Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Den sexuella blicken

Publicerad 2014-02-24 10:40:00 i Allmänt, Åsikter,

Nu följer ett inlägg som är en väldigt ovetenskaplig teori som jag inte har några som helst belägg för utan bara är en tanke som dykt upp i mitt huvud. Så det är som vanligt fritt fram att meddela om man tycker att jag är ute och cyklar.
 
Det började med att jag funderade över det där med att heterosexuella kvinnor ofta finner homosexuella män tilldragande (och då behöver de inte alltid veta om att de är homosexuella... Jag har flera gånger varit med om att jag tyckt att en person i min närhet eller en skådespelare på film varit väldigt tilldragande för att först efteråt få veta att denne är gay). Det finns ju till och med där hemska begreppet "fag hag".. (ok, det rimmar men att kalla någon "hag" är väl inte så mysigt?) som används för både de kvinnor som umgås mycket med homosexuella män och för de kvinnor som känner sexuell dragning till homosexuella män.
 
En del vill ju hävda att de skulle bero på att homosexuella män skulle ha mer "kvinnliga" eller "mjuka" egenskaper som man som kvinna skulle känna var attraktivt. Att det är för att vi vill se mer av oss själva i män. Men jag vet inte jag... att jag tvekar är dels för att alla kvinnor inte alls attraheras av "den mjuka stilen", och framför allt då alla homosexuella män verkligen inte alls är mer feminina än heterosexuella män.
 
Min teori är därför att homosexuella män kan vara attraktiva/tilldragande för kvinnor på grund av logisk avsaknad av den "sexuella blicken".
Vad menar jag då med detta?
Jo, varje gång en kvinna träffar en man så känner hon sig sexuellt bedömd. Det finns en underliggande värdering. Vill jag ligga med denna kvinna? Kan jag få ligga med denna kvinna? Kan jag tänka mig att ligga med denna kvinna?
Frågeställningar som kan anas i den sexuella blicken. En blick jag som ung ääälskade. Jag kände mig som om jag hade makt när jag såg dessa tankar passera i mäns medvetende när jag mötte dem... Innan jag tillslut förstod att det var ju inte mig de värderade och ville ha - det var ju enbart min kropp (för det mesta... det fanns ju de som faktiskt tyckte om min person också..).
 
Nu kanske någon protesterar och säger att jo men män och kvinnor kan ju vara vänner också... Och ja, de kan de ju. Men jag tror inte att dessa frågor, "den sexuell blicken", är frånvarande där heller. Jag tror att även i en vänskap så finns dessa underliggande tankar Hade jag velat om jag hade kunnat?.
Någon annan kanske vill räcka upp handen och påpeka att män vill ju faktiskt inte ha sex med alla kvinnor så då borde ju inte den där blicken, de där tankarna, vara närvarande?
Jo, men då med svaret Jag vill inte ha sex med denna kvinna, och i ett samhälle där en kvinna värderas utifrån sin knullbarhet så kan känslan av att en man inte vill ha sex med en vara lika påfrestande som vetskapen att denne vill detta (oavsett om man själv vill ha det eller ej... för det handlar inte om aktiva handlingar utan passiva tankar... behovet av att vara åtrådd för att ha ett värde).
 
Sammanfattningsvis så är sex och att en kvinna ofta bedöms som ett sexuellt objekt, enligt mig, alltid närvarande i mötet (eller vänskapsrelationen/kärleksrelationen) mellan en man och en kvinna... Om då inte mannen är homosexuell. Och det är där jag tror att många kvinnors attraktion till homosexuella män ligger. Avsaknaden av den sexuella blicken, avsaknaden av att bli bedömd. Man blir inte ratad som när en heterosexuell man ej ser en som sexuellt åtråvärd eftersom man aldrig är ett sexuellt objekt alls. Man blir istället betraktad som en människa, en person.
Kan det finnas någon sanning i detta?
 
Och om någon undrar om det fungerar likadant åt andra hållet så kan jag bara säga att jag tror att kvinnor visst kan fundera på om de vill ha sex med en man de möter, men att kvinnor inte alls på samma sätt lärt sig att se män som sexuella objekt och därför inte har samma "sexuella blick"... Och jag tror  inte heller att män finner detta lika besvärande i samma utsträckning när det sker då de inte fått lära sig att det finns risk för övergrepp eller våldtäkt och därför kan ta denna blick enbart som en komplimang och inte som ett eventuellt hot eller något förknippat med krav som de måste leva upp till.
 
Bara en tanke...

Kommentarer

Postat av: e

Publicerad 2014-02-24 11:58:49

Tror du är nåt på spåren. Jag tror dock att det är så här, du får en undermedveten känsla av du inte kan få mannen, du kan inte kontrollera honom, du tänker att antingen är han bög eller så är han extremt eftertraktad. Man vill alltid ha det man inte kan få osv.

Svar: Kan ju omöjligt uttala mig om hur det är generellt, kanske är många sådana att de vill ha det de inte kan få.. Dock stämmer det nog inte in i mitt eget fall då jag alltid varit helt ointresserad av "svårfångade" killar eller de killar som alla springer efter... Dessutom tror jag ju inte på den kvinnliga sexuella kontrollen...
Men absolut skulle det kunna vara någon känsla av "mystik" som också känns spännande och attraherande..
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela