Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Syn på våldtäkt

Publicerad 2013-03-23 08:53:00 i Feminism och genus,

Schmenus blogg kan man se bilden nedan som visar resultatet efter en studie i USA.
 
 
Läs gärna Schmenus analys via länken ovan också. Tror vi alla kan enas om att det är jävligt skrämmande att den här synen finns. Man tror liksom att man kommit längre. Att alla är ense om att våldtäkt ALDRIG är ok. Men tydligen inte.
Nu är ju denna studie gjord i USA dock, och jag hyser en förhoppning om att det ser lite annorlunda ut i Sverige.
1998 gjordes ju studien Liksom våldtäkt typ, och jag fann en länk på nätet till denna studie som är en uppföljning på förstnämnda studie. Denna studie gjordes 2011 av Lisa Gosch.
Nu är ju detta en kvalitativ intervjustudie vilket innebär att man inte alltid kan generalisera resultatet, men det är ändå intressant att studien visar att flickornas syn på våldtäkt inte förändrats speciellt mycket utan de anser fortfarande att det finns situationer där offret har sig självt att skylla och att det finns ett visst förhandlingsutrymme. Studien visar dock att killarnas åsikter har förändrats, och killarna i studien uttrycker själva tydligt att de anser att det är ett övergrepp också när killen tjatar sig till sex.
 
Hur kommer det sig att killarnas attityder förbättrats men inte tjejernas (något som absolut inte ser ut att vara fallet i den amerikanska studien)? Kan detta vara resultatet av riktade resurser då vi könsindelar och ger olika info till olika ungdomar beroende på deras kön?
Jag vet inte alltså. Någon annan som har tankar kring detta?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela