Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Konsekvensen av att inte ta debatten

Publicerad 2014-01-22 17:31:03 i Allmänt,

Jag kan förstå att många, och däribland även jag ibland, inte alltid orkar ta debatten. Inte orkar förklara en gång till. Inte orkar höra samma försvarstal och samma argument man om och om igen redan "motbevisat". Jag fattar det. Lusten till det finns inte alltid.
Men jag kan också se att det finns konsekvenser av att inte ta debatten i vissa lägen. Ibland (kanske ofta) är de som frågar kanske inte alls intresserade av att höra svaret, de har sin åsikt och tänker inte ändra sig vad du än säger och deras enda anledning till att fråga var för att få möjligheten att förlöjliga dina svar, men ibland kan det faktiskt vara så att det som frågar har ett genuint intresse eller i alla fall är öppen för en förändring i sitt sätt att tänka.
 
Jag råkade själv ut för det igår, att jag frågade en sak i ett kommentarsfält och fick till svar att jag ändå inte skulle vara öppen för svaret. Nu har vi rett ut det hela som var ett missförstånd, men just då kände jag mig inte bara dumförklarad och lite ledsen utan också nedtryckt och utestängd. Jag kände just då en känsla av att jag inte ansågs bra nog för att få ta del av deras tankar. Och jag insåg att det är en känsla jag aldrig vill skapa hos någon som kanske är på väg in i feminismen. Kanske är det ändlösa tjaffsandet och debatterandet värt det om man efter hundra gånger slutligen når fram till någon, om man för en gångs skull kan skapa ett "aha".
 
För det är ju så jag själv lärt mig. Jag föddes inte feminist och jag i mina dagar haft den ena idiotiska åsikten efter den andra och prövat mig fram, läst böcker, diskuterat med människor, ställt frågor, blivit motbevisad och ackumulerat kunskap som lett mig dit jag är idag. Jag kommer med största sannolikhet förändra dessa åsikter. Vissa av dem kommer fördjupas och kunna kopplas till andra erfarenheter medan andra kommer släppas då jag kommer få nya kunskaper som gör att jag inser att en del av det jag tyckte var fel. (Ta bara frågan om prostitution som jag långsamt börjar ändra uppfattning om - vilket jag kommer återkomma till en annan dag).
 
Men jag kan faktiskt uppleva att det ibland är svårt att komma vidare inom feminismen då många av oss blivit så illa behandlade, så ifrågasatta och brända att vi helt enkelt inte vill svara på frågorna längre. Vi går i försvar och attackerar lite väl lätt ibland. Det är synd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela