Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Skydda sina döttrar? Eller förtrycka dem?

Publicerad 2014-09-16 21:46:46 i Allmänt,

Jag kan förstå att om man har ett barn så vill man skydda det barnet från allt ont i världen. Det är naturligt. Det jag har svårt att förstå är att så många, även bland de jag känner som i övrigt har feministiska värderingar, som använder sig av det nu gammalmodiga tankesättet att "när min dotter börjar dejta skall jag köpa ett gevär" och bla bla bla.
Min man fällde en sådan kommentar häromdagen när vi kom in på ämnet "tänk om vi en dag får en dotter", och jag blev skitsne och sa att jag inte vill höra sådant snack.
 
Varför?
 
Det är ju inte för att man som ung kvinna inte löper risken att råka illa ut i sin kontakt med män.. för den risken finns ju alltid... utan det beror på följande skäl:
 
1. Det befäster gamla könsroller som säger att kvinnor är de som blir kära och sedan blir sårade, medan män bara vill ha sex. Iidotiskt. Det finns mängder av unga pojkar som blir dödskära och hjärtekrossade också, men för dem finns ingen överbeskyddande pappa med basebollträ utan de skall bara "ta det som en man", och det finns unga tjejer som bara vill ha sex.
 
2. Det är farligt nära hederskultur när man börjar tänka på sin dotter och hennes kropp som något man "äger" och skall skydda. Speciellt om det är sex man vill skydda henne ifrån (bevara hennes oskuld). En ung kvinnas kropp och sexualitet skall vara hennes egen att bestämma över.
 
Över huvudtaget tankesättet att en kvinna måste ha en man,  i form av en far eller bror, som beskyddar henne och skall godkänna hennes eventuella partners tycker jag är rent osmakligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela