Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Vikten av vetenskap

Publicerad 2013-05-10 21:50:36 i Allmänt,

Slölyssnade lite på en diskussion på radion idag om att det pågår någon debatt i USA just nu kring om staten skall finansiera viss forskning. Tydligen tycker man där att om staten skall vara med och betala forskningen så skall de också kunna styra vad det forskas om. Man tog också upp att attityden i USA tydligen är allmänt skeptisk till forskning och att man känner misstro till akademiker.
 
Jag tycker att detta låter skrämmande. Hur kan man känna misstro vad gäller människor som söker sanning? Hur kan man se på kunskap som något fraligt? Och finns risken att synen på att staten skall reglera forskningen kommer hit?
 
I min mening är det oerhört viktigt att forskning är fri och inte styrs av vinstintressen. Man måste kunna utforska även områden som inte är vinstgivande eller ämnen som är kontroversiella. Allt av värde innebär inte att värdet är i pengar och man vet inte var man kommer finna nästa viktiga upptäckt. Många av de allra viktigaste upptäckterna som gjorts har ju varit av en slump (som penicillinet).
 
Om jag över huvudtaget har en religiös ådra i mig så kanske denna innehåller min kärlek till vetenskapen. Det vackra med människor som söker kunskap, söker sanning, som vill veta mer och utforska.
Kanske därför jag älskade filmen Kon-Tiki och berättelserna om Heyerdahl innan dess. För han var villig att riskera sitt liv för att få veta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela