Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Var går gränsen?

Publicerad 2014-03-28 10:25:09 i Allmänt,

Jag kan tycka att det är svårt att bilda sig en uppfattning om saker man läser om i media. Dels eftersom det känns som om även "nyhets-media" nu för tiden mest är ute efter att provocera och skapa löp som upprör, men också eftersom man sällan får all information.
 
När jag tex. läste detta så var min omedelbara reaktion ilska. En kvinna blir tagen på rumpan på krogen. Hon ger mannen en örfil och blir sedan dömd för misshandel. Förbannad som fasen blev jag. Om man taffsar på någon skall väl denne självklart ha rätt att försvara sig. En örfil efter att man oönskat tagit något på rumpan är både välförtjänst och borde vara förväntat i min värld.
 
Men det är inte helt lätt det där ändå kände jag sedan. Dels när man läste att det fanns konflikt mellan familjerna sedan innan. Klart att det kan komplicera när man skall bedöma trovärdighet och motiv.
Framför allt så kan man ju fundera på det där med mannens uppgift om att han kräkts och varit yr av slaget. Känns ju lite överdrivet om det nu verkligen var en örfil i form av handflata mot kind... men så är det ju det där att man inte vet allt, att man inte var där.
 
För jag anser definitivt att man skall få lappa till någon som tar på en utan lov, men hur hårt? Om en kvinna tar en man i skrevet skall denne då få ge kvinnan en rak höger? Nej, det känns ju inte helt ok. Graden av våld bör ju vara rimligt i förhållande till kränkningen. Så en kvinna bör ju inte heller då orsaka hur mycket skada som helst även om hon har rätt att värja sig mot sexuella trakasserier.
Men å andra sidan... hur lätt är det att innan avgöra hur hårt ett slag kommer att uppfattas, om man inte brukar slåss på daglig basis. Har man dessutom lite alkohol i kroppen kanske det blir lite hårdare än man hade tänkt sig.... Och kanske man också bör ta in i beräkningen att kvinnor är mer utsatta än män...?
 
Jag tycker att det är en självklarhet, som sagt var, att man skall få försvara sig mot händer som läggs mot ens rumpa, skrev eller bröst när man som kvinna (eller man) är ute på krogen - absolut! Men jag tycker inte att det är solklart vart gränsen skall gå.... Vad tänker ni?

Kommentarer

Postat av: Hans Odeberg

Publicerad 2014-03-28 21:10:53

Ja, man skall få försvara sig. Så säger allmänna moralen, och även lagen. Men i nödvärn ligger att med minsta möjliga insats av våld värna sig ifrån anfall. Det du beskriver är att ge igen.

Säg till exempel att jag tar en inbrottstjuv på bar gärning. Får jag då ge denna ett rejält kok stryk, androm till varnagel? Eller sätta en dos hagel i magen på'n? Nej, absolut inte.

Om någon mobbar ett av mina barn, får jag då gå ned till skolan och spöa upp dem? Återigen, nej.

Jag har en vision om ett våldsfritt samhälle. Ett samhälle där polisen har våldsmonopol. Gamla filmer som uppmanar en att ta till nävarna och försvara sig som en hel karl får mig illa till mods.

Vad får/bör du då göra om någon tafsar på dig? Det enklaste sättet att värna sig är att avlägsna sig från lurken. Inte så tillfredsställande kanske. Bättre att kalla på ordningsvakt, eller på polis, så missdådaren kan kastas ut ur krogen eller in i finkan. Men börjar du slåss, då skall vakten plocka även dig.

Svar: Jag håller inte med dig. Det hade jag gjort om tafsande på krogen var något ovanligt. Något som sällan skedde och där man bara kan avlägsna sig och känna att "det där kommer inte ske igen"... Men som samhället ser ut idag så har man valet att ständigt finna sig i att bli tagen på, eller stanna hemma. För om man lämnar en tafsande hand så möts man av en annan. Nu var det ett tag sedan jag själv var ute i krogsvängen men då var det mer regel än undantag att MINST fem-sex män per utekväll tog sig friheten att tafsa. Då handlar det om systematiska samhällsaccepterade övergrepp och de anser jag att man måste få värja sig från.
Sedan kan man ha en utopisk bild av en värld utan våld, men verkligheten är tyvärr mer av att den starke överlever. Jag tycker inte våld är bra, jag uppmanar inte till att starta bråk eller liknande.. men jag kommer lära mina barn samma sak som min mamma lärde mig: "Om någon ger sig på dig fysiskt, så slår du tillbaka - hårt".
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela