Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Vad jag tycker om med Scooby Doo

Publicerad 2013-09-10 12:37:40 i Allmänt,

En av mina Facebook favvisar George Takei postade denna bild idag som fick mig att påminnas om hur mycket jag tycker om Scooby Doo.
 
 
Förutom att jag fortfarande tycker att Scooby Doo är en underhållande barnserie så finns det två anledningar som får mig att tycka om den lite extra.
 
Det första skälet är det som nämns på bilden ovan. I Scooby Doo startar det alltid med något som framstår som något övernaturligt och oförklarligt, ett monster av något slag, men som sedan alltid visar sig ha en naturlig förklaring och att det är en helt vanlig människa som ligger bakom det hela. Jag tycker om den vetenskapliga aspekten som lär barn att även det som kan tyckas magiskt har en logisk förklaring.
 
Det andra skälet är såklart Velma och den feministiska aspekten. Nu kan man inte kalla Scooby Doo en feministisk serie då vi har stereotypa snygg-Daphne som alltid blir kidnappad och måste räddas av snygg-Fred, och även Velma är ju något av en stereotyp med sin bristande sociala förmåga och sina glasögon. Men Velma tar i alla fall för sig, är smart, lär sig försvara sig själv och tillslut är det ofta hon som får rädda även männen i serien. Jag tycker det är trevligt när smart lyfts fram framför snygg (även om det ibland hade varit trevligt att se att man kan vara både och... eller framför allt att man inte hade porträtterat människor som antingen fula eller snygga utan med "vanliga").
 

Kommentarer

Postat av: BLIXA - det blir jävligt tyst i skogen om bara de vackraste fåglarna sjunger

Publicerad 2013-09-13 10:20:21

Ja Scooby Doo är fasiken bra grejer alltså. För att inte tala om det uppenbara att Scooby och Shaggy är värsta hascharna :D Konstant flummiga och godissugna!

Svar: Haha, ja och det roligaste är ju att de flesta verkar låtsas om som om de inte förstått att så är fallet :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela