Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Rätten till sex?

Publicerad 2014-02-21 17:54:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Jag hade egentligen tänkt att vänta med att skriva om detta, dels eftersom jag inte haft tid eller ork att riktigt tänka igenom mina egna tankar om detta men också då jag hade lovat mig själv att inte skriva om prostitution innan jag hade läst Varat och varan.... men så hade jag inget att göra då maken spelar datorspel och sonen stängt in sig på sitt rum med sin mormor och säger att jag inte får vara med (mobbad av en treåring).
 
I alla fall så skrev Schmenus detta inlägg om att sex inte är en rättighet och jag fann infallsvinkeln i det väldigt intressant. Och egentligen är det lite skumt att jag aldrig har tänkt på just det perspektivet av det hela. Jag har många gånger diskuterat fram och tillbaka kring ämnet försäljning av sexuella tjänster och har pendlat fram och tillbaka i mina åsikter... men nästan hela tiden har jag rört mig kring frågeställningen om man skall ha rätt att sälja sexuella tjänster och/eller om man kan må bra av att göra det (eller i alla fall inte må dåligt av det).
 
Dock har jag aldrig riktigt funderat närmare på det där med om sex egentligen är en rättighet, eller bara ytligt berört det i tankarna. I alla fall inte på det sätt jag gjorde denna gång.. för det jag störde mig mest på är nog egentligen vad människor menar när de talar om rätten till sex.
Låt nog förklara för nu blev det lite snurrigt kände jag: Jag anser att alla människor har rätt till sex - men jag anser inte att man har rätt till sex med någon annan.
Problemet när man talar om rätten till sex är ju att man på något sätt alltid utgår från synen på sex som en sexuell handling som utförs av, på eller tillsammans med en annan människa - ofta penetrerande sex. Men sex innefattar ju även onani. Egensexet är det jag anser att man har rätt till, man har rätt att känna sexuella känslor, tillfredställa sina egna sexuella behov - men man har inte rätten att använda sig av någon annan människas kropp för att få sina behov tillgodosedda.
 
Jag vet att många är negativt inställda till prostitution för att de anser att det skickar en signal om att kvinnor är en vara man kan köpa. Jag har dock tidigare skrivit om att jag inte ser prostitution som att man säljer sin kropp, utan att man säljer en sexuell tjänst och att det är en skillnad - MEN skall som sagt inte uttala mig mer om min ståndpunkt om detta innan jag läst Varat och varan, då jag av många fått höra att det kanske kommer ändra min syn på saken.
Dock kände jag när jag läste Schmenus inlägg att det ju faktiskt verkligen skickar fel signaler i samhället när man kan kalla något för sex då det enbart handlar om den ena partens behov, önskan och njutning. Är det verkligen så att man köper sex då, eller betalar man för att få utföra en våldtäkt? Jag vet att jag drar det långt nu och att jag kan vara helt ute och cykla i mina tankebanor...
Nu innefattar ju våldtäkt att man inte samtyckt så naturligtvis är det ju juridiskt inte en våldtäkt, men det handlar ju om att en person som vill ha sexuell njutning betalar för att få sina behov tillfredställda av någon som egentligen har någon som helst önskan om detta, vars njutning och behov inte tas i beaktande alls (med eventuellt några få undantag)...
Och det tycker jag skickar helt fel signaler kring sex och vad det skall innebära (ömsesidighet) - inte bara vad gäller kvinnor då det även finns manliga prostituerade, men kanske det drabbar kvinnor hårdare då de har en annan utgångspunkt statusmässigt i samhället och är de som främst drabbas av våldtäktskulturen.
 
Varsågoda, så här ser det ut när man skriver ett inlägg samtidigt som man tänker och avslutar innan man tänkt klart...

Kommentarer

Postat av: helena

Publicerad 2014-02-22 00:40:43

På Noboytoys blogg har jag sett uttrycket "köperunk", det är väl ganska passande...

Svar: Ja det var ett passande ord :)
Knyttet

Postat av: Kattkompis

Publicerad 2014-02-25 14:39:49

Huvudet på spiken där- man betalar för att "få" utföra en våldtäkt. Det finns människor som anser att allt kan köpas.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela