Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Olika bemötande beroende på kön

Publicerad 2014-03-19 10:50:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Vill man läsa något väldigt intressant, men samtidigt skrämmande och jävligt sorgligt så skall man läsa detta inlägg av When Darkness Falls.
Hon tar bland annat upp en del av de olika studier som gjorts som visar hur olika texter kan uppfattas beroende på om läsaren tror att det är en man eller kvinna som har skrivit det, samt hur olika man bedömer en karaktär utifrån manusrepliker beroende på om man får veta at det är en man eller en kvinna som säger dem.
En ledtråd: Kvinnorna får alltid mer negativa omdömen.... Suprise!
 
WDF och andra kvinnor har också själva experimenterat genom att skapa manliga alias och ge sig in i olika diskussioner för att jämföra hur bemötandet skiljer sig beroende på om den de diskuterar med tror att de är män eller kvinnor, eller hur t.ex. en krönika uppfattas beroende på vilket kön man tror att författaren har.
Stor skillnad... och tyvärr blir man ju inte förvånad.
 
Män bemöts mer sakligt och med riktiga argument, dvs. med viss respekt även vid meningsskiljaktigheter. Kvinnor hånas och avfärdas.
 
Jag blir arg när jag läser det. Så jävla arg. För jag känner ju igen det. Att få höra ett nedvärderande icke-svar istället för att mitt påstående bemöts på allvar. För att jag "bara är kvinna" och inte riktigt räknas.
Och så blir jag frustrerad och ledsen.. för hur ändrar man detta? Och jag vill inte ha det så. Jag är fan smartare än de flesta män jag möter.
 
Det känns som om det inte spelar någon roll hur eller vad man säger. Är man för tyst och snäll blir man bara ignorerad och trampad på, men ju mer man höjer rösten så ses man som en hysterisk, extrem kvinna som man ändå inte behöver lyssna på.

Kommentarer

Postat av: When Darkness Falls

Publicerad 2014-03-20 09:06:59

Jaa, fy fan. Det sista du skriver: "Är man för tyst och snäll blir man bara ignorerad och trampad på, men ju mer man höjer rösten så ses man som en hysterisk, extrem kvinna som man ändå inte behöver lyssna på." Det har jag tänkt så mycket på så nu måste jag skriva ett inlägg om det känner jag. Det finns INGET sätt du kan göra rätt som kvinna i ett patriarkat. Är du snäll och foglig blir du överkörd och får höra att du får skylla dig själv eftersom du inte stod på dig och tog plats. Och tar du plats och står upp för dig själv är du aggressiv, hänsynslös och pysslar med misandri. Men hur fan ska jag göra då???? Det här gör mig bara så jäkla arg.

Kram!

Svar: Ja det gör mig galen att tänka på.. Och ibland tror jag att det kan vara grunden till att kvinnor ibland kallas manipulativa.. för det är ett av de enda sätten för en kvinna att lyckas ta sig fram i många fall.. Att vara manipulativ och använda sig av olika härskartekniker. Kram
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela