Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Att cis-män spelar transkvinnor på film

Publicerad 2014-03-05 14:18:00 i Allmänt, HBTQ,

Förutom problemet med att media tydligen har uppenbara svårigheter att hålla isär begreppen transvestit och transsexuell så diskuteras nu runt om i världen kring det faktum att Jared Leto som är en cis-man fick spela rollen som en transkvinna på film - en roll han sedan också fick en oscar för.
 
Min initiala tanke var att man som skådespelare kanske har mindre ansvar, då man gör sitt jobb, men att man som filmskapare (regissör, casting-ansvarig etc) har ett större ansvar för detta. Och även om det i mina ögon är en stor och viktig fråga (transpersoners rättigheter) så kanske man inte kan kräva av en skådespelare att denne skall bli någon slags talesperson för en rörelse bara för att denne spelat en viss roll i en film. Och det kan jag till viss del fortfarande känna - att i hans yrke ingår inte att engagera sig i de samhälslfrågor han porträtterar på film - även om det kanske vore önskvärt.
 
I alla fall så kände jag sedan att va fan har jag som cis kvinna att säga om saken egentligen? Att jag skall sitta här och bestämma vad transpersoner skall och inte skall uppröras över är ju helt åt skogen.
Och det ÄR ett problem när transpersoner inte får spela just transpersoner på film utan man istället tar in cis-personer som skall "klä ut sig", och det ÄR ett problem när människor inte kan hålla isär begreppen, och det ÄR ett problem när en transkvinna aldrig ses som en riktig kvinna och det alltid måste påpekas att denne "varit man".... bara för att vi fastnar i vår egen snäva verklighetsuppfattning.
 
Så lämnar dels över ordet (texten) till någon mycket mer insatt och vältalig - läs detta inlägg. I det blogginlägget länkas också till en artikel som man också bör läsa.
 
Jag vill också dela denna länk där man listat transkvinnor som är skådespelerskor och faktiskt hade kunnat få rollen istället för Jared Leto. För det hade varit mer rätt så (även om jag tycker om lille Jared - kan dock ej uttala mig om hans prestation i filmen då jag inte sett den ännu).
 
Och för sakens skull så vill jag vara tydlig och säga att man inte bör blanda ihop det jag skriver i denna text med den jag skrev tidigare idag om män i klänning. Transkvinnor är INTE män i klänning - de transkvinnor som identifierar sig som just kvinnor ÄR kvinnor.

Från RFSL:s hemsida:
Vad menas med transperson?
Transperson är ett paraplybegrepp som tillkom framförallt för att kunna vara en samlande term i sexualpolitiska frågor och för att inte exkludera någon som kunde antas gynnas av en transvänlig politik. RFSL har ingen definition på begreppet annat än att olika grupper ingår när man talar om transpersoner.

Transpersoner definierar sig sällan som detta utan enskilda transpersoner brukar kanske hellre mena att de är bara män, kvinnor, neutrer, eller olika kombinationer av detta. De definierar sig kanske också som transsexuella, transvestiter, transgenderister, drag-Queens, drag-Kings eller något annat.

Vilka är transpersoner?
Eftersom transperson är just en paraplyterm är det viktigt att veta att det finns många olika sätt att vara transperson på. Det finns många olika begrepp och definitioner och därmed är även livssituationer och problematik olika. De begrepp som är de mer kända och som här tas upp är transsexuell, intersexuell, transvestit, transgenderist/ transgendered och drag- Queen/King. De förkortas hädanefter TS, IS, TV, TG och DragQ/K. Förkortningarna MTF resp. FTM betyder male-to-female och female-to-male, ett vanligt sätt att klargöra både vilket kön personen har/hade biologiskt och vilket kön personen känner sig som anser sig ha. Transpersoner kan vara antingen homo-, bi- eller heterosexuella. De kan antingen betrakta sin sexualitet utifrån det kön de upplever sig ha eller utifrån det kön samhället anser de har.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela