Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

(Bristen på) Kvinnor i datorspel

Publicerad 2014-02-21 12:53:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Om man intresserar sig för bristen på kvinnor i datorspel så bör man absolut söka upp Feminist Frequencys filmer om detta på YouTube. Finns många intressanta aspekter både vad gäller bristen på kvinnliga huvudkaraktärer, bristen på kvinnliga spelbara karaktärer samt hur kvinnor i allmänhet framställs i datorspel. Det finns mycket att klaga på!
 
Supersnippan lade idag ut denna bild på Facebook vilket fick mig att tänka på detta fenomen igen:
 
 
Att väldigt många manliga gamers har så extremt mycket invändningar mot att kvinnor önskar en bättre representation i datorspel är något jag har svårt att förstå... och tänker inte ens gå in på det ämnet just nu. De som borde ta tag i saken är datorspelstillverkarna och jag kan verkligen inte några rimliga anledningar alls till att de inte skulle göra det.
 
1. Det är inte så väldigt svårt att ha lite nytänk gällande själva storylinen. Man behöver inte ha en story som går ut på att en hjälplös kvinna på något sätt måste räddas av en man. Finns ju hur mycket spel som helst med helt annan handling än det.
 
2. De flesta spel idag har valbara karaktärer att spela med och det kostar inte mer att skapa en eller flera kvinnliga karaktärer än vad det kostar att skapa enbart manliga sådana.
 
3. Det går liksom inte att skylla på att kvinnor inte spelar lika mycket datorspel för siffrorna gällande det börjar jämna ut sig och det finns MASSOR av kvinnliga gamers.
 
4. Att använda argumentet att "kvinnor inte är så starka" etc. är inte heller hållbart då datorspel inte är kända för sin realism. Att skjuta eldklot ur händerna eller bära 1 ton packning är inte heller realistiskt.
 
5. Ett annat jävligt dåligt argument är att datorspelstillverkarna inte vill göra kvinnliga karaktärer då de ofta får höra att de är sexistiska efteråt pga kvinnornas klädsel och utseende. Det har jag en skitbra lösning på! Låt de kvinnliga karaktärerna se ut som vanliga kvinnor med normala kläder!
 
Men det jobbiga är ju att när det kommer till kritan så, trots att inga bra argument finns, så styrs speltillverkarna av marknaden (och få företag sätter etik framför pengar) och tydligen är det ju så att en stor andel gamers vill ha sin manliga onanifantasi i fred. De vill se avklädda hjälplösa kvinnor och själva få vara hjältar.
 
Fast naturligtvis finns det gamers, både manliga och kvinnliga, som faktiskt vill se en förändring. De låter bara inte lika högt... så det kanske är dags för det nu? Kan alla vettiga icke-sexistiska gamers börja vråla lite högre för att vi skall se en förändring?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela