Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Familjehem

Publicerad 2015-05-04 18:51:37 i Allmänt,

Vi är nu mitt inne i en utredning för att bli familjehem åt en ensamkommande tonårspojke. En spännande process.
 
Eftersom jag vet att många tycker att det är underligt, nästan opassande, att bli familjehem när man har ett eget litet barn (med speciella behov), och då vi funderat mycket över det så ville jag skriva lite om våra tankar i denna process.
 
Både jag och maken har varit eniga från start att vi någon gång skulle bli familjehem. Det var något vi brinner starkt för av olika skäl. Vi har dock väntat och tänkt att det är bättre när Nico blir större. 
När jag började arbeta med ensamkommande barn och insåg det enorma behovet av familjehem så började vi dock tänka om. Det kändes på något sätt inte försvarbart att sitta här med bra ekonomi, ett rum ledigt och bara vänta.
 
Vi diskuterade mycket hur det skulle kunna påverka Nico. Vikten av att det är rätt person man tar emot. Hur han skulle kunna reagera om det blir fel i relationen med den som flyttar in. Känslorna som kan komma vi en eventuell separation. Vi spaltade noga upp de önskemål och krav vi var tvugna att ha för Nicos skull gällande en placering hos oss. Vill inte gå in på en del detaljer men vi kände i alla fall att en tonåring var bättre än ett yngre barn då de inte konkurrerar om samma typ av uppmärksamhet och inte skapar samma typ av relation som med en jämnårig. Dessutom att alla hälsokontroller etc skulle vara gjorda.
 
För de fördelar vi kunde se med att bli familjehem nu var att Nico, som är en social kille, skulle få en person till i sin närhet att umgås med och lära av samtidigt som han lär sig att det är viktigt att dela med sig av det man har och hjälpa andra. Han skulle också få möjligheten att växa upp med någon från en annan kultur nära och lära sig att det är mycket liten skillnad mellan "vi" och "dom", och förhoppningsvis inte se ett "dom" bara för att han ser en annan hudfärg eller en annan religion.
 
Vi hoppas att detta skall bli bra, och det är mycket spännande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela