Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Det känns...tomt

Publicerad 2014-09-15 11:52:04 i Allmänt,

 
Det var lite spännande innan... man visste inte hur det skulle gå. Var beredd på att eventuellt bli besviken men blev mer än så... jag blev chockad.. och glad... och ledsen.. och rädd.. och sedan alldeles tom.
 
Jag fattar det inte. Visst kunde jag förutse att det fanns en risk att SD skulle få en hel del röster. Även om majoriteten offentligt demonstrerar och protesterar så hör man fikarumssnacken och den smygande rasismen överallt... men fattar de vad de just gjorde? Det värsta är att med tanke på alla skandaler och mindre smickrande info som framkommit kring SD det sista så börjar jag ana att de visste precis vad de gjorde... och att det innebär att solidariteten är död (i alla fall vad gäller 13% av befolkningen).
 
I did not see that coming.
 
Efteråt försökte jag resonera kring det, tänka logiskt och till och med skämta men kände mig tom. Inte ens det regeringsskifte jag hoppats så på kändes som att det riktigt vägde upp. Plötsligt ifrågasatte jag hela min världsbild. Läste omvärldens reaktioner nu på morgonen... hur andra länder tyckte vi var störda som valde bort de som tagit oss igenom krisen, att kronan sjönk bara av att världen hörde om att de rödgröna vann... Visst har Sverige och dess socialistiska värderingar inte alltid förståtts av omvärlden men plötsligt drabbades jag av en enorm rädsla att den värld och det samhälla jag vill ha aldrig kan åstadkommas. Att det är för sent för ideal, solidaritet och rättvisa... att kapitalismen vann för länge sedan och att alla försök att låta något annat än pengar styra kommer att krossas. 
 
Kommer nog inte kunna känna mig bättre förrän det blir mer klargjort hur regeringen kommer att se ut. För just nu känns vet verkligen som om vi inte alls vet vad det är vi kommer få, vad det är vi röstat fram.
 
Mina känslor igår innan jag somnade kan nog sammanfattas av följande bilder.
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Marcus

Publicerad 2014-09-15 18:45:41

Kronan sjönk för att vi inte har majoritetsregering, inte p.g.a. de rödgröna. Instabila lägen ger svagare valuta. Hade rödgröna haft 50%+ så hade inte kronan rört på sig.

Och jag tror inte att de som skrev om Sverige menade på att socialismen behöver vara något dött - Telegraph som skriver om det är själva Labourvänliga (och således socialliberaler).

De tog snarare upp paradoxen att högern antagligen förlorade makten för att de skötte ekonomin för bra. Kan förstå att Anders Borg avgick idag, skulle också varit jävligt förbannad :)

Samma paradox kan du applicera på din drömvärld - de flesta tänkare tror att kapitalismen fungerar på samma sätt - kapitalismen är idag den bästa motorn för tekniska framsteg som vi vet om. Men den dagen tekniska framsteg gör så att alla kan äga allt, så dör paradoxalt nog också kapitalismen, för alla får det lika bra. (Samma paradox gör att klyftorna ökar av kapitalismen, samtidigt som alla ändå får det bättre. Svälten i världen t.ex. är ett minne blott om runt 20 år).

Jag håller dock med dig (tror jag, vet inte vad du röstar på) att en socialism blandat med marknadsekonomi är en bra lösning tills vi kommer till framtiden. Så att folk idag kan ha det bra också.

Däremot gällande SD - det känns bara nattsvart. Det enda positiva jag känner om det är att de jag pratat med som röstar på dem, vet inte vad de röstar för. Bara vad de röstar emot. D.v.s. det är säkerligen ofta missnöjesröster, vilket är bra iom att det betyder att de inte är hängivna supportrar, utan folk som är besvikna på alla andra. Sköter de andra sig så sjunker SD. Är min förhoppning iaf.

Fast just nu känns det bara som elakartad cancer - det växer vilka motmedel du än sätter emot det.

Svar: Jo mycket av det du skriver vet jag ju, men det var bara de känslor som yrde runt just då :) Jag är ju själv väldigt (eller well, kanske inte väldigt) vänster.. och tror att det enda som kanske kan stoppa SD:s framgångar är socialism och en väl fungerande välfärd för jag tror att klassklyftor och fattigdom genererar främlingsfientlighet och rasism.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela