Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lägesrapport

Publicerad 2011-01-05 11:45:44 i Nytt på bebisfronten,

Jag borde verkligen föra logg över Nicos ätande och sovande. Känner att jag faktiskt inte riktigt vet varken hur mycket han äter eller sover. Borde man ha mer koll på det? Han kanske är för gammal nu för att man skall kunna köra på med att han äter när han vill äta och sover när han vill sova?

Hur nätterna ser ut för närvarande vet jag egentligen inte speciellt mycket om eftersom Hampus har hand om dem just nu. Men jag baserar mina gissningar på vad Hampus sagt och på att jag oftast vaknar till på natten då Nico äter.
Och då ser Nicos dygn ut ungefär så här:

07.00 eller däromkring, ibland något tidigare, så vill Nico upp. Han vill då äta lite grann, men inte mycket. Majproiteten av hans matningar går till så att han hungrigt sliter till sig flaskan och äter glupskt ca 40ml innan han börjar spotta ut maten istället.
I alla fall så vill han vara vaken ungefär en timme så mellan 08 och 08.30 lägger jag honom igen. Han vill då äta lite till i sängen. Somnar oftast ganska lätt.

09 - 09.30 vaknar han igen men vill då inte äta. Han har då oftast sitt mest aktiva stund tillsammans med mig. Då busar vi, han får ligga på golvet, vi sjunger, han sitter i gåstolen och lite allt möjligt. Hur länge han är vaken denna period varierar en del. Ibland, som idag, vill han sova igen redan runt 10.30 och ibland vill han inte sova igen förrän vid 13.00. Vanligast är dock att han börjar bli trött runt 11. Då brukar han äta sitt "riktiga" mål mat som oftast består av gröt med någon fruktpuré i. Det äter han ganska mycket av och kan sedan dricka 60-80ml ersättning efteråt... ibland mer. Sedan somnar han, men hur lätt det är att få honom att sova vid denna tiden varierar ganska mycket. Precis som hos oss vuxna är vilja somna och kunna somna två helt olika saker i Nicos värld.

Hur länge han sover det passet varierar också stort. Ibland vaknar han 12 igen, ibland inte förrän 14. Dock är det vanligast att han vaknar runt 13. Om Hampus är hemma brukar det då vara "busa med pappa"-stund. De leker ett tag och sedan brukar han äta någonstans mellan 90-120ml.

Detta vakenpass är oftast ganska lugn för honom förutom när han busar med sin pappa. Resten av tiden blir det mest att han tittar på när vi äter frukost/lunch (Hampus är ofta vaken på nätterna när han är ledig och sover mellan 06-13 på dagarna, och jag äter gärna frukost tillsammans med honom), kollar nyheter och pillar med datorerna. Runt 16 brukar han bli trött igen. Då äter han oftast 120-150ml och somnar sedan relativt lätt.

Han brukar vakna vid 17-17.30 igen. Detta vakenpass är han dels med Hampus i källaren och sitter eller ligger och kollar på med nu han kan tänkas syssla med eller så sitter eller ligger han och kollar på när jag grejar i köket eller vad nu jag håller på med. Vi leker lite granna också. Kollar i någon bok, han sitter en stund i gåstolen etc. Sedan tittar han på när vi lagar middag och sitter med när vi äter. När vi äter så äter han också, oftast runt 120-150ml. När han ätit vill han sitta mellan mig och Hampus när vi ser på nån tv-serie och pilla med någon leksak eller sin prasselbok.

20.00 vill han sova. Han vill då äta ganska stora mängder i sängen i omgångar. Det kan bli upp mot 250ml. Runt denna tid vill han verkligen sova, men han har oftast svårt att komma till ro och är absolut den längsta nattningen på dygnet.

Sedan börjar den oroliga början på natten. Mellan 20 och 22 vaknar han alltid minst en, ofta två, gånger för att han tappat nappen och ligger och gråter tills man ger tillbaka den. Klockan 22 vill han äta. Han äter då ca 120ml och somnar sedan medan han äter i princip. Sedan vill han oftast äta vid 00, ibland 02 och vid 04...ibland även vid 05 eller 06. Däremellan så vaknar han i alla fall nån gång per natt och har tappat nappen eller lagt filten över huvudet.

Jag har just nu 3 planer jag skall genomföra, eller snarare vi, för att se om det kan hjälpa.

* Vi skall testa större hål i nappflaskenappen när han sitter upp och äter för att se om han äter lite för att han tycker det är jobbigt att behöva suga så.

* Vi skall sluta försöka truga i honom mat så att han förhoppningsvis slutar småäta utan att han istället äter rejält när han väl verkligen blir hungrig.

* Jag skall testa att ge det riktiga målet med mat på kvällen för att se om det kan ge en ökad mättnadskänsla så han kommer till ro bättre. Matade tidigare på kvällen men fick höra att det kan ge nattligt magknip... men skall testa det igen och se hur det går.

Kommentarer

Postat av: sofia

Publicerad 2011-01-05 19:37:01

prova föra lite logg med mat å sovtider några dar/nån vecka.. å sen kanske prova att inte ge honom små-mål mat utan dra ut på det å se om han kan få lite mer regelbundna mattider då han äter mer? och då brukar dom ju åxå sova bättre...

det låter så lätt men förstår att det int eär det, men det låter ju som ni har en plan redan :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela