Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Pinchos och Mitt enda liv - mitt omdöme

Publicerad 2014-11-09 07:16:00 i Allmänt,

Igår hade jag alltså en kväll på stan med middag och Jonas Gardell-show tillsammans med Karin. Kan ju inleda med att skriva att jag hade mycket trevligt, men är ute så sällan att jag ibland känner att jag nästan glömt bort hur man konverserar under längre stunder :) Men det är så skönt att komma ut och bara vara vuxen en stund och speciellt med någon som känt en i en evighet så man bara kan vara sådär som man är.
 
Vi letade oss fram till Pinchos som är en tapasrestaurang på en tvärgata till Avenyn. En mysigt inredd retaurang där man själv beställer sin mat via en app och sedan får ett meddelande på telefonen när man kan hämta den vid köket. Förutom lite snurr då datorn tilldelat oss två bordsnummer samtidigt så var personalen (vars arbete var att visa en till borden, kolla att man var nöjd och plocka undan) mycket trevlig.
Då allt såg så satans gott ut fick jag besultsångest trots noga planering och beställde hela sju smårätter (varav jag inte orkade äta upp tre helt).
 
Beställde:
Vitlöksstekta räkor med dippsås - mycket goda så de slank ner med en gång. Lagom stor portion.
Baconlindade dadlar - extremt god kombo med det söta och det salta, och mycket mättande.
Ostbollar - var friterad färskost och tyvärr inte riktigt i min smak även om de inte smakade dåligt.
Vitlöksstekta champinjoner - mycket goda och åts snabbt upp.
Färs- och kålfyllda dumplings - goda, men jämfört med det andra så var de lite veka i smaken.
Friterade bläckfiskringar - samma sak som dumplingen. Goda, men passade inte så bra ihop med det andra.
Pasta pesto - väldigt god. lagom stor rätt.
 
Var i alla fall mycket nöjd med middagsupplevelsen och vill gärna dit igen. Nästa gång byter jag nog ut räkor, ostbollar, dumplings och bläckfiskringar mot vitlöksoliver (smakade av Karins) och mini-fish-and-chips.
 
Efteråt gick vi och såg Jonas Gardells show Mitt enda liv, i Lisebergshallen. Hade bra platser, lagom långt fram. Och som vanligt var det en magisk upplevelse att se Garell.
Inleddes med vanlig stan up på avskalad scen. Skrattade så sminket rann och jag fick kramp i käkarna.
 
Sedan övergick det till mer musikföreställning med stand up mellan låtarna. Hela showens tema var livet, och döden. Hur snabbt vårt liv passerar och hur värdefullt det är, och vikten av att ha någon att dela med med.
Som vanligt gällande Gardell så pendlade det mellan det roliga och det sorgliga. Det fanns glada pepplåtar om hur man skall vara sig själv och sorgliga ballader om sorgen i att bli lämnad ensam.
Vissa låtar var inget man kommer lägga på minnet även om de inte var dåliga, medan andra fastade och verkligen berörde. När Jonas sjöng en vacker ballad medan bakgrundsduken visade bilder från Torka aldrig tårar utan handskar så satt jag och snyftade en del.
Sedan fick man såklart även höra Aldrig skall jag sluta älska dig, och Mitt enda liv, i ett stortslaget slutnummer med glittrande gospelkör och dansande vackra transor. Då stod hela publiken upp och klappade med och helst av allt ville man gå upp på scenen och dansa med.
 
Det var en otrolig föreställning som man aldrig ville skulle ta slut. Gardell lyckades på ett fantastiskt sätt, som alltid, få en mycket väl planerad föreställning att kännas väldigt spontan och nästan improviserad ibland. Han lyckades hålla en röd tråd där allt han sa knöts samman. Man fick skratta, gråta och tänka. Kunde inte vara mer nöjd.
 
Och när man satt där i en salong där medelåldern var väldigt hög så kändes det fantastiskt med tanke på Jonas berättelser om hur det var för homosexuella i Sverige för bara 30 år sedan att alla dessa människor applåderade prideflaggorna, budskapen om allas rätt till kärlek och de paljettprydda transorna. Man kände än mer sorg och glädje, åt hur det varit men hur långt vi kommit.
 
(och jag önskade igen att jag kunde få maken att bära en glittrande långklänning :) )

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela