Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

O så lite politik

Publicerad 2010-10-28 09:24:58 i Åsikter,

Det går just nu en odemokratisk obehaglig trend i vårt samhälle. Nu menar jag inte det faktum att så många röstade på SD att de kom in i riksdagen och inte heller menar jag att det tycks finnas ökade rasitiska tendenser i vårt samhälle. Det är illa, riktigt illa... men det jag avser är den trend att man ska frysa ut och ta aktivt avstånd från de som sympatiserar med SD. En trend som hejjas på i media och av politiker. Nu senast kunde man läsa att Åkesson minsann inte får komma på Nobelfesten som de övriga partiledarna.

Jag vill inte leva i ett samhälle med rasism och intolerans... men ett samhälle där man inte får ha vilka åsikter vi vill, är DET ett samhälle vi vill ha? Ett samhälle där man får hålla hemligt vad man röstade på för att inte riskera att frysas ut eller attackeras?

När vi pratar med barnen på skolan så lär vi dem att mobbing och utfrysning är fel oavsett skäl. Vi lär dem att även om man gör något dumt eller man tycker att någon har en dum åsikt så är man inte en dum människa. För en människa är mer än bara en aspekt, och alla människor förtjänar respekt. Vi lär dem också att diskutera och resonera för att försöka ändra någons åsikt... man förändrar nämligen inga åsikter genom utfrysning, hån eller våld.
Hur skall man kunna lära barnen detta när våra politiker beter sig precis tvärtom?

Marginalisering och utfrysning leder bara till ilska, hat och i värsta fall martyrskap som kan ge fler anhängare.

Jag försvarar inte SD:s eller Åkessons åsikter. Jag tycker de har fel i mycket (även om de faktiskt har en del bra politiska åsikter inom vissa områden, vilket man så klart inte får tycka..). De har en klart islamofobisk inställning som är nästan barnslig, de står för en förtäckt rasism och, enligt mig något av det värsta, de är väldigt intoleranta gällande homosexuella. Men de är inte ensamma om att stå för intolerans. Kristdemokraterna har aktivt jobbat mot homosexuellas rättigheter i alla år, och gör så fortfarande. De har uttalat sig homofobiskt å det grövsta, och jag ser ingen lämna rummet när någon från KD kliver in. De är minsann välkomna till Nobelfesten.

Och saken är den att även om jag tycker KD är dumma i huvudet och att de är läskiga bakåtsträvare med många av sina åsikter, så tycker jag att de skall få äta sin Nobelmiddag. Jag tycker även de skall få yttra sig. Jag har inget emot att prata med dem, vistas i samma rum som dem eller spela fucking jävla sällskapsspel med dem. Varför? För att människor är mer än en åsikt, de har rätt att ha den åsikten vilken det än är och, framför allt, jag kan inte påverka den åsikten om jag inte kan sitta ner och ha en diskussion med dem.

Jag skäms över Sverige just nu.

Kommentarer

Postat av: Gäst

Publicerad 2010-10-28 14:13:54

Jag håller med dig om att Sverige gör fel med SD även om jag absolut inte håller med deras åsikter. Sedan håller jag absolut inte med dig om dina tankar om KD. För mig är KD ett parti som sätter familjen i centrum och det gillar jag verkligen. Inlägget du skrev tidigare om att få vara hemma mer med sina barn "hemmafru" är ju något KD har jobbat för under lång tid. Där de tycker att tiden hemma med sina föräldrar är viktigare än tiden på förskola/skola.

Postat av: Maria Holmgren

Publicerad 2014-10-15 13:04:45

Hej
jag håller med dig, att mobba någon så mycket som Jimmy är inte rätt. Jag förstår inte att han orkar. Även om man inte tycker som partiet är det inte rätt att göra så grova påhopp.
Maria

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela