Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Trött tröttare tröttast

Publicerad 2012-09-28 22:39:04 i Allmänt,

Idag har jag varit så in i norden trött. Som om jag inte sovit på flera år. Trafikfarligt trött. Sådär trött att jag sätter på blinkers istället för att växla och så.
Lyckades ta mig till och från jobbet i ett stycke i alla fall. Och förhoppningsvis gav jag inte ett helt drogat intryck inför eleverna.
När jag kom hem möttes jag av två slappisar i soffan, varav den ena har Gustav Vasa frissa. Nicos nya klippning är söt :)
 
Nico hade initialt inget större intresse av mig utan var fullt koncentrerad på ToyStory. Han är besatt av dessa filmer och vill helst se dem flera gånger om dagen. Funderar på att köpa honom en Woody-docka. Senare var han dock gosig och mysig och vi hade en stillsam och go kväll.
 
Hampus fortsätter trenden att dyka upp som en galning bakom Nico på foton :)
 

Nu är det snart dags att sova och jag hoppas att Nico sover bra och länge för jag behöver verkligen få sova ut lite. Imorgon är det helg, vilket innebär städa, plugga, dona och greja.

Bokmässan <3

Publicerad 2012-09-27 20:20:54 i Allmänt,

Idag var dagis stängt så Nico fick följa med mig, mormor och morfar på bokmässan. Inte helt optimalt att ha med ett litet barn dit kanske men Nico tyckte att det var jätteroligt i början. Bli jagad av morfar mellan bokraderna, samla på ballonger och sitta och måla.
 
Han var faktiskt väldigt duktig och lycklig. Och medan han var på detta strålande humör hann jag införskaffa en del böcker. Jonas Gardells senaste, några böcker från sci fi bokhandeln och några pockets jag spanat på ett tag. Har redan hunnit läsa ut en :)
Nico roade sig sedan med att testa alla stolar vid en föreläsningsmonter.
Efter lunchdags började dock hans krafter tryta och han blev ledsen. Så då åkte vi hem fast jag hade väldigt dåligt samvete för att mamma och pappa inte fick kolla klart på böcker.
Ilsk var jag också då en jäkla kärring kom fram när Nico var ledsen och pikade att "det inte var ett ställe för barn" typ... fast hon la fram det sarkastiskt och hånande. Vad fan visste hon om det typ. Han hade varit glad i tre timmar och ledsen tio minuter typ. Som vanligt blir man så ställd att man inte fick fram något dock, vilket stör mig som fan.
 
I alla fall var det en toppendag och Nico fick äta hamburhare på vägen hem så då var han lycklig. Han sov en stund i bilen men väl hemma har han busat runt som en dåre. Men när klockan närmade sig åtta hämtade han själv sina snuttar och gick in i sitt rum och när han nattades sov han på knappt fem minuter.
Gosunge <3

Vi lever

Publicerad 2012-09-27 06:54:21 i Allmänt,

Vi är vid liv men har sällan tid att skriva numer. Nico mår bra i alla fall och är nyfriserad. Han var såå duktig hos frisören.
 
 

Snart sömn

Publicerad 2012-09-17 22:22:18 i Allmänt,

Idag var det inte kul att gå till jobbet när Nico var sjuk och höll fast mig och bad mig att komma ner i sängen hos honom istället. Usch, man vill inte se tårar innan man går.
På väg hem från jobbet ringde jag videosamtal till honom och blev alldeles rörd då han använde några av de få ord han kan och bedjande sa: Mamma komma.
 
När jag kom hem var han dock glad och full av bus. Efter middagen (och det att jag tvätta bort allt han målat på sovrumsväggen) så hade vi busstund i sängen med hopp, kyllerbyttor och brottning. Nicos lyckligaste stund på dagen tror jag.
 
Han har förresten börjat med nåt nytt som är charmigt just nu men som man lär tröttna på, och vet inte vart han snappat upp det, men om man säger till han något han inte vill lyssna på så sätter han fingarna i öronen och vrålar LALALALA. Hmm...

No end to the sickness

Publicerad 2012-09-16 14:36:00 i Allmänt,

Börjar misstänka att vi aldrig kommer bli friska i denna familjen. Never ending förkylningar bara avlöser varandra. Jag går runt och känner mig som om jag har gröt i huvudet och har gjort så i veckor. 
Nu har Nico blivit sjuk igen också. Han är rejält förkyld med feber och vill inte äta utan tar det mest lugnt och sover mycket. Så inget dagis imorgon för hans del vilket han inte kommer uppskatta för han älskar ju sitt dagis.
 
 
Här är en bild på honom från idag då han sitter och målar. Försök bortse från att det ser ut som om han har någon slags pottfrilla. Man kan dock nästan se på hans ögon att han är lite febrig. Men glad var han just då i alla fall.
 
Själv skall jag försöka plugga lite nu. Borde städa och plocka lite också men får ta det sedan för det finns inte riktigt någon ork till det. Fan att man inte var rik och kunde anställa en slav av något slag. En assistent kanske är mer pk att säga, även om det är bra mycket kuligare att säga till folk att man har en slav.
 
I Nicos fönster ser man en liten blomma i en drakkruka som jag köpte i affären för att den var så söt. Ville egentligen ha fler sådana i hans fönster för ser lite ynkligt ut med ett jättefönster och en minimal blomma, men hade inte råd med fler just nu. 
 
Vill ni förresten se min sons, just nu lite ostädade rum? 
 
Ja som ni ser så är hans säng inte speciellt bäddad, men annars är den fin. Med en sådan där förvaringslåda under. Det bästa med den är att han inte fattat att det är en låda så där gömmer jag allt jag inte vill att han sprider ut i huset. 
Bredvid sängen är hans älskade tält som han gömmer sig i så fort man skall byta blöja. Hans bord och hans stolar skall målas vita men precis som projekt "sätta upp tavlor på hans väggar" så har det skjutits på framtiden. Skall ta tag i det snart, som allt annat. Till höger står två stycken IKEA Expedit hyllor 2x2 + 2x2, med alla hans leksaker i. 
 
 
Bakom min rygg när jag tar kortet står garderoben och hans byrå-skötbord, som nu dock enbart används som byrå eftersom det visade sig att han hellre vill bli bytt på på golvet. Skötbäddsstationen på golvet syns dock inte heller på bild.
 
 
Världens minst spännande bild. 
 
Då vet ni hur det ser ut i hans rum på ett ungefär. Ganska stort är det, största rummet i huset tror jag. Men ändå funderar jag på hur jag skall få in docksängen han just fått på ett bra sätt och sedan vill jag ha en liten leksaksspis också. Men det skall nog gå.

En källa till lycka

Publicerad 2012-09-14 22:19:00 i Allmänt,

Skrivs inte så mycket på bloggen nu för det är lite mycket i mitt liv just nu. Vi har varit sjuka till och från hela familjen, det har varit jobb och studier och idag var det begravning. Kommer inte skriva så mycket om det förutom att det var tungt och ledsamt. I övrigt känns det privat.
Men när allt  känns så där jobbigt är det skönt att ha en egen liten källa till lycka hemma. Underbara unge <3.
 
Idag hämtade jag honom på dagis. Hampus gör det alltid annars eftersom jag lämnar men ville få mig en titt på hur han verkar ha det på dagarna. När jag kom var alla barn ute och lekte. En lite äldre flicka cyklade på en trehjuling med sådan där liten kärra med sittplats bakom. Och där satt min lilla skruttunge. Personalen berättade att Nico är så social att han umgås med alla barn på alla avdelningar och känner sig hemma överallt på dagiset. Är så skönt att se hur kul han har det där.
 
Hemma så hade vi en ganska lugn kväll men vi busade tillsammans hela familjen en stund också. Nico har gjort det lite till en tradition att han hämtar oss och tar med oss in i sovrummet efter middagen. Då skall vi hoppa i sängen, brottas, kittlas och gömma oss under täcket. 
 
Han kan ett nytt ord förresten. Jag tror att han ansåg att det var ett ord som var för användbart för att inte lära sig. Ordet är "dodis" (godis). 
 
 
I bilen efter dagishämtningen. Han har tagit på mössan själv varav håret ner i ögonen och de utstående små Toker-öronen :) Mössan var väldigt viktig idag och först vägrade han ta av den så han satt med den på inne och såg på film ett bra tag. Lite gangsta så där :)
 

MENSVÄRK

Publicerad 2012-09-10 08:35:23 i Allmänt,

Jag sitter på jobbet nu och måste därför hålla mig fast jag bara vill vråla ut JAG HAR SÅN JÄÄVLA MENSVÄRK samtidigt som jag dubbelvikt skulle falla ihop på golvet framför eleverna och meddela att jag skulle sälja min själv för en värktablett.
Tog fram två tabletter som jag skulle ta i morse men så var jag stressad och sen och glömde dem. Jävla skit.
 
Annars är det bra typ. Nico är lite små snuvig, som resten av oss, och pendlar mellan att vara glad och pigg och trött och ledsen. Go är han i alla fall.
Tycker mig märka att han han mer och mer använder ord, även om en del av orden är lite obegripliga.
Han har dock snappat upp när jag har skällt på katten tydligen, för i går kväll när jag låg bredvid honom när han skulle sova så tyckte han plötsligt att jag tog upp lite väl mycket plats så han började putta på mig och säga: "Gå bort! Gå bort!"
 
Imorse var han småseg och eftersom vi som sagt var lite sena så gick Hampus till jobbet samtidigt som oss. Så Nico såg honom hoppa in i sin bil och åka precis innan vi åkte med min bil. Detta förvirrade honom och han var först lite orolig när vi kom till dagis och undrade var pappa var. "Pappa bil.." sa han om och om igen. Men så fick han leka i rutschkanan och då blev allt så kul att han inte ens hade lust att säga hej då till mig.
 
Usch vad seg jag är... helgen liksom bara försvann i alla måsten. Nu skall det jobbas och pluggas och hegen kommer inledas med en begravning, så känns inte som en toppenvecka. Hoppas få bra besked angående husförsäljningen i alla fall. Lite flyt nu tack... det är på tiden tycker jag. 
 
Men nej jag skall inte klaga.. jag har världens bästa barn, man, mamma, pappa och bror. Jag bor där jag vill bo och har ett hus (två kan man nästan säga) och vi är verkligen inte fattiga om man jämför med världen i stort. Man skall se det man har och inte bara det man inte har. Fast en stor jävla trissvinst hade inte suttit fel, det får man ju säga. 

Där försvann den lördagen

Publicerad 2012-09-08 23:42:56 i Allmänt,

Helgerna går sorgligt fort. Denna dagen liksom bara försvann. Hampus mådde jättedåligt och låg nästan hela dagen. Jag hade massa plugg att göra så sysslade mest med det, blev klar med den tio sidor långa uppsatsen som jag började med i går kväll och kunde lämna in den nyss med en timmes marginal.
Nico har fått roa sig själv en hel del. Han har pysslat med sina "pluppar", gungat på sin gunghäst, sjungt en del och sett på Toy Story (den enda animerade film som han verkligen älskar)... Funderar på om Lilo och Sti... whatever hans namn är.. kan vara något för Nico.. eller Monsters inc? 
 
Vi var och handlade i alla fall idag också jag och Nico. Han överlistade mig. Han satt så fint och snällt i "bilvagnen" hela shoppingturen även om han kastade en längtande öga mot lösgodiset. Men precis när jag står och skall betala, och därför inte kunde springa efter med en gång, så flinade han mot mig och rusade iväg. När jag fått betalat klart och rusade efter så kom han glatt gående med munnen proppfull av lösgodis :/

Nattligt plugg

Publicerad 2012-09-07 23:53:00 i Allmänt,

Just nu är det en sådan där period då det är lite mycket på en gång igen. Försöker få sålt huset, pluggar en hel massa, busar med Nico, försöker se till att det i alla fall städas ibland och jobbar.... and so on.
Just nu är det nattligt plugg som gäller, för enda gången jag kan plugga i lugn och ro är när Nico sover så det blir det så. 
 
I alla fall är jag så himla glad över att Nico trivs så bra på nya dagiset. Inte en enda gång att han gråtit en enda tå rnär han lämnas på morgonen. Det är kram och lite gos och sedan vinka och iväg och leka. Känns så skönt att kunna gå till jobbet med lätt hjärta. 
 
Bjuder på lite bilder så länge.
 
Nico går med bestämda steg mot mormor och morfars hus. Han har ett väldigt speciellt sätt att gå där han liksom kastar med huvudet från sida till sida. Det är liksom inte bara benen so rör sig utan hela kroppen :)
 

Innan han kan gå in till dem måste han ta en runda i trädgården. Inte förrän jag såg honom gå upp till denna platå i trädgården insåg jag att han faktiskt kan gå i trappor utan att hålla sig i räcke eller liknande.
 

Inne hos mormor och morfar lekte han lite med mitt gamla Tellwell (?)-stall med tillhörande hästar och ryttare.
 

Bild från idag då Nico förde ett långt telefonsamtal med okänd person via min digitalkamera :) Samtal som oftast inleds med "Hallooo" :)
 

Kan avsluta med ett boktips för er som tycker om lite fantasyinspirerade doomsday-böcker. En bok som är härligt tjock, underbart skriven, spännande och medryckande och totalt förstört mitt pluggande eftersom jag inte kunnat slita mig: Flickan från ingenstans. Läs den. 

Morgonterapi

Publicerad 2012-09-05 09:04:36 i Allmänt,

Jag är inte pigg. Nico var på supergott humör igår när jag kom hem eftersom jobbet och när jag runt 20 frågade om han skulle sova så tog han själv och samlade ihop nappar och snuttar för att gå och lägga sig. Då gjorde jag det osmarta draget att bestämma att han skulle få sova i en av sina nya pyjamaser, med fötter.
De som träffat Nico mycket vet att hn har en besatthet av att alltid gå och dra upp sina byxor eftersom de inte får nudda fötterna... så ni kan ju ana hysterin av ett par byxor som inte bara nuddar fötterna utan omsluter dem.
Han skrek och grät och var helt hysterisk. Först trodde jag att han skulle vänja sig efter en stund men var tillslut tvungen att ta av dem då han var helt svettig av all gråt. 
Kanske var det därför, kanske var det något annat, men när han väl somnade så sov han inte bra. Han vaknade om och om igen och var ledsen och fick sova stor del av natten inne hos oss. Nu på morgonen är han missnöjd och gråter för det mesta och inget är speciellt bra. 
 
Nu kör jag dock lite terapi och har satt på honom byxorna igen medan han ser en film han tycker om. Han verkar acceptera dem om man bortser från ett argt och frustrerat vrål en gång var femte minut. Han måste dock vänja sig för det kommer nog bli kallt i vinter och då måste han kunna ha varma pyjamaser på sig.
 
 
Nico poserar lite Zoolander-style
 
 

Iförd sin nya pyjamas
 

 
Morgonfrisyr :/ 
 

Lycka är att komma hem

Publicerad 2012-09-03 21:30:03 i Allmänt,

Idag har jag jobbat och även påbörjat två universitetskurser, en i pedagogik och en om "unga, sex och internet". Inhandlade även en torktumlare.
 
På morgonen var jag dock nervös. Nico skulle lämnas tidigt på dagis för första gången. Var nervös eftersom jag var tvungen att väcka honom tidigt vilket sällan är poppis och för att lämningen skulle bli på morgonavdelningen där han varken känner barn eller personal.
Var dock ok att väcka honom. Matade honom med yougurt i sängen vilket han tyckte var mysigt. Han var dock lite gnällig när vi skulle ta på ytterkläder och gå men det gick snabbt över när han fick välja tröja själv.
När vi kom till dagiset visade det sig att jag oroat mig i onödan. han blev jätteglad över att få besöka en ny spännande avdelning och jag fick en kram och sedan vinkade han och sa hej då innan han började leka.
Kändes så himla skönt.
 
När jag kom hem efter lång arbetsdag så hade Hampus redan hämtat Nico och jag fick massor av pussar. Lycka. Han var så nöjd och glad så jag tror han hade haft det kul på dagis. 
En riktig busunge var han också som ni kan se på bilderna nedan :)
 
 

En liten individ

Publicerad 2012-09-03 08:37:49 i Allmänt,

Innan jag fick barn trodde jag nog att "att skaffa barn" innebar att man fick hem en liten bebis som man sedan skulle forma till en människa på något sätt. Jag tillskrev mig själv makten att skapa inte bara en fysisk person utan även dennes personlighet. När han väl kom till oss, lilla Nico, så förstod jag att han redan var en egen individ och att min uppgift var att lära känna honom och ge honom tryggheten och stödet han behöver för att våga och kunna utvecklas på det sätt han vill. 
 
Min sons persolighet är svårt att beskriva för vissa egenskaper han har är nästan motsatserna till andra egenskaper han har (lustigt nog har andra ibland beskrivit mig på det sättet, även om jag och Nico personlighetsmässigt inte är jättelika). Han kan vara blyg och avvaktande men är ändå otroligt social och tar för sig. Trots att han tycker om rutiner och gärna vill att saker skall vara som de brukar så anpassar han sig snabbt till nya situationer. Han är nyfiken, påhittig och lär sig snabbt hur saker och ting hänger ihop. Han tycker om att gosa och kramas, men han en stark kroppslig integritet och säger bestämt ifrån när han inte vill. Han har mycket humor och tycker om att spexa för att locka till skratt och förstår även ganska komplexa skämt. 
Han är väldigt aktiv och tycker om att vara ute, klättra och leka med vatten men är ändå ganska mjuk i sin personlighet och har inte det där klassiska lite brötiga pojkbeteendet. 
Ja det går naturligtvis inte att beskriva hela hans personlighet, eftersom han liksom alla andra består av så många olika egenskaper som personlighetsdrag. Men jag tror att det är viktigt det där, att se sitt barn som en egen person. Inte någon jag skall forma eller bestämma över, och inte som en liten version av mig som jag kan tillskriva mina egna egenskaper och känslor på. Jag kan inte tänka "vad skulle jag tyckt om detta när jag var barn", för han är inte jag och han tycker inte likadant.
 
Han blir mer och mer självständig och visar egen vilja. Jag försöker tänka på att ha de nödvändiga gränser och regler som krävs för hans hälsa och trygghet (inte äta godis till middag, inte springa rakt ut i gatan etc) men att inte ha onödiga bestämmelser som enbart är till för min egen bevämlighets skull. Visst anser jag mig ha rätten att ibland säga "nej inte nu för nu orkar jag inte", men jag vill att grundtanken i vår familj skall vara att vi är tre individer i en demokratisk grupp där allas vilja och behov skall tas i beaktande. Inte att missuppfattas med att han alltid skall få som han vill, men att beslut skall tas med eftertanke där allas önskningar vägs in och att regler inte skall finnas "bara för att".
Ibland blir han ju såklart arg när han inte får som han vill, och då kan han skrika och gapa. I de lägena försöker jag få honom att känna att han naturligtvis har rätt att bli arg och ledsen men att det inte påverkar beslutet. Sedan får han skrika på. Han börjar lära sig att det inte har någon effekt. När jag väl fattat ett beslut är jag konsekvent. 
 
 
Jag tror inte riktigt på begreppet "trots". Jag tror att det barn gör har en mening. De baserar sitt beteende på önskningar och behov, som ibland krockar med mina önskningar och behov. Och att hur stor konflikten blir beror mycket på hur jag som förälder hanterar dessa motsättningar. Jag vet att folk inte gillar den uppfattningen och ser det som att man skyller alla problem på föräldrarna. Men om jag går till mig själv så kan jag tydligt se att de dagar Nico är "jobbig" och det blir mycket konflikter så beror det i 99% av fallen på att jag 
1. Är för trött eller stressad för att hålla mig lugn och förklara och bara vänta ut hans utbrott
2. Är på dåligt humör i allmänhet
3. Befinner mig i konflikt med någon annan vilket Nico märker av
4. Av någon anledning misstolkar eller inte förstår vad det är han vill
och i den överiga 1% av fallen så är det att han är sjuk.
 
"Barnuppfostran" är dock något som är svårt att diskutera med andra tycker jag. Blir mycket starka känslor och människor känner lätt att man säger att "jag gör rätt och du gör fel". Så är det inte. Visst så tror jag ju på det jag skrivit ovan och jag tror att många problem kan lösas om man har den inställningen och har detta i åtanke, men dels så är alla familjer olika och alla har olika personlighet och allt måste anpassas efter individen så man finner ett sätt som fungerar för en själv. Och dels så är det ju inte så att jag alltid följer mina egna principer heller, för jag är en människa som har mindre bra dagar. Ibland går det åt helvete, men som sagt var så kan jag oftast se att det faktiskt berodde på mig i de lägena.
 
För mig är det tre saker som är riktigt, riktigt viktiga. Tre saker som jag strävar efter.
1. Nico skall känna trygghet, alltid alltid känna trygghet - för ett tryggt barn vågar utveckla självständighet
2. Nico skall känna friheten att han får utvecklas till att vara den han önskar att vara, jag vill stötta och erbjuda möjligheter men inte styra för mycket (förutom i grundläggande moral då, som att man skall vara snäll mot andra)
3. När han en dag blir äldre så vill jag att vi redan skall ha en trygg relation baserad på kommunikation och demokrati för att ha så goda förutsättningar som möjligt att ha kvar det i den turbulenta tonårstiden
 
Sedan kan ju allt gå åt skogen. Det vet man ju inte. Men det är bra att ha mål :)

Urk

Publicerad 2012-09-02 21:57:50 i Allmänt,

Nu har vi turats om att vara sjuka här hemma och i går kväll blev det min tur. Låg med feber och yrade hela natten och idag har jag inte heller mått bra och är hes som en gammal alkis. Stackars Nico har haft riktigt tråkigt med sina urtrötta föräldrar idag, men han fick leka en stund nere hos mormor i alla fall så det var tur.
Han har dock varit ganska lugn och go idag, men somnade en stund på dagen så tog tid att få honom att somna på kvällen. 
 
Eftersom dagen inte innehållit så mycket så bjuder jag på tre bilder från igår när Hampus och Nico busade en stund.
 
 
Och oroa er inte för att en galen man smugit sig in i huset. Personen i bakgrunden som ser tokig ut är bara Nicos pappa :)
 

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela