Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Och det slutar inte att uppröra

Publicerad 2011-01-17 04:22:40 i Åsikter,

Varje gång jag läser om vargjakten är det som att hälla en dunk bensin på en stillsam eld. All den där ilskan bara flammar upp igen och jag vill nästan vända bort blicken och inte veta mer för att den där känslostormen blir för mycket.

Som i så många fall av nyhetsrapportering gör media mig så fruktansvärt arg och besviken. Jag hoppas att svenska folket inte är så dumma att de köper deras vinklade rapportering. Som att varje gång de skriver om motståndare till vargjakten så väljer de bilder med maskerade aktivister som förmedlar en hotfull stämning. Som för att få läsarna att tänka att de där vargjaktsmotståndarna de är sådana där galna ungdomar som krossar rutor och slår oskyldiga med baseballträ. Eller med tanke på att det säkerligen är äldre som tänker så, så kanske de tänker brännbollsträ... eller har jag för låga tankar om den stora "neutrala" massan nu?

En klar favorit just nu är bilderna på "rapparen med alldeles för långt namn" som tillsammans med sina vänner poserar i rånarluvor, t-shirts med texten "DIE WOLF H8ERS DIE" och vapen bredvid något som skall se ut som en skjuten jägare. Att de använder just denna bild provocerar mig av så många anledningar.
För det första är bilden över ett år gammal och alltså inte ens aktuell. För det andra är den verkligen inte en bild som speglar majoriteten av oss vargjaktsmotståndare utan en ytterst liten radikal klick. För det tredje har denne rappare i intervju fösökt förklara symboliken de ville ha fram med bilden och att deras t-shirts kopierat DIE BRATS DIE-tröjorna och inte innebär att de tänker döda någon. Men om man skall skriva om motståndare till vargjakten så är det klart att en sådan bild lockar fler läsare än en bild på mamma Emma hemma i soffan.

Samtidigt som jag beundrar de som ger sig ut i skogen och smäller raketer för att störa vargjakten (och som såklart blir stoppade av polisen och "fotograferade och identifierade" - en annan sak om gör mig skogstokig men som jag inte kommer skriva mer om nu) så gör dessa människor mig arg. På samma sätt som människor som med all rätt protesterar mot något som är riktigt fel krossar skyltfönster. De kan lika gärna skjuta sig själva och alla andra motståndare i foten. Det de gör är att dra fokus från det som är viktigt och rikta den mot sig själva och ett beteende som kommer vända människor mot dem. Hur många diskuterar ens det vad protesterna vid EU-mötet i Göteborg handlande om? Det folk minns och talar om är vad som hände.
Om deras önskan nu var att med en bild visa det sjuka med att posera tillsammans med en död varelse och få fram det budskapet så borde de slopar maskeringen och slopat t-shirtsen. Om de verkligen ville ha fokus på budskapet och inte på att det kan uppfattas som ett dödshot borde de även ha slopat vapnen på bilden och eventuellt haft en död människa som inte uppenbart var en jägare.
Problemet är väl att de inte alls hade uppärksammats då. Media vill inte gärna visa upp smarta jaktmotståndare med ett verkligt budskap.... nej, de vill att vi alla skall framstå som smått galna personer som vill döda och skada andra. Om vi är galna så behöver ingen lyssna.

Jägarna har ju nu "gått ut" med den egentliga anledningen till att de vill skjuta all varg enligt media också. Två anledningar egentligen. Dels att vargen dödar deras jakthundar och dels att de dödar älg.
Vilka jävla anledningar. Sverige är ett av de få länder som jagar med lös hund. Man behöver inte göra det. Tidningarna skriver att hunden är en familjemedlem och att jägarna blir ledsna när vargen dödar dem. Hmm... ta inte med dig hunden ut i skogen till ett vargrevir då!!! Det är dessutom fler jakthundar som blir påkörda av bilar varje år än tagna av varg... skjuta av bilister? Steg två?
Och ja, varg dödar älg. De vill äta. De har rätt till det. Inga människor svälter utan älgkött. Vi måste inte ha det. Så summan av kardemumman är med andra ord att jägare vill ha saker att döda (och de bara måste ha hund med sig när de gör det, för det har de ju alltid haft) och om något annat dödar det som de vill döda... ja, då vill de döda det med.

Varför skall det vara en jävla rättighet att få skjuta ihjäl djur för skoj skull??!!
Jakt behövs. Jag säger inget annat. Det finns områden där vissa djurarter måste hållas nere i antal av olika skäl och framför allt finns det sjuka djur som bör avlivas pga både smittspridning och för att de själva plågas. Men att jakt skall finnas för jaktens skull, för att vissa individer tycker det är trevligt att få skjuta djur... nej, det är bara fel! Tycker de om naturupplevelsen och gemenskapen det ger så ta en jävla promenad tillsammans! Ta med kikare och titta på djuren - jag lovar att de är bra mycket finare levande dessutom.

Kommentarer

Postat av: Tess

Publicerad 2011-01-17 21:16:16

Verkligen sjukt det där! Förstår inte folk att om vargen har nog med byte i skogen så ger de sig inte på boskap? Om man alltså sköt av färre älgar varje år så skulle det vara lättare att leva i vargrevir (för människan). Men nej då! Jägare bara MÅSTE få skjuta djur. Numera finns väl väldigt få jägare som måste livnära sig på jakten? Så vad skulle det skada att reglera jakten utöver vad rovdjuren behöver för att överleva och inte ge sig på tamboskap.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela