Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Behöver sömn

Publicerad 2011-01-31 12:25:44 i Allmänt,

Klockan 9 var vi vid Göksäter och trots lite gnäll i bilen skötte sig Nico ganska bra i affären. Satt och pillade med sina leksaker mest. Blev inhandlat 4 par strumpor, 1 body, 2 tröjor, 2 par byxor och ett par mockasiner till Nico, samt en t-shirt och ett par leggings till mig själv.
Sedan tog vi en fika. Eller snarare jag fikade med räkmacka och kaka, medan jag försökte få Nico fokuserad nog för att få i sig lite ersättning. Han ville dock mest stirra på folk och smaka på min macka.

Sedan åkte vi och handlade mat. Nico var då ganska trött och småpurken men det gick bra. När vi kom hem tänkte jag att nu kommer han vilja äta och sova... suck, vad man tror mycket. Han tog några skedar spagetti och köttfärssås men visade tydligt vad han tyckte om den saken och åt sedan lite fruktpuré. Efter det blev det ersättning och ner i sängen. Men icke. han låg och vred sig, försökte slita loss spjälskyddet och sysslade med någn slags halvhjärtad fejtgråt som verkligen låter just fejk. Låter som han ligger och ömkar sig själv mest. Kan inte låta bli att skratta lite när han gör så.

Gav upp tillslut för jag är för trött för att orka kämpa så nu ligger han på golvet och leker trots att han är trött och småsur och verkligen borde sova. Hoppas Hampus kan ta honom lite sedan för jag skulle verkligen vehöva några timmars sömn jag med.

Den förrädiska tystnaden

Publicerad 2011-01-31 08:12:21 i Nytt på bebisfronten,

Jag vet att jag skrivit om det innan men det är verkligen ett underligt fenomen som fascinerar mig. Det faktum att stora rörelser bara sker när jag inte tittar. I smyg.

Dock vet man när det sker. Genom tystnaden. Nico ligger på golvet och leker. Slår hårt på leksakerna i lekställningen så det rasslar, skallrar och dunkar. Han utstöter glädjeskrik, ett och annat irriterat morrande och allehanda pruttljud och småtrallande. Jag lämnar rummet för att hämta något och plötsligt blir det knäpptyst. Då vet man att något sker, och mycket riktigt, när jag återvänder till vardagsrummet ligger han någon annanstans på filten på mage - fast han låg på rygg alldeles nyss.

Det lustigaste är nog dock att han ser mer förvånad ut än jag. Som om det inte alls var han själv som flyttat på sig och vänt sig, utan någon annan smugit sig in när jag var borta och snabbt lagt honom på en ny plats.

Varför sover jag inte?

Publicerad 2011-01-31 07:37:33 i Allmänt,

Sovit dåligt i natt. Hjärnan gick på högvarv och Nico var lite oroligare än vanligt stundvis. Nu sover han dock och det borde jag med göra. Varför gör jag inte det? Går bara inte. Min hjärna har liksom lagt sig i automatläge. Den ignorerar helt de svidande ögonen med hängande ögonlock, kroppen som rör sig långsamt och ryckigt som en zombie... den bara rullar vidare, segt, som en evighetsmaskin.

Måste dock få lite vila. Sen vaknar Nico och vi skall åka till Göksäter och handla barnkläder. Ta en fika. Känna mg som en riktig fungerande mamma. En sådan som på egen hand kan ta med sig sitt barn ut på små utflykter. Känner mig sällan sån. Oftast känner jag mig förvirrad och tafatt. Som en unge som leker mamma-pappa-barn. Väntar ibland på att Nico så småningom kommer öppna munnen och säga att en riktig mamma hade tagit med mig på öppna förskolan och babysim... inte bara suttit hemma och busat med mig jämt och ständigt... du är en fejk.

Det är konstigt egentligen, när man tänker efter, att det antagligen var så för ens egna föräldrar också. När man var liten och trodde att de var så säkra på allt, visste allt, så satt de också där ibland och frågade sig själva vad fan håller vi på med? Man ser det inte så som barn, eller tonåring. Som att ens föräldrar faktiskt är vanliga människor. I ens ögon är föräldrar som en speciell ras. Nu sitter man här själv och vet att i Nicos ögon kommer jag vara en mamma, ingen vanlig människa. Han kommer inte se min oro, min ångest och min förvirring. Bara en mamma, en som vet och kan. Ett jävla ansvar men samtidigt så det skall vara. Hur skulle man som liten kunna känna sig trygg och skyddad med sina föräldrar om man visste att de också är små och rädda inuti.

Låt oss minnas

Publicerad 2011-01-30 22:21:14 i Allmänt,

Jag gav Nico sin kvällsflaska nyss. Betraktade honom när han rofyllt åt med slutna ögon, med handen kramandes ett av mina fingrar. Så trygg, så oskyldig. Ville lyfta upp honom och hålla honom hårt i famnen. Känna hans doft, hans värme. En del av mig. Den bästa delen. Fick nöja mig med att stryka över hans mjuka, fjuniga hår. Viska "sov gott, mammas älskling". Med en förnöjd suck är han klar och vänder sig på sidan. Borrar in sin lilla näsa i sin snutte. Pillar en sista gång på min hand innan han släpper taget. Du kan gå nu. Och jag går, men har med mig honom i mig. Alltid.

Lägger mig i sängen och får veta via en bekant att någon annans lilla älskling somnat in. Detta barn som också han var en del av någon annan. Som också han betraktats kärleksfullt när han slumrade. Tårarna kom. Över världens orättvisa. Över någon annans nu trasiga hjärta. Över det man inte kan föreställa sig, inte vill föreställa sig, men just därför kan ana...
Deras älskling sover inte längre rofyllt i rummet bredvid, men precis som jag bär mitt barn inom mig så fortsätter de bära sitt. Alltid.

Låt oss också minnas detta lilla barn som fanns här så kort tid men ändå hann sprida glädje med sina underbara små leenden mitt i allt det jobbiga. Jag kände honom inte, jag känner inte hans familj, men jag skänker dem mina tankar.

http://www.saganomelliot.blogspot.com/

Sov nu bebis

Publicerad 2011-01-30 20:20:07 i Allmänt,

Nico har sovit lite oroligt som han alltid gör de första två timmarna men nu hoppas jag att han håller sig lugn, för nu har jag fixat med räkningarna och tänker lägga mig i sängen med ett nytt nummer av YourLife och bara njuta och slappna av. Kanske till och med hinna dåsa lite innan Nicos första mål mat, och sedan hoppas jag att han sover som en stock i många timmar så jag kan samla lite energi.

Imorgon skall shoppas lite barnkläder och pysselsaker hade jag tänkt mig. Trots tröttheten är jag på ett soligt humör känner jag. Hade varit ännu trevligare om huset inte såg ut som det skett en husrannsakan här... en sådan där när poliser i mängder bara stormar in och river ut allt ur hyllor och skåp. Men man kan inte få allt här i världen :)

Seeeg

Publicerad 2011-01-30 18:34:32 i Allmänt,

Jag känner mig som en gammal urvriden disktrasa just nu. Ögonen svider, så trött är jag... men nu måste jag strax ta tag i alla räkningar och greja. Månadens tråkigaste göromål typ.

Gick bra hos lillebror idag. Kom dit strax efter 10 och då tog han med lilla Myran och så gick vi promenad så Nico fick sova i ca 40 minuter. Sedan skulle Nico äta lunch och jag hade med broccolipurén jag gjort. Men icke, den mormor gör är god men den mamma gör är tydligen kräksäcklig, vilket han odiskret demonstrerade med både ljud- och visuella effekter. Fick ge upp och ge honom fruktpuré och ersättning istället.

Mamma, pappa och farmor kom runt 12 och Nico satt med och var på gott humör tills runt 13.30 då han började kinka. Tänkte att jag i alla fall kunde försöka få honom att somna och till min stora förvåning så lyckades jag efter många om och men, och han sov en timme i lillebrors gästsäng trots att övriga släkten kom vid 14 och det var massa prat och rörelse.
När han vaknade fick han väl en smärre chock av att se att det var så mycket folk där, men fann sig snabbt och satt och smålog. Strax innan 16 började man dock märka att det var lite för mycket för honom så vi åkte hem så vi hann träffa Hampus några minuter innan han skulle till jobbet igen. 12-timmarspass är inget kul... då bara jobbar och sover han.

När vi kommit hem fortsatte Nico demonstrera hur han kan vända sig så fort jag inte tittar, men det skapar lite oreda när han skall sova och hamnar på mage för det tycker han inte om.
Han var trött redan när vi kom hem men fick ligga och leka lite innan han fick gröt.

Efter maten skulle jag byta blöja och ta på pyjamas. När jag tog av blöjan sa dock Nico ett förnöjt "Aaah" och kissade ner halva rummet. Han somnade dock relativt snabbt och är lugn hittills. Ta i trä.

Har själv hunnit stressa i mig en ICA-pizza och skall som sagt var ta tag i räkningarna innan jag med skall stupa i säng. Bjuder avslutningsvis på en bild min bror tog hemma hos föräldrarna då Nico ätit blåbär, som han tyckte var mycket gott.

Up up and away

Publicerad 2011-01-30 09:11:10 i Allmänt,

Nico sov faktiskt bra i natt. Åt 22.30, 03.00 och 06.30 för att sedan vilja upp för morgonen 8.30. Jag däremot sov inte speciellt bra. Har svårt att sova när Hampus inte är hemma. Han är mitt ankare som håller mig där jag ska. Utan honom närvarande skenar mina tankar och jag kan inte stänga av hjärnan. Så man kan säga att han är bra för min psykiska hälsa och min sömn, men lite dämpande på kreativiteten. A poet needs his pain eller vad är det man säger.

Nu ligger Nico och leker på golvet. Underligt nog ligger han alltid still på samma sätt när jag är närvarande men om jag lämnar rummet så ligger han åt ett annat håll, eller på mage, när jag kommer tillbaka. Han rör sig i smyg.

Skall mata och klä på plutten och få ut allt jag skall ha med mig i bilen innan jag åker till lillebror. Tar och släpar med hans matstol och sånt eftersom vi skall vara där ett par timmar och Nico är för tung för att hålla i knät hela tiden och inte kan ligga på golvet när de har världens mest sociala lilla hund (och Nico är inte helt bekväm med det).

Well well dags att sätta igång här... eller rättare sagt fortsätta för har redan varit igång ett tag.

Ps. Läste just klart Mr Tourette och jag. Läs den! Skitbra bok även om jag alltid känner mig lite sjuk när jag läser om sjuka människor.

Illa

Publicerad 2011-01-29 18:57:41 i Allmänt,

Mår illa... som fan. och spyr. Vill helst bara somna.. men går inte.. mår för illa.

Kanske Nico också mår illa, eller så "pratar" han i sömnen.. han sover men ger i från sig en lågt monotont gnällande ljud hela tiden... Som ett stillsamt "ooooooh oooooooh ooooooh". Han har dessutom inte velat äta riktigt idag och har kräkts och haft kväljningar ganska mycket.

Hoppas inte det är magsjuka bara. Vill inte smitta Hampus nu när han börjat nytt jobb. Hoppas må bättre imorgon för ska och gratta lillebror som fyller år.

Skamligt och underligt

Publicerad 2011-01-29 16:46:11 i Åsikter,

Blir både ledsen och förbannad när jag läser att de i England i en affär cencurerade ett tidningsomslag eftersom Elton John, hans man och deras lille son fanns på omslaget. Wake up, känner man. Det är 2011 nu - har vi inte blivit lite mer toleranta och fördomsfria än så? Är det inte dags att något händer på den fronten nu, eller skall vi fortsätta låtsas att problemet inte finns längre? För det är inte bara i Engand, det pågår här med... hela tiden, överallt.

Sedan har jag en fundering kring det där med vargar och jakthundar. Det är ju hela tiden prat om de farliga vargarna och jakthundarna som de hoppar på. Men är det inte jakthundarna alla människor egentligen borde vara rädda för och inte vargarna eftersom de vanligaste skadorna, efter fallolyckor, bland jägare är hundbett...? Kan själv ge flera exempel på människor som blivit illa bitna av jakthundar eller där jakthundar försökt bita... Inte hundarnas fel, det säger jag inte, de tränas ju för att behålla sin jaktinstinkt och är därmed mer "luriga".. men ändå. Vargar biter inga människor. Jakthundar biter massa människor. Men vi skall utrota vargen för att skydda jakthundarna... en skum ekvation..

Snärjda tår och seriemördare

Publicerad 2011-01-29 11:31:45 i Allmänt,

Idag upptäckta jag något hemskt. Ett långt hårstrå, från mig eller Hampus, hade snurrat sig massa varv stenhårt runt en av Nicos tår.. typ ströp blodtillförseln helt. Fattar inte hur det gått till. Jäkla tur att jag konstant sitter och tittar på hans söta små tår så jag upptäckte det.

Nu har jag och Nico varit och handlat. Försöker nu roa Nico på olika sätt men han vill bara njuta av glädjen av att kunna gallskrika.

Sett Psychoville på SVT förresten? Tycker den är skitkul.

Sonen: Kan vi inte mörda 6 stycken.. då är vi seriemördare och inte bara massmördare.
Modern: Ja vi får väl se om vi ser nån gå omkring och skräpa

Morgonstund

Publicerad 2011-01-29 07:52:01 i Nytt på bebisfronten,

Nico somnade om och sov faktiskt till 7 sedan. Han vaknade nog av att Hampus kom hem och jag förflttade mig till soffan för att inte störa Hampus sen när jag skulle gå upp.
Först var han tyst och lugn, och småpratade mest och gjorde små pruttljud vilket gav mig förhoppningen att han kanske inte var på falsetthumör. Dock tycks detta bara ha varit uppvärmningen för nu kommer det ett och annat tjut av glädje här.

Bjuder på två bilder av Nico i sin nya Lindex-outfit. Måste dock påpeka att han sitter som en liten hösäck och därmed ser lite mer ut som en tjockis än vad han egentligen är.

Sofia frågade i en kommentar angående eftermiddagsluren och Nicos sovvanor. Han sover överlag mycket mer på förmiddagen. Hela hans sömn ser ju åt så att han sover ungefär 19.30 till 06.30, men man kan väl ta bort ca 45 minuter om man skall räkna med de stunder han är vaken och äter etc. på natten. Det blir ju 10 timmar och en 15 minuter ungefär. Sedan vill han oftast (inte alltid) sova ca 08.00 till 10.00. Då är vi uppe i 12 timmar och 15 minuter.

Fast det kan se väldigt olika ut för ibland vill han inte sova igen förrän 10 och sover då till 12, men blir ju samma antal timmar ändå.
Sedan är det nog oftast så att om man är hemma hela dagen så vill han sova vid 14 eller 15,och det varierar stort hur länge han sover då. Kanske någon timma eller upp till tre timmar. Är man däremot iväg någonstans så kan han småsova korta stunder i bilen med vägrar sova när man kommer hem.

Med andra ord kan han sömn variera ganska stort från att sova mycket mer än 15 timmar på ett dygn till att sova mindre. Har ju försökt få in rutin på hur han sover men det är stört omöjligt just nu känns det som för dels är han väldigt känslig för minsta förändring i rutinen så det funkar bara om alla dagar ser verkligen exakt likadana ut, och dels för att när han är superpigg så går det ju verklgen inte att få honom att somna och när han blir jättetrött så går det inte att hålla honom vaken.

Är lite likadant med hans matvanor egentligen. Har svårt att få in rutiner där också eftersom han vill äta mycket mindre på morgonen och förmiddagen än vad han vill på eftermiddagen. Dock känns det som att hans nätter blir bättre och bättre och har hopp om att långsamt få bort hans nattmål runt 04 snart. Känner också att om vi kan få till att hans nätter fungerar så gör det inte jättemycket om hans dagar är lite mer ostrukturerade.
Kan inte se något samband att han skulle sova bättre de dagar hans rutin följs mer exakt. Men får fortsätta skriva logg ett tag och se om några mönster framträder.

Det är natt Nico - natt!

Publicerad 2011-01-29 04:45:31 i Allmänt,

Nico vaknade till två gånger under första timmen han sov, vilket tycks vara standard. Sedan sov han till 22.30 då han åt 180ml och somnade om. Sedan sov han till 04.30 innan han åt igen.

Jobbigt nog verkar han ha bestämt sig för att det är morgon nu och ligger och småpratar och gnäller lite i sängen. Ingen idé för mig att somna om då han när han pratat klart och bestämmer sig för att sova kommer inse att den där nappen han spottade ut skulle vara trevlig att ha tillbaka.

Trött som faen är jag då jag hade svårt att somna och bara sovit i 4 timmar.

Grannens hund

Publicerad 2011-01-28 21:18:28 i Allmänt,

Ett av skälen till att man flyttar till landet är att man vill uppleva tystnaden. Det gör man inte riktigt här. Ett av grannparen har en hund som skäller mest hela natten. Så otroligt störande.

Och man kan ju inget göra direkt heller. Vi tycker om de grannarna och vill inte ha någon konflikt. Dessutom kan man anta att om de hade kunnat få tyst på honom så skulle han vara tyst vid det här laget. Och man kan ju inte gärna be dem göra sig av med hunden när man vet att de tycker väldigt mycket om den.

Störande är det dock... och ibland kanske man känner en liten, liten önskan att den skulle rymma sin väg. Bara vara försvunnen en dag. Men bara en liten, liten önskan... för jag vill ju grannarna och hunden väl. Hade varit skönt om den höll käften ibland dock.

Den där eftermiddagsluren...

Publicerad 2011-01-28 20:08:19 i Allmänt,

Ja, vad skall man göra med den? De senaste dagarna har ju Nico totalvägrat att sova någon eftermiddagslur. Han blir trött och grinig en stund men efter att ha vägrat sova tycks han komma in i andra andningen eller något och kan ha ganska gott humör sista delen av kvällen innan han skall sova.

Nu åt han sin gröt runt 18 och busade sedan runt som bara den. Var med i köket en stund, lekte på sitt täcke i vardagsrummet, lekte i sin gåstol, satt och lekte lite i sin matstol och slutligen satt han och busade med oss i soffan en stund. Runt halv åtta blev han plötsligt ledsen och då bar vi in honom i sängen och jag gav honom ersättning. Han klarade knappt av att äta upp den för han somnade nästan under tiden han åt, och när han var klar la han själv sig tillrätta och totalslocknade. Peppar, peppar skall jag väl säga för har ju bara gått en halvtimme än men han tycks sova rofyllt än så länge.

Hampus skall strax (haha.. fan vad jag jinxade det.. nu vaknade Nico till.. men somnade om igen med en gång) åka och jag skall se ett avsnitt av Bones, läsa lite och sedan sova. Så kul är jag :)

Vår dag

Publicerad 2011-01-28 18:51:03 i Allmänt,

Idag åkte vi till Stenungsund med mamma och där hämtade jag ut Libero-klubbens paket på Lindex. Tänkte köpa lite kläder till Nico men blev snål och slutade enbart med ett set med byxa och tröja med Lille Skutt på som var på rea för 99 spänn. Skall åka till Göksäter och kolla på barnkläder istället någon dag.

Sedan köte jag födelsedagspresent till lillebror och så tog vi en promenad till McDonalds så jag äntligen fick min McFeast :) Nico satt stolt med vid bordet i en barnstol och åt fruktpuré. Annars sov han en del i vagnen medan vi gick runt och en del i bilen.

När vi kom hem var han som vanligt glad först och sedan grinig och ledsen. Just nu vill han mest sitta och leka för sig själv så får väl se hur det går sen när han skall sova.
Jobbigt att han får så mycket utslag på kroppen när man varit ute. Vet inte om det är kylan som ger honom utslag eller om det beror på att han blir varm i åkpåsen. Så svårt att veta om jag skall ta på mer eller mindre..:/ Fått smörja in som en galning nu i alla fall.

Imorgon blir det nog bara att vara hemma till stor del, vilket Hampus inte alls ser fram emot eftersom Nico inte är tyst för fem öre när han försöker sova. Vet inte hur man kan lösa det för jag kan ju inte direkt be Nico vara tyst och inte heller fly huset varje gång H jobbat natt. Svårt.

Knyckt en bild

Publicerad 2011-01-28 09:11:01 i Allmänt,

Här är en bild jag snott som mamma tog igår när vi var ute och promenerade i ett sommarstuge-/villaområde i närheten av deras gård. På bilden ser ni alltså en livs levande mig med barnvagn innehållandes sovande Nico samt lillebror och Myran (hans tjejs söta lilla vovve).

Första natten avklarad... snart

Publicerad 2011-01-28 06:40:46 i Nytt på bebisfronten,

Oki, Nico hade tillslut en helt ok natt... men är man van vid att få sova hela nätterna den senaste tiden så tycker man att även en sådan natt är utmattande.
De första timmarna efter han lagt sig grät han mycket som sagt var. Riktigt ledsen var den lilla plutten, men runt 22 blev han lugn och sov då stillsamt till midnatt då han ville äta. Tog en liten stund att få honom att somna om, han låg nog och pratade med sig själv i en halvtimma eller så, men sedan sov han till 4. Då åt han igen och även då tog det ett tag för honom att somna igen. Klockan 6 vaknade han och tyckte att det var morgon och att han ville upp. Försökte ignorera detta i hopp om att han skulle somna om med efter en halvtimmes falsettskrik gav jag upp och hämtade honom. Nu ligger han hos mig i sängen och gör pruttljud och skriker glatt. Hoppas att han vill somna om en stund snart.

Stackars lilla Nico

Publicerad 2011-01-27 21:16:34 i Nytt på bebisfronten,

... och stackars lilla mig.

Första natten Hampus skall jobba och Nico drabbas av psykbryt. Började efter vi kommit hem förut. Han var till en början glad men vägrade sova. Så fort man närmade sig sängen blev han helt hysterisk och grät floder. Istället var han uppe och blev övertrött deluxe. I slutet låg han på mage med pannan i golvet och bara tjöt. Vägrade äta gjorde han också.

Hampus lyckades dock tillslut natta honom (detta var alltså innan han åkt till jobbet), och jag lyckades nån timme senare få i honom nästan 120ml. Dock vaknar han och gråter förtvivlat nån gång i halvtimmen.. eller vaknar och vaknar... vissa gånger gråter han i sömnen. Om han är vaken trevar han hysteriskt efter ens hand när man kommer in och kramar med sina små fingrar som om han trodde jag var försvunnen för alltid. Känns som akut separationsångest eller något. Bara att hoppas att han lugnar sig senare. Tycker det är så hemskt att se honom så ledsen.

Har lovat Hampus att inte falla för frestelsen och låta Nico sova i vår säng hos mig i natt. Jag vet ju att det bara är dumt att bryta hans vanor, men är ju så mysigt och smidigt att ha honom hos mig. Men nej... jag skall stå emot.

De senaste dagarna har Nico provat att äta massa saker han inte ätit innan. Om han kunde ge betyg tror jag det skulle se ut så här:

Biff Stroganoff: Fem feta minus  - - - - -
Ost: Fyra plus, nästan fem ++++
Kyckling/grönsaker: Tre minus - - -
Blåbär: Fyra plus ++++
Broccoli: Tre plus +++
Kiwi: Tre plus +++

Förmiddag på Tjörn

Publicerad 2011-01-27 14:55:59 i Allmänt,

Idag åkte jag och Nico till Tjörn och hälsade på mamma och pappa. Skulle hämta hans nya matstol och passa på att låta Hampus få sova ifred.
När vi kom dit och Nico skulle äta upptäckte jag att jag av misstag tagit med mig biff stroganoff istället för hans fruktpuré som han skulle fått efter det att han skulle testa kyckling/grönsaker. Inte bra. Han ville dessutom inte alls äta kyckling/grönsaker vilket jag förstår för den smakade också skit.
Mamma fixade dock fram lite blåbär som vi mosade som han tyckte var megagott och senare fick han broccolimos som och var smaskens.

Sedan gick vi ut på promenad, och lillebror med hunden Myran följde med. Var skönt att röra lite på sig och Nico somnade och sov nån halvtimma i alla fall.

Nu när jag kom hem trodde jag att Nico skulle vilja sova med tanke på att han bara sovit lite under promenaden och lite i bilen på väg dit och hem, men icke. Han höll låda inne i sängen och blev sedan förbannad så nu ligger han och leker på golvet istället.

Själv är jag rätt seg och tycker inte alls att det är skojigt att Hampus skall jobba natt. Får hoppas det blir en lugn och stillsam natt för imorgon på förmiddagen skall jag och mamma åka till Stenungsund. Då skall jag fanimej äta på McDonalds! Skall hämta ut nåt Liberoklubb-paket på Lindex, köpa present till lillebror som fyller år och kanske köpa lite kläder till Nico.

Mitt hatobjekt nr 1

Publicerad 2011-01-27 08:46:15 i Åsikter,

Av alla människor i världen som jag stör mig på, och oh det är många, så finns det en som står ut ur mängden. En sådan människa som det kliar i knytnäven när jag ser. En sådan människa man vill gå fram och ruska om hårt och skrika: Vakna människa, vakna!!
Denna människa är Maud Olofsson, denna satans pisseruska.

Som nog ingen missat så är det ju mycket prat kring elpriserna nu och det jävla system vi har i Sverige som innebär att elbolagen ta ut i princip vilka priser de vill. Bara höja och höja som de känner för och sedan sitta och bada i stålar och bara garva åt alla oss som inte kan påverka det ett skit.

Aftonbladet gjorde därför en namninsamling om att detta måste förändras och gav denna till lilla Maud. Och denna satans apa har mage att ta emot denna och nedlåtande prata om att det "ät fint att folk engagerar sig" men "att de inte förstår systemet bakom"... Jahaaaa.. det är såå.. vi små korkade medborgare kan inte förstååå att det måste vara dyrt... För elbolagen bara mååste gå med miljarder i vinst. Åh korkade, korkade mig som inte förstod att markanden är viktigare än att människor har råd att bo i sina hus och vara varma.

Sedan börjar den satans kärringen tala om att hon minsann vet hur man sparar el och att andra borde göra det med.. att man kan isolera sina hus bättre och bla bla bla. Ja det är lätt att säga om man själv kan stoppa sedlar i väggarna, men en annan kanske INTE HAR RÅD att isolera och köpa braskamin och så vidare. HAR DU TÄNKT PÅ DET MAUDJÄVEL!!??

Ja, sammanfattningsvis då.... jag hyser stark aversion gentemot Maud.

Sammanträffande eller konspiration?

Publicerad 2011-01-26 21:36:08 i Allmänt,

Precis när man skrivit inlägg om genus och könsfördomar och ditten och datten så fick vi ett brev på posten. Det var från Folktandvården här på ön som ville ge tips och råd angående Nicos kommande små gaddar. Med i brevet fanns en liiten tub barntandkräm och en tandborste - en rosa tandborste. Där ser man. Här på ön har man tagit till sig av det nya tänket och lämnat fördomarna på fastlandet... minsann.

Still a fan

Publicerad 2011-01-26 14:38:33 i Stuff,

Jag gillar fortfarande Lindex... och en av anledningarna är just att deras babykläder är så rymliga att de passar bra till en liten knubbis som min son
Hade jag haft pengar finns det så mycket där jag skulle köpt. Satt och drömde mig bort bland alla söta kläder på deras hemsida.

Jättesöta bodys


Söta byxor.. knäskydd kan ju vara bra om han får för sig att krypa.. nån gång :)


Gillar vanligtvis inte biltryck, men oh så gossiga


Hampus ogillar tröjor för han tycker att de korvar sig, men jag tycker om denna 2-dels pyjamas och Nico tycker det är kul att kunna pilla på sin mage :)


Fler strumpor i olika färger behövs, och mössan den var ju bara så cool :)

Tillägg gällande barn och deras kläder

Publicerad 2011-01-26 13:08:01 i Allmänt,

Kom en sak som dock gör mig förbannad vad gäller barnkläder, och det är när kläder till småflickor är uppenbart sexualiserade. Småflickor skall inte klä sig som minikopior av Slitzbrudar med bh, urringningar, kortkorta kjolar etc. Det är bara läskigt. Barn skall vara barn och de skall ha barnkläder, inte kopior av vuxnas kläder för det sänder ut helt fel signaler och skapar en jävligt vrickad självbild.

Premiär

Publicerad 2011-01-26 12:04:37 i Nytt på bebisfronten,

Idag var det första gången Nico åt kött - Biff Stroganoff. Önskar jag hade filmat men är svårt att filma och mata samtidigt.

Nico fick äckelrysningar så hela han ryckte och skakade i babysittern. Han började hulka och vrålade "Bluuää" och "Uuääkk". Med andra ord gjorde han väldigt tydligt att han tyckte att det jag stoppade i hans mun var det vidrigaste någonsin. Ändå åt han duktigt i alla fall sju små skedar innan jag fick gå över till fruktpuré när han såg ut som han skulle börja gråta av denna tortyr han utsattes för :)

Smakade själv på maten och trots att jag faktiskt tyckte att den luktade ganska gott så smakade den rätt skit. Eller snarare så att den inte smakade så mycket alls. Smakade kokt osaltad potatis tror jag.. köttet kände man ingen smak av alls.

Nu är han nöjd i alla fall för nu får han ligga i bara blöja och leka en stund (efter maten kräktes han upp en hel del stroganoff på kläderna nämligen). Han är ett glatt barn idag, vilket är skoj.. men synd om Hampus som försöker sova när Nico kör falsettskrik efter falsettskrik.

Små pojkar och små flickor

Publicerad 2011-01-26 10:53:41 i Åsikter,

Man kommer liksom inte ifrån det.. den där genusdebatten. Den finns överallt och ibland har den viktiga poänger, medan den för det mesta stör mig till vansinne. Det som gör mig arg är att det underliggande budskapet alltid tycks vara att det är såå synd om flickor, tjejer, kvinnor. Oj oj oj så synd det är om oss. Jävla offer är vad vi är... förtryckta av den elaka mannen.

Nu är det Lindex som är i blåsväder för de gör pojkarnas kläder större än flickornas. Det som skapade rabalder var dock att en expedit hade gett som förklaring att pojkar rör sig mer än flickor och därför behöver rymligare kläder. Det var en fånig och fördomsfull förklaring... men är det inte lite fånigt alltihop? Hade man haft samma storlekar för pojkar och flickor, vilket vore det naturligaste, så kunde man ju köpt en större storlek om kläderna uppfattades som tvångströjor av ens lilla pojke. I nuläget kan man ju köpa en större storlek till sin lilla f flicka om hon känner detsamma. No harm done. Barnen vet inte om Lindex fördomar så de lär inte påverkas av dem. Mig veteligen jämför små barn sällan kroppsstorlek och storlekar med varann så de lär inte spontant upptäcka det hela och ställa frågan "Varför är Bosses byxor större än mina fast vi har samma storlek?".

Dessutom skulle jag vilja säga att om det är några det är synd om så är det små pojkar. Förr ansågs fotboll och andra bollsporter som killaktiviteter, likaså mer fysiska saker som klättra i träd och klättra i berg eller smutisga lekar i leran. Idag tror jag ingen ens reagerar om en tjej sysslar med sådant. Det har förvandlats till könsneutrala aktiviteter. Är väl möjligtvis pensionärs-Agda som rynkar på ögonbrynen.
Däremot är det många föräldrar, och barnomsorgspersonal, som reagerar mer på en liten pojke som vill klä ut sig till prinsessa, som hellre leker med dockor eller vid leksaksspisen. För uttalade tjejaktiviteter finns det fortfarande. Feminister vill gärna dra upp detta som något som drabbar fickor men det håller jag inte med om för flickorna har ett val.. de kan göra sådant eller de kan gå ut och röja om de känner för det. Pojkarna har inte samma val, om de inte vill utsättas för omvärldens frågande blickar och ibland uttalade eller outtalade missnöje. Är han en bög tro?

Det värsta är ju att man är påverkad av det själv även om man inte vill vara det. Även om vi hade en dotter hade Hampus lärt henne om teknik och elektronik, och nu när vi har en son kommer jag fortfarande pyssla och måla med honom. Aktiviteter som gärna könsindelas men som jag vill skall vara neutrala. Jag vill att han skall få pröva allt och sedan själv välja vad han gillar att göra. Men... medan en tjej kanske hade fått en leksakspis av en släkting automatiskt så får Nico det antagligen bara om han uttalat ber om en. Medan en tjej kanske skulle haft piratkläder och poliskläder i utklädningslådan så faller det sig inte lika naturligt att lägga ner prinsessklänning och tiara i Nicos sådan. Jag vill inte att det skall vara så. Men det är så det är. För lika mycket som man vill att ens barn skall vara fri att skapa sin egen identitet lika rädd är man att skapa ett utanförskap och lägga grunden för mobbing om man låtsas som om de där skillnaderna och normerna inte finns... för det gör de.
Men vill han ha en klänning så får han en... I promise.

Vad jag ville ha sagt var i alla fall att kom inte och säg att det bara är synd om små flickor med samhällets krav och förväntningar på olika kön. Det är lika synd om pojkar. Det är synd om människorna. Våra hjärnor klarar helt enkelt inte av att betrakta den stora världen utan att dela in i grupper och kategorier. Vi sätter stämplar och etiketter, vill att folk skall uppföra sig som förväntat, hålla sig inom ramarna och följa uppsatta normer. Visst finns det subgrupper men de har sina egna normer så de är inte så fria som de tror. Vi kan inte samtidigt vara riktigt fria och ingå i en gemenskap. Tillhörighet har ett pris. Tyvärr.

Officiellt morgon

Publicerad 2011-01-26 09:10:38 i Allmänt,

Nico sov inte så lång stund till innan han ville upp på riktigt. Bara någon timma. Nu ligger han på ett täcke på golvet och leker förnöjt med sina leksaker. Bara den senaste veckan har man kunnat se ganska stor utveckling vad gäller att han nu försöker sträcka sig efter saker för att få tag på dem och försöker förflytta sig och vända sig lite mer. Innan låg han ju mest och vrålade tills dess att man gav honom det han ville ha. Han kan dessutom sysselsätta sig själv mycket längre stunder även om han då och då blir arg och gapar på sina leksaker när de inte gör som han vill :)

Det mesta hamnar i munnen nu med. Igår trodde jag nästan han skulle suga av armen på sin lilla Barbapapa-figur. Finns dock en sak som aldrig hamnar i munnen skumt nog, och det är nappen. Den sätter han aldrig tillbaka själv. Han tar den i handen, tittar på den, vrider och vänder för att sedan kasta iväg den.

Själv sitter jag och tittar på IKEAs hemsida. Ibland blir jag lite besatt av allt jag vill köpa till Nico och får försöka hejda mig och tänka att han kanske inte behöver ett tält och en tunnel innan han ens kan krypa. Dock finns det två saker som jag skulle vilja köpa. förutom matstolen som måste köpas.

Heltäckande haklappar... rädda kläderna från kladd

Nattlampa.

Kattjäveln

Publicerad 2011-01-26 07:35:13 i Allmänt,

I går kväll somnade alltså Nico runt 20, hade nån enstaka napptappincident och vaknade sedan vid 22.30 för sitt sista kvällsmål. Han sov sedan till 03.30 då han åt och förutom en napptappincident vid 05-tiden så sov han till 06.30 då han ville ha frukost. Toppennatt för Nicos del med andra ord! Just nu har han dock en lite jobbig period för om man lägger honom i sängen så för han massa liv och tjoar, men tar man upp honom gnuggar han sig i ögonen och vill sova. Skapar lite av ett dilemma: Ta upp honom när han uppenbarligen behöver sova lite till och bara surar när han är uppe eller lägga honom i sängen och låta honom vråla av sig när Hampus som haft hela natten ligger vägg i vägg och försöker sova? Jag är en elak fru - Nico ligger i sin säng nu..hihi.

Men, tänker ni... så Hampus har haft hela natten och Nico har sovit bra.. då måste ju Knyttet själv ha sovit som en prinsessa (utan ärtor i sängen). Man skulle kunna tro det, men då har man glömt en sak. Att jag har två vanliga katter och en katt utan hjärna. Skitkatten... fy, vad arg jag är på henne. Försökte gräva sig igenom sovrumsdörren halva natten... Vägrade sluta vad jag än gjorde... Tills dess att jag blev totalt skogstokig och kastade ett glas vatten på henne (ja alltså själva vattnet som var i glaset - jag kastade inte glaset på henne). Då tänkte jag att nuu äntligen skall jag få sova ordentligt och ostört... tre sekunder senare kommer Hampus in och skall lägga sig och klockan visar sig vara strax efter 6 på morgonen och tre sekunder efter det typ så vaknar Nico. Jävla katt!!

Hampus kommer dock ha hela nästa natt också så dåå skall jag fanimej sova (jävlas katten blir det vatten med en gång) för sedan börjar Hampus jobba och då är det jag ensam som har hand om Nico natt som dag.

Nappsvar

Publicerad 2011-01-26 01:08:45 i Kommentarssvar,

Sofia frågade om Nico har nya nappar. Jupp, han fick två nya 6+ nappar med rymdmotiv att ha istället för sin gamla deformerade som var på väg att falla i bitar. Han tycker mycket om dem. Smånappar är inget för min son, han vill ha dem för stora barn han :)

Sånt som jag tänker på natten

Publicerad 2011-01-26 01:05:07 i Stuff,

Vad funderar jag på när jag vaknar om natten? Jo, på vilken säng jag skall köpa till Nico när han inte skall sova i spjälsäng mer... vilket ju dröjer ett litet tag till.

Då skall jag köpa denna vändbara sägen på IKEA.

När han är liten kan man ha den såhär, och så kan man köpa en stödbräda att sätta fast så han inte trillar ut.


Fast jag kommer måla det träfärgade vitt och köpa någon fin tapet att sätta på det blå, för tycker inte om färgen.
Sedan när han är större så vänder man på den och vips har man en annan säng.

Så coolt.

God afton

Publicerad 2011-01-25 21:58:05 i Allmänt,

Nico sov som en stock tills klockan nästan var 18! Var inne flera gånger, tände ljuset, petade lite på honom.. men han ville verkligen sova så tänkte att han kanske behövde det. Sedan kom han upp, åt sin gröt och busade i två timmar innan han ville sova för natten. Och än så länge sover han gott. Äventyr hos mormor och morfar gör tydligen gott för sömnen :)

Jag skrev ju tidigare om Nico presenter från faster Åsa. Här kommer bilder på den supersöta ryggsäcken och de små gulliga skorna. Mobilen kunde jag tyvärr inte få till ett bra foto på nu så det får komma senare.
Paket på posten

Publicerad 2011-01-25 16:37:41 i Nytt på bebisfronten,

Idag fick vi ett paket på posten från Hampus syster som bor i Indonsien. Det var julklappar till Nico. Skall ta bilder på dem senare och lägga upp men kan berätta att det var världens sötaste lilla tygryggsäck (så söt att jag nästan vill sno den..hehe), ett par små skor (hans första) och en jättevacker indonesisk mobil. Tack till Åsa för de superfina presenterna!

Man blir trött av äventyr

Publicerad 2011-01-25 16:20:33 i Allmänt,

Efter att ha kommit hem som en solstråle och glatt falsettskrikit och gjort pruttljud i ett par timmar så tog Nicos krafter slut och han har sovit som en stock. Bara vaknar ibland för att äta enorma mängder och sedan somnar han om. Lilla snutte vad söt han är.

Tack till mamma och pappa för barnpassningen och alla fina foton de tog på honom.


Underbara unge <3

Att det kan vara så tyst

Publicerad 2011-01-25 11:11:59 i Allmänt,

Som ni vet lämnade vi igår vår lilla älsklingsplutt hos sin mormor och morfar för att han skulle få sova över där. Sedan åkte vi och handlade... godis, chips, dipp, ostbågar och popcorn. Det skulle bli tidernas myskväll. Kan ju dock meddela att vi i efterhand insåg att det kan bli föör mycket mys när det kommer till snacks-fronten, speciellt efter att man ätit stora mängder lasange, för vi mådde rätt illa där på natten sedan.

Vi lagade middag och åt samtidigt som vi om och om igen förundrades över hur tyst det var, skrattade över att vi hela tiden lyssnade efter Nico och till och med tyckte att vi hörde honom gråta då och då, och njöt av att vi inte behövde tänka på att sänka volymen på datorn när vi såg på film.

Lite misslyckat i sammanhangen var dock att vi inte fixat någon film att se på och att vi gnällde lite över detta, vilket för mig i och för sig inte spelade någon roll från början eftersom jag var trött och ville sova redan vid 21. Sedan började Hampus se nån hemsk film som gjorde mig så illa till mods att han fick stänga av filmen och krama mig länge för att jag skulle bli normal igen, och sedan såg vi en film om tåg för att radera ut minnet av det hemska. Sådan kan jag vara. Hastigt uppdykande ångest vid olämpliga tillfällen. Men kramas är ju mysigt så det räddade ju situationen lite.

Sedan somnade vi, jag innan Hampus som alltid, och jag vaknade vid 10. Eller nej jag vaknade en gång i natt för att Norpan kraffsade på dörren, men hon insåg nog själv hur nära döden hon var så hon gjorde det bara en gång. Kändes konstigt att vakna sådär utsövd och utan en bebis att ta hand om. Otroligt skönt fastän ryggen värker då den är ovan vid att ligga i sängen så länge nu för tiden. Dock är det som ett litet sugande hål i min mage. En längtan efter ett mjukt litet barn som falsettskriker av glädje och drar mig i håret när jag pussar honom godmorgon och sniffar på hans fjuniga hår.

Hampus sover fortfarande. Funderade ett tag på att gå och göra frukost till honom så vi kunde mysa lite i sängen så här på morgonen utan en liten knodd som insisterar på att äta när vi äter. Men jag låter honom sova.
Sitter här i tystnaden. Såå tyst är det.

Min gullunge

Publicerad 2011-01-24 14:43:19 i Allmänt,

Jag vet inte om han vet om att han skall bort ikväll och därför är sådär extra go idag bara för att jag skall länga extra mycket efter honom, men han har varit ett sådant underbart litet skrutt idag.

Även om han vaknade lite väl tidigt för min smak så var han en liten solskensbebis på morgonen och alldeles mjuk och gosig. Han har skrattat och pratat och varit alldeles full av glädje, även om han vrålade lite på mig när han åt gröt och tyckte att skedarna lassades in i hans mun för långsamt :)
När jag körde Hampus till bussen satt han i bilen och nästan småsjöng för sig själv. Man hörde bara ett stillsamt lalala från passagerarsätet.

Nu ligger han och sover en stund och sedan skall jag pussa massa på honom och så är det dags att åka till hans mormor och morfar när vi plockat upp Hampus vid busshållplatsen igen.

Trots den suddiga kvaliteten så är detta en av mina favoritblder på min lilla älskling.

Tänk att någon kan vara så underbar <3

Så e det

Publicerad 2011-01-24 13:14:57 i Allmänt,

Vi har bara träffats i verkligheten en gång, men man vet att någon känner en väl när de skriver en kommentar som denna..hehe

låter SKÖNT! klart han inte kommer känna sej övergiven, 
det kommer bli toppen!
passa nu på å sov, ligg inte å kolla på nån star trek
eller vad det är, hela natten! ;)

Trött morgon

Publicerad 2011-01-24 09:01:53 i Allmänt,

Även när man får sova på natten så är man trött på morgonen. Har väl några månaders sömn att ta igen antar jag. Nico har haft en ok natt även om han vaknade en del gånger. Han var dock inte så svår att lägga igen. Klockan 7 var han klarvaken dock och har inte velat somna om efter det. Han ligger på golvet och leker nu och småpratar för sig själv med den lilla stillsamma rösten.

I eftermiddag skall vi köra honom till min mamma och pappa som skall ha honom över natten så vi får en natt i lugn och ro då vi kan sova ordentligt. Har lite ångest för det dock. Inte för att han inte skulle ha det bra hos mina föräldrar, för det vet jag att han har, men känns konstigt att inte ha honom nära. Och är rädd att han skall tro att han är övergiven. Dock tror jag inte det så sett. Han har ju varit med dem innan massa gånger och är alltid glad och nöjd och verkar knappt sakna mig och Hampus alls. Hoppas det går bra. Är skönt om man kan få en paus ibland.

Seg dag

Publicerad 2011-01-23 16:49:51 i Nytt på bebisfronten,

 

Har varit en ganka lugn dag. Jag fick sova en stund på dagen så att jag skulle må bättre, och när Nico varit med Hampus tycks han ha varit på ganska gott humör och har roat sig själv till stor del. Dock har han inte velat sova under dagen så vi försöker få honom att sova en stund just nu.. vilket går sådär. Babyvaktens mottagare utstöter ljud påminnande om sjölejon som skäller varje gång man lämnar rummet. Har verkligen ingen lust att vänja honom vid att vi sitter med honom tills han somnar igen så blir ett satans springande.

... en stund senare...

Tillslut fick vi bara acceptera att han även om han är trött inte är tillräckligt trött för att kunna sova. Kanske behöver han inte ens sova? Svårt att veta men det fanns inte en chans i helvete att vi skulle kunna få honom att sova nu så han får hålla sig vaken till tidigast 18 nu.

Istället ljudförorenar han vårt hus genom att spela på sitt minipiano nu.

Favorisering

Publicerad 2011-01-23 12:34:05 i Allmänt,

Det sker helt klart en favorisering här hemma. Pappa är såå mycket roligare än mamma, och idag vill han enbart äta ersättning om det är pappa som ger den. Räckte att han såg att jag höll i flaskan så vrålade han ilskt, men när Hampus tog den så åt han så snällt samtidigt som han fnissade förnöjt.


Att sitta med pappa och få kolla på datorn med honom är ju något av det bästa som finns. Om ni undrar vad Nico betraktar med så stort intresse så är det en videoblogg på engelska där de med diagram går igenom batteriers hållbarhet.... kanske inte vad man tror skall intressera en bebis...

Tänderna som aldrig kommer

Publicerad 2011-01-23 08:10:26 i Nytt på bebisfronten,

Jag vet att Nico är liten och att det inte är konstigt på något sätt att han inte fått tänder än. Det som jag tycker är lite konstigt dock är att alla tecken på att tänder är på väg har funnits där så länge men inte en endaste liten skymt av en tand ser man.
Han dregglar ju som en liten sankt bernards hund.. det är saliv överallt hela tiden, han tuggar på precis allt, han har orolig nattsömn och han har börjat äta sämre och sämre. När man skall mata honom så tuggar han oftast hysteriskt på dinappen istället, om han äter så dricker han glupskt några klunkar innan han puttar bort flaskan och gör pruttljud så hälften av det han åt kommer ut igen. Oftast kan man få honom att ta flaskan två, tre gånger till med samma resultat men sedan kniper han ihop munnen och vägrar helt och hållet.
Vällingen vägrar han som sagt dricka nu, trots att han verkade tycka jättemycket om den de två första dagarna. Vad gäller fast föda så vill han knappt äta det nu heller. Man får truga och hälften spottas ut.

När det kommer till nattsömnen så blev den ju bättre och bättre för att under några dagar vara riktigt bra. Nu blir den sämre och sämre igen känns det som. Inte på nivå med att vakna en gång i halvtimmen som när det var som värst, men det är mycket oroliga uppvak på natten och ligger väl nu på runt en gång i timmen, ibland en gång varannan timme. Oftast är det ju inte svårt att få honom att somna om men vissa stunder är det mycket gnäll - framför allt de första timmarna på natten.  I natt kändes det som om han hade ont också för han gnällde på ett annorlunda sätt.

Han har ju bajsat dåligt de senaste dagarna så kanske lite magknip. Tycker det är skumt om han blir hårdare i magen av fast föda nu, när han ätit exakt samma i minst två veckor utan att det varit någon skillnad. Han har aldrig tidigare reagerat på maten på detta sättet (undantaget de första dagarna då han åt ersättning som spädis). Och egentligen kan man inte säga, av det man sett i blöjan, att han blivit hård i magen. Han bajsar bara mindre och mörkare bajs som är kladdigare på något sätt.

Han fick komma upp nu på morgonen mellan 7 och 8 i alla fall för orkade faktiskt inte med allt spring det blir av att försöka få honom att fortsätta sova, då jag själv har ont och inte mår bra. Han var på jättegott humör i alla fall och kunde roa sig själv tills han ville sova igen.

The Golden Days are over

Publicerad 2011-01-22 18:44:24 i Allmänt,

Ja, vad kan man säga.. sötebrödsdagarna är till ända. Nico har inte haft en bra dag och nu känns det lite som efter förra vaccineringen minus febern. Han är trött hela tiden, men sover mer och mer oroligt. Han vill inte äta ordentligt. Han har ju dock hull att ta av så det är inte så att jag oroar när han äter lite mindre några dagar, men han blir ju grinig av att inte äta bra också. Dessutom är hans mage i olag. Han verkar hårdare i magen än han brukar vara, dock inte förstoppad tror jag, men det är torrare och mörkare bajs än vanligt och han har bajsat ganska lite de senaste två dagarna.

På grund av magen har jag inte velat ge honom massa gröt idag utan han har fått päronpuré och försökte ge potatismos med matfett i men det ville han inte äta. Han har ätit en del ersättning under dagen men kanske 2/3 av vad han borde äta och välling bara tvärvägrar han äta numer så det kan jag lika gärna ge upp.

Han var på ganska bra humör på morgonen men sedan blev det bara värre och värre. Var ute och gick med honom i vagnen någon timme och då sov han en stund och han har sovit till och från under dagen, men mest bara varit vaken och sådär tröttgnällt. Ingenting är liksom bra och han halvgråter ilskt större delen av tiden.

Nu gick det inte att hålla honom vaken längre så han fick lägga sg vid 18.30 idag och får väl se hur det kommer funka.
Kanske känner han av att jag inte mår bra och att det påverkar hans humör. Riktigt ont i magen idag. Samma besvär som jag hade för ett par månader sedan tror jag. Jävligt tröttsamt i alla fall.

Nu skall jag lägga mig och knara lite godis som kompensation för at jag gick en så rask promenad  idag och för att jag tycker synd om mig själv.

Magsmärtor

Publicerad 2011-01-22 06:42:29 i Nytt på bebisfronten,

Har ligger jag har har ont i magen och tycker synd om mig själv. Ingen aning om varför egentligen, men så kan det vara.

Nico kom ju i säng runt 19 igår. Han vägrade ju dock äta kvällsmat så han sov oroligt första timmen och vaknade flera gånger tills han slutligen ville äta runt 20. Runt 22 hade han sedan en orolig period igen då han inte ville äta men vaknade ungefär fyra eller fem gånger.
Sedan sov han hyffsat till 24.30 då han åt och sov sedan till 04 då han åt igen.
Klockan 06 vaknade han och tyckte att det var morgon. Jag bytte hans blöja och försökte ge honom mat som han vägrade äta och la honom sedan i sängen igen där han nu ligger och pratar för sig själv. Hoppas att han somnar om snart.

Dagen går mot sitt slut

Publicerad 2011-01-21 19:52:13 i Allmänt,

Nu har vi det så fint och städat hemma. Imorgon skall jag nog försöka ta tag i att få ordning i mitt hobbyrum, efter det att jag städat i Nicos rum.

Lilla Nico blev trött av dagens äventyr utanför hemmet även fast han sov en del i bilen. Han gick ju upp tidigare än vanligt så kanske inte så konstigt dock. Han sov en låång stund mitt på dagen efter att han fått ett mindre psykbryt och bara grät. Han hanterar inte trötthet väl den lille filuren. När han vaknade till efter att ha sovit någon timme så trodde jag att han ville upp så jag gick in, tände ljuset och lyfte upp honom men då grät han och dunkade pannan mot min bröstkorg..hehe.. så var bara att lägga ner honom igen och ge honom nappen så somnade han genast om.

Sedan vaknade han runt 16.30 och fick leka lite och var sedan med när vi lagade mat. Han fick sin gröt innan vi åt dock så att vi skulle få äta i lugn och ro (tju fick vi för då ville han leka) men han är ganska svårmatad nu för tiden. Dels spottar han ut mycket mat sådär för skojs skull och så tycker han att jag inte ger han mat tillräckligt fort (jag anser att man skall svälja mellan tuggorna, det anser inte han) och vrålar på mig.

Sedan orkade han bara hålla sig uppe till 19 så det var bara att smörja in, byta blöja och natta. Någon välling ville han inte ha utan bara napp och snutte. Han har gnällt lite då och då som han nästan alltid gör den första timmen men nu tycks han ha somnat ordentligt.

Själv skall jag alldeles strax åka och hämta Hampus kompis vid färjan och sedan skall de leka med musik medan jag ser på Criminal Minds och Bones och sedan sover. Jag är en oerhört social person..hehe.

Pics from tha mobajl

Publicerad 2011-01-21 14:42:41 i Nytt på bebisfronten,

Skall byta telefon så förde över alla bilder från den till datorn. Tog ett tag då vi såklart slarvat bort även den sladden och fick blåtanda över alltihopa.

Fanns en del söta bilder, och en hel del där min son ser ut som en drogmissbrukare då blixten är så stark att han kisar och gör miner på bilderna..haha.

Ett smakprov? Oki, om ni tjaatar:


En gång i tiden var min bebis en ännu mindre bebis som kunde somna var som helst och tyckte om att mysa på sin mammas bröst. Kan sakna det goset. Nu för tiden skallar han mig och försöker äta upp mitt hår :).


Just ätit..hehe


Ser ni föraktet? Avskyn? Säg hej till världens suraste lilla knubbis :)


En något gladare bebis som lyckligt visar sin, då, nya färdighet att räcka ut tungan :) Han har lagt ner det nu.. tycker att det är gammal skåpsmat... nu kör han på pruttljud och salivsprut istället.

Hej i farten

Publicerad 2011-01-21 13:31:43 i Allmänt,

Blir inte mycket bloggat idag... säkert mer senare dock... för har fullt upp här hemma. Nico sov hyffsat i natt även om hans morgon var lite si sådär, men själv sov jag inte alls speciellt bra. Nico vaknade för morgonen vid 7 och tog upp honom då för att vi skulle hinna bli klara tills vi skulle åka iväg.
Han åt och kläddes på innan Hampus fick frukost vid 8. Strax innan 9 åte vi iväg då Hampus skulle till sitt nya jobb och hämta arbetskläder och göra säkerhetstest och grejer.

Under tiden Hampus gjorde det så åkte jag till bilverkstan för att få offert på vad det kommer kosta att laga backspegeln. Efter det åkte jag och Nico till torget och kollade lite i affärer och tog en fika. Han var mycket duktig och på gott humör större delen av tiden.
Köpte bland annat en stor "Fem myror är fler är fyra elefanter"- ask som jag skall ha till alla leksaker i vardagsrummet tills dess han kan ha den i sitt rum.

Nu har vi handlat och kommit hem alla tre och fortsätter vår städning.

Bye bye igen...

En kommentar på en kommentar

Publicerad 2011-01-21 07:42:00 i Åsikter,

Attityden säger fortfarande att män är bra pappor, makar etc. bara de föröker medan kvinnor måste vara på gränsen till perfekta om det skall räknas.

Jag håller inte riktigt med om detta. Vad gäller attityden gentemot män som pappor och makar så tycker jag samhället, speciellt genom sin lagstiftning, säger att män är och förblir sämre föräldrar. Något man tydligt ser i till exempel vårdnadstvister. Sedan handlar det ju såklart också hur man definierar en bra pappa och en bra make. Men det är ju ganska ofta man kan läsa i en vanlig dagstidning om "så här många av alla män är otrogna" etc. vilket jag tycker speglar synen på män i samhället.
Sedan finns det ju såklart ojämlika förhållanden och destruktiva förhållanden, men jag talar nu om samhällets syn i stort.

Vad gäller kraven på kvinnor tycker jag att de främst, ofta enbart, kommer från andra kvinnor. Aldrig har en man uttryckt en negativ åsikt om mig som mamma, medan andra kvinnor är mycket bra på att berätta om hur man skall vara och vad man måste göra för att vara en bra mamma.

Jag kan tycka det är orättvist när män får höra kommentaren att de inte skall tycka synd om sig själva när det finns kvinnor som har det värre. För en misshandlad man är det ju ingen tröst att någon annan kanske har det värre.. man skulle ju aldrig säga så till en misshandlad kvinna.

Sedan är detta ett område med många aspekter och många lager men det är ett problem att man bara strävar efter jämlikhet för kvinnor och fortsätter se problematiken så som den var för hundra år sedan. Det är ett problem då man säger att alla män är på ett sätt och kvinnor på ett annat, att kvinnor är svaga och män har makt. Man förenklar och det kommer aldrig leda till förändring.

Knyttet tycker till och rekommenderar

Publicerad 2011-01-20 20:05:25 i Åsikter,

Jag är för jämlikhet. Jag tycker alltså att både män och kvinnor skall ha samma rättigheter, skyldigheter, möjligheter och värde. Jag önskar att det inte fanns egenskaper som anses kvinnliga eller manliga utan att individen var fri att vara som den önskar, därmed inte sagt att jag önskar att kvinnor och män skall vara likadana... de kan vara lika, olika, unika eller vad sjutton de nu vill vara.

Dock talas det bara om orättvisor mot kvinnor. Hur svaga, utsatta och dåligt behandlade de är. Män har de bra. Män är svin. Förutom det faktum att detta är en inkorrekt och orättvis bild av hur samhället egentligen ser ut så är det inte en syn jag vill att min son skall växa upp med. Jag vill inte att han skall ha den synen på sitt eget kön, och inte heller den synen på kvinnor. Hur kan man lära barn att män och kvinnor är jämlika om de samtidigt lärs att kvinnor är svaga?

Blev idag tipsad via Facebook om en organisation och dess hemsida som jag tyckte var riktigt bra. Mansnätverket, heter den. Det behövs en balans i debatten. Skall man ha ett rättvist samhälle bör man ta upp både kvinnofrågor OCH mansfrågor.

Lite intressanta fakta från deras hemsida:

* Mer än 90 procent av alla som dör på jobbet män

* En av de mest utsatta grupperna i samhället är de som inte har en egen bostad. 75 procent är män

* Det är mer än dubbelt så många män som kvinnor som tar sitt liv i Sverige

* Det är nästan dubbelt så många kvinnor som män som tar ut en examen från universitet och högskolor

* En ogift pappa får endast gemensam vårdnad om sitt barn om mamman godkänner det, även efter att faderskapet är juridiskt fastställt. Dessutom går barnbidraget alltid till mamman, vare sig föräldrarna är gifta, sambos eller separerade med delad vårdnad.

* Mer än 90 procent av all enskild vårdnad tillfaller moder

* Män är den grupp i samhället som oftast drabbas av dödligt våld

* Lika många män som kvinnor blir slagna av sin partner varje år

* Alla former av kvinnlig omskärelse är förbjudna enligt svensk lag [16], från de mildaste till de allvarligaste formerna. Däremot kan man med stöd av lagen skära av förhuden på pojkar, även när de är för små för att kunna lämna sitt medgivande [17]. Manlig omskärelse medför att vävnad som är viktig för sexuell njutning skärs bort

Läs mer själva på deras hemsida. Intressant läsning.

Fixar och donar

Publicerad 2011-01-20 16:44:51 i Allmänt,

Nico somnade om i morse och sov till 10. Klockan 11 väckte vi Hampus och efter frukost (Nicos lunch) så tog vi vagnen och gick ut på en timmes promenad tillsammans. Nico sov gott en stor del av vägen (tills jag trodde han var död och var tvungen att peta lite på honom...).

Sedan har vi fixat och donat hemma. Satt upp vardagsrumslampa, äntligen plockat bort julpynt och massa annat. Nico sov en eftermiddagslur på en timma och vaknade för en halvtimme sedan och har varit på mindre bra humör sedan dess dock. Han smågråter och gnäller och inget är riktigt bra. Så blir nog att jag får städa det sista imorgon.

Skall laga middag om någon timme och sedan blir det nog att ta det lite lugnt.

Ännu en natt med sömn

Publicerad 2011-01-20 07:19:53 i Nytt på bebisfronten,

I går somnade Nico klockan 19 ungefär. Han vaknade till ungefär två gånger en timme senare men somnade om direkt igen. Sedan sov han till klockan 01 då han ville äta. Hampus hade lite jobb med att få honom att somna om efteråt men det tog ingen evighet. Efter det sov han till 04.30 då han åt och somnade om tills 06.30. Då ville han egentligen gå upp men ja kände att det känns så onödigt att han skall upp den där halvtimmen eller timmen på morgonen så jag bytte blöja och gav mat i sängen och lät han ligga kvar. Han låg där och småpratade förnöjt med sig själv någon halvtimme men tycks nu somna om.
Vi hoppas på att nätterna fortsätter så här.

Hampus har ju fått nytt jobb nu vilket är såå kul :) Dessutom skall den fuskisen jobba extra på scen på P3 Gold i helgen, så när man själv är hemma och tar hand om bebis som skall han mingla med Sveriges kändaste musiker... Lite bittert... haha.. Nej då, det är roligt att han får möjlighet att arbeta inom "sin egen" branch lite då och då.

 

Idag har vi ett schema att följa. För att bryta den onda cirkeln med att göra mycket lite och bli tröttare och tröttare av det och därmed göra ännu mindre skall vi försöka ta oss själva i kragen. Så idag skall vi ut och gå promenad med lillen och sedan han vi en lista på massa saker som skall göras inne. Kan ju vara kul att få det fint också med tanke på att en vän till Hampus (vår bröllopsfotograf för övrigt) kommer och sover över på fredag.

 

Igår kom förresten snälla mamma på besök. Hon och min farmor hade varit på IKEA och köpt fina saker till oss. Egentligen var det för att köpa en matstol till Nico som de hade åkt men de var tillfälligt slut :(, men blev en bricka till stolen så länge så köper vi den kanske nästa vecka eller så.

Vi fick dock 2 matskålar (låter som han är ett litet djur..haha) till Nico, 1 sked, 1 pipmugg som ser ut som en hund (och som Nico fann extremt spännande), ett matset med pipmugg, skål och tallrik med kant, 3 förvaringspåsar för sopsortering till köket, 1 förvaringsgrej till Nicos rum, 1 pläd, 1 slags väggförvaring och så var det lampor som mamma haft hemma som vi skall ha i trappan inne. Var som rena julafton med andra ord. Mina föräldrar är så himla snälla så det är inte klokt. Nico invigde sin ena skål på kvällen och även pipmmuggen. Då det inte är droppstopp på den så hade han lite svårt att fatta hur man gjorde utan att söla ut hälften men han försökte glatt och mellan försöken stirrade han på hundmuggens lilla ansikte totalt perplex..haha.

Nu jävlar blir det bilder

Publicerad 2011-01-19 14:06:55 i Nytt på bebisfronten,

Nej, jag har inte hittat sladden... men Hampus berättade för mig att jag inte är helt smart.. för under den senaste tiden har jag gått här och gnällt över att jag inte kan få in mina bilder i datorn och hela tiden var det ju bara att ta ut minneskortet ur kameran och sätta in det i min lilla dator. Smart Emma..hrrmm..

I alla fall kan ni nu få lite bilder på vad mitt gostroll sysslat med den senaste tiden :)En liten stund varje dag sitter han och leker i sin gåstol, vilket han älskar.Ibland smakar han på ratten :)Han har även förkovrat sig i litteratur.Tränat sig på att sitta och leka har han också gjort, men ofta blir fötterna så intressanta att han faller långsamt framåt :)Min kamera klarar inte riktigt att ta en bra bild på något som hoppar upp och ner, men bilden illustrerar ändå hur hoppgungan inte riktigt funkar för honom än.. Han är för kort så hans armar kommer i kläm. Har man dem genom hålen avsedda för armarna så blir han liksom hängande i dem och har man dem framför honom som på bilden så blir det inte helt bekvämt det heller.. Han får växa lite helt enkelt... men risken är att när längden är bra så är han för bred :P

GOD morgon :)

Publicerad 2011-01-19 07:16:59 i Nytt på bebisfronten,

Nico vaknade första gången en halvtimme efter jag skrev förra inlägget ungefär. Kanske hade han sovit längre om jag och Hampus inte oroligt tassat in för att kolla så att han levde. I alla fall behövde han äta då han sovit förbi sista kvällsmålet så vid 01 blev det mat och sedan somnade han om igen. Sov som en stock till 05.30 då han åt igen. Visserligen tyckte han då att det var morgon men jag lämnade honom att småprata för sig själv och la mig  soffan (bakom en mur av kuddar som skydd mot den översociala Norpan) och strax hade han somnat om. Han vaknade nu vid 7 och då tyckte jag att han kunde få gå upp. Tänk om alla nätter kunde vara så här bra! Visst hade det vart trevligt om han vaknade 07.30 istället för 05.30, men jag skall INTE klaga.

Nu sitter han med sin prasselbok och pillar och ler överlyckligt varje gång jag tittar på honom och småpratar med sin gullröst. Ibland sneglar han lite längtansfullt mot datorn för han har börjat slå på tangenterna så fort han får möjligheten och tycker att det är fasligt kul.
Skall man gå på ljuden han började göra nu så planerar han nog dock att inviga den just påsatta blöjan med en morgonbajs.

Har lite funderingar kring det där med blöjan på natten. Nico äter ju på natten vilket innebär att han också kissar en del på natten. Jag vill dock inte byta blöja på natten för tar man upp honom ur sängen så blir han superpigg och somnar inte om. Detta känns som något negativt inte bara för mig utan även för Nico som behöver sin nattsömn. Så jag väntar oftast tills morgonen med att byta och då är blöjan verkligen superfull av kiss. Och det är ju inte heller bra, även om han inte får utslag av det eller så. Svårt hur man skall göra tycker jag.
Vet ju att det finns speciella extratorra nattblöjor, kanske får testa sådana, men undrar om de verkligen är såå mycket torrare.. jag menar om de kan göra blöjor som suger upp bättre varför gör man då inte alla blöjor sådana? Verkar ju lite underligt.

Nicopico är fortfarande sömning kan jag se på honom. Han gnuggar sina ögon fast han är glad, så han kommer nog vilja sova om en timme igen... Men nu skall jag passa på att mysa lite med honom.

Inte bara jag

Publicerad 2011-01-19 00:41:47 i Nytt på bebisfronten,

Om det är något som bebisar kan så är det att andas väääldigt tyst och väääldigt stilla när de sover djupt. Vilket är nervpåfrestande för är det något man vill kunna se ordentligt när de sover så är det att de andas. Innan har det varit jag som fått stora skälvan flera gånger men idag var det Hampus tur, även om jag också fick panik.

Jag vaknar av att Hampus smyger in till Nico. Sedan följer total tystnad. Länge. Mitt hjärta börjar bulta och jag känner hur jag inte kan röra mig av skräck. Tillslut tassar Hampus ut och jag nästan flyger upp ur sängen: "Är han ok??!". Hampus är helt likblek och måste nästan stötta sig lite mot väggen. Tydligen hade Nico andats totalt osynligt och Hampus hade trott att han var död först. Fy vad hemskt! Men han mådde bra.

Anledningen till oron från första början är att Nico sovit som en stock nu från 21 till 24.30 och har fortfarande inte vaknat. Han la ju sig 20 men hade ett snabbt litet uppvaknande 21 då han tappat nappen men somnade om omedelbart. Jätteskönt, nu när man vet att han andas.
Skall inte ropa hej eller så eftersom det kan vara en tillfällighet på grund av vaccineringen att han sover så bra men är glad för hans skull att han får sova ut och kanske kan det bryta dåliga mönster...? Annars var det inget vi gjort annorlunda förutom mer välling till kvällen och det faktum att jag smörjde in även hans torra lilla skalp med massa salva till natten.

Dags att somna om.

Nicos kväll

Publicerad 2011-01-18 20:17:05 i Nytt på bebisfronten,

Nico sov som en prins mellan 15.30 och 17.45. När han vaknade var han ett litet solsken. Skrattade och busade hela tiden. Först åt han en flaska ersättning när han vaknade, 18.45 åt han gröt och puré och strax innan 20 åt han välling. Så ätandet var det dårakt inget fel på :)

Ingen feber heller så det är skönt. Väntar dock med att smörja med hydrokortison till imorgon för om någon typ av reaktion skulle ske så vill jag veta om det beror på vaccinet eller salvan.
Sista timmen har han busat och gosat med oss i soffan. En riktig charmbebis har han varit och jag har känt mig så lyckligt lottad som är en så underbar unge.

Nu klockan 20 så somnade han nästan så fort jag la honom i sängen och det är bara att hoppas att han kan sova lite mindre oroligt än de senaste dagarna. I natt kan i alla fall Hampus ha hand om fösta halvan av natten så jag skall passa på att sova.

Inga nya bilder att bjuda på då kamerasladden är och förblir borta... jag undrar om den befinner sig på samma plats som den ena sockan från varje par strumpor jag har...?

Sprutorna avklarade

Publicerad 2011-01-18 15:01:17 i Nytt på bebisfronten,

Idag kom vi oss iväg och fick vägt och vaccinerat plutten. Han var 69cm lång och vägde 9010g, min lilla klump. Han var på jättegott humör fram tills dess att han fick sprutorna.. då grät han så han satte i halsen och inte kunde andas, var helt hysterisk till dess att jag klätt på honom, packat ner honom i vagnen och kommit tagit oss ut från BVC. Då somnade han i vagnen.

Upptäckte när jag vandrade med honom i vagnen (använder sittdelen nu, men han halvligger) att han somnar jättegott i den så hoppas att vägarna snart skall bli såpass bra här att jag kan gå ut och gå med honom en gång varje dag.
Förresten upptcäkte jag också att jag blivit mycket starkare av att bära runt på en niokilosklump..hehe.. för nu kan jag utan problem lyfta vagnen i och ur bilen.

När vi kom hem så åt Nico sin gröt och sin puré och somnade sedan och sov i två timmar (men vaknade till två-tre gånger i början).
På BVC sa det att hans sömnproblem eventuellt kan bero på hans eksem och torra fläckar så nu skulle vi använda hydrokortison i två veckor. Eller samtalet gick snarare så här:

Sköterskan: Men dessa utslagen ser ju eksemaktiga ut..
Jag: Jo jag vet
Sköterskan: Använder ni inte hydrokortison? (nästan lite anklagande)
Jag: Eeh.. nej, ni sa sist att vi inte fick det
Sköterskan: .. ok... men det skall ni göra i alla fall..

Nu är jag och Hampus trötta, men Nico är superpigg och glad och ligger och blåser salivbubblor i sängen mellan oss :)

Om alla i det här hushållet kunde prata...

Publicerad 2011-01-18 05:51:38 i Allmänt,

Jag har sovit på soffan större delen av natten så att Hampus skulle kunna sova ordentligt och vara utvilad till sin anställningsintervju idag. Eller sovit och sovit... sådär supermycket sömn har det ju inte varit tal om.

Om alla i den här familjen hade kunnat prata tror jag det hade låtit ungefär såhär:

Nico: Maammaa! Maammaa! MAAMMAA!!
Jag: Ja?
Nico: Är det morgon nu?
Jag: Nej
Nico: Okidoki, då somnar jag om....zzzz

30 min senare..

Nico: Maammaa! Maammaa! MAAMMAA!!
Jag: Ja?
Nico: Är det morgon nu?
Jag: NEJ
Nico: Okidoki, då somnar jag om....zzzz


Jag: Tesslan sluta kraffsa på dörren!
Tesslan: Nope
(jag tror hon skulle haft en hes rosslig whiskeyröst)
Jag: Lägg av för faen!
Tesslan: Sova kan vi göra när vi är döda. Jag vill ut.. NU!
Jag: Nej.. helvetes jävla katt.. sluta! *går mot dörren*
Tesslan: Oki oki oki... inte vara sur nu.. jag kilar iväg.. ser du? On my way..

Jag: Norpan, bort från mitt ansikte
Norpan: Snäällaaa.... gooosa
(garanterat med pipig röst och lätt talfel)
Jag: Jag vill inte ha dig upp i ansiktet.. bort
Norpan: Man kan inte vaja fööj näja... goosa
Jag: Men va faaaaen....

Nico: Maammaa! Maammaa! MAAMMAA!!
Jag: Ja?
Nico: Är det morgon nu?
Jag: Nej fucking nej
Nico: Okidoki, då somnar jag om....zzzz
Jag: Bra
Nico: Eller du... jag tror jag bestämmer att det ÄR morgon..
Jag: Det kan du inte
Nico: Joho... se här.. Maaammaaaa jag vill upp! Maaammaaa!!! Upp!!!

Token (som inte vågar lämna källaren): Halloooo... anyone out there?! Halloooo??!

Hampus: *snark*

Vad händer hos Knyttet?

Publicerad 2011-01-18 01:59:43 i Allmänt,

När jag är så trött att jag inte ens orkar ta datorn och skriva ett litet blogginlägg på hela dagen, då är jag fanimej trött kan jag tala om.

Dagen var lite av ett fiasko. Vi sov ju knappt alls i natt och var två knappt levande lik som krälade ur sängen och begav sig till BVC i morse... enbart för att upptäcka att jag hade skrivit upp fel tid och vi skulle varit där för vaccinering FÖRRA måndagen. Den blick jag fick av Hampus i det ögonblicket.... nästan så att han funderade på att begära skilsmässa tror jag. Var bara att vända och gå.. får komma tillbaka imorgon.

Vi passade dock på att storhandla så vi har massa mat hemma för ett tag framöver. Gick dock en del mer pengar än man hade tänkt sig, men mat behöver man ju oavsett så.
När vi kom hem var vi så trötta så vi mådde illa men lyckades hålla oss på benen tills vi fått slängt i oss lite mat och la Nico en stund. Han sov väl någon timme och jag och Hampus var som medvetslösa under den tiden. När han vaknade sa min underbara make efter en stund att han kunde ta och leka med pyret i vardagsrummet så jag kunde få sova en liten stund, men han lät mig sova i tre timmar vilket var så välbehövligt.

Nico var pigg fram till klockan 20 han, och han få både gröt och ha premiär vad gäller majsvälling. Han tyckte jättemycket om välling men fick bara 1/2 dl idag som mjukstart. Hoppades att detta skulle innebära bättre nattsömn men icke. Han har vaknat en gång i halvtimmen sedan han lade sig, förutom mellan 23.30 och 01.30 då han faktiskt sov. Kändes som lyx att få slippa höra honom gråta på två hela timmar.

Trött imorgon? Ja, jag tror det..

Och det slutar inte att uppröra

Publicerad 2011-01-17 04:22:40 i Åsikter,

Varje gång jag läser om vargjakten är det som att hälla en dunk bensin på en stillsam eld. All den där ilskan bara flammar upp igen och jag vill nästan vända bort blicken och inte veta mer för att den där känslostormen blir för mycket.

Som i så många fall av nyhetsrapportering gör media mig så fruktansvärt arg och besviken. Jag hoppas att svenska folket inte är så dumma att de köper deras vinklade rapportering. Som att varje gång de skriver om motståndare till vargjakten så väljer de bilder med maskerade aktivister som förmedlar en hotfull stämning. Som för att få läsarna att tänka att de där vargjaktsmotståndarna de är sådana där galna ungdomar som krossar rutor och slår oskyldiga med baseballträ. Eller med tanke på att det säkerligen är äldre som tänker så, så kanske de tänker brännbollsträ... eller har jag för låga tankar om den stora "neutrala" massan nu?

En klar favorit just nu är bilderna på "rapparen med alldeles för långt namn" som tillsammans med sina vänner poserar i rånarluvor, t-shirts med texten "DIE WOLF H8ERS DIE" och vapen bredvid något som skall se ut som en skjuten jägare. Att de använder just denna bild provocerar mig av så många anledningar.
För det första är bilden över ett år gammal och alltså inte ens aktuell. För det andra är den verkligen inte en bild som speglar majoriteten av oss vargjaktsmotståndare utan en ytterst liten radikal klick. För det tredje har denne rappare i intervju fösökt förklara symboliken de ville ha fram med bilden och att deras t-shirts kopierat DIE BRATS DIE-tröjorna och inte innebär att de tänker döda någon. Men om man skall skriva om motståndare till vargjakten så är det klart att en sådan bild lockar fler läsare än en bild på mamma Emma hemma i soffan.

Samtidigt som jag beundrar de som ger sig ut i skogen och smäller raketer för att störa vargjakten (och som såklart blir stoppade av polisen och "fotograferade och identifierade" - en annan sak om gör mig skogstokig men som jag inte kommer skriva mer om nu) så gör dessa människor mig arg. På samma sätt som människor som med all rätt protesterar mot något som är riktigt fel krossar skyltfönster. De kan lika gärna skjuta sig själva och alla andra motståndare i foten. Det de gör är att dra fokus från det som är viktigt och rikta den mot sig själva och ett beteende som kommer vända människor mot dem. Hur många diskuterar ens det vad protesterna vid EU-mötet i Göteborg handlande om? Det folk minns och talar om är vad som hände.
Om deras önskan nu var att med en bild visa det sjuka med att posera tillsammans med en död varelse och få fram det budskapet så borde de slopar maskeringen och slopat t-shirtsen. Om de verkligen ville ha fokus på budskapet och inte på att det kan uppfattas som ett dödshot borde de även ha slopat vapnen på bilden och eventuellt haft en död människa som inte uppenbart var en jägare.
Problemet är väl att de inte alls hade uppärksammats då. Media vill inte gärna visa upp smarta jaktmotståndare med ett verkligt budskap.... nej, de vill att vi alla skall framstå som smått galna personer som vill döda och skada andra. Om vi är galna så behöver ingen lyssna.

Jägarna har ju nu "gått ut" med den egentliga anledningen till att de vill skjuta all varg enligt media också. Två anledningar egentligen. Dels att vargen dödar deras jakthundar och dels att de dödar älg.
Vilka jävla anledningar. Sverige är ett av de få länder som jagar med lös hund. Man behöver inte göra det. Tidningarna skriver att hunden är en familjemedlem och att jägarna blir ledsna när vargen dödar dem. Hmm... ta inte med dig hunden ut i skogen till ett vargrevir då!!! Det är dessutom fler jakthundar som blir påkörda av bilar varje år än tagna av varg... skjuta av bilister? Steg två?
Och ja, varg dödar älg. De vill äta. De har rätt till det. Inga människor svälter utan älgkött. Vi måste inte ha det. Så summan av kardemumman är med andra ord att jägare vill ha saker att döda (och de bara måste ha hund med sig när de gör det, för det har de ju alltid haft) och om något annat dödar det som de vill döda... ja, då vill de döda det med.

Varför skall det vara en jävla rättighet att få skjuta ihjäl djur för skoj skull??!!
Jakt behövs. Jag säger inget annat. Det finns områden där vissa djurarter måste hållas nere i antal av olika skäl och framför allt finns det sjuka djur som bör avlivas pga både smittspridning och för att de själva plågas. Men att jakt skall finnas för jaktens skull, för att vissa individer tycker det är trevligt att få skjuta djur... nej, det är bara fel! Tycker de om naturupplevelsen och gemenskapen det ger så ta en jävla promenad tillsammans! Ta med kikare och titta på djuren - jag lovar att de är bra mycket finare levande dessutom.

Ett steg fram, två tillbaka

Publicerad 2011-01-17 03:36:24 i Nytt på bebisfronten,

Nico hade en bra dag igår. han åt när han skulle äta och sv när han skulle sova. När han skulle lägga sig för natten var det bara att lägga honom i sängen och gå ut. En timme senare var det slut på det roliga dock.
Hampus som hade första passet tvingades springa in och ut till en gråtandes Nico kanske 25 gånger mellan klockan 20 och 02.30, då jag tog över.

Att inte ge Nico mat på natten fick vi också bara överge denna natt då han drabbades av hungerhysteri om han inte fick mat. Kastar bort nappen och gråter så tårarna sprutar. Så han har fått mat, för husfridens skull. Själv har jag nu förflyttat mig till soffan så Hampus skall kunna få sova lite. Han försöker ställa om dygnet vilket går mindre bra om man har ett barn som fortfarande anser att en bra dygnsrytm är att sova när man känner för det och vara vaken när man känner för det, oavsett tidpunkt.

Nu har jag just bytt blöja vilket var en underlig upplevelse. Tar av blöjan och när jag skall sätta på en ny upptäcker jag att det är helt blött under Nico. Han ligger i en pöl av kiss på skötbordet och hans pyjamasben är helt nerkissade. Det fanns dock inget kiss i sängen, inget kiss på honom, mig eller golvet... så undrar hur sjutton han lyckades med att kissa ner skötunderlägget utan att "spilla" i alla fall en droppe på sig själv.
Sedan fick han mat, eftersom han som sagt var drabbades av hysteri.

Nu vägrar han somna. Ligger i sin säng och gnäller och gnölar. Jag vägrar gå in. Sitter här och gnäller och gnölar i bloggform istället. Han kommer somna snart dock. Man hör ganska tydligt om han kommer ge upp eller ej. Med en gång faktiskt, kan man höra det. Man vet om man kan strunta i att gå in eller om man lika gärna kan göra det med en gång. Ofta om han somnar av sig självt när man vägrar gå in så sover han ganska bra och länge efteråt... jag hoppas att det stämmer denna gången. Skulle vara ytterst trevligt att få sova ett tag med tanke på att vi skall iväg relativt tidigt för vaccineringen imorgon (eller idag skulle man kunna säga då klockan är 03.30 på natten).

Suck... låter inte riktigt som om Nico kommer somna snart dock. Han varvar arga småskrik, gnäll och upprörda brölanden med småprat. Ett stillsamt "lululu" efter ett gallskrik tar lite udden av det dock... Får en att känna att det inte går någon nöd på honom utan att han mest testar vilka ljud som kan tänkas locka in en mamma eller pappa. Jobbigt nog tycks dock intensiteten öka vilket kan tyda på att han inte alls kommer somna om som jag trodde utan att han kommer bli vansinnig om en stund.
Tittar på klockan och bestämmer mig för att om 5 minuter kan jag gå in... inte innan dess. Somna nu Nico. Snälla.

Byråkratins land

Publicerad 2011-01-16 14:32:26 i Åsikter,

Jag älskar att bo i Sverige på många sätt, men ibland blir jag så jäkla trött på det här landet... och då tänker jag att det egentligen bara finns två skäl till att jag bor här.

1. Min familj och släkt bor här och jag tycker om att ha dem nära
2. Jag pratar svenska, i Sverige pratar man svenska - och det är ju praktiskt... att bli förstådd

Anledningen till att jag suckar åt Sverige idag är att en artikel i Aftonbladet påminde mig om Sveriges idiotiska byråkrati. Vad man än skall göra så krävs det tillstånd... Tillstånd som kräver mycket pappersarbete... Tillstånd som tar tid att få... Tillstånd som kostar massa pengar. Såååå tröttsamt!

I detta fallet handlade det om en familj som byggt en liten hundkoja som de nu tvingas riva eller betala fyrdubbla byggnadstillstånd för. Anledningen är att familjen inte sökte bygglov.. för vem fan tror att det behövs för en liten hundkoja i trädgården... men jodå.. "kan du gå in i den är det en byggnad"... Idioter!!

Vi kämpar på

Publicerad 2011-01-16 09:23:08 i Nytt på bebisfronten,

Vi jobbar vidare här på att förbättra Nicos nätter. Han somnade snabbt igår vid 19.15. Han har börjat med att faktiskt somna nästan med en gång utan att vi behöver sitta kvar.
Det jag gör nu är att han dels har ett riktigt täcke istället för filt som är nerstoppat på ett sådant sätt att det både är svårare att sparka av sig och svårare att dra över huvudet än vad filten var. Sedan får han kvällsmat i sängen, läggs sdan på sidan med sin snutte hos sig och nappen i munnen. En skillnad nu är att jag inte låter honom leka med mina händer utan lägger min ena hand stadigt på hans axel, både för trygghetskänsla och för att han inte skall rulla över på rygg... om han försöker riva sig själv eller knycka sin egen napp kan jag lägga min andra hand över hans hand.
När jag känner att han slappnar av så går jag ut och låter honom somna själv.

Igår sov han oroligt både de första och de sista timmarna på natten med mycket uppvakningar. Om man går in till honom somnar han dock om direkt. Han fick ett mål mat vid 21 och ett vid 22.45. Sedan bestämde vi oss för att mellan 23 och 06 på natten får han ingen mat längre. Han vaknade dock 01 och 04 och ville ha mat men somnade relativt snabbt om när han insåg att han inte skulle få något. Han vaknade dock ganska många gånger mellan 04 och 06 då han fick sitt första mål för dagen. Även om han somnar om så fort man går in och ger honom hans napp är det ju lite påfrestande, men jag tror det kommer bli bättre när han lär sig att kompensera och äta lite extra på dagen.

Efter klockan 06 vaknade han till och gnällde en del gånger, men då bestämde jag mig för att träna honom på att somna om själv så jag gick inte in de flesta gånger. Jag gör så att om hans gråt låter "hysterisk" eller eskalerar mycket så går jag in, men om jag hör att han låter trött och att han inte gråter helhjärtat så låter jag honom vara. Detta resulterade i att han somnade om efter ett tag och sov till 08.45!!

Så idag kämpar vi på med samma rutiner och hoppas på att det kan fortsätta bli bättre.

Lite ditt och lite datt

Publicerad 2011-01-15 14:46:44 i Allmänt,

Jag får motion med allt skottande jag gör. Idag fick Nico inviga sin nya mössa när han satt med ute och den satt som en smäck... han blev så söt så. Vilket jag hade kunnat dela med mig av om den jävla kameralsadden behagade dyka upp. Sedan blev han tokhungrig och satte i sig 200ml mat och ville sedan sova.. vilket han fortfarande gör.

Hampus är inte hemma utan åkte för att hämta hem lite studioutrustning som han haft stående någon annanstans... bland annat ännu ett mixerbord. Vi behöver en flyghangar för att få plats med alla hans saker. Kanske får gå ut och skotta mer sedan om de skall kunna komma in på uppfarten när de kommer hem. Om jag orkar.

Satt sedan om tittade på MAMs hemsida och såg massa saker jag vill beställa. Har dock inga pengar nu så får vänta tills nästa vecka. Då blir det nog detta jag beställer:


Sedan fick jag ett lustigt samtal. Telefonen ringer och jag svarar:

Jag: Hej det är Emma
Kvinna: Hej, ville bara säga att vi inte äter hemma idag
Jag: Eeeh...oki?
Kvinna: Hör du inte vem det är?
Jag: Neeh
Kvinna: Det är Annika!
Jag: Eeh..jaha?
Kvinna: Åh jag kanske har ringt fel..?
Jag: Ja, det har du nog...

Men i alla fall... Annika äter icke här idag.. bra att veta.

Fem månader senare

Publicerad 2011-01-15 11:15:24 i Allmänt,

Nu är det fem månader sedan Nico kom till världen och för er som snart skall få barn så tänkte jag berätta lite om vad ni, kanske, har att vänta. Saken är ju den att på många sätt är alla barnböcker (alltså böcker om barn, inte för barn) helt meningslösa. Om de skulle vara helt ärliga så skulle varje avsnitt och varje svar på en fråga inledas med meningar som "Det kan variera", "Det är olika från barn till barn" och "Vi har inte den blekaste aning" och sedan skulle det fortsätta med hundra exempel i varje kategori på hur det kan vara och vad man eventuellt kan göra åt det, utan garantier på att det fungerar.

I alla fall.... Fysiskt då. Alltså min fysik, inte Nicos. Jag hade innan en slags trevlig föreställning att man efter förlossningen bara slurp skulle dras samman till sin vanliga kroppsform igen på en gång. Att brösten kunde bli lite åt den påsliknande hållet hade man ju fått höra, men resten trodde jag skulle återfå sin forna glans (haha..lite överdrivet.. jag var inte direkt en slank modell innan heller). Jag har ju förstått att det finns de som också har den turen att de poff är smala med en gång efteråt. De människorna vill jag slå. Lite granna. Själv har jag fem månader senare en påse på magen som är så påtaglig att jag likagärna kan döpa och folkbokföra den.

Bristningarna på nedre delen av magen som gulligt nog dök upp en vecka innan förlossning lär vara där för att stanna och sätter stopp för alla framtida utsikter att se het ut i bikini. Om man inte tänder på zebraränder då, för då kommer jag vara hot like bacon.
En underlig sak som jag aldrig hört talas om är mina problem med slemhinnorna i näsan. Usch... kanske därför man sällan hör om det. Folk vill sällan tala om insidan av sin näsa... det är lite äckligt. Men skit samma... under graviditeten fick jag mycket torra slemhinnor och detta blev liksom inte bra efter förlossning heller. Så nu har jag konstanta sår i näsan med tillhörande sårskorpor.. som gör att jag känner mig lite täppt i näsan...jämt.

Vad gäller själva barnhanterandet då.. ja, det har ni ju kunnat läsa om här...om och om igen... att det är inte så himla lätt. Min tro innan var att barn antingen var ledsna och då var det något konkret som var fel och som man kunde åtgärda. I övrigt var små barn tysta och snälla. Lite som... ja, jag vet inte... men jag minns att jag tänkte att om jag kan ta hand om katterna kan jag väl ta hand om ett barn. Hur dum i huvudet var inte jag? Katterna sköter ju sig själva mer eller mindre. De får inte utbrott om jag inte tittar på dem hela tiden, de vägrar inte sova fast de är trötta och även om de också kräks så gör de inte så i mitt hår.

Allt är också mycket mer omständigt. Innan tänkte jag att jag skulle kunna göra allt jag gjorde innan för "en bebis kan man ju bara ta med sig"..hohoho... bara att åka och handla är ju ett projekt. Bara att gå utanför dörren kräver att man har med mer saker än vad jag själv skulle behöva ta med om jag skulle resa bort över en helg.... och ändå har man alltid glömt något. När man får barn så blir man på något sätt plötsligt birollsinnehavare i sitt eget liv, men man tycker det är ok eftersom filmen är så bra.

Man kan inte berätta för någon som inte har barn om hur det är. Inte hur fruktansvärt jobbigt och frustrerande det kan vara. Inte om hur fantastiskt och underbart det kan vara. Det är extrema motpoler som kolliderar och blir något unikt. Och samtidigt som man ger allt av sig själv så får man så mycket tillbaka, och lär sig om världen... eller kanske snarare påminns om hur spännande världen kan vara. Om hur underskattat det är att bara blåsa salivbubblor och njuta av att finnas till.

Det finns stunder...

Publicerad 2011-01-15 08:47:55 i Åsikter,

... då jag vill bli radikal och göra hemska saker mot människor för att de skall fatta att de gör fel. Det blir så när människor protesterar och protesterar men ingen lyssnar för att de med makt får som de vill oavsett om de har rätten på sin sida. Frustration skapar ilska och aggressivitet. Jag talar ju såklart om den jävla vargjakten.

Hur kan jägarna ha så mycket makt? Vad består den makten av? Är jägare särdeles rika? Man får ju mer intrycket av att de är inavlade bönner från norr som försöker hitta på en miljon anledningar till att de skall få skjuta varg när det egentligen handlar om prestige och neandertalarrädsla för monster i skogen. Har de makt för att de har vapen? De kommer ju knappast löpa amok och skjuta politikerna om de säger nej... eller kommer de vägra skjuta allt annat och politikerna ser framför sig hur älgarna tar över Sverige som i ett nordiskt Jurrasic Park?

Man VET att ursäkten att man behöver få bort genetiskt defekta vargar var bullshit. Förra året sköts inte en enda genetiskt defekt varg... Risken är bra mycket större att man skjuter av massa friska vargar och i så fall skapar genetiska defekter då inaveln ökar då stammen blir mindre.
Man VET att vi håller på att utrota vargen, annars skulle man inte börja tala om att importera lite ryska vargar... vilket är så jävla ologiskt att man mår illa. Hur fan räddar man svensk varg genom att skjuta dem och importera andra?

Vargen utgör inget hot. De flesta märker inte ens av att den finns där. Och i de fall man gör det så gilla läget... skogen är inte mer vår än vargarnas. Inte ens då det fanns mycket varg var det speciellt vanligt med vargattacker... tvärtom väldigt ovanligt. Men i detta landet vill vi tydligen utrota allt som är potensiellt farligt. Tur att vi inte bor i Australien, vilket jobb det skulle vara med att utrota alla farliga djurarter då. Då hade vi kunnat se fram emot stora spindelmassakern 2011. Eller nej förresten, spindlar går ju inte att stoppa upp och stolt visa för sina jägarkompisar och känna sig som en riktig man.. så dum jag är.

Och naturvårdsverket som man sådär lite korkat trodde var djur- och naturvänner dunkar jägarna i ryggen och gör en gissning att det nog föddes tillräckligt med varg för att de skall tåla att skjutas av lite. Gissar!! Vem fan baserar jakttillstånd på gissningar som innebär utrotning om man har fel?! Vad är det med de där jägarna? Har de en sådan där magisk liten råttfångarflöjt som de kan spela i och så dansar politikerna efter dem med ett hjärdött leende och säger ja och amen till allt de vill. Skjut varg. Skjut björn. Skjut lo. Skjut ihjäl dem allihop. Använd plågsamma fällor. We don´t care. Bara vi inte att sura jägare som hotar med att skjuta ihjäl alla djuren oavsett... för vad skulle hända då? Då hade vi ju haft ett problem... som man måste ta tag i.. nej hujedamig vad jobbigt.

När till och med EU går in och granskar och tycker att Sverige fan får ta och skärpa sig. Inte ens då tänker politikerna till. Nej då skyndar man sig att tillåta en jakt till... och låt mig gissa... de kommer efteråt säga i media att det kanske var lite dumt så det kanske vi inte skall göra igen. För att lugna alla jaktmotståndarna och få dem att tro att nu blir det inget mer... så de slappnar av och inte hinner agera innan de viker sig för jägarna nästa år.

Sedan sitter vi här i Sverige och ser ner på andra länder med utrotningshotade djur och tycker att fan vad korkade de är. Hur kan de göra nåt så hemskt? Tigarna, blåvalarna... vi suckar och undrar varför ingen sätter stopp. Men vakna då idioter!? Vi gör ju likadant! När vi väl utrotat vargen är det ingen som kommer tänka att det var ju dumt av Bosse, Bengt och Berra att skjuta ihjäl de sista vargarna... nej de kommer tycka det är VI som gjorde det. Vi allihop! Vi som inte sa stopp!

Fylla politikernas trädgårdar med kadaver, hälla djurblod i varenda rum i riksdagshuset, utlysa licensjakt på vargjägare... ja det är vad jag vill göra just nu. Så frustrerad blir jag, så arg, så ledsen. Men det stannar ju där, inom en, för när det kommer till kritan är jag ju precis som majoriteten av detta lands befolkning... en bekväm jävel som glömt bort hur man verkligen protesterar, som skriver på en lista och knyter näven i fickan i väntan på att någon annan skall skapa förändring.
Jag skäms. Över mig själv och alla andra i det här landet.

Än har vi en bit kvar

Publicerad 2011-01-15 08:17:05 i Allmänt,

Med tanke på att Nico knappt sov alls på dagen igår var det kanske att vänta att natten inte skulle bli helt hundra... och det blev den ju inte heller. Han vaknade och åt runt 22 och 01.30 ungefär, men vaknade ungefär en gång i timmen (ibland oftare) från det att han la sig till runt 03 då han slutligen somnade ordentligt.

Var Hampus som hade natten då han ändå var vaken (han hade ju besök... bara jag som är så osocial att jag tackar för mig och kryper i säng klockan 21 oavsett gäster) men jag sov oroligt och vaknade av Nicos små sängserenader hela tiden. Så när jag åter väcktes när det var min tur att ta över och Nico verkade superpigg så kände jag mig lite irriterad tills jag tittade på klockan och insåg att den inte var runt 5 som jag trodde utan att klockan var 7. Så då fick plutten komma upp en stund och blev så glad, så glad. Han satt i mitt knä medan jag såg på På spåret och tjöt och spottade saliv på mig. En timme senare slukade han 120ml och kunde efter vissa övertalningar somna en stund igen.

På agendan idag står att plocka ner allt julpynt... finns en risk att det får vara kvar tills nästa jul annars. Har ju hänt tidigare år att adventsljusstaken har stått framme till midsommar ungefär.. men inte i år, nu skall det packas ner.
Kanske att jag hinner sy lite också, det vet man aldrig.

Nico lilltroll

Publicerad 2011-01-14 19:29:06 i Shoppat,

Nico har inte haft en toppendag. Jag var inte hemma utan iväg och shoppade med mamma och lillebror, och kanske tyckte Nico det var underligt att jag inte var hemma för han var inte snäll mot sin pappa. Ville inte äta och inte sova. En riktig liten surkart har han varit på kvällen. Han åt dock rejält med gröt vid 18 och sedan 150ml NAN vid 19, då han även somnade utan alltför stora protester. Får väl se hur det går i natt.

Blev inga tyger idag då jag inte hittade något som riktigt föll mig i smaken. Dock införskaffades ett färdigt bäddset till toppenpris. Typ 100 spänn billigare, minst, än i andra affärer.

Ett set med sådana här fina zebror blev det.

Köpte även en snöskyffel, en tjockare mössa till Nico och ett par raggsockor med halkskydd till mig själv.
Sedan blev det hem och laga god middag med fläskfilé, potatisklyftor, sås och sallad. Mumsigt var det även om jag nu för tiden mest äter min mat kall eftersom Nico vill äta samtidigt (dvs före) som mig.

Nu kommer strax vänner till Hampus förbi en stund, men jag kommer nog lägga mig ganska tidigt.
Om någon som är synsk eller så läser detta så tveka inte att tala om för mig vart min kamerasladd är, och om ni skulle höra ett vrål eka över hela landet så är det jag som slutligen förlorade förståndet då den jävla sladden gått upp i rök.

Min husgud Sofia :)

Publicerad 2011-01-14 10:29:59 i Nytt på bebisfronten,

Ibland tror jag Hampus tröttnar på att höra om allt som Sofia gör..hehe. Har vi problem så lyssnas det inte på BVC, det läses inga böcker... jag kollar med mammagruppen och främst då Sofia :). Men så ger det också resultat... Hon är ett litet geni den där Sofia :)

Då jag vägrade sitta med Nico i morse vid 5 så somnade han så småningom om och sov till 08. Sedan var han pigg och glad och åt bra och vi lekte. Nyss blev han trött igen och då följde jag Sofias råd att inte släcka ljuset och låta honom sova på täcket för att markera skillnad mellan dag och natt. Jag bara la honom i sängen och poff så sov han.
Anna Wahlgren my ass... här kör vi Sofia-metoden och den funkar toppen :D

Så idag är det samma grej. Han skall få sitta med ute när jag skottar en stund (om ni undrar om snön inte tar slut snart med tanke på allt mitt skottande så kan jag meddela att jag är klen och skottar lite lite varje dag) och det skall vädras i hans rum. Förhoppningsvis kommer det bara bli bättre nu. Är dock nervös inför vaccineringen på måndag och oroar mig att den skall sabba allt igen.

Tack Sofia för dina superba råd - vad säger du om att skriva en bok tillsammans till alla rådvilla mammor? ;)

Vad var det jag sa?

Publicerad 2011-01-14 06:35:35 i Nytt på bebisfronten,

Det är kanske vad en del kommer säga nu... men efter att ha fört logg ett par dagar så verkar det som att den gemensamma nämnare för de nätter då Nico sover bra är... frisk luft. De dagar han sovit bra har han dels suttit med ute en stund när jag har skottat plus att vi har vädrat hans rum innan han skall sova.

I går somnade han vid 19.15 ungefär. Han gnällde till två gånger runt 20 visserligen, ena gången för att han tappat nappen och andra gången var det nog bara en mardröm eller liknande. Men han var inte ens vaken utan gnällde i sömnen. Sedan vaknade han och åt 22, och somnade om direkt efteråt, för att vakna igen vid 03.10. Även då åt han och somnade om direkt efteråt.
Nu har han visserligen krånglat lite från 05.15 och framåt men det är också för att jag kände att då jag har eneri nu (Hampus hade nattpasset till 03.30 då har fått sova) så skall jag ta fajten att inte ge honom mat vid denna tiden och inte heller sitta med honom tills han somnar. Han får därför nappen, jag lägger honom tillrätta och sedan går jag ut. Detta innebar att det tog en timme för honom att somna om ungefär, men förhoppningsvis blir det bättre på sikt. Om han kan lära sig att bara äta vid 22 och vid 03 så är det helt ok så länge han somnar om efteråt och sedan kan sova till 07.

Nu skall jag dåsa en stund till. Hoppas hitta kamerasladden idag så det kan bli lite bilder.

Var går gränsen?

Publicerad 2011-01-13 14:33:49 i Åsikter,

I Aftonbladet på nätet kan man läsa denna artikel, om hur amerikanarna var upprörda över att se bilder på hur en fd fotomodell pussar och kramar sin 18-årige son. För intimt tycker de. Var går gränserna egentligen?

Själv kan jag ju t.ex. tycka det är läskigt med folk som ammar sina barn när de är över 18 månader, och har kunnat tycka det är lite weird med föräldrar till bekanta som t.ex. gått nakna tillsammans med sina tonårsbarn eller där vuxna barn och föräldrar ligger och kittlas tillsammans i sängen. Men egentligen är det väl så att det är lite fel att vi fått lära oss att intimitet måste vara sexuell och att den därför är lite farlig och förbjuden?

Det är ju egentligen lite sjukt att pappor skall behöva vara rädda för att någon skall titta snett och undra om de badar tillsammans med sina barn. Att man döljer nakenhet för att inte känna sig pervers. Att man över huvudtaget funderar på hur länge det är ok att pussa sitt eget barn på munnen.

Fel blir det om intimiteten ÄR sexuell, inte annars. Om sexuella undertoner eller känslor förkläs som föräldrakärlek. Problemet är väl att det är något som bara den enskilde individen vet om själv, och det skrämmer oss. Vi vet inte vad som döljs bakom den där långa kramen och då ser vi helst att den inte äger rum alls. Hemskt faktiskt. Att vi försöker skrämma bort kärlek och ömhet.

Dock känner jag att även om jag vill kunna pussa och krama min son hur länge jag vill så är nakenheten nog inget jag vill dela med mig av när han slutat vara "litet barn". Men det kanke handlar om hur jag är som person. Är ingen bada bastu, duscha offentligt eller bada naken-människa överlag.

Sedan kan jag tänka mig att ingen hade reagerat lika starkt på just de bilder artikeln handlar om ifall mamman hade varit en mullig svensson-mamma som pussade sin son. I detta fall handlar det nog mest om att betraktaren inte ser en mamma utan ett sexuellt objekt och därför har svårt att se gosandet med sonen som något annat än just sexuella handlingar.

Zombie

Publicerad 2011-01-13 14:10:22 i Nytt på bebisfronten,

Jag har massa saker att göra. Samtal att ringa. Orkar dock inte göra nåt just nu. Känner mig helt ur fas. Nico sov dock mellan 10 och 11.45 så då sov jag med, som en död. Sedan var det fixa frukost och Nico lekte med Hampus och åt puré, men han är ju trött hela tiden och vi ville att han skulle sova lite mer på förmiddagen (ja här räknar vi det som förmiddagen även runt 13) så när han gnuggat sig hysteriskt i ögonen för femtioelfte gången så försökte vi lägga honom en stund igen. Tog 45 minuter att få honom att somna. Suck.

Jag skall snart ta tag i saker. När Nico vaknar skall han med mig ut och skotta snö också. Kan ju inte direkt gå med barnvagn på vägarna häromkring så sitta ut och glo en stund är den friska luft som kan erbjudas för tillfället.

Sofia hade skrivit i mammagruppen att barn tydligen vaknar naturligt nån gång i timmen när de sover och att det handlar om ifall de kan somna om själva eller inte. Jag tror vi skämt bort Nico med det. Även om vi inte lyfter upp honom så sitter vi ju alltid med när han skall somna och gör han ljud så går vi in. Borde börja ignorera hans oväsen ett tag när han vaknar så kanske han lär sig att somna om på egen hand. Så svårt när man är trött på natten dock, och vill inte väcka Hampus när han sover. Skall dock börja träna honom på det... så smått. Är så svårt det där, att veta om han verkligen är hungrig eller bara vill ha lite nattmys eller om han somnar om ifall vi inte går in eller om han ligger där och blir ledsen och känner sig övergiven... eller om han gråter för att han håller på att kvävas.
Helst av allt skulle jag vilja ha en liten kamera ovanför hans säng så jag kunde observera honom när han sover utan att gå in.

Nu skall jag bara ligga här och glo en stund. Hela håret fullt av kräks har jag med. Jävlar vilken milf man är. Snarare en miriis (mother I run if I see)...typ.

Bakslag

Publicerad 2011-01-13 08:05:05 i Nytt på bebisfronten,

Som vi kämpar med de där satans rutinerna och så belönas man med en natt som i natt. Jäkla skitnatt. Hur den var i början vet jag inte riktigt för då hade Hampus ansvaret. Vad jag vet är att han somnade runt 19.20 och att sedan vaknade för nappinsättning runt tre gånger mellan det och 21.00. Strax efter det somnade nog jag och då vet jag som sagt var inte vad som hände.

När det var min tur att ha bebisansvaret så vaknade Nico i alla fall kl. 03, 04, 04.45 och 05. Han åt lite granna första gången men mest ville han bara få nappen i satt och bli lagd på sidan igen. Jag har för mig att han vaknade nån mer gång efter 05, men är osäker för var så himla trött och förvirrad. Sedan vaknade han i alla fall 07, men förde mest sådär glatt oväsen i sin säng så jag orkade inte gå upp och hämta honom förrän 07.20.

Inte är han speciellt pigg och glad heller. Han gnäller mest. Hoppas kunna få honom att somna om en stund sedan så jag kan få vila. Försöker dock hålla humöret uppe så att jag inte verkar sur mot honom. Jag sa det till hampus igår att jag tycker det är så jobbigt för man blir så frustrerad och irriterad när han inte sover som han ska, men jag vill inte att Nico skall känna att man blir arg på honom om han inte kan sova.. för hur snällt är det? Är ju inte så lätt att bara somna på kommando... Både jag och Hampus har ju oftast jättesvårt att somna själva.

Natten som gick

Publicerad 2011-01-12 07:56:10 i Nytt på bebisfronten,

Igår på kvällen upptäckte jag att Nico tycker mer om att hans gröt är lite av det tjockare slaget. Annars brukar jag, i rädsla för att han skall bli hård i magen, göra den ganska lös vilket innebär mer sölande än ätande. Vid 18.30 igår gjorde jag dock mer "grötig gröt" och han åt upp hela portionen, en halv dl, och smackade i sig 120 ml ersättning efter det. Oj vad duktigt han åt, sa jag och lämnade över honom till Nico och en minut senare storkräktes han över både sig själv och Hampus. Tror det mesta stannade i magen dock..hehe.

Blev att ta ner och ge honom ett bad. Eftersom vi upptäckte att han hade bajsat när vi skulle ta av blöjan vid badet så fick han duschas lite först vilket han tyckte var jättemysigt. Själva badandet gillar han dock inte mer. Var lite kul nån sekund när vi plaskade, men sedan stortjuter han.
Sedan blev han insmord och fick på sig pyjamas och somnade faktiskt ganska snabbt. Och sov sedan utan minsta lilla uppvaknande från 19.20 till 23.00 då han vaknade och ville äta. Somnade om ganska snabbt efter det. Hampus var uppe och matade honom runt 02, men jag sov då så vet inte hur lätt att gick att få att somna igen efter det.

Hade natten fortsatt i samma anda hade det varit en toppen natt, men det sabbades lite av att han vaknade 04.30 och bara ville äta en slatt och sedan ville upp för då tyckte han att det var morgon. Tog mig närmare 45 minuter att få honom att somna om och jag var komatrött.
Han sov som tur var till 07 efter det i alla fall och då tyckte jag att jag kunde gå upp med honom och försöka hålla den rutin vi försökt hålla de senaste dagarna.

Synd att han har så torr hud, annars tror jag att han hade sovit bättre om man hade kunnat duscha/bada honom varje kväll. Vågar dock inte det med tanke på alla hans utslag. Men om jag smörjer in honom noga efter varje gång kanske man kan våga sig på en snabbdusch på kvällarna... men blir man lika trött av en dusch som av ett bad?

Nu får jag ta och roa Nico innan han skall äta och sova en stund igen.

Plutte

Publicerad 2011-01-11 15:05:52 i Nytt på bebisfronten,

Titta vilken fin bild (en av många fina bilder) min mamma och pappa skickade till mig idag:Det märks att mamma har en bättre kamera än mig :) Men hur kan man misslyckas när man tar kort på något så sött, visserligen :)

Denna förmiddag har han dock varit allt annat än samarbetsvillig. Han har inte velat sova (sov 30 minuters lurer enbart och då hade det tagit lika lång tid att få honom att somna) och han har inte velat äta ordentligt. Alla ruiner bara flög genom fönstret. Men 13.30 blev han plöstligt supertrött och då kände jag att det var bättre att bryta rutinen och låta honom sova än att han skulle bli övertrött och helt galen, så Hampus la honom i sängen och han sover fortfarande. Tänker att det är lika bra att han sover en rejäl lur och att vi hoppar över den han brukar ta vid 16.

Har fortfarande inte hittat sladden så jag kan överföra bilder från kamera till dator, vilket gör mig helt galen. Har den ju alltid vid datorn så den ligger alltid i vardagsrum eller sovrum, men nu har jag letat och letat och inte hittar jag den för det. Och jag som tog bild när Nico SATT UPP och lekte för första gången. Vi har suttit och stöttat honom förr men aldrig testat att låta honom sitta själv på golvet. Min stora kille :)

Funderar på att ganska snart börja ge honom välling (risbaserad sådan som är skonsammare för magen än den av havre) på kvällen som kvällsmål. Kanske kan de ge en större mättnadskänsla, och lättare att ge honom än denna gröt som han skall kladda överallt :) Köpa haklapp står på att-göra-listan..hehe.

Nu har Hampus en vän här och leker i studion och jag har städat och funderar på att ta det lite lugnt en stund. Vi har eventuella planer på att åka till Torp och Göksäter imorgon och handla hem lite grejer, men beror lite på hur vägarna verkar... Köra kan man ju alltid, men om jag kan hålla en sådan hastighet att jag inte ger infarkter av ilska till andra trafikanter är ju en helt annan fråga.

Förlåt

Publicerad 2011-01-11 12:01:25 i Självcentrerat,

Men när jag ser en lista kan jag inte hålla mig... måste fylla i...måste!

1. Hur gammal är du? Fyller 31 i år.

2. Hur gammal känner du dig? Oftast 30, men ibland 15 och ibland 60...

3. Vad har du gjort i dag? Underhållit och skött om min son

4. Vilken film såg du senast? På bio, Predators.

5. Vem ringde du senast? Min lillebror

6. är du besatt av någonting? Fylla i listor? Schlagerfestivalen..haha

7. Är du rädd för blod?  Inte direkt

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? I soffan, under en täcke, omgiven av leksaker

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Olof Palme , Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Göran Persson och Ingvar Carlsson.

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nej.

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Svart eller grönt... ?

12. När vaknade du i dag?  Runt 05.30

13. Vilken är din favorithögtid? Midsommar, om det räknas som högtid.

14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Ingen annanstans än här, men på sommaren

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? NÄL sjukhus

16. Hur vill du tillbringa din pension? I lyx och flärd i ett vackert hus där det är varmt

17. Vad lyssnar du på just nu?
Min dators surrande

18. har du någon gång brutit ett ben?
Nej, fått en spricka i båtbenet i handen

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl?
Lök, potatis, köttbuljong, köttfärs, grädde.

20. Vem är din favoritkändis? Richard Dawkins

21. Vad är du på för humör just nu? Trött (såå ovanligt)

22. Vilka världsdelar har du varit i?
Europa

23. Snarkar du?
Oftast inte, men smackar och biter ihop tänderna högljutt

24. Vilka yrken har du provat på? Sekreterare, läkarsekreterare, behandlingsassistent och skolkurator

25. Hur går du helst klädd?
Mysbyxor och t-shirt

26. Vilket stjärntecken är du född i? Tvilling

27. Vilket är ditt favoritgodis? Choklad, men tycker mer om chips och sånt

28. Vad sa du senast? Vill du titta ut genom fönstret? (Till Nico)

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Svenska, religion och andra samhällsämnen

30. Vad har du på dig just nu? Mysbyxor, nerspydd t-shirt och huvtröja

31. Vilken är din favoritaffär? Indiska och Stajl

32. Vad har du för storlek i kläder? Håller jag för mig själv..haha

33. Vad har du i dina fickor? Inget för tillfället

34. Vad köpte du senast? Mat till Nico? Köper inte så mycket prylar just nu.

35. Hur många gånger har du flyttat? 9

36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Eftersom jag är ensam antar jag att jag inte kan ta med min familj så då säger jag satellittelefon, nödraket och en mysig filt att ha att gosa med efter att jag ringt efter räddning och sätter mig för att vänta :)

37. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Kväll

38. Senaste filmen du såg på bio? Inception kom jag på nu att det var... inte Predators :)

39. Har du blivit sydd någon gång? Nix

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Nej

41. Vad åt du till frukost? 4 rostmackor med ost och marmelad

42. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? Ångestladdat

43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? Nej

44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Min man

45. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? På sängbordet

46. Vad var det sista du åt? Förutom frukosten, köttbullar, potatis, sås och lingon

47. Vem är världens vackraste man? Min man ;)

48. Är du blyg? Egentligen, ibland

49. Vilken var den sista konserten du var på? Hmmm... Kebnekajse ?

50. Vad heter du i andra namn? Therese

51. Har du varit med om en bilolycka? Ja, men inget allvarligt

52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Ja, det har väl alla

53. Vilken är den roligaste träningsformen? Spinning

54. Har du några husdjur? 3 katter

55. Vill du gifta dig? Det är jag redan

56. Vad är du sugen på just nu? Soppa

57. Vad är klockan? 11:50

58. Vad är det konstigaste du ätit? Kanderade blommor?

59. Har du någon udda förmåga? Det tror jag inte...

60. Var växte dina föräldrar upp? Tjörn, bland annat

61. Vad önskar du dig i julklapp? En miljonvinst

62. Har du någon gång uppträtt inför massa människor? Ja.. läst mina texter i olika sammanhang

63. Göteborg eller stockholm? Göteborg

64. Har du sett någon dö?
Nej

65. Har du någon gång ringt polisen?
Ja nån gång

66. Hur många grader är det ute? Runt 1 tror jag

67. Vilken färg har ditt hus? Blått

68. Vad sjöng du senast? Imse vimse spindel

69. Har du insett vilka som är dina äkta vänner?
Ja, tror det

70. Har du någon gång varit ”medverkande” i en rättegång?
Bara som nämndeman

71. Har du svenskt ursprung? Ja

72. Hur mycket väger du? Jag är ett litet hängbukssvin :)

73. Har du ett turnummer? Nej, inte direkt

74. Vem kramade du sist?
Min bebis

75. Har du någon gång åkt snowboard?
Nej och kommer nog inte hända

76. Kan du åka skateboard? Hehe..nej

77. Nämn någon du beundrar och varför? Människor som försöker förändra världen till det bättre och som är riktigt smarta.

78. Har du gröna fingrar? Nej verkligen inte

79. Har du svimmat någon gång? Japp

80. När lärde du dig senast någonting nytt?
Hmm.. något lär man sig väl varje dag

81. Har du, eller har haft, något smeknamn? Bara som barn tror jag

82. Vad skulle du göra om du fick full lön i ett år utan att behöva jobba? Njuta och skriva

83. Är du vidskeplig? Nej, inte direkt

84. Vilka är dina största svagheter? Jag har svårt att ta tag i saker

85. Vad händer till helgen? Nada, tror jag

86. Om du skulle få en miljon kronor för att hugga av den hand du inte skriver med, hade du gjort det då?
Nej, hade krävts mer pengar... och beror på om jag får bedövning? :)

87. Vad har du gjort idag för att ditt liv ska vara bättre imorgon? Ingen aning... har inte hunnit med så mycket än

88. Nämn tre saker du absolut inte kan göra? Köra motorcykel, hjula och vara riktigt elak

89. Vilken är din favoritrestaurang? Vet faktiskt inte...McDonalds?..hahaha

90. Bada eller duscha?
Bada!

91. Är du bra på att laga mat? Ja jag är ganska bra i alla fall

92. Har du varit tvungen att använda uniform i något jobb du har haft?
Nej

93. När och varför var du på sjukhus senast? Nån vecka sen med Nico

94. Vilket är ditt drömyrke? Författare

95. Har du några Piercings? Nej

96. Löskokta, hårdkokta eller stekta ägg? Hårdkokta

97. Om du fick resa tillbaka i tiden och återuppleva en händelse, vilken skulle det vara? Vet inte

98. Vad gjorde du 8.00 imorse?
Lekte med Nico

99. Har du gråtit idag? Nej

100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor? Väcka Hampus

Sladdlös

Publicerad 2011-01-11 09:15:57 i Nytt på bebisfronten,

Hittar fortfarande inte min kamerasladd vilket gör mig skogstokig. Får bjuda på en gammal bild så länge för att ni inte skall drunkna i all text.

I natt vaknade Nico och åt vid 24.00, men somnade om direkt. Sedan vaknade han vid 02.30 och åt och då fick Hampus kämpa ett bra tag för att han skulle somna om efteråt. Han vaknade sedan runt 05.30 och ville äta och det var lite halvsegt att få honom att somna igen och 06.30 vaknade han och ansåg att det var morgon.

 

Nu på morgonen har det varit lite kämpigt för jag kunde inte komma till ro och sova i natt så känner mig som ett utsketet äppla, som det vackra uttrycket säger. Nico i sin tur har inte alls velat följa sin vanliga rutin. Han har knappt velat äta något alls sedan han vaknade. Har väl sammanlagt ätit 150ml fördelat på tre omgångar. Det som brukar vara en tretimmars morgon/förmiddagslur varade idag bara mellan 07.30 och 08.30.

Han är dock på bra humör. Bra mycket bättre humör än det jag har. Det är ju dock svårt att inte smittas av hans små underbara leenden, och han roar sig ganska duktigt på egen hand på ett täcke på golvet just nu. Fast han är trött, vilket man kan se då han ibland liksom gosar ner sig och småslumrar där på täcket. Vad gött det hade varit om han kunde somna i en sådan situation istället för att bli arg och ledsen efter en stund.

Idag blir det antingen en mycket lugn hemmadag eller så åker jag till Göksäter och köper lite tyg för tänkte sy egna sängkläder och mysbyxor till Nico.

Kvällsrapport

Publicerad 2011-01-10 21:29:42 i Allmänt,

Har ju inte varit hemma så mycket idag så har inte blivit så mycket bloggande, och dessutom hittade jag inte min kamerasladd och kunde inte lägga in de bilder jag tänkt och då blev jag så ilsk att jag inte kunde blogga bara för det..haha.

Var ett bra möte på banken idag och fick lite olika besked och förslag från olika håll under dagen som gav lite nytt hopp och ny energi. Nico fick vara hos mormor en stund vilket han tyckte var roligt och trots att vi var ute och for lyckades vi upprätthålla hans nya rutiner ganska bra och han somnade gott vid 19.20 och förutom ett litet napptapp så har han sovit gott sedan dess.

Körde förresten fast bilen lite grann på mina föräldrars infart idag... den var ren is och det var som att åka rediobilarna på Liseberg... man bara studsade mellan snövallarna. Mamma fick hjälpa mig att få loss bilen..hehe.

Har känts som en bra dag som avslutades traditionsenligt med StarTrek. Darmak and Jilad at Tanagra.

Nicos utslag

Publicerad 2011-01-10 10:21:38 i Nytt på bebisfronten,

Fick en fråga i kommentarerna angående Nicos utslag och kom på att jag inte berättat om hur det gick med det. Hans utslag har nu försvunnit i princip helt. Kan ju vara ett tecken på att dt var mango han inte tålde, eller så är det en tillfällighet. I alla fall väntar jag ett bra tag innan jag testar mango igen så att man kan vara säker.

Överlag börjar hans torrfläckar också bli bättre då jag smörjer och smörjer.

Flaskan och andra experiment

Publicerad 2011-01-10 08:47:30 i Nytt på bebisfronten,

Ett tag åt Nico alltid själv. Det vill säga han höll själv i flaskan. Vi satt ju alltid med, så var ju inte så att vi gav honom dem och gick vår väg, men det var väldigt praktiskt då man t.ex. kunde äta hela familjen samtidigt. Those days are over. Nu kan han inte hålla den på egen hand.

Om man ger honom flaskan nu så släpper han den och tittar fundersamt på den när den rullar iväg:
Hmm.. det är alltså så det går om man släpper den...
Om man då ger tillbaka den så kanske han släpper med ena handen:
Jaså, den försvinner då med...

Ibland kan han hålla med ena handen och slå på flaskan med andra, som han gör på sina skallror, och muttra irriterat för att den inte låter... och sedan se ytterst förvånad ut när den förr eller senare flyger iväg.


Bilden lånad från Sofias blogg, och det är alltså hon som är fotograf.

Även när jag håller flaskan kan han börja slå på den med sin lilla knytnäve och när den far iväg tittar han förvirrat och frågande på mig: Varför gjorde du så mamma?

Man märker ganska tydligt över huvudtaget nu att det handlar mycket om att testa och experimentera. Kan man t.ex. göra pruttljud med munnen full av gröt? Vad händer om man drar i den där, eller kastar den där? Eller, en favorit, kan man äta mammas hår?
Att smaka på saker är ju överlag ganska intressant just nu. Som i natt då han vägrade sova och spottade ut sin napp för att istället med äcklad min tugga hysteriskt på sin snutte.


Han försöker också klappa på mig och Hampus, vilket är himla gulligt, men hans klappande är ju mer rivande och smånypande vilket inte är lika skojigt :)

Natten

Publicerad 2011-01-10 07:35:53 i Nytt på bebisfronten,

Natten gick bättre med tanke på antal uppvakningar, men var jobbig då han varje gång tyckte att det var dags att gå upp.

Han la sig som sagt var vid 19.30, sedan vaknade han dock till 3-4 ggr de närmaste två timmarna efter det och var orolig och ledsen när han hade tappat sin napp, men somnade dock om i princip med en gång... så det var inte så besvärligt.

Sedan sov han till 24.00 då han vaknade och ville ha mat (150ml) och vägrade somna om. Hampus höll på att bryta ihop av frustration så jag fick tillslut gå upp och lösa av honom och Nico somnade efter mycket kamp.
Sedan sov han till ca 03.30 då det var samma sak igen. Han vaknade till nån gång efter det för att han hade tappat nappen men då somnade han direkt igen.

Efter det sov han tills klockan var 07 och han ville upp. Tänker inte ta morgonkampen ännu utan börjar med att förbättra nätterna så nu fick han gå upp. Morgonen är ändå ganska lätt då han sitter och småpratar för sig själv ganska längr tills han blir trött och vill sova igen. Dessutom kan man likagärna ta upp honom för han bajsar alltid sin morgonbajs strax efter 07..hehe.

Sofia frågade om vi hade några speciella rutiner innan nattning på kvällen och det kan man väl på ett sätt s'ga att vi har. Hans sista timme på kvällen ser alltid ut som så att han får gröt och ersättning, och sedan får sitta mellan mig och Hampus i soffan en stund när vi kollar på nån tv-serie (Nico har då någon leksak att pilla med så han tittar inte "på tv"). Efter det tar vi och byter om till pyjamas och smörjer in hela honom, han får flaska med ersättning i sängen. När han ätit klart sätts hans speldosa på och vi säger godnatt (men sitter kvar tills han somnar för annars blir han ledsen). Så är ju någon slags rutin kan man säga.

Hur det gick idag?

Publicerad 2011-01-09 19:43:03 i Nytt på bebisfronten,

Idag har vi försökt införa mer rutiner för Nico. Har gått sådär. Han har inte varit helt samarbetsvillig. Jag hade ju dessutom extrem huvudvärk och fick lägga mig några timmar då dagen och han var då med Hampus. Hampus är ju precis lika bra som mig på att ta hand om Nico men kan ju ha påverkat honom då han är van vid att jag är där på dagarna.

I alla fall så gick det såhär:

06.00 Vaknade han men ville inte äta utan vi gick upp och busade lite lugnt. Han låg på golvet och lekte själv en del.

07.30 Åt 150ml

07.50 -10.15 Sov han. På sikt hoppas jag kunna få honom att sova längre på morgonen istället för att ha denna korta vakenperiod på morgonen för att sedan sova ett ganska långt pass igen.

10.15 Åt 100ml

12.30 Åt 100ml + gröt. När han äter gröt äter han oftast ca 1/2 dl banan- eller risgröt blandad med päronpuré.

13.00-13.20 Sova. Var meningen att han skulle sova en timme, men han vägrade sova mer.

14.30  Åt 150ml

16.30 Åt 120ml

16.30 Var meningen att han skulle sova en timme här, men han vägrade sova överhuvudtaget fast han var trött.

18.00 120ml + gröt. Han är dock lite mindre gröt än vanligt och ersättningen fick till stor del trugas i honom under en timmas tid.

19.20 Åt 60ml och somnade. Planen var ju från början att han skulle somna 20, men eftersom han hoppat över att sova på dagen till stor del så funkade inte det. Han skulle även ha ätit mer innan han somnade men han somnade mitt i maten och ville inte väcka honom.

 

Eftersom han åt dåligt på kvällen har jag en känsla av att han kan vakna redan 20.30-21 för att äta igen. Sedan får vi se hur det går i natt. Vi har även vädrat hans rum en timme innan han skulle sova så luften skulle vara frisk när det var dags att gå till säng. Något vi planerar att göra varje dag hädanefter.

Imorgon blir det lite svårare att hålla oss till våra rutiner då vi har ett möte på banken kl 14 och Nico då får vara hos sin mormor. Hans sovpass blir ju därför rubbat, men kanske kan bli bra om han sover en stund i bilen på vägen dit och sedan kan sova en stund när vi kommer hem.

 

Har i övrigt inget spännande att berätta då större delen av min tillvaro just nu är fokuserad på att få till bra rutiner för Nico. Hade varit så himla skönt om man hade fått bukt med hans nattproblem innan Hampus börjar jobba.

Topp 10

Publicerad 2011-01-09 11:17:11 i Allmänt,

Här kommer nu en Topp 10 av kommentarer/konversationer jag aldrig glömmer. En del för att de var underbara, en del för att de var konstiga, en del för att de var roliga och andra bara för att de var så himla elaka.

10
På plats nummer 10 kommer kommentaren som tidigare berättats om här i bloggen då en date säger:
- Vilken sarkastisk katt, och syftar på min katt Norpan.

9
På plats nummer 9 hamnar ett gammalt fyllo som satte sig bredvid mig vid en busshållplats och nostalgiskt börjar berätta om att han varit sjöman, men plötsligt brusar upp och vrålar:
- Men sen fick jag sluta med det, för NEGRERNA borrade håll i botten så att båten sjönk!

8
På plats nummer 8 hamnar en komplimang som dock var aningens för högtidligt och allvarligt formulerad för att riktas till tonårs-Knyttet som istället skrattade åt den romantiska stackars pojken.
- Du är så sensuell så jag blir alldeles darrig.

7
På plats nummer 7 kommer en kommentar riktad till mig från en inte helt nykter kille som fick en cigg av mig (detta var alltså på den tiden då jag rökte).
- Åh nu fick du en guldstjärna i himlen. Har man tillräckligt många när man dör får man delux-vingar i himlen.

6
På plats nummer 6 hamnar en kommentar från ännu en date som blandade ihop ord lite grann.
- Jag har en genant plan. (ordet skulle vara genial)

5
På delad plats 5 kommer en kommentar sagd av min älskade make i början av vårt förhållande, då han skulle förklara att det ju var en bra sak att jag inte är en den riktigt smala modellen.
- Men du har det ju bra för du fryser ju inte så mycket på vintern... lite som en säl.
Kan ju påpeka att jag skrattade.

På delad plats 5 kommer också en liknande kommentar från min mamma som blev lite fel. Jag skulle på date med kille som sagt att han gjort slut med sin tidigare tjej för att han tyckte att hon var för fet. Min mamma säger då att hon inte tycker jag skall träffa honom, varvid jag säger att han har ju inte sagt att jag är fet... och hon kontrar med:
- Men så har han ju inte sett dig än heller.
Haha.. hon menade det inte som det lät.. och jag tyckte det var skitkul :)

4
På plats nummer 4 kommer en kommentar som jag då inte visste om jag skulle ta som en komplimang eller som ett hot.. vilket var lite läskigt. En främmande man viskar i mitt öra när han passerar på stan:
- Du kommer att bli en ängel när du dör.

3
På plats 3 kommen en av de elakaste saker någon någonsin sagts till mig. Han minns det säkert inte ens men jag kommer aldrig glömma. Kommentaren kom från en kille i tredje ring som passerade mig i korridoren när jag gick första året på gymnasiet:
- Du har ett utseende som bara en mor kan älska.

2
På plats nummer 2 kommer en otrevlig kommentar från en AT-läkare som jag rådfrågade på grund av magont.
- Jag kan inget om sånt, men jag kan göra en gynekologisk undersökning för skoj skull om du vill...?

1
På plats ett kommer såklart den mest minnesvärda kommentaren av alla, från min älskling:
- Vill du gifta dig med mig?

<3


The morning after

Publicerad 2011-01-09 07:15:27 i Nytt på bebisfronten,

Så fungerade alla mina ansträngningar för att få honom att sova i natt? Eeh nej... inte speciellt. En liten förbättring men inget mirakel med halleluja-känsla efteråt som jag hade hoppats på.

Han åt kvällsgröt klockan 19 och drack efter det 120ml ersättning, och vid sänggåendet vid 20 drack han 60ml till.
Dock vaknade han och ville äta klockan 22 och klockan 24 (och klockan 02, tror jag...osäker på just den). Sedan vaknade han klockan 05 och ville äta och då var han pigg och ville inte somna om. Jag var dock envis och vägrade ge mig och han han somnade tillslut, men sov då bara en timma och sedan ville han upp igen. Behövde ändå byta hans blöja då och det var ju hans vanliga gå-upp-tid så tog upp honom (han se till att han sover längre på morgonen är nästa projekt).

Så vi kan sammanfatta att han sov något bättre men att han fortfarande vill äta på natten. Om det hade varit så att han bara vill äta lite granna, mer mys-snutta, så hade man kanske kunnat neka honom att äta på natten. Men som det är nu vaknar han riktigt ledsen och äter 120-150ml... och då känns det som om han verkligen är hungrig och då klarar vi inte att säga nej.

Måste med andra ord fortfarande jobba med att försöka få honom äta mer på dagen. Hoppas det kan gå idag dock för fick tag på nappar i storlek 3 till nappflaskan igår (men så sent att han bara hann ha den till kvällsmålet och nattätandet) och märkte stor skillnad med en gång. Inget småätande nu utan nu ätar han ett rejält mål när han väl äter. Tummen upp för treorna!
Idag skall jag även ta och börja föra logg över hans sovande och ätande för att försöka se tydligar vad och hur man kan ändra hans vanor.

I natt började Hampus att ställa om sitt dygn inför när han skall börja jobba så vi byttes av vid 2-tiden. Jag är verkligen inte pigg då jag inte kunnat sova i natt på grund av extrem huvudvärk, och denna huvudvärk lever och frodas fortfarande. Usch. Får nog sova en stund på dagen idag.

Bilfärden from hell

Publicerad 2011-01-08 17:26:44 i Allmänt,

Att ge sig ut på vägarna idag var en dum idé. En riktigt dum idé. Ja, nu skulle jag bara och handla (fast inte i den närmsta affären för de har inte NAN)... men än dock... det var vidrigt.

Nu pratar vi inte om trevliga, välsandade vägar. Vi pratar om vägarna på Orust - ön som plogbilen glömde. Dels var det som att köra i en puckelpist då isen på vägen smält ojämt, och man flög hit och dit. Dels var det som sagt ren is, blöt is, som man körde på. Dessutom, som en bonus, var vissa delar av vägen helt täckt med vatten så det var som att köra i en sjö.

Jag, och övriga trafikanter (få, som tur var), fick köra i högst 50, ibland 40, för att inte fara åt skogen. Och var ändå på väg ner i diket ett antal gånger. Höll så krampaktigt i ratten att jag har kramp i mina axlar nu.
Duggregnade gjorde det också... men det var i coh för sig tur... för det innebar att jag hade vindrutetorkarna på när hela rutan täcktes av slush puppy (för er som bara va? så är slush puppy den där nu ganska omoderna drycken av krossad is). Nu förstår jag varför polisen bötfäller de med massa snö på taket. Duktiga poliser, skäll på oss ty vi äro idioter.

Fick i alla fall handlat och tagit mig hem igen. Grattis till mig. Nu skall jag laga mat, äta och kollapsa. Lasange blir det. Gött det i alla fall.

En strålande morgon... enligt vissa

Publicerad 2011-01-08 12:18:59 i Nytt på bebisfronten,

Nico har haft en superglad morgon han.Själv följer jag min plan för att få bättre rutiner och bättre nattsömn.

* Mycket aktivitet och rörelse. Idag har vi busat, han har suttit i gåstol, han har legat på köksgolvet när jag pysslade med disk och han satt med i källaren när jag grejade med tvätten. Han skall även vara med ute när jag skottar sedan så han får frisk luft

* Jag senarelägger hans morgonsovstund. Istället för att han får två tupplurar på morgonen/förmiddagen och en på eftermiddagen så skall han idag (om det går) bara få en tidigt på morgonen och en mer mitt på dagen. Han börjar dock bli trött nu så får se hur det går.* Han får även äta lite gröt på förmiddagen så han får "riktig" mat två gånger per dag. Han har ju hittills inte haft problem med magen alls av det.

Får se hur det går...


Min lilla sötis <3 Åh vad jag älskar den plutten.

Året som gått - igen

Publicerad 2011-01-08 07:28:04 i Självcentrerat,

Ja, jag är lite uttråkad så snodde denna lista från en annan blogg :)

Hur har året 2010 varit för dig? – Helt fantastiskt faktiskt. Vi köpte hus, fick barn och gifte oss... Kommer krävas mycket för att något annat åt skall slå detta året :)

Bättre än förra året? – Ja verkligen. Även om jag träffade Hampus 2009 så det var också ett bra år.

Någonting du aldrig kommer glömma från år 2010? – Se svaret på första frågan..hehe

Har du flyttat under år 2010? – Ja vi flyttade till vårt hus i april.

Har du hittat en ny låt som du älskar? – Ja, fast ingen aning om den kommer från 2010, men jag upptäckte den då..hehe

I så fall vilken? – Hästpojken: Gitarrer & bas Trummor & hat.

Har du kysst en främling? – Nej verkligen inte... håller mig till att kyssa min man :)

 

Hur har din kärlek varit 2010? – Den har varit bra. Min man är den finaste människan i världen och det är underbart att kunna kalla honom för min man och ha hans efternamn <3

Har du varit kär? – Hela tiden :)

Har du sagt jag älskar dig till någon? – Dagligen

Har någon sagt jag älskar dig till dig? – Varje dag <3

Har du haft ett hemligt förhållande? -  Hehe.. nej, verkligen inte.

 

Tog bort de frågor som hade med död att göra för tyckte det var hemskt.

 

Har du slagit någon riktigt med knytnäven? – Nej, har inte för vana att slåss.


Varit i slagsmål? – Nej, inte min gej.

 

Har du gjort någonting du ångrar? – Inget direkt som jag kommer på just nu

I så fall vad?

Har du skämt ut dig? – Svimmande i affären... det var pinsamt

Har du ljugit för en vän? – Nej, det tror jag inte... ljuger sällan

Har du varit ute en hel natt? – Nej, men vaken en hel natt..hehe

Har du blivit tagen av polisen? – Eeh, nej..hehe

Har du sovit i samma säng med någon av det motsatta kön? - Varje natt nästan

Har du sovit i samma säng med någon av samma kön? - Inte om inte katterna räknas..hehe

 

Har du träffat nya vänner? – Ja, i Augustimammorna :)

Har du förlorat en vän? – Inte förlorat, men tappat lite kontakt med

Har du fått tillbaka kontaktet med en gammal vän? – Både ja och nej

Har du gått bakom ryggen på en vän? – Nej, sånt gör man inte

Har du ljugit för en bästavän? – Som sagt var så ljuger jag ytterst sällan

Har du haft en relation med en vän? – Nej

 

Ja, detta var ju sannerligen ointressant läsning.... well well... Nu får jag prata med den skrikiga lilla Nico som inte bara vill vara vaken untan även vara konstant underhållen :)

 

 

Vad skall man göra nu?

Publicerad 2011-01-08 06:47:30 i Nytt på bebisfronten,

Nico har lagt sig till med en underlig dygnsrytm och vi vet inte hur vi skall bryta detta. Saken är ju att han inte sover så mycket på dagen, typ 2-4 timmar sammanlagt... men han vaknar nu på nätterna och vill vara vaken. Han är inte ledsen eller så, utan jätteglad och pigg. Hade väl varit en sak om han hade kunnat ligga ensam i sin säng och vart vaken tills han somnade om igen.. men det vill han såklart inte utan kräver högljutt sällskap.

Om man tar en dag som igår.
Han vaknade runt halv sju, var vaken en timma och somnade sedan om och sov en timma.
Sedan sov han en timma mellan 11 och 12 ungefär.
Slutligen sov han en timma mellan 16 och 17.

Han äter ju inte superbra under dagarna. Han äter lite då och då istället för rejäla måltider. Försökte med att mata mer sällan för att han skulle vara mer hungrig, men han äter inte mycket mer per mål ändå och vill inte att han skall bli hungrig på natten så blir att man försöker mata ganska ofta ändå. Tänker att jag skall byta till större napp på nappflaskan men det finns inte att köpa här så måste vänta tills jag kan ta mig in till Stenungsund och se om de har det där.
Han äter sitt riktiga mål mat runt 18 på kvällen nu. De första gångerna fick det honom att sova initalt bra på natten men nu hjälper inte det heller.

Det var Hampus som hade natten i natt och han är nu helt slut då Nico vaknat flera gånger (förutom att han vid ett tillfälle sov tre timmar i sträck) och velat vara vaken ca 1,5 timma innan han somnar om igen.

Känner oss lite handfallna just nu faktiskt. Någon som har några tips?
Skall vi inte låta honom sova alls på dagen? Känns som det finns risk för att han blir helt övertrött då.

Just nu är han vaken i alla fall. Han vaknade vid 05.30 och ville inte somna om och runt 6 lämnade Hampus över stafettpinnen till mig och då gick jag upp med Nico. Han är hur pigg som helst och på bra humör. Ligger på golvet och pratar för sig själv och pillar med sina fötter.

Skrikkalas

Publicerad 2011-01-07 19:17:56 i Nytt på bebisfronten,

Nu har vi haft värsta skrikkalaset här. Men inga ledsna skrik. Och inga arga skrik. Bara otroligt glada falsettskrik som skär genom trumhinnorna och ger extrem huvudvärk. Men kul att se honom så lycklig. Helt galen av glädje har han varit. Nico alltså. Min käre make skriker sällan i falsett.

Nico har även ätit banengröt för förta gången. Efter extrema helkroppsrysningar vid de två första skedarna så åt han sedan massor och tyckte det var jättegott. Nu är det strax dax för honom att sova. Eftersom han vägrade sova eftermiddagslur idag orkar han inte vara vaken till 20.

Jag och Hampus har varit duktiga och fått en hel del gjort idag i alla fall. Känns som en bra dag även om jag inte orkade skotta klart. Vi skottar varannan dag nu, jag och Hampus, då vi får så ont i ryggen.

Dags att kila innan bebis blir vansinnig.

Kompensation

Publicerad 2011-01-07 16:16:23 i Allmänt,

Blir inte så mycket bloggande idag då jag donar hemma... städar, pysslar, skottar osv. Som kompensation kan jag bjuda på två lite udda saker jag gör... bara för att liksom.

Nr 1.

Jag blåser i princip alltid på mat innan jag stoppar in den i munnen, av ren vana, oavsett om det är varm mat eller ej. Jag blåser därför även på glass innan jag stoppar den i munnen (om den är på sked, inte i strut).

Nr 2.

Efter att jag en gång för mycket länge sedan såg ett program om att man i Australien alltid skakar ur sina skor innan man tar på sig dem för att undvika giftiga spindlar så gör jag nästan alltid det med... även om det inte finns giftiga spindlar här... för säkerhets skull... kan ju finnas något äckligt gömt därinne.

Mus i mitt hus

Publicerad 2011-01-07 09:06:33 i Allmänt,

Jag hör en mus under diskbänken... den kraffsar runt i kompostlådan just nu. Men jag vågar inte öppna och titta efter.

Visst är de söta...

...men inte om de kilar runt i huset...

SVT webshop

Publicerad 2011-01-07 08:39:45 i Stuff,

I SVTs webshop kan man köpa massa roliga filmer och tv-serier. Här finns massor jag skulle vilja ha till Nico, och till mig själv med. Bra tips vid fördelsedagar och jular framöver.

Ett urval av det jag skulle vilja ha:
I webbutiken kan man även köpa roliga och lärorika spel och leksaker samt kläder. Bland annat finns massa söta saker med mönster från Fem myror... det vill vi ha!


Vill ha det lika mycket till mig själv som till Nico..haha

Tavla på beställning

Publicerad 2011-01-07 07:59:54 i Allmänt,

 

Detta är en av de tavlor jag målat till Nicos rum. Målad i olja och akryl, och något större än A5-storlek. Om man skulle vilja köpa en sådan tavla så kan man själv bestämma vilken färg man önskar att den skall vara.

 

250 kr plus frakt.

 

Om man önskar beställa kan man meddela mig detta här på bloggen och lämna sin mailadress så kan jag höra av mig.

Bajskalas

Publicerad 2011-01-07 07:55:29 i Nytt på bebisfronten,

Jag vet inte vad som orsakat detta, men Nico har det senaste dygnet lyckats med att skita sig själv ända upp i nacken två gånger. Lika mysig överraskning båda gångerna när man öppnar pyjamasen och inser att den liksom är helt fylld av bajs. Nico är lika glad ändå... kanske till och med gladare eftersom det innebär mer tid på skötbordet vilket är en av hans favoritplatser :)

Idag ville han upp runt halv 7. Fick matat honom, bytt blöja (och bajsig pyjamas) och sedan fick han ligga en stund på golvet och leka innan det var dags att sova igen. Hoppas på att han sover ett tag nu för känner mig allt annat än pigg... men inte helt utmattad dock. Men det tycks vara allmäntillståndet nu för tiden. Min mormor ringde igår t.ex..

Mormor: Hur är det med dig?
Jag: Bra, men trött..
Mormor: Som vanligt då?

Haha.. ja, sån är man... trött..


Nico i går kväll efter att han meddelat att han ville sitta i sin gåstol. Han har nog kommit på att han kan få ratten att tuta om han slår hårt på den, och förstår vad de flesta leksakerna på aktivitetsbrädan är till för. Han sitter ofta målmedvetet och går igenom dem en i taget.. slå lite där, dra lite i den, snurra lite där och så vidare :)

Nico kan förresten nu använda sig av båda händerna samtidigt för att göra saker, alltså planerade koordinerade rörelser, som att hålla i skallrans handtag med ena handen medan han slår på skallran med den andra för att få den att låta. Man blir så stolt även över de små framstegen :)

Kväll

Publicerad 2011-01-06 20:49:18 i Allmänt,

Inte fått gjort så mycket idag, som vanligt. Körde och köpte en stock snus dock. Inget kul att köra när det är så mycket snö på vägarna som det var idag. När jag kom tillbaka hade dessutom plogbilen varit där och plogat för vår infart så fick köra över värsta snöhögen.

Vi är faktiskt så slappa för tillfället att vi nu beslutat oss för att skriva listor varje kväll på vad vi måste göra kommande dag för att ta oss ur denna dvala vi hamnat i. Skyller på sömnbrist och vintermörker, men gammal herderlig lathet har nog ett finger med i spelet.

Nico sov mellan 16 och 18 och därefter försökte jag aktivera honom och få i honom mycket mat så att han skulle sova gott sedan. Han somnade relativt lätt runt 20.
Det är förresten kul att se hur han nu mer aktivt försöker kommunicera vad han vill. Idag låg han på ett täcke på golvet i vardagsrummet när han plötsligt började göra ljud och sträcka sig mot sin gåstol. Visade sig att han ville sitta och leka i den en stund :) Nu var det kanske inte så att han ville säga "Jag vill sitta i gåstolen", utan snarare "Jag ser grejer där uppe som jag vill pilla på men jag når inte"..hehe.. men ändå :)

Bättre och bättre

Publicerad 2011-01-06 12:09:08 i Nytt på bebisfronten,

Nico är ju som sagt var inte den bästa på att roa sig själv och vill ogärna ligga på golvet mer än några minuter. De senaste dagarna har jag dock haft hårdträning och idag har han nu legat en timme på golvet... Stundvis för han lite väsen, men så lugnar han sig efter en stund och det är spännande att se hur snabbt han lär sig hur han skall nå leksakerna. Just nu låter han dock himla ynklig så strax dax att låta honom komma upp en stund.

Vem har rätten att klaga?

Publicerad 2011-01-06 09:52:35 i Åsikter,

Detta är ett inlägg som handlar lite om kanal 5:s nya program Föräldrafritt, lite mer om den efterföljande debatten men kanske mest om Ola "gissa bajset" Lindholms debattartikel och de kommentarer de fick.
Den underliggande frågan är dock: Vem har rätten att klaga?

I Sverige verkar vi nu för tiden, kanske alltid, vara mer upptagna av vem som får lov att uttala sig än av vad som är rätt eller fel. Om någon hävdar att det är fel att slå barn, så är det alltid någon annan som skall hoppa fram och ifrågasätta dennes rätt att säga vad som är fel eller inte då denne minsann snodde med sig en extra pizzasallad från pizzerian två år tidigare... eller något annat idiotiskt argument.

Varje debatt slutar med att en massa människor säger "skall DU säga...vad ger DIG rätten att döma?" etc. till varandra och helt plötsligt har tydligen ingen rätt att bedöma rätt från fel och vad som är moraliskt riktigt. Kanske är det också därför som ett program som Föräldrafritt kan leta sig n i vår TV. Ett porgram där engelska barn lämnas utan föräldrar eller andra vuxna och så filmas deras försök att klara av att ta hand om sig själva med tillhörande hunger, hemlängtan, mobbing, slagsmål etc.

När Ola skriver sin debattartikel om att detta inte känns ok. Att detta faktiskt skadar dessa barn på sikt, ger men för livet kanske, och att sådant inte borde visas på TV... då är kommentrerna under artikeln inte fokuserade på om människor håller med eller ej... icke... hur många kommentarer som helst lyder i stil med "Ska han säga.. som ledde Wild Kids... som minsann också fick kritik"... jaha... då finns inte problemet, eftersom personen som lyfte det minsann inte var helt fläckfri. Det värsta är nog ändå den person som inte bryr sig om att ta ställning till om det är ok att utnyttja barn för att få tittarsiffror utan enbart tar sig tiden att skriva en kommentar om att han eller hon tycker att Ola har ett jobbigt släpigt sätt att prata....

Människor... ett korkat släkte

Det finaste han vet

Publicerad 2011-01-06 06:42:06 i Nytt på bebisfronten,

Som jag berättat innan så älskar Nico sin taklampa. Han sträcker sig hänfört efter den varje gång man passerar. Tänkte ni skulle få ta del av en bild på hur någon ser ut när denne ser det mest fantastiska han någonsin sett :)
Mr Morgonpigg

Publicerad 2011-01-06 06:34:56 i Nytt på bebisfronten,

Ja början av natten var ju då lugn.. men sedan vaknade han och ville äta relativt ofta efter det och strax innan kl 06 i morse så var han tvärpigg och ville upp. Inte alls så kul för jag är då inte alls pigg.

Hans utslag har bleknat nu på morgonen men de finns fortfarande kvar. Har mailat en bild på dem till BVC och ringt dit och talat in ett meddelande så får väl se om de hör av sig under dagen.


Så här såg hans utslag ut igår kväll. Någon som sett denna typ av utslag förut?
Det jobbiga med att söka läkare för det hela är just att de liksom kommer och går utslagen. Ibland syns de knappt utan man kan bara känna dem svagt, men så plötsligt så blossar de upp igen. Han verkar inte lida av dem dock.

Lite bra o lite dåligt

Publicerad 2011-01-06 00:39:10 i Nytt på bebisfronten,

Nico hamnade ju lite off med sina sovtider idag. Han sov ju från ca 12.30 till ca 13.30. Sedan var han vaken och pigg och ville inte alls sova förrän vid 17, vilket inte alls är optimalt eftersom det är så sent (eller tidigt, beroende på hur man ser det) om man ser på vilken tid han annars brukar somna för natten. Han somnade också ganska hårt och när klockan blivit 18.15 kände jag att jag nog fick ta och väcka honom även om det sved lite i hjärtat när han sov så gott.

Det var en yrvaken och sur liten plutt som jag lyfte upp ur sängen. Sedan gjorde jag iordning risgröt som jag tog mango i. Han åt som vanligt mycket och glatt. Fick sätta stopp tillslut då jag är rädd att han skall bli hård i magen om han äter för mycket. Måste rådfråga med BVC om hur mycket man egentligen kan ge honom, och när jag kan börja ge mer än en gång per dag.

Sedan satt han med oss till 20 då jag bestämde att det var dags att sova fast han inte visade tecken på att vara så trött. Gick in för att byta på honom och upptäckte då att han hade flammande röda nässelutslag på hela bålen, under armarna och på armarna... och insåg att en del av dem funnits där ett tag men att jag trott att det var torra utslag, men nu var de liksom mer irriterat röda. Det innebär ju att han är allergisk mot något... och det enda jag kan komma å är egentligen mangon. Han har ju fått mango ganska mycket det sista och hans utslag har ju förvärrats hela tiden, men har inte sett sambandet förrän nu. Skall testa att inte alls ge mango ett tag och se om det blir bättre. Men är hans utslag lika omfattande imorgon får jag nog ändå åka in till BVC så de får kolla på det.

Var lite orolig ett tag att det skulle sätta sig på luftvägarna men verkade inte vara något problem. Sedan vet jag inte om det berodde på att jag matade sent eller om det hade att göra med allergin, men vi hoppas på det första, men han sov gott utan att ens vakna till ända till midnatt då han ville äta och sedan somna om direkt. En klar förbättring!

Får försöka upprepa samma taktik i morgon, minus mango, och se om det kan rätta till hans nattsömnsproblem. Taktiken är alltså att istället för att han småäter hela dagen så får han bli mer hungrig så att han äter rejäla mål, samt ge honom det mest rejäla målet (det med riktig mat) på kvällen. Inte låta honom sova på dagen förrän han verkligen är trött och då inte låta honom sova hur länge som helst. Samt att han skall somna för natten vid 20.

Nu hoppas jag att han sover lika bra resten av natten, och att detta innebär att han kan sova lite längre på morgonen eller i alla fall att han inte vill gå upp på morgonen innan klockan 7.
Framför allt hoppas jag att hans allergiska utslag gått ner imorgon.

Förresten, om det är någon av er som läser som vet, om det är mangon som gett utslagen - innebär det då att han är helt allergisk mot detta eller kan det vara så att han fått utslagen för att han ätit för mycket av det det sista? Så synd om han inte kommer äta det alls sedan då det är hans favorit.

Slutligen tack till er som tagit er tiden att presentera er idag. Var jättekul att få läsa, och hoppas att fler i framtiden har lust att säga hej :)

Så gick det

Publicerad 2011-01-05 12:59:38 i Nytt på bebisfronten,

Om man, som jag, trodde att Nico kanske hoppade över sin sovstund... eller inte behövde sova just då egentligen... då trodde man fel.

En halvtimme senare, efter att glatt och i godan ro ha lekt på golvet, blev han totalt och hysteriskt övertrött. Bara grät och grät, viftade med armarna och gnuggade sig så våldsamt i ögonen att han rev sig och började blöda. Väl i sängen blundade han hela tiden men kastade sig av och an gråtandes. Tog ett jäkla tag innan jag fick honom att komma till ro.

Jag lyckades genom det bästa tips jag nog har till föräldrar med väldigt svårsövda barn. Extremt hyschande. Alltså att säga "ordet" Ssschhhhhhh. Och nu pratar jag inte om ett lugnt stillsamt ljud utan man skall ta i allt vad man bara kan, med hela sin lungkapacitet, tills man ser att barnet börjar slappna av... då kan man långsamt göra det tystare och tystare. Det sägs ju att detta ljud lugnar bebisar eftersom det påminner om ljudet av mammans blodomlopp från när bebisen låg i magen, och då får man tänka på att ligger man där inne så låter blodomloppet rejält... så SSSCCHHHH:a på för allt vad ni är värda.

Så vi kan ju i alla fall komma fram till att det är svårt att säga "Så här ser Nicos dag ut"... för det varierar en hel del det..hehe.. men å andra sidan hade jag väl knappast kunna redogöra för min egen dag i generella drag heller. Med en mamma och en pappa som inte alls är bra på rutiner kan man väl kanske inte förvänta sig ett barn som går efter klockan... Vi får skylla oss själva helt enkelt.

Ja just det, sa Nico

Publicerad 2011-01-05 12:09:30 i Nytt på bebisfronten,

Jag skrev ju nyss, alldeles nyss, att Nico brukar sova ett så långt pass vid denna tiden. Ja tjena... skulle inte tro det sa Nico och sov i 20 minuter och sedan var tvärpigg och överlycklig.


Ser detta ut som någon som tänker somna?


Full av bus


Kunde till och med bjussa kameran på ett leende :)


Tänker du ta kort länge eller? Jag är liite upptagen här..

Lägesrapport

Publicerad 2011-01-05 11:45:44 i Nytt på bebisfronten,

Jag borde verkligen föra logg över Nicos ätande och sovande. Känner att jag faktiskt inte riktigt vet varken hur mycket han äter eller sover. Borde man ha mer koll på det? Han kanske är för gammal nu för att man skall kunna köra på med att han äter när han vill äta och sover när han vill sova?

Hur nätterna ser ut för närvarande vet jag egentligen inte speciellt mycket om eftersom Hampus har hand om dem just nu. Men jag baserar mina gissningar på vad Hampus sagt och på att jag oftast vaknar till på natten då Nico äter.
Och då ser Nicos dygn ut ungefär så här:

07.00 eller däromkring, ibland något tidigare, så vill Nico upp. Han vill då äta lite grann, men inte mycket. Majproiteten av hans matningar går till så att han hungrigt sliter till sig flaskan och äter glupskt ca 40ml innan han börjar spotta ut maten istället.
I alla fall så vill han vara vaken ungefär en timme så mellan 08 och 08.30 lägger jag honom igen. Han vill då äta lite till i sängen. Somnar oftast ganska lätt.

09 - 09.30 vaknar han igen men vill då inte äta. Han har då oftast sitt mest aktiva stund tillsammans med mig. Då busar vi, han får ligga på golvet, vi sjunger, han sitter i gåstolen och lite allt möjligt. Hur länge han är vaken denna period varierar en del. Ibland, som idag, vill han sova igen redan runt 10.30 och ibland vill han inte sova igen förrän vid 13.00. Vanligast är dock att han börjar bli trött runt 11. Då brukar han äta sitt "riktiga" mål mat som oftast består av gröt med någon fruktpuré i. Det äter han ganska mycket av och kan sedan dricka 60-80ml ersättning efteråt... ibland mer. Sedan somnar han, men hur lätt det är att få honom att sova vid denna tiden varierar ganska mycket. Precis som hos oss vuxna är vilja somna och kunna somna två helt olika saker i Nicos värld.

Hur länge han sover det passet varierar också stort. Ibland vaknar han 12 igen, ibland inte förrän 14. Dock är det vanligast att han vaknar runt 13. Om Hampus är hemma brukar det då vara "busa med pappa"-stund. De leker ett tag och sedan brukar han äta någonstans mellan 90-120ml.

Detta vakenpass är oftast ganska lugn för honom förutom när han busar med sin pappa. Resten av tiden blir det mest att han tittar på när vi äter frukost/lunch (Hampus är ofta vaken på nätterna när han är ledig och sover mellan 06-13 på dagarna, och jag äter gärna frukost tillsammans med honom), kollar nyheter och pillar med datorerna. Runt 16 brukar han bli trött igen. Då äter han oftast 120-150ml och somnar sedan relativt lätt.

Han brukar vakna vid 17-17.30 igen. Detta vakenpass är han dels med Hampus i källaren och sitter eller ligger och kollar på med nu han kan tänkas syssla med eller så sitter eller ligger han och kollar på när jag grejar i köket eller vad nu jag håller på med. Vi leker lite granna också. Kollar i någon bok, han sitter en stund i gåstolen etc. Sedan tittar han på när vi lagar middag och sitter med när vi äter. När vi äter så äter han också, oftast runt 120-150ml. När han ätit vill han sitta mellan mig och Hampus när vi ser på nån tv-serie och pilla med någon leksak eller sin prasselbok.

20.00 vill han sova. Han vill då äta ganska stora mängder i sängen i omgångar. Det kan bli upp mot 250ml. Runt denna tid vill han verkligen sova, men han har oftast svårt att komma till ro och är absolut den längsta nattningen på dygnet.

Sedan börjar den oroliga början på natten. Mellan 20 och 22 vaknar han alltid minst en, ofta två, gånger för att han tappat nappen och ligger och gråter tills man ger tillbaka den. Klockan 22 vill han äta. Han äter då ca 120ml och somnar sedan medan han äter i princip. Sedan vill han oftast äta vid 00, ibland 02 och vid 04...ibland även vid 05 eller 06. Däremellan så vaknar han i alla fall nån gång per natt och har tappat nappen eller lagt filten över huvudet.

Jag har just nu 3 planer jag skall genomföra, eller snarare vi, för att se om det kan hjälpa.

* Vi skall testa större hål i nappflaskenappen när han sitter upp och äter för att se om han äter lite för att han tycker det är jobbigt att behöva suga så.

* Vi skall sluta försöka truga i honom mat så att han förhoppningsvis slutar småäta utan att han istället äter rejält när han väl verkligen blir hungrig.

* Jag skall testa att ge det riktiga målet med mat på kvällen för att se om det kan ge en ökad mättnadskänsla så han kommer till ro bättre. Matade tidigare på kvällen men fick höra att det kan ge nattligt magknip... men skall testa det igen och se hur det går.

Gravity is a bitch

Publicerad 2011-01-05 08:58:37 i Nytt på bebisfronten,

Nico fick spendera en del av sin morgon naken på en filt. Han uppskattar detta med nakenhet. Dock hade han stora problem idag. Han vill pilla med sina fötter, men varje gång han grabbar tag i en fot så välter han och hamnar på mage. Då blir han jätteledsen och glömmer helt att han kan vända sig tillbaka igen. Ungefär som när jag föll i vattnet från en brygga en midsommar för många år sedan och helt glömde att jag kunde simma utan bara skrek och fäktade med armarna.

Sedan sjöng vi lite Imse vimse, och han fick leka med sin prasselbok... Mycket mer än så blev det inte förrän han ville sova igen.

Token smög förresten upp från källaren och tog sig en liten rundtur i vardagsrummet bevakad av Tesslan som låg på soffan. Vi har bestämt oss för att behålla Token trots allt. Så nu är de tre. Norpan, Tesslan och Token. Lustigt nog är dock Token den minst tokiga av katterna.

Nej nu skall jag äta middagsrester till frukost och försöka hitta ett pensionärigt program att se på. Glöm inte detta.

Åh vad roligt detta är

Publicerad 2011-01-05 07:11:19 i Allmänt,

Jag skrev ju inlägget om att man borde presentera sig ganska sent igår så än så länge har ju inte så mycket hunnit hända, men så roligt som jag tyckte det var bara med de kommentarer jag fått hittills så kommer jag ha rena rama julafton om fler skriver :)

Tess, som är mamma till lilla Connor, är en av de som regelbundet kommenterar som hon själv anade :) Frida, som faktiskt bor nära oss, var dock en ny bekantskap så det var jätteroligt :) Det var Frida som tipsade om att ha lampan släckt i sovrummet hos Nico och när jag läste det så kom jag på att jag inte vet om jag berättat om hur det gick riktigt.

Nicos nattlampa står i hans fönster, så när vi bestämde oss för att prova att ha släckt så var man tvungen att ta sig till fönstret och tända om han grät och man ville kolla till honom eftersom det innebär omedelbar klarvakenhet om man tänder taklampan på natten såklart. Detta innebar att vi förde en del väsen och slog oss en del då vi hade en tendens att gå in i precis allt på väg mot lampan i mörkret.

Men då Nico verkade ha något lättare att somna om så fortsatte vi med det ett tag, och en gång försökte vi till och med mata honom i mörkret... ja, vi var väldigt trötta då denna tanke uppstod och i efterhand fattar ju även vi att det inte var världens smartaste drag... vilket slutade med att Nico fick mjölk i ögat och blev ledsen.

Vårt dilemma blev alltså att det helt klart fungerade att ha det mörkare, men att det blev väldigt krångligt för oss. De enkla lösningarna är ju oftast de bästa sägs det och Hampus kom på det självklara. Nicos nattlampa står numer på golvet strax innanför dörren och är tänd hela tiden på natten då ljuset nu blir mycket svagt borde vid hans säng och inte irriterande för honom som innan då lampan stod närmare sängen och i samma höjd som hans huvud ungefär.

Hampus har för övrigt haft natten så jag har sovit ganska bra jag. Nico vaknade nyss och var lite buhu-ig. Bytte hans blöja och tog med honom upp och matade honom. Fem minuter senare släpps en mullrande laddning i blöjan.... alltid lika kul när man precis bytt.

Så kära vänner... moi skall byta bajsig blöja... och ni får fortsätta att presentera er :) Kommer fortsätta att tjata om det heela dagen, men skall sedan låta er vara om ni valt att förbli anonyma... men det tänker ni väl inte.... eller? :)

Säg hej till publiken

Publicerad 2011-01-04 23:05:54 i Allmänt,

(Kanske inte så många som minns den gamla sketchen..hehe...I´m old)

I alla fall... antal läsare på denna blogg varierar, men det är ändå en hel del... vilket gör mig nyfiken. Endast ett fåtal kommenterar regelbundet, ytterligare några få har kommenterat en gång eller så... Snälla, kan inte ni andra bara säga hej så jag får stillat min nyfikenhet om vilka ni är. Skriv gärna några rader om er själva också... det kan väl vara ok... när jag bjussar på okammat hår, nerkissningar, kräks och babybajs?

Come on people :)

Själv hade jag skrivit kanske såhär:

Emma aka Knyttet. Mamma till världens sötaste lilla monster. Gift med förvirrad uppfinnarjocke. Slav till tre katter. Socionom/skolkurator som drömmer om att bli författare och så snuskigt rik att hon bara behöver lämna huset för att gå på loppis eller McDonalds (oh yeah, även när jag är rik). Trött nästan jämt och besatt av StarTrek.

Mobbad...igen

Publicerad 2011-01-04 18:32:16 i Allmänt,

Efter förra inlägget får jag denna kommentar:


hahahaha har du aldrig ätit sk snöbollar förut?
jösses på vikken planet är du född :D

Haha.. jag har alltså tydligen missat något som är allmänt
känt förstår jag... Kanske helt
utskämd nu... som att säga att man
aldrig sett en skumsvamp?

Men nej, jag hade aldrig ätit dessa förr..haha... så är det.
Antingen är de inte lika vanliga
här, eller så är det skitvanliga men jag aldrig köpt dem
just eftersom de ser så suspekta
ut...hehe.

Frosseri

Publicerad 2011-01-04 17:53:27 i Allmänt,

Tur att man inte är religiös och tror på dödssynder för med mitt frosseri hade jag varit halvvägs till hevetet vid det här laget..hehe.

Underbara Sofia hade med sig en påse godis till mig igår (och hade jag haft minne och hyffs hade jag ju såklart tänkt på att hälla upp den då medan hon var här, men icke...*skäms*) så frossade både igår kväll och idag. Ett tag åt jag det till och med i kombination med chips... Jag är ett sådant svullo... Men sedan åt jag en tonfisksallad och kände mig genast nyttig igen..haha

I godispåsen fanns förresten en slags godis jag inte sett förr. Såg ut som en vit mjölig kula och jag var skeptisk först och tänkte att det kanske var nåt skumt... men det var någon slags underbart god kola eller nåt. Mmmm mums.

Idag tänkte jag även erkänna att jag är förmiddagspensionär i smyg. På förmiddagarna när Hampus sover eller är på jobbet så ser jag på På spåret, Stjärnorna på slottet eller Morden i Midsomer..haha. Tycker även om att lösa korsord och vill gärna lära mig sticka :)

Vill snart börja sy lite mer med.. men måste ha råd att köpa lite tyg och komma på exakt vad jag skall sy... eller tyg är ju inte så dyrt men då jag vill sy enorma kuddar och liknane så kostar det ju att köpa något att stoppa dem med. Skulle bland annat vilja sy en enorm sittpuff/kudde/gossedjur... Ingen som fattar? Men tänk er en jättekudde som är så stor att i alla fall en femåring kan ligga raklång på den klädd i brunt mjukt tyg med ett aphuvud och svans på... get it?
Om jag har råd skall jag inhandla lite pysselsaker... men det har jag ju inte.. så tänkte börja med att nförskaffa en anteckningsbok och roliga färgpennor och börja anteckna allt pyssel som jag planerar att gör sen.. när jag har råd med själva pysslet :)

Nicos morgon i bilder

Publicerad 2011-01-04 11:46:49 i Nytt på bebisfronten,


Efter första tuppluren på morgonen så låg han lite bredvid mig i soffan (oroa er icke jag har koll så han inte rullar och trillar ner på golvet..hehe)


Om man är ovig och vill leka med sina fötter så får mamma hjälpa till


Sedan låg han på rygg en stund på golvet och lekte med sin favoritskallra... och sneglade surt på mig varje gång jag tog kort :)


En stund på mage också, men det var inte alls kul och slutade strax i tårar


Efter en portion gröt underhöll han sig själv en lång stund med en prasselbok som var otroligt spännande :)

Och hans mamma då? Hon är det okammade trollet som tittade på... Kanske inte konstigt om han blir lite ledsen när det är denna syn han möts av på morgonen...hahaha.

Morrn morrn på er

Publicerad 2011-01-04 10:07:41 i Nytt på bebisfronten,

Jag är relativt pigg idag då Hampus haft natten. Dock mensvärk :(

Nico har tydligen haft en någt underlig natt då han vaknat ganska ofta och velat äta mycket. Kanske någn tillväxt period?

Annars har jag ju känt att det börjat bli lite bättre. Även om det fortfarande tar tid att få honom att somna så har han känts mer harmonisk på något sätt. Eller så är det bara det att jag fått sova mer så jag är mer harmonisk?

Nu på morgonen var han dock på ett lite underligt humör. Han var ledsen utan synbar anledning. Inte så att han skrek eller grät mycket. Han satt stilla i mitt knä med putande underläpp, ögonen fyllda med tårar och bara gnällde lite. Som en liten plutt. Vet inte alls vad som var fatt, men nu verkar det bättre. Han är dock fortfarande ganska stillsam så får se hur han verkar må idag.

Själv har jag en hel del saker att ta tag i idag. Samtal som måste ringas och la di da. Väntar tills Hampus vaknar dock för det är så svårt att ringa viktiga samtal när Nico kan börja tjoa när som helst.

Nicos första tjejbesök :)

Publicerad 2011-01-03 16:12:02 i Nytt på bebisfronten,

Idag var Sofia och Kerstin på besök, vilket var jättetrevligt!

Det var Nicos första möte med en annan bebis och han log stort när han såg henne. Sedan var väl det ingen rak kommunikation kan man säga, utan mer lite sneglande blickar. Dock ville Nico gärna hålla Kerstins hand och grabbade tag i den flera gånger. Supersött :)

När Kerstin var ledsen en stund tyckte han nog att det var lite läskigt för då kurade han tyst ihop sig i mitt knä och ville mysa.


Gör ett diskret försök...


... och de ser kanske inte överlyckliga ut, men håller handen det gör de :)

Slöseri

Publicerad 2011-01-03 07:53:52 i Allmänt,

I natt tog min älskling hela natten för att jag skulle få sova riktigt gott... fatta då vilket slöseri då jag ligger vaken och skrämd över en mus (om inte Hampus hade en spontan hallis). Sov kanske tre timmar totalt.

Nu är jag uppe och har lekt med bebis en stund tills han somnade om och nu skall jag tvätta håret innan jag fortsätter städa. Har förstått att det hör till... det där att man är ren när man får besök.

Sofia har makt :)

Publicerad 2011-01-03 07:50:51 i Allmänt,

Varje gång Sofia länkar till min blogg får jag 50% fler läsare den dagen. Vilket inflytande hon har! :)

De dagarna blir jag lite glad. Dagen efter blir jag lite sur för att läsarantalet sjunker igen. Why? Vad det ni läste lite sådär ointressant så ni inte vill läsa mer? Har ni dåligt minne och glömmer mig en sekund senare, eller för lata för att leta upp min adress igen? Eller är det kanske så att Sofias makt är så total att ni enbart läser det Sofia beodrar er att läsa?

Kom igen nu pojkar och flickor, berätta för moi vad ni känner... Vad saknas? Vad vill ni läsa mer om? Tänk på att jag kan behöva lite hjälp... inspirationen sinar lätt när allt man ser är insidan av sitt hus dagarna i ända.

Mörkläggning

Publicerad 2011-01-03 00:21:52 i Nytt på bebisfronten,

(Skulle sovit för länge sedan men nu ligger jag istället och fösöker att inte tänka på att det kan vara en mus i sovrummet - den kan ha rymt till annat rum vid detta laget med - så tänker vi inte mer på det... lalalala)

Jag har tidigare från olika håll hört att det är lättare för barn att sova i ett riktigt mörkt rum, och jag har ju även sett att Nico störs av ljus och gnuggar sina ögon och drar filten i ansiktet för att "komma undan". Att jag inte haft helt mörkt beror enbart på bekvämlighetsskäl, dvs att det är svårt att kolla till honom på natten om jag inte kan se honom.

Idag tänkte jag dock att jag skulle prova, och hittills verkar det som om han somnar lättare och dessutom sover längre pass när vi har helt släckt i rummet. När vi har råd att införskaffa bokhyllorna till hans rum skall jag nog försöka fixa en lamåa med mycket milt sken som vi kan ha innanför dörren någonstans så man kan tända och se vad man gör när han vaknar på natten.

(Tycker jag hör små musaktiga kraffsningar och skrapningar hela tiden nu.... fy vad hemskt... och missförstå mig inte nu för jag har inget emot varken möss eller råttor egentligen.. men vilda möss i sängen är ett stort nej tack)

Vad man inte vill höra

Publicerad 2011-01-02 23:36:54 i Allmänt,

Jag hade nästan somnat när Hampus säger: Titta, titta... en mus!

Hann dock inte se någon... och nu är den borta.. Vi kan inte hitta den. Någonstans i sovrummet finns en mus.

Vem tror ni inte kommer kunna sova i natt?

Nico och lampan

Publicerad 2011-01-02 20:17:51 i Nytt på bebisfronten,

Som jag nämnt innan älskar Nico lampor. Speciellt "sin" taklampa. Det är en liten "kristallkrona" köpt på IKEA och varje gång man gått förbi den så har han alltid stirrat hänfört med öppen mun på prismorna som glittrar. Han har gärna velat att man stannar till vid den så han bara kan få betrakta den en stund.

De senaste dagarna har han även börjat att sträcka ena armen mot den när man står vid den och drar med sin lilla hand över prismorna och säger "ooohh". Sedan tittar han på mig med vidöppna ögon som för att säga "har du någonsin sett nå så fantastiskt?". Efter en stund försöker han sträcka båda sina armar, men då blir han oftast helt överväldigad och drar snabbt tillbaka dem och tittar på mig med "Inte skall väl jag...?"-blick.

Han älskar verkligen den där lampan... min sötnöt :)

Besök imorgon :)

Publicerad 2011-01-02 17:56:36 i Allmänt,

Imorgon kommer Sofia och Kerstin på besök. Eftersom jag upptäckte ganska sent att vi bytt dag spenderade jag dock dagen med att röja i kallförrådet istället för att städa så får bli lite snabbstädning imorgon på morgonen :)
Liten förvarning Sofia, det är inte några pedanters hem du kommer till..hehe.. vi är slackers på elitnivå :P

Jag och min man, men mest jag, har en tendens att sprida ut saker överallt och sedan är vi lite sådär selektivt blinda och ser liksom inte sakerna som ligger framme.
Som exempel... just nu sitter jag i vardagsrummet.. och vad kan man finna där?

I soffan: 5 barnböcker, en babyoverall, 2 skallror, en låda med hårda klossar, en förpackning med mjuka klossar, en lokaltidning, en liten hög reklam, 1 mobieltelefon, 1 snusdosa och ett glas.

På bordet: En tallrik med bestick, 4 glas, 1 nappflaska, 1 tom flaska cider, 1 tom flaska cola, en skål med sallad, 1 babystrumpa, 1 nagelklippare, 1 kamera, 1 kakburk (kakorna uppätna), 2 mobiltelefoner och 1 sked samt kamerasladden.

På matsalsbordet: 1 tom flaska julmust.

På golvet: Barnvagnsinsatsen, 1 filt med plastad frotté på, 1 filt till, 1 påse med okänt innehåll.

Och då städade vi nyss. Man kan se det som en brist... eller en bedrift... bara att välja :)

Naken är bäst

Publicerad 2011-01-02 16:34:08 i Nytt på bebisfronten,

Efter att ha inspirerats av en i mammagruppen så tog jag en tor bit plastad frotté och la på en filt på golvet och lät Nico ligga helt naken en stund. Han kissade faktiskt inte en enda gång och vilken lycka det var för honom :)
Först låg han bara glatt fnittrande och klämde på sina egna valkar och kikade på sina fötter.

Sedan visade det sig att utan kläder är han mycket mer rörlig och han kunde vända sig både från rygg till mage och från mage till rygg, vilket han roade sig med upprepade gånger. Han försökte även krypa/åla men tyvärr var inte underlaget det bästa för det... men han drog in huvudet under sig och sköt upp ryggen nästan som om han skulle göra en kullerbytta i sina försök. Lite mer naket så kommer vi nog nån vart :)

Enda missen var att jag la hans blöja en bit ifrån honom och sedan lämnade jag rummet en snabbis och när jag kom tillbaka hade han lyckats få tag på den och hade skitskojigt. Han drog och prasslade med blöjan, och smakade på den (usch!), och var inte alls glad när jag tog den ifrån honom.

2 saker som stör mig

Publicerad 2011-01-02 09:02:55 i Åsikter,

Nu skall här klagas... jajemensan.

Fyrverkerier

Visst fyrverkerier kan vara vackra att titta på...men...ett stort MEN..
mina katter är inte de enda djuren som blir hysteriskt rädda varje högtid då det fyras av raketer och smälls smällare. De ålar runt på golvet i skräck och gömmer sig (ibland i ett halvt dygn efteråt om det varit riktigt illa). Hur många hundar och katter som helst lever i panik dessa dagar, och tänk då på alla vilda djur som skräms.

Dessutom släpps det ut massa tungmetaller i naturen av fyrverkerier för att inte tala om alla raketrester som blir liggandes överallt. Förutom detta skadas hur många människor, och djur, som helst varje år. Vem kom på tanken med en tradition som innefattar riktigt fulla människor och saker som exploderar?

En i mammagruppen hade ett jättebra alternativ tyckte jag. Vackra kinesiska ljuslyktor som stiger mot himlen när man tänder dem. Vackert - och tyst! Förbjud privatpersoner att köpa raketer, och om man nu nödvändigt vis vill se natthimlen spraka så låt varje kommun ha ett offentligt uppskjutande med ett begränsat antal raketer under en begränsad tid. Som det är nu skjuts det ju flera dagar innan och flera dagar efter, i tid och otid (Nico väcktes av det i natt bland annat).

Anna Wahlgren

Jag hade ju hört talas om denna människa och lite om hennes metoder innan, men inte förrän Sofia länkande till hennes hemsida förstod jag vidden av denna människas idioti.

Att människor använder sig av hennes ovetenskapliga och, i mitt tycke, omänskliga metoder är skrämmande. Detta bara måste skapa trauman hos barn. Metoderna är brutala och känslokalla, och går till stor del ut på att undvika ögonkontakt, vara hårdhänt, ignorera behov och behandla barnet (eller ungen som hon kallar det på sin hemsida) som en hund man skall uppfostra (skulle dock inte ens behandla ett djur på det sättet).

I Annas värld handlar det inte om ömhet, närhet och värme eller om att en liten invidivid skall få känna trygghet och utvecklas till en egen person utan där handlar det om att vara auktoritär, bestämma och forma bebisen till att vara tyst och stilla och göra det man vill. Vill bebisen inte sova? Tryck ner och håll fast den i sängen. Vill bebisen inte äta? Håll fast den och tvinga i mat utan att titta på den.

Jag blir riktigt arg och ledsen av det hon skriver och fattar inte att människor lyssnar på henne. Och sedan att hon säger att barn skall sova på mage med argumentet att skit i statistiken gällande PSD, för det är män som tagit fram den...ehhh... va?

Jag anser helt seriöst att denna Anna borde dömas i rätten för uppmanande till barnmisshandel och vanvård. Allt baserat på hennes egna små teorier som inte har vetenskaplig grund, inte är vetenskapligt testade och inte ens baseras på någon typ av utbildning. Gaaaaahhhhh!

EDIT: Efter förfrågan infogar jag här länk till Annas hemsida så kan ni läsa och själva se vad ni tycker.

Hur det står till

Publicerad 2011-01-02 08:41:53 i Nytt på bebisfronten,

Tänkte sammanfatta lite hur det ligger till på bebisfronten här hemma just nu.

Mat
Nico hade först en period då han åt ganska lite. Sedan åt han lite vissa stunder på dagen medan han ville ha enorma mängder andra stunder. Just nu känns det som om han börjar återgå till mer normalt ätande. Han kan dock vilja ha små pauser ibland mitt i maten så en del måltider kan ta lite tid.
Oftast äter han själv nu för tiden, men ibland om han tappar fokus ich fibblar bort flaskan kan han behöva hjälp med att få in den i munnen igen.
Han får oftast "riktig" mat av något slag en gång om dagen.

Mitt bästa tips vad gäller maten är nog att inte oroa sig när de äter mindre än vanligt så länge de får i sig något. Inte truga eller hetsa upp sig. Jag vill att han skall ha en avslappnad inställning till mat och ätande.

Sömn
Som ni nog märkt om ni läser bloggen så har Nico haft en ganska lång period av orolig sömn då han vaknar ofta och är svår att natta. Dock känns det som om det långsamt håller på att vända nu.

Mina bästa tips vad gäller sovande är för det första att försöka ha en avslappnad attityd även vid nattande. Fast man egentligen känner sig utmattad och veerkligen vill att barnet skall somna snabbt så är det bäst om detta inte lyser igenom utan att det får ta den tid det tar.

När han nattas sitter jag bredvid sängen (om det är jag som nattar vill säga) och håller min hand i hans säng så han kan pilla på den tills han blir avslappnad (ibland får jag mer aktivt blockera hans hand så han inte river sig i ansiktet) och så blundar jag. Det är den viktigaste biten. Om Nico ser att jag tittar har han mycket svårt att komma till ro, men om han ser att jag blundar så gör han också det ganska snart.

Om han vaknar på natten tar jag aldrig upp honom ur sängen om han inte gråter vääldigt mycket utan lägger honom till rätta och gör som ovan. På natten matas han även liggande i sängen och byter bara blöja om det är absolut nödvändigt (ca 1 gång per natt då han fortfarande äter så på natten) för att han inte skall vakna till för mycket.

Övernattning
Det gick bra att sova hos mormor och morfar. Han var kanske något svårare att få att komma till ro och när vi kom hem efteråt märkte man att det hade varit mycket intryck för honom för han var väldigt trött. Men han var på gott humör under övernattningen och man märker tydligt att han tycker om och känner sig trygg med sin mormor och morfar. Jag tror inte han hade kunnat sova lika lätt hos någon annan.

Lek och färdigheter
Hans favorit just nu är nog att räcka ut tungan och sitta och träna på olika ljud och munrörelser. Han älskar ju även att stå i ens knä och hoppa och vill gärna att man "flyger" med honom och att det är mycket rörelse.

Han går nu med på att ligga mer på golvet, men inte hur länge som helst. Han kan ibland ligga på rygg och leka med sina händer, eller någon leksak tills han tappar den och blir arg. Nu försöker vi lägga honom på mage oftare och han kämpar för att ta sig framåt men det går inte riktigt än. Han rullar dock inte alls, även om han kan vrida sig på sidan.

Han tycker om att sitta i gåstolen en stund och pilla på aktivitetsbrädan, och han gillar att pilla med leksaker och kan flytta dem från en hand till en annan även om han är aningens fumlig och ofta tappar saker. Hans favoritleksak är hans lilla kattskallra, men annars gillar han det mesta. Saker som gör ljud är också roliga och han gillar att banka på sitt minipiano en stund då och då.

Han tycker om att titta i böcker och höra mig läsa, men inte för långa stunder. Han gillar musik och när jag sjunger för honom. Imse vimse spindel, med rörelserna till, kan han skratta riktigt mycket åt ibland och han tycker om när jag hittar på sånger med hans namn i.

Sina fötter han han upptäckt men de intresserar honom bara när han sitter i ens knä, och i princip aldrig när han ligger ner.

Han förstår vissa ord och kan bli glad om man säger att man skall gå och hälsa på pappa eller om man säger att man skall hämta mat när han är hungrig. Han reagerar också på sitt eget namn.

Det mest spännande som finns är dock lampor. Speciellt "kristallkronor" och liknande.

Han har också blivit mycket mer gosig och kan kura iop sig i ens knä och vilja mysa lite ibland. Vad gäller katterna så tittar han nu på dem men kan inte påstå att de roar honom direkt.

Hälsa, kiss och bajs
Magen funkar bra och inga problem på den fronten alls.
Han har dock torra utslag på kroppen som jag inte blir av med hur mycket jag än smörjer in. Framför allt är det på ena överarmen och armbågen, vissa områden på bålen, på låren, vid ena handleden och i knävecken. Skall ta upp detta på BVC nästa gång. Han verkar inte synbart irriterad av det men det är ju mycket möjligt att det kliar och stör utan att man märker att det är just det som gör honom orolig.

Han river sig fortfarande en del i ansiktet. Gärna vid ena ögat så måste hålla koll och klippa hand naglar väldigt ofta.

Växer gör han snabbt och nu har han rejält knubbiga lår. Han bör väga en bit över 8kg nu och använder mest storlek 74, men även en del 80.

Min lilla skrutt

Publicerad 2011-01-02 07:13:39 i Nytt på bebisfronten,

I natt sov Nico förhållandevis bra. Han hade några gånger då man fick gå in för att han tappat nappen och så, och han åt väl kanske 3-4 ggr från det att han lagt sig för natten vid 18 (blev tidigare då han var så trött), men han sov även bra ganska långa stunder så man hann sova lite - och känns ju skönt om det går åt rätt håll.

Känns också som om han är på lite bättre humör nu. Lite gladare och somnar lättare. Han har börjat med en så himla mysig grej det senaste också, vilket är att när man lyfter upp honom och bär honom så lutar han sin kind hårt mot ens egen kind och liksom gosar in sig. Min lilla myspojke.

Är lite seg just nu, men jag tror att så länge jag måste upp innan 8 så kommer jag vara trött oavsett om jag får sova. Så har det ju alltid varit. Brukade ibland kräkas av trötthet när jag skulle till jobbet även om jag hade sovit på natten. Morgontrött in absurdum.

Idag hoppas jag får beta av lite saker på listan och börja så sekteliga med storstorstädning. En storstorstädning är när det även röjs i skåp och garderober :) Måste få ordning nu när det kanske blir finbesök från Augustimammorna (Sofia och Kerstin) på onsdag och Hampus syster med söner kommer i slutet av veckan.

Sparsamt bloggande

Publicerad 2011-01-01 18:57:31 i Allmänt,

Som ni märkt är bloggandet sparsamt nu.

Igår åkte vi till mamma och pappa där vi nattade Nico och gick till lillebror i grannhuset och var med på en trevlig nyårsfest. Så lite sega idag.

Mamma och pappa hade Nico hela natten fast vi kom hem strax efter 12 och vi fick sovmorgon :) Nico skötte sig bra och verkar gladare i allmänhet. Var nog mycket för honom dock för sov i 3 timmar när vi kom hem. Sedan var han vaken någon timma, åt massor och somnade sedan om relativt lätt.
Hoppas på en lugn natt nu.

Blev en kortis men lovar skriva mer imorgon. Hoppas ni haft ett bra nyårsfirande allihopa, och utan nyårsraketer som är dåligt för både djur och natur.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela