Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ascension

Publicerad 2014-12-27 16:25:07 i Allmänt,

Äntligen kommer något lite mer intressant än skit som Sharnado från SyFy. Det handlar om en miniserie i 3 (eller egentligen 6 som man slagit ihop i 3) delar med namnet Ascension.
 
Som en varning så vill jag börja med att informera att efter bilden i detta inlägg analyserar jag lite mer och den delen innehåller därför spoilers. Innan bilden är det (nästan) riskfritt att läsa.
 
Som en helhet tyckte jag om Ascension. Den var välgjord och påkostad, den hade en väldigt intressant idé i grunden med en hel del oväntade vändningar, bra skådespelare och blev aldrig långtråkig (och då såg vi den i ett sträck).
Om du inte vill veta omdöme om slutet alls - läs ej detta:

Eftersom serien var såpass välgjord och bra så satt jag dock med lite av en klump i magen och tänkte "sabba inte detta nu!", för man undrade verkligen hur de skulle knyta ihop det i slutet... och även om det kunnat vara mycket värre så kände man sig lite otillfredställd efteråt. Mer om slutet efter bilden där jag ger mer ingående omdöme.
 
Om man tycker om SciFi så är den dock helt klart sevärd!! (även om jag nedan har en hel del kritik)
 
 
Och, jag kommer inte helt och hållet avslöja allt här, men denna del innehåller SPOILERS, så läs inte detta innan du sett den om du planerar att göra så.
 
Som sagt var så är det störande att slutet inte knyter ihop påsen mer. Man lämnas med en hel del frågor obesvarade och jag hade gärna sett i alla fall ett avsnitt till där man fick veta vad som händer sedan. Dock skulle slutet ha kunnat vara mycket värre.
 
Tyckte själv också att jag fick ut extra av serien efter att ha läst lite av den riktiga vetenskapen bakom de teorier som man arbetar utifrån i serien, som "Punctuated equilibrium". Jag är ju en sucker för originella och smarta manus och handlingen är verkligen genomtänkt på många sätt och det känns som det man såg var nytt och intressant.
 
Dock fanns en del irritationsmoment. För att förklara detta måste måste jag avslöja en liten del av handlingen, men detta är något som avslöjas tidigt så kanske inte hela världen. Handlingen utspelar sig på ett rymskepp som skall ha flugit från jorden för 50 år sedan på ett 100-årigt uppdrag och de på skeppet är med andra ord ättlingarna till de som flög iväg från början.
 
Förutom en hel del luckor i handlingen som att inte en enda gamling från ursprungsbesättningen verkar finnas kvar och att någon av dem aldrig verkar ha berättat vissa "viktiga detaljer" för sina ättlingar (som jag inte avslöjar här), så stör jag mig mest på att alla höga positioner i serien innehas av män och de flesta unga kvinnor i serien verkar ha som dröm att ingå i den bordellverksamhet som finns på skeppet.
När jag läst om detta på nätet så många försvara detta på två sätt:
Det ena skulle vara att de åkte från jorden då könsrollerna såg ut på ett sådant sätt att det var männen som styrde. Dock verkar utvecklingen gått framåt på många sätt då de utvecklat teknologi etc. och då undrar jag vad som gjort att de inte inte gått framåt ett enda dugg i jämställdhetsfrågor under 50 års tid.
Det andra är att man inte skall hacka på bordellverksamheten då de ju väljer detta fritt och att det i serien tycks vara lite högstatus - men det köper jag verkligen inte som argument då "fritt val" inte går att hävda då det framgår ganska tydligt i serien att en kvinnas enda chans att klättra uppåt och få i alla fall lite makt är genom att sälja sig själv och hoppas på att genom detta nå någon form av makt genom att få tillgång till information etc. Denna bordellverksamhet blir en del av att man väldigt tydligt visar att män i serien, liksom i verkligheten, bedöms utifrån kompetens, handlingar och vad han åstadkommer medan en kvinnas enda värde ligger i hennes utseende och hennes knullbarhet.
Detta sänker serien en hel del i mina ögon. Kanske hade jag sett på det annorlunda om man hade problematiserat det hela mer och lyft det som ett problem, men som det är nu tycks man inte riktigt inse det felaktiga i det hela.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela