Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Mäns hot om våld

Publicerad 2014-06-06 11:10:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Fanny har skrivit (ännu) ett väldigt bra inlägg om "snälla" män och deras hot om våld, som jag tycker att man skall läsa. Framför allt när hon skriver slutsatsen: Vad jag tänker på som en röd tråd i de här berättelserna är att en ska tycka att mannen är ”snäll” för att han inte använder sin våldspotential. Det resonemanget bygger ju på att en som kvinna ständigt rör sig i samhället på mannens villkor, att mannen när som helst kan bestämma sig för att sluta vara ”snäll”. Som kvinna ska en vara glad att en träffat en ”snäll” man som inte använder våld mot en, för det finns ju som bekant en massa män som inte är lika ”snälla” och istället gladeligen använder våld mot kvinnor.
 

För det är ju verkligen så att man aldrig som kvinna skulle komma undan med att vifta med kniv mot en man med orden "jag hade kunnat hugga dig nu men det gör jag inte" och fortfarande betraktas som snäll, eller rolig.
 
Och det är faktiskt ett väldigt vanligt beteende om jag skall gå på alla de berättelser jag tagit del av och om jag går på alla erfarenheter jag själv har av det beteendet. Visst skulle det kunna vara så att alla kvinnor jag någonsin mött, inklusive jag själv, av en slump inför i en väldigt olyckligt lottad grupp som råkat möta just alla de män som gör så... men det känns inte helt troligt (för den sakens skull säger jag inte att ALLA män gör så, men jag tror att många gör det... väldigt många... och jag tror att de flesta av dem inte alls ser sig själva som hotfulla utan just ser det som skämt eftersom deras maktposition är normaliserad för dem och kvinnans underläge och utsatthet inte är något de verkligen reflekterar över).
 
Jag har brottats ner och fått en kniv mot halsen med orden "jag skulle kunna våldta dig nu" (det var såklart "på skoj" berättade de efteråt - de var två, jag var ensam i en tom skolkorridor). Jag har blivit följd hem från krogen av en "snäll" kille som plötsligt yttrar orden "men tänk om jag är en våldtäktsman" ("bara en reflektion"). Och det är bara två exempel av hundratals, mer eller mindre grova, påminnelser om att om de hade velat hade de kunnat göra mig illa. En påminnelse om att jag bör vara tacksam att jag över huvudtaget får slippa våld och övergrepp.
 
Och igen - nej, detta är inte "snällt" beteende.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela