Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Fördelen med att inte förstå sociala regler

Publicerad 2014-03-21 09:40:25 i Allmänt,

Jag har insett att det finns en fördel med att inte förstå alla sociala regler. Då mina autistiska drag gör att jag har svårt att förstå de där små nyanserna i socialt samspel, de där outtalade reglerna, så beter jag mig ibland inte som det är förväntat att man skall bete sig. Inte så att jag är en vilde som hoppar runt naken eller så, utan det handlar om mindre normbrytande saker som ibland kan vara svårt att sätat fingret på för folk. När jag var yngre fick jag ofta bara höra att jag var "konstig" utan att människor kunde förklara exakt vad de menade med det.
 
Naturligtvis kan det vara påfrestande för mig också, för jag vill ju inte bli betraktad som konstig. Och eftersom jag själv inte alltid vet när och hur jag bryter mot de där reglerna så kan jag i sociala sammanhang bli nervös och tyst i rädsla för att göra fel. Har dock blivit bättre med åren och nu vet jag ungefär hur jag skall göra för att hålla mig på "the safe side". Typ som att man skall säga valfri kommentar om vädret om man inte vet vad man skall säga. Vädret fungerar tydligen alltid, trots att det är ett helt ointressant ämne då alla andra såklart också kan se vilket väder det är.
 
Den senaste tiden har jag dock insett en fördel med denna brist hos mig. Och det är att jag faktiskt förskonats från en del av de förväntningar och krav som ställs på kvinnor - eftersom jag helt enkelt inte förstått att de finns. Det har ju blivit konsekvenser i form av skitsnack, att man betraktats som udda och fel och liknande, men i många fall ar jag inte insett det (och då lider jag ju inte av det) och i andra fall har jag bara sorterat in det under kategorin "ja ja folk tycker jag är skum men jag vet inte varför". I många fall har jag därför inte alls anpassat mig utan bara varit.
 
Ett område, som visserligen kanske inte alla vill läsa om, är mitt tidigare sexliv. Som singel hade jag en hel del sk one night stands och rent sexuella relationer (sk. kk). Jag tycker att sex är kul och trevligt och funderade inte närmare på det. Jag kunde ju märka att jag ibland fick kommentarer av vänner och bekanta. Folk som påpekade att "borde du verkligen hålla på sådär?", och till och med vänner osm visade irritation och sa att jag borde "skärpa mig". Men grejen var att jag aldrig fattade varför de sa så, eller varför de blev irriterade. Jag förstod verkligen noll av varför de skulle ha åsikter om vilka jag hade sex med, och blev mest bara sårad och ledsen över att de tydligen ogillade något i min person som jag inte förstod vad det var. Var faktiskt ganska nyligen som jag i något sammanhang plötsligt fick en insikt och bara: "Shit, folk ansåg nog att jag var typ en xxx (tänker inte använda sådana ord om mig själv ens i detta sammanhang)... Undrar om folk pratade om mig?"
Hade aldrig slagit mig in att det kunde vara så... För varför skall det vara så? Varför skall jag inte få göra som jag vill bara för att jag är kvinna?
 
Sedan finns det andra sådana där småsaker. Läste Blixas inlägg om det där med att man anser att kvinnor skall äta vissa saker och på ett visst sätt för att inte bli dömda... och plötsligt insåg jag att det kanske fanns lite mer än jag förstått bakom de där underliga blickarna jag får av arbetskamrater när jag äter chokladcroissanter till frukost..haha. Måste ju anses vara totalt okvinnligt av mig att bara skita i reglerna när de sitter där och tänker på vikten och jag bara accepterar mina kilon och äter vad jag vill (fast jag enligt samhället inte alls borde). Kanske ses det som provocerande? Eller bara konstigt? Äckligt till och med? Vad vet jag.. jag vet ju inte vad folk tänker om mig... och oftast är det bra mycket skönare att inte ens fundera på det.
 
På grund av mina svårigheter att förstå sociala normer så har jag för länge sedan fått lägga ner den typen av funderingar och även om jag i vissa sammanhang fått träna och utvecklas just vad gäller den kommunicerande biten så har jag bestämt mig för att i de flesta fall helt strunta i att försöka "vara rätt". Tycker man om mig så får man tycka om mig som jag är... och tycker man inte om mig för att jag inte beter mig som förväntat så bye bye...
 
Som Gloria Gaynor skulle ha trallat:

I am what I am
I am my own special creation
So come take a look
Give me the hook or the ovation

It's my world that I want to have a little pride in
My world and it's not a place I have to hide in
Life's not worth a dam
Till you can say, hey world, I am what I am

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela