Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Dagen som gick

Publicerad 2010-10-31 18:12:20 i Allmänt,

Fick ju sova ganska bra idag men har ändå varit dödstrött idag. Inte i huvudet eller kroppen egentligen, utan bara i ögonen. De liksom svider och vill blunda.
Jag och Hampus fick röjt lite inne i förmiddags i alla fall. Nico satt och tittade på, fnissade glatt och smaskade på sina händer.

Sedan skulle det bytas däck på bilen, men så kom vi på att vi inget fäljkors hade så det får bli imorgon.

De senaste timmarna har lillen sovit till och från, mest till, medan jag utnyttjat min rätt att ibland göra ingenting alls. Bara drömmer om Ullared, om allt jag skall köpa och hur fattiga vi kommer bli (oh ni skulle se hur lång listan över saker vi vill köpa har blivit)... Vill bli en sådan där galen nörd som åker på husvagnssemester till Ullared :)

Strax skall jag laga middag (sådan där fejk sheperds pie - köttfärssås med potatismos och ost på i ugnen) och sedan försöka sova ett slag. Man vet ju inte om natten kommer bli lika bra som den föregående, men man kan ju hoppas.

Sällskapsspel

Publicerad 2010-10-31 14:12:03 i Stuff,

Jag älskar sällskapsspel. Men då vi sällan har sällskap här (nu låter vi lite tragiska..haha) och nästan aldrig av andra som vill spela spel så brukar jag få sikta in mig på sådana som man kan spela när man bara är två.

Detta spelet skulle jag vilja ha:


Man får nog kolla igenom innan man spelar dock så det inte finns några frågor som man faktiskt helst slipper veta svaret på..haha.

Detta spelet verkade också lite skoj:

Konsten att köa

Publicerad 2010-10-31 10:38:37 i Allmänt,

Jag är en sån som nästan aldrig blir stressad av köer. Jag stressar inte på det sättet. Kan tålmodigt vänta. Denna egenskap kommer jag nog få nytta av nästa vecka när vi skall till Gekås i Ullared. Vi (snarare de, mamma och pappa) insåg nämligen idag att vi valt en lite mindre smart vecka att åka. Vecka 44. Skollovsvecka. Smart.

Så nu hoppas jag alla föräldrar där ute inser att barn tycker ju inte Ullared är kul. Näää. Barn skall vara ute i friska luften och leka. Och ni bör leka mer med era barn. Så ut i skogen med er nästa vecka. Inget Ullared. Ok? Deal? Håll er borta!!

Den mystiska kameran

Publicerad 2010-10-31 10:33:58 i Nytt på bebisfronten,

Nico är en väldigt glad bebis. Han ler ofta, tjuter av glädje och hans stora smile kan få den mest sorgsna att känna sig lycklig. Dock framkommer detta sällan på bild. Anledningen är att Nico så fort han ser kameran slutar le och stirrar allvarligt in i linsen. När han får syn på kameran är han omöjlig att distrahera. Han tar inte blicken från den en sekund.

Igår satt han t.ex. i sin babysitter och tjoade glatt för sig själv medan han sparkade som en tokig med sina knubbiga små ben. Han har ju nämligen fattat att det får babysittern att gunga vilket han tycker är otroligt kul (dock ser han alltid lite besviken och förvånad ut när han sparkar på samma sätt när han sitter i ens knä och effekten uteblir). Jag tog fram kameran för att fånga denna glädje på bild... detta blev resultatet...


Den där saken igen.... vad vill den mig?

Idag på morgonen satt dock Hampus och busade med honom i sängen och då smög jag fram med kameran på sidan så att han inte skulle se den... och lyckades i alla fall fånga ett litet busigt leende på bild. Dock fick jag även med en del dreggel, eftersom Nico i sin busighet även blåste små glädjebubblor av saliv... min lilla rabiesbebis :)


Han är för tokig den där pappan :)


Fattar inte riktigt vad du håller på med men ni verkar ju tycka det är kul, så ok då :)

Framsteg

Publicerad 2010-10-31 08:50:02 i Nytt på bebisfronten,

I natt sov Nico i sitt eget rum hela natten :) Han somnade vid 18.30 och då satte vi barnvagsinsatsen i hans säng i hans rum (ett steg i taget, och ville lätt kunna ta in honom i sovrummet om det skulle bli mycket gnäll). Han sov sedan till 01 då vi matade honom. Han somnade sedan om och efter några få napptappningar så sov han till 06. Halleluja typ.

Efter det var han dock för orolig för att kunna vara kvar i sitt rum så fick gå upp med honom. Han känns lite varm så är lite orolig att han börjar bli sjuk. Får hålla kollen idag och se hur det verkar.

Åh så misslyckat

Publicerad 2010-10-30 17:28:05 i Allmänt,

Idag skulle två av våra vänner komma med sin lille son med buss från Götet till Stenungsund för att käka med oss. Såg fram emot det även om vi båda var sega och jag var nervös för bilkörningen.
Och vad händer?
Biljäveln tvärdör i kön till färjan. Satt la där med en bebis i bilen i 30-45 minuter. Sedan kom brorsan och hjälpte oss med lite magic.
Bara att fara hem igen. Vännerna återvände med buss tillbaka. Så satans misslyckat och så himla pinsamt. Stackars dem.

Måste kanske dock på något sätt börja jobba med min ångest inför bilkörning. Har märkt att det blivit mycket värre sedan jag nästan blev påkörd. Nu tycker jag det är skitpåfrestande för nerverna att vara passagerare också och tanken på att köra själv framkallar omedelbar ångest. Sitter nästan och skakar av nervositet när jag kör nu.
Fattar ju själv att det inte är bra och att jag måste göra något åt det. Fattar bara inte vad...?

Well... detta var en dag som det inte blev nåt av.

Förändring

Publicerad 2010-10-30 11:32:27 i Nytt på bebisfronten,

Visst får man fortfarande inte sova så mycket som man önskar, och visst kan han gråta och skrika ibland, men när jag läste mina inlägg på min gamla blogg från när plutten var runt 1 månad gammal så inser jag den enorma skillnaden. Då skrev jag så här efter en fruktansvärt jobbig dag:

Kanske får man trösta sig med att tänka så här:
Trots allt så kastar jag inte ut bebis genom fönstret - jag ger honom mat även om han gången innan spottade ut den över hela mig och sig själv och fortsatte gråta. Jag går inte och lägger honom i bilen för att få lugn och ro inne - jag byter hans blöja trots att han bajsar på mig och gallskriker som om jag torterade honom under hela bytet. Jag lämnar honom inte under en gran i skogen - jag sitter orörlig med honom i famnen även om det innebär att jag får spendera en timme med att stirra in i väggen om det råkar vara det enda sättet att få honom att somna. Och jag vyssar, sjunger och klappar på hans lilla huvud, och bär runt, vaggar och torkar kräks... allt iklädd nerspydda kläder och med smutsigt okammat hår... och inte en enda gång önskar jag att han inte fanns... jag bara innerligt önskade att jag fick sova.


Så känner jag aldrig längre. Han kan vara lugn nu. Han slipper bli lämnad i skogen :)

Jag + Tradera = Inte sant

Publicerad 2010-10-30 09:07:52 i Allmänt,

Jag har insett att jag inte är en Tradera-människa. För ett tag sedan tänkte jag ju vara sådär duktig och ekonomisk och köpte lite babykläder på Tradera. Men tycker inte om att använda dem. Är inget fel på dem alls - men de luktar annan bebis.... Nej, inget för mig.

Hittade förresten en anteckningsbok från vår tid på BB. Var noga med att hålla kollen då. Fanns tre kollumner med tider uppskrivna, döpta till Bajs, Kiss och Mat. Haha. Om någon hade hittat den hade de undrat va fan jag är för en person :)

Status: Zombie

Publicerad 2010-10-30 08:06:21 i Nytt på bebisfronten,

Jag kunde ha sovit i natt. Hampus hade Nico hela natten och jag kunde ha sovit. Men fast jag var dödstrött så vägrade min hjärna somna. Bara låg där i någon halvdvala med myrkrypningar i benen och om jag slumrade till hade jag konstiga mardrömmar som väckte mig. Vaknade också till nästan varje gång Nico skulle äta (19-24-02-04-06...suck).

Nu gick jag upp vid 6 då Nico förde väsen i sömnen så Hampus skulle få sova. Visade dock att jag bara kunde vända honom på sidan för att han skulle bli tyst, men nu sitter jag här. Huvudvärk och ont i halsen, men fortfarande kan jag inte sova. Övertrött?

Idag skall vi egentligen träffa vänner i Stenungsund för att käka. Får se hur det blir för finns en del frågeställningar kring det hela.
1. Orkar jag efter en sömnlös natt?
2. Är vi redo att ta med lillen på restaurang? (just nu tycker båda att tanken känns lite jobbig)
3. Är väglaget så jag känner att jag vill köra utan vinterdäck?

Hade varit jättekul att träffa dem och förr eller senare måste vi väl våga äta ute med Nico, men får se hur det blir. Önskar jag hade bättre koll vilka matställen som hade toa med skötbord bara. Vill inte stå och byta blöja på golvet på en offentlig toalett. Det finns inte.

Mys

Publicerad 2010-10-30 02:01:37 i Stuff,

En annan sak jag önskar mig går att köpa på coolstuff.se - en snugg rug. En mysig pläd med inbyggda ärmar. Skulle vilja ha en till mig och en till Hampus.

Gimme gimme

Publicerad 2010-10-30 01:52:34 i Stuff,

På spooky.se kan man beställa berlocker med sitt barns foto i. Inte helt billigt, men åh - vill ha! Finns i olika storlekar också.Skulle nog vilja ha en med den här bilden i:


The issue

Publicerad 2010-10-30 00:42:47 i Nojjor och galenskap,

Som ni förstod av föregående inlägg har jag ett problem. Man kan kalla det katastroftänkande och beskrivas närmare som att jag i många situationer förväntar mig det värsta. Ibland tar det sig uttryck i en slags hypokondri (en huvudvärk blir en hjärntumör, magvärken förvandlas till cancer... och gissa hur många gånger jag "troligtvis hade havandeskapsförgiftning" under graviditeten) som inte bara omfattar mig utan även mina närstående. Ibland manifesteras det genom olika små hysteriska inbillningar (bilen guppar till när jag kör och genast är det nog så att ett däck är på väg att lossna). Varje en-på-miljonen hemsk sak jag läser om kan hända MIG.

Men framför allt brukade detta visa sig genom att jag fick enorm ångest om någon inte svarade i telefonen. Uteblivit svar = garanterad hemsk olycka hade inträffat. Detta innebar att vänner kunde ha 30 missade samtal från mig om de lämnade mobilen hemma när de gick ett ärende eftersom jag drabbats av panik när de inte svarade första gången. Jag brukade även ringa och kontrollera att nära och kära levde flera gånger per dag (var tvungen att veta vad alla gjorde hela tiden för att ha koll på HUR orolig jag behövde vara).

Det har dock blivit mycket bättre de senaste åren. Nu behöver inte alla leverera statusuppdateringar hela tiden. Jag kan hantera om någon inte svarar mycket bättre. Till stor del slutae jag också ringa upp människor för att bespara mig oron om de inte skulle svara. Ibland blossar det dock upp igen, men jag känner att de närmaste har en bra förståelse, och att min oro ibland är berättigad.
Som när Hampus var ute med sitt jobb i mitten av min graviditet och inte hade kommit hem på morgonen när jag skulle till jobbet. Ringde hysteriskt hans mobil utan att få svar när han plötsligt ringde upp och inledde med att säga att jag inte skulle få ett psykbryt (nej så sa han inte, han sa att jag inte skulle oroa mig) men att han befann sig på sjukhus efter en misshandel men var ok. Visst var han relativt oskadd (fick sy ögonbrynet) men det bevisade ju att SAKER KAN HÄNDA. Efter sådana incidenter får jag ofta återfall och han måste ringa mig oftare under en period.

En psykolog sa en gång (ja, jag har gått i samtal på grund av detta) att jag lider av en enorm rädsla för att bli ensam. Jag tror dock att det inte är helt korrekt. Jag tror att det bottnar mer in ett enormt kontrollbehov, eller nej, en enorm känsla av kontrollförlust. Som om jag inte kunde hantera den där förlorade känslan av omnipotens som barn. Insikten att jag inte kan kontrollera mitt universum var lite för mycket för mig. För är det inte hemskt egentligen - vetskapen att vi inte kan skydda de vi älskar från olycka?

Tänk att jag skulle "hitta" någon på nätet som är som jag. Känns lite bra, fast det såklart inte är kul att någon annan skall ha samma ångest. Men nu om någon säger att jag är knäpp kan jag säga "Men det är inte bara jag - haha!".

Jag skall bli bättre dock. Inte telefonterrorisera min framtida tonårsson. Inte överföra min rädsla på honom. Om man inte svarar i sin telefon skall jag inte tänka att hans mobil ligger övergivet ringande i en vägren efter en... nej, tanken skall inte ens tänkas.... utan jag skall tänka "åh nu har han vunnit på triss och är och firar i en stojig lokal"... Ja så skall jag tänka.

Min dag

Publicerad 2010-10-29 17:54:55 i Nytt på bebisfronten,

På MVC pratade vi lite om förlossningen och barnmorskan berättade om vilken hjälp man kan få via sjukhuset OM jag skulle vilja ha fler barn i framtiden. Tydligen kan man om man haft jobbiga upplevelser och/eller känner stor rädsla få gå på samtal innan och upprätta ett kontrakt med förlossningsavdelningen så att man kan känna sig mer trygg. Kändes bra att veta. I övrigt såg allt bra ut.

Sedan var det dags för BVC med lilla knodden som var på gott humör hela dagen. Han vägde runt 6600g, och fortsätter därmed öka ca 250g i veckan, och var 61 cm lång. Har den senaste tiden dock observerat att hans hud är väldigt torr på många ställen så fick rådet att börja smörja med en fet salva. Fick även riktlinjerna att bada honom högst en gång i veckan och inte använda sköljmedel. Hoppas att det är något övergående.

Efter kollen av lillen var avklarad tog mamma honom en stund medan jag fick fylla i enkät som jag och sköterskan sedan diskuterade. Handlade om hur man mår, om man är deprimerad etc. Kände när jag fyllde i den att det är stor skillnad nu mot om jag hade fyllt i den för några veckor sedan. Mycket mindre trött nu och allt känns bättre. Nu känner man sig mer som en mamma och inte bara en förvirrad människa med en baby som man skall hålla vid liv.

Tänkte också att med tanke på en del av frågorna som sköterskan frågade så måste det finnas en hel del svin till killar därute. Frågor om ifall Hampus hjälper till, om han förväntar sig att jag skall städa och laga mat till honom och om han kräver sex fast jag är trött..haha.. Herregud. Min man är en ängel om det är så män därute är. Förresten är han en ängel även om man jämför med de bra killarna. Han ställer upp så otroligt mycket, är en underbar pappa och är väldigt förstående i alla lägen.

När vi kom hem var Nico pigg, glad och pratsam en stund så vi busade lite innan han åt lite i omgångar. Han har svårt att äta när ma är ute och det finns mycket att titta på så han kompenserar med att äta massor när man kommer hem. Tillslut somnade han dock så vi kunde äta middag i lugn och ro. Nu har Hampus tagit med sig honom ner i källaren så att jag kan få vila lite. Är i behov av lite sömn tror jag.

Trött tröttare tröttast

Publicerad 2010-10-29 08:36:38 i Nytt på bebisfronten,

Nico sov faktiskt bra i natt. Han vaknade vid 1 för att äta och sov sedan till 6 för att äta igen. Dock vaknade han 7 igen för att han hade kissat igenom och efter det ville han inte somna om så då gick jag upp med honom.

Både jag och Hampus är trötta. Hampus jobbade sent och kunde inte komma till ro när han kom hem. Jag sov oroligt eftersom jag hade ont i min mage - igen.

Idag blir det efterkoll på MVC och sedan besök på BVC. Sedan handla, sedan hem, sedan helg.
Sedan måndag. Sedan tisdag. Sedan Ullared :)

Kommentarssvar

Publicerad 2010-10-29 08:30:54 i Åsikter,

Citat:
Jag tror det är mer komplicerat än att säga att vi kvinnor VILL vara hemma mer än män. Till exempel har vi kvinnor ofta mer krävande arbeten inom vård och omsorg, vi har en annan inställning till våra förmågor och hur vi bör vara, större krav på oss själva i arbetslivet etc. Det är lite som att säga att arbetarungar inte VILL utbilda sig och bli akademiker, medan det i själva verket finns djupare mekanismer bakom. Typ. =)

Jag tycker alltid att det är svårt att skriva att jag inte håller med, för jag känner mig alltid lite taskig, men jag håller inte med. Visst skapas våra önskningar och vad vi vill alltid av vårt förflutna, våra erfarenheter, vår livssituation etc. men om skall analysera det på det sättet skulle vi snabbt komma fram till att man inte kan tala speciellt mycket alls om fri vilja, och vilka av våra önskningar skall då räknas? Inga? Man skulle också i så fall lika gärna kunna säga att de som vill ut i arbetslivet igen vill detta på grund av de förväntningar och krav samhället och de själva har på dem. Hur mycket man än analyserar så vet vi bara att man blir påverkad, men inte exakt vad eller vilka faktorer som påverkat en viss önskan, vi vet bara vad vi vill.

Skulle man annars kunna säga att de som röstar på KD egentligen inte vill det men att de färgas av att de växt upp religiöst, att de som röstar på moderaterna påverkas av de ideal deras föräldrar hade och att de inte vet vad de vill, att sossar bara trampar vidare i sina föregångares spår utan egen vilja...? Vilka har en vilja på riktigt, och vilka är bara lurade att de tror något?

Dessutom känns det lite, i alla fall för mig, när man börjar med sådana analyser och förklaringar att man på något sätt säger att det man vill skulle vara det sämre, det felaktiga, alternativet - varför annars behovet av att förklara bort det? Det kan göra mig arg för det är inte sämre att vilja vara hemma med barnen än att vilja jobba, och det är inte sämre att vilja ha ett arbetskneg istället för att utbilda sig. Det känns nedlåtande, precis som de mammor som arbetar skulle känt sig sårade och förbannade om jag skulle hävda att de egentligen vill vara hemma allihopa.

Sedan tror jag inte att det nödvändigtvis är en kvinnlig egenskap, utan att många män också skulle vilja ha möjligheten att vara hemma mer, men att de inte uttalar detta lika mycket på grund av att det inte anses manligt, eller för att kvinnan på något sätt anses ha förtur. Jag vet att Hampus gärna skulle vara "hemmaman" om möjligheten fanns.

Jag VILL vara hemma eftersom jag inte prioriterar pengar och karriär speciellt högt. Jag kan pensionsspara själv och jag kan engagera mig i föreningar eller politiskt för att inte "hamna utanför samhället". Vill inte gå in på vår privata ekonomi, men kan även påpeka att jag inte skulle hamna i underläge ekonomiskt eller bli beroende av Hampus bara för att jag var hemma och han arbetade. Man kan ju dessutom lösa det på olika sätt. Jag skulle tex inte vilja vara hemma 7 dagar i veckan, men skulle vilja ha möjligheten att arbeta tex enbart två dagar i veckan.


Och om jag finns, med min vilja, så lär det finnas fler.

Måste bara berätta

Publicerad 2010-10-28 19:49:10 i Min underliga humor,

Ok, för att berätta detta måste jag avslöja en pinsam hemlighet. Jag har blivit lite beroende av att gå in och läsa alla dessa idiotbloggar.. de där som egentlgen inte handlar om något vettigt men ändå ligger högst upp på bloggtopparna. Det är lite beroendeframkallande eftersom det är en helt sjuk subkultur som skapats. Full av intriger och skitsnack. Där status är att bränna pengar, solbränna, löshår, sweindyra kläder... och hänga ut sig själva och andra helt. Folk snackar att det skulle vara hemskt med prostitution för att man säljer sin kropp... tjena... de här unga människorna säljer sina liv, sig själva, helt och hållet.

Varje gång jag hör talas om någon av dessa bloggfenomen måste jag bara gå in och kolla vad det är som det snackas om, och av den anledningen kom jag idag in på Dessies blogg. Tjejen är inte gammal och stavar som en kratta, men en felstavning stack ut ur mängden och fick mig att bryta ihop av skratt.

Citat:

Jag tror på att man kan intala sig själv, precis som man kan intala sig att man är gravid så kan man bli scengravid, precis så.


Scengravid!! Jag tror jag dör...hahaha. Kanske bara är jag men jag tyckte det var ofantligt kul..haha.

Inte som de andra barnen i klassen?

Publicerad 2010-10-28 19:36:00 i Nytt på bebisfronten,

Nico vaknade strax innan 19, men bara för att han hade lyckats kissa ner hela sig. Jag fick byta på honom och sedan försökte jag ge honom lite mat, men han åt bara lite grann medan han halvsov. Sedan brast han ut i ett närmast psykotisk asgarv utan anledning... bara tjöt av skratt en stund... för att sedan brista ut i tårar och vilja sova igen. Nu sussar han sött min lilla tosse :)
Han är speciell vår son. Vi gillar det :)

Hmmm

Publicerad 2010-10-28 18:44:32 i Nytt på bebisfronten,

Undrar hur denna natten kommer bli. Plutten somnade vid 16 och då han fortfarande sover sött tycks det inte bättre än att han valde att somna för natten då. Tre timmar off. Kommer detta innebära att han vaknar och tycker att det är morgon vid 4 i natt? Hoppas inte det.

Kommentarssvar

Publicerad 2010-10-28 14:41:07 i Åsikter,

Fick en kommentar om att KD har en bra familjepolitik, och det håller jag med om. Det har de, men jag tycker inte om politik som har religion som grund och framför allt skulle jag personligen aldrig rösta på ett parti som motverkar homosexuellas rättigheter och som gjort bland annat följande uttalanden:

”Få grupper är så aktiva i sin politiska lobbyverksamhet som de organiserat homosexuella. Systematiskt och intelligent driver de politikerna framför sig. Och eftersom politikerna inte aktivt försöker analysera situationen blir de många gånger passiva statister i den politiska debatten om samlevnadsfrågorna. De organiserat homosexuella använder mycket medvetet olika ‘bräckjärn’ för att öka sitt ‘Lebensraum’, för den livsstil som är deras.”

Ingvar Svensson, 1992, riksdagsman för KD, ledamot i konstitutionsutskottet och suppleant i civilutskottet. Tog sedan tillbaka uttalandet, som han kallade ”idiotiskt”.

”Homosexäktenskap slår sönder grunden för hela familjerätten. [...] Har man väl accepterat homosexäktenskap återstår inte längre några rationella skäl att inte tillåta månggifte – polygami.”

Alf Svensson, 1990. Fd partiledare, Kristdemokraternas Europaparlamentariker, ordinarie ledamot i biståndsutskottet och ersättare i utrikesutskottet.

 

”Möjligheterna att sedan få gå ut i skolorna och propagera för den homosexuella livsstilen syns sedan inte långt borta. De flesta föräldrar fasar säkert för en sådan utveckling. Att våra barn under uppväxtåren, då könsidentiteten under vissa perioder är svag, i skolan ska kunna påverkas att tro att det kvittar vilken livsstil man väljer, är en utveckling som skrämmer. Det ska naturligtvis i skolor informeras om att vissa människor är eller har blivit homosexuella och att dessa har samma människovärde som alla andra, men att gå vidare och mer eller mindre värva nya människor till denna livsstil är en olycklig utveckling.”

Lars Lindén, 1993. Riksdagsman för KD

 

”vad händer om man växer upp med homosexuella föräldrar och upptäcker att man tycker att homosexualitet är onaturligt?”

Daniel Liljeberg, 2001, politisk sakkunnig på regeringskansliet.

 

”Så länge de [homosexuella] inte säger något är de väl nöjda. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Sen gör vi inga särbehandlingar för homosexuella eller de som har andra sjukdomar. Jag vet inte ens om de finns. Jag lever ett normalt familjeliv och har aldrig diskuterat saken.”

Sven Olof Dahlgren, 2001, kommunalfullmäktigeledamot i Lycksele.

 

”Våld mot naturen. Det kommer aldrig någonsin att bli något positivt av att vi i sverige försöker göra något onaturligt naturligt. Det är att göra våld mot naturen, Naturen kommer att reagera tillbaka, vilket den redan har gjort. När kor får äta kadaver, det vill säga äta upp mjöl gjort på döda kor- vilket inte ingår i deras naturliga beteendemönster- då slår naturen bakut. När människan använder sexualiteten på ett onaturligt sätt – då slår naturen bakut. HIV och aids är talande bevis. Detta sprids mest via onaturlig analsex. På något sätt kommer naturen också att slå bakut om vi nu tvingar barn in i onaturliga familjeförhållanden, vilket blir fallet om de homosexuella får igenom sina adoptionskrav. Kristdemokraterna säger ett tydligt nej till homoadoptioner- för barnens skull.”

Elisabeth Grönlund, 2002. Kommunalfullmäktige ledamot i Skellefteå för Kristdemokraterna, ersättare i landstingsfullmäktige i Västerbotten.

 

(citat tagna ur text på www.jonasgardell.se)

Frans & friends

Publicerad 2010-10-28 10:38:32 i Stuff,

Hittade en webbutik med helt bedårande barnsaker. Dyrt är det, men tror nog jag kommer införskaffa något därifrån ändå. Om inte annat kan lillen önska sig i julklapp.

Kolla in på www.fransandfriends.com

Söta skallror av olika modell (djungeltema - me likes)

Tvättbjörnssnuttis och en fin mjuk filt :)


Tre saker jag verkligen skulle vilja ha från deras sortiment: En filt med "inbyggt" gossedjurshuvud (filt och nalle i ett och dessutom giraff eller apa), en kudde i form av en apa (oh vill ha!) och en förpackning med tre söta gosseapor som de kallar för A pair and a spair.
Funderar på att i alla fall köpa aporna i julklapp till lillen. Som sagt var så är de lite dyra så alla sakerna har jag inte råd med. Men apkudden är ett hett tips till den som vill köpa julklapp ;)

Sedan hade de en sak till som jag inte vill ha men som jag måste ta med för det var så satans kul..haha.
De säljer Peepee Teepee :) Alltså ett litet tält man skall sätta över pojkbebisens snopp när man byter blöja för att slippa bli kissad på..haha... såå kul :)

Pee pee Tee pee :)

O så lite politik

Publicerad 2010-10-28 09:24:58 i Åsikter,

Det går just nu en odemokratisk obehaglig trend i vårt samhälle. Nu menar jag inte det faktum att så många röstade på SD att de kom in i riksdagen och inte heller menar jag att det tycks finnas ökade rasitiska tendenser i vårt samhälle. Det är illa, riktigt illa... men det jag avser är den trend att man ska frysa ut och ta aktivt avstånd från de som sympatiserar med SD. En trend som hejjas på i media och av politiker. Nu senast kunde man läsa att Åkesson minsann inte får komma på Nobelfesten som de övriga partiledarna.

Jag vill inte leva i ett samhälle med rasism och intolerans... men ett samhälle där man inte får ha vilka åsikter vi vill, är DET ett samhälle vi vill ha? Ett samhälle där man får hålla hemligt vad man röstade på för att inte riskera att frysas ut eller attackeras?

När vi pratar med barnen på skolan så lär vi dem att mobbing och utfrysning är fel oavsett skäl. Vi lär dem att även om man gör något dumt eller man tycker att någon har en dum åsikt så är man inte en dum människa. För en människa är mer än bara en aspekt, och alla människor förtjänar respekt. Vi lär dem också att diskutera och resonera för att försöka ändra någons åsikt... man förändrar nämligen inga åsikter genom utfrysning, hån eller våld.
Hur skall man kunna lära barnen detta när våra politiker beter sig precis tvärtom?

Marginalisering och utfrysning leder bara till ilska, hat och i värsta fall martyrskap som kan ge fler anhängare.

Jag försvarar inte SD:s eller Åkessons åsikter. Jag tycker de har fel i mycket (även om de faktiskt har en del bra politiska åsikter inom vissa områden, vilket man så klart inte får tycka..). De har en klart islamofobisk inställning som är nästan barnslig, de står för en förtäckt rasism och, enligt mig något av det värsta, de är väldigt intoleranta gällande homosexuella. Men de är inte ensamma om att stå för intolerans. Kristdemokraterna har aktivt jobbat mot homosexuellas rättigheter i alla år, och gör så fortfarande. De har uttalat sig homofobiskt å det grövsta, och jag ser ingen lämna rummet när någon från KD kliver in. De är minsann välkomna till Nobelfesten.

Och saken är den att även om jag tycker KD är dumma i huvudet och att de är läskiga bakåtsträvare med många av sina åsikter, så tycker jag att de skall få äta sin Nobelmiddag. Jag tycker även de skall få yttra sig. Jag har inget emot att prata med dem, vistas i samma rum som dem eller spela fucking jävla sällskapsspel med dem. Varför? För att människor är mer än en åsikt, de har rätt att ha den åsikten vilken det än är och, framför allt, jag kan inte påverka den åsikten om jag inte kan sitta ner och ha en diskussion med dem.

Jag skäms över Sverige just nu.

Inte ensam

Publicerad 2010-10-28 09:07:18 i Nojjor och galenskap,

Det är lustigt egentligen att man alltid tror att man är ensam om sina rädlor och nojjor, medan det alltid visar sig att massa andra människor är likadana.

När mammorna från forumet på Sofias initiativ startade en facebook-grupp så visade diskussionerna när att jag inte alls är ensam om att fortfarande tycka att det är lite läskigt att gå ut själv med lillen. Att man fortfarande känner sig såpass osäker att man vill ha back-up med sig ute.

I senaste numret av tidningen Mama var det dessutom en hel artikel som handlade om mammor som är rädda för att köra bil. En del var mycket värre än mig och lyckas inte få sig själva att köra alls. Jag kör ju i alla fall, om än motvilligt och med lite ångest.

Skönt att veta... att man inte är det enda neurotiska ufot.

Tillfreds baby

Publicerad 2010-10-28 09:03:34 i Nytt på bebisfronten,

...och en tillfreds mamma :)

Igår tog jag och Hampus och kletade in hela Nicos huvud med barnolja och sedan fick han sitta med mössa på några timmar innan vi badade honom och schamponerade hans lilla huvud för att få bort skorven. Det fungerade, även om håret fläckvis försvann lite också... men det växer ju ut igen.

Vet inte om det var det att han blev av med den skliande skorven som gjorde honom lugnare, eller om han bara behövde ta igen den förlorade sömnen natten innan, men i alla fall somnade han vid 19 och sov till 3 på natten, vilket nog är någon form av rekord för honom.

Jag hade gått och lagt mig tidigt för att få sova och Hampus hade stannat i vardagsrummet för att jag skulle få lite ostörd sovtid. Han skulle "bara stanna där tills Nico vaknade första gången"...hehe stackarn, det blev en stund det.
När han vaknade vid 3 passade han på att tömma systemet lite också, jag hörde braket ända in i sovrummet..:)
Sedan var han nöjd och somnade om och sov till 6, åt och sov sedan till strax efter 8 då jag gick upp med honom.

Är en leende liten busbebis jag sitter med nu, men han är fortfarande lite trött tror jag.

Hemmafrudrömmar

Publicerad 2010-10-27 12:59:46 i Åsikter,

Såg att familjelivs mammaundersökning visade att majoriteten av alla mammor önskar de kunde vara hemma mer med sina barn, och många skulle gärna vara hemmafruar om möjligheten fanns.
Jag är en av dem... i alla fall skulle jag vilja ha möjligheten att vara hemma längre tid, i alla fall delvis. Men varför skall det då ständigt tjatas om att man borde lagstifta om att män skall vara hemma med barnen mer? För jämställdheten bla bla bla... Men om det inte är det vi vill?
Man måste gynna även kvinnans karriär bla bla bla... Men om det inte är det man prioriterar??!!

Och trots att majoriteten vill detta så skall förståsigpåare ändå kalla oss som tycker så för bakåtsträvare, och man talar om en tillbakagpng till gamla ideal... Men handlar det verkligen om ideal? Handlar det inte mer om att vilja det som känns bäst för en själv och sitt/sina barn?  Borde inte i ala fall valmöjligheten finnas? Låt föräldrar själva bestämma om deras barn skall vara på dagis eller hemma och de pangar som dagiset skulle fått kan föräldrarna få istället. Låt oss som vill ta hand om våra barn själva göra det.

Sluta idiotförklara människor och låt dem fatta sina egna beslut. Jag vet vad som är bäst för oss... thank u very much.

5 myror

Publicerad 2010-10-27 11:25:47 i Stuff,

Hoppas de fortfarande har dessa på UllaredVill köpa både 5 myror är fel än 4elefanter och Från A till Ö, till Nico. Han är ju lite liten än..hehe.. men vill köpa dem ändå.

"God" morgon

Publicerad 2010-10-27 10:27:45 i Nytt på bebisfronten,

Snuvigheten kvarstår, kombinerat med ett gött tryck över bröstet och ont i hela kroppen. En god natts sömn kanske hade hjälp lite, men i natt beslutade sig Nico för att det inte alls var natt och hade massa annat underligt för sig.

Hampus kom hem vid midnatt men redan några timmar innan dess så började ju Nico orma sig. Han låg i sin säng och gnydde och grymtade medan han vred sig som en mask och kastade huvudet från sida till sida så jag nästan blev orolig att han hade nån nervskada (ja jag lägger i högsta växeln direkt vid tecken på ohälsa).
Fick lägga honom bredvid mig i sängen och klappa lugnande på honom för att han ens skulle sova det allra minsta.

Sedan kom som sagt var Hampus hem varvid Nico tyckte att om pappa kommer hem så kan det ju inte vara natt. Då var han på solskenshumör. Han log och skrattade åt allt, och låg och förde långa samtal med oss på sitt eget språk.
Efter en stund uppenbarade sig dock en liten rynka mellan ögonbrynen och "pratet" blev allt mer upprört. Kändes verkligen som om han försökte säga mig något. Det han försökte säga visade sig vara "jag har kissat utanför blöjan, så ta av mig denna blöta pyjamas". Så det gjorde jag...

Resten av natten var han superorolig och vägrade sova om jag inte höll honom i handen heela tiden. Detta medförde en något obekväm sällning för mig och inte mycket sömn alls. Nico spottade dessutom ut nappen om och om igen och smågrät i sömnen. Han avslutade sedan natten med att kissa igenom igen... rejält.

Hoppas att det hela var en tillfällighet och inget tecken på att han börjar bli sjuk han med, men risken finns väl. Hoppas också att hans underliga separationsångest kommer gå över.
Just nu sitter han i babysittern och hickar och smakar på sina händer. Varken på gott eller dåligt humör. Själv känner jag mig halvt döende... Skulle dessutom behöva till affären sedan (skulle ju till BVC idag egentligen och skulle handlat då, men nu blev det ju inställt) men vette sjutton om jag orkar det.

Förkyld

Publicerad 2010-10-26 21:18:53 i Nytt på bebisfronten,

Jag har blivit förkyld. Än så länge bara lite snor och ont i kroppen, men ändock förkyld. I vanliga fall hatar jag att vara förkyld. Nu framkallar det känslor av skräck. Att ha en förkyld bebis är inget jag längtar efter. Hoppas, hoppas lillen inte ärvt mitt kassa immunförsvar utan att han håller sig frisk.

Just nu har han lite problem med att somna. Han är trött och vill sova men ligger och vrider sig som en mask och kastar sig hit och dit. Kanske han saknar snuttekaninen. Han kramar för tillfället en mjuk skallra i form av ett lejon, men det verkar inte riktigt duga.

Lilla vansinnet

Publicerad 2010-10-26 16:35:42 i Nytt på bebisfronten,

... hade varit min sons namn om han var indian :) Han var lugn och glad hela morgonen och förmiddagen för att nu för en stund sedan genomgå personlighetsförändring och vråla helt hysteriskt vad jag än gjorde. Nu har han övergått till att muttra för sig själv och då och då vifta argt med armarna omkring sig. Han är trött men vill inte sova. Att han kissade på sin snuttekanin, igen, så att den ligger i tvätten gör inte saken bättre.Själv har jag beslutat mig för att ta en väldigt lugn dag. Har ont i kroppen och känner mig lite smådassig.

Ibland undrar jag förresten om jag är en av de enda som inte ens funderar över det där med att bli av med gravidkilon. Har liksom inte orkat fundera över det så mycket än. Ger det nog lite tid innan jag panikar.

Skämtar dock med Hampus om att det är synd om honom att han gifte sig med mig precis när jag börjar förfalla. Han är gullig och säger att jag är vacker, och tycks mena det, trots att brösten tycks ha en inbördes tävling med mållinje i golvhöjd och magen helt verkar ha glömt hur en mage skall se ut.
Underligt nog bryr jag mig för tillfället inte så mycket. Inte känner jag mig sexig, men har för mycket annat att tänka på att det där hamnar lite i skymundan.
När jag skall någonstans och skall klä upp mig lite händer det ju dock att jag vrålar: Jag är FET, och kastar de nu för små kläderna omkring mig i sovrummet.
Kommer ta tag i det hela så småningom. Kanske inte blir en milf, men hoppas kunna slippa klä mig i tält nästa år i alla fall :)

Lite saknad

Publicerad 2010-10-26 10:18:44 i Självcentrerat,

Jag vet ju att min graviditet inte var en dans på rosor. Illamåendet from hell, foglossningssmärtor så jag svimmade, evigheter tillbringade i sängen... men jag tycks förtränga allt det för jag saknar att vara gravid.

Saknar den stora magen. Känslan av att ha en till där inne, att aldrig vara ensam, att inte bara vara en utan två. Det var en magisk känsla. Saknar också hur man blev behandlad, hur andra såg på en. Man var lite speciell. Kände sig lite som en livsskapande gudinna :)

Jag önskar Hampus också kunde få uppleva det, den känslan. Visst suger det att män inte också kan ta hand om förlossningar och annat smärtsamt, men vi kompenseras av graviditeten... Känslan av att vara ett levande mirakel.

Att jag grät och grät och sa att jag inte ville vara gravid med och att det var helt vidrigt... det har jag glömt :)

Nicos favoriter

Publicerad 2010-10-26 10:02:05 i Nytt på bebisfronten,


Inget är bättre än att få tag på någons finger och äta upp det :) Här har han sugit tag i (sin) pappas finger och vägrar släppa. Eftersom det bildas vacuum kan man fastna rätt rejält :)


Och när man sedan skall sova vill man gärna hålla någon i handen. Känns tryggt och mysigt.

Gomorron gomorron...

Publicerad 2010-10-26 09:58:53 i Nytt på bebisfronten,

... som Veiron skulle sagt.

Har fått sova rätt bra i natt även om våra planer på rutiner gick lite åt skogen... får jobba med det där. Hela kvällsrutinen gick liksom om intet igår när Nico somnade pang bom klockan 18. Han sov som en stock till midnatt.
Sedan åt han vid midnatt och sov till runt 4.
Men sedan ville han äta klockan 4 OCH klockan 5 OCH klockan 6. Suck. Dessutom skrattade han bara glatt när man la honom i sängen och hade inga planer alls på att sova. När han sedan insåg att han ändå skulle bli lämnad där blev han hysterisk, så det slutade med att han fick sova mellan mig och Hampus i sängen de sista timmarna vilket han tyckte var acceptabelt.

Vid 9 vaknade han "för gott" och var på riktigt glatt humör. Vi busade lite och sedan gav jag honom en skallra att leka med, men efter att ha smakat lite på den kom han dock fram till att man inte behöver nån leksak när man kan mumsa på sina egna fingrar.

Hampus jobbar sent idag, men börjar sent också så det är ok. Känns mest otäckt när han skall köra i mörker om det blir halt i kväll. Usch. Vintern innebär en evig oro.

BusNico

Vicken soppa

Publicerad 2010-10-25 19:34:03 i Allmänt,

Vilken snurr det blidde idag. Kort kan jag bara säga att man skall inte lägga alla i familjens och några o släktens vinterdäck i staplar på samma ställe utan att tydligt märka ut vems som är vems. Resulterade idag i att våra vinterdäck blivit sålda av misstag. Kommer dock ordna upp sig i helgen, men var smärre panik där ett tag. Så det kan bli. Stackars lillebror som får massa extrajobb nu :/

Nico tyckte nog att det var lite trevligt att åka på besök till mormor och morfar en stund. Dock har hans rutiner varit sådär idag. Han har ätit lite oftare än vanligt och inte velat sova så mycket, och allt blir ju lite huller om buller när man skall ut och fara. Funderar också på om han börjar bli lite täppt i näsan för han vill ta andningspauser när han äter idag, eller pauser i alla fall... om de nu är till för andning vet ju inte jag.

Själv är jag lite täppt jag med... eller vad man skall kalla det. Mina slemhinnor i näsan blev helt fucked up under graviditeten och är så fortfarande. Får sårskorpor i näsan som blcokerar andningen. Lagom irriterande.

Nico har förresten börjat få massa torra fläckar på huden. Började med kinderna vilket blev bättre med massa hudlotion. Dock återkommer det om jag inte hela tiden smörjer in. Nu har han fått massa torra fläckar på armar och ben och det verkar bara bli mer och mer och hudlotion eller barnolja verkar inte hjälpa. Lite orolig att det skall vara någon allergi. BVC på onsdag så får väl kolla med dem då.

Nedräkning

Publicerad 2010-10-25 10:00:20 i Stuff,

Om en vecka skall vi till Gekås, Ullared :) Kommer bli ruinerad. Har megalista på allt som jag behöver köpa. Och ni skall såklart få ta del av denna lista, vare sig ni vill eller ej :)

* Vinterjacka till moi
* Byxor till densamme - 1 par jeans, 1 par leggings, 1 par mysbyxor (så jag slipper sno Hampus)
* T-shirts, tjocka tröjor samt koftor till mig
* Vinterskor till både mig och Hampus
* Regnkläder till både mig och Hampus
* Termobyxor till Hampus

* Bodys till Nico (bortsett från Polarn o Pyret kläderna är våra bodys från Ullared utan tvekan de bästa vi har till Nico - slitstarka, rymliga och lätta att ta av och på)
* Varmare tröjor, koftor, till Nico
* Pyjamas till Nico
* Lite mer kläder till Nico - man vet aldrig vad man hittar

* Matset till Nico
* Leksaker
* Stol till Nico?
* Gåstol? (eller det kanske han får önska sig i julklapp istället)

* Armbandsur till mig
* Skötväskeryggsäck?
* Väska?
* Kökslampa
* Sängkläder
* Badhandduk till Nico (han har 2 men har "växt ur" den ena
* Julpynt
* Julklappar?
* Övriga dekorationer

* Våtservetter
* Shampo etc.
* Skötbordsunderlägg

Det är väl det jag kommer på nu, men finns säkert mer saker jag behöver. :)

Om vi skall vara allvarliga en liten stund

Publicerad 2010-10-25 09:06:59 i Kärleken,

Idag på morgonen gav Nico mig en ögonblicksgåva. En sådan där stund som är så underbart perfekt att den känns som en present. För en gång skull ville ha gosa lite, och låg på mitt bröst och borrade in ansiktet medan hans små fingrar pillade i mitt hår och på mina kläder. Efter en liten stund tittade han upp, mötte min blick och log. Kan det bli bättre?

Sedan drabbades jag av en rädsla. En insikt att detta pyre blir större, växer upp och att det kommer en tid då jag inte kan skydda honom mot världen mer.
Jag tänkte på min egen tonårstid fylld av skuggor och dunkel. För jag var en sån som inte åt, en sån som skadade sig själv, en sån som hade ont från insidan och ut. Tänk om de av hans gener som kommer från mig tagit med sig det där lilla monstret in i honom. Tanken smärtar. Att han skulle lida och jag inget kan göra. För det är ju så det är, det finns inga ord eller handlingar som kan ta bort det hemska. Och jag, jag kommer ju inte ens vara människa utan en mamma. En mamma som inte fattar något. För inte kan jag berätta för honom att jag vet hur det känns att bli sönderriven inifrån och hur man vill skrika rakt ut men inte kan för man vet inte om skriket har något slut eller om man skulle bli ståendes där skrikandes för evigt. Det kan jag inte berätta.
Och om jag säger till honom att även det allra hemskaste försvinner med tiden, att monstret kan besegras och att lyckan inte är ett påhitt utan finns på riktigt - även för sådana som mig - då kommer han kanske inte tro mig.

Det enda jag kan göra är att lyssna när han vill prata. Vara en stor kram i väntan på att bli behövd. Kanske kan jag inte stoppa stormen men vara ett ankare som ger skeppet en fast punkt i de vilda vågorna.
Om. Om det skulle vara så. Om han fick den delen av mig.

Jag hoppas inte det, men om.

Dikt skriven av mig, då, innan monstret dräptes och Hampus gav mig världen:

Varje natt skall nå sin gryning
varje ögonblick tar slut
Ingen vän finns där för alltid
Livets veke brinner ut

Men när alla ljuden tystnar
När världen känns så mörk och svår
Snälla håll om mig tills det ljusnar
Lägg förband om mina sår

Nico förstöraren

Publicerad 2010-10-25 07:37:54 i Nytt på bebisfronten,

Jag hade gjort ett så fint litet rutinschema. Nu skulle det bli ordning minsann. Fungerade jättebra hela dagen igår och Nico var glad och nöjd. Sedan sabbade han allt den lille marodören genom att besluta sig för att vilja äta typ fem gånger i natt istället för vanliga två. Scemat helt rubbat nu. Suck.

Han äter i alla fall nu vilket är bra.

Usch vad trött jag är, får skriva mer sen.

Utvecklingsfas?

Publicerad 2010-10-24 14:49:32 i Nytt på bebisfronten,

Nico äter idag, fast har återgått till att äta mindre och oftare. Han är dock ledsen stundvis och känns orolig. Kanske är fånigt att oroa sig för att ens bebis är deprimerad men han känns så olycklig och då bir jag ledsen.

Kanske en utvecklingsfas? För som Sofia skrev så sover han faktiskt gott stundvis och då borde han ju inte ha ont eller vara hungrig. Dock tycks han vara i en fas då han vill ha mig och Hampus väldigt nära, som jag nämnt innan vill han helst hålla nån i handen hela tiden. Men är inte det lite tidigt för sådan separationsångest?

En annan sak som förändrats är att vi innan själva fick komma ihåg att byta blöja efter varje måltid för han sa aldrig ett knyst även om blöjan var full av bajs och kiss. Nu tycks han dock bli superledsen om han får kiss i blöjan (fast bara om han är vaken och inte på det hysteriska urinvägsinfektionsviset), så kanske har han blivi lite mer medveten om vissa fysiska känslor?

Idag har han i alla fall ätit 120-140ml kl. 06.30, 10, 12 och 14.20. Mellan 06.40 och 10 sov han med han varit vaken mellan 10 och 14.30. I början var han glad och pratsam men sedan kom perioder då han grät hysteriskt. Nu sover han dock igen och verkar lugn.

Skall börja skriva logg på hur han äter och sover för att få en klarare bild av det hela och utifrån det skall vi sedan försöka skapa någon slags rutiner. Om jag skulle gissa så kommer han nu sova tills han vill äta runt 16.30. Sedan vara vaken till 19 då han äter och somnar för natten. Dock vill han nog ha ett nattmål runt midnatt.

Orolig

Publicerad 2010-10-24 07:13:49 i Nytt på bebisfronten,

Som jag nämnde i inlägg igår så åt Nico väldigt dåligt igår. Han åt först bra på morgonen 150-180ml vid kl. 7-8 och 150ml vid kl. 12. Efter det åt han knappt alls. Kanske sammanlagt 200ml på hela dagen. Han betedde sig som om han var hungrig men ville inte äta maten utan spottade ut den, gjorde miner och var ledsen.
Sedan somnade han vid 19 och sov till midnatt någon gång. Då var han jätteledsen men ville inte äta då heller. Bara kanske 50ml på sin höjd.

Efter många försök så la vi honom tillslut mellan oss där han somnade. Vi tänkte att han vaknar väl om en stund om han är hungrig. Det slutade dock med att jag vaknade klockan 06.30 och väckte honom för att han skulle få i sig mat. Då åt han faktiskt 120ml innan han började göra miner och spotta ut maten.

Hade det inte varit för att jag var orolig över att han ätit så lite så hade jag varit glad att han sov en hel natt. Nu är jag dock skitorolig att han är sjuk. Just nu tycks han dock vara på ganska gott humör. Sitter i babysittern och ler och pratar för sig själv, eventuellt att han låter lite snorig. Dessutom är hans ena öga lite rött och han har rivmärken i ansiktet från igår kväll då han var ledsen och upprörd och rev sig själv.

Håller tummarna för att han äter ordentligt idag.

Jag och mina jäkla frågelistor

Publicerad 2010-10-23 19:13:05 i Självcentrerat,

Är ju säkert skittrist att läsa men när jag ser en lista med frågor känner jag ett inre begär efter att fylla i svar, så när jag såg denna på Sofias blogg och hon till och med skrev att det var fritt fram... ja då kunde jag ju bara inte hålla mig :)

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 – vad står där?
"Det löftet höll han sedan ända tills nästa dag" (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson)

 


2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
Beroende på vinkel, soffkudde eller bebis :)

 

3. Vad var det senaste du såg på tv?
Hmm.. har ju ingen tv, men det senaste jag tv-progran jag såg på datorn var nyheterna

 

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
18.30 (kollade efter och jag hade fel med 2 minuter... inte så illa pinkat)

 

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Nico som småpratar, speldosa som spelar och muller från källaren (Hampus datorspel)

 

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
Var jag ens ute igår?..hmm... jag var ute och gick med Nico i förrgår och tror inte jag varit utomhus sedan dess.

 

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?
Sofias blogg

 

8. Vad har du på dig?
Raggsockor, Hampus mysbyxor, nattlinne och tröja...hahaha

 

9. Drömde du något inatt? I så fall – vad?

Hade en mardröm som jag ofta har, att jag upptäcker att jag är ihop med någon annan än hampus och jag vet inte vart Hampus tagit vägen.

10. När skrattade du senast?
Idag... åt Nico

 

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?
Bokhyllor och tavlor (foto, Pink Floyd-tjejer, svan på sjö, ugglor på gren, Buddha)

 

12. Har du sett något konstigt på sistone?
Konstigt? Inte vad jag kan komma på.


13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Jag älskar att svara på frågor..haha

 

14. Vilken var den senaste film du såg?
The last supper (observerade att Sofia svarade PS I love you - fan vad man lipar varje gång man ser den filmen)

 

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
En bra tomt, bygga ett timmerhus på tomten, snygg inredning och en bra bil bl.a.

16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
Så jävla svårt... är väldigt öppen så de flesta vet det mesta och det folk inte vet vill jag inte heller att de ska veta. Eller snarare så ger jag en illusion av att vara väldigt öppen... men har massa dolt under ytan  *mystisk bakgrundmusik a la x-files* hihi

 

17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Att man uppfann ett helt miljövänligt bränsle

 

18. Tycker du om att dansa?
Ja sådär på kul

 

19. George Bush?
Den äldre eller den yngre? Den äldre = vet ej riktigt, Den yngre = en farlig ignorant idiot

 

20-21. Vad skulle dina barn heta, pojke resp. flicka?
Pojke = Nicholas (har just nu blackout gällande namn på eventuellt framtida gossebarn) Flicka = Rebecka eller Lexie

 

22. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands?
Nej är väldigt hemmakär och vill vara nära (ursprungs-)familjen, men annars kanske Frankrike eftersom de har fin landsbygd.

 

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
Gud finns ju inte, men om det nu var så... så är det nog Sankte Per som står där och säger: Välkommen hem Gud, hade du kul på din människosemester? :P

 

24. Vilka fyra personer vill du ska svara på de här frågorna?
Fritt fram för den som känner sig manad

Malin Wollin

Publicerad 2010-10-23 18:03:54 i Åsikter,

Malin Wollin är lite av mitt hatobjekt. Det händer ytterst sällan att jag läser en av hennes krönikor utan att bli irriterad. Jag tycker att hon är en sådan där feminist som får andra feminister (som jag) att vilja hitta på ett annat ord för vad vi är. Hon tillhör den där feministmaffian om bestämt vad som är ok och inte, hur en kvinna skall vara och inte. De som säger sig kämpa för kvinnans rätt när de egentligen bara vill begränsa oss de med, men på ett annat sätt.

Kanske bäst jag förklarar min irritation denna gången. Hon skriver om burlesk och hur hon tycker att det bara är en annan form av striptease, och hur detta bara går ut på att exponera kvinnors kroppar (hua hua). För det första tycker jag inte att det är samma sak. Burlesken skall göra dig glad, stripteasen skall göra dig kåt. För det andra tycker jag inte att det behöver vara hemskt med att exponera kvinnors kroppar, eller några kroppar alls. Om nån vill exponera, och nån vill titta, så kör på. Meen då blir man ju objetiviseeerad, tjuter feministmaffian. Och so what? Vi objektiviserar varandra hej vilt hela dagarna... i princip alla vi inte har en personlig relation till. Där sitter kassörskan, kanske jag tänker, och har gjort denne till ett objekt. Vi fungerar så, det är enklast så. Det behöver inte vara negativt. Negativt är om jag objektiviserar utan insikt i att det finns en människa "bakom" objektet, eller om jag alltid objektiviserar, eller om det för sig om en fördomsfull eller nedvärderande objektivisering.

Om jag till exempel går till en strippklubb och ser en avklädd kvinna där så lär jag ju se henne som ett objekt på det sättet att jag ser henne och tänker "naken kvinna". Jag tänker inte "Där står Maria 28 år, student och sushiälskare och dansar utan kläder". Men jag vet ju att hon är en person, mer än det hon gör just nu och att hon har känslor, intressen och ett värde. Och så tror jag att de flesta män också är. Klart det finns ett fåtal som kanske ser denna nakna kvinna som ett stycke kött vars enda existens är för deras egna njutnings skull, men jag tror de är ganska få. Jag tror strippor får mer respekt av män än av andra kvinnor - och varför då? Jo, för att Malin Wollin och hennes feministpolare har bestämt vad kvinnor får och inte får göra, vad som är fint och vad som är fult. Och man får inte tjäna pengar på sådant som kan kåta upp karlar för då blir vi utnyttjade vare sig vi vet om det eller ej. Hua hua.

Har feministmaffian ens insikt i att allt de där de gastar om, hemskheterna i att män blir kåta av kvinnor och att vi då rakt inte skall visa upp oss för dem på något sätt, kommer från den kristna medeltiden då alla dessa ideer myntades för att kontrollera kvinnor och asexualisera dem?
Om män blir kåta av att se nakna kvinnor så gött, det är la bra så det kan bli barn gjorda. Hade väl varit astrist om vi äcklades av varandra eller? Och objektivisering utesluter inte respekt och kärlek. Jag kan titta på Hampus ibland och tänka: Fan va hot han är naken. Det innebär inte att jag tycker mindre om honom med kläder på.

Oj vad jag tjatat på nu... men som sagt var - Malin Wollin gör mig lite knäpp.

Kallt som faen

Publicerad 2010-10-23 17:38:45 i Nytt på bebisfronten,

Pannan hade stängt av sig i natt och vi har nu runt 16 grader inne. Åh vad jag älskar vinter, is, snö och kyla... eller inte.

Hampus lät mig sova heela natten. Härligt, härligt. Sedan hade jag Nico på förmiddagen och då var han lugn och snäll. Han åt ett rejält mål mat, vi läste lite saga och sedan somnade han och sov ganska länge.

Eftermiddagen har han dock varit lite hopplös. Han har börjat med att ibland äta stora mål mat (ca 150 - 180ml) men att stora delar av dagen bara vilja ha en liten sipp då och då. Han beter sig som om han är hungrig men sedan tar han bara nån mun och spottar ut det... och så kan han göra var femte minut i timmar. Väldigt påfrestande.

Ibland är det så, som Sofia kommenterade, att han egentligen är trött. Dock inser han sällan att han är trött utan blir skogstokig om man lägger honom i sängen. Dessutom har han en fas då han inte vill sova om man inte sitter bredvid och håller honom i handen eller lägger handen någon annanstans på honom. Sött, men lite jobbigt att sitta så en längre stund.

Just nu har Hampus hand om lillen igen och jag passar på att läsa lite i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. En skitkul bok som jag verkligen rekommenderar. Läste någonstans att någon kallade den en svensk Forrest Gump och det är en ganska bra beskrivning tycker jag.

Julklappstips till moi

Publicerad 2010-10-23 08:54:24 i Stuff,

Vilken nostalgi! Är ju egentligen en gnutta för ung. Även om jag var född så missade jag Okejs riktiga gyllene år med en hårdsmån då jag inte riktigt var medveten om popkulturen vid det laget. Men även jag hade min hög med Okejtidningar senare och väggarna prydda med Okej-posters lite senare. Och bara att få se alla pinsamma 80-talsbilder på kändisar...haha... Ja, denna bok måste jag ha.

Kan sakna tiden innan internet som ger allt man önskar på ett kick. Hur man lustläste senaste nytt i ungdomstidningarna och satt förväntansfullt vid TV:n och såg topplistor eller hoppades att favvolåten skulle spelas på MTV. Hur jag brukade spela in videoband med musikvideor att titta på. Det var tider det :)


Nytt namn

Publicerad 2010-10-22 17:44:29 i Kärleken,

Idag kom det äntligen - brevet jag väntat på. Brevet som meddelar att det nu är registerat att jag har ett nytt efternamn :) Nu är jag en fru på riktigt...hihi.

Något att glädjas över när eftermiddagen i övrigt bestått av att försöka lugna hysterisk bebis. Vet inte vad som är fel. han bara gnäller och gnäller med korta små pauser då och då när man lyckas distrahera honom. Övertrött skulle jag tro.

Just nu vill han att man håller honom i handen hela tiden. Innan dess ville han lyssna på speldosa. Dessförinnan lyckades jag hålla honom lugn en lång stund genom att läsa Tomtebobarnen för honom :)

Hoppas han somnar sen så vi kan äta middag oc se film i lugn och ro. Blir potatis, fläsk och löksås och den gamla filmen The last supper. Handlar om några universitetsstudenter som varje helg bjuder hem en gäst på middag och filosofiska diskussioner, och om personens åsikter inte faller dem i smaken så dödar de gästen..haha.

Så kul så jag mår illa

Publicerad 2010-10-22 13:34:04 i Nytt på bebisfronten,

Kan inleda med att jag hatar snö, och så kommer skiten redan i oktober! Varför jag hatar snö och is? För att blir halt på vägarna såklart. Om jag ogillar bilkörning och bilåkning i vanliga fall så innebär den vintertid ren terror. Ja, det händer att jag gråter. Har inga vinterdäck på än heller vilket känns som en mardröm för mig.
Vet inte hur det skall gå för Hampus att ta sig till jobbet nu heller. Moppen känns liksom inte som ett alternativ.

Nico har sovit en del idag och har annars varit på gott humör även om han vill bli road ganska mycket. Jag gjorde roliga ljud och spexade så mycket att jag böjade må illa. Nu sitter jag i soffan och kan inte röra mig utan att det känns som om jag skall kräkas. Det är fan inte lätt att vara en kul mamma, men vill ju vara det eftersom Hampus är en kul pappa. Nico tycker att Hampus är såå mycket roligare och det känns ju orättvist.

Nico har förresten en kul grej för sig. Om man vissar så håller han andan...haha. Jag antar att det börjat med att Hampus visslat för honom så han fått lite av vinddraget i ansiktet - Nico tror nämligen att han skall kvävas då så han drar instiktivt in ett långt andetag genom näsan och håller sedan andan lite. Svårt att förklara men det ser kul ut, lite som en vinprovare som doftar på vin.
I alla fall... nu förknippar han tydligen visslingarna med detta så mycket att man kan vissla på långt avstånd och han gör fortfarande sin lilla sniffning. Otroligt festligt, och han tycker själv att det är kul också. Egentligen lite skumt eftersom kvävning, inbillad eller verklig, inte är något man brukar anse vara speciellt roande :).

Stora bajsfesten

Publicerad 2010-10-22 10:34:33 i Nytt på bebisfronten,

Ja jävlar... en stor bajsfest var det. Intet ont anande satt jag här nu på morgonen med lillen bredvid mig i babysittern och plötsligt hör jag ett STORT brak i hans byxa. Och för att vara lite äckligt detaljerad så anade jag genast lite oråd då braket samtidigt var aningens klaffsigt.

Går in i hans rum med honom för att byta blöja och upptäcker att hans pyjamas är full av bajs längs hela ryggen. På något sätt har bajset eploderat upp ur blöjan bakvägen ända upp till nacken. OMG vad klet. Och genast passade han på att sparka fötterna i det och kleta ut det lite till. Oändligt många bitar papper och våtservetter gick åt, och kletades fast på hans rygg och allt var kaos. Nico själv småpratade förnöjt under tiden och kändes nästan lite stolt över sin prestation.

Jag å min sida gjorde mitt bästa för att dölja att jag höll på att kräkas av stanken och äckelkänslor när jag fick bajsklet på mig hela tiden. Men slutet gott, allting gott - han blev ren och fick nya kläder på sig tillslut.

När vi återvände till babysittern satt vi och tittade i en bok lite. Har köpt Johanna Westmans Första och Andra Mosboken. Den ena är en pekbok för bebisar och den andra är en recpetbok med mos man kan ge små barn. Tycker receptboken är toppen, men pekboken är väl sådär. Lite underligt att sitta med en pekbok och säga till Nico: Titta där är en jordärtskocka, eller Titta Nico, en palsternacka... haha. Han tyckte dock om den eftersom det är skarpa fina färger i den... förutom sidan med fikon på. Fikonen gjorde honom väldigt upprörd. Ingen anong om varför..haha.

Nu hoppas jag lillen skall vara lite mer avslappnad efter att ha fått ur sig det lasset och jag skall hålla tummarna för att mitt internet skärper sig så att allt inte tar tusen år.

50 saker

Publicerad 2010-10-22 09:08:35 i Självcentrerat,

ViFöräldrar skickade ut ett specialnummer som reklam, och i denna tidning fanns det en lista som hette 50 saker du (inte trodde att du) kommer att vara med om som förälder.

Tänkte för skoj skull gå igenom den och se om jag tycker att den stämmer.

1. Höra dig själv använda formuleringar som "Nähä du, vaaad har vi sagt om det där?"
Nu är ju Nico lite liten för att jag skall förmana honom, men säger en hel del saker jag inte trodde jag skulle säga så kommer säkert att inträffa.

2. Medvetet köra på och försöka förstöra något med barnvagnen (som en dåligt placerad hylla i affären)
Har jag väldigt svårt att tro att jag skulle göra. Däremot är jag en klant och kör på saker av misstag.

3. Hålla i en liten kropp som kaskadkräks och känna hur lukten sprider sig i hela tågvagnen/flygkabinen
Flyger ytterst sällan, men på tåget kanske det kommer inträffa någon gång.

4. Vilja försvara ditt val av barnkläder
Why? Andra skall väl skita i vad mitt barn har på sig?

5. Fiska efter en komplimang för ditt barn och bli lite sur om den uteblir
Nje... jag är inte så subtil.. Jag är mer: "Erkänn han är söt/smart!!?"..haha

6. Tänka onda tankar om n barnlös person som är trött för den "sov lite dåligt inatt"
Hoppas jag verkligen inte... om man inte fått sova är det väl jobbigt oavsett skäl.

7. Äta tacomiddag och bli full med en familj du nyss lärt känna (via tex mvc)
Tveksamt... jag blir sällan full och är rätt osocial

8. Behöva försvara ditt val av blöjor
Nej, visste inte att andra brydde sig om mitt val

9. Få ilskna blickar när du kommer in på ett café med barnvagnen och tre kassar
Inte hänt, men här på landet finns få små trånga cafén

10. Få kommentarer om dina bröst om du är mamma
What? Vem skulle kommentera dem? Så gör man väl inte? Eller ja, Hampus kan ju skämta men det är ju för att jag själv alltid gör det... Jag menar, det är ju ganska kul att de havererat totalt..haha

11. Få kommentarer på ditt val av barnstol om du är pappa
Känns som om denna lista ha en skum uppfattning av män och kvinnor. Jag valde förresten barnstolen.

12. Fantisera om att vara fri och singel igen
Aldrig! Kanske en och annan tanke på saker man önskar man gjort tillsammans innan bebisen kom, men aldrig att jag skulle vilja vara singel igen.

13. Fantisera om var du skulle bo och vem du skulle dejta om du var singel igen
Never, never, never... fantiserar om att bygga hus med min älskling

14. Komma på att du inte duschat på tre dagar och tycka att det kan vänta en dag till
Haha... oh ja, det har jag upplevt

15. Inse att du inte är odödlig
Har jag aldrig trott.... är ju en människa fylld med ångest över allt

16. Bli genuint glad och tacksam över den svenska välfärden
Jo det är man väl... hade varit kul om den inte var på väg att kollapsa dock

17. Ångra att du drack vin och slösade bort veckans enda sovmorgon
Dricker sällan som sagt var så inte så troligt

18. Hålla i en liten febrig kropp och tänka att "bara det här snart går över lovar jag att aldrig mer..."
Kommer säkert få panik och kunna göra vad som helst, men sysslar inte så mycket med den sortens magiskt tänkande

19. Bråka med din partner om vad som egentligen menas med "egentid"
Kanske en diskussion men vi skulle inte bråka över en sådan sak. Vi har faktiskt aldrig riktigt bråkat med varandra.

20. Bli ifrågasatt för att du ammar för lite/för mycket
Jodå, det blir man... mest av sjukvårdspersonal och främlingar

21. Bli ifrågasatt för att du engagerar dig för lite/för mycket i amningen (om du är pappa)
Nej det tror jag inte han blir

22. Vägras tillträde till en restaurang
Inte hänt än i alla fall

23. Svälla av stolthet när ditt barn får komplimanger av en främling
Hehe.. jo det gör man allt

24. Bli avbruten när du har sex
Lär hända

25. Upptäcka helt nya kvaliteter hos dina egna föräldrar
Ja det gör man faktiskt

26. Höra dig själv säga "Här luktar det bajs minsann!" med sinnessjukt hurtig röst
Hahahaha... japp

27. Känna förlamande skräck när ditt barn sätter i halsen
Inte än, men kommer säkert om det sker rejält

28. Börja lyssna på nyheter som handlar om föräldraförsäkringar och förskoleköer
Lyssnade jag väl på innan med så ingen skillnad

29. Få en varm kisstråle i ansiktet
Jo tack, been there

30. Skryta för mycket om ditt barn och komma på dig själv försent
Äh jag skäms inte över att jag skryter

31. Bli brutalt väckt klockan fem av att en liten människa hoppar på ditt huvud - och känna intensiv lycka över det
Finns lycka kl fem på morgonen?

32. Inse att en ficklampa är världens bästa present
Jaså?

33. Fantisera om att söka upp ett gammalt ex och visa upp ditt praktbarn
Hmm..njo...kanske

34. Bråka med din partner om vad som egentligen menas med "egna pengar"
Nje det tror jag inte... vi bråkar som sagt var inte direkt... kanske kunde pratat om det

35. Skada foten när du trampar på en vass leksak
Kommer garanterat hända

36. Diskutera konsistensen på familjens senaste diarré med en annan familj
Barnets diarré i så fall, inte "familjens"... håller gärna mitt bajs för mig själv

37. Överväga att ha samlag men välja att bli klar med tvätten för en gångs skull
Känns inte så troligt

38. Uppleva det magiska i att titta på ditt sovande barn - hur länge som helst
Oh ja :)

39. Inse att du kan namnen på alla Bolibompa-programledare
Nje... vi har ju ingen TV

40. Muta dig ur ett dödläge
Säkert nån gång

41. "Råka" dammsuga upp en leksak
Skulle säkert vilja, men är ju taskigt så jag hoppas nej

42. Drömma om att saker skall bli större (badrummet, hallen, bilen)
Säkert

43. Bli ifrågasatt för att du vill/inte vill ha fler barn
Jo det käner jag lite redan

44. Bryta mot en bergfast princip
Svårt att säga, men antagligen nån gång i framtiden

45. Koka saker av plast
Ja det gör man ju en del

46. Lära dig njuta av verklig tystnad
Åh jaa, det är såå skönt

47. Lära dig märkliga ord (som mekonium)
Vet inte om jag lärt mig så många andra märkliga ord än just det

48. Önska att du verkligen kunde lova att leva lika länge som ditt barn
Klart man önskar det

49. Googla "krupp" klockan tre på natten
Jupp... här googlas allt hela tiden

50. Överväga att bli klar med tvätten men välja att ha samlag för en gångs skull
Känns mer troligt än tvärtom

Äntligen klar! :)

Sommarkatter och semesterkatter

Publicerad 2010-10-21 18:10:07 i Åsikter,

Jag har svårt att förstå mig på många människor. Speciellt människor som behandlar djur illa. Hur tänker de som skaffar en söt kattunge på sommaren till sina barn (bara det liksom, som om ett djur är en leksak!) och sedan när semestern är över bara lämnar den där på landet. Eller de som har katt och låser den ute och åker på semester. Hur tänker de? Vad tror de? Att en katt automatiskt hittar mat ute för att den är ett djur? Att de tål snö och isande kyla för att de har päls? Eller bryr de sig helt enkelt inte?

Blir både arg och ledsen. Jävligt arg. Som min mamma sa: man borde klä av dem nakna och släppa ut dem i skogen på vintern så de fick se själva hur kul det är.
Att jag kom att tänka på detta är för att mamma såg en liten kattunge som satt på deras trapp och försökte värma sig på hennes raggsockor i kylan. Den stack dock innan hon kunde fånga in den. Man blir ju ledsen bara man tänker på det.

Nu älskar jag visserligen katter men skulle bli arg oavsett vilket djur man behandlade på detta sätt.

Djur är inga leksaker, inga prylar man kan skaffa och sedan slänga bort!

Promenad

Publicerad 2010-10-21 16:13:39 i Nytt på bebisfronten,

Vart ute en promenad med vagnen. Blev ingen jättelång promenad dock eftersom det var så halt.

Nico sov jättegott när vi gick, men så fort vi gått upp för trappan hemma så vaknade han och var ilsk som ett bi och ville äta - igen. Hade han fått bestämma hade han nog ätit hela tiden.

Sedan har han fortsatt vara på knepisgt humör. Just nu sitter han i babysittern och grymtar ilsket medan han gnuggar sin snuttekanin i ansiktet på sig själv. Hoppas han blir på bättre humör när Hampus kommer hem.

Faktiskt lite nöjd med mig själv då jag både fixade med tvätten och gick promenad. Jag har blivit så slapp att jag är glad bara jag får gjort något alls. Har varit svårt idag dock då Nico bara sovit små femminutare då och då och vrålar så fort jag lämnar soffan. Han brukar ogilla att sitta ensam, men inte så mycket som idag.

Badrummet vill jag dock inte ens tänka på. Tagit ut allt som man över huvudtaget skulle kunna tänka sig ge ifrån sig en mögelliknande doft, men det luktar ännu. Ångest.


Nico med sin morfar

Knyttets alla rädslor

Publicerad 2010-10-21 10:38:34 i Nojjor och galenskap,

Man hade ju inte med hedern i behåll kunnat kalla sig själv knytte om man inte var en rädd varelse, och om man känner mig vet man att jag är rädd för det mesta. Har alltid varit.

När jag var liten, liten var jag bland annat rädd för gräs. Om man satte i barbent i gräset lyfte jag benen från marken och balanserade på blöjan. Framför allt var jag rädd för saker som gick på batteri. Själv hävdar jag att detta var ett tecken på intelligens :) Jag förstod ju att dessa saker inte levde och därmed inte borde röra på sig. Allt med batterier orsakade därför hysteri hos mig, även vissa klockor, och inte ens efter att batterierna tagits bort kunde dessa saker få vistas i min närhet.

Sedan fortsatte jag att vara rädd för saker, även om det var nya saker. Batteridrivna ting skrämmer mig inte längre, men känner extrem ångest inför tomten och alla andra utklädda människor (clowner, Lisebergskaniner, BingoBerra..haha) fortfarande.

Tycker även allt som jag inte gjort tidigare är ganska läskigt. Förändringar övere huvudtaget är rätt otrevligt. Nu låter jag lite som Rainman, men jag är inte helt begränsad av mina rädslor för jag gör oftast saker ändå. Åker dock inget på Liseberg för ser ingen anledning att plåga mig själv för skoj skull.

Som kanske framkommit är jag även rädd för att köra bil. Trodde att denna rädsla skulle försvinna efter ett tag av bilskörande men är fortfarande rädd varje gång. Är inte bara rädd för att köra bil, utan även rädd för att åka bil (olika mycket beroende på vem som kör, vissa är jag nästan inte alls nervös med), rädd för att åka buss och flyga skall vi inte tala om. Tåg är dock oftast ok. Med andra ord innebär förflyttning alltid ett visst mått av nervositet.

Vissa av mina rädslor hade jag säkert kunna övervinna med träning, men just det där med transportmedel är klurigt. För mig är det ju en ganska logisk rädsla. Man förlyttar sig jättensnabbt inuti en stor metallgrej, bland andra som förflyttar sig jättensnabbt inuti en stor metallgrej - om de gör minsta fel kan de köra på mig så jag blir skadad eller dör, samma sak om jag gör fel, man kan köra på människor, det kan hoppa fram djur, tänk om jag plötsligt skulle svimma.... Det kan hända hur mycket som helst. Ingen fobiterapeut kan ju säga till mig att det inte är farligt.

Håller därför med Seinfeld när han skämtade om att människor måste vara korkade eftersom de över huvudtaget behövde uppfinna hjälmen - att istället för att undvika aktiviteter som kan krossa vår skalle så uppfinner vi hjälm.
Jag känner nog samma sak gällande t.ex. airbag.... och önskar att de kunde stoppat bilens utveckling då de inte kunde köra fortare än 50km/timmen :)

Torsdag

Publicerad 2010-10-21 09:50:52 i Nytt på bebisfronten,

Lite seg idag. Nico sov relativt långa pass i natt, men behövde ungefär en timme för att somna om efter varje matning. Stånkade och muttrade och slängde sig av och an och slog med armarna efter mig när jag försökte stoppa om honom och ge tillbaka nappen han spottat ut för femtioelfte gången.

Även nu på morgonen har hans humör inte varit på topp, men han somnade till i babysittern nyss efter att han suttit och gosat med sin filt en stund. Han är så söt när han gör så. Han tar sin snutte eller filt i båda händerna och gosar med den i ansiktet.

Planen för idag är att tvätta, undersöka toan och gå på promenad. Det där med toan ger mig ångest. Om man inte hade nog att oroa sig över så har det börjat lukta mögel på vår toalett. Har försökt se om jag kan se något, men ännu inte upptäckt något. Vad gör man då? Jäkla skit.

Appropå det där med amning förresten: Som Sofia kommenterade så är det underligt att alla tycker att det är ok att fråga hur det går med amningen. För det första för att det tycks vara en allmän uppfattning att när det kommer till graviditeter och småbarnsskötsel så är det fritt fram att fråga hur privata saker som helst, och för det andra att man utgår från att alla ammar. Nästa gång någon ställer frågan skall jag fråga dem: Jag ammar inte... och hur går det med ditt sexliv?

Det där med amning

Publicerad 2010-10-21 07:33:33 i Åsikter,

Jag vet att jag inte är ensam om att inte amma, och jag tror att jag inte är den enda av dem som aldrig enbart säger: "Nej jag ammar inte".
Istället måste man ge hela förklaringen till varför man inte ammar. För man vet att man borde skämmas lite. Så mycket har man förstått. Trots att böckerna nästan alltid har några rader om att "vissa inte vill eller kan amma" och att sjukvårdspersonalen säger att "det är upp till var och en, man skall inte känna press", så kommer det ju alltid efter tjugo sidor eller en lång utläggning om att det ABSOLUT BÄSTA är att amma.
Skulle faktiskt hävda att det är motsatsen till att inte känna press när någon säger: Gör som du vill, men detta alterativet är det ABSOLUT BÄSTA.

Så man känner att man måste förklara varför man inte gjorde det ABSOLUT BÄSTA, för man vill ju inte att någon skall tro att man tyckte att ens barn förtjänade mindre än så. Att inte kunna amma, oavsett skäl, innebar för mig, och säkert många andra, en stor känsla av förlust, en känsla av att vara lite mindre kvinna än de där andra som kunde och dåligt samvete mot den lilla bebisen som ville ammas. Och samtidigt som man brottas med sorgen eller bevikelsen över att inte kunna amma sitt barn så skall man konstant behöva försvara sig mot omvärlden som undrar varför man valde det lite mindre bra istället för det ABSOLUT BÄSTA.

Och man blir orolig och undrar om ens barn kommer få men för livet så man börjar läsa på vad som gör amningen så mycket bättre än allt annat, så mycket bättre att det blivit som ett mantra hos sjukvårdspersonal och föräldrar. I början får bebisen en del av mammans immunförsvar genom bröstmjölken, innan den byggt upp sitt eget. Ok, det kan ingen mjölkersättning fixa men det rör sig om en kort period (och Nico fick den lilla mjölk han kunde i början av mig - se nu försvarar jag mig igen). Men sen då?
Anknytning och närhet, står alltid med. Ja men jag lägger inte min bebis ensam i en matningsmaskin bara för att jag inte ammar. Jag håller honom nära, har ögonkontakt, pratar med honom och hade massa hud-mot-hud i början.
Mjölkersättningen innehåller all näring han behöver och inga belägg finns för att bröstmjölken skyddar mot allergier eller annat.

Så man frågar alla på sjukhuset, alla på BVC och MVC och läser allt man kan om ämnet och plötsligt säger alla: Ingen fara. Ersättning går lika bra. Ditt barn kommer inte ta någon skada alls.

Hmmm... Hur går det ihop med det de tidigare sagt? Hur kan något som är det ABSOLUT BÄSTA vara lika bra som något annat?
Så ljög de då eller ljuger de nu? Hade varit trevligt att veta då jag är en av dem som uppskattar när sjukårdspersonal är ärlig mot mig.


Han får ingen bröstmjölk - men massor av pussar

Up with the cock, som man (inte) skulle sagt på engelska

Publicerad 2010-10-20 05:48:12 i Nytt på bebisfronten,

Bebis var jättegnällig innan han somnade runt 22 igår, så fasade att natten skulle bli hemsk - men han har sovit jättebra. Åt en gång men somnade om snabbt. Han sover fortfarande men är på g att vakna så jag gick och förberedde mat och sitter nu och väntar.

Skall ändå upp och iväg tidigt idag. Lämna plutten hos mamma och sedan åka och besikta bilen. Vill inte. Hörde dessutom att det skulle snöa idag, så vill verkligen inte.
Har verklig ångest för det där med besiktningen, Hampus med. Hampus har dock ångest eftersom han är rädd att den inte går igenom, jag eftersom jag ogillar att göra saker jag inte gjort förut (och har aldrig besiktat en bil). Känner ren skräck för att köra upp bilen på den där grejen som hissas upp i luften - jag är inte bra på precisionskörning och det känns som om det kommer bli helfel. Måste nog be dem göra det (och så kommer de tycka jag är besvärlig, hata mig och bara klaga på hela bilen).

Är dessutom vansinnigt trött och hatar att köra då. Hampus har kommit hem rätt sent från jobbet denna veckan så har inte varit mycket mer än laga mat och äta innan han skall sova, så blir att jag har lillen nästan hela tiden. Tillslut är man så utmattad att det känns som man inte kan andas.

Nico saknar nog Hampus lite när han jobbar mycket för han var jättekinkig igår innan Hampus kom hem, men så fort han kom blev han jätteglad. Sedan blev han dock kinkig igen för vägrade först sova om han inte fick sitta i babysittern och hålla Hampus i handen. Sötnöt. Innan dess använde han Hampus ena knoge som bitring. Tuggade som en tokig och vägrade släppa... haha.

Äntligen Trekkie

Publicerad 2010-10-19 10:26:38 i Nytt på bebisfronten,

Nu har jag äntligen lyckats ta lite bilder på Nico i sin fina StarTrek body som han fick av sin mormor och morfar. Att en del av bilderna är suddiga beror på att han var på så himla glatt humör nu på morgonen (efter att bland annat ha kissat ner hela mina byxor) så han viftade med armar och ben hela tiden :)

Växa - inte lyda

Publicerad 2010-10-19 10:22:10 i Tipshörnan,

En bok jag skulle vilja läsa är Lars H Gustafssons Växa - inte lyda. Tycker han verkar ha en toppenbra inställning till barnuppfostran då han pratar mycket om att man inte skall kränka sina barn och att man skall hjälpa dem utvecklas.

Han sa i en intervju att man skall inte behandla sina barn på ett sätt som man aldrig skulle behandla en partner eller vän på, och det tycker jag är något jag kan instämma i (även om det säkert i vissa lägen är lättare sagt än gjort).

Stilla natt (förutom grodan)

Publicerad 2010-10-19 10:19:42 i Nytt på bebisfronten,

I natt sov Nico långa pass, och mestadels lugnt. När har var vaken och jag matade honom passade jag på att sitta och lukta honom i håret, och tänkte på vad en sköterska på sjukhuset sa till oss: Man slutar aldrig vilja sniffa i sina barns hår, men det blir mindre populärt med åren från deras håll :)

Vet inte om det är en tillfällighet eller om NAN2 verkligen hjälpte för Nico har varit lugnare nu och tycks behöva mindre mat för att bli mätt.

Grodan då? undrar ni kanske. Ja, det är en hemsk historia. Såg att Norpan lekte med något på golvet i natt och gick för att kolla vad det var. Fick omedelbart hämta Hampus för det var en liten, liten groda som den elaka lilla katten bitit bakbenet av. Stackars lilla groda. Ingen aning om hur den kom in dock.


Sunshine in the rain

Publicerad 2010-10-19 02:13:42 i Att inte vara en milf,

När man är ledsen känns det skönt att ha världens bästa lillebror som talar om för en att det är ok att känna så. Det känns skönt att tala om för sin man hur man känner och han säger att tillsammans klarar vi allt och man känner att det är sant. Och det känns skönt att när man gråtit en skvätt gå in i sin sons rum titta ner i hans säng och mötas av ett leende.

När kommer glädjen

Publicerad 2010-10-18 11:17:24 i Att inte vara en milf,

Det sker något underligt med ens minne när man har ett litet barn. De dagar allt funkar bra kan man inte ens påminna sig om att det verkligen varit jobbigt, och de dagar då det inte funkar då känns det som om det aldrig någonsin har fungerat bra och att det aldrig kommer göra det heller.

Just nu är det sådär att jag inte kan påminna mig om sist jag var glad. Jag vet ju egentligen att det var nyligen, men det där känslominnet har gömt sig någonstans.
Missförstå mig inte nu, jag är inte olycklig. Jag är nog faktiskt lycklig. När jag är med lillen och Hampus känns det varmt i hela mig och jag tänker att jag har allt.... men just nu känns det som glädjen försvunnit. Lusten att göra saker.

Det finns så mycket att oroa sig för. Så mycket som behöver göras. Men så mycket trötthet, så lite ork. Varje liten sak är ett enormt projekt. Känner mig matt och tom idag. Lite som om jag vill gråta fast jag inte är ledsen.
Nicholas sover nu och jag borde göra mig något att äta, men jag klarar liksom inte av att resa mig. Just nu äts det ganska lite, och jag vet att det inte är bra för det gör mig ju bara ännu tröttare... men jag känner inte att jag har någon kontroll över mig själv just nu. Över något.

Och det hjälper inte att sova, för jag är inte trött på det sättet. Jag är trött i själen på något sätt. Det finns för mycket att oroa sig över som sagt var. Längtar efter att få slappna av. Längtar efter att få se Hampus avslappnad och utvilad. Glädjen. Den längtar jag efter.

Antar att det är normalt att känna så här ibland. Det är det ju alltid. Allting är normalt nu för tiden.

Namn

Publicerad 2010-10-18 09:12:53 i Allmänt,

Jag vet att vissa tyckte det var konstigt att vi döpte Nico till Tiberius Decibel i andranamn (vet inte om jag förklarat varför på bloggen, men i alla fall) men jag tycker att det är ganska normala namn om man tittar på vad vissa döper sina barn till.
Det finns tydligen de som heter Yoda i Sverige, och hur många andra namn som helst som hämtats från fantasy och sci-fi (tycker man kan heta vad som helst i andranamn men är väl trevligast att ha ett någorlunda icke-stignatiserande förnamn). Vad jag verkligen inte förstår är de som döper sitt barn efter en OND filmkaraktär - t.ex. finns barn i Sverige som heter Sauron, Tengil och... värst av allt... Cruella. Var dess barn extremt jobbiga som små och föräldrarna bestämde sig för att hämnas?
Höll också på att skratta ihjäl mig när jag såg att det fanns ett litet skrutt som döpts till.... Chewbacca! :DI Nya Zeeland finns också en stackars unge med namnet "Busshållplats nummer 16". Kanske där han blev till? Kanske gällde samma sak från föräldrarna i Sverige som ville döpa sitt barn till Veranda, men fick avslag?

Rökmuslan och Skrot var namn som också fick avslag. Sladden och Vilse fick dock godkänt, och Okej var tydligen okej.

Alltså jag fattar, man vill att ens barn skall ha orginella namn. Gärna något som betyder något speciellt för en. Men funderar de någonsin på hur dessa barn kommer ha det i framtiden. Inte bara att vissa namn nästan garanterat kommer leda till gliringar många, många gånger utan det är säkert inte så kul om man vill bli t.ex. advokat och måste titulera sig Sladden Holmqvist.
Sedan kanske det är sött att vara två år och heta Smulan, men inte lika kul att vara 40 och heta det. Det är ju kul att kunna bli tagen på allvar i sitt liv. För det är ju just det att ett namn är något barnet skall ha i hela sitt liv.

Jag tyckte att eftersom Nicholas är presentabelt kunde vi välja mer udda andranamn. Lite som att vara klädd i kostym men gömma penntroll och slangbellor i fickorna :)

Men egentligen skall man väl inte klaga för mycket på andras val av namn. Finns säkert de som ifrågasätter min och Hampus mentala status på grund av våra val. Smaken är som baken.

Källa: Aftonbladet.se


Massa kommentarssvar

Publicerad 2010-10-18 08:52:56 i Kommentarssvar,

Emma kommenterade att hur man än barnsäkrar så kan barnet ändå skada sig och Tess skrev:

Det kan lätt bli för mycket. Men att säkra det farligaste ska man absolut göra. Vi har redan säkra eluttag och mattor.
Alla våra bord är rundade så tror inte vi behöver kantskydd då? Vi har gått förstahjälpen-kurs speciellt inriktad på  barn (både jag och min sambo gick barn och fritid på gymnasiet och där ingick detta). Det farligaste jag kan hitta i vårt hem är min kontorsstol med rullhjul... Har du nåt tips för hur man kan åtgärda det? Jag har inte lyckats hitta nån info om det...:-S


Nej det är klart de kan skada sig ändå, och kommer inte heller överdriva, men om något skulle hända vill jag i alla fall kunna känna att jag gjort vad jag kunnat och slipper gräma mig. Vissa saker, som toalttlocksspärr, kommer vi dock inte ha eftersom vissa "faror" bara finns i källaren och där kommer han aldrig vara oövervakad som bebis ändå.
Vad gäller spisen är jag dock väldigt rädd eftersom jag mött så många barn som skadat sig på det sättet, som en elev på skolan där jag jobbar som fick en kastrull kokande knäck över sig :/
Och vad gäller att låsa in kemikalier så vill vi ha ett låsbart skåp när han blir äldre med eftersom Hampus har en del riktigt farliga saker när han framkallar kretskort etc.
En del saker kommer jag ju också flytta eftersom jag är rädd att sakerna kommer gå sönder :)
Om bordet har rundade hörn skulle jag nog inte haft kantskydd. Kommer bara ha de på de bord med "dum höjd" och vassa, hårda kanter.
Om man vill skydda för klämskador gällande kontorsstol skulle jag nog själv byggt små trälådor att sätta runt hjulen (läs: låtit Hampus bygga det) om de inte gick att spärra.


Sofia skrev:

är det nå skillnad om ni lägger honom på sidan? kerstin vill inte sova alls på rygg, men ligger hon på sidan somnar hon som en stock. vet bebisar med onda magar som inte vill ligga på rygg alls.

 


Nico sover i princip alltid på sidan. Mycket sällan han kan somna på sidan,  även om han vissa dagar nu det senaste själv lägger sig på rygg när han somnat och kan sova så. Ibland vaknar han och är ledsen dock, och då måste man lägga honom på sidan igen för att han skall somna om.


Emma skrev:


Fy va otäckt! Jag förstår att du inte gillar att köra bil när du verkar möta fartdårar, rådjur mm var och varannan dag!

Det värsta med att köra bil på landet är att folk oftast tänker tre saker, som gör det livsfarligt:
1. Jag har kört så många gånger här så jag kan köra snabbt fast vägen är smal och krokig
2. Jag kan köra som jag vill för det finns inga poliser här
3. Jag fick inte möte igår, dagen innan eller dagen innan det - så jag får säkert inte möte nu heller

Emma skrev:

Jag kanske snor denna jag med om det är ok? :)

Det räknas nog inte som stöld om man frågat innan. Kanske jag med borde gjort, det hade nog varit det mest artiga att göra. Men som min kompis Tomas en gång sa:
"Emma, du kan inte uppföra dig bland folk" :) Så kanske det är...hehe

 

 

Vad hände sedan?

Publicerad 2010-10-18 07:34:15 i Nytt på bebisfronten,

Vad hände efter det stora vansinnet rullat in? Jo som vanligt bedarrade stormen efter ett tag utan synbar anledning. Efter ett tag lugnade han sig tillräckligt för att kunna äta (och då jävlar åt han rejält 240 ml under 1,5 timmes tid) och sedan testade vi igen att lägga ner honom och mot alla odds så somnade han, och sov 7 timmar.
Han hade bara en liten vakenstund och den var bara kul. Hörde små ljud från barnvagnsinsatsen och kikade ner, och möts av ett enormt leende. Nico ligger där och ler mot mig i typ fem minuter medan han pratar lite tyst. Sedan la jag honom tillrätta och så somnade han om.

När han vaknade efter de 7 timmarna ville han äta. Sedan rapas och bytas på, och efter det sov han 4 timmar till med bara några få incidenter av att tappa nappen.
Denna jäkla napp. Men den ger en bra indikation på hur väl han sover. Han vill nämligen bara ha napp när han är på väg att somna, inte när han sover riktigt. Så ser man att han fortfarande har nappen i munnen så vet man att han sover lätt och vaknar lätt.

Nu har han ätit och halvsover igen. Själv är jag vaken för Hampus rusar runt och gör sig iordning för jobbet. Kommer bli en hemsk vecka då han måste jobba mycket.

Kaos

Publicerad 2010-10-17 19:05:11 i Nytt på bebisfronten,

Nico hade en ok dag fram tills för en stund sedan. Då övergick gnället åter i hysteriskt skrikande. Det är så himla hemskt för man hör att han har ont och är riktigt ledsen.
Är så himla osäker på om det verkligen är magen också för han blir inte mer ledsen om man trycker på magen och det känns inte alls hård. Men det blir värre när han ätit så borde väl vara magen.

Han gallskriker som mest om man försöker lägga honom i sin säng och vill helst både sova och äta i babysittern.
Ibland blir han tyst en liten stund men sedan blir han hysterisk igen.

Känner mig helt maktlös.

Nära-döden-upplevelse

Publicerad 2010-10-17 18:46:19 i Allmänt,

Idag var jag med om något riktigt läskigt.

Åkte iväg förut till affären för att köpa mat till lillen. När jag kör hem så kör man på ett ställe upp för en backe som även svänger lite. Jag kör ganska långsamt, som tur var, eftersom det precis varit 50 och min bil inte har den starkaste motorn i världen.
När jag kommer över backkrönet ser jag en bil köra åt mitt håll i den motsatta filen - om en sportbil jämsides med den i min fil, som kör rakt mot mig i en jävla hastighet! De är så nära att jag medan jag står på bromsen bara hinner tänka att "Nu är det kört". Jag hinner sedan knappt vrida ratten för att styra bilen mot diket förrän de andra bilarna är framme. Bilen som kör i rätt fil tvärbromsar den med medan sportbilen precis lyckas svänga in framför den och sniker min front med centimeters marginal.

Jag tänkte inte ens på att stanna eller någonting utan körde vidare hem i typ 40 km/timme samtidigt som jag skakade och storgrät. Jag trodde verkligen att jag skulle dö! Det var ren  tur att han inte körde rakt på mig.

Läskigt.

Jag är en tjuv

Publicerad 2010-10-17 13:39:30 i Självcentrerat,

Jag är en tjuv. Jag stal denna lista från Sofias blogg... och nu fyller jag i den själv. Fy på mig :)När är fick du reda på att du var gravid? 10 december 2009, tror jag

Hur gammal var du? 29 år

Mådde du mycket illa?
Ja, nåt så in i helvete

Kräktes du mycket?
Nej, då och då

Hade du mycket halsbränna?
I slutet av graviditeten

Var du känslig?
Nej, nästan inte alls (inte mer än vanligt i alla fall)

Hade du mycket foglossning?
Ja, som faen... kunde knappt gå stor del av tiden

När kände du bebisens första sparkar?
Väldigt tidigt, runt vecka 10-11

Var du ofta orolig?
Nej, bara i slutet egentligen

Sparkade bebisen mycket?
Han sparkade, slog och snurrade nästan konstant

När började du läcka bröstmjölk?
Det gjorde jag aldrig, eller kanske en gång bara

Fick du bristningar?
Sista veckan blev nedre delen av min mage zebra

Blödde du någon gång?
Nix

Hur många Ultraljud gjorde du?
3 tror jag - rul, könsbestämning och ett till

Hur ville du att din förlossning skulle se ut?
Inte som den blev i alla fall

Vilket BB födde du på?
NÄL, Trollhättan

Hur började din förlossning?
Vattnet gick, rejält, och sedan kom värkar

Hur många timmar tog din förlossning?
Från det att vattnet gick 17 timmar, på sjukhuset 9 timmar.

Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt?
Vaginalt

Hur mycket var du öppen när du kom in?
3-4cm

Vilken smärtlindring tog du?
Lustgas, och fick epidural i slutet

Dragen med sugklocka?
Nope

Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen?
30-60 minuter, var rätt väck

Blev det komplikationer?
Nej

Var du rädd för något?
Hade rätt rejäl dödsångest

Skrek du?
Nej, men jag grät väldigt mycket

Fick du sys?
Ja, men bara lite

Vem var med på förlossningen?
Min älskling Hampus

Vilken vecka födde du i?
Vecka 40, tror jag (shit vad jag har noll koll)

Vad var vikt och längd på bebisen?
3880g 52cm

Blev det en pojke eller flicka?
Pojke

Vad fick barnet heta?
Nicholas Tiberius Decibel

Var allting värt det?
Ja, förlossningen var vidrig, men Nico är värd vad som helst

Ammade du?
Bara några dagar, gick inte för producerade knappt någon mjölk

Hur gammal är barnet nu?
9 veckor

Vad tyckte du om förlossningen?
Vidrig, som sagt var.

När kommer nästa barn?
Tror det räcker med ett barn. Han är ju så perfekt :)

Kommentarssvar 2

Publicerad 2010-10-17 11:29:18 i Kommentarssvar,

Tack förresten till alla som engagerar sig och kommer med förslag på vad det kan vara.

det är inte stopp i magen?

Nej, han bajsade nu på morgonen så det skall det inte vara. Han har varit gladare nu men sover fortfarande oroligt och kan skrika till ibland som om någon nöp honom.

Funderar fortfarande på de där med tänder för just nu sitter han och gnuggar sitt tandkött med fingrarna och drägglar (han är inte hungrig för åt just).

Har en annan fundering. Han sover hellre i babysittern just nu och han har fått en hel del skorv i huvudet. Kan skorv göra ont så att barnet inte vill ligga ner?

Barnsäkert i hemmet

Publicerad 2010-10-17 11:19:11 i Tipshörnan,

Det där med att barnsäkra hemmet var något jag innan inte tänkte så mycket på. Jag tyckte nästan att det tjatades lite väl mycket om det och tänkte att "va fan, man får la kolla ungen istället"...hohoho... man var så naiv innan. Kan bara föreställa mig hur Nico kommer vara när han kan gå.... typ överallt hela tiden :) Nu vill jag vara så noga som möjligt, och tänkte dessutom dela med mig lite av det jag läst (även om nog alla nyblivna mammor och pappor har koll på detta).

* Inga småsaker på golvet
Med andra ord måste vi hålla Nico borta från nedervåningen när han är liten eftersom små pryttlar från Hampus verkstad hamnar lite överallt när katterna stjäl dem och leker runt med dem.

* Flytta bort giftiga krukväxter
Får nog fråga växtexperterna (mamma och pappa) om vad som är giftigt.

* Halkskydd under mattorna när bebisen börjar gå

* Petskydd på eluttag (och helst ha jordfelsbrytare - heter det så?)
Har redan köpt en del petskydd som skall placeras ut när han börjar kunna röra sig.* Inga hängande sladdar - barnet kan dra i dem och få lampan/apparaten/whatever över sig
Har ganska få hängande sladdar då Hampus är sladdpedant, men en och annan måste åtgärdas.

* Inga hängande dukar med saker på - av samma anledning som ovan
Är lite dukallergisk så har få större dukar.

* Kantskydd på bord etc. så barnet inte kan slå huvudet i en vass kant
Jag haaatar kantskydd för de är alltid så satans fula!! Men får nog ha det på vardagsrumsbordet i alla fall för det är som gjort för att spräcka skallen på.

* Tippskydd på bokhyllor och höga möbler
Har detta redo att montera hemma, och vissa är redan monterade. Min bror välte en bokhylla över sig som barn (hade tur och räddades av att den hade två skåpsluckor som fälldes ut i fallet och han hamnade mellan dem) så vet hur farligt det kan vara.

* Har du platt-TV? Akta, akta
Det har hänt att stora platta TV-apparater fallit ner på små barn när de stått högt och barnet knuffat eller klättrat på möbeln den står på. Den bästa är att ha den på en låg möbel och väl förankrad eller på väggen. Vi har ingen TV alls så inga problem för oss.

* Ha barnlås på skåp och lådor som innehåller saker som kan vara farliga för barnet
Skall införskaffas, och Hampus skall skaffa ett låsbart skåp för kemikalierna i verkstan.

* Ugnen skall ha tippskydd, hällskydd och eventuellt skydd för ugnsluckan om den blir varm (över 60 grader)
Skall skaffa hällskydd men har en spis där detta kommer bli svårmonterat jobbigt nog.

* Kastrullhandtag bort från kanten, inga knivar eller varm mat/dryck nära bordskant
Min bror fick jättevarmt kaffe över sig som liten då han lyckades få tag på en kopp på bordet så detta kommer vara något jag tänker mycket på. Är ju en av de vanligaste olyckorna med små barn... de når mer än man tror, och är snabba.

* Elementskydd - om man har element som blir så varma att man kan bränna sig på dem
En annan sak som är bra att installera för att undvika brännskador är en spärr som förhindrar att man får skållhett vatten ur kranarna i kök och badrum (finns inbyggt i många moderna hem)

* Toalettartiklar och mediciner skall förvaras säkert utom räckhåll för barnet - mediciner gärna inlåsta

* Halkskydd i badkar, dusch och gärna nedanför dessa - och lämna aldrig ett barn ensamt i badet (men det vet ju alla)
Man kan också ha mjuka skydd för kranarna så barnet inte kan slå huvudet i dem.

* Toalettlockslås om man har ett tungt toalettlock som kan klämma små barnfingrar

* Klämskydd på dörrar och fönster (och fönster över marknivå bör gå att låsa)
Detta skall införskaffas, men har redan fönsterspärrar på många ställen på grund av katterna.

* Gardin- och persiennsnören bör knytas upp eller klippas av så att barnet inte kan hänga sig i dem
Måste fixas här då persiennsnörerna av någon anledning är typ tre meter långa.

* Trappgrindar både uppe och nere (om man har trappa inne)
Vi har trappa och skall skaffa grind. Viktigt att kolla när man köper vilken grind som är lämplig då olika gäller beroende på om det är ovanför eller nedanför trappan man skall ha den. Över en trappa är t.ex. grindar man klämmer fast olämpliga då barn har mer muskelstyrka än man tror.
Trappgrindar kan även användas i dörrar för att hindra barnet att gå in i rum man inte vill att de skall vara i, men vill slippa behöva ha dörren dit stängd.

* Lämna inte barnet ensamt om det befinner sig på något det kan falla ner ifrån
(Skötbord, soffa, stol, säng etc.)

Det är även bra att ha brandvarnare och brandsläckare hemma, gå en första-hjälpen-kurs samt ha alla larmnummer som kan behövas uppskrivna på ett lättåtkomligt ställe.
Jag skall faktiskt försöka leta upp en kurs man kan gå, för känns som bra saker att kunna. Hampus är utbildad i första hjälpen, men inte på småbarn så kan nog vara bra för oss båda.
Brandvarnare och brandsläckare har vi flera stycken hemma då Hampus är säkerhetsfreak :)

Sist men inte minst - kontrollera leksaker och nappar att inget kan lossna och orsaka kvävning.

Kommentarssvar

Publicerad 2010-10-17 10:28:50 i Kommentarssvar,

har ni provat att införa lite kvällsrutiner med nico? att lägga honom en viss tid åså? 
tycker nattsömnen fått en himla bra rutin här sedan hon börjat förstå vad som är kväll, natt och dag

Hade just skrivit ett långt svar och så ballade datorn ur och allt försvann. Kul. I alla fall... (här följer en kortare
version av det tiidgare svaret)

Nja är svaret. Nico vet vad som är dag och natt för han sover längre pass på natten och vill ytterst sällan busa
på natten. Dock har det varit svårt att införa rutiner eftersom han är så oregelbunden i sitt ätande.
Ena dagen somnar han för natten vid 19, för att nästa dag somna 19 och vakna superhungrig en eller två timmar
senare och somna för natten efter det.
För att skapa en kvällsrutin hade man nästan fått ha den redan vid 18 som det är nu, för att vara säker på att
man hinner göra den och han inte hinner somna "innan rutinen" och sedan sover till 3.

Vet inte hur andra löser en sådan sak. Han är ju fortfarande så liten att man skall mata dem när de vill ha mat,
och som det är nu varierar detta från en gång i timmen, en gång varannan timme, en gång var tredje timme och
i några fall (mestadels på natten då) ännu mer sällan.

Ledsen bebis

Publicerad 2010-10-17 08:59:20 i Nytt på bebisfronten,

Lite relaterat till inlägget innan kan jag meddela att Nicos gråtande återkom efter att han sovit till midnatt. Jag lyckades dock sova mig igenom det mesta (vet inte vad som hänt med mig men jag sover som en jävla död tydligen) så Hampus hade hand om Nico.

Tydligen hade han gråtattacker, grät och skrek högljutt då och då i sömnen och fast han var väldigt hungrig kunde han bara äta små mängder innan han blev ledsen.
Jag tog över nu på morgonen och han lugnade sig lite när jag tog med honom ut ur sovrummet. Gav honom magmassage med benböj så han fick fisa av sig lite och då verkade han nöjdare. Dock är han fortfarande gnällig och agiterad. Vill småäta då och då men blir ledsen efter bara några få klunkar och slår bort flaskan.

Har försökt fundera på orsak.

Om man börjar med det faktum att han oftast blir väldigt mycket lugnare så fort man tar honom från sovrummet så kan jag tänka mig två, kanske tre, skäl.
1. Något o sovrummet gör att han inte vill/kan sova där
2. Han får sitta i babysittern när man tar ut honom där ifrån, men det skulle i så fall innebära att han måste veta att så är fallet eftersom han blir lugnare så fort man börjar bära ut honom i insatsen
3. Den som bär ut honom är den som inte haft nattpass och den är därmed mer pigg och framför allt lugn och icke-frustrerad vilket kanske smittar av sig

Men att han varit så himla ledsen förklaras inte av sovmiljö. Det mest troliga är väl att han har magknip som både gör ont och får honom att tro att han är hungrig när han inte är det, samt gör mer ont när han äter.
Skall faktiskt köpa och testa Miniform igen och se om det kan hjälpa. Av inlägget innan kan ni se att jag även skall köpa NAN2.

En mindre trolig förklaring är att han kanske börjar få tänder. Läste att barn får tänder väldigt olika tidigt och att en del kan få de runt 3månader och att "besvären" då startar ca en månad innan. Det stod att ett tecken bland annat är att barnet biter mer på saker, och det gör han verkligen, men trodde att det var det vanliga undersökande beteendet som kom. Bland annat kan han tugga på sin napp och på nappflaskan.
Om han är öm i gommen skulle det ju kunna förklara varför han blir ledsen när han äter och att han är gnällig.

Den som lever får se.
Just nu halvsover han i babysittern samtidigt som han gnyr och gnäller.

Ps. Kan påpeka att han alltså inte sov i babysittern i natt utan efter inlägget om den arga bacillen så hade han ett nytt psykbryt som sedan avslutades genom att han efter många försök helt plötsligt somnade när vi la ner honom i barnvagnsinsatsen... och där sov han sedan i 4 timmar lugnt.

WTF!!

Publicerad 2010-10-17 08:42:17 i Nytt på bebisfronten,

Just nu är jag lite irriterad. Eller, ganska mycket... Varför? Jo ser ni detta är skälet:

Som jag nämnt innan är min bebis ett riktigt matvrak. Han äter och äter och äter. På grund av sin hunger sover han sällan längre pass. Jag har tagit upp detta på BVC och de har frågat vad jag ger honom, och jag har svarat NAN1. Inget mer har sagts om det. Har inte tänkt mer på det eftersom det på NAN2 står från 4 månader.

Nu kollade jag själv upp på nätet och vad finner jag?? Om man inte ammar (vilket jag ju då inte gör, eftersom jag inte kunde) skall man ge NAN2 med en gång!! Varför har ingen sagt detta till mig? Tydligen står det finstilt någonstans på paketet.
NAN2 innehåller tydligen mer långsamma kolhydrater så att barnet kan hålla sig mätt längre, samt mer järn.

Blir så jävla arg. Om han varit mätt längre hade han kanske inte ätit så förbenat. Och nu är det faktiskt inte av själviska själ som utebliven nattsömn jag blir arg utan för att han om han åt mindre kanske hade fått i sig mindre luft och haft mindre ont i sin lilla mage.

Blir att åka och köpa redan idag. Två månader! I två månader har han ätit detta, haft problem och ingen inom sjukvården har sagt något fast de fått veta flera gånger att han inte ammar och äter NAN1. De borde väl veta att NAN1 är för de som ammar men bara vill ge tillägg?

Blir så jävla ledsen med, för känner mig som en usel mamma som inte vetat detta innan. Min mamma till och med frågade mig för ett tag sedan om man inte kunde ge NAN2, men jag svarade att de var tvugna att vara 4 månader eftersom det var vad jag sett och hört från sjukvården innan. Om jag bara hade läst mer på baksidan av paketet eller kollat på nätet innan. Fan också.

Den arga bacillen

Publicerad 2010-10-16 19:07:46 i Nytt på bebisfronten,

Ok, det kan låta elakt men ibland tänker jag att min son är som ett influensavirus och jag är en stackars forskare som kämpar för att skapa ett vaccin, och när jag äääntligen lyckats så muterar det jäkla viruset och mitt vaccin är värdelöst. Och där står jag som ett fån och undrar vad faen som hände.

Lite sådär stolt trodde jag att nu minsann hade jag fått koll på min son. Om han gör så, då gör jag så och hoppla så blir allt bra. Om han gråter på det där sättet så vill han det och då gör jag så och poff så inga tårar mer. Jag var såå lurad.

Idag skulle jag och Hampus ha stora städaredagen, och efter "frukost" (Hampus vaknade inte förrän 13.30...haha... så kan nog inte räknas som frukost) och nyhetstittande skulle vi dra igång och tyckte att detta kommer ju gå toppen för Nico sov så gott.
Vi hann inte mer än gå ur rummet förrän Nico började gnälla. Ingenting var riktigt bra. I början kunde han ha lugna små stunder men under dagen blev hans humör värre, värre och värre. Han vägrade sova, ville inte äta ordentligt och bara tjöt och tjöt. Riktiga illvrål.

Efter många om och men lyckades jag för en stund sedan i alla fall sätta igång någon slags rap- och fisreaktion och efter att han suttit en bra stund och förpestat luften verkade han helt ok. Vi andades ut och tänkte att nu äntligen - ha! - när vi försökte lägga honom i sängen drabbades han av psykbryt.
Så nu får han sova i babysittern.... Mitt lilla virus

Bye bye kontrollfreak

Publicerad 2010-10-16 10:33:30 i Att inte vara en milf,

Nu på morgonen har tre fåglar flugit in i vårt vardagsrumsfönster. Men fåglarna på ön är tuffa, de bara skakar av sig och flyger vidare. Men det var inte alls det jag skulle skriva om...

Jag har alltid varit lite av ett kontrollfreak, men har börjat inse att det är kört. Lika bra att lägga ner den egenskapen.
Bebisar tycks leva för kaos. Nico skrattar alltid som mest när han lyckats ställa till den; kissat på mig, sparkat iväg strumporna, kräks över den nypåsatta bodyn....

Känner lite skräck inför den dagen han börjar gå. Samtidigt som jag ser fram emot det som fasen såklart. Vad kan han då hitta på? Jag är nämligen sådan som är otroligt rädd om allt jag har, speciellt mina böcker. Om jag får ångest av tanken på hundöron i boken, hur tror ni då inte att det känns när jag tänker på utrivna sidor eller klotter i böckerna?
Jag måste alltså ta bort alla böcker från de nedersta hyllorna eller skapa någon form av bokskydd (och då ser man dem ju inte... mina stackars böcker... instängda och ensamma... om man inte tar plexiglas som H föreslog... rätt smart).


Nico är lite fisförnäm av sig...hehe

Innan jag fick barn så brukade jag också störa mig lite när människor hade lådor med leksaker och stuff i sina vardagsrum och kök. Brukade tycka det såg så rörigt ut och tänkte att barnen kunde väl ha sina saker på sitt rum...HAHAHA!!! Åh vad jag visste lite om hur det är att ha barn. Nico kan inte ens förflytta sig och hans saker ligger överallt! Denna lilla varelse har liksom lyckats ta över hela huset. Det är hans hus och jag och Hampus är inneboende och slavar. Så är det bara.

Men eftersom jag fortfarande inte vill ha massa platsbackar med saker överallt så funderar jag på att om jag ändå inte kan ha mina böcker på de nedersta hyllorna så kan jag ju kanske köpa snygga flätade korgar att ställa där med leksaker och sånt i. Se till att lillens saker i alla fall passar in i inredningen. Märker ni? Jag försöker återfå kontroll igen... Jag är en sådan sucker :)


Har grabbat tag i och försöker äta upp mammas (min) hand

Prohomo

Publicerad 2010-10-16 10:16:24 i Åsikter,

Jag tycker att det är himla skönt att Hampus inte har några fördomar (gällande det mesta, alla har ju några fördomar tror jag). Ingen av oss hade brytt sig ett dyft om Nico skulle vara gay. Man hoppas bara att Nico själv kommer känna detta; att han får vara den han är i våra ögon och att han själv blir fördomsfri och tolerant. Hade varit jobbigt om han blev nazist... då hade jag nog blivit lite sorgsen... Men fattar inte mamman i Aftonbladet som bröt all kontakt med sin son för att han var med i SD. Finns nog inget som skulle få mig att ta avstånd från mitt eget barn, även om man inte behöver hålla med om allt eller tycka det är toppen.

Som Hampus sa till mig igår: Jag tycker du har fel, men jag respekterar sin åsikt.
Han är bra min man :)

Slapp och slö

Publicerad 2010-10-16 08:31:12 i Nytt på bebisfronten,

Nico på bushumör

Igår var jag fasen inte ur sängen mycket alls. Lillen var lika slö som jag. Hade några busstunder på dagen men annars sov han mest. Han sov bland annat bredvid mig i sängen mellan 15 och 19. Då åt han och ville sedan sitta i babysittern och leka i två timmar eller så. Efter det somnade han och sov i princip till 03.
Jag och Hampus passade på att ha filmkväll som av en slump fick temat att kunna se in i framtiden eller kunna se det förflutna, då vi såg de gamla filmerna Deja Vu och Next.

Efter det har han knorrat dock och har nog haft ont i magen så jag gick upp nu vid 06 med honom. Idag står fyra saker på schemat: Städa, duscha (jag är sunkig), gå promenad alla tre och åka till apoteket (skall få medicin som förhppningsvis skall hjälpa mot min onda mage). Skall sova en del med tror jag.

Ingen bra bildkvalitet då den är tagen mitt i natten men skrattar som fan när jag ser den..haha. Galen hungrig bebis :)Fick förresten hem kläderna jag beställde till Nico från Ellos igår. Probemet är att jag beställde kläder i storlek "3månader" utan att tänka på att han redan är som en tremånaders bebis, så han kan knappast ha dessa att växa i utan kommer väl kunna använda dem någon vecka eller två.
Negativt var också att ärmarna var trånga och oflexibla så man inte kan få in sin egen hand där, vilket gör det krångligare att ta på dem. Pyjamasarna var inte alls bra egentligen men får väl användas i nödfall. Jättesöta men har så långt mellan knapparna att det blir stora glipor mellan dem :/

OMG

Publicerad 2010-10-15 08:20:41 i Nytt på bebisfronten,

Har inte sovit så mycket i natt. Nico har haft magknip och hanterat detta genom att knorra högljutt och vilja äta lite grann en gång i halvtimmen ungefär.
Varje gång man lyft upp honom han han satt igång och fisa ljudligt. Och den stanken... omg... den går inte att beskriva. Det finns inget annat i världen man frivilligt skulle fortsätta hålla i om det började lukta så! Ibland får jag till och med lite kväljningar och tvingads hålla andan tills stanken minskat något.

Vill ju dock inte att lilla plutten skall märka att han nästan gasar ihjäl sin stackars mor. Så ler, pussar och kommenterar pruttarna glatt - och på ett sätt gör de ju en lite glad för man vet att trycket i hans mage släpper. Och hans vältajmade och oerhört högljudda fisar har ju ganska ofta fått oss att skratta högt. Som när vi var i väntrummet hos barnläkaren och Nico ligger i barnvagnen och avfyrar hela arsenalen och alla andra i väntrummet stirrar på mig och Hampus och undrar vem av oss det är som är helt socialt missanpassad och nästan skiter ner sig offentligt.Nu har Hampus gått till jobbet och lillen är nerbäddad bredvid mig i sängen. Förhoppningsvis skall jag få några lugna timmar till, och H skulle inte stanna så länge på jobbet idag trodde han.
Sedan är det helg. Fan vad veckan gått fort. Blir lite rädd och tänker att Nico snart kommer vara 15. Visst är bebistiden sååå jääävla jobbig, men han är ju så satans söt och go. 

När jag var liten brukade jag fantisera om att jag skulle uppfinna ett medel som man skulle ge till katter så att de var kattungar för alltid, kanske skulle funka på bebisar med :) Fast då skulle det inte finnas några att ta hand om dem för alla föräldrar skulle sakta förtvina och dö..haha

Jag och mina sopor

Publicerad 2010-10-15 01:49:41 i Allmänt,

Sedan Nico kom har det genererats en hel del mer sopor. Förutom blöjor (och det är ju inte lite blöjor som används per dag) och papper som vi torkar dräggel och kräks med så har det köpts en hel del och man har fått en hel del vilket inneburit förpackningar etc som skall slängas.

Våra sopor hämtas en gång i månaden. Vill man att de hämtar oftare kostar det maaaassor. Så vi la skräp i svarta sopsäckar - men det hämtar inte sopgubbarna visade det sig. Pratade med dem idag och de vill ha 70 kr per säck för att hämta det. Hallå eller? Då blir vi ju ruinerade.

Har kanske blivit bortskämd efter åren i lägenhet för aldrig hade jag ens funderat på vad fan man gör när man har berg av sopor man inte blir av med.

Jättejinx

Publicerad 2010-10-15 00:59:22 i Nytt på bebisfronten,

Jag skulle aldrig skrivit igår att Nico blivit så mycket bättre. Snacka om jättejinx. Nu har han haft två skitskumma dagar. Går mest bara runt och tänker: Vad fan hände nu?

Hela kvällen fick jag och Hampus hjälpas åt med att gemensamt försöka komma på hur vi skulle få Nico att sluta gåta hysteriskt. Tillslut gick det, men hade hunnit få superhuvudvärk på kuppen, genom följande steg (betänk att detta utspelar sig under flera timmar):

1. Hampus försöker mata - går ej = Nico fullständigt hysterisk
2. Hampus rapar honom = Nico lugn i fem minuter, sedan hysterisk
3. Jag gör magmassage och knäböj (på honom) = Nico lugn i fem minuter, sedan hysterisk
4. Jag byter blöja = Nico lugn på skötbordet, sedan hysterisk
5. Jag försöker mata = Nico hysterisk
6. Jag gör magmassage och använder sköldpaddan som gör stjärnor i taket för distrahering = Nico lugn i fem minuter, sedan hysterisk
7. Jag går runt med honom = Nico lugn i fem minuter, sedan hysterisk
8. Hampus sitter och hoppar med honom, pratar med honom och använder sköldpaddan som distrahering = Nico lugnar långsamt ner sig
9. Hampus matar honom = Äter 150ml
10. Jag rapar honom = lugn och trött
11. Jag lägger honom = Nico somnar

Sedan sov han ca 4-5 timmar innan han vaknade och ville äta igen. Åt helt skumt så han satte i halsen rejält, spydde och blev hysterisk en stund men fick i sig ca 130ml. Rapade och bytte blöja innan jag bäddade ner honom igen. Just nu sover han ganska oroligt men hoppas att han kan sova ett långpass.

Åh vad jag önskar jag kunde se in i den lilla hjärnan ibland och fatta vad fansen som pågår. Hur han kan gå från glad och nöjd till totalt rabiat. Han har dock inte bajsat idag = inte bra.

Detta inlägg skulle kunna vinna pris för mest "=" i samma inlägg.

Mr smartypants

Publicerad 2010-10-14 18:22:07 i Nytt på bebisfronten,

Jag kan ibland vara lite besatt av att kolla på internet om vad en bebis i Nicos ålder "ska" kunna. Jag veeet att det är fånigt. Alla barn har sin egen takt och man har inte en "bättre" bebis bara för att han eller hon är tidig i sin utveckling... men jag tycker det är kul. Bli sådär lite stolt och låtsas att han är värsta geniet. Kan jag väl få göra?

Babyvarlden.se skriver om babisars utveckling och detta står om 2-månaders bebisar:

Genomsnittsbabyn väger nu 5 kilo och är 57 cm lång (oh well, min Nico e en stor pojke han)

Kommunikation och social utveckling


 • Sparkar ivrigt med ben och armar när du närmar dig.
 • Barnet kan skilja mellan glädje, ledsenhet och arga röst och ansiktsuttryck.
 • Barnet ler till personer och förväntar sig att få svara när du pratar med det från det att det är cirka sex veckor gammalt. Barnet upprepar särskilt vokaler. Glädje visas ofta genom ivrigt babblande.
Nico gör allt detta. Det är helt underbart när man ibland nu kan se att han blir glad när någon av oss kommer hem efter att ha varit borta :) Han ler bara mer och mer nu, men ibland tycker han att saker är kul utan att man fattar varför. Som när han ler stort och tjuter av glädje när han kissat på en..haha.

Sinnen och motorik


 • Nu kan barnet följa rörliga objekt med blicken och huvudet följer med i rörelsen. Fokuseringen blir bättre. Liggandes på mage lyfts nu huvudet upp ordentligt och barnet kan hålla det uppe en stund. Att ligga på mage en del i vaket tillstånd ger bra träning för ryggmuskulaturen.
 • Även när barnet blir buret klarar det nu att hålla uppe huvudet korta stunder innan det faller framåt igen.
 • Griper efter saker med stängd hand.
 • Kan titta på saker lite på håll och följa rörelser med blicken.
Nico har sedan han var en vecka tagit mycket ögonkontakt och kunnat fokusera blicken. Han har även i flera veckor kunnat följa saker med blicken, men det är nu det sista som huvudet följer med.
Han har nästan från start kunnat lyfta huvudet när han ligger på mage och hålla det uppe när man bär honom, nu långa stunder. Men det sista har han även kunnat använda armbågarna för att lyfta sig högre upp.
Han griper efter saker, men också med öppen hand. Han tar dock bara tag i vissa saker som våra händer, snuttisen och ibland sin egen tröja för att dra den upp till ansiktet och smaka på den eller gosa med den.

Intressen och aktiviteter


 • Barnet rör vid saker och upptäcker kroppen genom att leka med fingrar, tår och munnen.
 • Studerar sina händer och sparkar ivrigt med benen.
 • Är social och pratsam, orädd och gillar särskilt andra barn.
 • Visuella intryck är bra underhållning för spädbarn. Om man håller barnet så att det kan se över skuldran kan man gå på upptäcksfärd i rummet. Stanna vid föremål som har intressanta former eller starka färger och låt barnet få studera dem ett tag.
 • Spädbarnet lägger mycket tid på att betrakta och förundras över sina händer.
 • Nu gör barnet flera ljud. Härma det och hitta på fler ljud, t.ex pussljud, skorrande ljud och tungsmällar. Det är ett roligt sätt att kommunicera på och kan vara bra för barnets språkutveckling.
Nico gör mycket ljud, varierande ljud och "pratar med sig själv och andra. Han gillar att titta på saker, men är faktiskt ointresserad av sina händer och fötter än så länge. Att sparka är dock jättekul, och "hoppa".Bara för att öka på känslan av att han är ett geni så måste jag ju ta med vad en 3månaders bebis kan och se om Nico kan något av det...haha.Kommunikation och social utveckling


 • Är upptagen av de personer som är nära -gillar inte när ni går, blir ivrig när ni kommer nära. Följer mamma eller pappa med ögonen runt i rummet.
 • Börjar gestikulera medan hon/han pratar -rör armar och ben.
 • Ögonkontakten ökar stadigt -en viktig emotionell process som för barn och föräldrar närmare varandra.
 • Börjar skratta högt.
 • Gillar ljudet av sin egen röst och utvecklar ständigt omfånget.
 • Använder många olika rörelser och ansiktsuttryck för att uttrycka behov och känslor.
 • Lyssnar intensivt och svarar med ljud till den som sjunger och pratar med det.
Han ogillar redan att bli lämnad ensam, men det spelar nog oftast ingen roll vem som är där. Ögonkontakt har han redan mycket, men man kan inte få den på beställning så att säga. Ibland är han ointresserad. Han gestikulerar redan mycket men skrattar inte högt - om man inte räknar de ibland skrattliknande glädjetjuten.

Sinnen och motorik


 • Barnets förmåga att gripa och använda en skallra utvecklas denna månaden. Nu sträcker det sig också efter saker som hålls framför det.
 • Barnet börjar dra i sina kläder.
 • Förmågan att följa rörelser med blicken utvecklas snabbt.
 • Barnet börjar att sparka med kraft.
 • Nu klarar barnet att göra två saker samtidigt, som att suga och titta på något.
 • Barnet lyfter huvud och bröst i magliggande läge när det stöttar sig på armarna.
Han kan ibland redan sträcka sig efter saker, men det är ytterst sällan och även om han kan hålla i saker så gör han det väldigt kort och kan liksom inte göra något med det han håller i - förutom att gosa med det. Sparka med kraft anser jag nog att han gör - satan vilken benstyrka den ungen har. Han kan "stå" på benen om vi håller honom. Han kan lyfta sig ganska högt upp redan som sagt var, men om han kan göra två saker samtidigt har jag faktiskt inte tänkt på. Det kanske han inte kan.

Intressen och aktiviteter


 • Gillar och behöver mycket fysisk närhet. Vill be hållen, buren och gosad med.
 • Börjar visa preferenser för enskilda människor.
 • Börjar visa förväntan inför kända aktiviteter.
 • Barnet utforskar med händer och mun. Tygböcker eller andra tuggsäkra leksaker är bra leksaker vid denna tid.
Oftast vill Nico inte gosa trist nog. Bara med snuttisen :). Att bli hållen i knät ogillar han oftast också om det rör sig om en längre stund. Han älskar dock när man bär honom, men det gör väl även små barn?
Visar inga större preferenser vad gäller människor än, alla som är snälla är bra :) och han visar ingen förväntan förutom att han sparkar exalterat med benen om man visar honom nappflaskan.
han har börjat utforska med munnen genom att han vill slicka på saker...haha... Om man ska klappa honom på kinden är han oftast snabb med att sträcka ut tungan och ibland grabbar han tag i ens finger och tar det till munnen för att smaka lite på det :)


Så, nu har jag skrutit klart om min begåvade son :D

Bajs

Publicerad 2010-10-14 16:10:51 i Tipshörnan,

Ja, just det - bajs. Ett vanligt samtalsämne bland föräldrar enligt Vi Föräldrar. Oh ja, man blir mycket bajsfixerad. Och även mycket fixerad vid att något skulle vara fel. Men oftast oroar man sig i onödan tydligen. Läs artikeln själva - HÄR. Lite bra tips om vad man kan ge till bebisen (inte riktigt än dock) när magen krånglar.

Bebismysteriet

Publicerad 2010-10-14 15:37:41 i Nytt på bebisfronten,

Nico bara växer och växer och kan mer och mer för varje dag. Man har stunder av samhörighet, då man känner att man börjar förstå honom och ögonblick av riktig kommunikation. Men... han är fortfarande något av ett mysterium. Som att han kan ligga och sova gott som han gjorde i morse och plötsligt vakna med ett riktigt illvrål och vara helt tokhungrig trots att han ätit 120ml bara en och en halv timme tidigare.
Ett mysterium vart all maten får plats och ett mysterium att han fortfarande tycks tro att det finns en risk att vi kommer förvägra honom mat om han inte är tillräckligt högljudd.

Sedan har han dock varit på gott humör. Busat med både Hampus och mig tills han nu blev trött och somnade.

Titta förresten vad min bebis kan :)


Han blir dock ganska snabbt frustrerad över att hur han än sprattlar med benen så kommer han ingenstans. Stackarn :)

Likes and dislikes

Publicerad 2010-10-14 10:41:12 i Självcentrerat,

Tog ett tag innan jag fick ätit då Nico, såklart, bestämde sig för att han med ville äta - just då. Han fick gå före och sedan behövde han roas lite innan han ville sova igen.

Anyway... idag tänkte jag bjuda lite på vad jag tycker om och inte tycker om. Inte så att alla kommer tänka ÅH VAD INTRESSANT! men ändå... man behöver ju inte läsa om man inte vill :)

Personer och saker jag tycker om
(familj och vänner borträknat för det är ju rätt självklart, för mig)

Henrik Kruusval - programledare för Landet Runt. Jag tycker att han är störtkul :)
Chips - var tidigare galen i Estrella Dillchips, men under och efter  graviditeten har det skiftat till Svenska Lantchips
Böcker - är en bokmal, har alltid varit och kommer alltid vara
Katter - gillar alla djur (nej, inte kryp) men katter är klara favoriter
Richard Dawkins - en klok man
Maria Wetterstrand - en klok kvinna
Gekås i Ullared - ingen som missat det tror jag
Puttinuttiga saker - är en sucker för rosa, hello kitty, glitter och fluff men har fått lägga band på mig
Gamla möbler - hade vi haft råd hade vårt hem sett ut som ett hembygdsmuseum
Potatis - kan rabbla potatisrätter som shrimp-killen i Forrest Gump
Quentin Tarantino - coolaste filmerna
StarTrek - nog ingen som missat det heller
Plugga - är lite av en nörd
Sällskapsspel - men vi har sällan sällskap så blir inte mycket med det
The Big Bang Theory, Dexter, Bones, Criminal Minds, House MD, Flash Forward, The Event m.fl.
Loppmarknader - oh I love it
Failblog.org - jag har en hemsk humor
Pyssla - på olika sätt

det får räcka... jag gillar ju såklart en hel del fler saker och har säkert glömt en del riktiga favoriter, men men

Personer och saker jag INTE tycker om (ej medräknat uppenbara saker som djurplågare, våldtäktsmän etc)

Maud Olofsson - hon gör mig ofantligt irriterad
Belinda Olsson - tycker en debattledare skall hålla sig opartisk, och det klarar hon icke
Springa - uusch
Kikärtor - riktigt äckligt
Malin Wollin - den där jobbiga fotbollsfrun med sina idiotiska åsikter
Små kryp som rör sig snabbt - tvestjärtar, fy faen
Köra bil - kommer jag aldrig gilla
Ringa till myndigheter och annat löst folk - telefoner kan göra mig lite nervös
All skit som visas på tv - för mycket för att nämna, har för övrigt ingen tv
Att jag inte är rik - hur störande är inte det?
Hundöron i böcker - big no-no
Människor som rättar sig efter normer eller grupptryck utan att tänka själva - dvs. mååånga :)

Stör mig på massor, men nu orkar jag inte mer.
Sammanfattningsvis är jag en väldigt positiv och lättroad människa som ofta stör mig på andra människor och gnäller mycket :) Om jag skulle skriva en helt ärlig, men kort, beskrivning kanske den skulle se ut så här:

30 år, gift med ett barn och två katter (varav en alltid luktar illa). Bor i hus på landet men drömmer om större timmerhhus på andra ön. Socionom med magisterexamen i socialt arbete, och som pluggat mycket sexologi och lite annat. Önskar i framtiden forska eller försörja mig på mitt skrivande (får ta mig i kragen gällande det). Konstig humor. Ganska lat. Rätt snäll, omtänksam och förstående men tycker ofta att människor är idioter. Familjekär och trivs bäst med att vara med just familj, ser mina föräldrar och min bror även som några av mina bästa vänner.
Vill mer än jag orkar. Fysiskt klen, mentalt stark. Miljöpartist. Ateist. Pratar väldigt mycket (min man är oftast snäll och låtsas lyssna). Skulle överleva en zombieattack enligt test på internet. Tycker att schlagerfestivalen är superkul och att bokmässan är en av årets höjdpunkter. Älskar sci-fi. Har små fötter och väldigt små händer. Har börjat få gråa hår.

That´s me. Säg till om jag glömt något viktigt.
Som barn var jag en prinsessa i träskor

Stackars Hampus

Publicerad 2010-10-14 08:45:53 i Nytt på bebisfronten,

Hampus är sjuk och har varit hemma från jobbet några dagar. Trots detta har han tagit det mesta av nätterna. Delvis för att han är snäll och delvis för att han ändå har en annan dygnsrytm än mig (jag blir trött vid 21, han vid tidigast 01). De senaste två nätterna har Nico tydligen inte alls varit så lätt dock. Jag har ingen aning eftersom jag när jag inte har huvudansvaret för Nico sover som en död (min hjärna förstår att passa på).

Jag märkte dock vad Hampus menade när jag tog över honom i morse. Han var riktigt knorrig och gnölig. Låg bara och stånkade och var ledsen. Den där satans magen. Har börjat lära mig dock. Lägger honom på mage på min bröstkorg (går inte alltid då han kan få vansinnesutbrott som en rabiessmittad) tills han rapat av sig och sedan på rygg för lite knäböj. Antingen funkade det eller så ville han bara ut ur sovrummet för nu sussar han sött. Själv skall jag passa på att äta kamben till frukost.

Köpte förresten en ny nappflaska igår. Efter att ha sett ett av Sofias blogginlägg insåg jag att det kanske är brukligt att ha mer än en, och insåg fördelarna, så köpte en till (i storlek större, i grönt, om någon vill veta). Missade invigningen av denna då det skedde i natt dock, men det kanske var lika bra efter att Hampus berättat hur det gick. Tydligen är Nico en vanemänniska och har lärt sig att hans mat kommer i liten, rosa förpackning och att någon försökte lura i honom något från en stor grön behållare tyckte han inte alls om. Tydligen hade han varit helt vansinnig. Nu har han dock vant sig, så kan lägga till lättanpassad och flexibel på listan över hans (mestadels påhittade) karaktärsdrag.


Nico har en tendens att kollapsa efter maten. Han förvandlas till en medvetslös degklump och förlorar all styrsel. Känns lite taskigt att det alltid är när han är så där gött avslappnad som man skall rapa och byta blöjor.

Planerade inköp

Publicerad 2010-10-13 22:41:36 i Stuff,

Gör redan listor över saker jag behöver/vill köpa på Ullared. Förutom barnkläder och barngrejer behövs kattklätterträd, varma vintertröjor, kökslampa och massa annat.

Jag är bland annat i stort behov av vinterjacka. En varm, praktisk vinterjacka. Har sett några jag gillar på nätet men den ena kostar 2000 och den andra... 8000! Så ingen av dem blir det, men vet i alla fall vilken typ av jacka jag vill ha.

Sedan behöver jag byxor, vanliga och mysbyor. Och en regnkappa, gärna av snyggare modell. Skulle även vilja ha en skötväska som är en ryggsäck. Bättre för mig med mina klena leder.
Dadgear har snygga, men de är för dyra för mig.
Får se vad man kan hitta. Förhoppningsvis ett par vinterskor också. Vill egentligen ha sådana som ser ut som vinterfodrade Converse - någon som vet vart man kan finna sådana?

Nu ligger lillen och sover i källaren hos Hampus, och jag skall slumra lite jag med.

Saker jag vill ha

Publicerad 2010-10-13 20:41:12 i Stuff,

Hittade en sida på nätet som hade massa roliga saker jag vill ha, Kiddoz.


En eller två gröna sittpuffar hade varit perfekt till lillens rum


En hoppelefant - hur sött och kul är inte det?


Ett eget minipiano till Nico, att ha i sin pappas studio - hade varit coolt

Tips till nyblivna föräldrar

Publicerad 2010-10-13 19:29:36 i Tipshörnan,

Oavsett om man får en lugn och tyst bebis, eller en skogstokig vrålskrikande bebis, eller något mitt emellan så finns det en sak man inte kommer ifrån som nybliven förälder - man kommer ha frågor och funderingar. Massor av frågor och funderingar.
Äter bebisen för mycket? För lite? Sover han eller hon för mycket? För lite? Vad är det för konstig prick? Låter det inte skumt när han/hon andas? Skall man ha både tjock filt och jacka ute i detta vädret? Kan jag göra si? Kan jag göra så? Är detta normalt? Neverending.

Om man vill slippa plåga sin omgivning varje sekund och undvika att BVC spärrar ens samtal så är forum på nätet toppen. Ok ring sjukhuset om det verkar vara något allvarligt fel, men alla småfunderingar kan man dryfta där och få stöd och råd från andra som kanske har erfarenhet eller som funderat på samma sak själva. Toppen är det.

Dessutom kan man lära känna en och annan trevlig prick, som Sofia som är mamma till lilla Kerstin som är lika gammal som Nico (kanske kommer de gifta sig, vem vet... ge mig en kamel så är det en deal). Sofia bloggar också och har en av de bloggar jag läser varje dag. Här finns den.

Hon länkar till mig idag, så jag tänkte att om jag länkar till henne så kan ni hoppa fram och tillbaka mellan våra bloggar i en slags evighetsloop :)


En underbar Hampus och en butter Nico med spökhand. Vi kan säga att han vinkar till er, så verkar han oerhört smart för sin ålder.

Jag misstänker...

Publicerad 2010-10-13 18:59:07 i Nytt på bebisfronten,

... att vår son tycker att vi är idioter.

Nico hade en hyffsad dag mitt på dagen. Sov eller satt och busade i sin babysitter. Men så nu på eftermiddagen så blev han bara gnälligare och gnälligare. Hampus matade honom (han åt 180ml!) men gnället fortsatte.Då tänkte vi - han måste vara understimulerad - så vi försökte allt. Vi gungade, pratade, gjorde fåniga ljud, gjorde fula miner. Jag hämtade varje leksak han kunde tänkas tycka var kul. Hampus drog ut hans matta i vardagsrummet och la sig och busade med honom. Men samma resultat hela tiden - några små leenden först och sedan ledsen.
Helt uppgivna var vi tills Hampus plötsligt sa:
- Han kanske är trött?

Ner i sängen med honom och han slocknade med en gång. Då känner man sig lite misslyckad.Till vårt försvar får sägas att Nico har ett nytt favoritljud , ett slags dämpat falsettskrik (usel beskrivning..haha), och det använder han i alla lägen nu. När han är glad, hungrig, trött, ledsen. Ingen tolk i världen hade kunnat gissa sig till vad den pojken vill endast genom att lyssna på honom.

Misstänker att det kommer bli en tuff natt. Nico är lite i ofas med sig själv. Bara att stålsätta sig och samla kraft.

Ang. kläder

Publicerad 2010-10-13 16:30:17 i Kommentarssvar,

Fick en kommentar av Emma angående att man kanske borde unna sin bebis lite dyrare kläder ibland, och visst något enstaka plagg kan jag hålla med om... eller om det är ett plagg man kan växa i (som sovpåse) men Nico har t.ex. de senaste veckorna växt ca en storlek i veckan så har jag tur kan jag använda det jag köper i två, högst tre, veckor och då tycker jag bara att det är onödiga pengar att lägga. Mycket av det jag från början köpte hann han inte använda alls innan han växte ur det.

Sedan att unna sig själv dyra kläder så är jag ingen klädmänniska på det sättet - så kanske inte så konstigt att jag inte vill köpa dyra kläder till Nico :) Trivs lika bra i billiga kläder och köper oftast inte kläder mer än kanske tre gånger om året. Lodis-Emma, det är jag det :)

Bambino nappar

Publicerad 2010-10-13 12:41:14 i Allmänt,


Genom Buzzador har jag fått möjlighet att testa Bambinos nappar. Superfina och Hampus tycker extra mycket om att de har en ring då han tycker att det är svårt att få grepp om napparna som inte har det.
Nico säger ju inte så mycket men han verkar tycka om dem han med :)

Kommer kanske ha en och annan över efter buzzandet så är du sugen på att pröva på en och bor i närheten, eller är villig att betala porto, så hör av dig :)

Litet bakslag

Publicerad 2010-10-13 12:15:56 i Allmänt,

Om Nico kunde prata skulle han nog instämma när jag säger att vi haft en riktig skitmorgon, och natten var ju inte bra den heller.
Kan tyckas lite ironiskt när jag nu tidigare skrivit att det blivit bättre. Men det har det ju, bara ett litet bakslag. Det bra med alla de lugna dagarna och nätterna är ju också att de ger energi så man orkar med en skitdag då och då.

Dock har skitmorgonen ett skäl, som lusigt nog är just skit. Nico bajsade inte på hela dagen igår och sådant gör honom på mycket dåligt humör. Så därför blev jag genast lite lycklig när jag alldeles nu hörde ett megabrak i byxan på honom... sedan lite mindre glad för varje efterföljande brak. Detta kommer bli blöjbytet from hell.

Hur lyckas Hampus alltid sova när de stora bajsanfallen kommer?

Ok då, lite mer blödig

Publicerad 2010-10-13 11:49:09 i Att inte vara en milf,

Jag har ju tidigare hävdat att jag minsann inte blivit mer blödig än innan jag fick barn. Inte helt sant har jag nu märkt Både jag och Hampus är mer känsliga än innan vad gäller verkliga händelser som involverar barn.

Igår läste jag i tidningen om den lille tvååringen som blev kidnappad av en galning i Skåne. Var helt lugnt tills jag läste delen där det stod om hur mamman stått en bit ifrån och ropat till sin son att inte vara rädd och att mannen var snäll, för att den lille pojken inte skulle vara rädd. Då blev det tjockt i halsen och tårarna vällde upp.
Det var så rörande hur hon kämpat för att hålla sig lugn för sitt barns skull och jag tänkte på hur det hade känts om det var Nico, på att man skulle göra vad som helst för sitt barn.

Så ok då, lite mer blödig har jag blivit. Lite.

Klädråd baby

Publicerad 2010-10-13 09:41:04 i Tipshörnan,

Innan man fått barn, och precis i början, köper man babykläder för att man tycker att de är söta. Stort misstag! Jag fattade inte als vad min mamma tjatade om när hon påpekade att vissa plagg kanske inte var så praktiska. Äh, tänkte jag, hur jobbigt kan det vara? Men en sak kan jag säga bestämt och det är att ganska snart vill man ha smidiga kläder som är lätta och snabba att få av och på vid blöjbyten och som inte orsakar raseriutbrott hos bebisen vid av- och påklädning.

Råden är som följer:

Bodys
Superbra och det plagg man använder mest. Bra att ha både kortärmat och långärmat, men man har absolut mest nytta av långärmat vid denna årstiden.
Se till att bodyn har tryckknappar och inte vanliga knappar för det är för mycket pill och din bebis kommer hinna tröttna.
Var noga med att man kan öppna ordenligt vid halsen. "Omlott" i halsen som gör halsringningen större är ok, men det allra bästa är knappar på axeln. Bebisar avskyr att dra trånga saker över huvudet och det blir ett himla jobb. Så stort som möjligt är det bästa, vad gäller öppning vid halsen på bodys :)

Pyjamasar och sparkdräkter
De bästa plaggen för en bebis enligt mig. Det finns de med och de utan fötter. Fördel med fötter är att man slipper jobbet med de små strumporna som sparkas av var tredje minut, nackdelen är att din bebis fötter kan vara för stora för fotdelen medan resten av plagget passar. Jag har gått från att vara "med fötter"- människa till att föredra utan eftersom bebisen då kan ha plagget längre (och det är en klar fördel med tanke på hur snabbt de växer ändå).
Man MÅSTE köpa sådana som går att öppna i grenen vid blöjbyte. Om det inte går kommer man använda plagget en gång och inte mer, för det är för bökigt (av denna anledning är sparkbyxor av hängslebyxemodell ofta jobbiga). Det är helt ok med dragkedja eller knappar som går längs med hela ena benet, men det absolut bästa är om det finns knappar längs hela grenen, från ena foten till den andra.
Vad gäller tryckknappar vs. dragkedja så går ju dragkedja snabbare (se till att det finns skydd på insidan dock för man vill inte ha en dragkedja mot den mjuka bebishuden) men "bubblar sig" ofta så plagget ligger mer obekvämt tycker jag. Vanliga knappar tar jag inte ens upp för usch vad tidsödande och jobbigt.

Sovpåse
Tummen upp för det. Underbara. Bebisen kan sparka fritt med sina ben och det är supersmidigt att byta blöja.
Och nu talar jag om sovplagget och inte om det tjockare substitut för täcke som en del också kallar sovpåse. Sådan har jag inte testat och kan ej uttala mig om.

Byxor
Som jag nämnt här hängslebyxemodell bökigt, men kan funka ibland. Vad gäller vanliga byxor så se till att det inte är byxor med oflexibel midja för de är väldigt jobbiga att få över en stor blöjbak. Velour och annat mysbyxematerial är absolut det smidigaste, och det som i alla fall min bebis tycker bäst om. Bäst är med mudd i benslutet. Då sitter strumporna på plats bättre och man kan använda dem även när de är lite för stora.

T-shirts, tröjor och klänningar
På ett spädbarn är det vääldigt opraktiskt. Bebisen ligger ju i princip bara ner och då korvas plagget upp och blir obekvämt och magen blir bar. Visst kan det vara väldigt gulligt, men det är gulligt på din och bebisens bekostnad och du kommer snabbt tröttna på det. Om man ändå vill ha det gäller samma sak som med bodys - se till att öppningen för huvudet går att få riktigt stor.

Koftor och huvtröjor
Ibland när det är kallt är de ett måste trots att även de har en tendens att glida upp under armarna. Det bästa är egentligen de utan luva. Om man har luva måste denna var uppfälld över bebisens huvud nästan hela tiden eftersom det annars blir en obekväm knöl i nacken på bebisen när den ligger ner. På vintern kan det dock vara bra att ha en luva att fälla upp över mössan när det är kallt.

Strumpor
Ha många par, och gärna många likadana, eftersom bebisen sparkar av sig dem titt som tätt och de har en tendens att försvinna. Har man likadana par gör det inget om en från varje par försvinner utan man kan använda dem ändå.

Okänd bebis
Underkläder
En del använder små trosor och kalsonger utanpå blöjan för att mer hålla den på plats. Använde det en dag ungefär. Tycker blöjorna sitter där de ska ändå och var bara bökigt att få på och av vid blöjbyte.

Skor
Har inte köpt eller använt skor eftersom det är helt onödigt till en bebis som inte kan gå än. Har en del tjockare tossor men de gör det oftast obekvämt när de skall sova om de är för stora.

Overall och jacka
Om bebisen skall ligga i termopåse i vagnen är det bästa att ha en jacka eftersom benen ändå är varma. Här går luva oftast bra att ha eftersom den ger extra huvudvärme när det är kyligt ute.
En overall är bra att ha när man t.ex. skall åka i en kall bil. Samma gäller som vid sparkdräkt, smidigast om den går att öppna ända ner till fötterna då den är mycket lättare att få av och på då.
När det gäller spädbarn är det bästa om de har "inbyggda vantar" dvs att man kan försluta ärmsluten så att händerna hålls varma inne i ärmen.

Mössa
Se till att den har bra passform. För liten och trång, eller för stor som hamnar i ögonen, skapar ofta irritation hos bebisen. Speciellt viktigt nu på vintern är att den går ner över öronen.

Det viktigaste av allt nästan - köp inte väldigt dyra kläder! Bebisar växer som ogräs och kan ha sina kläder oftast bara i några få veckor. Är bara onödigt att ha slängt ut massa pengar då.
Köp kläder på rea, köp begagnat eller på lågprisvaruhus. Spara pengarna tills dess ditt barn själv blir medveten om att de ens har kläder på sig i alla fall.

Det som är ännu viktigare - tvätta alla kläder innan du använder dem på bebisen. Kläder har ofta rester av kemikalier på sig som kan irritera bebisens hud. Trodde själv det var lite överdrivet men Nico har blivit orolig varje gång han fått ha på sig helt nya, otvättade kläder (har hänt vid akut klädbrist).


Hur beskriver man det?

Publicerad 2010-10-13 07:56:59 i Kärleken,

Igår fick en av mina vänner barn. En liten dotter. Började då fundera på vad man säger om någon som precis fött barn undrar vad de har att förvänta sig (hon har inte frågat utan tanken uppstod helt spontant). Till mig sa de flesta att "det kommer vara helt underbart" eller "passa på och njut av spädbarnstiden för den är över så fort". Käftsmäll?

Ja, det har sina underbara stunder - definitivt - och det är över fort - helt sant - men faktum är att trots att man älskar detta barn till döds så vet jag inte vad man skall njuta av för en stor del av de första två månaderna är ju helt vidriga.
Man har fina stunder som är helt obeskrivliga och den första tiden går de mest ut på att man betraktar det lilla miraklet när denne sover. För fast man känner sig lite vidrig över det så vill man helst att de skall sova hela tiden den första tiden (bortsett från de euforiska första dagarna). När bebisen är vaken så innebär det ofta mycket jobb, och med tanke på sömnbristen är mycket jobb inget man vill ha (nu talar jag visserligen för mig själv, en del jävlar *bitter* har ju små änglar som aldrig håller en vaken hela nätterna).

Spädbarn skriker och gråter och man fattar inte varför. Man är trött, ledsen, arg, rädd, uppgiven... ja allt på en gång. Man oroar sig så man får kramp över att något skall gå fel, att man skall göra fel, att något är fel. Tänk om han eller hon är sjuk? Man tappar honom/henne? Man tänker att man kommer oroa sig för alltid. Varje pip från barnet kan vara första steget mot ond bråd död.
Ibland, ganska ofta, vill man ge bort bebisen, kasta den genom fönstret, gaffatejpa fast nappen i munnen, sondmata för att slippa allt matkrångel... och framför allt vill man...hela.... tiden...SOVA.

Man undrar varför människor skaffar barn. Varför de skaffar FLER barn. Man undrar hur någon någonsin överlevt detta. Man tänker att man aldrig kommer ha ett liv igen. Man HATAR alla som någonsin sagt positiva saker om att vara mamma och invaggat en i dessa falska förhoppningar.

Men sen.... så händer det något.
Långtsamt, långsamt börjar en känsla av att man faktiskt vet vad man gör infinna sig. En dag när bebisen gråter så vet du vad du skall göra för att få honom eller henne att sluta.
En dag får du en blick, en min eller ett leende som känns som det betyder något. Kontakt. Kommunikation. Du ser utveckling. Det där lilla skrikpaketet griper tag med sin hand om något med avsikt, ler åt någon han eller hon känner igen, gör ett nytt ljud och - halleluja - sover ett längre pass. Den där bebisen som skrek utan att själv veta varför har nu en vilja, önskningar, och när du klurar ut vad det är han eller hon vill så upphör skriken.
Och du inser att det kommer, det där alldeles underbara, men man måste ha tålamod och kunna njuta av de där speciella ögonblicken.

Men det spelar ingen roll om man berättar det för någon som just fått barn för man kan ändå inte vara beredd, och när det är som jobbigast kan man inte tro att det någonsin kommer bli bättre. Men det blir det... nu, redan efter två månader, är jag en av dem. En av de där irriterande asen som tittar på dig medlidsamt när du håller på att dö av utmattning och säger att det kommer bli bättre.

Det kommer bli bättre.
Det är bättre nu.

:)

Två, egentligen ointressanta, saker jag glömt skriva

Publicerad 2010-10-13 07:35:57 i Allmänt,

Ointressant sak 1.

I måndags när jag var i Stenungund och spankulerar längs gatan ser jag någon jag tycker mig känna igen och inser strax därefter att det är den där Nemo från Tylösand-serien som skrivits så mycket om. Har bara sett en del av ett avsnitt för att kolla vad tjafset handlar om efter att ha sett Debatt som diskuterade serien.
En helt ointressant serie om ett gäng människor som festar hårt och har mycket sex i Tylösand, så att se Nemo var ingen stor upplevelse direkt, men överraskande. Kan tänka mig att en del fjortisar var glada.

Ointressant sak 2 - men lite kul.

Igår när jag var, igen, var i Stenungsund skulle jag köpa snus i videobutiken... och fick visa leg! Haha. Någon tänkte med andra ord att jag eventuellt kunde vara under 18 år! Det tyckte jag var kul... och gjorde mig faktiskt lite glad med tanke på att jag känner mig rätt sliten och typ har åldrats tio år de senaste månaderna :) Tjejen i butiken har nog aldrig sett någon slita fram sitt leg så glatt :)

Ullared

Publicerad 2010-10-13 07:01:19 i Stuff,

Bestämde med mamma och pappa igår att vi skall ka till Gekås (Ullared) i början av november (wiii..hihi) - med släp...haha. Då skall det shoppas.
Hoppas de har kvar denna:

En ljuslykta jag vill ha... fast jag kanske skulle bytt ut ljushållaren i mitten.

Kista

Publicerad 2010-10-13 06:58:50 i Stuff,

Vill ha en vit kista med platt lock för förvaring i Nicos rum. Såg bilder på den här på nätet. Söt.
Kanske något man kan bygga.... om man har tid.

Orolig natt

Publicerad 2010-10-13 06:57:06 i Nytt på bebisfronten,

Blev inget foto av lilla Kapten Kirk igår för Nico sov hela kvällen. Sedan skulle Hampus ha natten, så jag gick och sov (Hampus kunde ändå inte sova så han skulle sitta uppe). Tydligen sov Nico inte bra sen dock. Mycket knorrande. Så efter ett tag efter det att de lagt sig i natt så gick jag upp med honom.
Gick runt och bar ett bra tag och han smårapade och spydde lite. Sedan la jag honom och gjorde knäböj så han fick ut lite gas. Efter det ville han äta, rapas och leka lite (idag var den mest spännande leken enligt honom att jag satte upp min hand så han kunde trycka med sina fötter mot den). När det var gjort kunde jag bädda ner honom och han somnade lugnt.
Känns som om jag börjat lära mig trixen nu och det är bra när man är två som kan bytas av. När den ena kör fast kan den andre ta vid. För viktigt att påpeka att det inte är så att jag kan och inte Hampus, för ibland är det tvärtom.

Borde sova lite och skall försöka om en stund men just nu har jag jätteont i magen.

Sömntuta

Publicerad 2010-10-12 19:53:57 i Nytt på bebisfronten,

Förresten är Nico något av en sömntuta nu för tiden. Detta har varit Nicos dag, på ett ungefär.

Som jag skrev innan så sov han oroligt och åt en gång i timmen mellan kl. 6 och klockan 9 idag. Mellan 9 och 10 satt han i babysittern och var vaken ibland och småsov ibland. Sedan åt han innan vi satte oss i bilen, hämtade upp mamma och åkte till BVC.

Under bilfärden sov han större delen av tiden. När vi kom till BVC vaknade han dock och var vaken och på gott humör. Efteråt gick vi en kort sväg i affärer och då låg han och kikade. Han sov sedan i bilen hem till mamma och pappa.
Vi kom hem till dem kanske runt 12.00-12.30 och då åt han. Sedan låg han på en filt på golvet ett tag medan pappa (hans morfar alltså) busade med honom. Han hann busa lite med sin mormor också innan han blev trött och somnade i barnvagnsinsatsen.
Han sov i kanske två timmar och fick sedan mat innan det var dags att åka hem, och han sov då i bilen.

Hade inte hunnit vara hemma länge alls förrän han ville äta en gång till och då var klockan runt 16 - 16.30. Efteråt satt han en liten stund i babysittern och småpratade med mig men ville ganska snart sova. Och sedan dess har han sovit.

Känns nästan lite ovant för är van vid att han är vaken väldigt mycket men enligt BVC är det tydligen ett sundhetstecken, och när han är vaken nu så är han ju mestadels glad och väldigt "vaken" i sättet, busig och nyfiken - så det är ju bra. Nu kan man hinna med att göra saker också... gäller bara att man orkar..hehe.

Att finna det perfekta ordet

Publicerad 2010-10-12 19:37:52 i Kärleken,

Jag satt här i soffan och såg ner på lilla Nico som sover, så oskuldsfull och alldeles perfekt, när Hampus kom upp från källaren för att säga hej och ge mig en puss. Ruffsig i håret och med myskläder på men ändå helt underbar. Och plötsligt drabbades jag av den där innerliga känslan av att ha allt jag någonsin kommer behöva. Försökte komma på ett ord för det jag kände men ingenting kändes rätt.

Inte glädje, för det ordet kändes för spralligt och glättigt medan det jag kände var varmt och lugnt. Inte lycka, för lyckan är för förgänglig medan det vi har är orubbligt. Inte salighet, för det låter för religiöst och flyktigt medan det vi delar är riktigt. Vad fanns det för ord som kunde beskriva denna känsla av att vara komplett?

Fullkomlighet. Det var en känsla av fullkomlighet. Inget saknas mig. Jag har allt.

Lost and found

Publicerad 2010-10-12 19:31:16 i Kärleken,

Lustigt att saker man förlorat kan hittas på de mest oväntade ställen.

När Hampus frågade om jag ville förlova mig med honom för lite mer än ett år sedan fick jag en temporär ring som han hade tillverkat själv genom att tvinna olika typer av metalltråd. Det var väldigt romantiskt att veta att han suttit i sin verkstad i hallen, i lägenheten där vi bodde då, och tillverkat den i smyg åt mig så jag var otroligt ledsen då jag tappade den. Letade överallt men den var bara borta.

Igår bytte min bror bil och när han tömde den gamla fann han min ring längs inne i bagaget på bilen. Ingen aning om hur den hamnade där, men blev så himla glad över att ha den tillbaka :)

Grattis till Karin

Publicerad 2010-10-12 16:06:04 i Nytt på bebisfronten,

Grattis till Karin som idag fick en liten flicka :)

Själva var vi ju iväg till BVC och de trodde inte utslagen var farliga så köpte salva på apoteket som jag skall smörja med och se om det fungerar. Passade på att väga och mäta. Nu väger plutten 6 kg och är 60 cm lång :) Fasen vad han växer. Huvudomfång 40,7 cm. Han följer sin kurva bra och om en vecka kan han nog gå och läsa...hihi :)

Hälsade på mamma och pappa en snabbis efteråt och tittade också på lillebrors hus som snart kommer vara färdigt. Promenderade runt och drömde om när jag och Hampus kan bygga ett timmerhus. Det kommer, det kommer (om man missat vår timmerhusfixering kan man läsa de första månadernas inlägg i min gamla blogg..hehe).

Lillens StarTrek outfit hade kommit från USA också :D Bild kommer senare idag för nu sover han och vill inte väcka för fotografering.

Hemskheter och himmelrike

Publicerad 2010-10-12 09:41:55 i Nytt på bebisfronten,

Såg att en man försökt kidnappa en för honom okänd tvååring genom att slita till sig honom från föräldern pch sticka (web-tv). Så jäkla vidrigt, och inget man trodde skedde i Sverige. Jag hade dött om det hände mig. Fy.

Hemma hos oss är det dock lugnt. Nico sov ...*trumvirvel*... 7 timmar i sträck i natt och vaknade för mat vid kl 6 i morse. Sedan vaknade han dock en gång i timman och sov mycket oroligt fram till 9. För närvarande sover han dock gott. Faktum är att an haft flera bra nätter nu så hoppas det inte är tillfälligheter utan att det fortsätter å här.

Blir nog att ta honom i bilen och åka till BVC:s öppna mottagning idag i alla fall då han fått torra eksemliknande utslag på kinderna som tycks sprida sig och vill kolla vad jag skall smörja in det med innan det blir värre. Han verkar inte ha ont av det dock.
Hampus är fortfarande sjuk så blir mamma och jag som åker in.

Min lilla goa tjockis

Publicerad 2010-10-11 16:37:04 i Nytt på bebisfronten,

Som ni märkte av mitt kommentarssvar så äter Nico mycket. Han går därför upp i vikt snabbt och för var dag har han växt ur mer kläder. Idag upptäckte jag att han kunde ha en body i storlek 68! Min goa korvkille <3

Herr och fru sjuk

Publicerad 2010-10-11 16:33:22 i Nytt på bebisfronten,

Idag skulle vi egentligen till BVC men Hampus var sjuk, och min mamma var sjuk och jag ville inte åka dit själv eftersom jag inte heller mådde helt bra och var lite nere, samt opraktiskt nog har en barnvagn jag inte riktigt klarar av att få i och ur bilen på egen hand (men med min muskelstyrka skulle det behöva vara en liten dockvagn för att jag skulle klara av det). Så bokade om BVC-tiden... ingen panik med det eftersom lillen mår så bra så.

I natt sov han toppenbra och långa pass, och idag har han sovit en del med. Ibland är han vaken och vill sitta i babysittern och busa dock, och en stund i förmiddags ville han otroligt nog ligga och gosa med mig en stund (det vil han aldrig annars). Vilken ynnest. Blir varm i hela kroppen när han vill gosa med mig, min lilla skrutt.

Istället blev det vesök på vårdcentralen idag för egen del då värken i magen inte släpper. Tog prover som jag får svar på om några dagar. Sedan handlade jag och åkte hem. Tog upp en liftare dessutom. En ung kille som ville få skjuts en bit. Han såg så icke-mördar-aktig ut att jag tog risken :) Bra karma till mig.

När jag kom hem var Nico lite kinkig och Hampus sa att han inte kunnat få honom att rapa. Jag lyfte upp honom och han rapade direkt... haha.. stackars Hampus. Samma sak har hänt mig och man känner sig så himla dum.
Nu ligger lillen i babysittern och sover. Han somnade mitt under en busstund. Själv väntar jag på att H skall spela klart så vi kan laga middag.

Kommentarssvar

Publicerad 2010-10-10 20:45:36 i Kommentarssvar,

sofia (smulpajj@hotmail.com) om Baby trötter:
han kanske växer en massa just nu, då sover dom ju mycket :) hur ofta äter nico och hur mycket äter han?


Nico äter oregelbundet, men oftast en gång varannan timme fortfarande även om det börjar glesas ut. han äter ca 120-150mg per gång.
Vägde honom för två veckor sedan och då vägde han 5,5 kg ungefär har jag för mig. Så han växer nog en hel del :)

Rådjursvarning

Publicerad 2010-10-10 19:41:27 i Allmänt,

Jag höll på att krocka med ett rådjur, eller två, på väg hem från affären... men min snabba hjärna räddade mig :) Kom runt en krök och ser ett rådjur hoppa över vägen en liten bit fram... och tänker genast att ett rådjur kommer likt en olycka sällan ensamt så jag bromsar kraftigt trots att rådjuret redan passerat... och mycket riktigt fanns det ett till bredvid vägen. Dock var det inte det rådjuret som var närmast att krockas med för det stod snällt kvar. Rådjur nummer ett hoppar dock tillbaka igen... men då körde jag redan så långsamt att det inte var några problem.

Ibland är det tur att man kör som en kärring :)

Bebis sover vidare...

Baby trötter

Publicerad 2010-10-10 17:56:51 i Nytt på bebisfronten,

Vet inte riktigt vad som är fatt med Nico idag men han nästan bara sover. Vaknar ibland, inte så ofta som vanligt dock, och vill äta och sedan gnäller han tills man lägger honom igen. Skumt.

Nu skall jag skynda till affären innan den stänger.

Gekås-längtan

Publicerad 2010-10-10 14:51:06 i Stuff,

Insåg att jag inte varit inne på Ullaredsbloggen på evigheter och var tvungen att ta en titt och kom under tiden jag tittade på massor av saker jag skulle vilja köpa på Ullared förutom barnkläder och saker till lillen.

Jag behöver en vinterjacka, byxor och varma vintertröjor samt vinterskor. Skulle vilja köpa ett klätterträd till katterna och en klocka till mig själv. Dessutom hittar man ju alltid lite prydnadssaker man vill ha, och julpynt skulle jag behöva köpa.

När jag har fel, har jag fel

Publicerad 2010-10-10 14:11:37 i Allmänt,

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg där jag ifrågasatte hur man kan läsa alla dessa bimbobloggar som handlar om inget annat än kläder och fylla etc. (som bl.a. Kissies blogg) och i detta sammanhang har jag för mig (inte helt säker för orkade inte kolla efter) att jag även nämnde Egoinas blogg.

Jag vill nu ta tillbaka detta. Egoinas blogg skall icke blandas ihop med de usla ytliga bloggarna och detta gjordes då jag helt enkelt inte bemödat mig med att läsa mer än ett inlägg eller så. Skäms på mig. Egoinas blogg är faktiskt rolig och spontan och förtjänar den uppskattning den fått. Så var det sagt. Man skall erkänna när man har fel.

Nu skall jag se några serieavsnitt och vila medan plutten sover i källaren med Hampus som spelar dataspel. Vi tar en himla lugn dag idag för jag är trött och Hampus är sjuk.
Nico är inte längre så gnällig så han var nog bara ledsen. Nu sover han dock igen. Om man bara aktiverar honom riktigt när han är vaken så somnar han gott igen efter en stund. Mamma och pappa fixade dessutom en käck (ja, jag använder ordet käck... som en liten tant) ställning att sätta över babysittern som man kan hänga saker på så han kan kolla på gejer. Det tycker han är mäkta kul. Men det är alltid, alltid, roligast att se de nakna tjejerna på tavlan ovanför soffan :)

Bilder på sötisen

Publicerad 2010-10-10 09:52:23 i Nytt på bebisfronten,

om jag skrev så togs massa fina bilder på lillen hos hans mormor och morfar igår. Här kommer ett smakprov.
Mammas älskling <3
Man kan nästan tro att han är ledsen, men han är jätteglad och exalterad :)

Gårdagen

Publicerad 2010-10-10 09:34:09 i Kärleken,

Var supermysigt igår. Lämnade av lillen hos sin mormor och morfar strax innan 14 och begav oss sedan in till stan. Där åt vi först middag på Stagedoor. Jag åt pepparstek med stekt svamp, pepparsås och pommes medan Hampus åt den enligt honom godaste hamburgaren som finns. Var så härligt att bara sitta och prata om allt möjligt (även om samtalet lätt halkar in på barn och hus). För ett ögonblick var vi "bara ett par" igen.

Sedan gick vi till bion och fick uppleva Bergakungens VIP-biograf. I loungen (stavas det så?) fick man äta massa gratis godis (men vi var proppmätta så jag åt tre små bitar och Hampus inget..haha) och Hampus tog en öl. När man sedan skulle in i salen fick man varsinn gratis popcorn och varsinn dricka. Men vi var ju fortfarande proppmätta och jag är ingen popcorn-människa så vi tog bara en popcorn och den stod i det närmaste orörd genom filmen.

På VIP sitter man i stora bekväma skinnfåtöljer men massa benutrymme (vilket jag nästan alltid har då jag är kort) och med ett litet bord bredvid som man kan sätta saker på. Jättemysigt och bra mycket bekvämare än vanlig bio, och framför allt tystare då salen är ganska liten och det inte ryms så många. Nackdelen tyckte jag var att man hade ett litet bord bredvid varandra så man kunde inte riktigt hålla handen eller mysa, och Hampus kändes så långt bort.

Filmen vi såg, Inception, var en av de absolut bästa filmer jag sett. Verkligen älskar när man känner att manusförfattaren kommit på något helt nytt och orginellt och verkligen fått ihop trådarna i en komplicerad intrig. Som att lägga ett svårt puzzel och när sista biten läggs känner man att "där satt den!". Välgjord, bra skådisar och coola effekter. Älskade den. Känner att det var ett riktigt bra val av film att se. Hampus tyckte också att den var skitbra.
Kortfattat kan man säga att den handlar om en grupp människor som arbetar med att ta sig in i andras drömmar för att komma åt information. Resten får man se själv. Om man vill analysera lite kan man säga att den handlar om det mänskliga medvetandet och hur sor makt våra känslor har över detta.

Även om det var skönt att komma bort lite så saknade jag Nico en del. Han hade dock haft det kul hos mamma och pappa. Gått på promenad, lekt i babysittern och gosat. De hade tagit underbara bilder på honom som jag hoppas att mamma kan skicka till mig sedan - måste förstoras och upp på väggen! När vi kom för att hämta honom vid 22 så sov han redan och minns inte hur länge han hade sovit, men han sov sig igenom både placering i bilstolen och sedan att bli lagd i sängen igen när vi kom hem, och sov sedan till 03. Efter det har han dock sovit ganska oroligt i pass på 1-2 timmar och är ganska kinkig när han är vaken.
Han brukar ju vara vaken och pigg vid denna tiden men vill bara forsätta sova.
Jag tror att det är för att det var en så "stor" dag igår med massa upplevelser att smälta som gör att han är trött och lite gnällig, men Hampus som börjar bli förkyld med ont i halsen tror att Nic kan ha smittats och är så för att han börjar bli sjuk han med. Kan nog vara vilket som. Nu sover de som medvetslösa båda två i alla fall.

Senare idag blir det till att röja och göra lite praktiskt här hemma. Skall också boka en ny läkartid för penicillinkuren är slut, men magsmärtorna består. Känns inte alls kul och jag är lite rädd och orolig. Inte lika mycket för vad det kan vara som över att jag måste tillbaka till läkaren och kommer få utstå massa prover och undersökningar. Fan också.

Babyhumor

Publicerad 2010-10-09 09:32:54 i Nytt på bebisfronten,

Vad Nico hittills tycker är skoj är framför allt att bli härmad, att man gör fåniga ljud och pratar med fånig röst. Ganska basic humor. Vissa leksaker kan frambringa ett leende och ibland vet man inte vad han ler åt men han brukar ha bra tajming. Han ler nämligen oftast om han gjort sken av att vara hungrig, man har släpat sig ut i köket och kommer tillbaka med mat som han inte alls vill äta. Han ler även om han kissat på en.
Såklart blir det även leenden och tjoanden om man gungar honom i babysittern, gärna samtidigt som man säger gung gung gung.

Nico har även två lustiga saker för sig. Det ena är att han verkligen äälskar en tavla vi har på vardagsrumsväggen. Är egentligen en Pink Floyd affisch tror jag och föreställer ett antal nakna kvinnor som man ser sittande bakifrån och som kroppsmålats i fina färger. Nico kan stirra på den hur länge som helst och idag log han stort när han såg den.

Det andra är att han drar ett djupt andetag och håller andan lite när man byter kläder på honom och drar något över huvudet på honom. Ser väldigt kul ut. Han gör samma sak i badet om han tror att han skall hamna under vattnet, vilket är mer förståeligt.

Jag hade trott att lillen skulle sova nu s¨å jag kunde smita ner och tvätta håret men det får vänta tills Hampus vaknar för just nu är Nico pigg och busig så får roa honom lite.

Lära-gå-stol

Publicerad 2010-10-09 08:28:20 i Stuff,

Jag vet att lillen är för liten än, men han växer ju, och jag vet att det sägs att de inte alls lär sig gå snabbare, men han kommer tycka det är skoj - så vill ha en lära-gå-stol till Nico.

Kollat runt lite på nätet, men jag är ju lite av en tråkmamma på det sättet att massa skrikiga färger som bebisar gillar, det tycker inte jag om. Skulle helst ha någon lite mer dämpad, även om huvudsaken är att lillen tycker om den.

Hittade dock en på Babyproffsen och en på Segrs hemsida som jag tyckte var fina.


Har jag förresten nämnt att mina föräldrar beställt en Kapten Kirk (Star Trek) outfit till Nico från USA? Jag och Hampus nästan hoppar av glädje varje gång vi tänker på det :) En sån underbar grej! Världens bästa mormor och morfar har den ungen :) och världens nördigaste föräldrar...haha. Han kommer bli scifi-skadad under sin uppväxt tror jag.

Hittade en rolig sida med nördsaker för barn och vuxna http://www.thinkgeek.com.

Bland annat fanns denna blobb som man lägger gossedjur i och då blir en skön stor kudde.

En stor dag

Publicerad 2010-10-09 07:58:01 i Nytt på bebisfronten,

Idag skall Nico för första gången lämnas till barnvakt. Han skall spendera dagen och kvällen hos sin mormor och morfar medan jag och Hampus åker till stan och går på VIP-bio. Känns lite nervöst, för vet inte hur det kommer kännas, men samtidigt väldigt skönt och välbehövligt att vi får lite egentid med varandra och kan slappna av.

Kändes nog fint för Hampus att komma hem från jobbet igår för lillen blev så glad när han fick se honom att han fyrade av ett jätteleende och sparkade glatt med benen :)
De hade även ett moment på kvällen då Hampus hade honom i knät efter matning och Hampus började härma allt Nico gjorde, alla miner och ljud, vilket Nico tyckte var störtkul. Han gjorde ett ljud eller min som H härmade och sedan kom ett jätteleende. Om och om igen. Var nog det gladaste vi sett hon hittills :) En underbar stund. <3

Har dock varit en gnällig natt och morgon. Han har sovit oroligt och gnölar och vrider sig mycket innan han somnar, och lite oklart vad det är som är fel. Känns nästan som han håller på tills han hittar den perfekta ställningen för plötsligt bara somnar han.

Nu har jag gått upp med honom för att Hampus skall få sova ostört en stund. Skall tvätta håret och packa ner allt som skall med. Tänk att ett biobesök kan vara ett sådant projekt :)

CD-spelare

Publicerad 2010-10-08 14:54:07 i Stuff,

Har letat efter en barnanpassad CD-spelare att ha i Nicos rum. Hittade tillslut en på BR-leksaker. Tål stötar och har dessutom microfoner om barnet vill sjunga med. Inte så aktuellt för han att sjunga nu..haha.. men kan ju vara bra i framtiden (om inte annat ka ju jag leka Idol eller nåt...hehe).

Dock kostar den 700 så kanske får vänta lite, eller så är det nåt han kan "önska sig" till jul från oss eller nån annan.

Den var söt i alla fall :)

Gäller bara att övertala Hampus om att ett barn inte behöver en avancerad stereo med superbra ljud, även om han har en pappa som är ljudtekniker :)

Lugn dag

Publicerad 2010-10-08 14:29:17 i Nytt på bebisfronten,

Nico hade en lite gnällig natt. Efter att ha sovit runt fem timmar så vaknade han runt kl 1 och sedan ville han ha mat nästan en gång i timmen resten av natten och var väldigt gnällig och orolig. Nu på dagen har han faktiskt mest sovit, fast han har små stunder av gnäll då ingenting hjälper.
Han la även ett trevligt lass i blöjan som kletade ner honom från naveln och långt upp på ryggen. Mysigt värre.

Själv har jag haft noll ork idag utan bara tar det lugnt och väntar på att Hampus skall komma hem. Hoppas vara piggare imorgon när vi skall på bio.

Nattlampan jag beställde har redan kommit! Snabbaste leveransen jag någonsin varit med om. Supersöt är den så får testa den i natt. Har dock en känsla av att den kanske skapar mer mysfaktor än lyser upp nog för att man skall kunna se något.

Nicos utveckling har förresten tagit sig uttryck på två olika sätt de senaste dagarna förutom att han ler mycket mer. För det första så gosar han mer, dock med snuttisarna och inte så mycket med oss även om det också kan ske vissa efterlängtade stunder. Han tar tag i sin snuttis och gosar med den i ansiktet, vilket ser jättesött ut. Det andra är att han "pratar" mer och mer nyanserat. Han sitter nästan hela tiden när han är vaken och gör små ljud som kan variera mellan små pruttljud och små tjut. Han gråter inte heller lika hysteriskt när han vill ha mat, för det mesta. Jag tror att han nog vet nu att han kommer få mat men gråter för att markera och vara säker på att vi fattar piken :)

I stort är han ju mycket lättare att ha hand om nu. Tror minsann han kan vara redo för Ullared... Mamma och pappa, vad säger ni? Nästa vecka? Veckan efter det? ;)

Bus-Nico

Publicerad 2010-10-07 15:42:14 i Nytt på bebisfronten,

Så här glad kan man vara när mamma busar med en på morgonkvisten.
Han riktigt tjuter av glädjenär man leker med honom :) Helt underbart.

Efter buset och att jag ätit frukost skulle Hampus ta honom medan jag villade lite, men jag somnade och sov tills tre. Under tiden fick Nico kolla på när hans pappa byggde studio. Nu ligger han bredvid mig och tjattrar som en dåre så får leka lite mer med honom.

Kroppen efter en graviditet

Publicerad 2010-10-07 09:15:46 i Att inte vara en milf,

Jag tror jag skrivit lite om detta innan men här kommer lite mer.

Som allt som har med graviditet och barnafödande att göra så är allt individuellt. Det är ett annat ord för att säga att du inte kan få ett klart svar vad gäller något över huvudtaget inom detta område. Till och med vad gäller alkohol under graviditeten kan man av olika barnmorskor få olika svar trots att svaret borde vara självklart. Studier har visat att fostret efter ett glas vin är medvetslöst. Medvetslöst!
Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om utan kroppen. Vad jag ville få fram är att detta inte gäller alla... detta är vad som drabbade min kropp... och det kan drabba även dig *dramatisk musik* ... haha.

Jag gick inte upp enormt mycket i vikt. Gick upp vad ett spädbarn med tillhörande fostervatten och moderkaka väger plus några extra kilo. De där extra kilona placerade sig trevligt nog på rumpa och lår, samt en del på magen. Och de trivs nog där för nu, två månader efter förlossning, sitter de envist kvar. Inte kan jag ha mina gamla byxor och på magen bor nu en trevlig valk.
Kvar där den fina runda gravidmagen befann sig finns nu en degig påse av överflödig hud med lite fett i. Visst låter det sexigt?! Jag hade hoppats på att det skulle säga slurp så var allt bort, men icke. Och du...du som blev sådär smal och fin igen nästan direkt med en gång... jag vill inte höra!! (skoja bara... eller nej, jag vill inte höra... menjag är inte arg på dig utan säger kul för dig... Jag är bara lite bitter...hehe). Hängbukssvinet Emma, det är jag det. Hoppas veeerkligen det kommer dra ihop sig med annars blir det aldrig mer bikini för min del.

Under graviditeten var jag så stolt över min avsaknad av bristningar. Inte en enda. HA.. man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken, som man säger. Var väl en vecka innan förlossning som det plötsligt dök upp den ena mörklila blixten efter den andra på nedre delen av magenochpå höfterna. Hampus sa: "Men de försvinner väl?"...Nej, stackars Hampus, du har nu en randig fru.

Brösten skall vi inte tala om. Nej, vi gör inte det. Kan bara säga att trots att jag inte ens ammade så kommer de aldrig bli sig själva igen. Liksom Sverige i nationalsången så tronar de på minnen från fornstora dar... men dessa dar är över. De har förlorat sin kamp mot gravitationen.

De nedre regionerna måste jag säga har klarat sig utan större problem. Estetiska förändringar har jag ingen aning om eftersom jag inte vet hur det i detalj såg ut där innan, men allt funkar som det ska. De problem man hade försvann efter några veckor (för i början är man babiansvullen efter en förlossning).

Så är det... livet förändras, kroppen förändras... men du har en bebis. En liten underbar plutt som river dig och drar dig i håret men som skulle orsaka global översvämning om han log mot antarktis.

Shopping, bus och lite sömn

Publicerad 2010-10-07 08:11:18 i Shoppat,

Idag åkte jag tillsammans med Nico och plockade upp mamma för att shoppa lite på torget. Blev som alltid mest till lillen :) Två nya sovpåsar och en ny mössa (likadan som den förra men storleken mindre för han får den i ögonen) på Lindex och Polarn o Pyret. Sedan hamnde jag i leksaksaffären där jag köpte en babyspegel på hjul och dyyra mjuka klossar från Teddykompaniet, men Nico verkar gilla dem och de var ju så fina :)

När han blir lite större skall jag köpa dessa hårda klossar frånTeddykompaniet. Superfina.

Hittade ett hand-ch fotavgutningsset som jag köpte också. Efter det kilade vi till Gallerix och köpte ramar.

Var inne i en inredningsbutik på torget också som hade jättefina barnsaker. Små giraffkrokar bland annat som jag måste köpa sen nån gång. De hade även jääättestora barbapappor som man nästan hade kunnat ha som sittsäck. Nästan så jag funderar lite på om man skall köpa en sådan i julklapp till lillen. Fast det är ju mer jag som vill ha den än han. Å andra sidan vill han mest ha mat... haha.

När vi varit på torget hängde jag hemma hos mamma och pappa ett tag. Nico fick ligga på golvet och bli road av en stickad garntomte som morfar hittade. Var mycket uppskattat. Han sprattlade med benen som en tokig och tjoade glatt. På bara några dagar har han nu blivit mycket mer verbal och använder massa olika små ljud för att förmedla sitt humör.

När jag kom hem upptäckte jag att jag glömt senaste numret av min nya favvo-tidning YourLife hos föräldrarna. Ännu mer typiskt att vårt internet hade lagt av så hade inget att göra (för er som missat det har vi ingen tv). Så jag gick och la mig..hehe. Nico somnade bredvid mig i sängen och sov 5 timmar, och då hade Hampus hunnit komma hem. Sedan åt han, somnade om och sov 5 timmar till! Har nog aldrig hänt.
Dock sov han efter det bara 1 timma innan han ville ha lite mat igen, och sedan ytterligare bara 1 timma. Då var klockan runt 6 på morgonen och Nico ville upp och busa. Fick gunga honom i babysittern och då log han med hela ansiktet och tjöt av fröjd. Efter en liten stund av det var han redo att somna om.

Nu skall jag nog ta och beställa en nattlampa i form av en sköldpadda. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag trodde att Hampus skulle gilla den, och mycket riktigt :) Han tyckte bestämt att det var den nattlampan vi borde ha :)
Idag är förresten Hampus ledig...härligt :)... men han kommer nog hänga mest i studion eftersom han fått hem sina nya studioprylar (som tidigare ägts av Robert Broberg minsann) så han vill dona och möblera om där nere.

Vår stora lilla bebis

Publicerad 2010-10-06 09:24:32 i Nytt på bebisfronten,

Med tanke på vad skrev i ett inlägg igår så var det lite lustigt att Hampus på kvällen sa att han tyckte att det hade känts som om Nico utvecklats mycket bara de senste dagarna. Så är det verkligen. Helt plötsligt känns han lugnare, mer "med" och det till och med känns som om han mer förstår vad man säger... kanske inte orden, men vad det är man vill ha sagt.
Igår märkte vi också att han nu kan häva sig upp på armarna när han ligger på mage... vi var så stolta tills vi insåg att ju högra han kan lyfta huvudet desto större smäll när han inte orkar mer och far med näsan före rakt ner i backen :/

Idag skall jag se om jag kan köpa några leksaker som är lite mer anpassade för bebisar när de ligger på mage och tittar upp, så att han kan tycka det är lite mer kul att ligga på golvet. Som det är nu blir han uttråkad, frustrerad och ledsen på ungefär två minuter.

Nu skall jag försöka få donat lite så jag kan åka och hämta upp mamma sedan. Vill alltid ha backup med om jag skall gå med lillen i affärer :)

Presentabel?

Publicerad 2010-10-05 16:14:37 i Att inte vara en milf,

Idag är Hampus iväg och hämtar studioutrustning som han köpt. Han får hjälp av en arbetskamrat. Fick nyss ett sms om att de är här runt 18 och frågan om det är städat hemma.
Svar nej.

Är inte en katastrof men det står disk lite här och var och det ligger papperstussar överallt. Man hade kunnat ta in någon i vårt sovrum och ha en frågesport:
Vem bor här?
1. Någon som är superförkyld
X. Någon med en bebis som drägglar och kräks en hel del
2. En översexuell tonårskille

Nu är frågan om jag under de två timmar som är kvar tills de kommer hinner - nej, orkar - plocka undan. Behöver egentligen mat men har inget lättlagat hemma och orkar verkligen inte ställa mig och laga något. För tillfället orkar jag inte ens ställa in pommes i ugnen fast jag är vrålhungrig. Tuggar istället i mig två dagar gamla mjuka chips och kräks lite inombords.

Förresten borde Hampus inte oroa sig för om huset är presentabelt. Han borde oroa sig över mitt skick. Är inget uppvisningsexemplar för tillfället kan jag lova. Sitter här i mysbyxor och t-shirt och har dessutom kräks i håret. Kan det blir mer sunk?
Kul för H att presentera sin nya fruga.
"Det här är... eeh... jag vet inte vem detta är... hon måste ha smitit in medan jag var borta"

Jag lyckades! :)

Publicerad 2010-10-05 15:20:48 i Nytt på bebisfronten,

Efter många försök lyckades jag nu äntligen fånga Nicos leende på bild. Inte de bästa bilderna kanske då de blev lite suddiga. Försök själv ta kort samtidigt som du försöker ha ögonkontakt med en bebis, killa på bebisens mage och göra blubbblubbblubb-ljud :). Ibland undrar jag om bebisar egentligen skrattar lite av medlidande när de ser våra patetiska försök att få dem att le :)

Och om någon säger att han inte riktigt ler så slåss jag :) Dessutom log han ju mer när jag inte lyckades få med det på bild såklart... han är ingen linslus lilla Nico... han betraktar alltid kameran med bister misstänksamhet oavsett hur glad han var sekunden innan den kom fram.

Lika svårt var det att få en bild på sprattelgubbens små giraffötter.

Nattlampa

Publicerad 2010-10-05 13:56:15 i Stuff,

Har tittat lite på nätet vad det finns för nattkampor att köpa. Om jag inte hittar någon jag gillar på torget imorgon så blir det kanske att jag beställer en istället. Fanns en hel del söta.

En nattlampa i form av ett gosigt litet lamm. Milt rosa ljus.

Barbapapa är ju alltid söt.

Eller en söt elefant.


Detta är dock helt klart favoriten, och jag vet att Hampus hade älskat den också. En söt sovande liten sköldpadda som lyser upp riktiga stjärnbilder i taket. Man får även med info så att man kan berätta för sitt barn om stjärnbilderna. Finns att beställa på abcleksaker.se

Mammas plutt

Publicerad 2010-10-05 13:16:36 i Nytt på bebisfronten,

Nu jinxar jag det säkert men jag tycker att Nico blir lugnare oh lugnare för varje dag, även om han har sina små svackor när magen ger sig till känna. Han känns äldre på något sätt.
Idag har han mest ätit och sovit även om vi hunnit busa lite mellan varven också.


Plutten i sin lite för stora Alfons-pyjamas

När jag skulle köpa blöjor igår var Pampers, som jag brukar köpa, slut så testade Huggies istället (ok, mest för att de är så söta..hehe) men tycker inte riktigt om dem. De är så hårda så det känns som om man tar på honom suspensoar. Men kanske är en vanesak.

Beställde lite kläder till Nico från Ellos idag med. Som alltid lägger jag först massor av kläder i "kundvagnen" bara för att de är fina, men så när man kommer till "kassan" så blir jag rationell och plockar bort allt utom det nödvändiga. T.ex. finns det så fina små tröjor och koftor, men just nu är ju temperaturen så att han inne har långärmad body och då är det för varmt att ha något mer över det... och ute är det för kallt att vara utan jacka, men för varmt att ha tröjan under jackan... så de små tröjorna och koftorna skulle helt enkelt inte komma till användning.

Dessutom tycker jag att det mest praktiska nu är att ha body och byxor eller pyjamas/sovpåse för tröjor och t-shirts korvar ju bara upp sig. Tycker de borde sälja mer sparkdräkter att ha dagtid (nu blir det att han ofta har pyjamas på sig om vi bara skall vara hemma för det är det han är mest bekväm i). De hade sparkdräkt på Ellos men bara i rosa och även om jag inte bryr mig så tycker inte Hampus om det.
Blev att jag beställde en 3-pack mönstrade bodys, en 3-pack vita bodys och en 2-pck pyjamas i tunn velour.

Imorgon skall jag åka och handla en till sovpåse till honom, och kanske att det blir något mer, man vet aldrig :) Skall nog se om jag kan köpa en nattlampa till hans rum också. Den lilla lampan vi har nu lyser för starkt. Han kan sova utan problem, men inte jag.

Insåg förresten idag att min son inte är en självgod typ i alla fall. Han började storgråta när han såg sig själv i spegeln när vi gick förbi den...haha... lilla stackaren. Kanske trodde han att något annat barn snott hans mamma.

Gaser

Publicerad 2010-10-04 19:20:07 i Nytt på bebisfronten,

Nico fiser så mycket att när jag skulle skriva www.google på datorn skrev jag utan att tänka www.gaser... haha.

Nej men det är faktiskt synd om lillkillen. Är ju ingen ände på det hela.

Nico på sin namngivningsdag

Publicerad 2010-10-04 12:24:32 i Nytt på bebisfronten,


Nico anländer till sitt namngivningskalas. Påpälsad och inte så social.


Sitter lite trumpen hos morfar. Inte säker på att kalas är hans grej.


Blir mer och mer övertygad om att folksamlingar inte är något han tycker om.


Kommer på att det bästa sättet att slippa alla är att sova.

Lilla skrutten.

Ilsk bebis

Publicerad 2010-10-04 08:52:53 i Nytt på bebisfronten,

Nico är arg. Inte blev han gladare av att jag klippte hans små naglar. Var dock så illa tvungen då han rivit sig så han blöder i pannan.

Just nu måste jag gunga honom i babysittern. Varje gång man slutar börjar han gnälla. Han är som en sådan där väckarklocka som låter högre och högre för varje gång, så man har bara en viss tid på sig att börja gunga honom igen innan helvetet bryter ut.


Här är han inte ilsk, bara söt och trött - det är så mycket trevligare att titta på :)

Jag - en mördare

Publicerad 2010-10-04 08:48:29 i Allmänt,

Jag ogillar spindlar - skarpt, men får inte döda dem för Hampus. Han tycker att spindlar är fina.
Idag bröt jag dock mot regeln. Det kröp en spindel på Nico när han sov - PÅ!
Det finns gränser, och den spindeln passerade den gränsen - rejält... och straffet för det var tyvärr döden.


Sömnlös

Publicerad 2010-10-04 07:57:54 i Nytt på bebisfronten,

Nico sover inget vidare. Han gnyr och gnäller och lägger av den ena brakaren efter den andra. Min son har allvarliga flatulensproblem. Otroligt att så mycket gas kan rymmas i ett så litet barn.
Jag har därför knappt sovit alls sedan jag tog över bebisansvaret för fem timmar sedan. Känner mig rätt seg kan man säga, och när Hampus vaknar måste jag köra honom till bussen.

Har spenderat tiden med att leta efter fler sovpåsar till Nico. Inte de där tjocka alltså utan de som är som ett nattlinne som är ihopsnört längst ner. Verkar hopplöst. De enda jag hittar är på Lindex och det har jag redan köpt, men får väl köpa några till likadana, och Lundmyr of Sweden, men de har bara storlek 60.

Konstigt att det inte säljs fler. Sovpåsen var ju underbar. Lillen tycker om att kunna sprattla med benen därinne och få känna sig lite mer naken och jag kan lätt byta blöjor.
Någon som har tips om var man kan finna fler?


Nico slappar i sin sovpåse

Välkommen hit

Publicerad 2010-10-04 07:47:26 i Allmänt,

Nu har min blogg alltså flyttat hit. Om du brukar läsa bloggen kan du hoppa över det här inlägget egentligen då jag bara tänkte vara lite artig och presentera mig.

Om man skulle sammanfatta mig med ett ord skulle i nuläget ordet nybliven passa ganska bra. Nybliven mamma, nybliven fru, ganska nybliven husägare. Kattmatte och socionom har jag dock varit ett bra tag.

Jag har också två underbara föräldrar och världens bästa lillebror.

Tycker om att skriva, måla och pyssla men för närvarande består tillvaron mest om att ta hand om lilla Nico, världens sötaste baby :)

Om man skulle vilja läsa vad jag skrivit innan finns min tidigare blogg HÄR


Jag och min älskling <3

Ur inlägget Kärlek på gamla bloggen:
Fortfarande så vill jag bara hålla om honom hårt, hårt varje gång jag ser honom och jag fylls av värme hela jag. Varje gång drabbas jag av en svindlande förundran..."Tänk att just jag skulle träffa någon som honom...". Frustrerad försöker jag finna ord för hur mycket jag älskar honom, hur tacksam jag är och hur speciell han är - men det finns inga sådana ord. Jag kan bara hoppas att han vet.


Lilla Nico <3

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela