Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Alf B Svensson dansar riverdance på mina nerver

Publicerad 2013-10-09 09:30:48 i Allmänt,

Under mycket lång tid (känns det som) har med jämna mellanrum folk på Facebook börjat dela denna lilla artikel av psykologen Alf B Svensson, och så like:as det till höger och vänster. Varje gång så blir jag så där tokigt ilsk och frustrerad att datorn är nära att kastas genom fönstret och det kliar i fingrarna att börja skriva kommentarer om hur FEEL han har. Jag gör dock sällan detta, för dikussioner med folk jag inte vill bli ovän med bör inte hållas på nätet utan i så fall tas på tu man hand.
 
Artikeln handlar i alla fall om Alfs syn på könsneutral uppfostran och nästan precis allt i hela artikeln bygger på att han inte har fattat någonting om vad begreppen innebär och vad genusvetare vill åstadkomma. Han förvränger deta hela och kör med samma missuppfattningar kring att vi "vill förbjuda rosa".... Nej jag måste bara gå igenom det han skriver och kommentera vad jag anser om det hela för jag blir helt galen av denna idioti.
 
Alf börjar med att skriva:
 
Att vi föräldrar vill att våra barn ska utvecklas efter sina förutsättningar och inte hämmas av stereotypa könsroller om hur en kille eller tjej ska vara är inget nytt. Personalen i förskolan och skolan har också under många år försökt motverka traditionella könsroller. Trots det är fortfarande 98 procent av förskollärarna kvinnor. Män begår också fortfarande mer än 90 procent av alla våldsbrott. Så vi har inte lyckats särskilt bra.

Ok visst, det kanske inte är något nytt men hur omfattande har motverkandet av stereotypa könsroller egentligen varit? Alf tror ju tydligen att föräldrar och skolpersonal har kämpat mot detta och förlorat under en lång tid. Är ju i så fall konstigt att synen på rosa/blått, fotboll/balett och så vidare fortfarande är ganska lik den syn vi haft på vad som är tjejigt och killigt under rätt lång tid. Att barn inte skall hämmas av stereotypa könsroller skulle jag inte säga är en generell uppfattning eller tanke hos alla föräldrar med tanke på att jag med mina åsikt ofta ses som totalt radikal och sådär jobbigt PK.
 
Många genusfundamentalister säger nu att om vi bara försöker skapa könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Vi ska ge dem könsneutrala namn och leksaker, börja använda ordet ”hen”, förbjuda flickor från att klä sig i rosa och välja genuscertifierade förskolor. Förskollärarna ska agera könspoliser, slänga ut dockvrån och avstyra alla typiska kill- och tjejlekar.

För det första hade det varit spännade att veta vad Alf klassar som en "genusfundamentalist". Personligen har jag inte diskuterat med någon som anser att man SKA ge barn könsneutrala namn, men det kanske det finns de som tycker... och folk kan väl få döpa sina ungar till vad de vill utan Alfs tyckande. Vad gäller leksaker har jag heller aldrig mött någon som sagt att barn skall ha könsneutrala leksaker - vad innebär ens det? kritor? - utan att barn skall ha tillgång till leksaker som både anses vara för pojkar och för flickor så att de kan välja fritt och få finna sina egna intressen. Dockvrån skall alttså inte slängas ut, inte heller bilarna, leksaksspisen, piratkläderna eller whatever utan barnen skall bara uppmuntras att leka med vad de vill och inte begränsas av förväntningar på könen. Detta kan man t.ex. åstadkomma med strategisk placering av leksakerna eller stundvis gemensam lek där barnen introduceras till de olika leksakerna. Och kan folk för fan ge sig - INGEN vill förbjuda tjejer att klä sig i rosa. Alla genusmänniskor jag känner, träffat, läst texter av vill att tjejer och killar skall få ha på sig alla färger. Man vill berdda utbudet inte förminska det. Fatta nån gång! Och vad är en "könspolis"? Snälla, förklara! För ingen jag pratat med vill avstyra "typiska tjej- och killekar" (berätta gärna vilka de är också förresten) utan snarare så att man vill uppmuntra barnen att ta del av alla typer av lekar och att man leker könsblandat (då kan de ju lära av varandra - borde väl du tycka är bra Alf?).
 
Den som offentligt vågar ifrågasätta den feministiska genusdoktrinen utsätts för personangrepp, hånas och förlöjligas.

Smart drag här... Om man skriver redan innan att man kommer få kritik men kallar all denna kritik för personangrepp, hån och förlöjligande så kan man redan på förhand avfärda den. Men det kan ju också vara så att människor tycker att Alf har fel - eftersom han har fel.
 
En som haft modet att göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Så Martin är alltyså modig som vågat ha en annan åsikt. För att vi feminister och genusmänniskor är farliga? Har enorm makt? Det är inte så att det i själva verket är vi som ganska ofta kritiseras, råkar ut för personangrepp (genushäxa, rabiesfeminist... and so on), hån och förlöjligande (som att människor skriver artiklar baserat på hitte-på-fördomar om oss...?)?
 
Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor. Flickors hjärna är störst när de är tio, elva år, medan pojkars hjärna blir det först senare. Kvinnor har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva. Pojkar och män har mer av hormonet testosteron, en orsak till att de är mer aggressiva och har fler tillfälliga sexuella förbindelser. Flickor som under fosterstadiet fått ovanligt mycket testosteron på grund av en ämnesomsättningsrubbning hos modern är betydligt mer pojkaktiga både i sin lek och i sitt beteende.

Jag förnekar inte att pojkar och flickors fysiska utveckling, även den av hjärnan, ser olika ut. Men hur stor betydelse har detta i praktiken och även fysiologisk utveckling kan ha sociokulturella orsaker. Han säger här att kvinnor har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva. Med tanke på att om man tar bort en stor del av hjärnan så skapar den nya sätt att fungera så visar det att hjärnan är himla flexibel och den strävar efter att fungera optimalt i den värld den befinner sig. Vi har ju t.ex. en ökad förmåga till språkinlärning i unga år och hjärnan rensar under uppväxten bort de förbindelser den anser vara onödiga. Kan det då vara så att kvinnors hjärnfunktion blir annorlunda eftersom samhället runt dem har lärt dem vissa saker och haft vissa förväntningar på dem och att förväntningarna sett annorlunda ut för pojkarna? Och kan en del av dessa "pojkaktiga lekar och beteenden" förklaras av annat än enbart en enda sak? (och snälla berätta vad pojkaktig lek och beteende är)
 
Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. De är mer ambitiösa och motiverade och har bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många flickor läser vidare vid universitet och högskola. De har däremot sämre psykisk hälsa, framförallt i tonåren. Förmodligen för att de har en medfödd större sårbarhet.
 
Förmodligen? Har du någon källa på detta? Låter gandka likt den där gamla föreställningen om kvinnors medfödda benägenhet till hysteri... har vi inte kommit längre än så? äst jag sätter mig, jag som kvinna har ju lätt att svimma för är ju så sårbar. Kan det annars vara så att den sämre psykiska hälsan beror på enorma krav på att vara snygg, smart, smal och så vidare? Kan flickors ökade språkliga begåvning kanske delvis bero på att vuxna har en tendens att prata med med flickor?
 

Vi ska inte göra våld på naturen och försöka skapa könsneutrala barn. Ska de utvecklas optimalt och inte hämmas av biologiska skillnader och stereotypa könsroller ska vi i stället behandla dem olika. Men inte på det traditionella sättet där pojkar att vara tuffa och coola och flickor söta, tysta och snälla.

Vi ska medvetet träna pojkar att bli bättre på att kontrollera sin ilska och inte hävda sig genom att trycka ner andra. Vi behöver motivera dem att ta skolan på större allvar och utveckla sin känslomässiga intelligens och sociala kompetens. Annars kommer många av dem att 20 år senare vara olyckliga, lågutbildade, arbetslösa, frånskilda män.

Vi behöver medvetet lära flickor att tro på sig själva, att våga säga ifrån och ibland tänka lite mer på sig själva. Uppmuntra dem våga satsa, ta risker, men inte ställa så höga krav på sig själva. De måste inte vara snygga, smala, smarta och sexiga för att duga.

Ska vi ge pojkar och flickor lika stor chans att lyckas i livet kan vi inte undervisa dem på samma sätt i skolan. Pojkar är inte lika bra som flickor på att ta ansvar för sitt eget lärande och arbeta på egen hand. De behöver mer lärarledd undervisning i helklass. Med samma pedagogik ökar klyftan ännu mer mellan pojkars och flickors betyg och chanser att lyckas i livet och pojkarna blir de stora förlorare.


"Vi skall inte göra våld på naturen"... är det samma sak som att säga att man skall finna sig i sin lott. Vi kvinnor bara ÄR mer känsliga... get over it? Sedan har han rätt i att killar och tjejer behöver träna på olika saker, eller snarare att indivuduella barn har olika behov och behöver träna på olika saker. Men jag har inte träffat en enda genusmänniska som hävdat att man skall strunta i de individuella behoven. Snarare så att om man slutar se kön och istället ser människor så är det lättare att tillgodose dessa behov istället för att generalisera. För hör och häpna så finns det flickor som behöver träna på att vara empatiska och ta mer ansvar och det finns killar som behöver träna på att säga ifrån och inte ställa så höga krav på sig själva. För vi är mer än våra kön - vi är INDIVIDER. 

Och vet du vad Alf... jag tror att du egentligen vill samma sak som vi vill. Du har bara inte fattat vad det är vi vill åstadkomma utan har bara låst dig i fördomar.

 

Och nu har jag rasat av mig och kan andas ut igen.

 
 

Kommentarer

Postat av: Victor Witting

Publicerad 2014-07-09 22:24:38

Även om det märks att du skrivit det med ilska tycker jag att det är fett vettigt! :) tyckte hans debattinlägg var ganska bra inledningvis, men du har gett mig ett nytt perspektiv och jag håller med dig. toppeninlägg!

Svar: Tack! :) Vad roligt att jag kunde ge dig ett nytt perspektiv :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela