Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Miley och Sinead och Annie

Publicerad 2013-10-08 09:54:20 i Allmänt,

Debatterna och skriverierna runt Miley Cyrus tycks aldrig upphöra. Till hennes stora glädje, skulle jag tro då hon göra medvetna val som hon borde inse kommer chockera. Nu har också andra stora artister lagt sig i det hela och det började med att Sinead O´Connor skrev vad som kallades "ett moderligt brev" med råd. Något Miley inte uppskattade och barnsligt besvarade genom att offentligt håna Sineads tidigare mentala problem. Men well, som vuxen person hade inte jag heller uppskattat moderliga råd från annan vuxen i formen av ett brev publicerat i media. Om man seriöst vill väl tar man det kanske face to face.
 
Nu har också Annie Lennox lagt sig i debatten och tycker till om det här med att unga artister tycks ha mindre och mindre kläder och mer och mer sexuellt i sina musikvideos. Av någon anledning har jag svårare att bara vifta bort Annies åsikter då hon är en stor förebild för mig. Jag tycker att hon är så cool och hon har den där starka, normbrytande feministiska utstrålningen som jag älskar.
 
Och visst så kan jag förstå dem på ett sätt. Jag kan också ha mina åiskter kring Mileys och många andra artisters utnyttjande av nakenhet och sexualitet för att få uppmärksamhet. Dock måste det få vara deras val och det är inte de som skall skambeläggas för att de utnyttjar de möjligheter som finns för att nå framgång. Speciellt i en kultur som hyllar kändisskap högre än orsakerna till själva kändisskapet.
Många har också jämfört Mileys video Wreckning ball med Sineads Nothings compare to u. Och båda har den där nakna sårbarheten men det finns stora skillnader. Sinead använder aldrig ett sexuellt kroppsspåk för att få fram sitt budskap och hon har "inte gjort sig snygg" (vet inte hur jag skall formulera mig)... utan hon liksom bara är där som den hon är vilket skapar en ännu mer naken känsla då det bara fokuseras på hennes ansikte. Så om man jämför med Mileys headshots så är de väldigt lika och jag tror Mileys video hade varit mycket mer känslomässigt kraftfull om de enbart hade haft just det.
 
Men nu skall jag inte spåna in på en analys av detta eller kritisera Mileys val av videohandling, eller hennes andra val. För oavsett vad jag anser om det hon gör så är det inte min sak att kritisera och skambelägga. Jag tycker inte heller att det skall råda tystnad kring fenomenet dock. De man skall kritisera är musikindustrin som hetsar fram ett klimat där beteenden som dessa krävs för att få synas, samhället med dess patrialkala och kvinnoförtryckande kultur som gör att människor lär sig att kvinnor skall sexualiseras och kläs av för att få utrymme medialt och så vidare. Det är bakomliggande faktorer som skall kritiseras och inte individen som anpassar sig efter det som råder.
 
Titta förresten på denna fina mixvideo som HejBlekk hade på sin sida.

Kommentarer

Postat av: Lotta

Publicerad 2013-10-08 18:47:21

Asså, det värsta är ju Mileys FRUKTANSVÄRDA fasader! Ve åt den tandteknikern! Fuuuult (toa-vitt kallar de det på skolan)! Haha! Väldigt rolig mixvideo (äääälskar Nothing compares...). Fick en smärre moralchock när jag såg Miley-videon - onödigt för låten är ju rätt bra. De kunde gjort det snyggare!

Svar: Jo även om jag börjat försöka undvika att bedöma andras utseende så tycker jag det är trist att det är så trendigt bland kända (i USA) att ha dessa enorma, kritvita tandrader som helt saknar personlighet och ibland nästan gör det svårt för dem att prata normalt. Kan inte säga att jag blev chockad av Mileys video för är nog immun vid detta laget, men tyckte det var synd att man drog fokus helt från att det är en vacker och känslosam låt. Så håller med om känslan - onödigt :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela