Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Biokväll

Publicerad 2015-06-17 21:57:54 i Allmänt,

Då och då tar jag och brorsan och har lite syskonhäng, och idag när maken jobbade sent så fick mina föräldrar leka med sonen medan jag och brorsan drog på bio.
Vi såg en film jag längtat läänge på - Jurassic World. Texten nedan kan innehålla vissa småspoilers, men skall försöka undvika det så långt det går.
 
Vill ni läsa en mer genomtänkt analys av filmen så läs på Hej Blekk... Här får ni mer min omedelbara känsla av filmen utan någon större tankeverksamhet.
Så, vi kan ju börja med att gå igenom de skäl till att jag absolut ville se filmen..
 
1. Jag älskar Jurassic Park. Enligt mig en av de bästa filmer som gjorts och absolut den film som gjort störst intryck. Att se den på bio var som att gå in i en annan värld på ett helt annat sätt än någon annan film lyckats med. Effekterna var på den tiden makalösa - magiska. Och den filmen håller än idag, och är nog en av de filmer jag sett flest gånger.
 
Kan man jämföra Jurassic Park med Jurassic World i det avseendet? Nej det kan man inte. Idag är vi vana vid den typen av effekter, och även om man fortfarande kan tycka de är snyggt gjorda och att filmen är bra så kan man nog aldrig toppa den WOW!-känsla och den förundran man kände när man såg Jurassic Park första gången.
 
2. Dinosaurier är coola. De är stora och farliga (en del av dem) och finns i massa olika varianter. Uppenbarligen kan man koka ihop alla möjliga spännande och actionfyllda situationer om dinosaurier är en del av ekvationen.
 
Och efter att ha sett denna film så kan jag konstatera att jag fortfarande tycker att dinosar är coola. Dock tycker jag mer om när det är mer basic. Jag kan ha lite svårt för det där att det alltid måste vara något nytt, något större och något med mer speciella egenskaper.
 
3. Jag avgudar Chris Pratt. Snubben är lätt att gilla liksom. Han ser så där "vardagligt" sexig ut - inte Hollywood-sexig, vilket jag gillar. Han är en bra skådis, och han verkar så jäkla avslappnad och go i intervjuer.
 
Tycker att han levde upp till förväntningarna och spelade rollen bra. Han, och det yngsta barnet, tycker jag var de man kom ihåg mest efter filmen.
 
Då jag aldrig ser, nästan, trailers innan jag ser filmer så visste jag inte mycket och blev glatt förvånad över alla referenser till originalfilmen (som Blekk skriver så är det ju ett lätt sätt att glädja fans). Man blev sådär nostaglisk och lite till sig. Och när BD Wong (som är favvo för mig även pga Law & Order SVU) dök upp i samma roll som i originalfilmen så började jag nästan fnittra förtjust och klappa händerna som ett barn.
 
Jag är ju en av de få som förresten tycker om att se "Jurassic Park 2 och 3" (de har nog andra namn men orkar inte kolla upp dem). Inte i närheten lika mycket som första filmen men jag tycker att de kan ha ett visst underhållningsvärde. Dock skulle jag säga att denna filmen är långt bättre än de två - och Chris Pratt och hans husdjur är väl den största anledningen.
 
Fanns det saker jag inte gillade med filmen? Ja.
Claire. Den kvinnliga huvudrollen. Om jag ville vara riktigt riktigt snäll så skulle jag kunna skriva att de kanske försökte visa att även en kvinna i högklackat kan kämpa när det kniper.... men då vore jag extremt snäll. Hon är stereotyp så in i norden och hela hennes karaktär skulle kunna hämtas från åttiotalsrullar som hon den blonda gnällspiken i Indiana Jones och de fördömdas tempel, eller nån "Den vilda jakten på..."-film. En kvinna som man försöker få att framstå som självständig men som behöver ledas av och räddas av en man.  Och man undrar hela tiden vad Chris Pratts karaktär ser i henne och hela deras "relation" känns onödig i filmen.
 
Vissa av deras hitte-på-dinosar var inte i min smak. Back to basic är mer min grej som sagt var. Och vissa scener var ju lite väl osannolika... Man springer inte så snabbt i högklackat hur van man än är.. om man säger så...
 
Men den levde nog överlag upp till mina förväntningar och var bra fartfylld underhållningsaction - dock inte alls med samma spänningsfaktor som den första filmen (man kan lite lista ut när nåt skall hoppa fram och så vidare), så jag kan rekommendera den. Var en bra film att se i 3D.
 
En höjdpunkt under biobesöket var dock när en tjej i publiken skrek till av skräck i filmens inledning när ett äggskal får en spricka i sig (vilket inte alls var läskigt) och resten av bion började asgarva åt henne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela