Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lista

Publicerad 2016-02-29 21:57:34 i Allmänt,

Såg en sådan där Dagens lista, på en annan blogg och den var så himla glassig att jag bara var tvungen att dela med mig av gravvo-perspektivet istället. (Plus att jag har tråkigt dårå)
 

Dagens humör: Är på rätt bra humör förutom trött, ser fram emot morgondagen

Dagens mående: Foglossningar till och från, otymplig, känns som om jag bär runt på en mindre elefant i magen som när som helst kommer explodera, kan inte andas om jag sitter om jag inte sitter bakåtlutad... annars finfint. 

Dagens borde: Städa i lite effektivare takt? 

Dagens frisyr:Halvskitigt, genomkammat och uppsatt i en tofs... Tror dock inte jag kommer undan att tvätta håret en dag till. Morgondagens val kommer alltså vara att lyckas ta sig i och ur badkaret utan livshotande skador eller stå framåtlutad över badkarskanten med allt det innebär.  

Dagens smink: Ingenting... orkade aldrig ta tag i den saken

Dagens klädsel: Enorma tanttrosor, ett par byxor som bara vill glida ner och en tröja som bara vill glida upp och en bauta mage däremellan som då och då exponeras pga detta. 

Dagens planer: Ja, nu är ju dagen slut så det återstår liksom bara att sova. I övrigt försöker jag ha ytterst blygsamma planer för dagarna då jag aldrig vet vilken ork jag kommer ha. Disk och tvätt har dock hanterats. 

Dagens materiella vill ha: Nya vårskor är jag lite sugen på...för den kommer nu va? Våren?

Dagens fundering: När släpper Ahnhem en ny bok? 

Dagens beroende: Just nu apelsinsaft

Dagens tråkigasteAtt jag inte har energi nog att göra allt jag vill 

Dagens längtan: Bäääbis

Dagens superlängtanBebis ut, bygga ut huset, fixa trädgården, bygga carport... finns mycket :)

Dagens tidningEeh... ingen aning...

Dagens låt: Passar på den med... ingen aning... 

Rullar fram - både kroppsligt och tidsmässigt

Publicerad 2016-02-29 21:26:59 i Allmänt,

Sonen var tillbaka på dagis idag så jag kunde ha en lugn morgon. Har idag läst Ahnhems andra bok, Den nionde graven.
Även denna lät inte alls så skoj om man läste på baksidan men denna gång gick jag inte på det, och precis som jag misstänkte var även denna asgrym. Läs den! 
Du kan dessutom välja att läsa dem i vilken ordning du vill, då denna bok är den andra som gavs ut men utspelar sig före första boken. Så valfritt - funkar vilket som. 
 
 
Sedan småpulade jag hemma innan jag åkte till Gökis och handlade lite. En sopborste, en ram, en väggklocka till sonens rum (som han blev skitglad för), enorma tanttrosor så magen slipper irriterande tryck, en t-shirt till sonen, ett par snajsiga neongröna gummistövlar till moi samt två glasmuggar med lock och sugrör. 
Mötte också upp mamma, min moster och min mormor för en fika innan det var dags att hämta sonen.
 
Sedan lite småstädande igen, lite umgås med sonen, badande av sonen och under gallskrikandes protester även insmörjning av hela sonen med feeeet kräm för att förhoppningsvis någon gång detta år få bukt med hans torra eksem. 
 
Nu skall jag ta mig lite sen kvällsmat eftersom sonen snarkar gött innan jag skall sova. Blir en ganska tidig morgon då vi skall till Östra och träffa läkaren och få kejsarsnittsdatumet :o   Imorgon får jag alltså veta exakt vilken dag min bebis kommer! 

Söndags-slapp

Publicerad 2016-02-28 12:00:42 i Allmänt,

Idag går jag runt och känner mig cool i min nya byxdress. Ingen sådan där oncie i mjukistyg utan en byxdress i glansigt tyg och lite nitar på. Eftersom det är menat att den skall ha lite överhäng vid magen i vanliga fall så fanns det tillräckligt med utrymme för att få in magen även nu så jag kan glida runt som en gravid catwoman. 
 
Och det är ju tur att detta faktum ger mig lite energi i väntan på att maken och sonen skall bege sig av på utflykt så jag får vara själv ett tag. De två emellan så får jag inte en sekund lugn och ro. Sonen som pratar konstant och får mindre utbrott för konstiga saker (senast för att han inte vill vara min son utan min storebror för annars är det orättvist) och maken som frågar efter kaffe, om jag kan göra mackor, var hans deo är osv. 
 
Men snart går de ut genom dörren för att åka till Universum och jag skall njuta av tystnaden. Hade stora planer på städning men tror att jag skall utnyttja stor del av tiden till att bara vila vid närmare eftertanke.
 
 
Har en zombiefilm jag vill se, nya böcker och skall tillaga lite falafel med hummus och sockerärtor att äta till. Slumra till, vakna, småplocka hemma och sova ett slag till. Låter utmärkt. Hoppas de har ett långt besök på universeum. 
 
 

Dagens plus och minus

Publicerad 2016-02-27 20:06:00 i Allmänt,

Dagens plus och minus innebär nödvändigtvis inte att det rör just dagen som är idag, utan bara att jag tänker på det just idag. 
 
Plus
 
* Jag har kommit ganska långt med min jätteröjning av huset trots min otymplighet. Idag var jag supermegatrött då sonen ville sova i vår säng i natt vilket innebär minimalt med sömn för oss andra, men fick ändå röjt i köket och sorterat i stora köksskåpet. 
 
* Insikten att kalsonger är sååå mycket mer bekvämt än trosor. Det känns som om trosor görs för att man skall se snygg ut i dem medan kalsonger görs för att sitta skönt (eller så hittar jag bara aldrig bra trosor). Efter att ha snott makens ett tag köpte jag idag mina egna härligt bekvämta kalsonger. 
 
* Att kunna se fram emot att ha lite lugn egentid imorgon då maken tar med sonen till Universeum så jag kan njuta av tystaden och bara vara ett slag. 
 
* Mina inköp på bokrean. Nu skall jag bara ha tiden och orken att läsa. Tyvärr har jag en tendens att bli sömnig så fort jag sitter still någon minut. 
 
* Mina stora kartong grejer från Jollyroom som kom idag. Hade själv helt glömt vad jag beställde på rean så var en överraskning i form av vackra burkar och förvaringslådor, väggkrokar, bebisskallra och poster till barnrummet. 
 
Minus
 
* Sonen kan inte hantera att vara hemma sjuk en vecka från dagis och det är konflikter från morgon till kväll :/ 
 
* Paniken när sonen försvann i affären. Hann tänka mycket katastroftankar innan han kom promenerandes helt oberörd. 
 
 
 
Ja det är i alla fall mycket mer plus än minus vilket är skönt :) 

Dagens boktips!

Publicerad 2016-02-27 10:45:36 i Allmänt,

Ibland händer det att man ser en bok i affären i evigheter, man lyfter den ibland och läser på baksidan men tänker att "äh det verkar inte så intressant" och lägger tillbaka den. Sedan en dag så köper man den trots allt, läser den och tänker "Varför har jag inte köpt denna tidigare!?". 
 
Just det hände mig igår då jag köpte och läste Stefan Ahnhems Offer utan ansikte.
 
Om du tycker om deckare så LÄS DEN! 
 
På vissa sätt är den dock inte så speciell. Huvudkaraktären är en medelålders vit man med familjeproblem. Sedan finns det en del birollskaraktärer som är blandat män och kvinnor, som presenteras men inte pånågot djupare plan (vilket jag inte heller känns behövs). Dock är det ingen mångfald gällande etnicitet, sexualitet eller något annat utan alla är i prinicp heterosexuella vita människor genomgående i boken. 
 
Dock anser jag att själva intrigen är fenomenalt uppbyggd. Kan inte avslöja nästan någonting utan att förstöra spänningsmomentet i boken, men författaren bygger sakta upp en spänning steg för steg där ledtrådar avslöjas efter hand och drar in en i handlingen och gör att man inte kan lägga ifrån sig boken utan bara måste veta vad som kommer hända sedan. 
Kanske kan man inte kalla handlingen helt nytänkande men den är ändå ganska originell och man kan absolut inte lätt lista ut saker och ting.
 
Om jag skulle kritisera så är det egentligen två saker som jag kunde haka upp mig på och det är att jag utan att förklara varför eller peka på vad det är som stör mig så får man en klar känsla av att sexscenerna och våldtäktsscenerna är skrivna av just en man. Även när det skall vara meningen att ses ur kvinnans perspektiv så är det på något sätt skrivet ur en mans synvinkel, med mer fokus på våld och penetrering än på det känslomässiga i händelsen. Fast det är kanske bara jag som känner så när jag läser det?
 
Den andra saken är att jag tycker att epilogen känns lite hastigt ihopskriven och avslutad, men det är egentligen inget som stör boken i sig så sett.
 
Överlag är boken välskriven och enligt mig behöver man inte gå djupare i karaktärerna utan jag kan uppskatta att boken fokuserar mer på den handling som driver intrigen framåt hela tiden. Man får precis den mängd beskrivningar och bakgrundsinformation som man behöver och den spretar inte utan håller samma spår. 
Jag kommer absolut genast vilja läsa fler böcker av författaren och rekommenderar deckarälskare att gotta ner sig i denna boken. 
 
 
 
 

Sjukt barn och städning

Publicerad 2016-02-25 11:52:29 i Allmänt,

Nico har fått någon form av influensa och har varit sjuk sedan i söndags, och är fortfarande inte helt bra. Detta innebär att jag trots att jag sover mycket begränsat på nätterna ändå inte kan sova på dagen = akut sömnbrist. Anledningen till att jag inte sover på natten är alltså att magen nu är så stor och tung att det inte finns en ensa sovställning som inte gör ont. Tillslut gjorde jag ett berg av kuddar i natt och satt upp och sov. 
 
Nico är hyfsat pigg trots att han är sjuk, men mer känslig och ledsen än vanligt. Han har virusutslag i hela ansiktet och feber till och från samt extrem hosta. Just nu är han dock nöjd då hans mormor köpte böcker till honom på bokrean, bland annat en stor kartbok för barn som han sitter och studerar hela tiden.
 
Trots jobbig foglossning och trötthet har jag försökt ta lite varje dag i huset. I förrgår städade jag sovrummet, igår hjälpte mamma mig med Nicos rum och hans garderob och idag skall fokus ligga på badrummet och den enorma högen ren tvätt som måste vikas och läggas in. 
 
Så det är vad jag sysslar med nu för tiden. Sover, städar, vilar, städar.... osv. 
Om mina planer går som beräknat skall jag vara klar med storröjningen i huset (som tar tid eftersom jag rensar lådor och skåp och allt annat sådant) om ungefär en vecka, och då skall jag packa bb-väska och ställa iordning det sista inför bebis ankomst.... Sedan sova hela dagarna.. kanske ? :) 

En dag på IKEA... bland annat

Publicerad 2016-02-19 19:54:07 i Allmänt,

Idag frångick jag min vana att sova hela förmiddagen och åkte tillsammans med mamma till IKEA. Hade med mig fem stycken lampor att lämna in... för såklart hade vi hela fem stycken av de plafonder som IKEA återkallade då glaset kunde falla ner i huvudet på en lite när som.
 
Fick köpt tre nya klotplafonder till badrummet samt en vanlig enklare plafond till skafferiet på IKEA, och till köket köpte jag istället en roligare kristallplafond på Bauhaus. 
Sedan blev det två mattor till sonens rum då golvet är så kallt där att jag ville täcka nästan hela golvet, lådor och kartonger för att sortera gamla barnkläder som antingen skall sparas eller skänkas bort, ett hyllplan jag skall sätta upp med konsoller i köket, överkast till Nicos våningssäng och ett gäng ramar.
 
Sedan åkte vi till Stadium också där jag fick köpt en väska som kan fungera att packa saker i att ha med till BB, och till bokhandeln där jag köpte tre nya böcker till sonen som nu kämpar med att läsa böcker själv. Han har nu hunnit fylla i två böcker på sitt kort från Akademibokhandeln för att kunna få sitt läsborgarmärke - han (och vi) är såå stolta!!
 
Efteråt blev det en snabbsväng till Rotan där jag köpte lite småsaker och fredagsmys, och sedan hem. ÄR HELT SLUT! Släpade mig fram i slutet med foglossning och en höft som gett upp, och nu vill jag bara sova. 
Nöjd med dagen i alla fall så imorgon skall jag börja pyssla och dona hemma igen. 

Serier

Publicerad 2016-02-18 14:28:52 i Allmänt,

Countdown

Beviljat snitt

Publicerad 2016-02-18 13:31:07 i Allmänt,

För några dagar sedan beviljades jag äntligen snitt efter att ha haft möte med läkare på specialistmödravården!
Vilken otrolig lättnad! Och anledningen till att jag inte skrev om det med en gång var att det tog ett bra tag för det att verkligen sjunka in, då det till en början kändes närmast overkligt efter all oro jag känt så länge. 
 
Efter att ha känt mig ganska ignorerad och inte lyssnad på under lång tid så får jag säga att jag verkligen tyckte om den läkaren jag träffade. Hon fick mig att känna mig förstådd och trygg.
 
Jag hade dock lite föör höga förväntningar på hur jag skullemå eftersåt och tänkte att nu kommer jag bli pigg och energisk och kunna städa och greja och pyssla hemma, men det visade sig ju att den enorma magen fortfarande ställer till det en del i planeringen :) Kan ju fortfarande knappt röra mig och sover stor del av dagen eftersom kissandet gör att nattsömnen blir lite fragmentarisk. 
Skillnaden är att när jag sover så sover jag gott utan mardrömmar och när jag är vaken så är jag pigg och glad och får saker gjort (även om det inte är i optimal hastighet). 
 
Nu är jag ju visserligen lite rädd inför snitt också. En operation är en operation och ett sjukhus är ett sjukhus, men skall ha möte med ovan nämnda läkare som skall gå igenom allt med mig om två veckor vilket känns väldigt bra. Nu känner jag mig mycket mer redo och kan för första gången på flera månader verkligen glädjas över den lilla tokiga sparkande ungen som ligger där i min mage och ser fram emot att hon skall komma ut till oss. 
 
Tack alla som stöttat mig genom processen, både irl, på fb och här på bloggen. Alla som orkat lyssna på mitt tjat och min oro, som tagit del av hopp och förtvivlan och som gett råd och peppning <3

 

 

På min önskelista

Publicerad 2016-02-12 22:58:17 i Allmänt,

Nu gäller det att spara pengar så jag har råd att köpa de sommarskor som jag har på min önskelista.
 
Dessa supersöta ballerinor i skinn... och..
 
.. dessa skinn-sneakers... Måste ha! Måste!

Ska det vara så här?

Publicerad 2016-02-09 19:37:46 i Allmänt,

På grund av att jag erbjöds en återbudstid så fick jag komma till Aurora och prata med en bm idag angående mitt önskemål om kejsarsnitt. 
Jag orkar inte riktigt gå in på detaljer just nu kring exakt vad som hände och vad som sades, men sammanfattningsvis kände jag mig inte lyssnad på eller förstådd utan min upplevelse vad att hennes mål var att försöka skrämma och tjata sig till att jag skulle göra en vaginal förlossning.... och jag kände inget förtroende alls efter detta. 
 
Kommer få träffa en läkare men hyser inte stort hopp om hennes attityd idag speglade den iställning de har på sjukhuset. Hoppas på ett bättre bemötande på det andra sjukhuset jag kontaktat. 
 
Sedan jag kom hem har jag ännu mer än tidigare läst om kejsarsnitt och gått igenom olika studier kring risker etc. Känns som om jag förbereder mig för ett krig ungefär. Som att jag måste kämpa, kämpa och kämpa för att bli hörd. 
Och jag irriterar mig något enormt på att alla de där riskerna i alla de där studier som de hela tiden hänvisar till dels ofta är studier som antingen är gjorda i eller inkluderar länder med mycket mer riskfylld förlossningsvård än i Sverige, är så små att man inte kan dra några egentliga slutsatser och framför allt att de inte skiljer på akuta och planerade snitt. Vilket är idioti! Naturligtvis ökar riskerna om det handlar om ett akut snitt. Och hur skall jag kunna lita på sjukvårdspersonal om jag känner att de försöker vrida på sanningen för att få mig att göra som de vill? 

Min barndoms mardrömmar

Publicerad 2016-02-07 22:10:11 i Allmänt,

En film som hade varit intressant att se igen på grund av att den gav mig så extremt mycket mardrömmar som barn är The Secret of Nimhs. Jag såg i syne och såg elaka råttor med kläder på sig i mitt rum nattetid i evighet känns det som. Någon som upplevde samma sak?
 
Den ser så osyldig ut när man ser postern, men låt er inte luras.... Handlingen ser mer ut så här...
 
 
 
eller jag minns inte handlingen... bara att den skrämde skiten ur mig.. :)

En bra men energikrävande helg

Publicerad 2016-02-07 22:07:03 i Allmänt,

... eller egentligen inte. Är bara det att varje rörelse för närvarande kräver massor av energi.
Sonen vad på badhus med en vän igår, vilket hade gått jättebra och det gör mig lycklig, och sedan tog jag med honom och samme vän på bio. Lycklig son :)
Idag hade underbara brorsan och hans härliga fästmö gemensamt födelsedagskalas vilket var mycket trevligt. Men som sagt var så blir jag trött av minsta lilla.
 
Trots sjukskrivningen och att jag spenderar 80% av dygnet (inte riktigt) vilande så känns det som jag hela tiden har enormt mycket möten och tider att passa. Läkarbesök med sonen som fått jobbiga eksem, möten med förskolan, tider hos MVC, tider hos MVC:s psykolog.. och så vidare. Men kanske det är bra för annars hade jag väl helt isolerat mig från världen just nu. 
 
 

.. och runt omkring...

Publicerad 2016-02-02 12:17:22 i Allmänt,

Igår skrev jag ett riktigt "tycka synd om mig själv"-inlägg, och det är ok. Man får tycka synd om sig själv när livet är jobbigt... men idag tänkte jag skriva om andra saker som gör mig rädd. Världen runt omkring mig just nu.
 
Det gör mig rädd att se hur människor i min närhet sprider vidare, antingen muntligt eller genom delningar och kommentarer på sociala media, artiklar och "information" som i vissa fall är rena lögner och i andra fall vinklade för att skapa fördomar och hat. Människor som aldrig ens träffat en flykting, som inte har en aning om hur de hade det i sitt hemland, hur de hade det under sin flykt hit eller hur de haft sedan de kom till Sverige, men ändå tror sig vara någon form av experter på "hur det går till". 
 
De som ställer liv mot liv och påpekar att de tycker att det som läggs på flyktingar borde läggas på äldrevård, sjukvård eller något annat.... och med detta vill jag ABSOLUT INTE säga att jag tycker att det är rätt att man tar pengar från områden som dessa och lägger på flyktingmottagande MEN det som upprör mig är att man ser på det helt fel. Det man borde uppröra sig över är att man tar pengar från samhällets mest sårbara istället för att ta pengarna från de i samhället som redan har ett överflöd. Vårt samhälle HAR pengar, men problemet är att de som har de pengarna inte hjälper till. DET är det vi borde bli förbannade över. 
 
Det som gör mig rädd är hur media allt mer tycks normalisera den ökade rasismen, de ökade fördomarna och den ökade rädslan för "den stora krisen" genom att använda ord som "asylkritiker" om nazister, genom att utelämna eller vinkla information som skapar grogrund för hat och sedan låta detta spridas vidare och generera kommentatorsfält på sociala media där förnuftets röster dränks i vågor av hetsande hat. 
 
Politiker som tycks köra samma linje. Som plötsligt tycks anse att hatet kan vara användbart då man vill höra mindre protester då man långsamt minskar hjälpen till de som behöver den.
Politiker som liksom så många andra inte längre talar om mänskliga liv, MÄNNISKOR SOM DÖR, utan istället väljer att tala om pengar. Sedan när är pengar viktigare än att rädda barn som dör? 
 
Allt detta, och så mycket fler yttringar av hat, som du genomsyrar vårt samhälle för mig rädd. Riktigt riktigt rädd. 

Crash

Publicerad 2016-02-01 20:18:22 i Allmänt,

Jag vet att det finns de som mer än något annat önskar sig ett barn men inte kan få ett. Jag vet att det finns de som förlorar sina barn eller vars barn har sjukdomar eller handikapp... Jag vet allt det och vet att jag borde vara tacksam... så jag skäms när jag crashar och säger inget, skriver inget... Försöker vara som vanligt, men gråter i smyg och somnar så fort tillfälle ges. 
Ligger i soffan och tittar på hur allt blir kaos utan förmåga att resa mig och göra något åt det. Skriver listor på viktiga samtal jag måste ringa och saker som måste göras, och sedan gör jag inget av det. 
Känner hur jag är en usel mamma som inte leker, knappt skrattar eller ler... utan är helt tom.
 
Fast jag är ju inte tom. Jag är rädd. Jag är så våldsamt rädd. Innan jag blev gravid sa de på MVC att jag inte skulle oroa mig för jag skulle få hjälp på Aurora och att "sådana som jag", med mina upplevelser, nästan alltid kan få kejsarsnitt. 
Nu sitter jag här med 2 månader kvar av graviditeten och har fortfarande inte ens fått träffa någon på Aurora. I ett halvår har jag fått bära rädslan själv utan svar på om jag får kejsarsnitt eller ej. Och känner mig lurad och sviken av sjukvården... igen. 
Sjukskriven i månader på grund av panikångest som bara blir värre, depressiva symtom, sömnlöshet.... En mamma som inte orkar med, i månader. Ett förhållande som blir fokuserat av hur jag inte mår bra... Mitt eviga gnällande... och jag skäms. Orkar inte med mig själv. 
 
Och jag älskar ju det där barnet i min mage. Jag har ju längtat så efter henne. Jag vill ju ha henne i min famn, titta på henne. Se henne växa upp till ett lika underbart barn som min son. Och jag hatar dem som förstör det som borde vara vackert för mig genom att låta mig sitta här med all min rädsla och utan svar. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela