Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Hur det står till

Publicerad 2011-01-02 08:41:53 i Nytt på bebisfronten,

Tänkte sammanfatta lite hur det ligger till på bebisfronten här hemma just nu.

Mat
Nico hade först en period då han åt ganska lite. Sedan åt han lite vissa stunder på dagen medan han ville ha enorma mängder andra stunder. Just nu känns det som om han börjar återgå till mer normalt ätande. Han kan dock vilja ha små pauser ibland mitt i maten så en del måltider kan ta lite tid.
Oftast äter han själv nu för tiden, men ibland om han tappar fokus ich fibblar bort flaskan kan han behöva hjälp med att få in den i munnen igen.
Han får oftast "riktig" mat av något slag en gång om dagen.

Mitt bästa tips vad gäller maten är nog att inte oroa sig när de äter mindre än vanligt så länge de får i sig något. Inte truga eller hetsa upp sig. Jag vill att han skall ha en avslappnad inställning till mat och ätande.

Sömn
Som ni nog märkt om ni läser bloggen så har Nico haft en ganska lång period av orolig sömn då han vaknar ofta och är svår att natta. Dock känns det som om det långsamt håller på att vända nu.

Mina bästa tips vad gäller sovande är för det första att försöka ha en avslappnad attityd även vid nattande. Fast man egentligen känner sig utmattad och veerkligen vill att barnet skall somna snabbt så är det bäst om detta inte lyser igenom utan att det får ta den tid det tar.

När han nattas sitter jag bredvid sängen (om det är jag som nattar vill säga) och håller min hand i hans säng så han kan pilla på den tills han blir avslappnad (ibland får jag mer aktivt blockera hans hand så han inte river sig i ansiktet) och så blundar jag. Det är den viktigaste biten. Om Nico ser att jag tittar har han mycket svårt att komma till ro, men om han ser att jag blundar så gör han också det ganska snart.

Om han vaknar på natten tar jag aldrig upp honom ur sängen om han inte gråter vääldigt mycket utan lägger honom till rätta och gör som ovan. På natten matas han även liggande i sängen och byter bara blöja om det är absolut nödvändigt (ca 1 gång per natt då han fortfarande äter så på natten) för att han inte skall vakna till för mycket.

Övernattning
Det gick bra att sova hos mormor och morfar. Han var kanske något svårare att få att komma till ro och när vi kom hem efteråt märkte man att det hade varit mycket intryck för honom för han var väldigt trött. Men han var på gott humör under övernattningen och man märker tydligt att han tycker om och känner sig trygg med sin mormor och morfar. Jag tror inte han hade kunnat sova lika lätt hos någon annan.

Lek och färdigheter
Hans favorit just nu är nog att räcka ut tungan och sitta och träna på olika ljud och munrörelser. Han älskar ju även att stå i ens knä och hoppa och vill gärna att man "flyger" med honom och att det är mycket rörelse.

Han går nu med på att ligga mer på golvet, men inte hur länge som helst. Han kan ibland ligga på rygg och leka med sina händer, eller någon leksak tills han tappar den och blir arg. Nu försöker vi lägga honom på mage oftare och han kämpar för att ta sig framåt men det går inte riktigt än. Han rullar dock inte alls, även om han kan vrida sig på sidan.

Han tycker om att sitta i gåstolen en stund och pilla på aktivitetsbrädan, och han gillar att pilla med leksaker och kan flytta dem från en hand till en annan även om han är aningens fumlig och ofta tappar saker. Hans favoritleksak är hans lilla kattskallra, men annars gillar han det mesta. Saker som gör ljud är också roliga och han gillar att banka på sitt minipiano en stund då och då.

Han tycker om att titta i böcker och höra mig läsa, men inte för långa stunder. Han gillar musik och när jag sjunger för honom. Imse vimse spindel, med rörelserna till, kan han skratta riktigt mycket åt ibland och han tycker om när jag hittar på sånger med hans namn i.

Sina fötter han han upptäckt men de intresserar honom bara när han sitter i ens knä, och i princip aldrig när han ligger ner.

Han förstår vissa ord och kan bli glad om man säger att man skall gå och hälsa på pappa eller om man säger att man skall hämta mat när han är hungrig. Han reagerar också på sitt eget namn.

Det mest spännande som finns är dock lampor. Speciellt "kristallkronor" och liknande.

Han har också blivit mycket mer gosig och kan kura iop sig i ens knä och vilja mysa lite ibland. Vad gäller katterna så tittar han nu på dem men kan inte påstå att de roar honom direkt.

Hälsa, kiss och bajs
Magen funkar bra och inga problem på den fronten alls.
Han har dock torra utslag på kroppen som jag inte blir av med hur mycket jag än smörjer in. Framför allt är det på ena överarmen och armbågen, vissa områden på bålen, på låren, vid ena handleden och i knävecken. Skall ta upp detta på BVC nästa gång. Han verkar inte synbart irriterad av det men det är ju mycket möjligt att det kliar och stör utan att man märker att det är just det som gör honom orolig.

Han river sig fortfarande en del i ansiktet. Gärna vid ena ögat så måste hålla koll och klippa hand naglar väldigt ofta.

Växer gör han snabbt och nu har han rejält knubbiga lår. Han bör väga en bit över 8kg nu och använder mest storlek 74, men även en del 80.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela