Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ungas sexualitet och sexualisering

Publicerad 2013-03-23 17:20:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Idag satt jag och såg ett äldre avsnitt av FeministFrequensy på YouTube som handlar om hur man i serien Glee har skådespelerskor som är mellan 20 och 30 år som spelar tonåringar, och att tidningen GQ sedan publicerar nästan pornografiska bilder med samma skådespelare. Trots att de egentligen alltså inte är tonåringar så skapar detta en sexualisering av unga flickor, då de är kända för allmänheten som tonåringar och det också är tonåringar som identifierar sig med dem.
 
 
När jag såg detta så kom jag att tänka på BLEKK Michaelas väldigt bra blogginlägg/artikel om liknande ämne, dvs. hur den oskuldsfulla, barnsliga flickan idealiseras och unga människor sexualiseras i reklamsyfte.
Artikeln i sin helhet kan ni läsa här.
 
Anita (FeministFrequency) tar upp något som jag tycker är väldigt viktigt i sammanhanget och som är avgörande för att vi skall kunna identifiera och reagera mot denna negativa sexualisering, utan att ta ifrån unga deras rätt till en egen sexualitet: och det är skillnaden mellan begreppen sexualisering och sexualitet.
 
Sexualisering gör människor till objekt. Flickorna man kan se på bild i Michaelas blogginlägg poserar inte på detta avklädda eller provokativa sätt för sin egen sexualitets skull. De gör detta enbart för åskådaren. De är passiva objekt som enbart finns till för andras (eventuella) njutning. Och som både Michaela och Anita nämner på olika sätt så skapar detta en känsla av att en kvinnas värde sitter i hennes förmåga att vara sexuellt attraktiv.
 
Sexualitet är däremot en förmåga att känna och uttrycka sexuella känlor och sexuell lust. Det är något som finns för ens egen skull, inte för någon annan. Att vara ett subjekt där ens egna känslor och önskningar är de som är viktiga. Att unga människor har rätten till en sexualitet tycker jag är något viktigt, även om detta inte är en självklar rätt (speciellt inte i många andra länder som t.ex. USA) då många anser att unga framför allt skall få veta risker med sexualitet och uppmanas till avhållsamhet. 
 
Genom att försöka förtrycka ungas sexualitet samtidigt som unga i media sexualiseras så stjäl samhället sexualiteten från de unga och gör den till sin egen. Unga människor förvandlas från sexuella subjekt till sexuella objekt. Jag kan inte se hur någon kan anse detta vara positivt, och ändå har det gått så långt att det sker dagligen utan att vi ens lägger märke till det.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela