Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Om du skall bara skall se två filmer i år..

Publicerad 2015-01-24 21:48:52 i Allmänt,

Nu kanske ni förväntar er att jag skall rekommendera att om man bara skulle se två filmer i år så skulle det vara två scifi-rullar... eftersom det är det jag vanligtvis ser... men nej.
 
De senaste dagarna har jag sett två filmer inom biografi/drama-kategorin. Båda är filmer jag längtat extremt mycket efter att se och ingen av dem gjorde mig besviken.
 
Den första filmen var The Therory of Everything.
 
Den handlar om den brittiska vetenskapsmannen Stephen Hawking och hans liv. Hur han lyckades åstadkomma banbrytande forskning trots att han samtidigt kämpade mot den hemska sjukdomen ALS. I huvudrollerna ser man de, för mig, ganska okända skådespelarna Eddie Redmayne och Felicity Jones - vilka båda gör riktigt bra rollpretstationer. 
 
Stephen Hawking
 

Det jag tycker väldigt mycket om i filmen är det inte bara är en film om Hawking och hans arbete, utan att det lika mycket är en film om hans fd fru och den roll hon spelade när det kom till att han fick möjligheten att genomföra sin forskning. Den visar de uppuppoffringar hon tvingades göra och det enorma stöd hon var. Då jag tidigare läst en hel del om deras liv så är väl min enda kritik att filmen fick det att se ut som om hon "gav upp" och lämnade honom tillslut, medan det i verkligheten var mycket mer komplicerat och en annan kvinna var inblandad. 
 
Men filmen är mycket bra, intressant och gripande... och man lämnas med den där känslan av att man kan åstadkomma vad som helst, övervinna alla hinder, om bara viljan finns.
 
Den andra filmen är The Imitation game.
 
Filmen handlar om den brittiske matematikern Alan Turing, som spelas av Benedict Cumberbatch. Om man inte vet något om Alan Turing och vill se filmen utan förkunskap så kan jag meddela att det följer spoilers nedan.
Turing var ett något udda geni som lyckades knäcka tyskarnas enigmamaskin (en krypteringsmaskin) under andra världskriget - vilket ledde till att kriget kunde vinnas mycket snabbare än det annars hade kunnat göras. Han var dock en missförtådd man och dessutom homosexuell, vilket var olagligt vid den tidpunkten.
 
Efter kriget var blev allt han åstadkommit hemligstämplat och det var inte förrän nyligen som hans bedrifter blev offentliga. Han var då sedan länge död då han valde att ta sitt eget liv efter att ha fått välja mellan fängelse eller kemisk kastrering pga sin homosexualitet. 2013 benådades han postumt av drottningen.
 
 Alan Turing
 
Jag har läst mycket om Turing innan då hans öde är gripande och fruktansvärt. Han var ett sant geni som lade grunden för dagens datorer, en visionär. Genom att han lyckades knäcka enigmakoden räddade han många miljoner liv och hans tack var att behandlas riktigt riktigt illa av brittiska staten. Vem vet vad han hade kunnat uppfinna om han fått leva...
 
För mig är historiens om hans liv lika mycket om hans vetenskapliga bedrifter som om hur illa homosexuella behandlades under den tiden, men även om hans homosexualitet är en del av filmen så fokuserar man mest på hans vetenskapliga arbete och hans udda, nästan autismliknande, beteende.
Filmen är dock otroligt välspelad och vackert gjord. Man grips av hans levnadsöde och hans person, av spänningen i arbetet med att lösa enigma och den brinnande passion han kände för det han gjorde. De har dock tonat ner hur illa han behandlades efter kriget.
 
Jag älskar filmen då Turing är ett av mina "ateistiska helgon", men det är ingen film man blir glad av. Man lämnas med en sorg över att det slutade som det gjorde och en känsla av "vad är det vi människor egentligen gör mot varandra?"..
Det är en viktig film. En film om en människa som borde vara långt mer känd än har är (även om han är relativt känd).
 
Båda filmerna måste ses. Båda är för övrigt nominerade till en Oscar för Bästa film, om jag inte minns fel.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela