Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Etisk rangordning

Publicerad 2014-03-04 13:47:52 i Allmänt,

Apan skrev ett inlägg om etiska ställningstaganden och hur man kan se olika på etiska principer. Hon bad sina läsare rangordna följande påståenden, och det kan jag ju bara inte låta bli att ge mig på.
Påståendena var som följer:
- Du ska älska dina medmänniskor.
- Du ska ta hand om de svaga.
- Du ska dela med dig.
- Du ska alltid tala sanning.
- Du ska alltid vara trogen.
- Du ska alltid vara vänlig.
- Du ska aldrig skada någon.
- Du ska aldrig stjäla.
- Du ska aldrig svära.
 
Hmm.. då skall vi se... Och så insåg jag snabbt att det där med rangordning inte var för mig.. Jag tror jag tar och kommenterar dem lite i den ordning de stod istället.
 
- Du ska älska dina medmänniskor.
Känns som ett ganska orimligt krav att man skall behöva gå runt och älska varenda kotte. Fail direkt för min del. Jag älskar ganska få och stör mig på det flesta. Kan det inte räcka med att man respekterar sina medmänniskor?

- Du ska ta hand om de svaga.
Ja jag tycker helt klart att människor, och samhällen i stort, skall ta han dom de som är svaga av en eller annan anledning. Det är en av de viktigaste principerna för mig.

- Du ska dela med dig.
Ja på det där solidariska viset att de som har mycket ger till de som har mindre. Betalar gärna mer skatt för att andra skall ha ett bra skyddsnät och så vidare. Ger gärna till välgörenhet. Blir värre om man vill låna en bok av mig... då är jag kinkig.

- Du ska alltid tala sanning.
Samhället hade inte fungerat om man alltid talade sanning. Inte hade man haft mycket vänner kvar heller. Ingen vill egentligen höra hela sanningen om allting alltid. Men jag uppskattar sanning och jag önskar att människor hade talat mer sanning och att de hade varit bättre på att hantera sanning.

- Du ska alltid vara trogen.
I en relation då? Det beror väl helt och hållet på vad man har för överenskommelse. Jag är inte sådan att jag tycker att monogami automatiskt alltid är det bästa. Sedan beror det lite på vad man menar med begreppet trohet. Lögner och känslomässig otrohet är t.ex. mycket värre än ett sexuellt snedsteg i mina ögon.

- Du ska alltid vara vänlig.
Nej det tycker jag inte. Det är trevligt med vänlighet men ibland behöver man vara något helt annat. Ibland behöver man vara rak, bestämd, arg och.. allt annat än vänlig. Sedan förespråkar jag inte att vara oprovocerat ovänlig... men ibland behövs det att man tar ton.

- Du ska aldrig skada någon.
Det kan jag däremot skriva under på. Jag tycker inte att man skall skada andra och jag är emot hämnd. Visst kan även jag känna för att slå folk med hårda saker då och då, men då besinnar jag mig för jag tycker inte att man skall skada andra... fysiskt... Att skada andra psykiskt är ju inte heller att rekommendera men är nog tyvärr oundvikligt i många lägen.

- Du ska aldrig stjäla.
Nej jag tycker att man skall ta andras grejer. Dock gör jag väl skillnad om en fattig stjäl en korv eller om en snorunge knycker en bil för skoj skull. Men överlag anser jag inte att man skall stjäla.

- Du ska aldrig svära.

Haha... denna kommer absolut längst ner på listan om det hade varit en lista. Jag bryr mig absolut inte om ifall folk svär... Jag tycker om svordomar.
Fast det beror på vad man räknar i i svordomar... ogillar könsord och när man använder ord som "cp" eller "bög" som svordomar. Då är det inte ok.
 
Vad tycker ni är viktiga etiska principer? (Jag hade själv haft en del andra på listan om jag skulle lista vad jag tycker är det viktigaste etiskt sett i livet).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela