Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Om homeopati, autism och självdiagnostiserande

Publicerad 2014-03-20 12:02:53 i Allmänt,

Idag länkades detta blogginlägg på mitt FB-flöde och jag måste be er läsa detta, då jag själv reagerat väldigt starkt när jag den senaste tiden sett människor länka till allehanda artiklar om "barn med autism som botats med hjälp av homeopati".
 
Jag blir galen av sådant. Riktigt rasande. Framför allt då det ger föräldrar med autistiska barn falskt hopp och de riskerar att lägga tid på hokuspokus-"behandling" istället på det som de borde lägga tid på - adekvat träning i samråd med professionella samt att bearbeta insikten att man har ett barn som aldrig kommer bli som andra.
 
För autism är ingenting som bara försvinner. Det är en diagnos. En diagnos som ställs av en läkare efter en utredning. Ingenting kan man gissa sig till själv.
 
Ta min son som exempel. Som liten uppvisade han ganska mycket autistiska drag. Många misstankar om att han led av detta i någon form fanns. Han remitterades till utredning (som ännu ej påbörjats). Bara det att mycket av hans problematik växte bort. Hade jag då när jag såg de första tecknen på att något var annorlunda börjat medicinera honom med homeopati så kanske jag hade trott att "ooh ett mirakel, han är botad".. Men jag hade haft fel. För han hade aldrig autism. För autism botas inte.
Nu är hans utredning inte gjord ännu och visst, han har fortfarande "autistiska drag" och kan ha en diagnos i det spektrat med av mildare grad (som jag själv).. men kanske inte ens det. Och som förälder är mitt jobb att se till att han får de utredningar och den behandling han kan behöva, baserat på vetenskaplig grund, och inte själv gissa mig till diagnoser och vända mig till hokuspokus-folk för hjälp.
 
Överlag blir jag galen på homeopati. Just face it - om du "botas" av homeopati så led du av något som skulle ha försvunnit ändå alternativt så har någon annan livsstilsförändring gjort att problemen försvann. Homeopati innebär att du får "medicin" som innehåller så utspädda ämnen att du lika gärna hade kunnat dricka vanligt vatten. Det är BS.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela