Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Dagens boktips

Publicerad 2015-12-28 10:42:40 i Allmänt,

Vi börjar med det som jag kallat för Demon-serien, skriven av Diana Rowland. Den består hittills av sju böcker som jag nedan kopierat namnen på från Wiki då jag inte orkade skriva ut dem själv..
  1. Mark of the Demon 
  2. Blood of the Demon 
  3. Secrets of the Demon 
  4. Sins of the Demon 
  5. Touch of the Demon 
  6. Fury of the Demon 
  7. Vengeance of the Demon 
Jag har fortfarande inte helt läst ut den sista boken, men då jag känner mig lite "mätt" på denna serie just nu så kommer det nog att dröja lite så skriver vad jag tycker om resterande böcker så länge.
Böckerna tillhör den genre som kallas urban fantasy, alltså fantasy som utspelar sig i nutid. De första böckerna, som är de jag tyckte mest om, är en perefekt blandning mellan kriminalroman och fantasy medan det sedan går mer och mer mot ren fantasy.
 
Böckerna är välskrivna men samtidigt lättlästa. Man märker att författarinnan skapat en genomtänkt bakgrund som hon använder sig av och där man bit för bit får veta mer om den värld hon skapat, och jag tycker ju om genomtänka historier. 
 
I början tyckte jag om det faktum att huvudpersonen är en kvinna, och det gör jag fortfarande, men jag kan störa mig på att hon från början var en väldigt självständig och handlingskraftig person som kände att hon var sig själv nog för att sedan utvecklas till en väldigt behövande person som inte verkar kunna motstå att försöka få uppskattning från varje manlig person som kommer i hennes väg, oavsett om de behandlar henne väl eller ej. Tvärtom kan de behandla henne rent illa och hon vill fortfarande ha dem. Detta tycker jag inte skickar speciellt bra budskap till unga kvinnor som läser boken och det känns som om den fastnar i stereotypa bilder av manligt/kvinnligt och den romatiserade bilden av att omvända en butter man. 
 
Det jag också har svårt för är de många sexscenerna. Jag vet att många säkert uppskattar dessa och kanske kan jag anses lite pryd, men jag tycker helt enkelt inte om detaljerade sexscener i en bok. Det intresserar mig inte att läsa om det och jag tycker inte att det tillför något i historien utan känns mer som "tantsnusk".
 
Överlag så är böckerna dock värda att läsa, även om jag gillar hennes White trash zombie-böcker mer. 
 
Nu till dagens verkliga boktips. En bok jag läste igår som heter We have always lived in the castle, av Shirley Jackson. 
Boken skrevs och publicerades redan i början av sextiotalet. Den är inte speciellt lång men skriven på ett ganska kompakt sätt, med vilket jag menar att den inte går att skumläsa då varje rad i boken känns viktig.
Det är svårt att beskriva boken utan att förstöra något, men den handlar om två unga systrar som bor tillsammans med en sjuklig äldre farbror i ett stort hus utanför en liten by. De lämnar sällan huset då byborna hatar dem då de tror att en av systrarna mördat resten av familjen. 
 
Boken skapar en slags surrealistisk spännande stämning där man nästan har svårt att veta vad som är verkligt och vad som är berättar-jagets fantasier. Jag tror att man kan tolka boken på många sätt men för mig blir det till sist en bok om psykisk sjukdom och kärleken mellan systrar. 
 
Den är annorlunda, men verkligen ett litet mästerverk och alla borde läsa den. En bok att läsa på en ruggig mörk kväll då man kan sitta i lugn och ro och gotta sig.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela