Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Hej hopp

Publicerad 2016-01-22 19:40:20 i Allmänt,

Idag spenderade jag hela förmiddagen med att städa i huset. Var inte superstökigt utan det var mer alla detaljer man stört sig på, som att ta bort julbelysningen i fönstren och sådant. Men allt tog sin lilla tid. 
Badrummet blir jättebra med det nya skåpet också. Mycket mer ordning och reda. 
 
Orkade dock inte klart i sovrummet idag så det får jag ta hand om imorgon plus att fixa i "biblioteket". 
Medan jag och Hampus städade så var Nico hos sin mormor då han inte ville vara på dagis idag. 
 
Sedan hade vi möte här hemma med familjehemssekreterarna från socialtjänsten som skulle kolla upp angående Alis boende här. De är supertrevliga och Ali är ju världens bästa kille att ha boende hos sig så det var bara trevligt och avslappnat.
 
Nu på eftermiddag/kväll har jag bara legat och vilat magen och försökt att inte förlora förståndet av hur ont det gör när bebisen sparkar. Tyvärr gör det ju ondare och ondare pga de inre blåmärken som blir. 
Maken är iväg och hämtar lite grejer i stan och skall ta med sig hämtmat hem så blir det lite fredagsmys. 
 
Förutom smärta och trötthet så känns allt ganska bra nu faktiskt. Tänk vad lite städning kan göra med sinnesfriden :) 
 
Imorgon blir det fortsatt plockande här hemma, kanske åka och titta på bil och kanske lite pulkaåkning beroende på väder. Kanske dags att ta tag i det enorma tvättberget också. 

Hemma hos oss en torsdag

Publicerad 2016-01-21 13:17:20 i Allmänt,

Idag är sonen hemma då maken inte fick sovit något i natt och jag mådde skit hela morgonen så ingen kunde köra Nico till dagis. Så än så länge har det varit mest soffhäng med små avbrott då jag sätter ihop IKEA-saker och sedan måste vila igen.
 
Nico har skrivit på sin tredje bok och leker just nu bokmässa. Han har byggt en liten monter och säljer sina egna verk :)
 
Nu skall vi strax bygga badrumshylla och sedan skall jag och Nico iväg till brorsan med familj och hälsa på, och om Nico får bestämma kommer det även åkas pulka. 
 
Men nu skall jag försöka hindra sonen från att hoppa i soffan, vilket han tydligen behöver göra eftersom "han är stark, luktar gott och är fin"... där ser man

IKEA besök

Publicerad 2016-01-21 13:04:33 i Allmänt,

Igår passade jag och mamma på att åka till IKEA då jag började känna att det snart kommer vara omöjligt för mig att gå runt så länge... och det var det nästan igår med och idag känner jag mig helst mörbultad. Vi hade trevligt i alla fall. 
 
Handlade för en hel del, men det var det sista till bebisen samt en del förvaring som behövdes. 
 
Köpte spjälsängen ovan samt madrass, kudde, täcke och lakan. Spjälskydd hade jag redan köpt sedan innan och beställer sängkläderna från nätet för tycker inte att de på IKEA är så roliga. Sedan köpte jag lite förvaringslådor att ha vid skötbordet samt en stor dörrmatta att ha under barnvagnen i hallen.
 
Sedan blev det skåpet ovan som jag skall ha i badrummet. Skall ha smink, smycken och toalettgrejer i det. Har en del sminkställ så istället för att lägga ner massa pengar på ett till så köpte jag en besticklåda för 15 spänn som kommer fungera bra. 
Blev också en toapappershållare till badrummet.
 
Till sovrummet behövdes två små förvaringslådor, två nya sänglampor, ytterligare en klädställning och lite galgar. Och så köptes en klädhängare till som skall vara i hallen. 
 
Var en mycket genomtänkt inköpslista men blev ändå ganska dyrt som sagt var, men nu har jag vad som behövs för ett tag framöver tror jag :) 

Möten och planering

Publicerad 2016-01-18 18:14:09 i Allmänt,

Idag har jag haft en riktigt usel dag. Sonen vägrade gå till förskolan och bebisen i magen har levt loppan och sparkat sönder mig inombords hela dagen. Dessutom ligger hon väääldigt långt ner trots att det är två månader kvar så det typ känns som om hon skall ramla ut när som helst... och det trycket neråt hela tiden är jävligt påfrestande.
 
Skall ta en sväng till IKEA nu i veckan och köpa spjälsäng och det sista för vette fan hur länge till jag överhuvudtaget kommer vara mobil. Sover ju knappt heller så går runt i sömnen dagtid.
 
Efter att ha skickat arga mail hit och dit så har vi nu möten på gång med både förskola och den skola han byter till efter sommaren. Hoppas få till en bra plan så det lugnar ner sig.
 
Har även skickat mail till Auroramottagningen (för förlossningsädda - de som beviljar kejsarsnitt). Är såå upprörd på dem. Det är alltså två månader kvar på min graviditet och det enda jag hört från dem är att de tagit emot de två remisser som MVC skrivit till dem (varav den ena var för läänge sedan och den andra i mellandagarna). Remisserna förklarar ju liksom hur rädd jag är, att jag har panikångest hela tiden och inte kan jobba pga det och att hela jag är ett vrak av att inte få besked. Jag har dessutom mailat dem tidigare utan att ens få svar. Idag försökte maken ringa dem men fick till svar att man inte får lov att ringa dem utan enda möjligheten är just mail.... så fick maila dem igen trots att de tydligen har för vana att bara ignorera dem. Hysterisk = jag. 
 
All oro och allt att tänka på gör mig ännu tröttare så har liksom nickat till sittande och liggande lite överallt hela dagen. Tack och lov kunde sonen få lite lek hos sin mormor och morfar idag, och jag kunde få mat. <3
 
Imorgon jobbar maken och då jag övertalat sonen att gå till förskolan så kan jag förhoppningsvis få sovmorgon och sedan ta det ganska lugnt, med inslag av städ. Resten av veckan är det en hel del möten så blir ingen riktig ro då. 

En söndag

Publicerad 2016-01-17 22:47:22 i Allmänt,

Det svåraste när man skriver inlägg som spretar åt alla håll är att komma på rubriker, så håll till godo med "en söndag".
 
Egentligen är jag lite känslomässigt upp och ner då sonen berättat varför han inte velat gå till dagis det sista... och det är en hel rad saker som inte alls är ok, men då det liksom hänger ihop med annat så känner jag inte att jag kan skriva fritt om det utan att hänga ut mitt barn på ett sätt som han inte kan ge sitt samtycke till... så får helt enkelt sammanfatta det med att jag är arg, ledsen och frustrerad. Det finns ingen värre känsla än den känslan av maktlöshet som drabbar en då man känner att man inte kan skydda sitt barn från världen och dess orätter. 
 
Han har i alla fall haft en bra helg då vi pysslat hos hans mormor, läst mycket sagor och myst och idag hade han sin bästis Elin här och de hade jätteroligt.
 
De hade så roligt att de bestämde sig för att de ville vara tvillingar och bo ihop och sedan spenderade Nico en lång stund med att designa ritningen till ett hus som han tycker vi måste bygga där bådas familjer får plats att bo :) Underbara ungar <3
 
Nu sover skrutten och jag ligger med datorn och hetsar upp mig över en diskussion om vaccin. Få saker gör mig lika galet ilsk som människor som inte vill vaccinera sina barn. 
 
Jag har också lyckats småstäda idag. Små små steg varje dag, hade kanske funkat om vi inte stökade ner i samma eller snabbare takt.... Men fortsätter dag för dag och hoppas att en dag komma ikapp med allt. Hoppas också hinna måla lite möbler innan lillans ankomst. 
 

Kläder med färg

Publicerad 2016-01-15 20:03:09 i Allmänt,

Som ni vet gnällde jag ju häromdagen kring att det finns så få affärer som säljer färgglada kläder till pojkar. 
Hittade dock lite på HM då som jag beställde och har fått hem. Bland annat detta mjukis-set:
 
 
Idag hittade jag också lite kläder på Cubus hemsida som jag beställde. Bland annat mjukis-setet nedan. Men det gäller att leta runt som sjutton för att hitta lite klara färger här och var bland allt det mörka. 
 
  
Hittade också skjortan nedan på Cubus rea så den fick åka med i shoppingkorgen eftersom jag har en förkärlek för jeansskjorta i kombination med mjukistyg.
 
 
 

Kläder med färg

Publicerad 2016-01-15 20:02:46 i Allmänt,

Som ni vet gnällde jag ju häromdagen kring att det finns så få affärer som säljer färgglada kläder till pojkar. 
Hittade dock lite på HM då som jag beställde och har fått hem. Bland annat detta mjukis-set:
 
 
Idag hittade jag också lite kläder på Cubus hemsida som jag beställde. Bland annat mjukis-setet nedan. Men det gäller att leta runt som sjutton för att hitta lite klara färger här och var bland allt det mörka. 
 
  
Hittade också skjortan nedan på Cubus rea så den fick åka med i shoppingkorgen eftersom jag har en förkärlek för jeansskjorta i kombination med mjukistyg.
 
 
Så nu har han lite kläder i alla fall. Börjar bli dags att göra storrensning i garderoben och rensa ur alla de kläder han vuxit ur. 

Skit

Publicerad 2016-01-15 09:58:15 i Allmänt,

Idag tänkte jag dela med mig av gårdagens skit helt enkelt. 
 
Tog del av nyheten att en av mina absoluta favoritskådisar, mannen med den mest underbara rösten någonsin!, gått bort - Alan Rickman :(. Förutom att jag såklart älskade honom i Harry Potter filmerna så tror jag min kärlek för honom framför allt startade i och med Robin Hood. Jag tyckte också att han var helt fantastisk i Dogma, och även i den kanske något mindre kända filmen Snow Cake. 
 
Bromsarna på min bil har låtit skumt ett tag och igår låste de ihop sig helt. Tog bilen till verkstaden och pga av att jag väntat så länge får se byta hela skiten och det kommer kosta apa. Kändes mindre kul. 
 
Slutligen såg jag delar av partiledardebatten (av misstag i princip då jag sällan ser på sådant då jag alltid blir så förbannad) och ser hur Jimmy Åkesson står och har mage att säga att sexuella trakasserier av kvinnor är ett nytt problem som kommit i och med invandringen...!!?? WTF!!?? Ok för att han inte är kvinna och inte själv upplevt det hela men har han ens tittat sig omkring under sin uppväxt/sitt liv? Känner han kvinnor? Har han talat med kvinnor? Det är väl för i helvete inget nytt problem. Dumfan. 

Skit

Publicerad 2016-01-15 09:57:40 i Allmänt,

Idag tänkte jag dela med mig av gårdagens skit helt enkelt. 
 
Tog del av nyheten att en av mina absoluta favoritskådisar, mannen med den mest underbara rösten någonsin!, gått bort - Alan Rickman :(. Förutom att jag såklart älskade honom i Harry Potter filmerna så tror jag min kärlek för honom framför allt startade i och med Robin Hood. Jag tyckte också att han var helt fantastisk i Dogma, och även i den kanske något mindre kända filmen Snow Cake. 
 
Bromsarna på min bil har låtit skumt ett tag och igår låste de ihop sig helt. Tog bilen till verkstaden och pga av att jag väntat så länge får se byta hela skiten och det kommer kosta apa. Kändes mindre kul. 
 
Slutligen såg jag delar av partiledardebatten (av misstag i princip då jag sällan ser på sådant då jag alltid blir så förbannad) och ser hur Jimmy Åkesson står och har mage att säga att sexuella trakasserier av kvinnor är ett nytt problem som kommit i och med invandringen...!!?? WTF!!?? Ok för att han inte är kvinna och inte själv upplevt det hela men har han ens tittat sig omkring under sin uppväxt/sitt liv? Känner han kvinnor? Har han talat med kvinnor? Det är väl för i helvete inget nytt problem. Dumfan. 

Värt det?

Publicerad 2016-01-13 22:25:05 i Allmänt,

Jo jag måste ju fråga er som läser om någon av er har erfarenhet av denna ersättningsmaskin (man kan alltså göra mjölkersättning, välling och annat i den) ?
 
 
Jag är nämligen lite inne på att köpa en sådan, trots att den är rätt dyr. Och det är just priset som får mig att tveka. 
Och om någon undrar så är det alltså så att jag inte ammade min son speciellt länge och antagligen inte kommer amma nästa barn något speciellt heller. Kanske att jag orkar ge närmare förklaring av detta en annan dag (kortfattat handlar det om mycket begränsad mjölkproduktion i kombination att jag helt enkelt tycker det är mer praktiskt att inte amma), men undanber mig pro-amnings-tal och så. 
När jag ber om råd om jag skall köpa den eller ej står alltså valet inte mellan denna och amning utan mellan denna och göra ersättning på annat vis. Oki doki. 
 
Vad detta är, är alltså en maskin som man laddar med vatten och ersättnings/vällings-pulver och som sedan när man trycker igång den manuellt eller via en app på telefonen tillagar portion av önskad storlek på typ 19 sekunder. På den tiden kokar den upp vatten som den sedan kyler ner till rätt temperatur och ser till att bakterier dör men näringsämnen bevaras. Tydligen skall de flesta nappflaskor passa att sättas fast i maskinen. 
 
Fördelen med den är att då jag är en lat och bekväm människa som utan en sådan maskin enbart köper ersättning på tetra = dyrt, så kan jag spara en hel del pengar på sikt. Speciellt då bebis är liten och man får kasta en hel del då en öppnad tetra inte får stå i kylskåpet hur länge som helst (och de ju dricker små små portioner i början).
Jag kan även styra den via en app vilket kan spara mig sovtid nattetid - och sömn är guld värt när man har en bebis. 
 
Har ni hört nåt bra om den? Nåt dåligt? 
 

Ingen action

Publicerad 2016-01-13 22:12:49 i Allmänt,

Idag har jag tagit det väldigt lugnt.
Körde sonen till dagis och upptäckte att något blivit fel med min bil. Verkar som om en broms fastnat pga kylan eller något så fick köra i typ 30 med varningsblinkers på :/ Får ordna tid på verkstaden imorgon.
 
När jag kom hem somnade jag på soffan och vaknade efter flera timmar och då hade maken städat huset omkring mig. Jag dammsög lite och hängde upp lite kläder men fick sedan lägga mig igen då jag känt mig skum hela dagen och har ont i magen. Skall se om jag kan få tid på MVC imorgon för en koll. 
 
När maken hämtat sonen så åt vi och spelade lite sällskapsspel tillsammans tills det var dags att gå och lägga sig. Sonen var trött han med och somnade tidigt, och varför jag fortfarande är vaken är oklart så nu skall jag också ta och försöka sova. 

Adjö till en ikon

Publicerad 2016-01-11 20:55:39 i

Inom musik finns det nog bara två personer som verkligen kan få mig att gå igång i evighetslånga monologer om hur de var genier.
Den ena förlorade världen för ganska länge sedan nu, Freddie Mercury, och när jag imorse såg att även David Bowie gått bort kände jag genuin sorg.

Förutom att han var ett musikalisk geni så var han en ikon. Han startade trender, visade att det var ok att vara och klä sig som man ville (och byta stil när man så kände för det). Han lekte med gränserna mellan manligt och kvinnligt och mellan sexualiteter och lämnade betraktaren i ovisshet. 
Ingen annan kan någonsin vara lika feminin eller androgyn och samtidigt så manlig. 

Jag älskar Space Oddity och Life on Mars men äääälskar Starman.  Och han var oförglömlig i Labyrinth.
Världen förlorade en sann stjärna.

Att män ger sig på kvinnor är inget "invandrarproblem"

Publicerad 2016-01-11 19:07:11 i Allmänt,

Jag kan bli FRUKTANSVÄRT trött på människor som skall tala om invandrares dåliga kvinnosyn, och få det att verka som om det är ett "invandrarproblem" när unga män ger sig på unga kvinnor på stan....
Ännu underligare blir det när de som förfasas vanligtvis skiter totalt i kvinnors rättigheter, men då de kan skylla på någon annan då skall det minsann engagera.
 
För jag har under mitt liv råkat ut för otaliga sexuella övergrepp och trakasserier av olika grad och art - och enbart av svenska män. 
Jag har råkat ut för våldtäkt och mer eller mindre påtvingat sex - svenska män
Jag har i högstadiet tryckts in på toalett och tafsats på flera gånger - svensk man
Jag har tafsats på då jag somnat på skolresor, övernattningsfester och hos vänner/bekanta - svenska män
Jag har tafsats på då jag somnat på en buss - svensk man
För att inte tala om de händer på rumpa och bröst man fått utstå VARJE gång man varit på krogen . av svenska män
Och jag är inte direkt ensam om att ha ett oändligt lager av berättelser om svenska män som inte respekterat kvinnors gränser och rätt till sin egen kropp.
 
Underligt nog när detta kommer på tal så vrålar de svenska männen - INTE ALLA MÄN! och vägrar ta kollektivt ansvar för en jävligt unken kvinnosyn som uppenbarligen är välspridd och i det närmaste socialt accepterad (va fan en klapp på rumpan skall man väl ta som en komplimang.. eller?).... men plötsligt om det framkommer att det är män från ett annat land/kultur så skall ALLA män med samma ursprung stämplas och misstänkliggöras (och helst inte få komma in i landet bara ifall om att...).
 
Och vet ni vad jag tror... att en hel del av de som nu pekar finger åt de "hemska invandrarna med sin hemska kvinnosyn" är just de där killarna som hävt i sig öl med grabbgänget och passat på att greppa lite rumpa på tjejen framför i barkön, kanske till och med high five:at lite med grabbarna efteråt.... 
Men för min del så är en oönskad hand på rumpan en jävla oönskad hand på rumpan - oavett vem den handen sitter på... så kom inte och tro att ni är så jävla mycket bättre.
 

En snöig dag

Publicerad 2016-01-09 20:54:04 i Allmänt,

Snö. Massa snö. 
Snö får mig att känna mig som kass förälder, för Nico blir skitglad och min enda tanke är att "jag vill INTE gå ut!". Imorgon har vi dock lovat honom en promenad med picknick och pulka.
 
Idag var det en seg och lugn förmiddag och sedan bestämde Nico att vi skulle baka en chokladtårta, vilket vi gjorde, och så tog vi med den till brorsan och hans familj. 
Jag ääälskar att se Nico tillsammans med sin lilla kusin. De är så goa med varandra och hon ser så lycklig ut när han busar med henne. Hon är världens sötaste <3
 
Sedan körde jag i snöyran och köpte pizza. Åt pizzan och insåg att min mage tydligen inte har rum för både bebis och pizza för blev sjukt illamående och fick lägga mig, medan bebisen gjorde sitt yttersta för att försöka sparka upp maten ur min mage igen.
 
Nu skall jag strax natta barn (och typ mig själv). 

Barnklädesirritation

Publicerad 2016-01-09 20:46:12 i Allmänt,

Jag vet att jag skrivit om detta typ tusen gånger innan, och det lät inträffa igen, men jag är sååå trött på utbudet av kläder till pojkar i femårsåldern och uppåt.
När Nico var mindre kunde man i alla fall hitta kläder med liite mer färg. Lite klargröna, turkosa eller lila färger... lite randigt i roliga färger om man köpte på "flick-avdelningen" osv.
Nu är det helkört... Nu är nästan alla kläderna mörkt gröna, grå, svarta och mörkt blå. Såååå tråkiga. Och gärna med "tuffa" tryck som gör mig galen. Och att köpa av kläderna som riktar sig till flickor nu går knappt det heller då det är korta kjolar, spets, glitter och paljetter till den grad att Nico aldrig skulle ta på sig (tyvärr har han snappat upp en del kring vad pojkar "får" ha på sig på dagis). 
 
Man kan hitta liite roligare färger ibland på HM, medan jag tycker att KappAhl och Lindex är supertrista. Och annars har man de dyra märkena som Villervalla och sådant att vända sig till (som har underbara färger!!) men det har jag liksom inte råd med när ungen växer ur kläderna på bara några månader. 
 
Just nu har Nico växt ur halva sin garderob också, och det var en miss av mig att köpa hem massa jeans då han "var så stor nu" att han skulle börja ha mer sådant.. då han själv meddelat att han inte tycker om "hårda byxor" utan vill ha mjukisbyxor. Han kunde dock tänka sig att "ha jeans på fredagar" :)

En usch-dag

Publicerad 2016-01-08 17:44:24 i Allmänt,

Idag är maken iväg och hämtar svarv i annan del av landet så jag är ensam hemma med sonen och har fredagsmys. Som tur var kunde maken köra till dagis innan han åkte så jag kunde försöka sova lite på förmiddagen innan jag hämtade Nico igen.
 
Känner mig just nu som ett vrak. Sov knappt alls i natt. Känns som om magen plötsligt expanderat enormt på bara några få dygn, lillan sparkar något enormt så jag känner mig öm inuti hela tiden och dessutom har sammandragningar kommit och gått på plågsamt vis senaste dygnet då det känns som om hela magen krampar ihop. Just nu bara pustar och stönar jag och vill helt bara ligga och vila hela tiden.
 
Hade gjort en sådan fin liten lista på saker jag skulle städa och fixa idag och jag har gjort absolut ingenting. 
Men men så kan det vara... får väl försöka ta tag i saker lite mer imorgon. 

Det lilla vilddjuret

Publicerad 2016-01-07 20:10:22 i Allmänt,

I min mage bor ett litet vilddjur som sparkar och slår och voltar ungefär 20 av dygnets 24 timmar. Känner mig konstant utmattat och inre mörbultad. Trots att det är ganska påfrestande (ok, mycket) så är det skönt att känna att hon mår bra där inne.
 
Det farliga för mig när jag börjar bli väldigt stilla igen, även på grund av foglossning som nu börjar göra sig lite påmind, och spenderar en hel del tid liggande är att jag drabbas av köpbegär för att roa mig själv. 
Drabbades tex av tanken att jag skall börja promenera mer när bebisen kommer och att jag då bara måste ha en snygg regnrock och poff så hade jag beställt en från Ösregn of Swedens rea...
 
Denna läckra sak kommer att komma i min brevlåda. Är lite kär i den måste jag säga. 
 
Kände också att jag behövde anteckningsböcker och hittade detta underbara 3-pack på Adlibris spm jag nog bara måste ha.
 
 
Men för att kompensera upp för att slösande så var vi faktiskt på banken idag och startade upp ett sparkonto. Alltid något. :)
 

Fyndardagen!!

Publicerad 2016-01-06 19:06:22 i Allmänt,

Idag åkte jag och mamma (och Nico) till Butik Tjuvkil 939, som är en liten klädbutik som ligger egentligen mitt i ingenstans på vägen mot Marstrand. Vi upptäckte den av en slump i somras när vi körde förbi och de säljer alla klädmärken som jag älskar. 
 
Nu hade jag sett att de hade en super-rea där man fick fylla en av deras påsar med kläder och betala 500 spänn för allt i påsen sammanlagt!! Var ju bara för bra för att missa. Åkte dock dit med små förhoppningar om att de riktiga fynden skulle finnas kvar, men oj vad jag fyndade!
 
Försökte ta kort på det jag köpt men gick inget vidare då jag varken har bra kamera eller skills så jag får berätta istället. Jag fick ner i min påse:
En svart lite klockad kjol från Fransa i ett lite glansigt material. Ordinarie pris 399:-
En rosa glittrig topp i ett supermjukt och töjbart material från Soyaconcept. Ordinarie pris 249:-
En lila t-shirt med spets detaljer från Soyaconcept. Ordinarie pris 299:-
Svarta cykelbyxor med spetskant från Soyaconcept. Ordinariepris stod ej, men kanske runt 100-150:-
Vit supersöt spetsklänning från Fransa. Ordinarie pris 500:-
En supermjuk väst i rosa fuskpäls med paljettdekorationer från Cream. Ordinarie pris 849:-
Ett mörkt lila (aubergine) linna från b-young. Ordinarie pris 100:-
Beiga byxor från Street One i stretchigt material. Ordinarie pris 599:-.
 
Sammanlagt alltså varor för 3100:- ungefär, och jag betalade bara 500:-!! Jag är så nöjd att jag nästan hoppar runt... hade gärna tagit en vända till där :P
 
De hade dessutom rea på väskor, halva priset, så blev väskan nedan som vanligtvis kostar 699:- också. Bilden gör den inte rättvisa färgmässigt då den är en ljust lila med handtag och botten i en gammelrosa nyans. Både handtag och axelrem.
 
 
 

Ett boktips - eller mer ett måste

Publicerad 2016-01-02 21:47:58 i Allmänt,

Jag minns när jag var någonstans i tidiga tonåren och fick den samlade Sagan om ringen-triologin i julklapp och sedan gick runt på varje släktmiddag med denna under armen och inte deltog i en enda konversation utan bara satte mig i ett hörn och läste och läste tills jag läst klart hela tegelstenen. Det var en slags magisk känsla av att helt försvinna in i en annan värld. 
 
Riktigt den magin återupplevde jag inte nu, men det var nära. Neal Stephensons Seveneves med sina 850 sidor är också en riktig tegelsten och har burits runt i en påse vart jag än gått de senaste fyra dagarna, och nu har jag äntligen läst klart den. 
 
Jag läste den på engelska och även om den språkligen i sig inte är så svår att ta sig igenom så är det många och långa passage med tekniska saker som bland annat rör hur vissa rymdfarkoster är konstruerade och fungerar, samt en del politik och "historia". Personligen tycker jag ju mest om de mer psykologiska aspekterna och mellanmänskliga relationer, för sådan är jag, och även detta finns det en hel del av. 
 
Boken har en del twistar och vändningar som gör att jag inte kan skriva alltför mycket om handlingen utan att förstöra, men eftersom första meningen i boken förklarar att månen exploderar så kan jag avslöja så mycket som att det är en katastrofberättelse av stora mått. 
Den innehåller både delar som måste ha inneburit en hel del kunskapsinhämtande om reella förhållanden inom många olika områden från författarens sida  samt delar som inneburit en hel del fantasi och spekulation från densamme. 
Jag vet att vissa jag känner gillar den mer faktabaserade delen bättre, medan jag måste säga att jag tycker om den mer fantasifulla delen då den erbjuder "en annan värld" på ett sätt jag uppskattar. 
 
Om man läst några av mina tidigare omdömen av böcker så vet man också att jag är ett stort fan av författare som dels har skrivit något originellt och dels gjort omfattande bakgrundsarbete där det känns som om de skapat en komplett värld som man får ta del av - och så är verkligen fallet i detta verk. Den är genomtänkt, genomarbetad och säger väldigt mycket på många olika plan. Det är en bok som skulle kunna analyseras ur väldigt många olika synvinklar; feministiskt, psykologiskt, etiskt.... och så vidare. 
Kvinnor står på många sätt i fokus av boken och den har också med aspekter som gör att man inser att författaren haft med olika etniciteter och olika sexuella läggningar i tankarna när han skrivit boken och försökt vara inkluderande på många olika plan... även då den också speglar den värld vi lever i med de brister som det innebär. 
 
Jag kan förstå att boken var slutsåld överallt för den är, enligt mig, ett mästerverk. Om man över huvudtaget kan uppskatta böcker inom denna genre (sci fi/ katastrof) bör man verkligen läsa den. Och även om man inte vanligtvis tycker om denna genre så tycker jag den skall läsas som en blivande modern skönlitterär klassiker (en nutida Aniara?) då den innehåller så många delar som handlar om mänskligheten i sig. 
 
Rekommenderas!!
(Tack min kära make för att jag fick den av dig <3 )
 
 

2016 dårå

Publicerad 2016-01-01 20:22:22 i Allmänt,

De senaste dagarna har det mesta av min tid delats mellan att vara med sonen och läsa den riktiga tegelstenen till bok, Seveneves, som maken åkte ända till Göteborg för att införskaffa åt mig då den var slut överallt på nätet. Har ännu bara hunnit lite mer än två tredjedelar men kan rekommendera den redan nu.
 
Igår var det ju nyårsafton och detta firades intet på något vis av oss förutom konsumtion av stora mängder godis. Eftersom sonen har svårt för rutinbryt och vi inte var helt pigga så var vi hemma, åt våfflor (eftersom det är något hela familjen gillar), åt godis och bara myste och tog det lugnt. Både jag och sonen somnade innan tolvslaget vilket var lika bra då han ogillar höga ljud. 
 
 
Var en mysig familjedag med bus varvat med lugn och ro. Och ingen bakfylla för någon idag :) 
Nyårslöften sysslar jag inte med...
... men kan ju sammanfatta året med några punkter på det bästa och det sämsta med året som gått.
 
Bästa sakerna:
* En bebis flyttade in i min mage
* En Ali flyttade in i vårt hus
* Har umgåtts mycket med familj
 
Sämsta sakerna:
* Släkt som gått bort :( och det som det inneburit för alla runt omkring
* Att jag varit så mycket sjukskriven då jag saknar kollegorna och killarna som bor på jobbet
 + att måendet inneburit att inte många knop blir gjorda här hemma från mitt håll
 
Överlag är det ett år med både mycket glädje och mycket sorg. Men det är väl lite så livet är. 
Nya årets fokus är framför allt den nya lilla individ som skall komma och bli en del av vår familj, men också på att resten av familjen skall må så bra som möjligt såklart.
Och hur skulle vi klara oss utan projekt... Projekt tillbyggnad och trädgårdsfix skall planeras och startas igång. 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela