Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Feminist-skammen

Publicerad 2015-04-30 20:22:35 i Allmänt,

Jag vet att det är lite dumt, men jag tror inte att jag är ensam om det så vill ändå skriva om det.
 
Som feminist är jag emot de ideal som säger att vi alla måste vara snygga och smala, eller rättare sagt emot att våra utseenden skall bedömas och granskas  och styras över huvudtaget. Jag har en önskan att alla skall accepteras och få vara som de vill vara/som de är utan att värderas utifrån sitt yttre.
 
Men samtidigt är jag ju en del av detta samhälle och matas med ideal från omvärlden, känner påtryckningen att anpassa mig och har lärt mig att en stor del av mitt värde ligger i hur andra (främst hur män) värderar mitt yttre - eller som man kan välja att kalla det, en kvinnas värde ligger i hennes knullbarhet.
 
Därför har jag alltid dubbla känslor när jag går ner i vikt, när jag börjar tänka på mitt yttre och sminkar mig, piffar till mig och köper nya kläder. Jag skäms över mig själv då jag trots allt vill vara "fin". Jag skäms då jag fylls av stolthet och glädje då någon påpekar att jag gått ner i vikt, att jag ser fin ut.
 
Samtidigt vet jag ju att jag levde överviktig i många år utan att skämmas för det, och att jag verkligen följde min överenskommelse med mig själv - att jag inte aktivt fick försöka gå ner i vikt innan jag kunde vara nöjd med mig själv i en vikt jag hade först. Jag vet också att jag inte svälter mig själv, har blivit besatt av hälsa eller är överdriven på något sätt - jag bara äter nyttigare och byter ut en del onyttiga saker mot lite nyttigare sådana.
 
Trots detta så finns känslan där att vart hamnar Knyttet - kort men tjock, då hon inte rä så tjock längre? Förlorar min sin trovärdighet när man kämpar mot skönhetsidealen då man trots allt anpassar sig efter dem?
 
Är det fult att vilja vara fin? tänkte jag först skriva, men så äcklades jag lite över mig själv för det handlar ju egentligen inte om önskan att vara fin, utan det handlar ju om för dem man önskar vara fin.... och det är ju där det ofta blir så fel. För om jag bara skulle vilja vara fin enligt mina helt egna ideal så hade jag haft lockigt lila hår och vilda blommiga klänningar. Om jag bara skulle vara "som jag vill vara för min egen skull" så skulle jag fan alltid gå runt i en stor sparkdräkt av velour. Men det handlar ju aldrig om att bara vilja vara fin, eller bara vara som man själv vill, det handlar (nästan) alltid om att vara fin i någon annans ögon. Ofta i en mans ögon. Att bli åtrådd. Vara önskad.
 
Så jag är dubbel. Jag har gått ner mer än 10 kg på ca 3 månader och jag är skitnöjd med mig själv, samtidigt som jag skäms för att jag är så glad.
Är det inte konstigt hur skammen nästlar sig in i våra liv oavsett vilka val vi gör.

Klänningar och kjolar

Publicerad 2015-04-29 21:01:29 i Allmänt,

Vi fortsätter med kommentarer kring kläder jag handlat på Halens, och nu går vi över till klänningar och kjolar bland annat. Det är något nästan meditativt över att skriva sådana här uppradande och hjärndöda inlägg.
 
Denna kjol har jag nämnt tidigare på bloggen då jag älskade den men alla nitar föll av i tvätten så jag fick köpa en ny. Den nya ligger fortfarande orör och inväntar rätt tillfälle och kommer sedan få handtvättas. Älskar den kjolen som sagt var. Snygg och sitter tillräckligt tight för att den skall hålla in lite men inte så tight att man får andningsproblem eller det känns obekvämt.
Klänningen ovan har jag både  i denna vinröda variant och i svart. Dock känns det nästan mer som långa linnen är som klänningar, och de mattas snabbt i färgen i tvätten tycker jag. Helt ok vardagsplagg dock.
 
Detta listas som klänning på Halens men är mer som en stor t-shirt. Jättemysig och skön, men när jag gick med den ute en dag insåg jag att det såg ut som jag traskade runt i nattlinne. Hemma är den mysig att ha dock.
Klänningen ovan älskar jag, trots att jag annars inte gillar axellöst. Den ger ett slankare intryck på grund av de svarta sidorna och sitter väldigt bra på.
Denna lila klänning har jag även i grönt och i svart. Sitter jättefint och ha bra fall, och är mjuk och skön i tyget. Jättehärliga vardagsklänningar.
Kjolen ovan tycker jag också mycket om, men då jag tidigare mest hade lite längre tunikor så syntes ändå inte dragkedjorna. Nu då jag tappat lite i vikt kanske det kan få synas mer.
De enda byxorna jag orkade ta med är dessa leggins i läderimitation, som jag var tvungen att ta med då jag äälskar dem. Hade kunnat ha dem nästan jämt. Är i ett gummiliknande töjbart material som sätter sig som ett andra skinn och det känns typ inte som om man har byxor på sig.
Denna kjol är mer en vardagskjol i sweatshirt-material. Har en hoodiejacka i samma tyg.
Denna  klänning känns som om man nästan enbart kan använda som tunika då den är i så tunt tyg att man ser igenom. Det gör också klänningen lite skör. Ser helt ok ut på dock.
Slutligen denna kjol som ser bättre ut på bild är irl.
 
Nu skall jag och min rinniga näsa sova.
 

Toppar

Publicerad 2015-04-28 22:23:08 i Allmänt,

Eftersom jag inte kan/vill blogga om vissa av de saker som påverkar mig mest i mitt liv just nu så blir det fortsatt konsumeringsinlägg även fortsatt när andan faller på.
Som ni som läst ett tag vet så har jag något av en besatthet när  det kommer till Halens. Jag har sedan i höstas köpt en hel del från dem och tänkte nu dela med mig av några av de "överdelar" jag köpt där. Vill poängtera att de är köpta i omgångar under lång tid och inte på en gång, samt att en del av det jag köpt nu gått ur sortimentet.
 
Överlag så stämmer Halens produkter väldigt bra i storlek och kvalitet, men det är viktigt att läsa tidigare köpares kommentarer. Om jag hade gjort det innan jag köpte detta långa linne så hade jag vetat att spetskanten längs ner inte alls är elastisk på samma sätt som linnet, vilket skapar problem om man har bred stuss som jag, samt att spetskanten tappar i färg redan efter en tvätt och sedan har en helt annan (mer blå) nyans än linnet.
Toppen ovan kom med sin senaste beställning och älskar den. Broderiet runt halsen är jättefint och den är bekväm att ha på. Finns i en blå variant också som kanske hamnar i nästa inköpskorg.
Denna kofta köpte jag i höstas/vintras och älskar färgerna. Mjuk och skön att ha på och ett plagg jag fått många komplimanger för.
Nu kommer några av de plagg jag inte var lika nöjd med. Tröjan ovan var egentligen inget fel på så sett, men materialet var inte så mjukt som det såg ut på bilden och hela tröjan kändes oformlig och tråkig, Fungerar hemma dock.
Denna topp såg inte heller lika kul ut i verkligheten. Såg lite billig ut och tappade snabbt i färg.
Toppen ovan tycker jag visserligen om både i färg och modell, men om man inte är ute på partaj så ofta (vilket jag inte är) så kommer den inte till användning så ofta då den inte känns som ett plagg man kan ha på jobbet.
Denna gröna topp är underbar i färgen, men tyvärr så vet jag inte om jag kommer använda den så mycket som jag skulle vilja då snöret sitter lite för högt upp och hamnar nästan under bysten vilket ger en lite gravid look. Härligt material dock.
Denna tröja har jag använt en hel del och den hamnar på plus minus noll på skalan egentligen. En helt ok tröja.
Tröjan ovan har jag i grått/svart och i två olika storlekar då jag ääälskar den. Köpte först en som sonen råkade klippa ett litet hål i och sedan köpte jag storleken mindre. En supermjuk och härlig tröja som man känner sig både fin och gosig i. Hade nog köpt den i blått också om det inte vore för att det tyvärr lätt går trådar/maskor ur tröjan... men älskar den som sagt var.
Toppen ovan är också en favorit som är jättefin, härlig i färgen och sitter bra. Hade absolut köpt den även i svart om det inte vore för att det bara finns mycket små storlekar kvar.
Också denna tröja med paljetter på ärmarna älskar jag. Kvaliteten är jättemjuk och sitter snyggt. Den går att använda både till vardags och fest och är ganska neutral samtidigt som den har lite bling. Önskar den fanns i fler färger.
Linnet ovan köpte jag nu sist och finns inte så mycket mer att säga om det än att det är ett fint linne. Även det vardagspiff liksom. Gillar glitter och nitar på mina linnen.
Toppen ovan har jag i en rosa färg, men ångrar att jag inte köte den i svart istället. Toppen i sig är jättesöt och sitter bra. Den har snörning i ryggen vilket är fint. Det enda jag inte tyckte om var att den rosa färgen inte var rosa enligt mig, utan mer en ljus aprikos (inte en favoritfärg för mig).
Toppen ovan har jag både i svart och i turkost. Älskar den. Jätteskönt material, sitter toppensnyggt även om man inte är trådsmal och fin i färgerna. Hade gärna haft den i ännu fler färger.
 
Så, det var det... Imorgon hämtar jag ut ett nytt klädpaket på posten...

Mina UNDERBARA kängor

Publicerad 2015-04-27 20:42:54 i Allmänt,

Jag satt på Facebook när en annons plötsligt uppenbarade sig i mitt flöde. En annons för skor och kängor från en affär som hette Sko-Forum på nätet. Och på bilden ser jag ett par kängor som bara skriker att de vill ägas av mig. Så kunde inte motstå trots det saftiga priset... Har aldrig köpt dyra skor förr dock, så nu fick det bli så.. De ville bo hos mig.
 
Ni ser ju!!! Jag älskar dem! Nu är jag som ett barn och vill ha dem på hela tiden. Jag gick med skor på inne på jobbet hela dagen bara för att få visa upp dem. Var nära att skrika "Titta!" och peka på dem i affären så alla skulle se.
 
De kostar 1800... och det är ju helt klart en del. Dock är det naturgarvat läder och när jag tog på dem kunde man känna kvaliteten. Annars köper jag alltid billiga skor som håller en säsong innan de faller i bitar, men här kände man att det var skor man kunde ha nästan resten av livet.
De har dragkedja på sidan så de är lätta att ta på. Skinner känns mjukt och jag som har lättast i världen att få skoskav (får ofta skovskav till och med under fötterna) kunde inte känna skavrisk någonstans.
Initialt tyckte jag dock att sulan i hälen var något hård och jag tänkte att jag kanske skulle få köpa ilägg för att inte få ont om jag skall gå länge i dem, men efter att ha haft på dem hela dagen idag så tror jag inte att det blir ett problem.
 
Nästa gång jag skall köpa skor blir det definitivt där. De har ett par rosa snörkängor som jag inte skulle säga nej till.
För övrigt var leveransen supersnabb, storlekstabellen på deras hemsida stämde väldigt väl och deras service var underbar. På skorna satt en handskriven lapp där de tackar för köpet med ett litet guldhjärta på, och så kom det en chokladbit med. Rekommenderas.

What´s Up

Publicerad 2015-04-27 20:35:11 i Allmänt,

Long time, no see - som man brukar säga... Eller är det så man brukar säga. Oh well.. kommer (om jag orkar) ge lite förklaring till min frånvaro i ett annat inlägg men nu tänkte jag bara ösa på med inlägg om saker jag köpt. Ge konsumentsamhället ett ansikte typ.
Nej, jag har köpt dessa saker under en relativt lång tidsperiod kan sägas - men kanske är jag det som Schyffert kallade för "champange-socialist" på radio idag. Kan för övrigt vara ett gammalt uttryck som jag bara missat.
 
Första inlägget kommer handla om smink. Från att ha gått i princip osminkad i typ fyra år, har jag plötsligt börjat tycka det är skitkul att piffa till mig. Köper nästan allt på eleven.se (undantaget att jag köpte två mascaror på Lindex för ett tag sedan på rean. Den ena var bra medan den andra var totalt värdelös och kommer upp i stora slemklumpar ur flaskan.), och allt nedan är köpt där.
 
Let us begin...
 
Denna mascara var den första jag köpte från eleven.se och den tyckte jag riktigt mycket om. Gav bra volym, men kunde ha separerat något bättre. Kändes som den tog slut snabbt också.. men kanske bara jag som sminkar mig mer nu än förr (då en mascara kunde räcka i ett år eller två typ).
 
IsaDora Eye Color Bar - Smoky Mauves, heter paletten ovan. Den börjar i beiga toner för att gå över i mer lila. Vissa är matta och vissa har lite skimmer i sig. Konsistensen är bra och mjuk och det ger fina, men diskreta, färger. Var nöjd med det köpet.
IsaDora Twist-Up Gloss Stick - Toffee Pop. Jag har alltså köpt en lite brun nyans. Även om jag helst vill ha matta läppstift som håller länge eftersom jag tar på mig på morgonen och sedan glömmer bättra på, så ville jag prova denna. Den sitter inte länge men när den är på tycker jag väligt mycket om den. Färgen är fin med lite skimmer, konsistensen är mjuk men inte kletig och den luktar väldigt gott. Har beställt ett till sådant här i lavendel-nyans.
 
Revlon Colorburst Matte Balm Showy/Elusive/Sultry/Standout. Detta matta läppstift har jag alltså i fyra olika nyanser. Innan jag går in på dem separat kan jag säga att jag älskar etta märke! Färgen är matt men känns inte torr utan mjuk hela tiden, och den sitter i många många timmar. Mitt enda klagomål skulle vara att färgerna som de ser ut på bilderna inte riktigt stämmer överens med verkligheten som jag skriver mer om nedan.
Sultry än en lite mörkare brun nyans. Av bilden trodde jag att den skulle vara riktigt mörk, men den är bara något mörkare än nude. Är den färg jag använder mest dock.
Showy borde jag även av bilden ha insett inte var något för mig. Väldigt rosa. Kan dock vara kul ibland eller att ha att blanda med de andra.
Standout ser brun ut på bilden men är väldigt röd, Snygg att ha vid fest dock.
Elusive trodde jag skulle vara en ljus rosa men den har lite oranga toner i sig... börjar tycka mer och mer om den dock.
Är lite inne på att köpa en till, lila, nyans av denna.
 
Max Factor All Day Flawless 3-in-1 Foundation. Om det är något jag använder sällan så är det foundation, av det skäl att min hy är überkänslig och jag lätt får akut acne inom en timma om jag använder fel slags foundation. Denna fungerade dock väldigt bra. Den känns tunn och lätt och inte alls klibbig. Man känner att huden andas.
 
 
Max Factor False Lash Effect Mascara. Denna mascara separerar superbra! Dock hade jag gärna haft lite mer volym, så skall köpa en annan mascara så jag kan använda dem i kombination.
 
NYX Soft Matte Lip Cream - Ibiza. Som ni kommer märka nedan så har det visat sig att NYX inte är märket för mig. Denna lip cream ser ut nästan som ett läppglans när man skall ta på det och är då flytande, men torkar sedan till ett matt läppstift. Problemet är dock att det verkligen torkar och känns torrt med en gång. Färgen har sedan en tedens att samlas i varje litet veck på läpparna men försvinna i övrigt så man får randiga oattraktiva läppar. Syn då färgen (som i mitt fall är röd) är väldigt fin de första fem minuterna.
NYX Smokey Shadow palette. Denna NYX palett som innehåller både grå, svarta, lila, blå och ljusa nyanser lider av samma problem som deras lip cream - de känns torra. De är inte alls mjuka att ta på utan ganska svåra att få ut på ögonlocket på ett bra sätt. Färgen samlas  gärna i en fläck när man först satte ner penseln.
IsaDora Twist-Up Matt Lips - Naked. IsaDora gör även matta Twist-Ups och köpte i detta fall en nästan nude färg. Tycker mycket om den då den är väligt diskret och kan användas till vardags. Färgen håller länge, och även om den inte känns lika mjuk som revlons matta läppstift så är den inte torr som NYX. Hade säkert köpt någon mer färg av detta om det inte vore för att denna och färgen candy store (mycket rosa) är de enda som finns kvar.
 

Sammanbrott och annat

Publicerad 2015-04-07 14:42:38 i Allmänt,

Fortsätta trenden att förklara och ursäkta mitt dåliga bloggande i början av varje inlägg eller bara köra på? Äh va fan vi kör på... typ.
 
Den senaste tiden... hur skall jag sammanfatta den? Jag väljer att sammanfatta osammanhängande och i korta meningar... känns som en plan.
Vi skaffade en kanin till - Majlis.
Vi (mest maken) gör mindre renoveringar inne i långsamt tempo
Jag har varit mycket sjuk i feber och skit
Jag har maniskt sett alla säsonger av Law & Order Special victims unit - är nu inne på den sista
Vi håller på med utredning för att bli familjehem
Jag har haft mindre sammanbrott med extrem deppighet som kan varit kombo influensa + pms
 
Nu måste vi fortsätta få ordning inne i huset
Vi måste rensa alla saker vi ställt i föräldrarnas lada (o-kul)
Vi måste ta tag i trädgården
Vi måste fixa nån som kan göra klart det sista utanpå huset
 
Jag måste bestämma mig för vad jag vill i mitt arbetsliv
... suck.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela