Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Falling skies inkl spoilers

Publicerad 2014-07-31 18:38:39 i Allmänt,

Nu tänker jag skriva lite om Falling Skies och utfärdar direkt en SPOILERVARNING eftersom jag även kommer kommentera händelseutvecklingen i de allra senaste avsnitten. Så, nu ä rni varnade så nu kan ni inte bli sura om ni ändå läser.
 
Ur genussynpunkt brister serien en hel del tycker jag. Serien består av absolut majoritet män. Huvudpersonerna är en far och hans tre söner. Jag kan på rak arm bara komma på 7-8 stycken kvinnor som är namngivna i serien medan det finns massor av män (och bara 5-6 av dem har haft större roller).
En ond. Två omvårdande och/eller mamma. Ett barn/magisk. En tuff brud med svårt förflutet. (plus en ny som man inte vet mycket om, samt två numera döda). Det vill säga ganska klyshiga kvinnoroller. En eller högst två av dem kan väl sägas ha något som liknar komplexa personligheter. Dock får jag väl påpeka att männen inte heller är några djupa karaktärer direkt. Men det är väldigt tydligt att männen i serien ses som de som slåss generellt sett och kvinnorna är de mer omvårdande som tar hand om sjuka och barn samt ser till att mat lagas.
 
Serien handlar alltså om att jorden attackerats av utomjordingar och jag tycker i övrigt att den är ganska underhållande. Jag tyckte om att den tog sin början efter det att själva attacken ägt rum och man kastades in i handlingen.
I början var den också ganska innovativ med sin handling och introducerade lite nya grejer, men det senaste har den tagit lite väl mycket inspiration från V - originalserien. Behöver ju inte spoila för mycket men om man sett båda serierna så fattar man vad jag menar. Det är också lite väl mycket övernaturliga inslag för min smak just nu.
 
Sedan finns det två "detaljer" i serien som jag hela tiden återkommer till i tankarna och som stör mig lite. I ett avsnitt i början av serien så "bekänner" den tuffa tjejen för sin kille att hon en gång genomgått en abort och han rycker lite på axlarna åt detta så hon blir upprörd. Denna scen har egentligen ingenting alls med handlingen att göra så jag undrar lute varför man ens tog med det och vad man ville säga. Ville man påvisa någon slags upplevd skillnad mellan män och kvinnors syn på abort? Ville man smyga in appropå ingenting att abort är något man bör må lite dåligt över? Att det förändrar någon som person? Jag fattar inte riktigt vad man ens skulle ha med detta för...
 
Den andra saken stör mig lite mer. Det handlar om att en av männen som från början framställts som en smått osympatisk outsider nu allt mer framställs som en good guy som bara var lite missförstådd, och han får allt mer hjältestatus. Det är bara det att det antytts att han i början av serien hade ett "förhållande" med en ung tjej mot hennes vilja och man får känslan av att det förekommit våldtäkter baserat på de ordväxlingar som tidigare förekom. Nu känns det dock som om man väljer att ha överseende med detta och att man som tittare också skall ha det. Som att den där förtryckande "våldtäktsrelationen" bara var en liten miss som man nu skall glömma och förlåta för han är ju "snäll innerst inne". Jag tycker att det skickar ett väldigt konstigt budskap.
Å andra sidan kan man ju se det som ett försök att skapa en mer komplex bild av en förövare och få fram att alla kan ha både onda och goda sidor... men det känns dock mer som om man framställer övergrepp mot kvinnor som något som inte behöver vara en stor grej.
 
Jag är mycket kluven till denna serie...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela