Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lite boktips

Publicerad 2015-06-01 18:32:09 i Allmänt,

Senaste dagarna har jag kommit in i en ny fas. Från att hysteriskt bara ha städat, donat och möblerat om det senaste så har jag nu börjat varva ner och har i och med det slukat en bok om dagen eller så.
 
Var med om ett lustigt sammanträffande då jag läste en något (flera?) år gammal bok och såg en relativt ny film och det visade sig att båda hade samma grundtema... Ja jag vet, något luddigt då jag inte vill spoila för någon, men det var ett sjukt sammanträffande.
 
Kan i alla fall berätta om två av böckerna jag läst och mina tankar om dessa.
 
Camilla Läckbergs Lejontämjaren
Jag har alltid tyckt att Läckbergs böcker är underhållande i sin lättlästhet. Dock har de alltid känts lite "simpla". Skrivna efter samma mall med ganska stereotypa figurer och halvbanala historier. Perfekt sommarläsning om man inte vill behöva tänka för mycket. MEN jag blev därför positivt överaskad då jag läste hennes senaste verk som by far är hennes bästa bok. Helt plötsligt frångår hon  sin vanliga mall och har en mer komplex historia med lite twist. Karaktärerna, framför allt huvudkaraktären och de nytillkomna sådana, känns mer  äkta och har mer djup och språket känns mer levande än vanligt. Om detta är en försmak på Läckbergs utveckling och kommande böcker så ser jag fram emot nästa.
 
Jenny Rognebys Leona-tärningen är kastad
Jag valde att köpa denna då det stod att den skulle vara en helt ny slags kriminalroman, och det var det. Och det är inte själva storyn som är det nya egentligen utan karaktärerna. Det är svårt att beskriva boken utan att spoila men kan säga så mycket som att den har vändningar och vinklar som gör den i det närmaste unik. Och istället för en en försupen butter man som så ofta har huvudrollen i kriminalromaner så har vi en självständig, smart - och i det närmaste psykopatisk - kvinna. Det jag gillar med boken är att författaren dock inte fallit i fällan att skapa en stereoyp karaktär med bara en sida utan hennes huvudperson är väldigt komplex. Och den är verkligen unik boken, vilket jag också uppskattar. Det jag ogillade med boken är dels att slutet känns otillfredställande på flera plan samt framför allt att den ger en slags obehagskänsla. Kanske kommer obehaget av att en kvinna "inte skall vara sådan" enligt sociala koder, eller så hade jag känt samma obehag om en man agerade likadant, svårt att veta. Oavsett vilket så blev jag illa berörd.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela