Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Jag sökte något annat, men fann det här

Publicerad 2014-02-20 13:25:00 i Allmänt, Feminism och genus,

I samband med en diskussion i en mammagrupp som jag är med i så blev jag intresserad av vad det kvinnliga könet haft för olika namn, kallats för, historiskt sett och försökte googla detta. Hittade dock ingen sida om detta men fann istället en artikel från 2004 på SvD-Kultur. En artikel om gynekologins historia.
 
Jag tycker att man kan ta och läsa den för jag tycker att det säger en hel del om hur kvinnors underlivsproblem hanteras idag (triggervarning dock för det är en hel del rätt vidriga saker man får ta del av i skrift).
Det visar ganska tydligt hur traditionen redan från början var att de manliga läkarna inte alls lyssnade på kvinnorna utan experimenterade sig fram, eller struntade i att behandla dem alls.
 
Bland annat kan man läsa detta:
I en lärobok för blivande gynekologer skisserade således författaren upp fyra skilda typer av patienter: den språksamma, den förbehållsamma, den blygsamma och den motvilliga. Den första var troligen en hysterika utan egentliga problem, den andra förmodligen gravid eller smittad av gonorré. De två sista typerna kunde båda uppfattas som blyga, men där den ena verkligen var förlägen och uppfattade undersökningen som ”sedlighetssårande”, var blygsamheten och motvilligheten hos den andra endast ett sätt att dölja något – troligen ett sedeslöst leverne.

För dessa kvinnor var inte bara patienter utan kvinnliga patienter, som liksom idag kunde avfärdas som hysteriska, gnälliga eller som personer som får skylla sig själva.
 
Och när det inte experimenterades fritt med riskfyllda och onödiga operationer så använda läkarvetenskap/forskning som ursäkt för att stilla de manliga lustarna genom att "behandla" med underlivsmassage (om jag får tafsa lite på dig så blir du frisk... jag lovar) eller genom att hyra in prostituerade som man kunde ta pornografiska underlivsfoton på... in the name of science såklart.
Att man använde slavar (i vissa länder) eller kvinnor av låg klass som objekt för kirurgiska experiment är lite för hemskt för att jag skall orka gå in på det.
 
Men som sagt... tittar man tillbaka så säger det en del om varför synen på kvinnans underlivsproblem ser ut som den gör idag.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela