Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Gårdagens film

Publicerad 2014-06-29 09:48:00 i Allmänt, Feminism och genus, Film,

 
Då vi igår var sugna på en komedi så såg vi om The Heat, en komedi som jag älskar även om den har vissa problematiska inslag. Om jag börjar med det problematiska så kan jag skriva att det är lite typiskt att den vid första anblicken visar att en kvinna bara kommer någon vart och får respekt genom att "bli mer som en man" (men lite mer negativt kan det också sägas att den visar att även om du tar dig längre genom att "bete dig som en man" så innebär inte det att du någonsin får respekt från dina kollegor ändå om du är kvinna).
 
Men det jag tycker om med filmen är bland annat följande:
- Två kvinnor i huvudrollerna som får bete sig lika vulgärt och våldamt som män i liknande situationer beter sig på film (även om våld såklart inte är något att hylla i sig)
- Två kvinnor som är självstädiga och tar hand om sig själva där det inte krävs någon man som rycker in och räddar dem
- En film där slutpoängen inte handlar om hetero-kärlek eller liknande utan om "tillsammans är vi starka"-systerskap.
- En film där en överviktig kvinna får ta plats, och trots sin vikt och sitt tillsynes ovårdade yttre framställs som inte bara sexuellt aktiv utan som sexuellt åtråvärd.
- Plus att den har många väldigt bra och roliga enstaka kommentarer/repliker som jag uppskattar... som när McCarthys rollfigur förklarar att det inte spelar någon roll hur man ser ut utan att det handlar om vilka signaler man sänder ut (svårt att förklara utan kontext men blir för långt att skriva) och när Bullock säger att "kvinnor faktiskt föds med hår på sina ben".
 
Framför allt tycker jag att deb är väldigt väldigt rolig. Men kan också vara för att jag älskar kvinnor som svär som borstbindare :)
 

Kommentarer

Postat av: Freja

Publicerad 2014-06-29 23:53:27

Ja, precis så! Och en film min dotter (14 år) kunde se utan att ständigt baxna över de fjuttiga och tillgjorda roller kvinnor oftast får i actionfilmer!

Svar: Exakt! Önskar det fanns fler sådana filmer.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela