Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Är det här mallen för relationer?

Publicerad 2014-01-03 18:53:00 i Allmänt,

Ok, jag är ju som sagt lite för trött för att skapa några fantastiska analyser idag, men var bara tvungen att kommentera ett klipp jag såg. Men ber om ursäkt på förhand att man absolut kan skriva tonvis mer om detta och analysera det på ett mycket mer smart särr än vad min utmattade hjärna kan just nu.
 
Har en liten kärlek för listor så brukar se kanalen WatchMojo på YouTube och idag hade de listat topp 10 serier som handlar om gifta par.
 
Ok, om vi bortser från den absoluta heteronormativiteten som genomsyrar hela skiten (ett homosexuellt par är med i en av de nyare serierna, men man väljer här att fokusera helt på det heterosexuella paret - som såklart har barn för det måste par har i sådana här serier) så blir man nästan lite beklämd av att alla serier som handlar om gifta par tycks följa samma mall. Exakt samma mall som alla serier som hamnat utanför denna lista, som jag kan komma på, också följer.
Mannen i relationen är sådär lite smågalen av sig, full av galna små påhitt och egenheter. Han är alltid rätt lat av sig och i de flesta lägen rätt ansvarslös. Det skall vara avslappnat och roligt i hans värld. Han kommer dock alltid undan eftersom han har sin "knasiga charm". Kvinnan i relationen är den som får försöka styra upp det hela och vara ansvarsfull och därför framställs hon gärna som lite tråkig eller sur, "regeringen" som kommer och bestämmer och gör allt lite trist. Hon använder sex, eller utebliven sex, som vapen i relationen. Partnerna är aldrig ärliga mot varandra utan det är manipulering som gäller, för han vill ju inte "göra frugan arg". Hushåll och mat är det framför allt hon som har hand om, och om han tar hand om barnen någon gång så blir det ju alltid något tokigt som sker.
 
Trots att jag sett hur många sådana här serier som helst så har jag aldrig riktigt tänkt på att de ALLA ser ut så här.. och att det är detta vi matas med hela tiden. Att man som kvinna skall ta hand om hemmet och att man är "den jobbiga" i relationen och att man skall ta massa jäkla skit från mannen bara han är så där dumt charmig. Och det är ju inte ens charmigt! Det är ju bara irriterande.
Men det måste ju finnas serier som avviker från mallen? Eller? Kommer inte på en enda just nu, hjälp mig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela