Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

"Inkluderandet av män"

Publicerad 2014-01-07 19:19:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Det har förts en del diskussioner kring "manshat" vs "inkluderandet av män" i vissa feministiska kretsar (och med "vissa feministiska kretsar" så avser jag en ytterst begränsad gruppering vars bloggar jag läser eller vars åsikter jag sett delade på andra sätt på internet).
 
Jag tycker det kan bli lite väl svart-vitt om man talar som om det ena skulle utesluta det andra, eller det måste vara antingen eller. Dock har jag lite tankar kring båda begreppen.
 
Vad gäller "manshat" så har jag inga problem med att kritisera män både som individer eller i grupp, inga problem med att man lyfter och belyser förtryckarstrukturer och så vidare. Jag anser inte att män, eller kvinnor, behöver gulligullas med och jag anser att kritik krävs för att förändring skall ske.
Dock ogillar jag starkt kommentarer som "inga män borde få finnas", "alla män borde dö" och egentligen också de mildare "alla män är svin"-varianterna. Jag tycker man är lite farligt ute då man dömer ut och hatar en hel gruppering av människor oavsett vilken typ av invider den gruppen består av. Det är heller inget konstruktivt med den typen av hat - det leder inte till någon förändring och är inte en rimlig lösning på problemet.
Jag kan förstå att många kvinnor upplevt enormt förtryck av olika slag och kanske har utsatts för både det ena och det andra av män, och att deras hat i viss mån är berättigat eller i alla fall lätt att förstå. Dock tycker jag det bästa är att avhålla sig från generaliserat hat samt att i möjligaste mån försöka separera sina personliga trauman från sin delaktighet i politisk kamp.
 
Vad gäller "inkluderandet av män" så beror det lite på vad man menar med begreppet, Jag tycker att det är jättebra om män som delar de feministiska åsikterna känner sig välkomna inom feministiska kretsar. Och jag tror att det är viktigt att män inte bara utpekas som problemet utan också som en del av lösningen. Dock uppskattar och förespråkar jag inte inkluderande om man med detta avser att tumma på principer och cecurera sig bara för att inte trampa på några ömma tår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela