Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Tiden som försvann och kom tillbaka

Publicerad 2012-07-31 16:21:07 i Allmänt,

Jag har varit så himla stressad. Har tänkt att detta är min sista semestervecka, att Nico fyller år i helgen och att mina skolarbeten måste vara klara på fredag. Så jag har röjt och pluggat och planerat kalas och köpt ballonger och hit och dit. Så idag frågade mamma mig "Du är medveten om at det inte är denna helgen utan nästa Nico fyller va?".... Eeeh... nej... Jag hade alltså lyckats tappa en hel vecka. Nu kändes ju all stress väldigt onödig i efterhand men det var ju glädjade att plötsligt få en extra ledig vecka på något sätt. Så jag har alltså två veckor kvar, även med skolarbetet.
Men tiden verkar vara på annan våglängd än mig just nu för skickade sms till Hampus och frågade om han hann handla innan han kom hem från jobbet, och skickade en stund senare och frågade att om han inte hunnit handla ännu så behövde jag en grej till. Fick till svar att han hade en timme kvar att jobba först... så jag hade sett fel på klockan en del. Men men... resulterade i att jag städade himla snabbt eftersom jag trodde jag hade bråttom så det var ju bra.
Dagen hittills har alltså inte varit så spännande. Jag har städat bilen, städat huset en del och pluggat. Och så är det med det.

Morgonmys

Publicerad 2012-07-30 09:40:47 i Allmänt,

När det är dags att börja jobba om två veckor så kommer jag vekligen att sakna mina och Nicos morgonmys. Han vaknar oftast runt 07 och då kommer han till mig i sängen och så äter vi frukost där och ser film och myser i flera timmar. Härligt är det.
 

Tradera

Publicerad 2012-07-29 22:15:11 i Allmänt,

Idag har vi haft en ganska glad unge hela dagen. På kvällen glömde vi till och med bort tiden så när Nico kom och skulle krypa upp i knät och gosa så såg jag att klockan var över åtta. På med pyjamas, lite kramkalas och så sov han fem minuter senare :)
Sedan har jag roat mig med den dagliga genomgången av Tradera. Är inte ofta jag köper nya kläder till Nico numer. Älskar att fynda fina begagnade kläder och hitta saker man kanske inte hittar ute i affärerna. Nu i veckan gjorde jag fyra fynd, en retrot-shirt för 12 kr, ett par fina bruna byxor för 5 kr, en grön tjockare tröja för 10 kr och en mysig kofta för 10 kr. Mycket nöjd.
 
Hampus har också lagat min pyttelilla rosa laptop så nu kan jag använda den igen. Ovant vid hur liten den är dock. Skärmen är väl bara typ 8 tum eller så :) Tyvärr visade sig Hampus gamla "lillskrot" vara bortom räddning. RIP.

Barnens Lekstad...igen :)

Publicerad 2012-07-29 13:35:27 i Allmänt,

Idag var det dags för Barnens Lekstad igen. Ville att Nico skulle få uppleva det tillsammans med sin pappa också. Hampus är ju trots allt den roliga föräldern som vet hur man busar ordentligt. Denna gången kände dessutom Nico igen sig redan när vi svängde in på parkeringen och slängde glatt napp och snutte och nästan sprang in när vi kommit ur bilen :)
 
 
Som ni ser går Hampus all in och trampar cykel med inlevelse :)
 
 
Nico hittade lilla favorittåget
 
 
Sedan gick han till caféet och dukade upp noggrant
 
 
Här är vi på väg att klättra upp till rutschkanan. Tyvärr ville Nico bara åka den två gånger idag... jag tycker ju att den är roligast av allt och skulle gärna springa upp och ner ensam och åka den hur många gånger som helst :)
 
 
 
Sedan hittade Nico sina älsklingsbollar som han busade runt med. Roligt var såklart också när Hampus la honom uppe på bollarna så han kunde rulla med lite. Ett tag busade han tillsammans med ett annat barn också, men undviker att ta kort på andras ungar ifall de skulle ha något emot det. Var faktiskt mycket barn där idag fast man inte kan tro det av bilderna.
 
 
 
En vilpaus i bollhavet <3
 
 
Och sedan cyklades det igen...
 
 
... och gungades
 
 
Nackdelen med att det var mycket andra barn var att Nico inte riktigt kan vänta på sin tur. Här har han fått nappen efter ett gråt och skrikanfall då andra barn använde loket som han ville sitta i. Tillslut blev det dock ledigt och han insisterade på att ha med sig Hampus in. Som ni ser av bilden nedan var det inte helt lätt :)
 
 
Gick hyffsat bra att få med honom därifrån när vi skulle åka. Åkte sedan till McDonalds för lunch. Denna gången hann vi i alla fall hem innan balongen exploderade. Lyckades inte tömma den på lite luft som vi fått tips om för den var så sablans noggrant knuten.

Det började bra

Publicerad 2012-07-28 23:15:42 i Allmänt,

Kort summering av dagen följer:
Dagen började bra med en glad och gosig liten kille. 
Vi rensade bland våra saker i mamma och pappas stall för att kunna ställa in ännu mer saker.
Sedan kom vi hem och tog det lugnt en stund innan jag åkte och handlade. När jag kommer hem visar det sig att Nico blivit totalt hysterisk när jag åkte. Han hade skrikit och gråtit så han inte kunde andas, dunkat huvudet i vardagsrumsbordet och varit helt otröstlig. När jag kom hem satt han helt förgråten och bara kippade efter luft. Kände mig helt hemsk. Helt blöt av svett var han. Fick sitta och bara hålla om honom i en halvtimma och då somnade han fast fortsatte andas så där ryckigt som efter man gråtit mycket.
Var egentligen alldeles för sent på dagen för honom att sova men han fick sova medan jag lagade mat. Sedan väckte jag honom och han åt sin middag men var fortfarande skakig och efteråt började han gråta igen och grät för allt. Så fast klockan var en och en halv timme innan läggdags så gick vi in till sängen och han kröp ner och ville ligga. Han ville ha mig brevid sängen men jag fick inte prata, titta på honom eller röra honom för då grät han.
Efter en halvtimme så satte han sig dock upp och ville ha en kram och efter det var han plötsligt glad igen och kunde komma upp och mysa i en timme innan han fick lagt sig på riktigt.
Fattar inte vad som hände riktigt.... har aldrig sett honom så ledsen. Usch man känner sig som en hemsk förälder när det blir så.
Nu sover han gott i alla fall och det var skönt att man blev "vänner" igen innan han skulle sova.

Gökis och mer bad

Publicerad 2012-07-27 17:48:27 i Allmänt,

Idag for jag, Nico och mamma till Göksäter och handlade ditten och datten. Bland annat nya durkslag och så en stor murartunna eller vad man skall kalla det. Den skall Nico ha att bada i. Kändes mer praktiskt och hållbart än en pool.
Efteråt fikade vi hos mamma och pappa, och pappa tog ner en kartong med gamla saker jag sparat från när jag var barn som jag gick igenom. Alltid lite kul sådant.
När vi kom hem badade Nico och jag hade täntk städa, men blev si och så med det eftersom Nico ville att jag skulle sitta med och titta hela tiden. Han har även hos mormor och morfar lärt sig nöjet i att fylla saker med vatten och kasta på mig...hmmm
 
 
 
sedan använde jag blixt...
 
 
såg lite mer somrigt ut då...

Mat och sömn

Publicerad 2012-07-26 21:30:34 i Allmänt,

Om någon, av någon anledning, skulle finna det intressant att veta hur det fungerar med mat och sömn hos oss just nu så tänkte jag berätta det nu.
 
Innan så åt ju Nico nästan allt. Och han åt mycket. Nu är han väldigt kräsen med maten och ofta äter han ganska lite eller inte alls. Det han äter kan lätt sammanställas i en liten lista:
Macka (rostbröd) med smör - klar favorit
Banan
Galiamelon - oftast
Vindruvor
Yougurth
Fil
Majs
Korv - helst falukorv
Köttbullar - oftast
Potatismos - ibland
Pommes - ibland
Hamburgare
Fiskpinnar
Majs
Gurka - ibland
Morot - älskar han att tugga på med sväljer ej utan spottar ut det
 
Ja, jag tror att det är allt... om man bortser från glass, godis och chips då :/

Sömnen ser ut så nu att han sällan sover på dagen (men om han gör det sover han som en medvetslös och assvår att väcka) och somnar oftast runt 20.10 - 20.30 och då har vi suttit inne hos honom sedan 20.00. Det tycker jag är helt överkomligt. 
Saknar lite att han sov på dagen eftersom man då fick en andningspaus, men för det mesta tar vi en timme eller två runt den tiden ändå då vi ligger och vilar tillsammans utan att sova. Ser någon film eller så. Och det är ju helt klart lättare att göra saker på dagen nu när man inte måste tänka på att han skall sova en viss tid. 

Vatten och mera vatten

Publicerad 2012-07-26 19:30:49 i Allmänt,

Idag hade jag egentligen tänkt storstäda och plugga hela dagen men så sken solen så härligt att jag tänkte att det var slöseri att spendera dagen inne... och dessutom får man ta vara på dagarna då man kan gå till stranden när man har en badälskande unge.
Så packade ihop allt och tog med Nico till stranden. Plockade upp hans gammelfarmor på vägen också.
Nico hade superkul på stranden och blev extra glad när ett annat barn var där och badade, även om de inte direkt umgicks :)
 
 
 
Efter badandet åt Nico lite vattenmelon sittandes i gammelfarmors knä
 
 

När vi hade badat klart gick vi till mamma och pappa och åt lite lunch. Sedan gick vi hem då jag trodde att Nico ville sova lite. Men icke, han hoppade runt och busade. Inspirerad av en video han sett på Kerstin (http://soffilina.blogg.se) när hon dansar med en hund så är nya grejen att han rusar runt, viftar med armarna och ropar "dansa, dansa, dansa".
Då jag behövde åka till tippen med lite sopor så fick han dock besöka sin mormor och morfar en gång till under dagen och då fick han bada i balja på altanen. Bad uppskattas alltid :)
 
Foto: Monica Hermanson
 

Nu har han ätit middag och är riktigt trött så hoppas han somnar gott ikväll. Den sista energin används nu till att se på Teletubbies och dansa med när de dansar :)

Varm sommardag

Publicerad 2012-07-25 16:54:21 i Allmänt,

Idag är det strålande väder och man borde kanske ha varit på stranden, men jag hade så mycket plugg att göra så det får bli en annan dag tyvärr.
Vi gick ner och åt lunch hos mamma och pappa, som hade köpt fina skor och kläder till Nico. När vi kom hem fyllde jag en liten balja med vatten som jag ställde på altanen så Nico skulle få plaska lite med. Vips så hade han dock hoppat ner i den med nya skor, blöja och rubbet...Otroligt att han lyckades få ner sig själv i den lilla baljan.
 
 
Här jag i alla fall lyckats få av honom på underkroppen och ställt skorna på tork
 
 

Sedan har vi mest tagit det lugnt och jag har fått pluggat en del, med avbrott för musjakt då en liten jäkel sprang runt i vardagsrummet. Nico har sett lite film och busat.
 
 
Nico testar nya fotbollströjan från morfar. Lite, lite trång men det funkar... aningens varm idag dock :)

Språket kommer smygande

Publicerad 2012-07-25 11:21:17 i Allmänt,

Nico har ju varit lite långsam med språket, så vi har nästan oroat oss ibland.. men det känns som om det kommer mer och mer nu. Det lustiga är att det bara poppar ur små ord då och då som man inte visste att han kunde.
Igår kväll när han skulle sova och Hampus sa godnatt så svarar Nico "Gonatt. Sov gott. Hej då". Och vi hade ingen aning om att han kunde säga "Sov gott". 
Samma sak idag då han snaubblade och ramlade över Hampus morgonrock som fallit ner på golvet. Då skrattade han och tittade på mig och sa "Ja jamla". Blev dels förvånad att han kunde ordet ramla och dessutom var det första gången han betecknade sig själv som "jag".
 
Förut dessa ord ser hans vokabulär väl ut ungefär som nedan just nu.
"Hej"
"Hallå"
"Mamma"
"Pappa"
"Abba" (alla andra vuxna)
"Hej då"
"Nej"
"Badeba" (banan)
"Kacka" (macka, smörgås)
"Bibbli"/"bubblä" (yougurth)
"Gonatt"
"Me" (mer)
"Mi" (min)
"Babb"/"Babbe" (napp)
"Dabba"/"Bateba"/"Datten" (vatten)
"La" (kolla, men betyder även måla ibland)
"Titta" 
"Bo" (boll)
"Bii" (bil)
"Komma"

Det är det jag kommer på nu. Han kan säga katt också, men det gör han ytterst sällan. Han härmar ljudet på bilar och vissa djurläten men inte så många. Annars kör han teckenspråk och visar vad det är han vill. 
 

Pantat och så

Publicerad 2012-07-24 19:20:07 i Allmänt,

Idag började jag och Nico dagen med att bara ligga och mysa i sängen ganska länge. Jag pluggade lite och han såg film.
Sedan tog vi en promenad ner till mamma och pappa så Nico skulle få lite frisk luft, och han tycker ju alltid om att besöka mormor och morfar.
Han har dock varit lite trött idag så när vi kom hem så somnade han och sov en och en halv timme i sängen medan jag pluggade lite till.
När mamma senare kom förbi fick vi kämpa för att få upp honom ur sängen då vi skulle åka en sväng. Aldrig skoj att ta med trött Nico ut, han har inte det bästa humöret när han är sömnig. Vi uträttade lite ärenden och tog en fika i Stenungsund. Nico fick titta på en fontän vilket alltid uppskattas, fram tills det ögonblick som han inser att han inte kommer få bada i den.
Sedan pantade jag en miljard flaskor i affären innan vi skulle handla. Tyvärr fanns inga sådana där barnanpassade vagnar med en liten bil därfram och Nico grät stora tårar med putande underläpp över orättvisan i att han inte fick ta något annat barns vagn. Stackarn.
När vi kom hem så hade Hampus kommit från jobbet och vi åt middag. Efter det har jag lekt lite med Nico i hans rum och nu börjar det närma sig läggdags.
En helt ordinär dag med andra ord... 

Klantskalle

Publicerad 2012-07-23 21:35:10 i Allmänt,

Blir inget kul inlägg med bilder eller så idag... för jag är en klant... men skall ta det från början.
 
Städade huset fint idag och sedan gick jag och Nico ner till mamma och åt lunch tillsammans med henne, mormor, morfar, mormors syster och hennes man. Var mycket trevligt. 
Sedan kom de med hem och såg på huset.
Nico tyckte det var kul men blev trött och däckade sedan av så fort de gått och ville inte alls vakna efter en timme så var ett himla sjå att få upp honom.
 
Jag har i alla fall mått skumt hela dagen med brus i öronen och yrsel så tog en huvudvärkstablett efter middagen. En stund senare började jag må såå jävla illa att jag bara kräktes och kräktes. Stackars Nico stod och klappade på mig för vi var ensamma då Hampus hade en snubbe här som skulle köpa någon teknikpryl av honom (de var i garaget som tur var). Jag funderade på om jag var sjuk. Om jag var gravid. Fattade noll.
Fick stappla in och göra ordning Nico för natten och sätta mig med honom tills Hampus kunde lösa av.
Inte förrän då fick jag en slags känsla och gick och kollade på tablettförpackningen... och nej, det var ingen Ipren jag hade tagit. Jag hade tagit en gammal penicillintablett som fanns kvar då jag avslutat den kuren då den medicinen fick mig att spy så...
Smart av mig. Skitsmart verkligen.

Min gosunge

Publicerad 2012-07-23 08:32:24 i Allmänt,

Idag jobbar Hampus och det känns underligt att vara ensam hemma med Nico. Hampus har ju haft semester sedan vi flyttade hit så vi har ju vart båda hemma hela tiden.
Nico sov till runt kvart i sju som vanligt (han sov dessutom bra hela natten) och sedan ville han gosa med mig i sängen. Så himla mysigt.
För bara någon månad sedan så befarade jag och H att Nico aldrig skulle bli speciellt gosig. Trots att jag och H är väldigt kramiga och pussiga så har Nico haft extrem kroppsintegritet och sällan gått med på detta. Man har någon enstaka gång fått en puss eller klapp på huvudet och ibland kunde han gå med på att man gav honom en kram men stod då mest rakt upp och ner och tog emot kramen. Nu har dock något förändrats. Nu kramas han ofta och gärna både spontant och om man ber om att få en. Han kelar och gosar och utdelar slängpussar och riktiga pussar också. Man blir sådär lycklig i hela hjärtat.
 
Nu skall jag strax upp och städa för får besök senare idag.
Ligger dock och funderar på Nicos kommande födelsedag och vad man skall köpa. Önskar jag hade massor av pengar så jag hade råd att köpa allt han kan tänkas vilja ha. Som pappa nämnde igår så hade ju en sådan här inte varit helt fel att ha råd med.
 
 
Tänk vad roligt för honom att kunna ha lekplats hemma i trädgården....

Dags igen

Publicerad 2012-07-22 19:00:08 i Allmänt,

Natten var något av en mardröm. Vi insåg snabbt att det inte bara handlade om att han var övertrött, utan att han hade ont. Han vaknade hela tiden och skrek och grät. Vi försökte baxa upp så han mer satt och sov men han gled ner hela tiden så slutade med att vi fick ha honom i vår säng och inte fick vi sova mycket.

På morgonen var jag och Hampus som döda men Nico var underligt nog både pigg och glad. Fick ta med honom till vårdcentralen där det konstaterades att han åter hade öroninflammation. Fick remiss nu för att underöka honom mer ordentligt om ett tag och kanske se om det behövs rör.
Dessutom visade det sig att hans underliga utslag, som jag misstänkte, var ringorm.
 
 
Så här söt och glad kan man vara fast man är sjuk :) Och eftersom apoteket inte hade öpnnat så fick vi ta en fika och vänta på ett ställe med barnhörna där Nico kunde roa sig en stund.
 
 
 
Som tur är så är ju Nico van vid penicillinproceduren nu. Han tar sprutan med medicin och får ett geléhallon efteråt. Idag tog han till och med sprutan ur handen på mig efteråt och sög ut en droppe medicin till i hopp om att det skulle generera ännu en godis -och tänk det gjorde det :P
 
Resten av dagen har Nico tagit det mest lugnt då han ändå varit lite tröttare än vanligt. Jag och Hampus har satt ihop bokhylla och grejat lite i biblioteket/kontoret. Vi hoppas dock kunna ha det lite lugnt nu på Hampus sista kväll på semestern, men får väl se om Nico kan sova i natt. Laddat upp med Alvedon och Ipren och hoppas att det skall gå bra.
 
Just nu följde han dock med mormor och morfar ner till dem en stund och Hampus åkte efter för att hämta hem honom igen (och hämta andra saker som var det egentliga skälet till att de gick ner - var inte så att de bara kom och stal vårt barn hehe).

Ibland kan det bli för kul

Publicerad 2012-07-21 20:59:45 i Allmänt,

Idag skulle egentligen jag, Nico och Hampus till Barnens Lekstad men så mådde Hampus inte riktigt bra och orkade inte. Nico var lite snuvig men pigg och glad så jag tänkte det kunde vara kul för honom att komma dit så ringde kusin Josefine och frågade om hon ville med - och det ville hon.

Nico blev jätteglad när vi kom dit och idag utforskade han mycket mer och förutom stora rutshkanan så fann han massor av annat skoj.
En klar favorit var de jättestora bollarna som han busade runt med.
 
 
 
Men såklart var bollhavet också en favoritplats fortfarande.
 
 
 
Han hittade även en slags "bil" (?) som han rattade och växlade.
 
 
Och en truck, som han dock snart tröttnade på eftersom den inte rörde sig.
 
 
Han lekte även affär...
 
 
 
... och upptäckte studsmattan som han dock inte gärna hoppade på men gärna sprang runt på om Josefine stod i mitten.
 
 
 
Efter 2,5 timme var han dock nöjd och följde snällt med ut denna gången. Hemma var han dock väldigt trött. Blödde lite näsblod också. Redan vid sjutiden var han helt slut och inte ville han äta heller. Vid halv åtta försökte vi lägga honom och trots att han knappt kunde hålla ögonen öppna så var han så övertrött att han var helt knäckt och bara grät. Vi trodde först att det var öroninflammation igen men det var nog mest trötthet.
Dock har hans eksem blivit värre och ser skumma ut så blir nog till doktorn en sväng imorgon om det inte ser bättre ut.
Vid åtta sov han dock så får hoppas han får sova lugnt i natt och mår bättre imorgon.

Tack till Josse för en kul dag och för trevligt middagssällskap senare på dagen också :)

Sörre än man kanske tror

Publicerad 2012-07-20 19:50:46 i Allmänt,

Jag tycker att det är svårt ibland att avgöra hur mycket Nico kan och hur mycket man kan förvänta sig av honom. Jag vet ju att han inte är en bebis längre, men han är ju fortfarande liten.
Inser dock att jag ibland kanske inte ens tänker på att låta honom testa att göra saker själv. Kom att tänka på det idag när vi rensade vinbär och han med en gång fattade vad det var han skulle göra och kunde göra det hur lätt som helst.
Så när han skulle ha en macka senare fick han försöka smöra själv. Gick sådär men var ett bra försök. En sån enkel sak men som jag alltid gör av bara farten utan att tänka på att han faktiskt kan saker på egen hand nu. Får försöka tänka mer på det, för han blir ju så glad när han får själv också.
 
Men han är allt en liten plutt fortfarande <3
 
En annan sak jag vill tänka mer på är det där med att inte ha onödiga regler eller säga till om onödiga saker. Försöker alltid ha det i åtanke men ibland säger man nej av bara farten för att man är trött eller bara inte tänker till innan man säger något. Till exempel har vi skapat ett ständigt konfliktmoment i och med att vi sagt att Nico inte skall leka med "verktygen" som är till spisen (spade och borste typ). Nico tar dem jämt och vi skäller jämt. Anledningen till att vi inte ville att han skulle ha dem var väl dels om det är sot på dem som sprids runt och dels att de är rätt tunga om han skulle få för sig att drämma den i huvudet på en eller så..hehe. Idag orkade jag dock inte utan struntade i att han tog av dem från stället.... men ser man på.. då var det inte så kul längre så då hängde han tillbaka dem :)

Full fart igen

Publicerad 2012-07-20 18:35:03 i Allmänt,

Idag mådde jag bättre efter att ha legat pall några dagar så det förspilldes ingen tid. Började dagen med att städa hela huset (sedan stökade Nico ner igen men så är det ju). Hampus gjorde klart sitt fina lilla datarum. Han är så himla händig och fiffig min man :).
 
Hampus fixade även heltäckningsmattan i biblioteket/kontoret så vi kan bli klara där medan jag och Nico gick ut och plockade vinbär. Efteråt hjälpte han mig rensa dem också. Riktigt duktig unge jag har :)
 
 
 
 
Vi hade även besök av farmor en stund, och sedan kom mamma förbi och Nico spexade runt i trädgården. Hampus tog även en bild av Nico vid middagstid. Mat både högt och lågt.
 
 
Så det var lika bra att han fick bada. Nico älskar ju att bada men på grund av att han har så mycket eksem så får han inte bada för ofta. Idag tog jag dock och hällde i mycket barnolja i vattnet och smörjde in honom så hoppas att det skall gå bra. Han har fått riktigt fula eksem på magen och ett under ena armen som jag fått ta kortisonsalva på. Han var väldigt glad över att få bada i alla fall :)
 
(Och ja, vi har rätt gult vatten här...)
 

Försökte få en bra bild på Nico efter badet i sin badponcho för det är det sötaste jag vet, men han ville inte vara stilla så fick inte till en riktigt bra bild. Blev ,est bara extrema närbilder, suddiga bilder och så denna, när han visslar :)
 
 
Nu har Hampus åkt till stan för att lämna en grej och jag och Nico tar det lugnt. Nico ser på Barnen i bullerbyn, men varje gång någon säger hej då på filmen så säger han "hej då", vinkar och springer in på sitt rum en stund..haha.
Resten av kvällen skall jag spendera genom att plugga, när Nico somnat. Imorgon hoppas vi att alla mår bra så vi kan åka till Lekstaden igen.

Sjuker

Publicerad 2012-07-18 19:42:32 i Allmänt,

Idag har jag spenderat större delen i sängen sjuk och tyckt mycket synd om mig själv. Nico har hållt mig sällskap ibland och bjudit på pussar och kramar och resten av tiden har han "hjälpt" Hampus renovera på stugan. Finns inte mycket mer att skriva... det är synd om mig :)

En sådan där helt vanlig dag

Publicerad 2012-07-16 21:35:39 i Allmänt,

Idag har varit en ganska trist dag för Nico för vi har varit tvugna att göra massa "måsten". Hampus åkte och handlade virke, heltäckningsmatta och annat för att vi skall kunna fixa det sista på stugan. Jag å min sida var tvungen att plugga.
Såklart busades det också, men just idag blev det en hel del film och ensamlek för plutten.... ibland har man helt enkelt inte tiden att vara en ideal förälder.
 
Nu skall jag sova och sura för att jag tycks ha blivit plötsligt förkyld :/

Mest mer sömn, och lite ballong

Publicerad 2012-07-15 20:49:55 i Allmänt,

Inser nu att det var ett rookie-mistake att ge Nico en ballong på donken utan att släppa ut lite av luften. Tack Sofia för tipset så jag kan undvika framtida hörselskador och hjärtattacker under bilkörning :)
 
Nu till det där med sömn igen. Vår rutin tycks glida mot att Nico inte sover på dagen (vilket jag starkt betvivlar kommer hålla i sig när han börjar dagis). Han har nu tvärvägrat sova på dagen de senaste två dagarna.
Detta innebär att han efter klockan 15 är trött, sur, lättretlig och får allehanda utbrott. 
 
Hur det påverkat kvällarna? Runt 20 visar han själv att han vill sova och går snällt in till sängen. Han krånglar fortfarande lite men jag sitter med datorn inne hos honom. Tar ca 30 minuter innan han somnar (innan tog det nästan alltid minst en timme) och sover då ca 20.30 (innan var det 21-21.30) och vaknar runt 07 på morgonen, men ligger oftast med oss i sängen stillsamt några timmar till.
Tycker att det funkar for now. 
 
Svårast är att han är så gosig och glad på kvällen och då är det svårt att vara arg och bestämd. Men min lugna och snälla variant verkar ändå fungera bättre.
Hampus kan dock inte vara med vid nattandet just nu. Tydligen är Hampus "lek-föräldern" så är han där hoppar Nico runt och asgarvar som en tokig i sängen.

Barnens Lekstad

Publicerad 2012-07-15 14:28:03 i Allmänt,

Tack vare Facebook så upptäckte jag igår att det i Kungälv ligger något som heter Barnens Lekstad. Hundra spänn för att leka tre timmar. Så jag drog med mamma, pappa och Nico dit idag på förmiddagen.
Och vilket hit det var! Dit blir det till att åka många fler gånger.
 
Precis när man kom in låg lekdelen för de mindre barnen, med litet bollhav, liten rutschkana (hur fan stavas det?) och jättelego bland annat. Trodde dock att Nico skulle stanna i det lilla bollhavet för evigt. Tydligen var bollhav hans grej.
 
 
Sedan fick han dock sa att en bit in, i lekdelen för lite större barn, så fanns det et stoort bollhav - och då sprang han dit kvickt. Försökte visa honom studsmattorna men nej, det var bara bollar som gällde.
 
 
 
Han testade de små cyklarna lite men återvände till bollhavet ganska snabbt, tills dess han såg några andra barn klättra upp på hinderbanan till den jättelånga rutschkanan. Och när han väl hade upptäckt det så blev det minsann motion för min del för man fick om och om igen klättra med honom upp och ner tillsammans med honom. Fast roligt var det :)
Nico brukar dessutom alltid åka ner på mage (fötterna först) men det dröjde inte lång stund förrän han satt upp och åkte han med.
 
 
 
 
Och så här lycklig såg jag ut efter att ha åkt kana :)
 

Nico hade nog gärna stannat längre, men det var dags att åka och äta lunch... så vi fick bära ett protesterande barn till utgången efter nästan två timmar. Får bli fler besök istället. 
Vill verkligen rekommendera detta ställe till de som bor i närheten. Förutom de saker Nico roade sig med så fanns det alltså massa klätterlek med hinderbana, tunnlar, olika kanor etc. och allt var med nät kring och vadderat så fanns ingen risk för allvarliga fall eller att barnen skulle slå sig.

Det fanns ju också trehjulingar med cykelbana och "tankstation", studsmattor och tre olika lekrum med teman; ett kök, en affär och en veterinärklinik. Massor för ett barn att utforska med andra ord.
 
Efteråt bjöd mamma och pappa på McDonaldslunch där Nico också fick en ballong - en ballong som lägligt nog exploderade brevid mitt öra medan jag körde bil senare. Minde trafiksäker upplevelse :/
 
 
När vi kom hem trodde jag att Nico skulle somna som en stock, men icke. Han sov inte alls han. Så kommer nog vara en övertrött unge ikväll... men det får det vara värt för han hade riktigt skojigt :)
 
Stort tack till mamma och pappa för sällskap, inträde, mat och alla de fina bilderna <3 Världens bästa mormor och morfar tycker Nico :)
 

Jag är vek

Publicerad 2012-07-12 22:11:50 i Allmänt,

Ok.. jag erkänner att jag är vek. Jag klarar helt enkelt inte av att vara hård och säga att "nu skall du sova ensam helt plötsligt" och gå när han blir ledsen. I just can´t do it.
Men för att börja från början så sov han efter lunchen idag. La honom i vagnen ute och så satt jag brevid och pillade med datorn och då somnade han ganska snabbt.
 
När klockan närmade sig 20 på kvällen så visade han att han var trött så vi gick in och la honom i sängen. Först satt vi båda två men han hoppade runt så vi gick ut. Då blev han ledsen men Hampus tyckte att vi skulle låta honom vara.. Jag klarade dock inte av det och kände att han borde få en andra chans så jag gick in igen. Han låg snällt en stund men sedan... well, han fick en tredje chans.
 
Sedan kände jag att jag började dö av tristess och tänkte att va fan jag testar samma taktik som vid lunchen, så jag hämtade min laptop. Så satt jag nedanför hans säng och kollade mail och läste bloggar medan han somnade. Tydligen rofullt ljud från datorn för han somnade ganska snabbt.
Och så länge jag känner att jag kan "göra något" och inte bara sitter där så gör det ju inget om jag är där för min del heller.
Så steg ett är att jag skall vara stenhård med att han skall ligga ner i sängen och "försöka sova" annars går jag. Med försöka sova betyder att han inte får kasta saker omkring sig, sparka i väggen eller liknande. Men jag kan då sitta där... för håller han sig bara lugn så somnar han oftast ganska snabbt.
 
Jag är en vekling, en mes, jag vet... men det får bli ett steg i taget.
 

Gaahhh del 2

Publicerad 2012-07-12 12:11:31 i Allmänt,

Tack för tipsen som kommit in. Ja det enda rätta är väl att vara hård och skapa ny rutin. Innan har jag varit lite mesig och "gått på" hans tårar när man lämnar rummet och tänkt att han är rädd för att vara ensam... men eftersom han kan somna ensam där ibland på dagarna och numera gråter en skvätt för att därefter gå upp och leka så antar jag att han inte har någon livhotande ångest direkt.
 
Han är dessutom smart och kör olika taktik beroende på om det är mig eller Hampus det riktar sig till. Vad gäller mig så gråter han mest eller dunkar huvudet i sängkanten med flit och kräver att bli tröstad. Till Hampus erbjuder han gos och mys, eftersom han sällan annars bjussar på kel och han vet att Hampus inte kan stå emot det... och så låtsas han vara törstig tusen gånger. Han är lite som Alfons Åberg när han skall sova :)
 
Och inte sov han länge idag bara för att han somnade sent heller... icke, snarare tvärtom. Han vaknade kl 06. Då var man glad... eller inte.

Gaahhh

Publicerad 2012-07-11 21:43:47 i Allmänt,

Imorgon måste jag börja träna Nico på att somna utan att vi sitter med, för detta går inte. DETTA-GÅR-INTE !!
Nu har både jag och Hampus spenderat en och en halv timme sittandes bredvid Nicos säng. Först är han uppe i varv och springer runt och hoppar i sängen. Sedan börjar han vara avig med olika små lekar och ritualer, som att rada upp alla kuddar, snuttar och liknande i en rad på sängkanten. Slutligen lägger han sig stilla och stirrar upp i taket, och så kan han ligga och glo i en timme! Tillslut är man så trött och frustrerad att man önskar det fanns ett sätt att tvinga honom att blunda.
Och när han slutligen somnar så är både jag och Hampus så trötta och på så dåligt humör att vi inte har lust med någonting förutom att lägga oss i sängen och svära.
 
Dessutom är hans sovtider helt fucked-up för tillfället då han börjar försöka hoppa över att sova på dagen. Om han helt hoppar över att sova så fungerar det oftast, även om han kan vara grinig på kvällen, och han somnar relativt snabbt på kvällen... även om han ibland istället blir övertrött och vägrar helt och hållet. Dock vägrar han oftast att sova efter lunch men blir aptrött och somnar runt 15-16... vilket inte alls är bra. Idag somnade han 15.30 plötsligt och även om jag väckte honom efter en timma (vilket inte alls uppskattades och innebar att han storgrät och sedan surade under en filt i en halvtimma) så ville han uppenbarligen inte somna på kvällen.
 
Imorgon är vår plan att om han vill sova efter lunch så får han det, men om han inte vill sova då så får han inte sova på dagen alls utan då kan han istället få lägga sig för natten vid 19.30. Får väl se hur det går.
Och sedan skall vi försöka få honom att somna utan att vi sitter där, som sagt var, vilket kommer bli ett helvete eftersom han såklart klättrar ur sängen så fort vi lämnar rummet.
 
Hur fan gör man? 

Vad är ett hoppdjur?

Publicerad 2012-07-10 16:37:25 i Allmänt,

Då jag fått en fråga kring vad ett hoppdjur egentligen är och vart de finns, så är de helt enkelt luftfyllda gummidjur av olika slag som barn kan sitta och hoppa på. De finns i väldigt många leksaksaffärer och nedan finns exempel på några av de sorter som finns.
 
 Denna lila ko finns på barnparadiset.se
 
 På Houseofhedda.com finns denna blå ren
 
 På Mykids.se kan man köpa en rosa elefant
 
 Och på Toyland.se (som finns som butik nearby) så finns också denna röda hund
 
Av dessa skulle jag nog säga att elefanten är minst lämplig, trots att den är supersöt, då dess öron inte är lika greppvänliga och det är bra att kunna hålla fast sig vid hoppandet.
Sedan finns det ju såklart hoppdjur i form av hästar också. 
Om man skall gå in på detaljer så finns det hoppdjur som är av lite hårdare material och därmed inte har lika mycket studs i sig och så de som är av mer gummiliknande material och studsar mer - mer studs = mer kul. 
Av de ovan ser hunden ut att studsa mest.

Bus och bad

Publicerad 2012-07-10 15:49:23 i Allmänt,

Idag tog jag och Nico och promenerade till stranden på morgonen, och mötte upp min kusin på vägen. Kusin Josefin fick vara Nicos badkompis idag, men han var lite mer badkruka än vanligt.
 
 
 
 
Efteråt blev det lite fika på stranden.
 
 
 
Sedan beslutade Nico sig för att strandbesöket var över. Istället gick vi hem till hans mormor och morfar där han busade runt en stund och letade fram allehanda leksaker.
 
 
Så när jag skulle lämna av honom till Hampus när jag själv skulle till vårdcentralen (med min näsa som gjort svinont i en vecka och som tydligen antagligen fått nån typ av underlig infektion under huden ?) så hade han inte alls haft lust att sova. Trött var han dock tydligen för när de satte sig i soffan hemma så hade Nico hämtat sina kuddar och däckat av i Hampus knä.
 
 
Mina myspojkar <3

Födelsedagstips

Publicerad 2012-07-09 22:40:01 i Allmänt,

Nu fyller ju Nico år om ett tag och funderade på vad man skall säga till folk att han önskar sig. Därför kommer här en lista med saker. Hade ju kunnat skriva på en lapp, men skriver här så jag vet var jag har det.
 
Hoppdjur (om han hade kunnat prata tror jag det hade stått överst på hans önskelista) - finns olika modeller men ju större och ju mer studs desto bättre :)
 
Gungställning i trä
 
Leksaksspis med tillhörande kastruller
 
Sandlåda? (kanske egentligen bättre när vi fixat trädgården lite)
 
"Plattor med pluppar" (kanske fixar det redan innan... om vi får pengar) Redan köpt
 
Filmer:
Madicken
Nils Karlsson Pyssling kom på att jag hade två ex redan :)
Peter och Petra
Tjorven och Mysak
Tjorven och Skrållan
Den med Skrållan, Ruskprick och de andra
Lotta på bråkmakargatan (båda filmerna då hans försvunnit)
 
CD-böcker med Astrid Lindgren sagor, helst där hon själv är berättarrösten
 
Det är vad jag kommer på just nu. Själva kommer vi nog köpa en surfplatta till honom och kanske något mer som han kan fatta vad det är med en gång.

En trevlig dag

Publicerad 2012-07-09 21:32:19 i Allmänt,

Vår lilla semesterresa hade nog tagit på Nicos krafter för han sov till 09.20 idag (!!!) vilket aldrig har hänt förr. Trots det var vi ganska trötta idag. Nico fick vara hos mormor och morfar ett tag medan vi hämtade min bil från verkstaden.
Sedan försökte vi få Nico att sova efter lunchen men det var han inte med på så han fick ta det lugnt och se lite film istället. 
 
Efter det gick vi tillsammans med mina föräldrar till min farmor eftersom hon fyllde år. Fasade lite för hur det skulle gå då Nico var lite trött och inte helt glad men blev riktigt lyckat. Pappas ena kusin var nämligen där med sin dotter som är fyra år och Nico blev överlycklig. De skojade, busade och jagade varandra. Nico hade inte riktigt ro att äta sitt mellanmål men när lilla Alice hjälpte till och serverade så gick det bra :)
 
 
 
Trist nog är ju min mobilkamera inte var den borde vara, men så här söta var de små gullungarna.
 

Var nästan lite sorgligt när Nico vinkade hej då och sedan tyckte han inte det var kul mer utan ville hem. När vi kom hem städade jag stugan medan Hampus lagade mat.
Efter maten såg Nico på Madicken en stund och sedan var det dags för sängen. Han somnade lite snabbare än vanligt med lite hjälp av en CD med Astrid Lindgrens lugnande röst.

Vår lilla tripp

Publicerad 2012-07-08 21:09:30 i Allmänt,

Om någon skulle undrat vart jag varit någonstans så har familjen vart på en liten resa över helgen. En resa ni nu kan ta del av i bilder. 
Vi åkte på fredag morgon mot Arvika där Hampus mormor och moster med familj bor. Nico var duktig fast han tyckte det var tråkigt... och i slutet mutades han med morotssnacks. Vi stannade dock en gång på vägen och åt medhavd lunchpicknick på en rastplats.
I Arvika var det mycket trevligt och Nico var blyg i början men fann sig snabbt och började bossa runt släktingarna som han aldrig mött förut :)
 
Här skall vi äta lite mat i Arvika. Nico tittar förundrat på sin sked som om han inte sett en sådan förut och jag ser ut som om jag aldrig sett en gaffel förut och är lite tveksam till om jag skall våga ta emot den.
 
Och här ser vi moster, gulliga lilla mormor, Hampus och Nico. 
 
Efter Arvika-besöket var det dags att köra vidare mot Oslo. I Oslo bor Nicos faster Agneta och just nu var även hans faster Åsa och hans kusiner på besök från Jakarta, där de normalt bor. Hampus GPS ledde oss ut på de mest underliga småvägar, och vi tog oss så att säga in i Norge bakvägen. En utmärkt rutt för människor på flykt kan jag tro. Om det var den snabbaste vägen vet jag inte men intressanta landskap fick vi se :)
 
Ungefär vid Norska gränsen.... 
 

I Norge hade vi väldigt trevligt. Var så himla kul att träffa Hampus systrar. Vi besökte också Vigelandsparken vilket var en otrolig upplevelse. Hade lätt kunnat besöka den flera gånger för man kunde inte ta in allt på en gång.
 
 
Statyn ovan och de två som följer var nog mina favoriter i parken.
 
 
 
Ja, ja jag orkade inte vända på den där sista...
 

Nico uppskattade också parken, men mest den jättestora fontänen. Efter vi sett på statyerna så fikade vi och även där fann Nico en fontän att beundra.
 
Vid fontänen fann han även en liten norsk kamrat. Han applåderade uppskattande åt fontänen och de delade tillsammans en liten kulturell upplevelse.
Sedan stack han för han hade spanat in en vattenpöl.
 
Var dock lite tårar ett slag då han upptäckte att de hade hoppdjur, som på Öppna förskolan, i presentbutiken och han vill inte bara provhoppa utan även ta med sig ett hem.
Han blev dock gladare då vi efteråt besökte en stor lekplats där han kunde åka rutschkana och gunga med pappa innan det var dags att sova ett slag.
 
 
När Nico hade sovit så gick vi på italiensk restaurang och åt underbart god mat. Nico var dock trött på allt vid det laget så jag fick kasta i mig maten och sedan gå runt med honom utanför då han inte alls hade lust att vara med längre. Så efter det åkte vi till faster och tog det lugnt resten av dagen.
 
 
Här sitter kusinerna och leker, tillsammans men var och en för sig :)
 
Och här har vi litet gruppfoto på kusinerna. Nico är dock rätt trött och har upprepade gånger försökt få oss förstå att det var dags att åka hem.
 
Och här har vi en gruppbild på Hampus och Nicos fina fastrar <3.
 

Vi åkte från Oslo efter Nico hade ätit lunch idag och på vägen hem besökte vi en vän til Hampus. Vi stannade även i Uddevalla för att Nico skulle få en McDonaldsburgare för att bli glad.
Var en superhärlig helg men alltid skönt att komma hem. Nico var dock den som var gladast men hade svårt att varva ner och ville inte alls sova. 

My babes birthday

Publicerad 2012-07-04 10:54:37 i Allmänt,

Idag fyller Hampus år så kommer inte blogga mycket (till skillnad från alla andra dagar haha) men bjuder på ett morgonfoto på hur söt plutten var när han kom till stranden igår med sin lilla kärra med leksaker.
 

Badpojken

Publicerad 2012-07-03 22:23:11 i Allmänt,

Idag var det soligt på förmiddagen så mamma och pappa följde med mig och Nico till stranden (medan stackars Hampus fick klippa gräs). Jag tyckte det var rätt svinkallt i vattnet men Nico tyckte det var superkul att plaska och leka. Dock blev det lite jobbigt när några äldre flickor dök upp och Nico hellre ville förfölja dem, på de badställen som var mindre barnvänliga. Inte så glad över att så småningom behöva sluta bada heller för den delen. 
Bjuder nedan på fina badbilder tagna av mamma.
 
 
 
 

Toodeloo

Publicerad 2012-07-01 23:30:10 i Allmänt,

Man skulle ju kunna tro att jag var väldigt bakis i lördags, men jag vaknad tidigt och var pigg som en mört och så åkte jag och Nico på loppis med mamma och pappa. Var kul att åka dit men hittade inget speciellt. Nico bestämde sig dock för ett armband och en gammal bobbycar (heter det så?) som han fick av sin mormor och morfar och sedan lyckligt åkte runt på. Den galningen tycker dock bäst om när han hittar en backe och får upp lite fart... då släpper han ratten och sträcker upp händerna i luften och garvar.
 
 
På eftermiddagen promenerade vi en del men annars var det lugnt. I morse kände jag mig dock mer bakis så det kom väl i efterskott. Nico sov dock rätt länge. Sedan kom Karin och hennes dotter på besök. Nico tyckte det var skitkul och spexade, men efter lunch var han mest trött och somnade som en stock när de hade gått hem. 
Lät honom dock sova aningens för länge sedan så nu på kvällen ville han inte somna förrän 22 :/
 
 
Imorgon får jag se om det blir öppna förskola, stranden eller något annat. Sova hade varit nice också.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela