Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Små pojkar och små flickor

Publicerad 2011-01-26 10:53:41 i Åsikter,

Man kommer liksom inte ifrån det.. den där genusdebatten. Den finns överallt och ibland har den viktiga poänger, medan den för det mesta stör mig till vansinne. Det som gör mig arg är att det underliggande budskapet alltid tycks vara att det är såå synd om flickor, tjejer, kvinnor. Oj oj oj så synd det är om oss. Jävla offer är vad vi är... förtryckta av den elaka mannen.

Nu är det Lindex som är i blåsväder för de gör pojkarnas kläder större än flickornas. Det som skapade rabalder var dock att en expedit hade gett som förklaring att pojkar rör sig mer än flickor och därför behöver rymligare kläder. Det var en fånig och fördomsfull förklaring... men är det inte lite fånigt alltihop? Hade man haft samma storlekar för pojkar och flickor, vilket vore det naturligaste, så kunde man ju köpt en större storlek om kläderna uppfattades som tvångströjor av ens lilla pojke. I nuläget kan man ju köpa en större storlek till sin lilla f flicka om hon känner detsamma. No harm done. Barnen vet inte om Lindex fördomar så de lär inte påverkas av dem. Mig veteligen jämför små barn sällan kroppsstorlek och storlekar med varann så de lär inte spontant upptäcka det hela och ställa frågan "Varför är Bosses byxor större än mina fast vi har samma storlek?".

Dessutom skulle jag vilja säga att om det är några det är synd om så är det små pojkar. Förr ansågs fotboll och andra bollsporter som killaktiviteter, likaså mer fysiska saker som klättra i träd och klättra i berg eller smutisga lekar i leran. Idag tror jag ingen ens reagerar om en tjej sysslar med sådant. Det har förvandlats till könsneutrala aktiviteter. Är väl möjligtvis pensionärs-Agda som rynkar på ögonbrynen.
Däremot är det många föräldrar, och barnomsorgspersonal, som reagerar mer på en liten pojke som vill klä ut sig till prinsessa, som hellre leker med dockor eller vid leksaksspisen. För uttalade tjejaktiviteter finns det fortfarande. Feminister vill gärna dra upp detta som något som drabbar fickor men det håller jag inte med om för flickorna har ett val.. de kan göra sådant eller de kan gå ut och röja om de känner för det. Pojkarna har inte samma val, om de inte vill utsättas för omvärldens frågande blickar och ibland uttalade eller outtalade missnöje. Är han en bög tro?

Det värsta är ju att man är påverkad av det själv även om man inte vill vara det. Även om vi hade en dotter hade Hampus lärt henne om teknik och elektronik, och nu när vi har en son kommer jag fortfarande pyssla och måla med honom. Aktiviteter som gärna könsindelas men som jag vill skall vara neutrala. Jag vill att han skall få pröva allt och sedan själv välja vad han gillar att göra. Men... medan en tjej kanske hade fått en leksakspis av en släkting automatiskt så får Nico det antagligen bara om han uttalat ber om en. Medan en tjej kanske skulle haft piratkläder och poliskläder i utklädningslådan så faller det sig inte lika naturligt att lägga ner prinsessklänning och tiara i Nicos sådan. Jag vill inte att det skall vara så. Men det är så det är. För lika mycket som man vill att ens barn skall vara fri att skapa sin egen identitet lika rädd är man att skapa ett utanförskap och lägga grunden för mobbing om man låtsas som om de där skillnaderna och normerna inte finns... för det gör de.
Men vill han ha en klänning så får han en... I promise.

Vad jag ville ha sagt var i alla fall att kom inte och säg att det bara är synd om små flickor med samhällets krav och förväntningar på olika kön. Det är lika synd om pojkar. Det är synd om människorna. Våra hjärnor klarar helt enkelt inte av att betrakta den stora världen utan att dela in i grupper och kategorier. Vi sätter stämplar och etiketter, vill att folk skall uppföra sig som förväntat, hålla sig inom ramarna och följa uppsatta normer. Visst finns det subgrupper men de har sina egna normer så de är inte så fria som de tror. Vi kan inte samtidigt vara riktigt fria och ingå i en gemenskap. Tillhörighet har ett pris. Tyvärr.

Kommentarer

Postat av: minna

Publicerad 2011-01-26 12:07:53

håller med där. jag skulle dock älska att ha en liten bög-unge så det är frittfram för små tiaror här. det är föräldrarna som lär sina barn vad som är fel och vad som är konstigt. läskigt att dagisbarn redan vet att killar inte har prinsessklänningar. för det har pappa sagt.

Postat av: sofia

Publicerad 2011-01-26 16:55:17

jag önskar bara i klädgrejjen att man tilverkade kläder till barn i allmänhet och inte BARA pojk och flockkläder för jag tycker uppdelningen är absurd i affärerna. jag som inte gillar ljusrosa och hello kitty, får gå till pojkavdelningen. och om man till sin pojk vill ha nått annat än bilar å blått så får man leta sej till flickavdelnigen. ungefär. hela debatten blir ju så upphåsad av stackars expiditens svar, men jag tycker ändå inte man behöver göra pojkkläder större för jag tycker man kan göra kläder till BARN i olika storlekar helt enkelt :)



älskar hela ditt inlägg du har så rätt så!!!

Postat av: Tess

Publicerad 2011-01-26 22:08:32

Tycker indelningen av barn ska upphöra och att barn ska få ha på sig och leka med vad de vill utan att få elaka kommentarer från omgivningen. Håller med dig om att det är mer accepterat att flickor är "pojkiga" än tvärtom. Om min Connor vill leka med dockor så får han det, jag tycker inte det är konstigt. Växte upp med killkompisar som kunde leka med dockor så... Det hemska är om han slutar med något han gillar för att han får en dum kommentar från ett annat barn eller vuxen.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela