Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Hold in, push up, fuck off!

Publicerad 2013-09-18 10:39:03 i Allmänt,

Det stör mig. Denna fixering vid hur kvinnor ser ut. Eller speciellt att deras kompetens, talang, kunskap och så vidare alltid, ALLTID, skall ställas i kontrast till deras utseende.
Jag är bland annat med i en ateistisk grupp på nätet och där läggs olika klipp upp med människor som talar om ateism. Har aldrig sett rubriker som "Så stilig och ändå så smart" eller "Här ni ni en snygging som kan sina grejer" när det läggs upp ett klipp med en man som talar. Om det är en kvinna så måååste dock utseendet finnas med på ett hörn, och om det skulle ha glömts så var säker på att det tas upp i kommentarerna.
 
Klippet nedan (som ni för övrigt kan se för det är bra) hade rubriken "Söt tjej med vettiga åsikter". Skall kanske vara tacksam att rubriken inte var "Snygg OCH smart" som annars är en klassiker. Observera att det i princip är standard att utseendet kommenteras INNAN innehållet, nästan för att poängtera att det faktum att denna kvinna är estetiskt tilltalande är av större vikt än det hon säger. Ofta får man det också att låta som om det är förvånande att någon som ser bra ut (och är kvinna) också kan vara klipsk. I min hjärna blir detta i kombination en slags bekräftelse av den allmäna synen på kvinnan: Kvinnans utseende är det viktigaste - en kvinna sällan vara både snygg och smart - därför behöver män sällan bemöda sig att ta kvinnor på allvar.
 
 
Och ett stort problem här är inte bara att det uppskattas att en kvinna är snygg (och smart) för att man skall lyssna på henne, utan det krävs. Visst händer det att mäns utseende kommenteras på YouTube men inte alls i samma utsträckning. Det kan vara kritik, hat och förlöjligande men oftast riktat mot sakfrågan. Är det en kvinna som talar är det dock nästan främst kommentarer kring att hon är ful, fet, har sneda tänder, jobbig röst och så vidare.
Du måste altså vara snygg OCH smart för att bli tagen på allvar som kvinna, men om du råkar vara det så blir du inte tagen på allvar ändå för snygga tjejer kan ju egentligen inte vara smarta utan är ytliga bimbos. Du är förlorare vilket som.
 
Älskar dock detta klipp från Supersnippans Facebooksida som visar Karin Adelskölds respons på negativa kommentarer kring hennes utseende (för såklart kan man inte se ett tv-program utan att skicka kommentarer om hur den kvinnliga programledaren ser ut).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela