Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Läslust

Publicerad 2014-03-27 11:11:30 i Allmänt,

Har inte haft tid att läsa böcker på en evighet känns det som men så plötsligt upptäckte jag två nya deckare av två av mina favoritdeckarföfattarinnor och var bara tvungen att sluka dem på en gång.
 
Läste Carin Gerhardsens Hennes iskalla ögon för någon dag sedan. Sjätte boken i hennes serie om Hammarbypolisen. Och nu läser jag Kristina Ohlssons Davidsstjärnor, som är femte boken i hennes deckarserie.
 
Tycker de båda två är otroligt bra på att skriva spännande böcker med väldigt levande karaktärer. Och även om de fått till bra kvinnokaraktärer som är starka och självständiga, så är det vissa saker som skaver lite när jag börjar analysera loss. Kanske tänker jag för mycket?
 
I båda serierna böcker tycker jag dock att det är lite så att det trots förekomsten av "starka" kvinnor är männen som dominerar. Gärna gamla bittra män som är lite av en klassiker inom deckargenren. Men dte jag egentligen kan haka upp mig mest på är att starka och självständiga kvinnor så väldigt ofta även beskrivs som kyliga och känslomässigt hämmade. Som att det måste vara lite fel på en kvinna som inte rättar sig i leden, eller som om hon betalar ett pris för sin självständighet i form av inre ensamhet.
De självständiga kvinnorna ogillar eller tar avstånd från barn och familjeliv samtidigt som de i sitt inre längtar efter just detta. Vilket jag tycker både visar på att man har så svårt att se att en kvinna som är moder fortfarande kan vara sin egen och även här blir det på något sätt att man får det till att den starka kvinnan offrar något eller att hon i hemlighet längtar efter att foga sig i den stereotypa kvinnorollen.
Kanske överanalyserar jag som sagt... men har tänkt det flera gånger under tiden jag läst.
 
Framför allt tycker jag att det visar hur otroligt starka samhällsnormerna och de stereotypa könsrollsbilderna vi har är, när två kvinnliga författare som verkligen försöker ha lite normöverskridande och självständiga kvinnokaraktärer i sina böcker ändå har så svårt för att inte halka in i dessa spår.
 
Men med detta sagt så är böckerna jättebra och jag rekommenderar dem verkligen om man är förtjust i deckare!

Kommentarer

Postat av: When Darkness Falls

Publicerad 2014-03-27 17:46:14

Bra skrivet och analyserat! Hälsningar från en som också älskar deckare :)

Svar: Tackar :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela