Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför jag älskar karaktären Lt. Kara Thrace aka Starbuck

Publicerad 2014-02-24 12:55:00 i Allmänt, Feminism och genus, SciFi,

Jo, jag vet att jag kan vara lite tjatig när det kommer till Battlestar Galactica... men jag verkligen ääälskar den serien. Och då talar jag om remaken som gjordes 2004 och inte originalserien. Originalserien har jag för övrigt inte ens sett, men observerade på IMDB att nästan alla de kvinnliga karaktärerna, inkl min älskade Starbuck, i originalserien spelades av män.
 
Idag skall jag dock inte gå in på serien som helhet utan bara fokusera på en av huvudkaraktärerna i serien, nämligen Lt Kara "Starbuck" Thrace, och varför jag anser att hon är en av de bästa kvinnliga karaktärer som någonsin skapats i film.
 
Det jag tycker om är att de har lyckats skapa en trovärdig och balanserad karaktär som inte direkt spelar på någon stereotyp. Starbuck finns inte till för någon man utan för sig själv. Hon är inte sexig, men inte heller osexig. Det vill säga hon klär sig på samma sätt som de andra stridspiloterna, men hon kan ta på sig klänning om hon skall på partaj. Hon har både drag som kan klassas som "manliga" och drag som kan klassas som "kvinnliga", och blir därför varken en butch brud eller en "hero in drag" men inte heller en sexig avklädd kvinna som kan sparkas.
Hon är en grym stridspilot som är handlingskraftig och inte rädd att säga ifrån till och trotsa sina manliga överordnade, hon har one night stands men också ömsinta kärleksrelationer. Hon svär, röker cigarr, slåss, är bra på sport och spelar kort men hon kan också vara ledsen, sårbar och har en konstnärlig sida.
Jag tycker också om hur serieskaparna låtit övriga karaktärer interagera och reagera i förhållande till Starbucks karaktär. Att de visserligen kan irritera sig på hennes kaxiga sätt men att de respekterar henne för hennes kunnighet och hennes mod, och att män finner henne attraktiv utan att hon behöver vara sexig eller kompromissa med vem hon är.
 
Jag tycker med andra ord att Starbuck är en grymt bra karaktär och en bra förebild, i en serie full av riktigt bra skapade karaktärer....
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Lisa

Publicerad 2014-02-24 15:21:47

Nu blev sugen på att se serien, det har inte blivit av hittills. Jag har sett Katee Sackhoff i Longmire och tycker hon är väldigt bra där. Verkar finnas en del liknelser mellan rollerna.

Svar: Ja se den :) Har inte sett Longmire, men borde kanske ta och se den också :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela