellt när du gör det DÅ bör du söka hjälp, för det är inget ra tecken men annars är ju en liten snopp inte annorlunda än en liten arm eller ett litet ben. En naturlig del av kroppen. Hur skall ens barn få en sund bild av sin kropp och sitt kön om dess föräldrar tycker att omnämnadet av detta är tabu?

Därför skriver jag härmed mycket tydligt: Bebisar får erektion. Och så hoppas vi att nästa person som googlar om saken kan hitta detta inlägg och här läsa att; Grattis, den fungerar.

En lista

Publicerad 2011-03-24 07:31:07 i Självcentrerat,

Det var ett tag sedan så kände att nu är det dags för en stulen lista. Jag förtjänar att få fylla i en lista eftersom min son ville upp 6 i morse och har legat på golvet och gråtit 90% av tiden sedan dess.

Är du i ett förhållande? Ja, gift

Har du kysst någon idag? Nej, men pussat om efter midnatt räknas som idag

När går gränsen vid otrohet? Svårt att säga men jag accepterar nog inte ens en allt för mysig och långdragen kram

Är du romantisk? På mitt eget sätt

Hur skulle du beskriva den perfekta pojkvännen? Omtäksam och smart

Hur skulle du beskriva dig själv som flickvän? Snäll och för det mesta ganska lättsam

Vad är viktigt i ett förhållande? Att man är ärliga och verkligen bryr sig om varandra

Har du gråtit framför någon du tyckt om någon gång? Oh ja, jag gråter titt som tätt

Har du lekt med någons känslor? Inte medvetet, men finns säkert någon som tycker jag gjort det

Hur många har du varit ihop med? eror väl på hur man räknar, men fyra långa förhållanden

Hur länge höll ditt längsta förhållande? 3,5 år, men mitt nuvarande kommer förhoppningsvis toppa det med typ 70 år (ja, vi skall bli jävligt gamla)

Hur länge var ditt kortaste? Av de långa så 1 år eller så, men har väl haft kortare när man var tonåring

Vill du vara singel eller ha ett förhållande? Uppenbarligen vill jag vara i ett förhållande

Är du en bra pojk/flickvän? Jag hoppas det

Vem sov du senast bredvid (av det motsatta könet)? Min man

Hur gamla var dina föräldrar när de blev tillsammans? 19 och 20?

Skulle du kunna tatuera in din kärleks namn? Ja det hade jag nog kunnat

Har du mest blivit dumpad eller dumpat? 50/50 ungefär

Hatar du ditt ex? Nej, jag är inget hatisk person

Har du kvar någonting från dina gamla förhållande? Ja, katterna bland annat

När du vill ha någon, vad gör du? Ser till att lära känna personen och ser vart det leder

Bästa raggningsrepliken? Brukar funka bäst att vara spontan

Hur skulle den perfekta dejten se ut? Bara personen är den rätta så spelar det runt omkring ingen roll

Vem är den viktigaste personen av motsatt kön i ditt liv? Min man och min son

Om mannen i ditt liv skulle du vara otrogen, vad skulle du göra då? Bli jävligt sårad och sen vet jag faktiskt inte

Vill du gifta dig? Varför/Varför inte? Är redan gift

Vill du ha barn? Ja uppenbarligen

Blir du lätt kär? Nej

Vad faller du för? När jag kan vara mig själv, ha intressanta samtal och personen genuint bryr sig om mig

Vad är det mest avtändande du vet? För stort ego

Hur viktigt är det att man har något gemensamt? Jätteviktigt

Har du fått ditt hjärta krossat? Ja.

Hur raggar du? Jag vet inte... jag bara tjötar på

Har du en “utseendetyp” hos killar? Njee... tycker om smala killar och långt hår

Vem var din första kärlek? Minns inte riktigt men säkert nån klasskamrat

Vad tycker du om att ligga på första dejten? Kan man göra om det känns rätt

Vad tycker du om one night stands? Kan vara kul om man är singel och på det humöret

Är kärlek allt i livet? Ja, men ehöver inte endast vara kärleken till en partner

Inte alltid ledsen

Publicerad 2011-03-24 04:34:43 i Nytt på bebisfronten,

Ibland kan man behöva påminna sig själv om att han inte alltid är ledsen, som dess bilder från dagens eftermiddag illustrerar.


Lite mindre fallrisk med en heffaklump to watch your back


Vad har vi här då?


Hmm...spännande...


Men va fa... Spionerar du på mig eller?!

Sova hade varit trevligt

Publicerad 2011-03-24 04:13:09 i Allmänt,

Ingen sömn blir det. Förutom Nicos nattliga tårar, som dock inte är lika många i natt (fast han äter på natten igen, kan inte ta någon kamp i detta skick), så har vi fått en till norpa på halsen.
Vad jag menar är, att innan hade jag två katter: Tesslan och Norpan. Tesslan är en mer kattig katt. Hon gör inte mycket väsen av sig. Håller sig för sig själv och kelar när hon själv vill och på sina egna villkor. Norpan är skitjobbig rent ut sagt. Hon klöser på väggar, har bristande hygien, kraffsar på sovrumsdörren på natten och kan gå runt och jama om hon inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Dessutom är hon inte smart nog att komma ihåg en tillsägelse mer än några minuter, om ens det.

Sedan kom Token, och visade sig vara en Norpan i kvadrat. Han jamar högt och klagande hela nätterna. Är på dörrar (och liksom Norpan kraffsar han även på Nicos dörr). Han är dessutom överallt och river ner saker samt äter upp allt smått han hittar. På toppen av det så retar han upp Tesslan så att de slåss, vilket gör mig galen då Tesslan är min älskling.

Token stör min nattsömn mer än Nico just nu, och de två i kombination innebär ingen sömn alls i princip. Dock är det ju så att man inte kan göra sig av med sina kissar när man väl skaffat dem. Man får dras med dem även när de får en att tappa förståndet. Så är det bara. Lite som med barn (fast jag älskar Nico mer får jag ju erkänna).
Fördelen är att man kan spruta vatten på katter. Känns inte lika ok att använda vattensprutan på barn.

Kollaps

Publicerad 2011-03-23 12:04:49 i Nytt på bebisfronten,

Är mentalt slut. Nico bara vrålar och tjuter. Till och med när han äter så är det ett never ending mamama samtidigt som han spottar ut hälften av maten. Han har små glada stunder men de sker nästan enbart precis efter att han sovit eller när jag mycket aktivt bollar runt honom och busar.


Han ålar runt en del men tjuter oftast samtidigt


Korta stunder kan man få se ett av hans underbara leenden


Men mest av allt är det detta man ser.... :(

Lissen bebis igen

Publicerad 2011-03-23 08:57:32 i Nytt på bebisfronten,

Igår var Nico relativt glad och hans mage var relativt bra, så kan nog hänga ihop det där. Idag är han inte så glad och magen är det helt stopp i igen. Har gett laktulos i gröten nu, och katrinplommon, så hoppas det blir bättre.
Han ligger mest och halvgråter och säger mamamamama eller nanananana hela tiden.

Han sov lite bättre i natt dock. Fick trots detta mata två gånger, men den ena var runt 21 och den andra runt 5 så var inget mitt i natten i alla fall. Dock ville han ju upp tidigt så det var ganska segt.
Vi fick i alla fall en mysig stund i morse innan Hampus skulle till jobbet då vi åt frukost i sängen alla tre. Nico fick en egen smörgås som han tryckte in i munnen och han var nöjd och glad. Familjekänsla.

Barnsäkerhet - checklista

Publicerad 2011-03-22 22:05:01 i Tipshörnan,

Hittade en bra checklista när det kommer till barnsäkerhet i hemmet.

INNE:

Dörrar - dörrstoppare
Dörrar till altan/balkong - bör ha grind
Trappor - säkras med grind och ev. halkskydd på trappstegen
Fönster - säkras
Bokhyllor o.dyl. - säkras med tippskydd
Lösa mattor - halkskydd under
Elkontakter - säkras med plastpluggar
Små leksaker - kontrolleras med leksakstestare
Spis - kastrullskydd
Diskmaskin - tippsäkras
Frysbox - säkras med lås
Lådor - säkras
Barnstol - stabil och säker med sele
Knivar och saxar - förvaras utom räckhåll
Alkohol, plastpåsar, tändstickor, tändare och tvättmedel - förvaras utom räckhåll
Skarpa hörn - säkras med hörnskydd
Sladdar - lösa sladdar ska fästas
DVD.spelare - säkras
Giftiga växter - avlägsna eller placera utom räckhåll
Dukar - avlägsnas eller fästas
Öppen spis eller kamin - grind el. galler
Skötbord - stabilt och säkert
Vattenkranar - termostat ev. temperaturspärr
Badkar - göm undan proppen, halkskydd
Läkemedel, shampo, smink, strykjärn, verktyg, måleriprodukter, rengöringsmedel etc
. - utom räckhåll

Tänk på att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma.

Sedan behöver man ju inte vara helt övernojjig heller. Vissa saker räcker det kanske att man har i åtanke. Jag kommer t.ex. inte säkra alla lådor kanske, utan enbart dem där det kan vara farligt om han kommer åt innehållet och kommer inte heller ha spärrar på alla fönster utan bara på dem det finns risk att han kommer åt.

Växter kan det nog vara bra att man tänker på dock. Många glömmer nog att det finns växter som både kan göra någon riktigt sjuk eller döda.

UTE:

Tänk även på barnets utemiljö. Finns det risk för fallolyckor på något ställe? Finns det brunnar eller vattendrag det finns risk att barnet faller i? Finns det giftiga växter i närheten? Kan barnet komma åt trädgårdsredskap eller liknande?
Glöm inte flytväst anpassad för barnets vikt om ni är vid vatten och cykelhjälm som passar korrekt om ni skall cykla.

Moraltest

Publicerad 2011-03-22 20:31:27 i Allmänt,

Satt och funderade lite på det där med att föra sina egna värderingar vidare till sina barn och kom in på moral, om rätt och fel, och kom fram till att de flesta moralfrågor saknar enkla svar. De som lätt kan säga ja eller nej på sådana frågor är oftast människor som inte tänkt speciellt långt. För skoj skull letade jag upp ett slags moraltest på nätet och detta är vad jag skulle ha svarat på dessa frågor. Hur tänker ni?

Är det moraliskt acceptabelt att vissa får starta sina liv med stora tillgångar medans andra föds helt utfattiga?

Jag tycker inte riktigt att den frågan har med moral att göra. Är det rättvist? Nej. Bör man försöka jämna ut skillnader mellan människor? Ja. Men hur man skall lösa det hela på ett bra sätt är något man kan skriva långa uppsatser om så går inte in närmare på det.

Är det någonsin moraliskt acceptabelt att köpa sexuella tjänster om vi t ex antar att den som säljer tjänster får bra betalt och det inte finns någon hallick som snor åt sig av vinsten?

Ja, jag anser att man skall få sälja sexuella tjänster om man själv vill det - och att det då inte är moraliskt fel att köpa en sådan sexuell tjänst. Skulle kunna utveckla min åsikt i saken närmare, men låter de som undrar om detta i så fall fråga istället.

Är det moraliskt acceptabelt att döda i följande fall; att ge dödshjälp till någon som plågas svårt och som därför själv vill dö? att döda i självförsvar? att döda 1 för att rädda 10?

Jag är för dödshjälp. Om man lider och inte kan bli bättre tycker jag man skall få ha det valet, men att det enbart får beslutas av den sjuke själv. Dock kan jag tycka det är tvivelaktigt att tvinga sjukvårdspersonal att göra detta mot sin vilja men i så fall bör den sjuke ha alternativet att flyttas till sjukvårdsinrättning som är villiga att göra detta. Att döda i självförsvar tycker jag är moraliskt acceptabelt om man inte har något annat alternativ, så som att oskadliggöra utan att döda.
Vad gäller frågan om det är acceptabelt att döda 1 för att rädda 10 så går inte det att enkelt svara på, det beror lite på person och situation tycker jag. Det är till exempel skillnad på om man vill döda ett barn för att rädda tio åldringar än om man vill döda en åldring för att rädda tio barn... hur hemskt det än kan tyckas. Det är ju en filosofisk fråga där man kan debattera vad som bör vägas in i beslutet: Ålder? Nytta för samhället? "Godhet"? Antal anhöriga? Går inte att ge ett enkelt och rakt svar på det.
Skulle vara ännu svårare att svara på om jag t.ex. känner och tycker om de tio, men den som måste dö är en främling, eller tvärtom.

Att döda djur för att få mat eller kläder, även om det innebär att dom lider?

Nej det tycker jag egentligen inte. Djur skall inte behöva lida för att vi skall få våra behov tillfredställda. Jag tycker inte att det är fel att äta kött eller ha kläder gjorda av djurskinn, men jag anser att djuren skall behandlas väl. Så med andra ord är det lidandet och inte dödandet jag opponerar mig mot.

Finns det brott som är så hemska att gärningsmannen förtjänar dödsstraff?

Jag anser att de finns de som förbrukat sin rätt att leva men jag är emot dödsstraff. Anledningarna är många. Bland annat är det svårt att avgöra vem som förtjänar att dö då även illdåd sällan är svart eller vitt. Det finns också en risk för att oskyldiga döms. Samt att det är tveksamt om ett samhälle skall ha rätten att döda sina invånare oavsett skäl. Även här kan man skriva uppsatser om varför det inte bör finnas dödsstraff. Ett dödsstraff straffar dessutom inte bara den dömda utan även dess anhöriga.

Anta att en mycket välmeriterad man och en mindre välmeriterad kvinna konkurrerar om ett jobb i ett starkt mansdominerat yrke, är det orättvist mot mannen att ge kvinnan jobbet?

Ja jag anser att det är mycket orättvist och jag anser att det är fel att ge kvinnan jobbet. Att försöka lösa orättvisor i samhället genom att använda sig av andra orättvisor är ingen bra lösning.

Tycker du att vi har några moraliska förpliktelser mot andra än oss själva, eller är det acceptabelt att bara ägna sitt liv åt privata projekt som att sänka sitt handikapp i golf?

Min åsikt är att man inte skall göra andra människor illa och att man har en moralisk förpliktelse att försöka vara en god människa och hjälpa de man kan. I vilken utsträckning man gör detta, om man skänker stora summor till välgörenhet, jobbar med att hjälpa utsatta eller "bara" är en god vän, tycker jag är upp till var och en. Jag tycker dock man har en moralisk förpliktelse att dela med sig om man har i överflöd.

Är det moraliskt acceptabelt att staten förbjuder oss att använda droger? Och hur ska vi då göra med alkoholen?

Eftersom användadet av droger påverkar samhället i stort, framför allt ekonomiskt men också trygghetsmässigt, så anser jag att staten har rätt att sätta gränser. Dock anser jag att det alkohol är en farliga drog än en del av de droger som är olagliga. Det finns substanser som jag anser inte bör vara olagliga men att det bör finnas restriktioner, och det tycker jag att det borde finnas vad gäller alkohol också. Jag tycker inte att alkoholen bör vara så fri som den är. Jag kan dock se en födel med att det var fortsatt olagligt att sälja droger men lagligt att använda dem då missbrukare då lättare skulle kunna söka hjälp. Men det är en gråzon där det är svårt att ha ett bra svar.

Tycker du att det är okej att sälja en produkt genom att se till att den förknippas med lättklädda, sexiga kroppar?

Ja jag tycker nog det. Är människor dumma nog att gå på det så.

Är det moraliskt acceptabelt att döda i krig?

Jag tycker inte att det blir automatiskt acceptabelt bara för att det är krig. Fortfarande anser jag att det bara ör ok om det verkligen rör sig om självförsvar och inga andra lösningar finns.

Ja, det var mina svar på dessa frågor... just nu.

Våååår

Publicerad 2011-03-22 13:33:57 i Allmänt,

Trots knaper nattsömn så känner mig mig på strålande humör på grund av solskenet ute. Vi hade fönstret tll sovrummet öppet förut och bara njöt av solen som sken in, fåglarna som kvittrade och doften av vår.
Nico har även han varit på mycket bättre humör och mest fnissat och skrattat hela tiden. Har han ett nytt ljud också, jag tror han försöker härma mitt och Hampus skratt, för när han tycker något är kul så låter det som en blandning mellan någon som säger "ha ha ha" och någon som hostar :).

Dock vill han inte riktigt sova hur trött han än är så nu ligger han i sin säng och tjuter lite, men han får ligga så tills han somnar för har jag honom uppe ligger han bara på golvet och gnuggar sig i ögonen, dunkar pannan i marken och gråter.


Baby & Barn

Publicerad 2011-03-22 08:24:35 i Allmänt,

15-17 April är det Baby & Barn-mässan i Göteborg. Den skall jag gå på. Hoppas få med Hampus eller någon annan för inte så kul att gå ensam dock. Massor av erbjudanden och goodieags hoppas jag på :)


Tips till er som skall dit. De samlar in leksaker och kläder till barn upp till 6 år för att ge till behövande, som man kan lämna i entrén. Jag skall själv ta med mig en del. Har ju massor av urväxta kläder och kan inte spara allt så bra om det kan komma till glädje för andra.

Man skall inte ropa hej

Publicerad 2011-03-22 07:57:34 i Nytt på bebisfronten,

Jag var nog lite för glad över det där med att Nico sov hela nätter utan att äta. Det höll i sig i några dagar för att natten till igår bytas till en natt med många uppvaknanden och tårar då jag var tvungen att ge honom mat en gång vid 3 om jag skulle få sova alls. I natt var det ännu värre. Han vaknade en gång i timmen ungefär och flera av gångerna var han helt hysteriskt ledsen. Var tvungen att ge honom mat två gånger för att han inte skulle bryta ihop helt.

Magen tycks dock ha kommit igång lite och han hade bajsat nu på morgonen. Kanske tack vare all katrinplommon igår. Kanske den dock som även gett honom knip i magen? Vet inte om jag har något val dock då päron inte räcker för att hålla magen igång. Skall ta och testa laktulos några dagar för att se hur det fungerar i alla fall.

Nico har varit glad till och från under den timme han varit vaken nu. Katterna bråkade och en av dem råkade i yran springa rakt in i Nicos ansikte. Han blev förvånad men tyckte mest det var skoj.

Jag är personligen ett vrak. I vanliga fall brukar jag räkna ner tills Hampus nästa ledigheten då jag vet att jag får avlösning. Den är nu två veckor bort!!! Två veckor! Svårt att hålla modet uppe när man vet att man kanske inte får sova på två veckor.

Jag vill att min bebisplutt skall vara glad och må bra.

Bara på film

Publicerad 2011-03-21 19:45:57 i Allmänt,

När man ser film så händer det ju att man funderar lite på vissa saker, småsaker, som det där med att man i amerikanska filmer aldrig säger hej då utan bara lägger på luren. Varje gång det sker ser jag framför mig hur den andre parten sitter där snopen och hade massor mer att berätta.

En av de saker jag reflekterat över nyligen är tendensen i actionserier/actionfilmer att antingen hoppa genom ett fönster (ibland varianten att köra bilen rakt ut över kanten på ett paerkeringshus) utan att de har en aning om hur det ser ut på andra sidan. De klarar ju sig alltid men taskigt läge om det hade varit ett spetsigt staket på andra sidan.

En annan sak är att när kvinnor fått ett slags sammanbrott i film, någon slags mental kollaps eller gått igenom jobbiga saker, så innebär detta alltid att de börjar sminka sig hårdare. Som om en kvinnas lösning på livets sorger är
extra kajal.

Man kan också fråga sig varför människor i fim alltid är idioter. De skiter oftast i att låsa sin bil och lägger dessutom nyckeln bakom solskyddet. Hemnyckeln lägger de såklart under en kruka eller sten precis bredvid dörren, eller under dörrmattan. Även om de har skitfina hus och dyra bilar.

En klassiker är ju också att människor beställer in mat men lämnar restaurangen innan de äter, utan att betala. Och om man skall se på serien 24 som jag nyss sett, och älskar, så kan man ändå fundera över att en serie som skall utspela sig i realtid (eller vad man skall kalla det) inte innehåller varken intag av mat och dryck eller toalettbesök.

Men det värsta av allt är nog ändå människor som på riktigt blir allvarligt störda och irriterade av sådana här saker. Som argt påpekar att det där inte är verklighetstroget. Varför skall film behöva vara så himla "verklig"? Hur kul hade det varit egentligen om en halvtimme av filmen gick åt till att visa huvudpersonens jakt på en olåst bil då alla bilar är låsta, eller om någon behövde kissa när det är som mest spännande. Och rätt trist om hjälten dör efter det första knytnävsslaget. Film skall väl vara verklighetsflykt, eller? Fast lite kan man få reta sig, lite grann, speciellt när tjejer vaknar nysminkade med stylat hår :)

Frid

Publicerad 2011-03-21 18:30:50 i Allmänt,

Nico har somnat och underbara snälla mamma har hjälpt mig få ordning här hemma, så nu är det fridfullt och jag kan slappna av. Bara käre maken som saknas så är det komplett :)

Lilleman har dock knappt sovit på hela dagen eftersom vi varit i farten, så därför somnade han nu en timme tidigare än vanligt. Vi var med mamma på Gökis och handlade pyjamaser till plutten och fin en superfin glasskål (en skål av glas alltså, inte en skål att ha glass i) av mamma att ha på bordet.
Nico ville dock inte sova i vagnen medan vi handlade och hann ara sova en kortis i bilen på vägen hem. Väl hemma ville han inte alls. Man la honom i sängen och när man kom in för att titta till honom såg man detta istället för en sovande bebis:Innan läggdags ville han inte heller äta sin gröt, men vrålade tills han fick ersättning istället när jag väl lagt honom. Ett hysteriskt sorgset Mamamamamamaa. Han fortsatte med detta rop en stund till efteråt av bara farten innan han somnade.

Trots att jag är trött som ett as och har en rygg som känns som den skall gå av så är jag nöjd med dagen. Nico fick ju desstom fina storpojkepyjamaser - det vill säga tvådelade. Han ser såå söt ut i dem.

Ska vi bli kompisar?

Publicerad 2011-03-21 11:00:50 i Nytt på bebisfronten,Nico blev mycket lycklig när Token kom och hälsade på honom :) Men glädjen blev kortvarig då Token inte förstod att falsettvrålet var en vänlig hälsning utan snabbt flydde.
Men om man hör Nico börja fnittra för sig själv på golvet så vet man alltid att det är en katt i närheten :)

Musiclover

Publicerad 2011-03-21 10:40:58 i Nytt på bebisfronten,

Efter att ha varit rätt så gnällig ett bra tag så fick Nico lyssna på lite Led Zeppelin i pappas lurar (på mycket mycket låg volym) och blev helt stilla en lång lång stund. Han såg så gulligt koncentrerad ut där han låg och lyssnade.Helstopp i magen igen har han så nu har han fått käka nästan hel urk katrinplommon som jag hoppas skall få fart på systemet. Lille plutten. Han krystar och krystar så han gråter och nästan kräks men inget kommer.

Jag är inte lika bra som banan

Publicerad 2011-03-21 08:30:54 i Nytt på bebisfronten,

Om Nico ligger på golvet och man vill att han skall demonstrera sina nya ålningskunskaper så finns det tre saker som går att locka med.

1. Om jag sätter mig en bit bort och säger "kom till mamma" - då ålar han en liten bit, kommer på att det inte är värt det och skiter i det.

2. Om katten kommer - då ålar han tills katten går sin väg, vilket sker ganska snabbt så det hinner inte ålas så mycket.

3. Om jag håller fram tuggnappen fylld med banan en bit bort - då ålas det tills han får tag på den.

Mitt barn tycker alltså mer om banan än han tycker om mig. Tänk den dagen han upptäcker godis. Då är det kört för min del.

Fail

Publicerad 2011-03-21 08:18:50 i Allmänt,

Nico sov inte bra i natt. Han vaknade en miljard gånger (kändes det som) och bara gnölade. Tillslut när klockan var runt 03.30 så orkade jag inte mer och bara gav upp och gav honom lite ersättning så att han somnade ordentligt... trodde jag. Han hade ett gnölpass vid 5 sen ändå. Ett litet nederlag kan man säga.

Han sov till 8 sen dock så hann sova lite lite till innan han skulle upp. Nu ålar han runt lite på golvet. Hade gått mycket bättre om han inte hade så sprattliga ben som sparkar i marken tills han får ont i tårna och blir på dåligt humör. Men jag tänker att kanske hans usla humör det sista i kombination med hans nya kunskaper innebär att han är i någon utvecklingsfas. Hoppas det för om det är en fas innebär det att den är övergående.

Gårkvällen spenderade jag och Hampus med att äta godis och se de sista avsnitten i den sista säsongen av 24. Nu är det över. Känns nästan lite sorgligt. Finns ingen tv-serie som är så beroendeframkallande och spännande. Den serien måste ha de grymmaste manusförfattarna.

Well well.. nu måste jag ha koll på den lilla ålande bebisen.

Vart ute på vift

Publicerad 2011-03-20 17:59:42 i Nytt på bebisfronten,

Idag har jag och Nico varit iväg hela dagen hos hans mormor. Var trevligt och han är alltid på bättre humör när han får komma hemifrån lite.

Dagen började dock med att han helt plötsligt kunde åla på golvet, vilket han aldrig gjort innan, och snabbt förvann in under soffbodet. Där under visade det sig att det låg en penna som han försökte äta på så när jag fick fram honom hade han blå streck i ansiktet... I sådana stunder känner man sig inte som en helt bra mamma :/.

Hos min mamma gick vi på promenad och så fick Nico sitta och leka i matstolen de har där som kan förvandlas till liten stol med bord.

Sedan kom min mormor och morfar på besök också. När det var dags för Nico att sova så passade jag också på. Vi somnade tillsammans i min brors gamla alkovsäng och jag hade nog kunnat sova många timmar om inte mamma väckt mig. Tog ett tag att somna dock då Nico ville gosa (läs: klösa ut mina ögon).

Mamma och jag lyckades sedan installera bilbarnstolen. Hoppas den sitter som den ska nu i alla fall. Synd bara att den är så upprätt. Han är ju van vid att halvligga i bilen så att han lättare kan sova, men om man skulle vinkla denna stolen så hängde den liksom i luften helt instabilt så den får väl vara som den är.


Premiäråk i nya stolen

Så fort vi kom hem blev han lite gnällig igen. Vet inte vad det är som gör att han tycker det är så jobbigt att vara hemma, eller om det bara är så att han känner friheten att gnälla loss här. Bara en timme drygt tills han skall sova dock... och jag tänker absolut inte klaga. Idag fick jag verkligen mig en påminnelse om hur lyckligt lottad man är som fick ett friskt barn när det finns de där månader av förväntan och längtan förvandlas till sorg. Där det som skulle vara ett av deras livs lyckligaste stunder blev en av deras livs värsta. Mitt hjärta lider med dem.

Att tänka efter före

Publicerad 2011-03-19 20:40:05 i Åsikter,

Ketchupmamman har skrivit en debattartikel om människors skäl till att skaffa barn. Hon anser att det spelar ingen roll av vilket skäl man skaffar barn, eller de förutsättningar man har, utan det som spelar roll är hur man är som förälder.. och att det inte har med ålder, pengar eller liknande att göra.

Jag håller med, till viss del. Du kan vara en lika bra eller dålig förälder oavsett om du är ung, gammal eller mittemellan. Pengar har ingen betydelse så länge du har råd att ge ditt barn mat, kläder och annat de verkligen behöver. Att ha råd med en gåstol eller en miljard leksaker är ju inget måste. Barn behöver först och främst kärlek i stora lass och trygghet.

Dock tycker jag att man bör ha tänkt till innan. Inte så att man måste ha planerat i år och dar menn att man ser till att man är redo. Redo att ge upp lite av det liv man hade innan. Någon annan debattör skrev nämligen om att hon tycker det är så fel att det förväntas att kvinnor skall ge avkall på sitt tidigare liv bara för att de fått barn... Är det fel? Jag tycker det borde vara ett krav att man som förälder, både kvinna och man, är beredd att sätta barnet i främsta rummet och göra vissa uppoffringar. Om man vill ha exakt samma liv och samma frihet som man hade innan, då anser jag inte att man bör skaffa barn alls. Sedan säger jag inte att man måste ge upp allt. Inte alls. Man kan prioritera egentid, gå ut och festa ibland och göra det mesta man gjorde innan - men inte i samma omfattning.

Som man så fint brukar säga: Man kan inte både ha kakan och äta den.

Tips, fakta och problem

Publicerad 2011-03-19 20:19:11 i Allmänt,

Nico hade några glada minuter då och då tills dess det var dags att lägga sig men överlag var det mest gnäll. Han gillade dock att få se på mupparna lite på datorn... och när jag låtsades äta upp honom såklart.
Efter vissa protester så somnade han strax efter 19.

Vad gäller monteringen av bilstolen så gav jag det en chans till när Hampus kommit hem och kunde ha hand om lillstrumpan, men jag gav sedan upp. Hur jag än försökte kunde jag inte få framsätet i bilen i en position så att bilbarnstolen lutade mot instrumentbrädan. Behöver uppenbarligen hjälp.

Kan ge ett tips förresten. När du skall ställa in rätt höjd på bälte och nackstöd i sin bilbarnstol, och detta är ett evighetsjobb med massa pill, så tänk inte att du har koll på hur lång din unge är - nej, sätt ditt barn i stolen och kolla innan. Annars kan det visa sig att ditt barn inte når så högt upp som du trodde och du tvingas göra om allt satans pill igen eftersom nackstödet blivit ett skalpstöd.

Nu skall jag nog strax försöka sova. Hampus sover och Nico sover. Förhoppningsvis blir det inte alltför mycket spring i natt.

Hur faan skall man orka?

Publicerad 2011-03-19 16:29:02 i Allmänt,

Så känner jag just nu. Känner mig också som världens sämsta mamma som bara längtar efter att det skall bli kväll så att jag kan lägga honom. Men det är så otroligt påfrestande att bara lyssna på gnäll när ingenting man gör hjälper. Jag vet verkligen inte vad som är problemet... men han bara gnäller.

Har dessutom försökt fötså mig på den där jävla bilstolen och det tog mig en mindre evighet att ställa in bälte och nackkudde till rätt höjt, allt medan Nico satt bredvid och vrålade i högan sky såklart. satte honom i gåstolen sedan i hopp om att det skulle vara bättre men han gnällde och tjöt lika mycket ändå.

Nu är den inställningen klar i alla fall och jag har fattat hur man monterar den i bilen men mina krafter är helt slut. Kan låta knäppt, men det beror väl på B12-bristen, för jag är så trött efter detta att jag mår illa och är svimfärdig... och tanken på att dra med mig den vansinniga gnällmaskinen ut till bilen och kämpa med att få alla remmar på plats.. nej, det finns inte. Just nu är det så illa att jag inte ens haft orken att ta av mig skorna.

Jag har i alla fall fått slängt in en maskin tvätt och skall röja av i kök, vardagsrum och sovrum om en stund. Det får räcka för jag kräks snart.

Fan jag hatar detta. Jag vill inte vara irriterad och trött mot Nico men jag orkar verkligen inte med när han är så här. Varför?! Varför är han inte nöjd?!

Lilla gnällpellen

Publicerad 2011-03-19 14:15:13 i Nytt på bebisfronten,

Nico har börjat med något nytt... Eller nytt är det väl inte för han har gjort det innan med men inte alls i samma omfattning. Han "gråter" för allt... ALLT. Så fort saker och ting inte riktigt är som han önskar så brister han ut i en högljudd låtsasgråt. Inga tårar eller så utan bara "buhu buhu det är såå synd om mig buhu".
Om man lägger honom i sängen och han inte vill sova (vilket han numera sällan vill hur trött han än är) så gråter han demonstraivt en stund innan han somnar. Om man matar honom och han börjar bli mätt (läs: hellre vill ha efterrätten) så börjar han gråta. Om hans leksak ligger för långt bort och han inte orkar åla till den så början han gråta. Om han tappar det han håller i så börjar han gråta. ALLT. Hela dagarna just nu har en evig fejkgråt som bakgrundsljud.

Jag förstår inte varför han gör det för han måste fortfarande sova, äta upp och jag går inte och ger honom allt han vill ha... så han borde lära sig att det där klagandet inte leder någonstans. Ändå så ger han sig inte. Bara gnäll, gnäll, gnäll.

Han är ju så go när han är glad och skrattar och busar. Eller när han ligger och stillsamt smånynnar för sig själv och roar sig på egen hand. Så varför denna plötsliga vändning till att vara missnöjd hela tiden?
Suck.

En mindre vetenskap

Publicerad 2011-03-19 12:00:11 i Nytt på bebisfronten,

Jag skall försöka montera den nya bilbarnstolen i bilen. Jag har läst instruktionsboken och sett en instruktionsvideo men är fortfarande inte helt på det klara med vad det är meningen att man skall göra. De borde verkligen anställa någon som kan skriva en vettig instruktionsbok, en som går att begripa. Jag skall faktiskt försöka dokumentera mitt monterande sedan så kanske det kan hjälpa någon annan stackars människa i samma sits. Om jag inte monterar helt fel då, så att alla blir arga på mig istället.

I övrigt idag är planen att jag skall tvätta kläder, slipa lite tak samt röja häruppe. Än så länge tycks Nico vara på ett ganska stillsamt humör så kanske går *ta i trä*. Först skall han dock äta lunch... och lukten som just uppstod i rummet ger en hint om att jag bör byta blöja också... på honom alltså, inte på mig.

Håll alla tummar och tår

Publicerad 2011-03-19 09:04:03 i Allmänt,

Tänker inte berätta mer om det här, men det finns något jag verkligen vill så alla som läser måste hålla alla tummar och tår för att det blir som jag vill. Lova! Kommer berätta mer om det ifall det verkligen blir så.

Natten gick bra. Runt 21 var Nico ledsen och då fick han faktiskt 60 ml ersättning eftersom han pga magen hade ätit ganska dåligt under dagen. Sedan somnade han om. Ytterligare två gånger i natt har han vaknat och varit lite gnällig men har kunnat somna om utan att få mat. Det svåraste är runt 5 då han hör Hampus gå runt och göra sig i ordning inför jobbet. Han tycker väl att det måste vara morgon när han hör oss vara uppe. Han somnade dock efter lite om och men och sov till 8 :)

Är loppis i Henån idag som jag egentligen vill gå på... men är inget kul att gå ensam och dessutom är jag orolig att det skall vara massor av bilar och svårt att parkera... för parkera är inte det jag är bäst på i världen. Som det känns nu så blir det nog att jag är hemma istället. Tar och försöker röja här inne och går en promenad med vagnen sen istället. Det kommer fler loppisar, folk älskar loppisar här.


Huvudvärk

Publicerad 2011-03-18 19:34:22 i Nytt på bebisfronten,

Jag kan inte ens tänka så ont i huvudet har jag. Känns som det skall explodera. Inte har det blivit bättre av att Nico haft någon slags glädjeyra efter att ha fått bajsa och gallskrikit konstant och krävt full uppmärksamhet för att inte vråla ännu mer. Han har inte nöjt sig med stilla lek, nej då, han har velat bli upplyft och flyga, hoppa, "kastas" hit och dit... full action skulle det vara hela tiden. Och även om hans glada jätteleende värmer så trodde jag att jag skulle kollapsa ett tag.

Ordet barnmisshandel har också fått en helt annan innebörd efter att jag blivit närapå flintis efter alla gånger Nico slitit mig i håret, han har rivit och nypt mig i ansiktet, nästan slitit av min näsa och försökt peta ut mina ögon. Allt samtidigt som han "äter upp mig" vilket är hans pussar med öppen mun. Det är verkligen som om han har den där känslan "jag tycker om dig så mycket att jag nästan måste mosa dig". Overload av mys som tar sig uttryck i en fysisk attack. Det är helt underbart charmigt och man vet att det är en handling full av kärlek men satan vad ont man får.

Nu sover han dock min lilla plutt och jag hoppas att det blir en lugn natt för min skalle klarar snart inte mycket mer.

Här hemma

Publicerad 2011-03-18 15:06:24 i Nytt på bebisfronten,

Har inte blivit mycket skrivande idag för har haft en hel del att göra och har en hejdundrandes huvudvärk.

Försökte montera den nya bilstolen men det var rena grekiskan att förstå de instruktionerna och då det inte var så kul att stå och greja med det när det snöade så fick vi skjuta på det.

Nicos mage hade inte blivit bättre och han var gnällig och grät lite varje gång han skulle äta och det tryckte på. Krystade och krystade men ingen bajs kom det. Åkte därför och köpte microlax och gav honom och jävlar alltså. Det var som om en elefant hade bajsat i blöjan. En klump stor som en tennisboll med samma konstistens som lera (och då menar jag inte den rinniga sortens lera utan den typ man drejar med). Som Hampus sa så är det konstigt att han inte varit mer ledsen för han måste haft ont i sin mage med allt det fast därinne.

Nu är han gladare men skall nog ge laktulos några dagar för att se så att magen håller sig igång... fast väntar med det tills imorgon och ser om det kan rätta till sig av sig självt först då laktulosen kan ha biverkningar och jag inte vill ge det i onödan.

Hur natten gick? Hampus gav honom mat en gång när han inte kunde få honom att somna om, men hoppas på att det skall gå bättre igen i natt.
Själv hoppas jag på att mina tabletter skall funka snart så jag får lite mer energi för kommer bli tufft ett tag då Hampus kommer jobba mycket i två veckor framöver och jag får ha både dag och natt själv. Trots att Nico sover bättre på nätterna nu så känns det som om jag aldrig får någon sömn.

Tanden som aldrig kommer

Publicerad 2011-03-17 18:45:17 i Nytt på bebisfronten,

Kan förresten meddela att inte en ynka liten del av en tand syns ännu, dock fortsätter hans hysteriska (och då menar jag verkligen hysteriska) tuggande på saker. Han gnager och gnager som om det gällde livet på saker.

Man oroar sig ibland

Publicerad 2011-03-17 18:41:15 i Nytt på bebisfronten,

Kan ju börja med att säga att det är svårt att hålla sig till rutiner. Nico vägrade sova sin eftermiddagslur. Han låg i sängen hela tiden och ibland lekte han lite och ibland vrålade han argt, men sov gjorde han inte. Kommer ändå se till att han inte lägger sig tidigare än 19 och helst 19.30 eller 20.
Han är dock på ett riktigt jobbigt humör. Han gallskriker nästan hela tiden. Inte som om han är ledsen utan som om han är arg, och ibland glatt. Men högljutt är det.

Är rädd att han har ont i sin mage dock. Han har ju varit hård i magen i flera dagar nu. I förrgår och igår bajsade han en gång per dag och då hårt och inte mycket och idag har han inte bajsat alls. Har gett massa päronpuré men det har inte hjälpt så nu på kvällen blandade jag matolja i hans gröt (inte poppis) i hopp om att det skall sätta fart, men inget händer. Jag får nog åka och köpa något laxerande imorgon om det inte löst sig då. Har glömt vad de där laxeringsmedlen som man kan ha till bebisar heter dock...

Dessutom har han under dagen haft en underlig hosta för sig. Han hostar inte som när man är sjuk utan som när man satt något i halsen. Tårarna sprutar och han hostar och hostar så han blir alldeles röd. Blir skitnervös varje gång att han håller på att kvävas men så slutar han plötsligt. Det har inte varit när han har ätit utan sker bara helt plötsligt. Kan han ha något som sitter i halsen? Han satte nämligen en bit frukt i halsen i morse så blir rädd att det skall vara något kvar i halsen som fastnat och irriterar.. men då borde det väl märkas hela tiden visserligen.

Så, nu skall jag vänta på att Hampus skall vakna (han har underliga sovtider när han skall ställa om dygnet till ett nytt skift) och hoppas på bajs. Sånt gör man ibland som mamma - hoppas på bajs.

Trösta, inte skrämma

Publicerad 2011-03-17 16:22:09 i Nytt på bebisfronten,

Sofia skrev ett inlägg idag som jag tyckte tog upp något mycket intressant (ni kan läsa inlägget sjäva här). Det faktum att många föräldrar skrämmer sina barn genom att vilja trösta dem alldeles för mycket.

Jag tror att många föräldrar, främst mammor om jag skall vara lite fördomsfull, i sin omtanke gör att deras barn känner sig otrygga. Om de vid varje litet gnäll skall lyftas upp och ömkas så ger man signaler om att de hade rätt i att bli rädda.

Det får mig att tänka på Tove Jansson-raderna: Men vem skall trösta Knyttet med att säga ungefär, på natten känns det hemska mycket värre än det är? (citerat ur minnet så kanske inte exakt återgivet)
Svaret är att det är vi, föräldrar, som skall tala om för våra små knytten att det verkar värre än vad det egentligen är. Det gör man genom att finnas där bredvid som en trygg klippa, men också genom att skoja bort det hela. Skratta faran i ansiktet, som lille Simba skulle ha sagt.

Jag säger inte att jag själv är perfekt, men jag försöker göra mitt bästa. Vad jag brukar göra i olika situationer är:

Om Nico gråter helt otröstligt - Ja, då lyfter jag ju upp honom. Han gör nämligen detta så sällan så i de lägena anser jag att det behövs lite extra mycket trygghet.

Om han trillar eller slår sig på annat sätt - Det beror på. Jag kan oftast höra skillnad på om han blev rädd eller om han fick ont. Om han fick ont kan jag lyfta upp men ömkar inte utan försöker låta positiv och säga att "det var inte så farligt" och kanske skoja lite med honom när han lugnat sig lite. Om han bara blivit rädd kan jag sätta mig bredvid honom och skoja med honom och busa lite.

Om han blir rädd av annan anledning - Detta händer sällan men han har ibland blivit rädd för en person. Då ser jag till att jag är väldigt nära så att han kan röra vid mig, men jag ser glad ut och skojar och säger att det inte är någon fara. Även om "faran" är verklig så som att han gråter för att han sätter i halsen så ser jag till att vara lugn och inte skrämma honom ytterligare.

Om han gråter för att han är arg - Detta verkar många föräldrar helt blinda för... att deras barn faktiskt kan gråta för att de är arga... vilket kan hända när man skall ta på kläder eller de inte får ta något de vill ha. Då brukar jag beroende på situation antingen ignorera eller skoja med honom. Om han t.ex. gråter för att han är sur för att han får ligga i sängen fast han inte vill sova så låter jag det alltid gå en liten stund innan jag går in, om jag inte hör på hans gråt att han är riktigt ledsen för då går jag dit med en gång.. Men jag lyfter inte upp honom.

Nico är nog ett ganska tryggt barn för han blir inte speciellt ofta rädd och han har ju t.ex. inga problem med att ligga ensam i sitt rum med dörren stängd när han skall sova. Han verkar veta att mamma eller pappa kommer om han är ledsen eller om något är fel. De gånger han blivit rädd för en person så har det ganska snabbt gått över och då är det ingen fara alls längre.

jag tror det är viktigt att tänka på det. Att inte skrämma sina barn i sina försök att vara en bra förälder.

Sulkymysteriet

Publicerad 2011-03-17 15:55:12 i Allmänt,

Jag vill egentligen ha en sulky men kommer nog nöja mig med att ha min vanliga vagn som sittvagn för det finns ett problem när det kommer till sulky.

Man rekommenderar att barnet sitter vänt mot föräldern tills dess att barnet är 1,5 år och jag vill också ha det så för det känn bäst, men nästan alla sulkys är gjorda så att barnet sitter vänt bort från föräldern... och om det inte är så så är sulkyn svindyr.
Dessutom finns det på de flesta sulkys en maxgräns på 15 kg. Hmm.. men om ens barn är av det knubbigare slaget så känns det som om tidsspannet barnet kommer kunna använda sulkyn (mellan 1,5 år och 15kg) inte är så stort. Vad gör man sedan då? Måste barnet gå då?


Nicos mat

Publicerad 2011-03-17 15:35:56 i Nytt på bebisfronten,

Jag vet att jag kan tjata en hel del om Nico matvanor och sådant, men tycker det är så svårt att veta hur mycket mat och dryck som är lagom.

Som det ser ut nu så ser Nicos matdygn ut så här:

* Om han vaknar tidigt dvs. 6-7 så kan han få lite ersättning på morgonen

* 9.00 Frukost bestående av 1 dl havregröt och 1/4 dl fruktpuré. Dricker kanske 10 ml ersättnin som dryck

* 10.30 Frukt = ca 3 skivor banan och 2 smala apelsinklyftor skurna i mindre bitar. Dricker ca 10 ml vatten eller fruktdryck. Ibland får han en liten smörgås också.

* 12.00 1 dl matpuré och 1/2 dl fruktpuré. Dricker ca 10-20 ml vatten eller fruktdryck.

* 14.30 Frukt = samma som ovan med dryck till.

* 16.00 Här skall middag introduceras men som det är nu tycker jag det blir lite för mycket med ett mål riktig mat till så han kan ibland få bara lite matpuré med nån frukt efteråt eller så äter han en fruktbägare eller annan mellisliknande måltid. Dryck till av samma mängd som vid övriga mål.

* 18.30 Kvällsmat med 1 dl havregröt och 1/4 dl fruktpuré. 10-20 ml ersättning som dryck.

* Om han vill, vilket han inte ville igår, så kan han få en mindre mängd ersättning vid 21.30.

Planen är ju att han inte skall vakna så tidigt som han gör så att jag kan få bort att han får ersättning ibland på morgonen innan frukost. Eller bör jag förskjuta hela matschemat och ta frukosten tidigare? Från och med nu skall han ju inte få mat nattetid och om det fungerar skall även ersättning vid 21.30 tas bort så snart som möjligt.

Så om man bortser från dessa två ersättningstillfällen, hur tycker ni att det ser ut matmässigt då? Jag följer rekommendationerna med mellanmål och än så länge kan jag inte ha längre tid mellan målen för det klarar han inte utan att bli väldigt hungrig.
Om man ger vid dessa tider, vad tycker ni då om matmängden? Eftersom läkaren anser att Nico väger för mycket så är väl frågan snarast om man kan anse att han får för mycket mat vid något att tillfällena?
Och en annan fråga är om han får i sig den vätska han behöver om han dricker ca 10-20 ml dryck vid varje måltid? Det blir ju då 60-120ml dryck per dygn, om man bortser från den vätska som finns i maten.

Skumt samtal

Publicerad 2011-03-17 10:18:02 i Allmänt,

Fick ett telefonsamtal från en försäljare av något slag som hade en något underlig (obehaglig?) vändning.

Jag: Hej det är Emma
Försäljaren: Hej jag ringer från The Studio
Jag: Ursäkta men jag kan inte prata just nu för jag matar en bebis
Försäljaren: Åh ursäkta jag såg inte det. Hej då.

Eeeh... han såg inte det... Det hoppas jag verkligen att han inte gjorde! Är dett The Truman Show? Är jag bevakad?

Ett litet mirakel

Publicerad 2011-03-17 10:15:19 i Nytt på bebisfronten,

I natt sov Nico heela natten!! Ingen nattmatning, inget vakna och gnälla... ingenting. Eller ok, han somnade 20 och runt 21 fick jag sätta i nappen en gång, men sedan sov han stillsamt tills klockan var 6. Då var han pigg och hungrig så då fick han äta 120ml ersättning.

Nackdelen var väl att jag i all glädje helt glömde bort hur rutinerna såg ut så lät honom sova 8-9 fast han skulle ha sovit 9.30-10.30 så nu skall jag försöka hålla honom vaken tills nästa egentliga sovpass klockan 13. Tror det kommer gå för just nu är han pigg och så skall han äta frukt 10.30. Sedan skall jag klä på honom och vi skall åka och hämta bilbarnstol och handla, så innan vi kommer hem igen är nog klockan 12 i alla fall... och en timma extra skall jag väl kunna aktivera honom.

Hoppas bara att det inte var en engångsföreteelse utan att det håller i sig.

Home alone

Publicerad 2011-03-16 21:18:16 i Allmänt,

Hampus har åkt till jobbet och jag skall strax försöka sova lite. Ååh vad bra det gick med mina nya rutiner... inte. Inte en dag höll det då Nico tvärvägrade att somna den bestämda tiden. Han ynkade sig tills han fick sitta med mig och Hampus och se lite film en stund och somnade sedan vid 20 istället. Men ok, det kan jag köpa om det innebär att han sover längre imorgon (vilket han nog inte gör då han kommer vakna när Hampus kommer hem vid 7 då han saknar förmåga att gå tyst..hehe).

Sitter nu och funderar på två saker.

1. Om jag skall gå på loppis i Henån på lördag trots att det i så fall bara blir jag och bebis... Antagligen kommer jag inte orka.

2. Hur jag skall lyckas ta mig till Ullared och vad jag skall köpa där. Lillplutten slutar ju aldrig växa och hans pyjamasar sitter som korvskinn och de flesta av byxorna slutar vid knäna så måste verkligen få köpt mer kläder till honom.

En ofärdig inköpslista hade kunnat se ut ungefär så här:
Pyjamasar (minst tre) till Nico
Byxor, bodys och tröjor till Nico samt sommarkläder till Nico
Dräggelhaklappar och strumpor till Nico
Vårjacka till Nico
Tunnare åkpåse till barnvagnen
Matgrejer till Nico
Potta
Babypool
Sommarkläder till mig
Vårjacka samt regnkläder till mig
Ramar
Prydnadssaker (bl.a. lila ljusstakar jag såg på deras hemsida)
Scrapbookgrejer

Ja, det är lite av det jag skulle vilja köpa. Kanske inte superspännande för er att veta :)

Det e la typiskt

Publicerad 2011-03-16 16:27:42 i Allmänt,

Väntar på att den nya bilstolen skall komma... och får såklart sms om att den levererats och kan hämtas ut sekunden efter jag kommer hem efter att ha handlat... Nåja, kan ju hämta den imorgon i alla fall.

Det där med rutiner

Publicerad 2011-03-16 16:26:47 i Nytt på bebisfronten,

Jag tycker det är svårt det där med att ha ordentliga rutiner. Och det handlar inte alls om att jag själv inte hade rutiner innan så att jag därför inte kan hålla dem utan det handlar främst om tre saker:
1. Jag orkar inte med den kamp det blir om Nico ska sova när han inte vill sova
2. Jag klarar inte av att hålla honom vaken när han är trött för då tycker jag så synd om honom
3. Jag klarar inte av att väcka honom när han sover för det känns så taskigt

På grund av detta blir det ju Nico som styr dygnet och då han inte alltid vill sova på samma tider som han ville dagen innan så förflyttas allt hit och dit och rutinerna blir det inget av. Jag skall dock försöka få ändring på detta hade jag tänkt.
Just nu tänkte jag att rutinerna skulle se ut ungefär så här...

7.00 – 8.00

Vakna. Helst hade jag ju sett att han vaknade vid 9, men tror inte jag kan hoppas på det just nu. Om han vill på morgonen så får han dricka lite ersättning, men oftast vill han bara ha ca 60ml eller ännu mindre.

9.00

Frukost med gröt, fruktpuré + vatten

9.30-10.30

Sova

10.30

Frukt, och kanske nån liten smörgås

12.00

Lunch + efterrätt + vatten (han äter just nu ca 1 dl matpuré och 1/2 dl fruktpuré)

13.00-14.00

Sova

14.30

Litet mellanmål, t.ex. frukt

16.00

"Middag". Än så länge varierar det hur hungrig han är vid detta målet och beroende på omständigheterna så är detta fortfarande en ganska öppen måltid som kan bestå av matpuré med efterrätt eller en flaska ersättning med en liten fruktbägare etc.

17.00-17.30

Sova om han vill... och det vill han. Här kommer utmaningen vara att faktiskt väcka honom efter en halvtimme för han skulle nog gärna sova ännu längre eller till och med somna för natten många dagar.

18.30

Kvällsmat med gröt, fruktpuré + vatten

19.00 (eller 19.30, har inte bestämt mig ännu)

Sova

21.30

120ml ersättning. Kommer låta honom ha detta sista kvällsmål ännu ett tag.

Dock har jag redan börjat och skall försöka ännu mer nu att trappa ut och ta bort hans nattmål runt 3. Nu för tiden äter han oftast bara 60-90ml då så jag vet att det går att ta bort. Redan i natt skall jag testa att bara ge honom lite vatten och se om han kan somna om efter det.

Några tankar eller funderingar? Är det för mycket mat? För lite? Låter jag honom sova för mycket? Det är så himla svårt för han är verkligen som en mat- och sovklocka som vill äta och sova ganska ofta, och jag tänker att jag måste försöka rätta till det i alla fall lite.

 

En liten premiär

Publicerad 2011-03-16 15:50:43 i Nytt på bebisfronten,

Nico har hittills alltid suttit i babyskyddet i kundvagnen när vi handlat. Det har ju funnits en viss nackdel med detta då babyskyddet tagit upp all plats i kundvagnen så man antingen fått handla ganska lite och trycka ner det kring Nico (med viss risk för att saker hamnar under babyskyddet och man snattar utan att vara medveten om det) eller ta en kundvagn till, vilket inte är så lätt om man är själv och handlar.

Idag bestämde jag mig dock för att det var dags för en liten premiär för Nicos del. Idag fick han sitta i den utfällbara babysitsen i kundvagnen, som en stor pojke :)


Det var lite vingligt först men han hittade snart balansen. Han fick en majskrok för att han skulle tycka att det var extra kul också, men han kunde knappt äta då det fanns så mycket att titta på. Han passade även på att charma några andra kunder genom att peta lite på dem i förbifarten och fnissa förtjust när de tittade på honom.

Enda svårigheten är väl egentligen att bära både honom och kasse/kassar till bilen men det gick bra.

Nu är det dags för plutten att äta middag.

Tidig morgon varje dag?

Publicerad 2011-03-16 09:41:14 i Nytt på bebisfronten,

Jag har ju försökt få till Nicos rutiner mer och minska hans nattätande i förhoppning att han skall sova hela nätterna. Som det är nu vaknar han någon gång runt 21.30 och då får han äta 120ml, men när han vaknar runt 3 så får han för tillfället bara 90ml och skall minska det ännu mer nu.
Han sover däremellan oftast bra nu och han lägger sig senare på kvällen (runt 19-19.30) och jag hoppades som sagt att detta skulle innebära att han sov till runt 9. Innan har han ju vaknat runt 6-7 och velat upp en timme för att sedan vilja sova igen.
Känner mig därför lurad då hans bättre nattsömn inte alls innebar detta. Nej det innebär att han vaknar runt 7 och inte alls vill somna om en timme senare utan vara vaken tills han skall sova runt 11. Faen.
Dock är han inte speciellt pigg utan precis i gränslandet mellan pigg och trött = gnällig och högljudd.
Well well... kanske rättar till sig med tiden. Jobbar i lugn takt mot att fixa rutiner men vill ha lagom med rutiner så man inte känner sig helt låst.
Som det är nu har de stora matmålen som frukost, lunch, middag (som jag håller på att införa) och kvällsmat fasta tider medan mellanmålen med frukt sker när jag känner att det är ett bra tillfälle. Kanske skall försöka göra ett schema och hålla benhårt på det? Har inte funkat innan men kanske kan gå snart...?

Seg och trött är jag också och hade sett fram emot Hampus långledighet men nu har han blivit erbjuden ett ljudteknikerjobb som är tre av de lediga dagarna (då han måste resa bort) och en av dagarna skall han på utbildning med sitt vanliga jobb så fem dagar ledighet krympte till en. Suurt. Hoppas dock på bra väder så att jag känner för att köra bil så jag kan hälsa på folk, åka till torget etc. och inte bara sitta hemma ensam.
Önskar jag kunde få klart i källaren med men det är omöjligt att hålla på och måla och greja när man har lillen själv för han kräver så mycket uppmärksamhet att man inte hinner börja förrän man får sluta... och kan ju inte ha honom med i källaren så lätt heller eftersom det är bröte överallt.
Som jag sa till Hampus häromdagen så är människans familjesystem nu för tiden inte så smart för man skulle behöva minst tre vuxna i en familj för att det skall fungera smidigt. Dags att skaffa en slav?

Lite läskigt

Publicerad 2011-03-16 02:29:41 i Allmänt,

Experterna säger att det inte är mer än vanligt men jag köper inte riktigt det... Känns det inte som om det bara blir fler och fler stora naturkatastrofer? Nu för tiden är det ju bara det ena efter det andra. Det är enorma översvämningar, jordbävningar i stor skala, vulkanutbrott, tsunamis och så vidare samt att väderleken tycks göra lite som den vill på många platser. Är det bara jag som får lite The day after tomorrow-känsla och vill bygga en bunker och hamstra mat?

Jämställdhet = arbete

Publicerad 2011-03-16 02:18:38 i Allmänt,

Och nu menar jag inte att "om man vill ha jämställt så måste man jobba på det", vilket i och för sig också är sant, utan jag menar fysiskt arbete.

När man lever i ett jämställt förhållande med en man som vet att vi kan lika mycket trots att vi har olika kön och inte har något behov av att framhäva sin manlighet (även om vi båda ibland tycker om att göra saker för varandra för att göra den andre glad såklart) så funkar inte riktigt ursäkten att "jag är ju bara en liten tjej" då man vill komma undan från arbete.

Hur mycket man än försöker med "Men jag kaan inte aska ur pannan... jag vet inte hur man göör" så slutar det bara med kommentaren Jamen lär dig det då. Attans. Men ok då... om de skall kvotera in kvinnor bara pga att de är kvinnor så kanske det minsta man kan göra är att typ bära sina egna kassar när man handlat....?

Tack och lov för flikar

Publicerad 2011-03-15 12:44:44 i Allmänt,

Jag vet inte om jag nämnt detta innan, men då min hjärna inte riktigt har ett fungerande minne nu för tiden så fungerar Firefox fliksystem som min ställföreträdande hjärna.
Allt jag skall komma ihåg att göra, ringa, kolla upp, köpa etc söker jag upp på nätet i en ny flik och sedan får fliken ligga där tills det är klart. Just nu består flikarna, om man bortser från bloggen, hotmail och facebook då, av en annaons om loppis i Henån 19/3 (gå dit?), Bokus sida om boken Växa - inte lyda (köpa?), Baby- och barnmässans hemsida, två jobbannonser, Montessoriförskolans hemsida och BVCs hemsida. Igår kunde jag stänga ner fliken med bilbarnstol då jag beställde den.

Nackdelen med mitt system är att jag aldrig kan stänga av datorn.... om jag inte sparar flikarna... men litar inte riktigt på det.

Hur blir det sen?

Publicerad 2011-03-15 12:39:34 i Allmänt,

Jag är lite oroad för hur det kommer se ut i huset, och hur många hela saker jag kommer ha kvar, när Nico börjar gå med tanke på hans förkärlek för att ta sina saker och bara kasta i väg dem allt vad han kan.
Nyss lät det som om halva huset rasade är han lyckades få till ett riktigt lyckat "kast-med-liten-lekställning". När man efteråt tittar på honom och frågar "Vad gör du?" så skrattar han glatt.

Nu skall Nico ha mat och sedan får jag se om det blir promenad eller apotek/affärsbesök först. Känns lite ironiskt att jag känner mig lite för trött för att orka åka och hämta medicin mot trötthet.. typ.

Dagens ljud enligt Nico: Gurglanden i kombination med små tysta skrik

Snart blir jag pigg?

Publicerad 2011-03-15 11:12:16 i Allmänt,

Läkaren ringde idag och meddelade att mina prover visade extremt låga B12-värden samt låga D-vitamin värden. Hon ville egentligen att jag skulle få injektioner av B12 en gång i veckan men då jag är spruträdd så gick det bra med extra stora doser av tabletter istället, skall även ta D-vitamintillskott. Skall till apoteket sedan och förhoppningsvis kanske jag kan bli pigg snart... Håller tummarna.

Nico vaknade när Hampus kom hem vid 7 i morse och vi låg och myste i sängen alla tre en stund tills Hampus skulle sova. Nico somnade om en stund sedan men sov inte så länge innan det var grötdags. Någon timme efter det hade vi en mycket uppskattad fruktstund :) Han älskar apelsin och banan, men äpple är inte lika kul. Eftersom jag hade glömt "tugg-nappen" i sovrummet och inte ville väcka Hampus så åt han frukten i bitar från ett fat idag... men fick hjälpa till en del för han har lite svårt att få in frukten i munnen utan att tappa den så han försöker mest äta som en liten hund genom att doppa ner hela ansiktet i tallriken :)

Nu har han en liten sovstund och när han vaknar skall han äta lunch och sedan skall vi till affären. Efter det funderar jag på om vi skall ta en promenad med vagnen, för det är ju ändå rätt fint väder idag.

Kan avsluta med ett litet boktips. Läste ut Vredens tid av Stefan Tegenfalk idag. En deckare. Den var inte helt dålig men skulle inte rekommendera den direkt heller. Handlingen var lite osannolik på ett amerikaniserat sätt och man rycktes liksom aldrig med. Karaktärerna kändes mycket som stereotyper: Man hade den bittra äldre manliga polisen som är en ensamvarg som inte bryr sig om reglerna, den unga kvinnliga kollegan med lite familjetrassel, de kriminella har stora muskler och liten hjärna etc. Han kan få plus för en orginell idé dock, men annars föll den mig inte riktigt i smaken.
Efterlyses: En levnadsglad och sprallig manlig polis med sin kollega som är en överviktig medelålders flata.
Undanbedes: Ännu en butter ensamvarg med personliga tragedier i bagaget.

Inte mycket nytt under solen

Publicerad 2011-03-14 20:46:59 i Allmänt,

Dagen har varit ganska händelselös. Lekt med bebis och tagit det lugnt när bebis sover. Han hade sina gnälliga stunder även idag men det gick väldigt upp och ner. Vi trodde ett tag att vi skulle vara tvugna att lägga honom redan vid 17 för han hade ett totalt sammanbrott och bara grät och gnuggade sig i ögonen. Men han piggnade till då han fick sitta i gåstolen i köket och kolla på när vi lagade mat, så 18.30 kom han i säng.

Stod förresten två älgar utanför huset förut. Lite coolt. Då känner man sig nära naturen :)

Har beställt en ny bilbarnstol till Nico nu. Han kan inte ha babyskyddet längre. Han är millimeter ifrån att vara för lång och det känns inte säkert. Fick bli en stol i vår prisklass dock så köpte en Brio Zento... och om ni läst hemska saker om den i nåt test så vill jag inte veta!

Nu skall jag läsa lite bok och ta det lugnt och hoppas att lillen har en bra natt.

Telia är skit!!!

Publicerad 2011-03-14 11:07:22 i Allmänt,

Jag hatar Telia. Telia är ett företag som ingen vettig människa borde anlita och jag hoppas hela dess ledning ruttnar i helvetet. Ungefär så.

För er som inte vet vad som ligger bakom detta hat så kan jag berätta lite kort.
Vi flyttade hit i april förra året och skaffade på Telia Smart, med telefoni och bredband. Sedan dess har telefonen inte fungerat alls, någon gång. Bredbandet har krånglat, uppkopplingen är minst sagt upp och ner och ibland försvinner den helt.

Vi ringde och ringde, satt i långa telefonköer och inget hände. De sa oftast att de inte kunde se att något var fel med att de skulle skicka en reparatör. Nästa gång man ringde sa de samma sak. Inga jävla reparatörer syntes dock till. När jag sedan ringde för ett tag sedan sa mannen i telefonen att de inte hade några uppgifter om att vi någonsin ringt till dem och sagt att något var fel!! Detta trots att vi hade ringt minst 6 gånger, MINST.
Samme man sa då att han skulle skicka en reparatör som skulle kolla ledningar och komma hem till oss om han inte fann något fel. Två veckor senare får jag sms: Felet åtgärdat. Ärendet avslutat.
Internetet fungerade dock fortfarande inte som det skulle, och telefonen inte alls. Mailade dem och de sa att reparatören sökt oss men inte fått svar. Vi hade dock inga missade samtal.

Fortsatte maila att de fan fick ta och kamma sig och de skickade då efter en del om och men ett nytt modem. Internetet fungerar dock fortfarande inte som de ska. Mailade dem igen.

Då får jag svar att de kan skicka en reparatör hem till oss men då får vi betala 1000 spänn ungefär för det!!!??? Vi betalar alltså ca 350 spänn i månaden och har så gjort i ett år för en tjänst som inte fungerar och nu vill de att vi skall betala dem för att fixa det!!?

Jag haaaatar Telia. Död åt dem alla!!!

Vem är han lik?

Publicerad 2011-03-14 08:38:40 i Nytt på bebisfronten,

Jag betraktar ofta Nico och tittar efter likheter mellan honom och mig eller honom och Hampus. Inte så mycket utseendemässigt då han är lite av en perfekt blandning av oss båda utan mer beteende, gester och miner.

Jag kan ju se att han imiterar en del av mitt minspel som jag har när vi busar, som att han rynkar lite på näsan och ler när det är bus på gång. Han har också det finmotoriska pillandet på småsaker som jag fått berättat att jag hade. Dock är det ju svårt att se drag av sig själv så jag ser mer av Hampus. Bland annat att Nico får en rynka mellan ögonbrynen och ser väldigt bister ut när han koncentrerar sig och att han kan fokusera enormt mycket på saker han finner intressant. Han sträcker sig också på samma sätt som Hampus på morgonen, vilket är mycket gulligt :)

Envisheten har han nog dock fått från oss båda. Även om Hampus nog är snäppet envisare än mig :)
Skall bli spännande när han växer upp och se mer av likheter och olikheter.


Nico äter äpple ur sin nya "tugg-napp" - mycket mumsigt tycker han :)

God morgon kära vänner

Publicerad 2011-03-14 08:32:27 i Nytt på bebisfronten,

Hampus hade Nico i natt och jag fick sova tills jag vaknade av mig själv, vilket var strax efter 7. Såå härligt att inte vakna av en skrikande bebis och tvingas upp halvt i sömnen.
Han ville dock upp när ag gick upp, åt lte och lekte med glatt humör men sedan blev han lite gnällig för att han fortfarande var trött så jag la honom i sängen. Han sover nog inte riktigt men ligger och småpillar för sig själv.
Jag försöker se om jag kan få mat och sovtider att bli ungefär samma som igår då det är bra när han somnar lite senare som han gjort i några dagar nu.


Så här roligt var det att ligga bland alla leksakerna på madrassen i morse.

Såå... vad jag tycker

Publicerad 2011-03-13 13:57:21 i Allmänt,

N har jag fått sett Melodifestivalen. Och ångrar mig nästan. Blir ju arg när man vet vem som vann... men men... är väl ingen nyhet att människor är konstiga.

Om jag fick säga mitt hade jag sagt såhär:

Danny

Jag har inte riktigt fattat hans dragningskraft på det kvinnliga könet och låten är... dålig. Han enda fördel är väl att han ser van och säker ut på scenen. Men att vråla IN THE CLUB om och om igen känns ändå för enformigt.

Betyg: ETT KNYTTE, KNAPPT

The Moniker

Låten är en sådan låt som jag faktiskt gillar mer och mer för varje gång jag ser den. Den är sådär att den gör en glad samtidigt som man blir lite irriterad på den dock. Men tycker om den enegriska och glada scenshowen och även om han är lite to much så känns det äkta.

Betyg: TRE OCH ETT HALVT KNYTTE

Brolle

Jag tycker om låten och jag älskar Brolles röst, men de borde ha tonat ner det technoinspirerade. Dessutom ser Brolle mer tilltalande ut när han är lite mer allvarlig och mystisk. hans leende är lite smågalet och hans handgester känns underliga och inte helt naturliga.

Betyg: TRE KNYTTEN

Linda Bengtzing

En typisk schalger, eller kanske en typisk Bengtzing. Lättlyssnad och en glad refräng men själva texten är ju inget vidare. Hon är trevlig att se på scen dock... men känns lite som en repris av hennes framföranden alla andra år. En trevlig sommarlåt som man säkert kommer höra en hel del gånger.

Betyg: TVÅ KNYTTEN

Nicke Borg

Jag tycker om denna låten. Den är mysig och har något speciellt, men det känns liksom som om den aldrig kommer igång riktigt. Med andra ord är det något som saknas. Lite dubbla känslor.

Betyg: NÄSTAN TRE KNYTTEN... TYP TVÅ OCH TRE FJÄRDEDELAR

Swingfly

Även om jag tycker mer om denna låten nu än när jag hörde den första gången så tycker jag fortfarande inte om den jättemycket. Inte min typ av musik helt enkelt, även om jag gillar den entusiastiska killen som sjunger refrängen.. kanske mest eftersom jag gillar killar med lockigt långt hår ;)

Betyg: TRE KNYTTEN

Sanna Nielsen

Jag hatade denna låten när jag hörde den första gången men nu tycker jag om den. Faktiskt ganska mycket. Vad hade ni förväntat er, jag är en schlagernörd och denna passar perfekt i det facket. Det är kärlek och den är glad och sådär lite dansvänlig. Sanna är dessutom bra på det hon gör.

Betyg: FYRA KNYTTEN

The Playtones

Hmm... jag vet inte. Känns som en låt jag skulle kunna tycka om ifall jag var på rätt humör, men inte idag. Trevlig och fartig och ett bra framsträdande men nej, inte riktigt min stil.

Betyg: TVÅ KNYTTEN

Eric Saade

Var första gången jag hörd denna... Och denna vann??!! Den är ju askass... och texten... den är ju skit. Herregud... detta är ju pinsamt. Lilla Saade är ju helt klart en söt liten pojke som är duktig på scen, men kan man inte ge honom en bra låt någon gång om alla småflickor nu skall envisas med att rösta på honom.

Betyg: ETT KNYTT, Knappt

Jag har inte rymt

Publicerad 2011-03-13 13:31:53 i Nytt på bebisfronten,

Jag har faktiskt haft en skön och relativt avslappnad morgon och förmiddag. Skulle se Melodifestivalen och ge ett litet utlåtande i efterhand men så spårade internet ut igen så får bli senare.

Nico vaknade vid 6 i morse och ville äta lite men somnade faktiskt om sedan efter lite gnöl och gnäll. Sedan sov han till strax innan 9! Himla skönt var det. Allt blev dock lite framflyttat på grund av det. Han åt sin gröt vid 10 och mellan 11.15 och 12.15 så sov han igen. Nu vid 13 var det lunchdags. Han åt massa mat utan protest min duktiga kille. Sålänge det inte är fisk så går det bra och han är inte redo för större bitar i maten än.Idag har han faktiskt varit på gott humör hela tiden. Om han inte legat och charmat mig med små leenden och fniss så har han varit tyst och pillat för sig själv på sin madrass. Riktig goseunge idag <3. Hoppas det håller i sig.Jättemycket energi har jag dock inte då jag somnade ganska sent igår, men känns helt klart som en bra dag.

För att göra en kort historia lång

Publicerad 2011-03-12 21:57:01 i Allmänt,

Det har hänt en gång tidigare, och det var när jag var på konfirmationsläger. Eller koncentrationsläger som jag av misstag råkade säga till Hampus. Lite orättvis felsägning dock för det var inte så hemskt, utan tvärtom ganska trevligt. Lärde till och med känna en kille från Göteborg som jag något år senare hälsade på i hans sommarstuga där han hade fest. Då råkade jag orsaka att hans mulltoa fick stopp och svämmade över... men lyckades klara mig undan skammen genom att hävda att jag inte alls hade varit på toan.

Vad var det då som bara hade hänt den gången tidigare? Jo, att jag missade finalen i Melodifestivalen. På alla, alla år har det bara hänt den gången då dumma prästen hade TV-förbud... men jag lyssnade på hela skiten på radio istället.
Men idag missade jag det igen... eftersom vårt internet krånglar... och för att jag ville mysa med min äskling. Jag älskar schlager, men jag älskar honom mer.

Hade dock varit lite roligare om Hampus inte skulle köpa en ny laptop och bara kan prata om denna, titta på filmklipp om denna och enbart tänker på denna dator. :)

Gimme your money

Publicerad 2011-03-12 12:07:34 i Allmänt,

Jag vill hitta 3000 spänn. Då skulle jag köpa den här sulkyn:


Den är lätt, liten, smidig och framför allt så kan man vända sittdelen så barnet sitter vänt mot en, samt att man kan fälla ner så barnet ligger ner. Vill ha!!!!!!

Så här står det om den:
Quinny Zapp X-tra är felxibel då sittdelen kan vändas framåt och bakåt. Den har även en bekväm liggposition. Kan användas från födseln. Justerbart ryggstöd i tre positioner framlänger och två positioner baklänges. Utdragbart fotstöd. Lätt avtagbara hjul och låsbart svänghjul. Inkluderar sufflett, regnskydd, adaptrar och en varukorg. Fjädring på hjulen. Färg: Brown Boost

Jag ska ha den... så är det bara.

Lika mycket värd

Publicerad 2011-03-12 11:21:02 i Åsikter,

Blev så fruktansvärt upprörd när jag läste om förskolan där man gett enbart flickorna semlor för att fira internationella kvinnodagen! Är det så man tycker att jämlikhet och lika rättigheter ser ut? Att kvinnorna skall få fördelar på grund av sitt kön? Då är det här samhället ute och cyklar.

Min son skall inte behöva växa upp och känna att omvärlden ser honom som en potensiell våldtäktsman eller kvinnomisshandlare. Att han är en del av ett förtryck. Har de någonsin hört talas om självuppfyllande profetsior? Om vi talar om för små pojkar att det är så män är så befäster vi ju bara strukturerna... vi förändrar inget.
Samtidigt som de säger att kvinnor och män är lika värda och skall ha samma rättigheter och möjligheter så säger de "var extra snäll mot henne för att hon är tjej"... Varför? Det skapar ju bara känslan av att kvinnor ÄR svagare.

De har kommit så långt med jämställdhetsfrågan men ser inte att de nu springer baklänges. De har bara skapat nya fördomar. Om man ser en mamma som arbetar så tänker man inte mer på det, och oavsett om hon skulle dubbelarbeta så får man abslout inte tänka att hon försakar sina barn - och i de flesta fall gör hon säkert inte det, men OM hon gör det så får man ändå inte tänka det, för hon har rätt att välja själv. Men om en mamma är hemma med sina barn så har hon då fan inte valt själv... om hon inte är förtryckt så är hon förblindad av det patriarkala samhällets normer.. så ska man tycka.
Om en pappa arbetar så tänker folk att "såklart att han jobbar och skiter i sina barn och hans stackars fru går hemma och sliter" och om han är föräldraledig så är han en SUPERPAPPA. Då skall han gärna ha applåder.
Kan det inte bara vara en självklarhet att man gör som man vill så länge det känns bra för en själv och barnen mår bra?

Om en man har ett välbetalt jobb så har han säkert seglat in på en räkmacka genom sina kontakter i bastun på herrklubben eller fått jobbet bara för att han är en dominant man som tar för sig och trampar på andra. Om en kvinna har ett välbetalt jobb så hurra för henne för hon måste ha kämpat sååå (om hon inte blev kvoterad in då... men om hon blev det så good for her.. för så måste vi tycka)... för hon är ju faktiskt bara en liten stackars kvinna i den hemska stora världen.

Om en kvinna vill starta ett företag så är det bäst att samhället stöttar och hjälper på alla sätt de kan för annars kanske hon sitter där utan pengar dominerad av en hemsk man (för kvinnor kan ju så sällan försörja sig själva i dagens samhälle... konstigt att man inte ser mer singeltjejer hemlösa på gatan förresten)... men om en man vill starta eget så får han fan göra det själv för han kan ju säkert bara ställa sig på gtan och ropa "JAG ÄR EN MAN" och så bara rullar pengarna in.

Om en kvinna blir misshandlad av en man så är det fruktansvärt (och det håller jag med om, det är det absolut!) men om en man blir misshandlad av en kvinna så är det nästan lite skojigt. Kan han inte försvara sig mot en liten kvinna eller vadå? Att han kanske inte vill slå tillbaka mot kvinnan han trots allt älskar och att hon slog med tillhyggen har inte någon betydelse. För han är man och hon är kvinna. Han är stark och hon är svag. Han är ond och hon är god. Eller?
Och NEJ JAG TYCKER INTE DET ÄR OK NÄR MÄN SLÅR KVINNOR! men jag tycker att det är lika hemskt oavsett könet på den som slår och oavsett könet på den som blir slagen.

Ok, nu har jag hoppat lite hit och dit.. men ni fattar förhoppningsvis vad jag försöker säga... Jag är förbannad för samhället strävar mot en plats där jag inte vill att vi skall befinna oss, samtidigt som de fortsätter säga att jag är ett offer, bara för att jag är kvinna. JAG ÄR INGET JÄVLA OFFER OCH MIN SON ÄR LIKA BRA, LIKA GOD OCH LIKA SÅRBAR SOM DIN DOTTER!!

Och sen föll myntet ner..

Publicerad 2011-03-12 09:59:02 i Allmänt,

Jag läste Tildas kommentar på mitt förra inlägg och satt förvirrad en lång stund. Avundsjuk på vad? tänkte jag. På att jag inte fått sova? På att Nico bara gnäller? Är hon helt galen? Hånar hon mig? Hahaha

Sedan hade jag ett aha-ögonblick och insåg att hon syftade på kommentaren jag lämnade på hennes blogg igår, om att jag var och såg Melodifestivalen live år 2000. :) Så nu vet nu också. Tilda är snäll, hon hånar inte min trötthet :)

Det var ju inte helt genomtänkt

Publicerad 2011-03-12 07:44:06 i Nytt på bebisfronten,

Om man vet att det finns en risk, en ganska överhängande sådan, att ens barn kommer vakna tidigt så bör man kanske inte vara vaken till midnatt. Men igår kväll drabbades jag av en plötslig pigghet. Medan jag väntade på att Hampus skulle komma hem så var jag inte ett dugg trött. Istället läste jag om montessoriförskolor och kom fram till att det kunde vara ett bra alternativ. När Hampus sedan kom hem så pratade vi, åt lite och såg tv-serie. Sedan var jag trött, och somnade, alldeles för sent. Speciellt när det sedan visade sig att Nico skulle vakna och vägra somna om redan strax efter 4.

Så nu har jag efter inte speciellt många timmars sömn fått försöka hantera att lynnigt litet barn som är arg och högljudd vare sig han ligger i sängen eller är uppe. Visst bjuder han på ett och annat charmigt leende och ett litet fniss då och då, men hans glädje varar inte mer än någon minut.
Just nu känns det som om han är inne i den mest obstinata fasen han varit i. Han är trött men vill inte sova. Om han sa sova så vill han inte sova på rygg inte på sidan och inte heller på mage. Han bara kastar sig hit och dit i utmattat gnäll. Han vill att man skall hålla hans hand men han vill samtidigt att man skall gå. Han vill ha mat, men inte äta. Vill upp i knät, men vara på golvet på en gång. Man kan liksom inte göra rätt.
Visst håller han sig på bra humör om all fokus är på honom och man rättar sig efter alla hans nycker, men det funkar ju inte. Jag har inte orken och han kan inte lära sig att vid minsta gnäll så släpper jag allt och bara gör som han vill.

Nu ligger han i sin säng igen eller och jag håller tummarna för att han somnat för det är tyst nu.
Själv skall jag ligga här och må illa. Åt avocado i natt. Mår illa av avocado. Varför gör jag det?

Barnomsorgsångest

Publicerad 2011-03-11 20:24:55 i Allmänt,

Jag hatar det. Hatar det!! Tanken på att lämna bort min plutt på dagis. Att han skall vara i barngrupper på 18 barn. Usch. Finns ju inga alternativ här heller. Bara kommunala förskolor med sina jättebarngrupper (som ofta ligger i anslutning till en skola med större barn vilket jag inte heller gillar), en montessori som ligger långt bort och en flummig Waldorf som inte är något alternativ. Dagmammor i kommunal regi finns inte på Orust och jag vet inte hur man hittar privat dagmamma.

Det är till och med så jag funderat på att själv bli dagmamma bara för att kunna vara hemma med Nico. Finns ju doc två problem varav det ena är att vårt hus aldrig skulle godkännas eftersom vi inte har något utrymme att avsätta just till sådan versamhet. Andra problemet, som är det största, är ju att jag faktiskt inte vill jobba som dagmamma.
Så vad gör man?

Varför kan det inte finnas en trevlig ateistisk förskola med små barngrupper, nära till naturen och med en bra humanistiskt tänk? Eller en snäll dagmamma med få barn, bra värderingar och allt sånt.

Som jag kan se det har jag bara tre alternativ:
1. Bli rik så jag kan vara hemma (alt. Hampus blir rik)
2. Skaffa ett jobb som jag kan sköta hemifrån
3. Starta en egen förskola

Åååångest!

Dagen som kallas fredag

Publicerad 2011-03-11 16:41:11 i Allmänt,

Dagen hittills kan väl sammanfattas såhär att Nico sov ganska mycket fram till 11 och efter det har han inte velat sova alls förutom då han somnade en halvtimma i bilen efter att vi hade handlat.

Hämtade ut paket på posten också, den där "ät-nappen" till Nico. Var mycket populär kan jag säga. Fyllde den med banan, men det får ju inte plats så mycket i den så slurp sa det så hade han ätit upp det.
Hård i magen är han igen. Sitter och tar i så han är helt knallröd och sedan har det bara kommit en liten hård harskit. Det går verkligen upp och ner till det extrema med hans mage.

Han har också varit supergosig idag. Vill kramas och pussas och när man lyfter upp honom så klamrar han sig fast vid en som en liten gosapa <3 Jättemysigt är det.

Hoppas hinna och ha ork att röja lite innan Hampus kommer hem. Och äta lite. Har köpt hem tomat och mozzarella som jag tänkte mumsa i mig när Nico behagar somna så småningom.

Matstunder i bilder

Publicerad 2011-03-11 12:56:15 i Nytt på bebisfronten,

Idag strax innan nio kände Nico att det var dags för frukost...


Ge mig maaaaaat!! Nuuuu!!!


Jag varnar dig! Jag vill ha min mat nu!


Skoja bara... skulle aldrig hota dig mamma :)


Jag kan äta på händerna så länge...


...eller kanske kan man hitta nåt här från igår?


Vad trött jag blir på det här...

Senare på dagen var det dags för lunch. Då åt han en halv burk matpuré, en hel förpackning broccoli/päron/äpple men när han fortfarande verkar sugen så gjorde jag en liten smörgås åt honom av ett dubbelvikt smörgåsrån med smör emellan... Och det var gott det! Och kletigt!


Lookie lookie.. no hands!


Vad? Har jag något i ansiktet?


Är det slut nu?

Min kladdiga lilla sötnöt <3

Mitt lilla rugbylag och jag

Publicerad 2011-03-11 10:29:24 i Allmänt,

Från att igår inte ha velat sova alls så vill ni Nico sova mest hela tiden. Dock tvingade han upp mig vid 5 på morgonen. Strax innan 6 ville han sova igen och sov då till 8. Då ville han upp och äta gröt för att strax innan 9 vilja sova igen.. och han sover fortfarande.
Låter honom sova för själv är jag ett litet vrak och jag vill att Nico skall vara pigg när vi skall åka och handla sedan så han inte kör igång med sina arga stönanden/grymtanden i bilen. Världens jobbigaste ljud.

Vill passa på att skriva att jag ääälskar min underbara man som trots att han var trött när han kom hem efter jobbet runt 23 i natt tog babyjouren så jag kunde sova till 5. Det är kärlek det. Till hand ära följer därför här texten till en kärlekslåt av Galenskaparna/After Shave.

Jag har suttit på min kammare och tänkt på dig idag
Jag har tänkt så många (fina?) tankar och nu har jag ett förslag
Livet är en rugbymatch så full av hugg och slag
Vill du spela i mitt lilla rugbylag?

Mitt lilla rugbylag och du
Mitt lilla rugbylag och jag
Mitt lila rugby rugby laaaaaag

(Förövrigt höst upp över favoritlåtar gjorda av just Galenskaparna/AfterShave... tätt följd av "Det är vattenpumpen Gerd" och "Vem i helvete är du?".... Sedan har vi ju såklart "Pappa flytta inte in till Tjörn" men den är i en klass för sig själv.)

Bara en sak till

Publicerad 2011-03-10 21:17:19 i Allmänt,

Jag hade tänkt sova lite nu men så läste jag en sak och det väckte massa tankar... skall dock varna för att detta kan vara ett av de mest meningslösa funderingarna jag haft.

På Spiderchicks blogg hade hon lagt ut bilder på sitt lilla barn som diskar och fick genast massa kommentarer för att hennes disktrasa hängde på vattenkranens "hals" (ganska långt ner.. alltså långt bort från själva kranens munstycke) eftersom bakterier från trasan då skulle hamna i vattnet från kranen.

Detta skapade en del frågor i mitt huvud:

För det första undrar jag hur bakterierna från trasan hamnar i vattnet. Hoppar de från trasan till glas som närmar sig eller kryper de upp längs kranens hals och dyker ner när glaset är under munstycket? Eller är personer som skall ta vatten överlag dåliga på att sikta och riskerar att träffa trasan istället?

Brukar man inte ha disktrasor till att torka av ytor i köket med? Som diskbänk och skärbräda... Har man inte då bakteriedödande medel på trasan, eller smetar man bara ut bakterierna överallt? Om man är så rädd att dessa bakterier skall hamna i vattnet varför bryr man sig inte om att man just kletat ut dem i hela köket? De lär ju hamna på det mesta menar jag....

Kan någon förklara detta för mig? Hade varit intressant att veta även om jag inte oroar mig alls för bakterier. Lite skit rensar magen, som man säger. Tror det är bra att få i sig lite bakterier till och från.

Inte med på noterna

Publicerad 2011-03-10 20:16:37 i Allmänt,

Idag försökte jag med mobilkameran ta ett sådant där mysigt mamma-och-barn-kort på mig och Nico. Det gick sådär kan jag ju säga... Nico surade för att han inte fick leka med kameran och vägrade le det allra minsta.


Nico ser skeptisk ut... jag lite rädd


Morsning och goodbye, sa Nico och försökte dyka ur bild


Inte nu heller...


"Jag får väl ligga här och sura tills hon tröttnar då"


Sedan kom jag på att korten kanske inte hade blivit så bra även om Nico hade bjudit på ett leende, så skall inte skylla allt på honom, med tanke på att jag hade okammat hår och gårdagens smink under ögonen så det ser ut som jag inte sovit på flera dygn. Men det bjuder jag på.

Lugn och ro?

Publicerad 2011-03-10 18:36:30 i Nytt på bebisfronten,

Nu är det säkert lugn hemma hos Knyttet tänker ni kanske? Nu måste väl ändå Nico har blivit lugn och trött?
Nope. Han har kört stenhårt på att inte sova hela dagen... bara en timma förut som han kunde sova. Sedan har det bara varit ledsna miner... eller nej, nu ljuger jag.. Han har faktiskt haft riktiga gosstunder också, men mest har han varit missnöjd. Känns så otroligt frustrerande... mest eftersom det känns som om han vill säga mig något men jag inte förstår och inte kan hjälpa. Brrr brr Boff BOFF! säger han upprört till mig. Kanske tänder? Den eviga gissningen.

Jag tror att han kanske kan ha slumrat till nu (efter en timmas ögongnuggningar och tårar) men han sover oroligt. Skönt att Hampus är ledig i helgen så att vi kan lösas av lite. Hoppas att lillplutten snart mår bättre och är på sitt vanliga glada humör igen. Den gosiga sidan får han dock gärna behålla.... och om han bara sover bra på nätterna så kan jag till och med ta lite gnäll på dagen.

Hoppas också att snön regnar bort snabbt och att det sedan blir varmare väder så att att allt vatten försvinner istället för att frysa. Måste åka och handla NAN imorgon och då vill jag ha bra vägar!Så här pluttig ser han ut när han är ledsen. Det gör ont i hjärtat för man vill ju att ens lilla älskling skall vara glad.
Bilden tagen av min mamma hemma hos dem för ett tag sedan.

Plötsligt händer det

Publicerad 2011-03-10 14:26:38 i Allmänt,

Ligger du här och leker på madrassen.... nämen oj Nico har du kräkts... och rullat dig i det... ojsan ojsan nu är det kräks på hela dig.. och på madrassen... och på leksakerna. Kom här skall jag lyfta upp dig... oops nu fick mamma massa kräks på sig också... men vänta lite nu... vilken konstig färg det har... och lukt. Aaahhh...aahaa... inte kräks nej... bajs. Trevligt.

Uppfostran och dess många ansikten

Publicerad 2011-03-10 13:32:53 i Åsikter,

Om man läser om barns utveckling så står det att Nico snart är såpass gammal att han kan förstå innebörden av ordet "Nej".
När jag berättade detta för Hampus frågade han mig: Varför just ordet Nej, och inte ordet ja?
Jag svarade tvekande: Jag vet inte... kanske för att man säger nej oftare?
Varvid Hampus sa: Vad hemskt....

Och visst har han rätt? Visst är det lite hemskt om det är så att de lär sig ordet Nej tidigt eftersom de får höra det så ofta. Detta fick mig att börja reflektera över barnuppfostran.... och nu tänkte jag dela med mig lite av mina tankar.

Jag började med att titta runt lite på nätet för att se vad man kunde läsa om saken och något av det första jag snubblade på var en lista i Aftonbladet kring vad föräldrar tyckte var viktigast när det kom till uppfostran:

1. Sätta tydliga gränser tycker 97 procent

2. Skapa rutiner 93 procent

3. Att barnet får sysselsätta sig på egen hand 77 procent

4. Att barnet lär sig anpassa sig till omgivningen 76 procent

5. Att man aktivt leker med barnet 73 procent

6. Att man som förälder bestämmer vad barnet äter 58 procent

7. Att man låter barnet utforska utan större styrning från föräldrarna 57 procent

8. Att barnet känner att det står i centrum 51 procent

 

 


 

Om man läser listan så ser man att vissa av punkterna nästan står i motsats till varandra. Man kan därför ana att barnuppfostran kan vara lite som en balansgång. Om man har för mycket gränser kan det vara svårt att bli en självständig individ och få utrymme att utforska på egen hand. För lite gränser och barnet kan bli otryggt och ha svårt att anpassa sig till andra. Om man låter barnet stå för mycket i centrum och leker med det hela tiden så kan det få svårt att sysselsätta sig självt och ta hänsyn till andras behov, men om man inte leker alls med det så kan det känna sig oälskat och bli understimulerat. Det gäller alltså att hitta en medelväg.

 


 

Mantran inom barnuppfostran idag tycks dock vara just gränser och rutiner. Detta får man höra överallt. Jag säger ja till detta, beroende på vad man menar. Jag skall förklara vad jag menar och börjar med rutinerna. Det är bra för ett barn att ha en trygg bas varifrån de kan utforska världen. Hållpunkter i vardagen som alltid återkommer och är desamma. Att man t.ex. äter samma tid varje dag etc. Dock tror jag det är viktigt att ha en flexibilitet så att dessa rutiner inte blir så inrutade att all förändring ter sig skrämmande och främmande. Avslappnade rutiner så att säga, som jag dessutom tycker är viktigt att man anpassar efter barnets behov. Om man märker att ens barn blir hungrigt varje dag kring 11 så kanske man inte skall bestämma att rutinen säger att man skall äta 12. Nu sträcker ju sig min erfarenhet enbart till sju månader som mamma till Nico, så jag är ju ingen expert, men om jag enbart ser på honom så tycker jag mig se att det lilla barnet själv strävar efter rutiner och skapar sin egen rytm och då är det ju det bästa om man kan anpassa sig efter och förstärka dessa redan existerande rutiner. Sedan är det ju säkert så att vissa barn behöver mer uppstyrning än andra.

 

Om rutinerna inte skall bli ett ok, en stressfaktor, tror jag det är viktigt att som förälder också inse att det inte alltid blir som man tänkt sig och kunna anpassa sig till situationen, samt inser att rutinerna kommer behövas förändras i takt med att barnet växer.

 


 

När det kommer till gränser anser jag att det finns ett antal saker man bör tänka på:

 

1. Tänk noga över vilka gränser och regler som skall finnas och fundera över varför. Ett barns liv skall inte behöva bestå av massa Nej bara för att man inte orkar engagera sig eller är onödigt rädd.

2. Se till att båda föräldrarna är överens om gränser och regler så att barnet inte skall behöva bli förvirrat eller kan spela ut föräldrarna mot varandra.

3. Ge alternativ istället för att bara säga Nej. Istället för att säga "Nej, du får inte hälla ut vatten på köksgolvet" så visa var barnet kan leka med vatten istället. Ju äldre barnet blir desto mer kan man tillsammans med barnet resonera sig fram till bra kompromisser eller alternativ.

4. I stor utsträckning tycker jag man skall försöka förklara varför man inte får göra vissa saker för barnet, speciellt vad gäller farliga saker. Dock skall man inte gå in i allvarliga resonemang om pengar eller sådant som kan vara för svårt att för barnet att förstå. Det är också viktigt att barnet vet att "Mamma/pappa vill inte det" räcker som skäl.

5. Bekräfta barnets känslor! Då har de lättare att "släppa" saker för barnet vet att du har hört och förstått. "Jag förstår att du inte vill sova nu, men det är kväll och då måste man sova" eller "Jag vet att du vill ha den där leksaken, men man kan inte få allt man vill... Du kan kanske önska dig den när du fyller år?"

 

Naturligtvis är jag inte naiv nog att tro att det går lätt som en plätt bara för det. Såklart det kommer bli skrik, gråt och trots ibland - men då får man öva sig på att ha tålamod och stå fast vid det man sagt.

 


 

Om man brukar läsa denna blogg så vet man ju att Anna Wahlgren inte är en av mina favoriter. Det finns många som prisar hennes metoder och säger att "men de funkar ju"... men bara för att något fungerar så är det inte säkert att det är bra för barnet. Hitler löste säkert ett och annat problem i någons ögon han med (nej, jag likställer inte AW med Hitler). Jag anser att hennes metoder inte är kärleksfulla utan är en quick-fix för föräldrar som inte orkar mer. Detta kan vara ok om man försökt allt och fortfarande inte fått sova på fem månader, men inte om man bara är för anal för att kunna lära sig anpassa sig efter sitt barn. Dessutom anser jag att hennes metorer lätt kan missbrukas och feltolkas och bli än mer brutala både fysiskt och psykiskt. Att hon dessutom hävdar att både ADHD och Kolik är påhittade sjukdomar och att psykiatrin bör avskaffas är ren idioti. Jag tycker det är skrämmande att en outbildad människa med metoder som inte är vetenskapligt beprövade skall få så stort inflytande som hon har. Att hon sedan hävdar att hennes livserfarenhet som samlats i hennes böcker borde räknas som två doktorsavhandlingar och säger att "vetenskap är överskattad" tycker jag bara belyser ännu mer hur obildad och okunnig hon är.

 


 

 

Något annat det talas mycket om är de sk. Curlingföräldrarna som sopar banan för sina barn så de aldrig behöver kämpa för något själva. Jag tycker det är viktigt att barn inte får allt de vill och inte lär sig att göra saker själva. Men jag tycker dock att det är viktigt att erbjuda sina barn möjligheter och stimulans och att de kan känna att man finns där som stöd och uppbackning. Jag tror att många Curlingföräldrar egentligen har ett stort behov av att känna sig behövda och vill att deras barn skall vara små så länge som möjligt - vilket enbart är själviskt. Men sedan är det ju också svårt att förneka sin lilla gullunge något han/hon vill ha... så jag vet att det är något som jag själv måste jobba med.

 


 

En bok jag nämnt tidigare och som jag också skall köpa är Lars H. Gustafssons Växa, inte lyda. Jag älskar hans synsett att se sitt barn som en individ vars önskningar och vilja också måste respekteras.

 

Två av de saker som jag tycker är viktigast vad gäller föräldraskap är ärlighet och pålitlighet. Om barnet frågar något tycker jag att man skall svara ärligt. Man behöver inte gå in på detaljer och man kan hålla det på en nivå som barnet kan förstå, men jag tycker inte att man skall ljuga för sina barn. Och om man lovar något så skall man hålla det. Min mamma var jättenoga med att inte lova saker hon inte visste med säkerhet att hon kunde hålla. Om jag och min bror ville att hon skulle lova att vi skulle åka till Liseberg till helgen så svarade hon att hon inte kunde lova det eftersom någon kunde bli sjuk eller liknande. Både ärlighet och pålitlighet anser jag vara viktigt för att barnet skall känna sig tryggt.

 

Och så kärlek såklart. Man skall ösa kärlek över sina barn. Kravlös kärlek. Detta innebär ju då såklart inte att man inte har regler, gränser eller säger nej, men barnet skall veta att vad som än händer så är jag ändå älskad. Dock tycker jag det är viktigt att ett barn lär sig att det är älskat för vem den är och inte för vad den gör. Det vill säga att kärlek och uppskattning skall inte hänga på prestationer.

 


 

 

Min förhoppning är också att jag skall kunna lära mitt barn göra saker och hjälpa till utan att beordra. istället vill jag försöka göra det till en lek och skapa en egen önskan att göra det som behöver göras. En förhoppning alltså, inte en förväntan.

 

Sedan är det ju så att de flesta föräldrar gör så gott de kan efter sina förutsättningar... men uttrycket "Du är den bästa förälder ditt barn kan ha" tycker jag faktiskt är bullshit. Alla föräldrar är inte alls bra. En del är rent vidriga och bör inte få ha barn och orsakar sina barn riktig skada. Andra är bara själviska eller tänker så långt näsan räcker och det blir inte alltid så bra det heller. Många är ju dock toppenföräldrar trots de fel och brister som vi alla har. Min inställning till föräldraskap är nog mer: "Jag gör så gott jag kan - och sedan gör jag fanimej lite till" för min son har bara en mamma och en pappa och då får vi fasen se till att vi är bra sådana, och han har bara en barndom och då får vi se till att den blir så bra som möjligt. Vi valde att skaffa barn och då är det vårt ansvar.

 


 

Ursäkta detta långa inlägg som kanske inte är superkul att läsa, och jag har säkert missat massor av saker jag borde tagit med men man hinner inte alltid få med allt när man har en liten tjutande stolle som susar runt i en gåstol i samma rum. Om du som läser har tankar, funderingar, reflektioner, frågor eller egna tips så dela gärna med er! Det är så mycket roligare när bloggen blir lite dialog och inte bara monolog :)

 

 

Om någon undrar över alla sträcken beror de på att bloggen tydligen vägrade göra mellanslag så detta var enda sättet att försöka dela upp texten till något annat än en stor klump.

 

 

 

 

 

 

 

Fynd

Publicerad 2011-03-10 08:53:34 i Nytt på bebisfronten,

Efter att ha bajsat och ätit gröt så är Nico på bättre humör (fortfarande vill han inte sova dock). Nu åker han runt i sin gåstol och gör pussar åt katterna. Något av det bästa han vet är när han kan köra fram och hitta spännande saker på vardagsrumsbordet. Jag brukar därför lägga fram saker lite strategiskt så att han kan nå dem när han kör förbi. Då sliter han girigt åt sig och sitter sedan lycklig och betraktar sitt "fynd".Och om någon nu skulle tänka "herregud låter hon honom leka med en plastpåse!!" så kan jag lugna er med att jag ju sitter här bredvid och tittar på honom hela tiden. Dessutom är fynden spännande i några sekunder och sedan kastas de på golvet och han ger sig av på jakt efter något nytt.

Förresten... det snöar ute. Känns helt deppigt... skall ju komma vår nu... och anske jag måste köra Hampus till och från jobbet också. Inte alls kul. Okul, så att säga.
Men Nico tittar ut genom fönstret och gör pussar åt snön han.... ja, han gör pussar åt i princip allt.

Idag kommer jag vara trött

Publicerad 2011-03-10 07:32:45 i Nytt på bebisfronten,

Nico vaknade som sagt var innan 4 och ville inte somna om. Efter en timmas kämpande somnade han och sov kanske en halvtimma innan han vaknade igen och gjorde klart för mig att jag lika gärna kunde ta upp honom. Han fick komma upp och leka en liten stund men ganska snart började han gnälla och gnugga sina ögon så tog in honom i sitt rum och la honom i sängen igen. Men icke att han tänker somna. Nej i snart en timme har jag fått gå in och ut från hans rum då han bara ligger där och klagar. Han är skittrött men bara tvärvägrar att sova. Mat vill han inte heller ha.

Han MÅSTE sova lite till. Annars:
1. kommer han vara trött hela dagen = gnällig hela dagen
2. kommer jag bryta ihop då jag känner mig helt energilös

Vill inte vara energilös heller för jag har stuff to do. Jag vill städa, fixa med en del papperarbete, spackla taket i källaren och lite annat. Fortsätter det så här kommer jag dock spendera dagen med att sitta i soffan och apatiskt betrakta min son som ligger på son madrass i ostbågeformatering och bara klagar.

Förlossningar på TV

Publicerad 2011-03-10 07:20:07 i Allmänt,

Just nu pratas och skrivs det väldigt mycket om det där programet med en förlossning i minuten. Folk tittar och tycker det är så vackert, de blir tårögda och alldeles till sig - och jag undrar vad det är för fel på mig...
Jag har alltid avskytt att se förlossningar, både innan och efter min egen.... men framför allt efter.

Det är så vackert? Vad är det som är så vackert? Den svettiga kvinnan som vrålar i smärtor? Blodet och slemmet? Den kletiga blålila russinbebisen? Jag tyckte Nico var fin som nyfödd, men det var ju för att han var min... alla andra nyfödda bebisar tycker jag faktiskt ser lite äckliga ut.
Nu för tiden påminns jag ju dessutom om min egen förlossning som var som en mardröm för mig. Men efteråt... åh efteråt var allt så vackert, säger folk och hoppar och klappar händerna av lycka.
Man kan säga så här... efteråt var jag lycklig. Lycklig för att det var över, lycklig för att jag hade min bebis, lycklig för att min underbara man friade (så då var han ju inte min man alltså) vid sängkanten... men jag var fortfarande i chock, och det var jag i flera dagar. Jag önskar jag nostalgiskt kunde tänka tillbaka på min förlossning med värme och glädje, men det går inte...

Men oavsett det så tycker jag inte om att se förlossningar... inte innan min egen heller som sagt var. Det är lite som när människor läser kärleksdikter sådär romatiskt till varandra bland folk. Då blir jag också väldigt obekväm. Känns lite som om jag hade sett dem ha sex. Jag tycker nog helt enkelt inte om att ta del av saker som för mig känns väldigt privata.

Jag kanske är konstig...

Ofrivilligt vaken

Publicerad 2011-03-10 04:40:42 i Nytt på bebisfronten,

Klockan är 04.30.

Hampus var snäll och hade babyjouren fram tills strax innan 4 trots att han skall jobba idag, eftersom jag var helt psykiskt utmattad efter dagen och verkligen behövde sova.
Nico ligger nu i sin säng och sedan 45 minuter tillbaka demonstrerar han tydligt med varierande ljud (fniss, illvrål, pruttljud, brummanden och stillsamt gnolande) att han inte alls har några planer på att somna igen.

Ibland blir det tyst och man invaggas i den falska förhoppningen att han somnat om. Men det är en förrädisk tystnad som alltid slutar med gallskrik då den plötsliga stillheten varje gång inneburit att han tyst koncentrerat sig på att lägga sig på ett nytt sätt som han absolut inte vill ligga på vid närmare eftertanke.

När man går inte till honom ler och skrattar han inte ens som han brukar utan ser lite bistert nedlåtande men samtidigt smånöjd ut, så att man nästan förväntar sig att han skall väsa fram: Ge mig nappen, slav!

Liv, död och allt däremellan

Publicerad 2011-03-09 18:17:03 i Allmänt,

Vill börja med att tacka för kommentarerna. Är alltid kul att få kommentarer och få höra att det man skriver kan uppskattas av och glädja andra.

Nu är begravningen avklarad. Det var tyngre än jag trodde. Det var så svårt att se den där kistan och veta att någon som betytt så mycket för en låg däri. Fylldes av minnen och tårarna kom nästan med en gång.
Hade svårt för prästens religiösa prat som kändes som reklamfilm i min sorg på något sätt, men fokuserade på att tänka på farfar. Att sedan ta farväl vid kistan var svårt. Så slutgiltligt.

Efteråt när det var lite kaffe och så hemma hos föräldrarna tillsammans med släkten så kändes det ännu mer påtagligt på något sätt - att någon alltid kommer saknas. Att någon fattas oss.
Sedan vaknade Nico som hade somnat i Hampus famn medan vi var borta och ovetande om liv och död så log och charmade han. Som en levande symbol för att livet går vidare.  Hur liv, död, glädje, sorg och allt däremellan är sammanflätat, och att det är så det måste vara. Det viktiga och allvarliga delar samma rum som det lättsamma och triviala. På samma dag sörjer man förlusten av en kär och glädjs åt att purén äts upp.

Jag är i alla fall glad att farfar hann träffa Nico och att vi kunde fira hans första jul tillsammans allihop. Att farfar hade fotot på Nico att titta på under sina sista dagar och visste att han hade ett friskt barnbarn.
Och jag vet att farfar hade velat att vi gick vidare och var lyckliga, och att han inte hade tagit illa upp när jag såg skylten på kyrkans hatthylla: Borttappade saker återfinns här ovan, och kommenterade detta med: I himlen då eller? och i mitt inre tänkte jag att om jag har fel och det finns ett himmelrike så kanske det består av kulle efter kulle av udda strumpor och mitt i allt sitter farfar nergosad och njuter framför en TV med en sportsändning som aldrig tar slut.

NAN - en produkt som skapar frågor... tydligen

Publicerad 2011-03-09 10:20:39 i Åsikter,

Jag kan inte låta bli att skriva lite om NAN efter att ha läst en kommentar på Sofias blogg. Om personen som kommenterat även läser detta får du be om ursäkt, men den gjorde mig så irriterad.

NAN är alltså dels en bröstmjölksersättning (NAN1 och NAN2) samt en mjölkdryck med extra näringstillskott (NAN3 och NAN4). Jag gav Nico NAN1 tills jag fick veta att om barnet inte ammas skall de dricka NAN2 med en gång varvid jag bytte. Jag märkte stor skillnad på Nico när jag gjorde detta. Han var mycket mer nöjd.
Sedan finns det de som tycker att det inte är någon skillnad mellan 1:an och 2:an... "bara lite mer järn"... Jo om man läser innehållet så skiljer det inte mycket.. men det skiljer sig... och ett litet barn behöver ju få i sig det den ska så jag förstår inte riktigt hur man kan säga "bara".

Vad som dock gjorde mig ännu mer upprörd var påståendet att man kan ha NAN1 hela tiden för att det inte är någon skillnad mellan den och NAN3 heller. Om man påstår något sådant så kan man inte ha jämfört innehållet alls. Mängden av de olika ämnena skiljer sig på i princip varje punkt. Det är mer protein, mer kolhydrat och mer fett. NAN3 skall dessutom inte användas för att ersätta mål utan är en dryck som man kan ha till maten.

För att vara lite taskig så känns det som om många bara häver ur sig saker de läst på Familjeliv (största ryktesspridarforumet på nätet inom kategorin barn) utan att kolla upp hur det egentligen ligger till. Det känns också som att många människor inte inser vilka stora konsekvenser även en liten brist av ett ämne kan ha på mående och utveckling.

Kommer bli en tung dag

Publicerad 2011-03-09 06:57:19 i Allmänt,

Idag kommer det inte att skrivas så mycket för idag är det farfars begravning. Hampus kommer vara med Nico hos mamma och pappa under själva begravningen så möts vi där efteråt.
För att jag skulle vara någorlunda pigg och orka med dagen så har Hampus tagit hela natten, vilket innebär att han kommer vara väldigt trött för han kommer bara få sova några timmar nu.

Jag var dock uppe en snabbis strax efter två då Hampus var orolig då Nico var så snorig. Var dock inte jättemycket så spolade bara lite med koksaltlösning eller vad det är i de där små tuberna man köper på Apoteket. Inte populärt kan man ju säga. Nu är det dock bättre. Han har en tendens att vara lite snuvig på nätterna.

Just nu är jag bara nervös inför begravningen och har ont i magen. Jag har liksom redan sagt farväl till farfar inombords på mitt eget sätt så det jobbigaste ligger ju att se människor man bryr sig om ledsna. Sedan är det väl att förlusten blir så påtaglig. Jag är annars väldigt bra på att hantera saker genom att lite låtsas som att det jobbiga inte finns, inte har hänt.

Nu skall jag andas lite och försöka få magvärken att stilla sig lite innan jag tar tag i mig själv.

Fingerfärdig

Publicerad 2011-03-09 06:49:28 i Nytt på bebisfronten,

En sak till med tanke på Nicos utveckling som jag och Hampus är lite imponerade av eftersom det ser ut som något som ändå borde vara svårt att lära sig är att Nico är jättebra på att "snurra" papper eller föremål i händerna.

Vad jag menar är alltså om du tar t.ex. ett kuvert och håller det med båda händerna, ett på var sida, och så snurrar nu kuvertet framåt och runt genom att släppa ena handen och vrida den så att tummen kommer underst istället för överst och så tippar du liksom pappret för att sedan göra samma sak med andra handen för att vrida det mer.
Kan någon fatta vad jag menar med denna beskrivningen? haha

I alla fall gör Nico så mycket. Han tar sakerna med båda händerna och vrider det sedan ganska snabbt medan han tittar på det. Framsida, baksida, framsida, baksida.

Nicos utveckling

Publicerad 2011-03-08 13:00:39 i Nytt på bebisfronten,

Det där med att äta

Nico äter fortfarande helst lite och ofta, även om det långsamt håller på att glesas ut. Han äter tre mål med fast föda om dagen: Gröt till frukost, Matpuré med efterrätt till lunch och Gröt innan han skall somna. Planen är väl att han skall äta riktig mat till middag sedan också men eftersom han fortfarande vill sova ganska tidigt så blir det lite konstigt tidsmässigt just nu.
Han vill oftast bara dricka välling om jag blandar ut den med ersättning, och han får inte välling varje dag. När det kommer till ersättningen så får han det när han vill ha det.

Efter att ha kämpat länge så äter han nu lite mer riktig mat. Först var det enbart lasagne som funkade, men idag gick kalkon ner. Han avskyr dock fortfarande kalops. Har märkt att när det kommer till matpuréer så är det främst Hipps han vill äta.

Han äter ju inte själv än, men han kan få pilla med maten ibland eftersom han tycker det är kul. Han är inte helt bra på att stoppa in mat själv i munnen men det går bättre nu efter att han börjat öva med sina majskrokar. Små mackor tycker han också om, men oftast bryter jag små bitar och ger honom.

Nappflaskan kan han ju sedan väldigt länge hålla själv och dricka ur, men sedan en tid tillbaka så vill han sällan hålla den själv. Han dricker även vatten och juice om man ger honom det, men helst ur nappflaska. Om man håller i en pipmugg så kan han dricka lite ur den, men kommer oftast av sig och vill hellre leka med muggen och han vill inte hålla den och dricka själv.

Han tycker om att få smaka frukt också. Helst banan. Äpple tycker han inte lika mycket om, men apelsin och kiwi går ner.

Det där med sömn

Det känns som om Nico sover väldigt mycket men om man räknar ut antalet timmar så ligger han runt 15, oftast lite under, så det är ju inte onormalt. Även om vi försökt skapa rutiner så är det svårt då han är nästan omöjlig att hålla vaken när han blir riktigt sömnig. Hans sovtid för natten kan därför variera mellan 17 och 19.30. Han vaknar ungefär två gånger på natten för att äta.
På morgonen vaknar han någon gång mellan 5 och 8. Då vill han upp, vara uppe en timma och sedan sova 1-3 timmar igen.
Han vill sedan sova 1-2 timmar efter lunch och sedan vid 17. Förr brukade han alltså somna för natten vid 17 men de senaste dagarna har han sovit någon timme och vill sedan upp ett tag igen.

Problemet med att försöka rucka på hans sovtider för att få in en bättre rutin är att han då oftast vägrar sova alls, blir övertrött och det bara blir kaos. Så jag hoppas att hans tider kommer rättas till av sig självt så småningom. Tycker att det går åt rätt håll i alla fall.

Han sover i egen säng i eget rum både på natten och när han sover på dagen. Han somnar gärna i bilen och somnar ganska lätt i vagn om man går med honom. Dock är det vädigt svårt att få honom att somna hemma hos någon annan om de inte har en säng han kan sova i. Han vill ha det tyst och mörkt.

De senaste dagarna har han börjat rulla över på mage i sömnen vilket stör honom och han blir ledsen om han vaknar och befinner sig på mage. Är lite läskigt också för han lägger sig gärna med ansiktet rakt ner i kudden, men uppenbarligen så fixas det med andningen ändå. Försöker dock oftast vända på honom och lägga honom på rygg. Framför allt eftersom han sover bättre då samt att han får sådana avtryck av nappen i ansiktet när han sover på mage.

Det där med språket

Även om han en enda gång imiterade mig och nästan sa lampa så pratar han ju inte direkt. Mest gör han ljud. Falsettskrik, pruttljud, brummanden, pussljud och liknande. När han är på rätt humör kan han dock mer jollra och småprata, vilket oftast sker när han är småtrött och gosig.
Han säger mamamama och babababa, men inte med någon direkt betydelse bakom och mest när han är upprörd över något. Ofta om han ser en av katterna så säger han dock: Kaaa

Han kommunicerar mest med kroppsspråk och ljud med andra ord. Det sista har det varit mycket flämtanden, som en liten hund, när han blir exalterad.

Man kan dock märka att hans förståelse för ord ökat. Han kan titta på lampan om man säger: Var är lampan? Han blir glad om man säger: Skall vi gå och hälsa på pappa? Och han lugnar sig när han är hungrig om man säger: Jag skall gå och hämta mat.

Han reagerar tydligt om man säger hans namn. Jag tror att han börjar förstå innebörden av ordet Nej, eller i alla fall att det är något allvarligt, för han ser mycket bister ut om man säger det (men han ignorerar det oftast ändå..hehe).

Det där med medvetenhet och samspel

Nico har alltid varit "med" ganska mycket och man har kunnat se hur han iakktar och reflekterar, men det blir ju tydligare och tydligare.
Han blir mer och mer intresserad av katterna och nu skrattar han oftast när han ser dem och sträcker sig efter dem. Om de ligger en bit bort gör han även pussljud mot dem som någon slags hälsning.

Det senaste har han blivit mer och mer gosig och vill gärna kramas, pussas och busa. En stor skillnad tycker jag är att när han var mindre så var det mer så att man själv gjorde miner och ljud för att få honom att skratta medan han nu alltmer tydligt busar tillbaka. Dyker på en och skrattar.
Han sträcker sig även efter en när han vill att man skall kolla eller han vill att man skall lyfta honom.

Han är medveten om vilka han känner och inte. Det sista har han kunnat bli rädd och ledsen om någon han inte känner väl kommer för nära eller om han lämnas ensam i ett rum med människor han inte känner. Det går dock oftast snabbt över.

Det där med att förflytta sig och sitta

Sitta med stöd har han ju kunnat göra länge. Nu kan han sitta utan stöd några sekunder, ibland mer, men sedan faller han. Från liggande försöker han inte direkt sätta sig, men från halvliggande läge (som i babysittern) så drar han sig upp av egen kraft till helt sittande läge.

Han rullar både från rygg till mage och från mage till rygg, även om han ibland tycks glömma bort att han kan rulla från mage till rygg och istället blir ledsen och vill att man vänder honom.
Krypa gör han inte, men han har en baloo-liknande ålning så han kan ta sig framåt. Dock gör han nästan enbart detta om han ligger på sin madrass. Om han rullar av den och hamnar på golvet så ligger han för det mesta stilla sen. Det tar dock tid för honom att ta sig fram, och tar mycket kraft så han blir ofta trött och frustrerad efter en stund.

Om man håller händerna som stöd kring hans midja så kan han stå. Det vill säga han kan hålla uppe sin egen vikt på benen, men han saknar balans för att kunna stå.. och han gör heller inga försök att ställa sig på egen hand även om han gillar att stå och hoppa i ens knä.

Det där med att leka

Han tycker mest om att slå på saker, och framför allt om det låter när han slår. Så saker med pinglor i eller knappar som spelar musik är favoriter.
Han kan dock även tycka om att ligga och pilla med saker. Studera en tvättrådslapp ingående till exempel. Han har bra finmotorik och kan båda förflytta saker mellan händerna men även förflytta dem mellan fingrarna. Över huvud taget så tycker han om att undersöka saker ganska noga. Titta på den från olika vinklar, känna noga på dem etc.

Han gillar också att gå runt i sin gåstol och leka med den aktivitetsbrädan. Roligast är ju dock om man kommer åt mammas eller pappas dator eller telefon.

Även om det är länge sedan att upptäckte dem så kan han fortfarande tycka om att pilla med och betrakta sina egna händer och fötter, samt andras.
Jag sjunger en del för honom vilket han tycker om, främst Imse vimse spindel, och han tycker det är kul med Tittut-lekar. Han tycker överhuvudtaget det är kul när man kommer mycket nära hans ansikte.

Titta i böcker gör vi en del, men han tyckte nästan att det var roligare innan. Nu slår han mest i böckerna och vill att man skall vända blad snabbt.

När man läser sådana där utvecklingslistor om när barn lär sig olika saker så står det att de förstår skoj och skämt när de är runt 9 månader. Jag undrar vad de menar med skoj och skämt för Nico skrattar ju om man t.ex. ramlar, om man pratar med en fånig röst eller härmar honom. Dock hade han väl inte uppskattat "Alla barnen"-historier eller så.
Det där med utveckling

I början var jag besatt av tanken på vad Nico kunde och inte kunde. Jag ville gärna att han skulle kunna saker snabbt och man ville nästan "träna" honom. Nu är jag mer avslappnad vad gäller sådant.
Visst kan jag sitta med honom på golvet och hjälpa honom med balansen så han kan sitta en stund men jag tror mer på att låta honom göra saker i sin egen takt.
När han visar intresse för att sitta så kan jag hjälpa honom att sitta, när han visar intresse för att hålla sin pipmugg så kan han få göra det... men jag skyndar inte på det hela längre.

Det känns som att han tränar ett område i taget och att det hela ändå jämnar ut sig i slutet. Dessutom känns det som att han nästan lär sig mer om vi bara låter honom vara så han får testa sig fram själv. Framför allt så är det ju så att så länge han är glad och frisk så spelar det faktiskt ingen roll vad han kan och inte kan än så länge.... även om hans pussar värmer mitt hjärta :)

Lunch

Publicerad 2011-03-08 12:15:48 i Allmänt,

Idag åt Nico en halv stor burk med kalkon,majs och något mer! Och så efterrätt på det :) Känns verkligen som det går åt rätt håll med maten nu. Sedan tryckte han i sig två majskrokar.

Ibland undrar jag dock hur smarta bebisar är... alltså, hur medvetna de är om saker och ting. Nico har ju nämligen haft hosta en del och satt i halsen lite när han ätit. Om jag gett honom lasange och han satt i halsen och börjat hosta så har jag nog utan att tänka på det låtit honom slippa att äta det mer utan gett efterrrätten. Idag märkte jag att när han började tröttna på den riktiga maten så var det som om han låtsades hosta... och sedan tittade han på mig som: host host... var är efterrrätten?


Så här glad är man när man skall äta :)


Och så här söt :)


Och nu kan jag inte få bloggen att sluta skriva i kursiv text.... nähäpp. Det jag skulle skriva var dock att Nicos humör inte är det bästa idag heller. Jag tror faktiskt att det bör vara tänderna som spökar nu för han suger och tuggar helt hysteriskt på sina saker hela tiden... vilket gör att jag tror att han är hungrig när han inte är det... och så bara gnäller och smågråter han konstant. Är något påfrestande kan man säga.

Bilbarnstol

Publicerad 2011-03-08 11:12:00 i Allmänt,

Det där med bilbarnstol är ju en helt hopplös djungel alltså. Massa tester har det gjorts men inga visar samma sak och överallt kan man läsa skräckexempel på hur de där bra godkända stolarna inte alls funkat så bra i praktiken.

"Den där är jättebra... fått högst betyg i massor av tester" säger någon
"Det är bara för att testbilarna inte har fönster för jag vet minsann en som hade en sådan stol och barnets huvud bara krossades mot rutan vid en krock" sägen någon annan

"Men den där stolen är toppenbra... barnet sitter så säkert så" säger ett test
"I vårt test lossnade stolen och for runt i bilen som en projektil" säger nästa test

Sedan finns det ju de som alla hyllar och säger att "det är den bääästa stolen som finns" och den kostar ju såklart bara tre månadslöner och två kameler.

Sammanfattningsvis kan man ju säga att det säkraste för ditt barn är att inte åka bil alls. Eller att allt hade varit finfint om folk bara kunde lära sig köra som vettiga människor och ge fan i att köra på folk och krocka stup i kvarten.

Här sitter jag

Publicerad 2011-03-08 09:04:39 i Allmänt,

Igår när jag gick och la mig sa kära maken att han skulle greja lite i verkstaden innan han skulle sova. När jag vaknade av att Nico grät strax efter 5 i morse så hade han fortfarande inte lagt sig. Han hade spenderat natten med att laga ett containerfynd. Han är go han :)

Han berättade att Nico hade kissat genom blöjan under natten och sa att han inte hade kunnat få loss lakanet så han hade fått lägga nytt över så länge. Får väl erkänna att jag tänkte lite nedlåtande tankar om det hela tills jag gick in till Nico och såg att anledningen till att han inte fått loss lakanet var att det inte fanns något. Nico hade slitit loss lakan och plastad frotté, sparkat bort det i ett hörn och sedan kissat på madrassen. Såklart.

Eftersom Hampus fortfarande var pigg och ville se film, och jag var mindre pigg, så fick Nico komma med in och ligga mellan oss i sängen ett tag. Det tyckte han var superkul och fnissade glatt medan han varierade sig mellan att göra hårdragningsattacker på mig och försöka slita näsan av sin pappa.
När Hampus sedan ville sova runt 7 och jag gick upp med Nico så visade det sig att Nico också var trött så jag la honom i sin säng där han somnade. Så nu har jag suttit ensam uppe i två timmar och kollat på bilbarnstolar på nätet.

Försöker klura ut hur snart jag måste köpa en bilbarnstol... om den måste köpas nu varvid jag inte kan köpa det jag hade tänkt på IKEA, eller om han kan sitta i babyskyddet en eller två månader till. Vi får spåna på detta.

Nu kom jag på att jag måste ringa mäklaren som hade lämnat ett meddelande på min telefonsvarare igår. Skall vi gissa på att Nico kommer vakna med ett vrål medan jag sitter i telefon?

Det bidde dyrt

Publicerad 2011-03-07 13:55:54 i Allmänt,

Nico har en sovaredag tydligen. Han sov ju till 8 för att sedan vara uppe och leka och äta i 1,5 timme. Sedan sov han 1,5 timme innan han åt och vi åkte och handlade. När vi kom hem åt han igen och sedan var han trött och ville sova en gång till... så nu har han sovit i en halvtimme.

Var tvungen att åka och köpa tegel/betong-färg för att kunna få klart väggen i källaren. Lite surt att inse att vi här fick betala 500 spänn mer än vi hade gjort om vi hade köpt den på Bauhouse (nej det stavas ju inte så)... men vad skulle man göra när man behövde den idag? :(

När Hampus kvicknar till skall vi måla vidare och flytta möbler och dona. Imorgon är planen densamma. På onsdag är det begravning. Försöker att inte tänka på det.

Lite upp, lite ner

Publicerad 2011-03-07 08:52:34 i Nytt på bebisfronten,

Nico har vaknat en del i natt, både vid 2 och vid 5, och inte riktigt velat somna om. Dock har han underligt nog inte heller vela äta direkt vilket han brukar göra på natten. Han har legat och korvat runt och gnällt men tillslut somnat om - så fick sova till 8 nu på morgonen (bortsett från ett mycket trevligt avbrott då en lycklig make kom hem från jobbet och pussade mig massor för att jag hade städat..hihi).

Nico ligger och leker nu och har fullt att sprattel i benen och kämpar sig hit och dit på madrassen tills han dunsar av. När jag lämnade rummet för att hämta mat till honom så hittade jag honom under spinnrocken när jag kom tillbaka.
Hans hårda mage är tillfälligt bra i alla fall, vilket jag fick erfara när jag skulle byta blöja och det hamnade bajs precis överallt.

Nu skall jag vänta tills det är grötdags för plutten och efter det blir det att åka och köpa färg.

Funderar lite över det här med bilbarnsstol. I mammagruppen pratas det mycket om detta med säkerhet i bilen just nu, och om att man inte skall ha en begagnad eller för gammal stol. Har ju en begagnad som står och väntar men osäker just nu om jag kanske borde köpa en ny istället. Måste kolla den lite mer och se vad det är för modell och sånt.

Gosunge

Publicerad 2011-03-06 20:01:32 i Allmänt,

Sofia kommenterade att hon också tror att Nicos ansiktsanfallande med öppen min är försök till pussar, och pusskalas låter ju väldigt mycket trevligare än kannibalistiska tendenser - så vi säger det! Vi har haft pusskalas här idag, jag och min gosunge till son :)

Och en liten klapp på axeln till mig

Publicerad 2011-03-06 18:54:59 i Allmänt,

Hampus var trött idag och på inte så bra humör. Han tycker det är stökigt hemma och det gör att han blir sur. Inte så att han säger att det är mitt fel, men han blir bara trumpen och missnöjd. Därför bestämde jag mig för att röja lite när han gått till jobbet så han kan vara glad imorgon på sin lediga dag.

Jag askade ur pannan, fyllde på pellets och satte igång den. Jag städade kök, vardagsrum och lite i sovrummet och sedan gjorde jag rent kattlådan. Sedan blev jag trött. Lite får han göra själv imorgon :)

Nico har somnat men vaknar väl om nån timma eller två och vill äta. Skall ta och äta lite själv nu och ta det lite lugnt. Imorgon skall jag åka och köpa mer betongfärg för den tog slut.

Nicos nya favoritsysselsättning

Publicerad 2011-03-06 18:51:27 i Allmänt,

Nico har börjat med en ny grej. Han vill gosa, på sitt eget vis. Han vill att jag ligger med honom på madrassen på golvet och kramar honom. Själv varierar han mellan att pilla med mitt hår, stryka mig över kinden (vilket sedan leder till ett rejält nyp eller ett finger i ögat alternativt munnen) och gapa stort för att sedan dyka på mig och försöka äta upp mig/pussas. Ja jag vet faktiskt inte om det är hans version av pussar eller om han bara bestämmer sig för att smaka på mig.

Konstigt att något som 95% av tiden gränsar till misshandel kan vara så mysigt :)

Förresten...

Publicerad 2011-03-06 18:46:21 i Allmänt,

Igår hemma hos mina föräldrar hända förresten något oväntat. Nico blev hysteriskt rädd för min farmor. Han har träffat henne förr flera gånger utan att vara rädd men igår när hon satte sig bredvid honom blev han helt hysteriskt. Han bara grät och grät och stirrade på henne med skräck i blicken så tillslut fick hon resa sig om ställa sig så han inte kunde se henne.

Efter en stund tyckte han dock det var ok om hon satt längre bort från honom vid bordet och slutligen fick han till och med bära honom och då log han bara. Underligt att han plötsligt blev så rädd.

Hemma igen

Publicerad 2011-03-06 14:50:24 i Allmänt,

Igår åkte jag alltså till mina föräldrar och lämnade Nico där (fast jag var där en stund först och meningen var att han skule nattas innan jag gick men han vägrade sova så mamma fick äran att ta över). Sedan gick jag över till min bror där vi såg på schlager. Var trevligt, men inte fan berodde det på schlagern kan jag intyga.
Är nästan som en sjukdom det där.. jag mååste se det men blir arg varje gång.


Nico med sin mormor. Han försöker handgripligen illustrera likheterna mellan orden "gosa" och "mosa".

När vi sett klart och pratat klart gick vi ner till mamma igen och hon körde lillebror till festligheter medan jag tog över babyvakten. Somnade dock så fort hon kommit hem igen. Så social är jag.
Nico hade en ganska bra natt och när han vaknade vid 6-7 så la jag honom bredvid mig i min säng och där somnade han efter en stund. Myys. Kan sällan göra så här hemma eftersom Hampus sover längre än oss.
Denna helgen jobbar han dessutom 12-timmarspass natt så han hinner bara med att jobba, sova och äta lite snabbt. Inget kul alls.

Väntade hemma hos mamma och pappa idag tills pappa vaknade så han också fick träffa Nico lite (han hade alltså också jobbat natt). Sedan åkte jag hem och Nico somnade i bilen. Han sov så gott när jag kom fram att jag inte hade hjärta att väcka honom. Istället satt jag i bilen och lyssande på musik en halvtimma tills han vaknade. Var faktiskt ganska avkopplande.


Nico ligger på golvet hemma hos sin mormor och morfar och förkovrar sig i litteratur

Var meningen att han skulle sova en stund till nu men han är mer intresserad av att försöka krafsa av tapeten från väggen bredvid sängen.

Helkroppsspegeln

Publicerad 2011-03-06 14:16:57 i Allmänt,

Var hos brorsan igår. Han har en helkroppsspegel i sin hall (jag har ingen hemma, någonstans) och jag insåg plötsligt att jag är mycket smalare i min fantasi än i verkligheten. En lite deppig insikt.

Mina drömmar

Publicerad 2011-03-05 14:21:29 i Allmänt,

Och då menar jag inte framtiddrömmar utan de nattliga. Jag kan tänka mig att de gånger jag beskriver mina drömmar så är det säkert en del om tror att jag sitter och hittar på eller i alla fall lägger till... men jag lovar, det gör jag inte... det är bara så sjuk som min hjärna är. I natt drömde jag åter en skum dröm. Själva miljön var likom helt normal. Det var mest detaljerna och konversatonerna som var skumma.

Får börja med att be min underbara mamma att inte ta illa upp för hur drömmen slutade. Kan inte kontrollera mina drömmar och kan intyga alla om att den inte var verklighetsförankrad. Vet faktiskt inte hur jag skulle tolka den över huvudtaget.

Drömmen:

Den börjar med att jag är på jobbet. Jag jobbar dock på kontor på min pappas jobb (där han alltså jobbar i verkligheten, och där även min man jobbar - i verkligheten). Händer inte så mycket mer än att jag utför olika kontorssysslor tills des jag skall gå in och rådfråga personen i rummet brevid. Det visar sig att han är en android. Han ser precis ut som en vanlig människa förutom att hans ansikte rör ig underligt när han pratar. Jag är dock inte förvånad över detta.

Sedan är det ett hopp i drömmen och jag befinner mig utanför jobbet och skall hjälpa mamma och pappa att lasta in saker i bagaget på deras bil. De kör dock iväg innan jag hinner klart vilket av oklar anledning resulterar i att deras nummerplåt faller av och lämnar ett stort hål efter sig där en stor förskärare faller ur. Inte heller detta förvånar mig utan jag ringer bara pappa och förklarar vad som hänt. De kommer då tillbaka och plockar upp mig. Pappa säger: Detta förklarar ju varför inredningen i bilen blivit missfärgad.

Mamma börjar sedan tala om farfars begravning. Hon säger flera gånger att farfar själv kanske inte kommer för att han skall till banken. Tillslut säger jag:
Jag vet inte var som oroar mig mest, att du säger att farfar skall till banken eller att pappa inte reagerar!
Mamma och pappa säger att de inte förstår vad jag menar.
Men farfar är ju död! skriker jag då upprört.
Jo det är ju sant, säger pappa lugnt.
Du kanske borde kolla om du är dement, säger jag då till mamma som inte svarar utan talar vidare om att farfar har kollegor från en kiosk  Uddevalla som vill komma på begravningen.

The end

Om jag själv skulle ha någon form av tolkning av drömmen så skulle jag säga att nästan alla mina drömmar nu för tiden har farfar i sig på något sätt så undermedvetet oroar jag mig nog för begravningen. Skulle även tro att jag och mamma i drömmen egentligen är två sidor av mig då jag inte riktigt vill ta till mig att han faktiskt inte finns mer. Men drömmen är ju helt klart lustigare om man inte vet om allvaret och sorgen bakom.

För att lätta upp stämningen lite kan jag ju berätta att jag efteråt drömde att jag gick på internatskola och satt och konverserade med en kille med glasögon och pälsklädd näsa. Ibland funderar jag på att sammanställa alla mina drömmar i en bok med titeln: Man skulle kunna tro att jag var hög

Mitt liv på (inte som) en madrass

Publicerad 2011-03-05 13:47:55 i Nytt på bebisfronten,

Nicos humör är inte mycket bättre idag. Tvingas spendera mycket tid på golvet med honom där jag får leka att jag skall äta upp honom, leka flyggplan och "krasha" leksaker i hans ansikte - sådant som han tycker är kul. Roligast tycker han dock att det är om jag ligger med mitt ansikte mycket nära hans så han kommer åt att klösa mig och slita i mig. Jag har svårt att avgöra om det är kärleksfulla handlingar utförda av någon som inte har riktig koll på sin egen styrka, eller om han helt enkelt försöker kontrollera hur mycket ett ansikte tål innan det går sönder. Inte så mycket som han tror, gissar jag på.

Misshandeln uppvägs dock av de stunder då jag får pussa massor på honom, samtidigt som han passar på att slicka mig på kinden. Då han nyss ätit väljer jag att tolka det kärleksfullt.

Kommentarssvar

Publicerad 2011-03-05 13:03:41 i Allmänt,

Sofia frågade om hur mycket Nico äter när han äter.

När han äter gröt är det 1 dl gröt plus lite fruktpuré
När han äter "mat" så är det ju ca 1/4 stor burk med lite frukt efteråt
När han äter ersättning är det oftast 120-150 ml, men ibland mindre. När Hampus ger honom kan han äta 200ml. Det där är ju lite av ett problem, att vi inte kan få honom att dricka mer ersättning per gång... men det är helt omöjligt.

Majskrok

Publicerad 2011-03-05 12:42:11 i Nytt på bebisfronten,

I flera månader har jag försökt få Nico att smaka majskrokar men han har gjort äcklade miner bara den nuddar hans läppar. Men idag så fattade han grejen... rejält. Han bara tryckte in den i munnen... matade in den liksom. Blev rädd att han skulle köra ner den i halsen och kvävas.

Han fick två för att det var så kul att se hur gott han tyckte det var att få sitta och mumsa själv. Nu gråter han för att han inte får fler...:/

Matdags

Publicerad 2011-03-05 12:09:04 i Nytt på bebisfronten,

Nu för tiden ser Nicos matschema ut ungefär så här:

07.00 Ersättning
9.00 Gröt med frukt
11.30 Matpuré med efterrrätt
14.00 Fruktmellis och ersättning
17.00 Lite ersättning
18.00 Gröt
21.00 Ersättning
02.30 Ersättning

Igår försökte jag ge honom kalops, men det ville han inte äta. Jag tror det beror på den underliga korniga konstinsen. När jag idag gav lasange igen så åt han det utan protester. Dock får jag köra ett litet trix ibland för att få honom att öppna munnen ordentligt. Jag startar med skeden långt upp i luften och för den sedan mot hans mun medan jag sjunger "Tuff tuff, tuff tuff, MERA MAAT!". Han tycker det är mycket skojigt av mig.

Han åt idag 1/4 stor burk lasange och en halv tub av Ellas banan och ris mellis. Tog avsiktligt inte mer lasagne eftersom jag tycker det är bättre att han äter upp än att jag sitter och trugar det sista och han lämnar massor.

Måste skryta lite att han nu inte sölar nästan alls med matpuré heller. På haklappen idag blev det bara två knappnålshuvudsstora fläckar. Han sölar enbart om jag ger honom något han tycker är så virdrigt att han spottar ut det, eller om jag med flit ger honom lite mat att kladda med. Jag gör det ibland eftersom han tycker det är så kul och för att det sägs att det skall vara utvecklande för barn att få känna texturen på maten. Annars så kan man gå på BVC-sköterskans förklaring "Du vet ju själv hur mysigt det är att klämma potatismos genom fingrarna" - jag fick genast bilder i huvudet av hur middagstid hemma hos henne ser ut.

Om det sölas vid Nicos matstunder så är det faktiskt oftast jag som står för sölandet. Om jag t.ex. glömmer dra av undersidan av skeden eller lassar på för mycket så det droppar ner på brickan framför Nico. Och då får man stå sitt kast för då tar det inte ens en millisekund innan han slår handen i det eller drar i det med ärmarna.

Efter maten leker vi alltid handleken. Den älskar han. Den går ut på att jag lägger mina händer på brickan framför honom och så slår han på den ena. Då slår jag med min andra hand på hans hand. Då slår han mig på den handen istället. Och så håller man på så... fram och tillbaka.

Kultur

Publicerad 2011-03-05 11:22:29 i Allmänt,

Någon la in en vacker barndikt i mammagruppens forum igår och jag kunde ju då sälv inte motstå frestelsen att rimma lite.

Jag kallar dikten... Saker du inte visste innan


Du kommer stå med ett friskt barn på akuten och se ut som ett fån
Du kommer fundera på om man kan kvävas av smörgåsrån

Du kommer le fast du är inkletad med skit
Din tröja kommer ha nyansen "kräks med inslag av vit"

Du kommer glömma hur det är att sova
Du kommer inte orka ha sex det kan jag lova
...men det spelar ingen roll för du har ju redan den
mest fantastiska ungen,
det bästa som någonsin kommit från den pungen

Man får vara glad åt det lilla

Publicerad 2011-03-05 08:55:27 i Allmänt,

Nico vaknade 7 i morse. Alltid något. Hans humör är dock varierande. Han kan vara glad en stund men sedan blir det gnäll och tårar igen. Helst vill han vara i mitt knä hela tiden.. dock inte stillasittandes såklart. Nej, jag skall hoppa och sjunga med honom, och så vill han gärna få dra mig i håret och äta på det lite.

Glada skratt blev det i alla fall då jag höll honom hårt i famnen ansikte mot ansikte och gungade snabbt fram och tillbaka. Då tjöt han av glädje samtidigt som han nöp mig i kinderna.

Just nu ligger han dock på sin madrass lite och lyfter sin lekställning med tårna samtdigt som han försöker äta upp en liten nalle. Dags för gröt strax med andra ord.

Hade hoppats kunna greja lite i källaren men vet inte om hans humör tillåter någon längre aktivitet därnere. Skall tvätta bort resten av spindelväven i taket dock. När jag sa till Hampus igår att jag inte vågat ta bort allt för det var så äckligt tittade han på mig med en: Hurmesigfårmanlovattvaraochhurkunde jaggiftamigmeddig?-blick och sa: Det är döda spindlar Emma - döda!
Han köpte inte att de är äckliga ändå....

Sedan pratade vi om att jag ville till IKEA för att köpa lite grejer och han såg lite ogillande ut. När jag sa att det är saker vi behöver så sa han att bara det inte kostar för mycket. Jag behöver köpa saker för 2000 spänn. Kan det anses vara för mycket... eller kanske helt lagom?

Tur för henne

Publicerad 2011-03-05 04:02:45 i Allmänt,

Jag tycker om mina katter. Även Norpan trots sina egenheter. Men när klockan är 03.45 på natten och jag spenderat en halvtimme med att få Nico att somna om lägger mig och hör hur hon kraffsar på hans dörr... då skall hon vara glad att jag inte har ett hagelgevär bredvid sängen (= glad att vi inte bor i USA).

Och dagen blev till kväll

Publicerad 2011-03-04 21:36:05 i Allmänt,

Idag har det inte funnits mycket tid för att skriva... Nico har gråtit nästan hela tiden. Bara gnäll och ledsna miner. Ja, förutom då jag ramlade när jag skulle resa mig från hans madrass - då skrattade han gott. Skadeglädjen finns det alltid rum för :)

Även om han krånglat med maten hela dagen så har han sammanlagt fått i sig tillräckligt. Han somnade efter visst gnäll runt 18.30, och vaknade och åt nyss och somnade sedan om efter lite krångel.

Så har inte fått gjort jota idag förutom att laga lasagne tillsammans med Hampus. Spenderat större delen av dagen på golvet med Nico för att försöka distrahera honom och se till att han är glad. Misstänker att han antingen kommer få tänder snart eller att han har ont i sin hals. Något är uppenbarligen inte bra i alla fall.

Skall strax försöka somna för är skittrött rent ut sagt.

(Kommer dock fastna vid datorn en stund till. Lindex har "köp 3 betala för 2" på alla sina barnkläder och då jag inte skall till torget innan rean slutar så tänkte jag beställa från nätet.... men har svårt att välja vad. Lutar åt ett par snickarbyxor, en body och en jeansjacka... men kanske blir för mycket pengar)

Får man det?

Publicerad 2011-03-04 11:58:02 i Allmänt,

Får man vara lite.... irriterad på en bebis? Jag känner mig lite irriterad faktiskt. Eller kanske är det mest trötthet och frustration.

Nico tycker inte att något alls är bra idag... vad han är gör, var han än sitter eller ligger, så hör man en högljudd klagovisa från hans håll. Skrik, gnöl, gnäll, vrål, lite gråt, stön, bökanden.... inte tyst eller nöjd en sekund.

Försöker man ge honom mat spottar han ut den. Försöker man ge ersättning så sugar han i sig så han har hela munnen full, och sen spottar han ut den.

Kan inte göra någonting för jag har noll fokuseringsförmåga när han håller på som han gör.
Åh nu blev det två sekunders tystnad för att han lyckades dra av sig en strumpa och tyckte grodan på den var spännande...men nej, nu började han igen.

Herregud vad jag längtar tills den dag då han kan besvara frågan: Vad är det som är fel?

Ta tag i dig själv kvinna!

Publicerad 2011-03-04 10:30:57 i Allmänt,

En liten uppmaning till mig själv där. Denna morgon har jag inte gjort mycket mer än att titta på tv-serier, mata Nico och gosa med Nico. Han har riktiga gosestunder nu vilket är helt underbart mysigt. Då vill han bara sitta i min famn och luta sin kind mot mitt bröst.

Dock sover han nu igen. Han sov ju till strax innan 8, men när klockan var 9.30 var han supertrött. Kanske inte så konstigt då han antagligen vill följa ngefär samma rytm som vanligt, bara det att vi flyttat fram den några timmar. Nu har han dock sovit i någon timme så antingen vaknar han när som helst eller så kanske han sover en timme till. Just nu låter jag honom sova så mycket han vill då han fortfarande inte är bra i luftrören.

Jag själv behöver gå på toa men har hållt mig i en evighet nu eftersom jag inte orkar resa mig från soffan... men skall ta tagi detta alldeles strax. Tänkte gå ner i källaren och tvätta tak och måla vägg också. Kanske inte helt snällt om Hampus får göra allt.

Natt blev morgon

Publicerad 2011-03-04 08:02:22 i Nytt på bebisfronten,

Nico vaknade och ville äta vid 5 i morse. Han tyckte egentligen att det var morgon men jag bestämde mig för att icke, nu ska han somna om. Fick lägga honom tillrätta kanske tre gånger men han somnade om ganska snabbt ändå. Sedan kunde jag fortsätta sova tills klockan var nästan 8. Känns nästan lyxigt när jag slipper gå upp vid 5-6 på morgonen.

Nu ligger Nico och korvar sig på sin madrass. Stånkar och stönar i sina försök att ta sig någonstans. Måste fixa annan matta för honom att ligga på snart dock för rätt som det är rullar han av madrassen med en duns och en dag landade han konstigt på armen så han fick ont och blev jätteledsen :(

Nu skall jag fixa gröt till lillen och själv skall jag äta grytrester till frukost.

Nicos nya sovställning

Publicerad 2011-03-03 20:57:00 i Nytt på bebisfronten,

I ett par dagar har vi haft problem med att Nico rullar över till mage när han skall sova och blir ledsen av det. Nu när jag gick in till honom låg han dock på mage och sov. Såg så mysigt och fridfullt ut.

Är man en för lite orolig mamma när man inte alls funderade på eventuell kvävningsrisk utan istället tänker:
Åååh..han sover precis som jag gör..

Men nej, det såg inte ut att föreligga någon risk för kvävning om han inte plötsligt skulle lägga sig med ansiktet rakt ner i kudden och inte vända på sig när luften börjar ta slut... och varför skulle han göra så?

EDIT: Så där satans fridfullt var det inte. Senare vaknade han två gånger hysteriskt ledsen av att befinna sig på mage så nu fick han sonika somna på rygg för att minimera risken för rullning.

Beställa?

Publicerad 2011-03-03 20:50:55 i Allmänt,

Jag funderar på att beställa en sådan här:


Det är som en napp man kan stoppa t.ex. frukt i så att barnet kan mumsa i sig på egen hand utan risk för att det får i sig så stora bitar att det sätter i halsen. Smart grej. Många av mammorna i mammagruppen har sådana och tycker att de är jättebra.

Besök

Publicerad 2011-03-03 20:43:22 i Allmänt,

Var supertrevligt att få besök idag. Presenter fick Nico med, fina strumpor och en dräggelhaklapp (låter ju inte så gulligt när man kallar den för det, men den var skitsöt). Hann med allt som skulle fixas innan också så det var toppen.

Nico fick hälsa på lilla M, men han är inte jätteintresserad av andra bebisar. Större barn är mer spännande.
Han passade dock på att peta lite på henne medan vi vuxna åt pastasallad och pratade.


Bäst att peta lite med foten också...

Han har inte direkt velat dricka ersättning idag heller förrän nu på kvällen. Han åt gröt på morgonen, lasange och grönsakspuré till lunch, grönsaks- och fruktpuré till mellanmål och gröt sen igen. Innan han skulle lägga sig åt han först en flaska välling blandat med ersättning och sedan en flaska ersättning till.

Trots att han sovit ganska lite under dagen så ville han inte somna på kvällen. Från att ha däckat vid 17 innan så har han nu två dagar i rad inte somnat förrän runt 20.30. Hade varit trevligt om han slutade vakna klockan 6 på morgonen dock.

Får se hur natten blir nu. Hampus jobbar nätter fyra dagar nu så det blir jag som har hand om både natt och dag. Hoppas Nico kommer vara lugn så jag har lite energi att göra saker på dagarna med. Hade varit trevligt att få målat klart väggen och flytta dit bokhyllan så jag kan börja måla nästa vägg.

Gissningsleken

Publicerad 2011-03-03 09:31:16 i Allmänt,

Jag skall ju som sagt var få besök och måste dammsuga innan. Nu skall jag låta er få gissa var dammsugaren är:

A. Framställd på vardagsrumsgolvet så jag lätt kommer åt den

B. Inställd i ett skåp så jag ganska lätt kommer åt en

C. I källaren där vi just nu gör om, i ett hörn, bakom en byrå så jag får kämpa som ett svin för att komma åt den

Borde

Publicerad 2011-03-03 08:27:10 i Allmänt,

Jag borde börja fixa här hemma nu. Skall få besök av vänner sedan och innan de kommer skall jag ha hunnit:
* Tvätta håret
* Städa övervåningen (plocka undan samt dammsuga främst)
* Gjort en pastasallad
* Matat Nico
* Bytt kläder på mig och Nico
* Röjt en gång bland allt i källaren så de över huvudtaget kommer in

Så borde verkligen börja fixa... men min kropp väger tre ton och har växt fast i soffan.

Dessutom borde jag ta reda på exakt vilken av brandvarnarna det är vars batteri börjar bli dåligt... då och då hör man ett jävla tjut men lyckas inte lista ut varifrån.

Fan... det jag egentligen borde göra är att bli rik och skaffa mig slavar... det är vad jag borde.

Saker du kommer inse som förälder

Publicerad 2011-03-03 07:07:55 i Allmänt,

Det finns saker du inte visste innan du blev förälder, och det finns saker du inte trodde du skulle vara med om. Två av sakerna som du (nästan) garanterat kommer vara med om eller inse är:


1. Att efter flera timmars väntan äntligen träffa läkaren på sjukhuset tillsammans med ditt glatt ätande barn och generat stamma fram Han var jätteledsen innan och har vägrat äta hela dagen.... jag lovar.... han var jäääätteledsen...

2. Du kommer inte att den där gången du varit på festival eller kryssning och festat i flera dygn och du trodde du var trött efteråt... så var du inte speciellt trött.... I jämförelse för du kanske snarare utmattad. Trötthet är ett begrepp man inte förstår innebörden av förrän man skaffat barn. Och man inser också att betydelsen av sömn tycks förändras markant över åren för medan du anser att sömn är underskattat så tycks ditt barn tycka precis tvärtom.

Ingen orsak

Publicerad 2011-03-03 06:50:11 i Allmänt,

Nico somnade ju 20.30 i går, men under natten vaknade han flera gånger hysteriskt ledsen och fick lugnas och tröstas under långa stunder för att kunna sova igen. Han åt i alla fall två gånger. Så även om det var Hampus som hade natten så sov jag knappt något ändå. Är svårt att sova när man hör hjärtskärande gråt i rummet bredvid.

Min förhoppning om att detta skulle innebära att han sov lite längre uppfylldes inte. Att man inte sovit på natten är ingen orsak att sova längre än till klockan 6 anser tydligen Nico som likt en klocka slog upp ögonen och krävde att få komma upp.

En sak som gjorde morgonen lite trevligare är dock att min extremt effektiva make fått bort all tapet från väggen i källaren i natt och har målat den. Kommer bli så himla bra :)

24

Publicerad 2011-03-02 22:10:39 i Allmänt,

Vi har börjat se en ny säsong av 24. Livsfarligt och beroendeframkallande. Måste sova nu. Dödstrött. Nico somnade inte förrän 20.30 så hoppas han kan sova längre än till 6 imorgon nu. Hade blivit tacksam.

Så gör vi...

Publicerad 2011-03-02 19:16:32 i Allmänt,

I mitt hobbyrum fanns massa väggskåp med en bänk under när vi flyttade hit. Praktiska men fula. Lyckades övertala Hampus om att de måste bort och idag tog vi bort dem.
Då inser vi att de som bott där innan satt panel bara runt skåpen och att under skiten finns en sliten tapet på betongvägg... och att nu måste vi få bort all tapet. Pill pill pill. Ser ut som faen i källaren nu, men det kommer nog bli bra tillslut :) Hampus är så himla duktig och effektiv att saker oftast blir gjort himla snabbt när han väl sätter igång.

Jag har kunnat hjälpa till lite grann men Nico har varit på skumt humör idag och inte velat äta bra och nu på kvällen hade han en gråtattack då han grät helt hysteriskt så hela kroppen på honom skakade och tårarna sprutade. Usch, får så ont i magen av sådant. Vill att min plutt skall vara glad.

En liten kärring?

Publicerad 2011-03-02 14:14:33 i Allmänt,

Om man går in på HM Shop på nätet i kategorin Baby Pojke så kan man köpa denna body:Om man vill håna sitt barn eller förvirra omgivningen?

Den dagen, den sorgen

Publicerad 2011-03-02 14:13:06 i Allmänt,

Saker jag tror att dagispersonalen kommer klaga på i framtiden:

* Nico somnar hela tiden
Nico har dagar då han är väldigt trött och jag är inte en sån som håller vaken för att det skall sovas bättre på nätterna utan kör mer på att han får ha sin egen rytm och sova när han vill... Tänker att det växer bort, men det kanske det inte gör.

* Nico svär och använder könsord
Om vi inte börjar tänka på vårt språk kommer Nico kalla saker för hora när de inte funkar, säga fitta när han slår sig och kalla jobbiga människor för kukar. Bland annat.

* Att jag säger dagis
Det heter fööööörskola.... whatever... de kan få hämnas genom att kalla mig för babbelkärring istället för kurator om de vill.

Vi tänker ett steg längre

Publicerad 2011-03-02 11:06:42 i Allmänt,

Nu har vi sammanlagt tre leksakskit hemma som Nico inte kan leka med förrän han är runt 6 år, minst. Och så säger en del att man skulle ha dålig framförhållning :)

Knyckt

Publicerad 2011-03-02 10:20:45 i Allmänt,

Min mamma hade lagt upp så fina bilder efter att de hade passat Nico igår så måste visa er dem. Hoppas hon är ok med att jag knycker dem. Ni kan också gå in på hennes blogg där man kan läsa om bland annat blommor och trädgård: http://alentradgard.blogspot.com. Massor av fina trädgårdbilder och inspiration.


Nico spelar på sitt minipiano som han älskar :)


Nico sitter förnöjt hos min pappa och pillar med tårna


Och såklart... Nico pussas <3

Borde ha lärt mig vid detta laget

Publicerad 2011-03-02 09:45:25 i Allmänt,

Vad jag borde lärt mig? Att Nico struntar i när han la sig... han vill fortfarande upp  tidigt. Idag var det klockan 6 dock, alltid något. Upp knappt en timma och sedan sova igen. Även jag somnade om och sov så hårt att det tog ett bra tag innan jag vaknade igen.

Drömde en dröm som först var bisarr, sedan vacker och sedan bisarr igen.

Drömde att jag, Sofia och två andra Augustimammor (i drömmen kunde man inte riktigt avgöra vilka de var... men jag tror en av dem var Sabina) gick runt med våra bebisar i kundvagnar i ett enormt stall. Bebisarna var klädda i gula regnställ och sydväst, eller vad en sådan där gul regnmössa kallas. Ibland kastade vi bebisarna lite avslappnat mellan oss. Vi går sedan ut ur stallet.

Plötsligt kommer min farfar cyklande och stannar bredvid oss.
Jag mår mycket bättre nu och ville titta på den lille lite, säger han och hoppar av sin cykel. Han har en sådan där tröja han alltid brukade ha, hans vita hår är lite för långt och lite rufsigt och han ser glad ut. Han tittar ner i vagnen och pratar lite med Nico innan han vinkar och cyklar vidare.

Sedan börjar någon kasta tofflor på oss innefrån stallet.
Det är min farbror när han var ung... måste finnas en tidsportal här, säger jag avslappnat som att det är den naturligaste saken i världen.

Sedan vaknar jag motvilligt av Nicos rop... Inte för att jag vill sova mer av trötthet, utan för att jag ville få se farfar igen, frisk och glad - så som det borde vara.

Så visst kan drömmen tyckas lustig, vilket den också var på många sätt, men jag vill avsluta med en viktig sak. Om du röker, sluta! Du kanske tänker nu att det inte är så farligt och du kanske tänker nu att det är skit samma om du förkortar ditt liv med 10 år... men det är det. Tänk på dina barn och barnbarn som lämnas kvar, som fick se dig ligga och inte kunna andas utan att kunna göra någonting. Tänk på dem och sluta.

Min besatthet

Publicerad 2011-03-02 07:39:48 i Allmänt,

Vill till Ullared... igen. Känner suget.
Vill köpa kläder till bebis och till mig. Vill köpa barnprylar och inredningssaker. Vill köpa scrapbookgrejer. Vill köpa allt möjligt. Nån som vill köra mig dit om ett tag? Någon?

Tack

Publicerad 2011-03-01 23:19:00 i Allmänt,

Tack till mamma och pappa som var här och passade lillprinsen medan vi var på kurs.... trots att vi inte har TV vilket kan göra vårt hus till en av de tråkigaste ställena att vara på vad gäller att passa ett sovande barn.Tur att de står ut med nästan vad som helst för att få pussa på denna plutten :)

Risken med en extrem riskbedömning

Publicerad 2011-03-01 23:07:25 i Allmänt,

Det finns människor som kör fort och ansvarslöst och överskattar sin egen förmåga utan tanke på konsekvenser. De skulle behöva se en film om vad som kan hända om man kör på någon. Få lite vett inbankat.

Sedan finns det människor som jag. Som inte behöver eller ens bör se en sådan film. Som har så hög riskmedvetenhet att jag knappt kan köra bil alls. När andra bara ser en rad parkerade bilar som det eventuellt kan dölja sig människor bakom så har min hjärna redan framkallat bilder på mosade barn som ligger där på gatan för att jag inte hann bromsa. Det finns ingen ände på olycksscenerna som passerar genom mitt huvud under även en kortare bilfärd.

Därför borde jag egentligen blundat under den delen av handledarutbilningen istället för att med bankande hjärta köra i 45 km i timmen hem medan jag kände mig som liemannen själv som dundrade fram i mitt dödsbringande metallmonster.

hampus tycker att jag skall jobba på det. Att sluta tänka så. Han kan ha rätt. Förmodigen.

Han åt :D

Publicerad 2011-03-01 22:48:57 i Nytt på bebisfronten,

Har varit borta på övningskörningshandledarkurs (låångt ord) hela kvällen så har inte kunnat skriva, men ett mirakel skedde idag. Nico åt en stor portion lasange!

Innan har han ju inte velat äta riktig mat utan bara gjort äckelljud och spottat. Dock vände det hela idag på grund av två saker. För det första fick jag tips om att just många barn tycker om lasangen. För det andra tipsades jag i mammagruppen om att äckeljuden inte behöver bero på just äckel utan bara ovana. Efter lite reflektion kom jag fram till att jag nog kan ha påverkat Nico till att matvägra då jag tycker maten är äcklig och när han då gör miner så förstärker jag med ansiktsuttryck och ord hans negativa inställning.

Idag försökte jag vara glad, positiv och uppmuntrande istället och efter lite tvekan och äckelminer så åt han glatt. Lät honom spotta och söla ibland och även känna lite på maten med händerna och då tycker han också att det blir roligare.

Så stolt och nöjd :)

På kvällen har han blivit passad av sin mormor och morfar och la sig vid åtta så hoppas på sovmorgon imorgon. Hoppas! :)

Dagsrapport

Publicerad 2011-03-01 14:58:46 i Allmänt,

Inget spännande att förtälja. Lämnade tre rör blod imorse och efter det uträttade jag lite ärenden, åt på McDonalds och lörde till Bilprovningen. Bilen var utan minsta anmärkning vilket var skönt.

Sedan kom jag hem och önskade att jag kunde sova men skall ta tag och städa undan för mamma och pappa kommer och skall passa Nico några timmar sedan och just nu ligger det papperstussar överallt.

Luktar kräks i hela vardagsrummet med. En av katterna hade svalt en öronpropp och kräktes extremt mycket. Bra att den kom ut i alla fall.

Vad gäller en av mina andra katter är jag lite oroad. Hon fortsätter att söka upp Nico och sedan försöka attackera honom när han närmar sig. Om hon inte bättrar sig kan det hemskt nog bli så att vi får försöka hitta ett annat barnfritt hem åt henne. Skulle kännas jättehemskt dock. Hoppas på att hon snart lär sig att hålla sig undan honom istället.

Pysseltankar

Publicerad 2011-03-01 07:14:15 i Allmänt,

Jag funderade ju på att köpa insatser med skåpsluckor till min bokhylla i källaren. Skälet var att jag har massa pärmar där och pärmar är så satans fula att titta på.
Har dock kommit på en billigare lösning nu. Skall köpa tyg av något slag och klä om pärmarna istället, eller kanske någon typ av papper eller vaxduk... Antar att när det kommer till Hampus pärmar så får jag göra ett slags överdrag som man kan ta bort... så han inte verkar ocool inför sina vänner om han någon gång skall visa något i en pärm :)
Hur det hela skall gå till får jag lösa senare.

Åååååh vad jag önskar att vi hade ett eget släp. Innan vi kan få hem spänplattor så kan vi inte göra väggen i källaren och innan den är klar kan liksom inget annat heller bli klart.
För er som nu sitter och undrar vad exakt det är vi behöver köpa i trävaruhandeln (jag vet att ni vill veta..haha) så behövs det köpas:
2 styck stora spånplattor till väggskapande
4 styck taklist till vägg nere samt vägg uppe.
1-2 styck golvlist till vägg nere
2 styck "kantbräda" till vägg uppe och nere
Material för att bygga en grind till trappan

Så dumt

Publicerad 2011-03-01 06:02:53 i Allmänt,

Varför har jag lämnat ett paket kakor framme på bordet? Nu står det där och läskar och lockar mig när jag måste vara fastande när jag tar proverna idag. Usch.

Förresten så läser jag ju en hel del bloggar... Just nu är det främst Sofias, två andra augustimammors bloggar, Ketchupmamman, Hej Sonja och Egoinas blogg. Varje gång Hampus frågar vad jag gör och jag säger att jag läser en blogg så ser han sådär lite besviken ut... som att han varje gång hoppas på att jag skall svara "Jag studerar kärnfysik" eller något annat smart... Jag tror att han tycker att jag spenderar min tid med ointelligenta saker. Han har kanske rätt.

Morgonlista

Publicerad 2011-03-01 05:50:04 i Självcentrerat,

Lista snodd från Egoinas blogg, man hon hade snott den i sin tur så då kände jag att det var ok.

När vaknade du imorse?
Strax innan 5... högst ofrivilligt

 

Vad var det första du tänkte när du vaknade?
"Neeeeej... somna oooom"

 

Har du ringt nån imorse, vem och vad sa ni?
Haha, om jag hade ringt någon vid den här tiden hade jag nog inte blivit så populär.

 

Vilket humör är du på?
Trött och nervös.

 

Vad har du på dig just nu?

Trosor, mjukisbyxor, Hampus huvtröja och raggsockor med halkskydd från Gökis


Har du ont någonstans?

Inte mer än vanligt

Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?

Hamburgare "med allt" från Scangrillen i Stenungsund som inte finns mer eller pastasallad från McDonalds, som inte säljs längre. Taskigt läge.

Hur mycket var din senaste lön på?
Får ingen lön men min föräldrapenning låg väl på 11 000 typ.

Vad köpte du när du drog ditt kort senast?

Mat till Nico.

Vilken var den första hemsidan du gick in på på Internet?

Kollade min mail

 

Vad ska du göra idag och ikväll?

Ta prover hos läkaren, besikta bilen, städa och dona hemma

Vilken är den första låten du sätter på idag?

Vad som än råkar vara på MixMegapol när jag startar bilen... ett ganska begränsa antal låtar man har att gissa på med andra ord. Kanske Meredith Brooks med Bitch eller Mr Big med To be with you? De tycks gilla de låtarna för tillfället.

 

Varför ska man läsa din blogg?
Fråga inte mig.... varför inte?

 

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?

Skulle gissa att jag gjorde nästan exakt samma sak...

 

Tror du att du kommer få en komplimang idag, för vad?

Nej... om inte sköterskan på vårdcentralen säger "Oooh... du har det vackraste blod jag någonsin sett"

 

När fotade något senast, och vad?

Nico i bilen på vägen hem från stan i förrgår

 

Kommer du göra av med pengar idag, på vad?
Mat och snus kanske jag köper.... annars inget som jag vet

 

Om du sträcker ut ditt ben rakt ut, vad snuddar du vid då?

En soffkudde (sitter på sniskan i soffan så att säga)

Vad tror du att klockan är?

Kvart i 6 eller så

Om du fick fråga en fråga till vem som helst, vem hade du frågat, och vad?
Jag hade frågat Nico varför han släpar sin stackars mamma ur sängen vid 5 på morgonen när han vill lägga sig och sova igen efter en halvtimma!

Nähäpp

Publicerad 2011-03-01 05:23:13 i Nytt på bebisfronten,

Nico tyckte inte alls att hans senarelagda läggning igår var ett skäl bra nog för att han skulle sova lite extra på morgonen. När han började tjoa klockan 5 och jag bönade och bad att han skulle somna om bara svarade han skrattande:
Vad yrar du om? Jag går alltid upp vid den här tiden ju... Sluta mesa dig nu och lyft upp mig
Sedan kastade han iväg nappen och gjorde lite pruttljud för att markera att han var hur pigg som helst.

Så bara att kapitulera och gå upp. Faktiskt mest synd om Hampus som nästan just lagt sig men måste ta över om bara fyra timmar igen då jag skall bege mig av mot provtagning och bilbesiktning.

Tackar för tips om att skumplastmatta finnes på Biltema förresten, men problemet är att jag inte vet hur jag skall ta mig till Biltema eftersom jag bor en bra bit frå närmsta sådan och jag inte är en hejjare på att köra bil i stadstrafik. Hoppades på att finna en billig bra att beställa på nätet men det verkar det icke finnas.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela