Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lästips på kvinnodagen

Publicerad 2014-03-08 12:38:22 i Allmänt,

Många feministbloggare har idag skrivit bra och kloka texter, och tyvärr kan jag inte länka till dem alla utan att trötta ut alla, men kan ge i alla fall några tips.
 
Ni kan kolla in HejBlekk bland annat. Eller läsa Sannas kloka inlägg - om att få vara en människa.
 
En annan text jag absolut tycker att ni skall läsa är Lady Dahmers krönika. Några rader jag fastnade extra för var dessa:
Jämställdhet är mer kontroversiellt än kvinnohat. Feminister är mer föraktade än våldet de motarbetar och män blir ofta mer upprörda över att bli ihopgrupperade än över att kvinnor våldtas och mördas.

Jag har tänkt på det en hel del det sista. Det underliga i att vi som säger ifrån, står upp för andra människor och försöker skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle är de som blir mest hatade?
Råkade bland annat ut för cencur i en ateistisk grupp på Facebook senast idag (med reservation för att FB ibland buggar och inlägg försvinner... tror inte att det är det som skett, men man kan ju alltid hoppas).
I denna grupp har jag under en tid stört mig väldigt på att det i de ateistiska diskussioner dyker upp en hel del rasistiska kommentarer, många homofobiska sådana samt en hel del kvinnohat. Bland annat diskuterades Femens protester och det blev mest "Boobs!" och feministhat. Inte vid ett enda tillfälle när jag sett kommentarer av ovan nämnda slag har jag sett admins gå in och ta bort eller styra upp diskussionerna utan hatet får flöda fritt och fördomar spridas.
När jag idag dock tröttnade och skrev ett inlägg om detta samt bad övriga, inklusive admins, berätta om de tycker att diskussionsklimatet i gruppen ger en bra bild av ateismen så försvann mitt inlägg efter en stund spårlöst utan förklaring.
 
Ett misstag? En FB-bugg? Annars tycker jag att det är ganska talande för samhället i stort. Man är obekväm och jobbig om man säger ifrån. Folk vill ha sina homofobiska och sexistiska skämt ifred. De vill behålla sina fördomar utan att bli emotsagda. Jag förstår det inte...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela