Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Mina tankar om någon annans tankar

Publicerad 2014-10-04 18:47:42 i Allmänt,

Jag vet att det mest artiga kanske är att skriva en kommentar på en persons blogginlägg om man har åsikter om det, men jag tycker inte om att skriva milslånga kommentarer så skriver det i min egen blogg istället.
Läste nämligen Fannys inlägg om sex och känslor, ett ämne hon berört flera gånger tidigare och jag har reagerat på det även då men inte orkat kommentera kring det.
 
Jag tycker att Fanny har rätt i att jag inte anser att det nödvändigtvis måste vara något eftersträvansvärt, eller coolt för att uttrycka mig vardagligt, att ha sex utan känslor och ligga runt... men inte motsatsen heller. Jag tycker att det eftersträvansvärda skall vara att ha en sexualitet och sexuellt uttryck som passar en själv utan att påverkas för mycket av samhällets krav och ideal (i den mån det går vill säga).
 
Det jag dock har lite svårt för i Fannys argument är att jag tycker att hon tvärtom får det att låta som om man är antingen lite konstig/fel eller ljuger om man har och/eller kan uppskatta känslolöst sex...och jag ogillar när man nedvärderar andras sexuella uttryck på det sättet bara för att man personligen inte delar samma erfarenhet eller uppfattning. Visst är det väl så att man kanske sällan har sex som inte innehåller en enda känsla... så det beror ju på vad man lägger i begreppet "känslolöst". Man kan ju känna lust, attraktion eller liknande, men det jag (och många andra tror jag) menar är ju sex utan romantiska känslor.... och/eller utan känslan att denna person nödvändigtvis inte är en person man vill umgås med sedan.
 
För mig är det inget konstigt alls. I min värld kan sex och kärlek höra samman i ett romantiskt förhållande, på det sätt att den heteronorma tvåsamheten utgås ifrån att man enbart har sex med den man är romantiskt involverad med... men i övrigt är sex och kärlek två helt skiljda saker för mig. Sex hör ihop med lust, ett begär om man så vill, och är något som för mig tillfredställer ett fysiskt "behov" medan kärleken är ett mer psykologiskt "behov" och handlar om att jag vill vara någon nära, spendera min tid med någon etc. Sex för mig är inte ens något speciellt initmt... Intimitet för mig handlar mycket mer om kyssar, kramar, hålla handen etc. Initimitet är när jag blottar mig psykologiskt för någon eller bryr mig om någon annan. Sex innebär inget psykologiskt blottande för min del (det kan ju dock göra det om jag vill) och är för mig dessutom en ganska egoistisk handling där jag ärligt mest bryr mig om mig själv.
 
Jag säger alltså inte att den upplevelse Fanny har är fel då sexuella upplevelser och känslomässiga upplevelser är individuella och inte kan sägas vara varken rätt eller fel.. det jag stör mig på är att jag känner mig dömd av hennes text, som om hon säger att jag har fel (eller ljuger) vilket påminner mig lite väl mycket om alla de åsikter kring att en "lössläppt" kvinna med många sexualpartners måste vara känslomässigt skadad på något sätt - vilket enligt mig är ett sätt att förtrycka kvinnans sexuella uttryck.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela