Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Den obehagliga okunskapen

Publicerad 2014-03-29 21:07:00 i Allmänt, Åsikter,

Jag tycker det är väldigt obehagligt med rasism. Jag förstår inte hur man kan dela in människor beroende på deras hudfärg eller ursprung och värdera dem utefter det. Det skrämmer mig.
 
Men det som skrämmer mig än mer är alla de människor som är rasister utan att förstå det själva. Som med näbbar och klor försvarar sin rätt att få kränka andra. Som har noll förmåga att koppla kunskap om förtryck och historia till nutiden och förstå varför vissa begrepp och uttryck inte är ok.
Som det här. Egentligen vill jag inte länka och ge fler läsare till denna människa, men för att förstå vad jag menar så måste man nästan kolla in detta och alla de kommentarer som stödjer det hela.
 
Åter handlar det om människor som anser sig att de bara MÅSTE få säga negerboll för att de alltid har sagt det. Och jag blir såååå trött på det. Förlorar all tro på mänskligheten.
För NEJ man behöver inte fortsätta säga något för att man sagt det tidigare... Vi har faktiskt möjligheten att sluta när vi fått insikt om att det är kränkande. För det ÄR kränkande. Inte för alla, men för många. Och är det så viktigt för oss att få säga det ordet så vi kan skita i att vi får andra att må dåligt? Jag vet att jag skrivit om detta innan men jag slutar aldrig att irriteras och förfäras över det hela.
 
Skall inte åter ta upp idiotin om att jämföra det hela med finska pinnar, sjömansbiff och annat - eller jo jag kan inte låta bli att påpeka att det är som skillnad på värdeneutrala ord och ord som använts för förtryck.
Sedan har vi ju de som bara måste ta upp att det kommer ju faktiskt från det latiska/italienska/spanska ordet för svart.... Ja det gör det men det hör inte riktigt till saken. Ett ords ursprung och hur det sedan används är två skiljda saker. Ett hakkors var helt värdeneutralt för de flesta tills dess att en viss Adolf gav det en helt annan laddning. Ordet neger var kanske också helt neutralt (nån sekund eller så) fram tills dess att vita människor använde det för att sätta etikett på människor med annan hudfärg som de ansåg sig stå över, tills det användes i läroböcker för att beskriva dessa "tröga vildar" (ja det var vad man lärde sig i skolan förr), tills slavägare använde det för att benämna sina slavar (men då ofta i amerikanska formen nigger).... och så vidare. Om man inte har förmågan att förstå att ordets historia har gjort det "inte ok", för att uttrycka det snällt, så känner jag att man helt enkelt inte vill förstå... för att man någonstans ändå för skillnad på folk och folk och vill ha kvar de ord som markerar detta... För jag hoppas inte att folk totalt saknar kunskap om vad som hänt i världen under tidens gång.
 
Jag när jag läser kommentarer som "det är så härligt att du är dig själv och säger vad du tycker" när människor hävdar sin rätt att säga negerboll och se karikatyrer av svarta på julafton så kryper jag nästan ur skinner. Är det härligt med människor som upprätthåller rasism? Är det härligt med människor som förlöjligar de som kämpat för att slippa förtryck?
 
Och så alltid någon som skall gnälla över alla "pk-människor" som klagar på allt. Som om vi klagar på saker för skoj skull... Bara för klagandets skull. Blir galen över att de som faktiskt bryr sig om andra och deras känslor är de som är jobbiga. Som bibliotikarien som ville ta bort Tintin-albumet som utspelar sig i Afrika. Plötsligt var han the bad one... Nu har det gått för långt, tjöt folk... och detta var vad de försvarade:
 
 
Antingen ser man detta och inser att detta är ett skolboksexempel på rasism och då förstår jag inte hur man kan försvara det om man inte är.. rasist. Eller så ser man det inte och då anser jag att man behöver sätta sig ner och läsa på lite om både det ena och det andra.
 
 
Jag önskar bara att fler kunde börja ifrågasätta sig själva och all den rasism, alla de fördomar och allt det förtryck vi ständigt själva är en del av. För även om jag ifrågasätter jämt och ständigt så vet jag också att även jag säger olämpliga saker ibland, och framför allt att jag tänker olämpliga saker ofta, då jag växt upp i ett samhälle som matat mig med skit och där mycket jävelskap normaliserats.
Ett första steg kan vara att läsa detta inlägg av Moralfjant.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela